Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Azért ez így nem teljesen igaz. A Kuznyecov eredetileg csak Jak-41-es STOVL vadászgépekkel bírt volna, csak a Szuhoj és a MiG nem akart kimaradni az üzletbõl. A vége az lett, hogy Jak-41 teljesen kimaradt az 1991-es balesete után a tervbõl, és a sísáncos MiG-29K és Szu-27K közül választották a Szu-27K/Szu-33-at.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Oroszországban van egy új SSN/SSGN (Szeverodvinszk osztály, 2db?) és egy SSBN (Borej osztály, 3db eddig) építése, de mindkettõ 1990-es fejlesztés, amit többször átterveztek már, pontos képességeik éppen ezért nem ismertek.

Kínában a Type 93 SSN (kb. Akula I. szint, 6db?) és a Type 94 SSBN (a Delta IV. és a Borej osztály közötti szint, 4db), ezek is inkább csak beállnak a sorba, sok újdonság nincs rajtuk (pl. nincsenek oldalra nézõ szonárok, mint a modern nyugati hajókon).

Angliában az Astute osztályú SSN-ek jönnek, ezek modern, a Virginia-osztály közeli szintû tengók.

Amerikában a Virginia SSN-ek váltják az LA osztályú tengókat, a Virginia kb. a mostani csúcs, technikai szinten (oldalra nézõ szonár rendszer, teljesen elektronikus rendszerek, stb.), de például kisebb a legnagyobb merülése, mint a Szovjet/Orosz tengóknak.
Az USA-nak van egy kis méretû kísérleti tengó programja, ami viszont csak évek múlva készül el. Ez a korábbiaktól merõben eltérõ kinézetû tengó, amelynél a meghajtás teljesen kikerül a nyomásálló burkolatból, és teljesen körbeforgatható lesz (mint a Z hajtás a hajóknál), a fegyverzet szintén kikerül a nyomásálló testbõl, különálló torpedócsövek lesznek (aféle VLS, csak itt vízszintesen), stb.

[NST]Cifu
Teljesen más, mint egy tengeralattjáró, fogalmazzunk így. A francia példa arra jó, hogy lássuk milyen hihetetlenül összetett dologról van szó, bár hozzá kell tenni, hogy ott sok más probléma is volt a háttérben, lásd például a hajócsavarok esetét.

Egy több milliárdba kerülõ hajóból nem gyárthatsz le tucatnyit, hogy tapasztalatokat szerez. Ezért is állt neki a két feltörekvõ hatalom, India és Kína a saját programjuk mellett inkább Orosz hajókra és technológiára támaszkodni.

Animefox
Nagy része annak is biztos licensz... Cifu a kezdetekrõl beszélt és hogy teljes elszigeteltségben történt mindez. Szovjetek inkább azt az utat járták amiben már elértek valamit vagy volt min elindulni. Ûrkutatás meg még összetettebb nem? érdekes dolog ez, de szerintem az van hogy drága és költséges lett volna szovjet hordozót létrehozni azzal a tudattal hogy ha gebasz van akkor könnyû célpont lett volna...

Molnibalage
Kapaszkodj meg. A gõzkatapult fejlesztés az egyik legkeményebb dolog. Azt én sem értem nagyon, hogy miért. Viszont emiatt (pontosabban a katapult hiánya miatt) olyan teljesíményû a Kuznyecov amilyen...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Animefox
Napjainkban nincs valami új tengeralattjáró fejlesztés? Valami rémlik a hozzászólásodat olvasván....

Egy hordozó összetettebb dolog mint egy atomtengeralattjáró?
Az hogy nagyobb, meg drágább az ok, meg hogy kell mellé még egy rakás hajó, de azt nem gondoltam volna hogy ekkora kihívás. A franciák is összedobtak egyet, mégha olyan is amilyen.
Punker
soha nem "sima" felderítõk voltak, azok az egriek, ott is felderítõ és mélységi felderítõ volt, a szolnokiaknak már akkor is volt "spec" fegyverzete KGP9 meg ilyenek, nem csak az alap AK.....

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
A szovjetunió anno a II.Vh után a tengeralattjárókra fektette a hangsúlyt, mivel nem volt képes a NATO erõkhöz mérhetõ félszíni flottát létrehozni rövid idõn belül. Ez egy egyszerû stratégiai döntés volt, és az adott körülmények között nagyon is racionális. Ugyan az 1960-as évektõl kezdve lassan elkezdték a felszíni flottát is felfejleszteni, egy hordozó kifejlesztése nem egyszerû dolog, fõleg egy olyan országnak, aki sose birtokolt ilyet. Az USA és Anglia már a II.Vh elõtt is rendelkezett hordozókkal, folyamatosan építették õket, gyûjtötték a tapasztalatokat velük kapcsolatban. Az oroszoknak viszont se tapasztalatuk, se megfelelõ repülõgépük. Amikor elkezdték a Szuper-repülõgéphordozó programjukat (Orel), szembesültek ezzel, és azzal, hogy a hajóépítõ kapacitásuk nem képes az egyik pillanatról a másikra megbírkózni a kihívással az amúgy is csúcsra járatott tengeralattjáró-építési program mellett. Ennek köszönhetõ a Kijev-osztály, mint átmeneti megoldás, és a kvázi következõ lépcsõfok, a Kuznyecov osztály, amely a fejlesztés alatt többször is át lett tervezve, és a hozzá való gépek is változtak az idõk folyamán, ezek kifejlesztése pedig szintén lassan haladt, lévén hagyományos szárazföldi gépekbõl fejlesztették ki õket. Érdemes megjegyezni, hogy mind a Kijev, mind a Kuznyecov esetében a repülõgép-hordozás és indítás mellett kiemelt szerepet kapott a hajó-hajó osztályú fegyverzet, szemben a nyugati hordozókkal, amelyeknél csak önvédelmi fegyverzetben gondolkodtak.

? az átszervezést követõen kaptak jobb cuccokat is. Az elõtt sima felderitõk voltak

Molnibalage
Mert technikailag nem voltak többet képesek megalkotni. Ha megnézed a Kuznyecov képességei messzre elmaradnak még a Kitty Hawk képességitõl is, holott a kettõ közt majdnem 40 év van... Mire eljutott arra a szitra a SZU, hogy legalább egy ilyen hajót megalkosson, addigra már szétesett.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Palinko
értem, szerintem kötni fogják az ebet a karóhoz még lehetséges, azt nem hiszem hogy ha végképp nem lesz pénz akkor nem újítanák fel az említett tartalékot, mert nehéz lenne háborúzni gépek nélkül 😄
Punker
ne az átszervezéseket nézd hanem azt hogy eredetileg mikor kezdték el felszerelni õket "spec" cuccokkal.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

mint különleges erõk nem rég óta mûködnek. Azthiszem 2006 óta

Lehet hogy láma kérdés de a volt SZU-nak miért csak másfél hordozója volt? Amibõl az egyik félig szétrohadt, a másik el sem készült és tudtommal a kínaiak vették meg.
Akkora volt az ország területileg, hogy nem volt szükség úszó repterekre? Vagy miért? Amiknak van, pedig annyi baráti ország területén lévõ repterük van hogy csak na.
[NST]Cifu
Az USAF elkényelmesedett, ha innen nézzük. Azt akarják továbbra is, hogy az övék legyen a legfejlettebb, legmodernebb légierõ. Hidegrázást kapnak attól, hogy racionálisan nézve embertelenül túlköltekeznek, és ezt az orruk alá dörgölik. Ez megfigyelhetõ ott is, hogy amíg a Dél-Koreai légierõnek például tökéletesen megfelel az F-15K, az Izraeli légierõnek az F-16I, addig õk hallani sem akarnak arról, hogy "átmeneti" megoldásként a géphiányra való hivatkozással az AMARC-ban tárolt F-16-osokból felújítsanak pár százat (elegendõ repidõ lenne bennük szerintem). Az indok valahol érthetõ, ha a politikusok azt látják, hogy töredékáron tudná a légierõ pótolni a kiöregedõ gépeit, akkor jogosan emelhetik fel a bozontos szemöldöküket, hogy hát kérem, hogy van az, hogy milliárdokat kérnek új gépekre, mikor a feladat elvégzésére alkalmas gépekhez juthatnának sokkal olcsóbban.

Azokra a feladatokra, amit most ellát az USAF Irak és Afganisztán felett, illetve azokhoz a feladatokhoz, amit egy esetleges várható konfliktusban (Irán, Észak-Korea, esetleg Kína) meg kell oldania, arra az F-16-osok is alkalmasak lennének, legalábbis addig, amíg a légierõ kellõ számú F-35-öst nem kap. De ez nem várható 2020 elõtt. Szóval 2017-2018 körül visszaesik a bevethetõ gépek száma ~1700-ra, ha a jelenlegi adatokat nézzük. Ez a probléma az, amire a lenti cikk felhívja a figyelmet. Azt, hogy ez valóban probléma-e, illetve lesz-e rá megoldás, már más kérdés...

Palinko
értem, de ha jók a meglátásaim, egyenlõre a konkurencia gépei sem jobbak, de igaz, ez nem indok a stagnálásra.
[NST]Cifu
Egyenlõre folyik a felújítás, lásd az F-15-ösök is kapnak új radart, sisakcélzót, stb. De hiába, mert a gépek sárkányszerkezete lassan elöregszik, azt pedig nem lehet a végtelenségig kitolni.

[NST]Cifu
Hmm, erre szerintem közvetlen megfelelõ kifejezés nincs. Földi egységek légi támogatása, talán így lehetne jellemezni.

Punkerwork
kaptunk még 30 HMMW-t

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

Palinko
kockázatos ugyan, de szerintem nem rossz taktika, a meglévõ 15 és 16 osok felújításán sem gondolkoznak? ha véletlenül nem jön be a válság után a fellendülés akkor abba még talán kapaszkodhatnak, hogy felújítják a meglévõket, vagy az kivan zárva?
Zsolo007
:o

Szerintem nem ugyanarról beszélünk, én erre gondoltam:
Air interdiction (AI) is the use of aircraft to attack tactical ground targets that are not in close proximity to friendly ground forces. It differs from close air support because it does not directly support ground operations and is not closely coordinated with ground units. Unlike strategic bombing, air interdiction is not meant as an independent air campaign; its ultimate purpose is still to allow ground operations rather than to defeat an enemy by air power alone.

Wikipediából

Cowie
Köszi a gyors választ!

degenerator
illetve, a honvédségi páncéltörés, nem a fejlõdéstörténet😊

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
Igen, vannak kézifegyverek (pisztolyok, gépkarabélyok, egyes típusoknál vállról indítható légvédelmi rakéták), de alapvetõen ezek elzárva pihennek.

Egyes tengeralatjárókon lehetõség van arra, hogy speciális erõket (SEAL) tegyenek partra, ezeknél a standard kézifegyverek szintén megtalálhatóak (gépkarabélyok, könnyû géppuskák, vállról indítható fegyverek, stb.).

[NST]Cifu
Elfogás / Elfogó.

Cowie
Sziasztok!

Egy beszélgetés során felmerült a kérdés, hogy a mai modern atomtengeralattjárókon van-e rendszeresítve valamilyen kézifegyver a legénység részére?

Akinek, van valami infója légyszi írja meg! Köszi!

Punker
"Újonnan" ?

Zsolo007
Sziasztok!

Az air interdiction-t hogy hívja a magyar katonai terminológia?

Köszi!

ilyen alap félépítés hunba is van 😊 igaz nem ksk, és gsg9 szint.
Ha jól tudom nálunk a TESZ felel minden belsõ ügyért. Az újonnan alakult "Bercsényi" pedig a külsõ ügyekért felel.

Scottt
Q mint Qurak?<#idiota>

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

[NST]Cifu
Mirage F1BQ (F1B iraki változat) és F1EQ (F1E iraki változat).

na már meg is találtam,azon belül van...😊<#alien2>
lenne 1 kérdésem...a Delta Force a U.S. Army-n belül van?
Köszönöm.
ÉLs még egy kérdés:Irak a Mirage F1 mely változatait használta?
Az F1CT vagy exportváltozata(ha van ilyen)lehetett ott?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

[NST]Cifu
Tömören: Az USAF az Öböl-háború után eldöntötte, hogy nem kér többet a nem-lopakodó vadászgépekbõl (F-15, F-16). Csak lopakodó vadászgépekben gondolkodik tovább, nevezetesen az F-22, majd késõbb az F-35-ösben. Mostanra azonban kiderült, hogy az olló már túl szélesre nyílt. Az F-22-es program megkurtítása, és lassú haladása, illetve az F-35 hasonló problémái miatt az F-15 és F-16 flotta lassan kiöregszik, és a légierõ egy évtized múlva olyan kevés vadászgéppel fog rendelkezni (~1700-al), ami lehetetlenné teszi azon elvárások teljesítését, hogy két távoli háborúban is részt vegyen (mint Irak és Afganisztán), miközben a haza légterét is képes legyen megvédeni.

A légierõ annyira makacsul ragaszkodott a lopakodó gépekhez, hogy még ennek ellenére sem volt hajlandó feladni az elveit, és továbbra sem szándékozik F-15/F-16 gépeket rendelni. Inkább arra játszik, hogy az F-22 gyártását folytassák tovább - valahogy.

Én sajnos nem vágom annyira az angolt.
Mirõl is írnak pontosan?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage

Molnibalage
Igen, csak oda.

Üdv.
Az irakban zsákmányolt repülõgépek sorsárol lehet valéamit tudni?Mig-29,Su-25,Mig-25?
A homok alol kiásott gépek már csak muzeumba kerülhettek?

Scottt
Nem hiszem, hogy Jemen dúskál a speciálisan kiképzett egységben^^
Szóval ha mégis úgy alakul akkor szeritem a KSK megy értük.Tûzzel-Vassal😊

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

degenerator

a régi név/jelszo páros él, hibáa irja azt hogy e-mail, simán beirod neki a régi regisztrált azonsoitot meg kodot és igy elfogadja, elgalábbis nekem elfogadta, pedig engem is hidegzuhanykért ért nerég ez az indapass mizéria... 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

[NST]Cifu
Kezdjük ott, hogy alapvetõen az adott ország speciális erõi felelnek az ilyen akciókért. Tehát ha Egyiptomban ejtenek fogjuk német állampolgárokat, akkor az Egyiptomi rendõri/katonai erõk felelnek a túszszabadításért. Ez több okból is bölcs dolog, a helyi erõk jobb területismerettel bírnak, valószínûleg többet tudhatnak a potenciális elkövetõkrõl is, és a felszerelésük is jobban megfelel a helyi viszonyoknak (ezek nagyban felvázolt dolgok persze, nem ökölszabályok). Természetesen ha német állampolgár kerül túszhelyzetbe, akkor Németország felajánlhatja, hogy segítséget nyújt a saját speciális egységeivel. Ez alapvetõen a KSK, de akármelyik a célra alkalmasnak tartott speciális egység lehet, akár a GSG9 is, ha a helyzet olyan. A végsõ lehetõség az, hogy az adott ország nem baráti, ilyenkor egyértelmûen KSK, és kvázi (a helyi törvények szemszögébõl) illegálisan hajtják végre az akciót.

A GSG9 a rendõrség és a belügyminisztérium alá tartozik, amerikai megfelelõje a SWAT. Õk felelnek a határon belüli különleges erõkért. Külföldi alkalmazásuk sem lehetetlen, ha az adott körülmények hasonlóak a GSG9 által gyakoroltakhoz.

A KSK (Kommando SpezialKraefte) a hadsereg alá tartozik, õk azok, akik az általad felvázolt esetben legvalószínûbben bevetésre kerülnek. A KSK létrejötte is ilyen szituációnak köszönhetõ, az 1994-es Ruandai zavargásokkor Belga és Francia speciális erõk mentették ki a területrõl a német civileket, mert nem volt megfelelõ német speciális erõ erre a feladatra (a GSG9 nem éppen a Ruandai szituációkra gyakorol).

A KSK a Delta Force-hoz hasonlóan specializált egységekbõl épül fel, négy "célirányos" egysége van (Szárazföldi beszivárgó, Tengeri (búvár), Ejtõernyõs és Hegyi- illetve sarki klímára felkészült).

Scottt
Cifu ha Németország határán kívül Német állampolgárokat túszul ejtenek akkor milyen különleges egységet vetnek be?Mert ha jól emlékszek akkor a GSG9 az mintha Határõr,illetve határon belüli problémákat oldana meg nem?

[NST]Cifu
Gondoltam egye fene, belogolok és válaszolok Gacsatnak és Stylistnak. Szép ötlet, de nem tudok belogolni, mivel Indapass van, a régi azonosító/jelszó kombó már nem mûködik, e-mail/jelszó kombináció él. Na mindegy, regisztrálok. Nem regisztrálhatok, az e-mail címem már használatban van (?!?!). Akkor küld el a jelszavamat már arra a mailcímre, szól válaszom. Ez 10 perce volt, azóta várok, de mail még nem jött... 😊

Szegény Stylistot az zavarta meg, hogy hajdan még mikor az SG-n regisztráció nélkül lehetett hozzászólni, a Cifu nicket használtam. Mikor a kötelezõ regisztráció jött, regisztráltam a Cifu-t, de elfelejtettem az annak megadótt jelszót, szóval csináltam új regisztrációt, Cifu névre. 😊

degenerator

Molnibalage

[NST]Cifu
Az M88 alapja 40 éves, és az M48/M60-as harckocsik alvázára épül.

Jelenleg nincs tervben a leváltása, az FCS-ben viszont szerepel a közös alvázon lévõ új harckocsimentõ jármû.

A BAe és az Oshkosh idén év elején elkészített egy MRAP alapú, gumikerekes mentõjármûvet, mivel a Strykerekkel felszerelt dandároknak általában nincs M88-asuk, és a sérült Strykerek elvontatása problémákba ütközött. Azt hiszem ebbõl egy adagot vásárolt az US ARMY.