Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Jelenleg az ADS olyan dolog, ami ellen még nem kell nagyon gondolkoznia a pct. rakéták tervezõinek. Az ARENA és a DROZD is anno úgy indult, hogy a fentrõl érkezõ rakétákat, mint a Javelin, nem képesek kivédeni. A TROPHY és az IRON FIST sem különbözik tõlük. A fentrõl érkezõ rakéták ugyanakkor nagyon ritkák még jelenleg. A következõ generációs ADS-ek már képesek lesznek a fentrõl érkezõ rakéták ellen is védekezni ugyanakkor.

Ez eddig az elmélet. A gyakorlat az, hogy jelenleg nincs komolyabb mennyiségû ADS rendszerben. Az Izraeli Merkava Mk.4-ekre is csak idén nyáron kezdték el felszerelni a TROPHY-A-kat.

Az ADS-ek elleni másik lehetõség a többszörös rakétaindítás. A legtöbb ADS korlátozott védõtöltettel rendelkezik, és adott irányba tovább korlátozott a töltetek száma.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

qtab986
A reaktív páncél is APS? Azt hittem és olyanra is gondoltam mint az Iron Fist,ARENA,TROPHY . Ezek ellen mit találtak ki?

Molnibalage
Többszörös mûködésû robbanófej (nem tudom, mi a szakszerû kifejezés) és felülrõl próbálják áttörni a páncélzatot "felpattanva". A legegyszerrû, hogy többet indítasz és miután elmûködött a reaktív páncélzat, akkor utána már megy a dolog. Persze ennek vannak hátrányai rendesen, de szegény ember vízzel fõz..

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

qtab986
A pct. rakéták elleni aktív védelmi berendezésekkel (active protection system (APS)) szemben mit tesznek a támadó rakéták fejlesztõi? Mit találtak ki a kicselezésükre?

Tankok szeretem egyik kedvenc a t-80
degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Hasonló sztori nálunk is volt: a város árvízvédelmi töltésénél beásta magát egy német ("villám") géppuskás meg a kiszolgálója, nagyon jó rálátásuk (és tûzkörletük) volt a kifelé vezetõ fõútra. Rengeteg orosz katonát megöltek (a városi görög keleti temetõben "orosztemetõben" található szovjet sírok jó része innen származik, csupa fiatal srác...), aztán végül kézigránáttal (aknavetõvel?, bizonytalan info) számolták fel a géppuskafészket.
Apám úgy tudja, hogy a két német katona a mai napig valahol a töltés tövében van eltemetve.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Konkurenciakezelés fasza😄
Miattam van, a második kommented az enyém lenne,csak egyszerre nyomhattuk a "mehet" gombot...Kösz SG,10 percig írtam azt a hülye hozzászólást...

PrasCo
...hoppá? Ezt hogy? Mindegy, elnézést érte.
PrasCo
Vagy Erdélyi, vagy Görgényi említi, nem emlékszem pontosan, hogy a csapatokra milyen demoralizálóan hatott, amikor beérkezett az "erõsítés". Fegyencek, akik azért jelentkeztek a frontra, mert úgy elengedik a büntetésüket - tették mindezt fegyvertelenül. Azt mondták nekik, hogy "majd a fronton kapnak puskát".
degenerator
az elsõ történethez annyit fûznék hozzá, hogy az ukrán fronttal dzsingiz kán unokái kirándultak nálunk, és csak elvétve volt köztk orosz, max tisztek.

a másodikhoz, hogy ezt a történetet mindenhol mesélték már, afféle városi legenda.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Skynet85
Nekem édes apám (most 72 éves) modta el ,hogy elhaladt egy német alakulat ebben a térségben, de meglepték óket az oroszok egy sebesült német hátra maradt bevette magát egy akoriban pálinafözõként funkcionálo épületbe mely elõt beton gyürûk voltak õ ott szépen befészkelte magát a részeg oroszok meg ugy döntöttek kifüstölik nem vicc lovas kocsival vitték el az orosz hullákat anyian voltak, a végén a német fejbe lõtte magát... Szal valóban a tömeg számított komcsiknál nem az ész... Másik sztory ,,kuturált" orosz baka nem tudta mi azaz angol wc fogtak halat abban pucolta majd nagy lendülettel a végén le is huzta erre miután szétrugta csészét ennyit mndott nyet kultura de zabrálo masíína az van szal... van még sztory de nem untatok senkit😊

Mm melyik a propaganda. Amit én mondtam, vagy amit te?
degenerator
így születnek propagandából legendák, majd történelem...

degenerator
mert te igen? (dédnagyapám ott volt)

Én úgy tudom,hogy voltak (fõleg a háború elején) olyan ellentámadásai a komcsiknak,ahol tényleg ilyen volt az arány. Elõl mentek a fegyvertelen golyófogók(ezek lehettek városokból,tanyákból kiszedett emberek,a komisszároknak nem tetszõ katonák,vagy hadifoglyok) hátul pedig a tényleg harcképes,felfegyverzett bakák. A németek a golyófogókba belelõtték a lõszert,újratölteni nem mindig volt idõ,és jött a kézitusa a túlerõ ellen.
Még Budapesten is voltak ilyenek,csak ott a golyófogók már nem civilek voltak,hanem seggrészeg orosz katonák...

Te is ott voltál?
degenerator
ilyen a magyar hadseregben sûrûn elõfordult 41ben, de az oroszoknál a filmekben max.

Már ez is jobb, mint régen, amikor 5 katonára jutott egy fegyver, és mire az ellenség közelébe értek, ez az arány kiegyenlítõdött😄
Skynet85
Köszi!

[NST]Cifu
A Bór-karbid nem egy olyan anyag, ami töménytelen mennyiségben és olcsón állt a rendelkezésre az akkori Szovjetunióban. A gyáraknak meg ki volt adva, hogy le kell gyártaniuk adott mennyiségû harckocsit. Pont. Ha X harckocsit kellene legyártani, de csak X-Y mennyiséghez elegendõ Bór-karbidot kaptak, akkor a maradéknál alternatív megoldásokhoz kellett folyamodni... Aztán a harctéren majd a harckocsizó majd megtudja, hogy az Orosz ruletten milyen harcjármûvet osztottak neki. 😊

[NST]Cifu
Raytheon SARCOS, jelenleg talán ez a legfejlettebb eredetileg is katonai célú exoszkeleton. Az eredeti ütemterv szerint 2009-ben már éles körülmények között (ie.: harctéren, Irak / Afganisztán v. hasonló) akarják tesztelni. Kérdõjelek még akadnak bõven, például az egy feltöltésre vonatkozó üzemidõ "órákat" jelent, ami nem igazán meggyõzõ. A legfontosabb kérdés viszont az, hogy van-e ráció az exoszkeletonban a harctéren. A Land Warrior esetén is nagyon nagy dobásnak tûnt az, hogy minden katona személyi számítógéppel, szem elõtti kijelzõvel rohangál, amelyen a terület térképét látja, rajta a saját egységek poziciójával, illetve a harctéri parancsnok meg azt látja, amit a katonái. Aztán Irakban kiderült, hogy a cucc inkább csak nyûg a GI Joe-knak jelenleg...

Japánban a Cyberdyne már civil exoszkeletont ad bérletbe civileknek, tesztelési szinten még.

Meg a szövetségeseiknek, és talán maguknak is.

Arról nem is beszélve, hogy az öntött rész sem éppen magas gyártási minõségû, a vastagságban tapasztalható szórás meghaladja az 50mm-t.

Velem se ilyenen, se máson nem fogsz oldalakon keresztül vitázni.<#wave>
Miért tán a ruszkik kisporolták a T-72-esbõl az anyagot gyártáskor ? Azt ugy sozták el az abroszfejû araboknak ? Igy nem csoda hogy 1982-ben a Beka-vögyben is leszerepeltek .
Skynet85
sziasztok tudtok vmit errõl és az ehhez hasonló fejlesztésekrõl, lesz ennek valaha jövõje egyáltlán? link

[NST]Cifu
A T-72 hatástalanításoknál sokszor találkoznak azzal, hogy a torony frontrészén a bór-karbid réteg helyett sima homokot, aluminiumot, olykor pedig szó szerint semmit sem tettek, tehát egy üreg volt a torony homlokrészében.

degenerator
amikor beírtam, hamburger még nem pontosított.

qtab986
De aranyos poén volt.

Csak hirtelenjében nem voltam biztos a címben.

És milyen vezérezredes? Tûzoltó? Rohadtul nem jelent semmit, mikor a seregben évtizedekig géppisztolyként tanították az AMD-65-öt, így is volt leírva a honvédség útmutatóiban, meg azt magyarázták, hogy vasmagos a kalasnyikov lõszere és hasonló eszességek. Ilyen nincs, hogy elõagy. A "shotgunok" is hivatalosan elõágyszános ismétlõ puskák és nem elõagyszános és nem mellsõ markolatszános ismétlõk.

qtab986
Már az se biztos mi a lexikon neve? <#hehe>
Mellesleg a könyvet amibõl idéztem egy nyugállományú vezérezredes ellenõrizte szakmailag. Ha ennek nem lehet hinni akkor használjuk az angol megnevezéseket és akkor nem lesznek félreértések.

Illetve inkább Hadtudományi lexikon tán.

Nem kell leülni, van már ennek hivatalos irodalma. Úgy hívják: Haditechnikai lexikon. Csak a mai magyar média és egyebek nem nagyon találkoztak még vele.

A helyesírásellenõrzõkrõl meg csak annyit, hogy a Word beépítettje (made by Morphologic) a 'légiharc'ot mindenáron 'légharc'ra akarja javítani.

Az meg továbbra sem számít mit hogy neveznek más nyelveken.

Adam II
Nem alkalmatlan az csak le kéne ülni a szakmabelieknek és megegyezni végre valahára minek mi a neve.

qtab986
Szvsz az ak-on melsõ markolat van.

De szó szerint idéztem Kiss Á. Péter - A gépkarabély és használata címû könyvbõl. Az SA Vz.58 -nak elõagya van és nem mellsõ markolata. A Steyr AUG-nak van mellsõ markolata. Azt így nevezi meg a könyv.

Vajon megint egy parttalan vita kezdõdik? Talán át kellene térni az angol megnevezésre? Úgy látszik a magyar nyelv alkalmatlan. Az orvosok is minden szervet latinul neveznek.

Szvsz az ak-on melsõ markolat van. Amit alul jelölsz azt meg vertikális markolatnak magyarítva olvastam eddig (asszem vertical grip angolul).😊

Véleményem szerint elõÁGYA pl egy m14-nek, SZKSZ-nek van, vagy a vadászpuskáknak van, ahol egy többnyire fa ágyazásba "fektetik" a csövet.
Melsõ markolata meg a gépkarabélyoknak leginkább, ahol a melsõ markolat azé' van, hogy ne az izzó csõre markolj reá. Szerintem.😊

Ja és szerintem tök mindegy hogy hívjuk, ha érted mirõl beszélek. De ha véletlenül kakasoznék, meg ravaszoznék, akkor csapjatok orba. <#idiota>
Attól még elõágy. A fegyvernek ágyazása és nem agyazása van.

A lövegcsõ mellett egy 125 mm-es lõszer vitte át (nem részletezték, hogy kumulatív vagy ûrméret alatti volt-e). A 30 mm-es gépágyú lövedék oldalt, a görgõk között ütötte át a páncélt.

Egyébként RPG-7 és nagyobb páncéltörõ cuccok szembõl mind átütötték a toronypáncélt. Vagy hiányzott a kerámia réteg a páncélzatból (elvileg a T-72A-nak 490-500 mm-t adnak meg CE védelemre), ha az RPG-7 is átütötte szembõl, vagy korszerûbb RPG-7 lövedéket használtak.

qtab986
Ezen én is elgondolkodtam mert szintén elõágyra emlékeztem de megnéztem a Kiss Á. Péter - A gépkarabély és használata címû könyvet. A 68. oldalon nyitottam ki ahol szó szerint azt írják az M58/SA Vz.58-ról: fa válltámasszal, markolattal és elõaggyal készült. Kinyitottam a 80. oldalon is ahol az M16A1 és az M16A2 különbségérõl írnak, szó szerint: Az M16A1 elõagya háromszög keresztmetszetû és jól kézre áll, de jobb és bal fele nem csereszabatosak - mindkettõbõl kell raktáron tartani. Az új elõagy alsó és fölsõ részbõl áll,. És a Firefox helyesírás-ellenõrzõje is az elõagyat támogatja. Ezért írtam elõagyat.

A képen szereplõ "elõagy" a valóságban elõágy.

Boldog szülinapot <#integet2>, akkor én inkább lõtávolon kívül maradok

Szent Haba-kukk

qtab986
A második képen milyen ak van? Olyan fura rövid a gázelvezetõ (?) a melsõ markolat elött.

Utólag még annyit hozzátennék:

A Valmettek sem tetszenek, ez nyert, de az AK-k 99%-át imádom.
Ma vettem még egy müanyagköpködõ AK-t, egy 74M-et. <#vigyor3><#buck><#violent>
[NST]Cifu
Kiderült, hogy a hotlink nem mûködik, ezért másikat raktam be. 😊

Punker
nekem eddig nem is volt kép 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

qtab986
Megváltozott a kép vagy rosszul emlékszem?

Punker
nagy veszteségek nem lesznek úgyse......

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"