95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • bgabor
    "Mi vagyunk a NATO. Ki az aki a legnagyobbat meg meri támadni? " -vagy- " Vannak szövetségeseink majd ők segítenek."

Ilyen véleményekkel én is találkoztam már, és sosem értettem azokat az embereket, akik ezen az állásponton vannak.
    Nem hallottak talán a hetvenes évek görög-török háborújáról, amit ciprusért vívott a két fél? Ott az egyik NATO tagállom(törökök) megtámadta a másikat(görögök), a NATO meg a kisujját se mozdította az egész háború alatt. Leragadtak ott, hogy a NATO alapokmányában ez van: Ha egy ország megtámad egy NATO tagállamot, a többi NATO tagállam köteles a védelmére kelni. Két, egymással háborúba keveredő NATO tagállamról nem szól az alapokmány, és ezen a NATO nem képes túltenni magát.

Nekünk megy a víztisztítás másoknak meg vannak fegyvereik...nekünk békefenntartásra kell felkészülni"stb. Szóval nem sok jóra lehet számítani hacsak valami változás be nem következik be a katonatisztjeink fejébe.

Azt azért le kell szögezni, hogy a fegyverbeszerzés mindíg is politikai döntés volt és lesz, a katonatiszteknek nem sok ráhatásuk van arra, hogy a politikusok milyen fegyvereket adnak a kezükbe (vagy hogy adnak e nekik egyáltalán, lásd magyar honvédség).
  • [NST]Cifu
    Ahogy Kikorúbézoltán írja, ezek egyike sem volt igazán kiemelkedő. A Gepárdból az egylövetű (és éppen ezért nem is népszerű) M1 volt valamennyire úttörő, a későbbi verziók egyre jobban közelítenek a többi piaci szereplőkhöz. A Szép mesterlövészpuska egyáltalán nem kiemelkedő, hozza azt, amit egy ilyen fegyvernek kell, de ehhez például Dél-Afrikából importált fegyvercsöveket használ (legalábbis amennyire én tudom). A KGP-9 első szériái egyenesen hulladék kategóriába tartoznak, BV-s ismerősöm elmondása szerint volt, hogy sorozatlövés közben egész egyszerűen szétesett a fegyver, csak a szerencsének köszönhető, hogy komoly baleset nem lett belőle. Az utolsó széria már minőségileg kezdett helyre rázkódni, de az Afganisztáni kiküldetésben lévők beszámolója szerint a tárakkal voltak gondok ott is.
  • kiskorúbézoltán #48689
    Nem vagyok szagértő a témában de a 90-es évek végén mindhárom kategóriában volt jobb és nagyobb sorozatban gyártott eszköz, ráadásul elég jó reklámmal megtámogatva.
    Miben látod a realitását ennek a lehetett volnba keresni valamit dolognak?
  • BEARCAT
    Pedig talán a Gepárddal a Szép mesterlövészpuskával valamint a KGP–9 géppisztollyal talán lehetett volna valamit keresni a 90-es évek végén megfelelő reklámmal és minőséggel.

De van a világban számtalan jó ötlet is:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&hl=hu&v=dPlU9JNFedw
  • [NST]Cifu
    A Gepárd széria valóban nem rossz, de igazán nagy, átütő sikernek se lehet mondani. A piacon rengeteg hasonló fegyver található, és némelyek előremutatóbbak is. A Gepárd eredeti nagyszerű megoldásait (végtelenül egyszerű szerkezet és működés) csak a Gepard M1-ben jelentkeztek, az újabb Gepárd modifikációk már sokkal konvencionálisabbak, és nem nagyon lógnak ki a sorból.

A kézifegyver tervezés és gyártás terén a probléma, hogy megfelelő piacot is kell találni a fegyvereknek. Példának fel lehet hozni a Cseh CZ gyárat, amely a maroklőfegyverektől a vadászpuskákon a gépkarabélyokig mindennel foglalkozik. De ők is csak óvatosan, a csaknem biztos állami megrendelés fényében fogtak bele új gépkarabély kifejlesztésébe (CZ 805). Ebből már lehet látni, hogy kb. miről is szól mindez.

A fegyvergyárak a legnagyobbakat leszámítva (HK, FN, Beretta, Colt) általában a saját ország anyagi megbízásától függenek (ilyenek a Dél-Koreai Daewoo vagy a Japán Mitsubishi fegyvergyárak), ha nincs ilyen, akkor éhen halnak (csődbe mennek). Így járt a FÉG is, sem fejlesztés (nem nagyon volt rá pénz), se versenyképes termékek (AK klónokkal Dunát lehet rekeszteni, a P9-esek minősége meg olyan volt, amilyen...).

Amit mostanság a fegyverkiállításokon bemutatnak, az meg minden, csak nem ígéretes. Az AK / AMD modifikációk rémségei nem sok jót vetítenek előre...
  • [NST]Cifu
    1.: Politikából mára elég volt. Most már én is kezdek kitérni a béketűrésből.
    2.: Kongó esete csodás, csak nem reális. Kongó a világ szegényei közé tartozik, négyszer nagyobb népesség, tized akkora GDP, mint Magyarországé, katonai kiadása hivatalosan ~500 millió forintnak felel meg. A Ruandai helyzet miatt az ország elég csúnya szituációban van, szóval a katonai eszköz bérlés ez esetben tekinthető háborús kiadásnak, az ország helyzete pedig háború közeli.
  • BEARCAT
    "Én nem tudom honnan veszed ezeket az infó-kat, pedig te nem szoktál hülyeségeket írni (légierővel kapcsolatban). Mire mennénk x10-20 db apc-vel?? nem világos , az még tankból is kevés ami pedig tényleg csak a taktikai lehetőslgek kihasználása miatt lényeges. "

Nos ha visszaköveted a rendszerváltás óta történt haderőreformot, ez szinte csak leépítésből állt. Szinte mindent kivontak, megszüntettek miután (jobb esetben) lejárt az ideje. A BTR--jeink is csak azért vannak meg mert még bírják. Sajnos akikkel volt alkalmam találkozni és beszélni azok azon a felfogáson vannak hogy "Mi vagyunk a NATO. Ki az aki a legnagyobbat meg meri támadni? " -vagy- " Vannak szövetségeseink majd ők segítenek. Nekünk megy a víztisztítás másoknak meg vannak fegyvereik...nekünk békefenntartásra kell felkészülni"stb. Szóval nem sok jóra lehet számítani hacsak valami változás be nem következik be a katonatisztjeink fejébe.

Örülök hogy ismersz az írásaim alapján, és hogy ilyen kedvező kép alakult ki rólam. (De miért csak a légierővel kapcsolatban. Remélem nem keversz össze valakivel.)

"500 békeidős ócskavas btr-t lecserélik, meg nemrég kivontak ennyi vagy több BMP-t én komolyan mondom nem is értem miről beszélsz. Mi nem éri meg. Ekkora mennyiséget, lassan utángyártani?"

Igen mint említettem a nagyobb mennyiség esetén lenne realitása a dolognak de hát a fent említettek...
  • BEAST #48684
    Még mindig meglehetősen hiányosak az ismereteim ezen a téren, de ha már ennyire belejöttetek a magyar fegyvergyártás boncolgatásába, lenne egy kérdésem.
    Azt megértem, hogy a semmiből nem fogunk saját sereget gyártani, de igaz ez más területekre is? Példának ott van a Gepárd mesterlövészpuska, ahogy olvastam kategóriáján belül kitűnő eszköznek számít. Nem lenne értelme más lőfegyvertípusok tervezésének/gyártásának, hisz a Gepárd sem egy világhírű/nagy múltú cég terméke?
  • drevil666
    Részemről mára ennyi:) Egy-két b.pontot kifejezetten kérek, mert nem tartottam magam az igéretemhez.
    Molni: a használt F-15E-et, vagy a vadiúj Su-34-et vételi és nem lízing konstrukcióban gondoltam. Ennyi...
  • Molnibalage
    Micsoda? Bérba adása annak, amit valszeg csak lízingelnél? Nemhogy 20+40 db gépet, de 12+2 gépet sem tudunk egyben kicsengetni.

Tényleg agyrém amit itt előadsz, bgabor nagyon visszafogottan írta le azt, amit én máshogy tennék...
  • bgabor
    Rendben van, úgyis mindent elmondtam amit akartam.
  • drevil666
    "Nézd, én az imént leírtam neked a valóságot, hogy mi a tényleges helyzet az országban ezen a téren. Ha te ezzel nem tudsz/akarsz/mersz megbírkózni, az a te problémád. Lehet hőzöngeni, attól a helyzet még nem fog megváltozni."

Azt látom, hogy mi a helyzet és kicsit kicsavarva a mondandódat: Én ezt nem tudom/akarom/merem elfogadni. És ez az első lépcsőfoka annak, hogy a dolgok megváltozzanak, mert magától ez nem fog beindulni más meg nem érdekelt abban, hogy itt jó legyen. Nemsoká több lesz az EU-a befizetésünk, mint a pályázati forrás, akkor aztán táthatjuk a szánkat és bámulhat a sok depressziós lib.: "lehet mégse lekövezett főtérre, 40 cm magas kilátóra, hanem pld. szakemberképzésre, meg energetikára kellett volna pályázati forrást keresnünk."

Más: harceszközt gyártani, az olyan dolog ami nem hoz profitot, hacsak nem adjuk el. Tegyük fel (jogosan), hogy nem vennék pl a 8x8-as járműcsalád egyik tagját sem. Azért is preferálom a nagy légierőt 40+20 db gép, mert ez bár megint egy agyrémnek minősül, de bérbe adva (pilótástól, ellátó személyzetestől, mindenestől) pl KDK-nak (Zaire), akkor bérleti költséget nem ropogós dollárban fizetik meg, hanem pl dúsításra előkészített uránércben, vagy fában. erre nem is kell reagálni, de nagy hadseregnek (vagy akármekkorának)+a hadiiparnak akkor van értelme, ha ki tudja termelni az árát.

És arra gondolok, azt hasonlítok bármit bármihez, amit csak akarok!
  • [NST]Cifu
    A provokálást éppenséggel te kezdted, szóval ha most ezen a vonalon indulunk el, akkor marha jól elmondhatjátok egymást mindenfélének, csak ez nem ebbe a topicba való.

Ne a másikkal, hanem a témával foglalkozz...
  • [NST]Cifu
    Nincs rendszerben.

Ha érdekel, hogy milyen gépek, akkor megnézed a felségjelet rajtuk. A környékünkön ugye van az Osztrákoknak 9db belőle, plusz ugye az USAF / US ARMY / USN is használja, azok sem ritka vendégek azért.

BTW attól, hogy egy idegen nemzet gépei vannak a légtérben, még teljesen normális dolog lehet. A mi repülőgépeik és helikoptereink is járnak ki más országokba gyakorlatozni, például...
  • bgabor
    Remélem nem gondoltad hogy a provokáló személyeskedését majd szó nélkül fogom tűrni. Éppen itt volt az ideje, hogy valaki végre helyretegye.
  • [NST]Cifu
    Ha nem tudjátok megállni, hogy a másik személyét sértő megjegyzéseket ejtsetek, akkor innentől büntipontot osztok érte. Több figyelmeztetés nem lesz. Ki lehet fejteni a véleményedet a nélkül is, hogy a kulturált társalgási színvonal alá nem mész...
  • bgabor
    Szerintem magadat csapjad pofán, mondjuk minden reggel a tükör előtt, hátha akkor kevesebb badarságot hordasz majd itt össze a jövőben.

Olvass már egy kicsit utána, hogy az említett országoknak (csehország, lengyelország, ukrajna és ausztria), milyen hadianyag gyártókapacitásuk van. Tudod, a kilencven éve működő cseh Aero Vodochody(L-29,L-39,L-59, L-159 Alca), a 150 éves osztrák Steyr Mannlicher(Steyr AUG,TMP), a nyolcvan éves ukrán Morozov gépgyár(T-80UD). Szerinted hol tartunk mi ehhez képest?

A mentalitásról pedig:
    Jó lenne, ha nem éppen te, a szűklátókörű, mindent fekete-fehérben látó, a komplex problémákat mégcsak felfogni sem tudó jobbikos, a primitív, tudatlan magyar ember mintapéldánya, oktatnál ki másokat a megfelelő és kívánatos mentalitásról.
  • Voronyinko
    Azt tudja valaki, hogy nálunk vannak-e Black Hawk helikopterek hadrendben? Vagy azt magyarázza meg valaki, hogy pár napja miért láttam egy hatos kötelék Balck Hawkot elhúzni Szigetszentmiklós felett? Meglehetősen impresszív látványt nyújtottak, csak azt nem tudom, hogy megint ki számára engedjük át a légterünket.
  • Molnibalage
    De lépésekben és nem egy ugrással. A kishitűséget ne keverd már össze azzal, hogy valaki tisztában van a technikai és szürkeállománybeli lehetőséggekkel...
  • bgabor
    Nézd, én az imént leírtam neked a valóságot, hogy mi a tényleges helyzet az országban ezen a téren. Ha te ezzel nem tudsz/akarsz/mersz megbírkózni, az a te problémád. Lehet hőzöngeni, attól a helyzet még nem fog megváltozni.

De tudod mit, dugd csak megint a homokba a fejedet, az jellemző rád.

És kikérem magamnak hogy a magyar mezőgazdaságot szándékosan lezüllesztő SZDSZ/MSZPs szar alakok mentalitásához hasonlítsad az enyémet.

• JanáJ
    köszi
  • drevil666
    Ja voll, mein General!
    ez a téma mindig megcsiklandozza az idegrendszerem....
  • [NST]Cifu
    A személyeskedést kéretik szépen befejezni, mert mérges leszek...
  • drevil666
    Massarit nem bántod, mert pofáncsaplak!
    Azt én is látom, hogy minden: köztük az emberi mentalitás, meg "egyes" emberek kishitűsége, no meg az Magyarország mocsadékok által lerombolt gazdasága milyen helyzetben van.
    De Én NEM! azt mondom: minden szar, ezért ezt se csináljunk mert....meg azt se csináljunk mert.

Mindig ezzel a Lengyelországgal jöttök, hogy jó vadászgépeket vettek. Meg ott jó a K+F, meg minden milyen fasza. Leredukálva (lak.szám.) Magyarországon is lehetne ezt a szintet elérni?: IGEN! Csak nem ilyen mentalitással, mint a tied kispajtás!

Molni: jó, nem támogatod a deszant helikoptert, akkor? használt Ah-64, vagy új Mi-28? vagy mire gondolsz? semmire? max könnyű fegyverzetű MBT-Kawasaki...ilyesmi?
  • Fenrir
    Ilyen alapon villamos helyett ha olyan személyszállító jet-eket építenénk ami kb a 100 főre van belőve akkor most hatalmasat kaszálhatnánk a világban. A Fokker-nek még nincs kész az új típusa és az Embraer-nek meg több évre előre le van foglalva a gyártósora. A Sukhoi Superjet-ről inkább nem nyilatkozom, az egy vicc egyelőre.

Az efeletti gépek már mind nagyobbak egy léptékkel.
  • bgabor
    mit mondtam? "egyesek pont magyarországot szeretnék keleteurópa izraeljeként pozícionálni. "

Ezt pont nem te írtad, dr.evil sokat hangoztatott víziója ez, kár hogy a srácnak annyi érzéke van magyarország tényleges lehetőségeihez, mint a nagyanyámnak.
  • [NST]Cifu
    OFF (pedig hogy rühellem én az offolást... :D)

Lehet, hogy nem is magyar volt, de külföldön ilyen zajos buszon nem ültem...

Ez az üzemeltetőt minősíti, nem a gyártót. ;)

A probléma - ahogy már írtam - hogy egyáltalán nem olcsó m2 áron lehet ilyen szart kapni. Mennyire drágáért kaphat az ember normálisat? Inkább egy régi házva költözök és újítom fel egy kicsit...

Ez egy általános probléma, mondom, én is beleestem. Utólag az ember már okosabb, bölcsebb, tanult a hibáiból, az olcsó házra is rá kell költeni utólag azt a pénzt, ami az árkülönbségnél megvolt egy drágábbhoz képest. Csak ugye azért az emberek nagy része Mo.-n nem költözik túl gyakran... :D
  • drevil666
    magyar busszal kapcsolatban: amennyit fizet a megrendelő, olyan minőséget kap.
    Ha egy szóló 12m-es buszra csak 35 milkó van, attól ne várjon sokat az ember. ha a korrózióálló szar folyáshatárú, ámde cserébe rohadt drága acél a trendi, akkor így jártunk.
    valahogy így vagyok én a magyar buszokkal, mint te a házakkal: Jaj csak buszra ne kelljen szállni, mert veszélyben az életem!! meg kapkodásnak csőd a vége. az Alfa busznak egész jó versenyképes volt a palettája, de mindig mindent lebasztak, így nem jött új megrendelés. RIP Alfa:) Debrecenben az 1 éves buszokat vontatják néha....
  • Molnibalage
    OFF

Milyen busz? Nem'tom, de azétr olyan fiatal sem volt már. Ha megint rajta ülök, akkor megnézem. Lehet, hogy nem is magyar volt, de külföldön ilyen zajos buszon nem ültem...

A probléma - ahogy már írtam - hogy egyáltalán nem olcsó m2 áron lehet ilyen szart kapni. Mennyire drágáért kaphat az ember normálisat? Inkább egy régi házva költözök és újítom fel egy kicsit...

ON
  • [NST]Cifu
    "Egyszerű" csere, még a Honvédségnél is majdnem 400 BTR-80/-80A van rendszerben, egy nagyságrenddel kisebb szárazföldi létszámnál...
  • [NST]Cifu
    OFF

Egyébként én a magyar buszgyártástól sem vagyok oda enyén szólva. Lehet, hogy már nem a régi kockabuszok készülnek, de a zaj és hőszigetelésük (+beázás védelem) még mindig egy rossz vicc.

Melyikről beszélsz? Mert azért van a piacon két (három?) magyar gyártó, és ezeknek vagy tucatnyi típusa. Volt szerencsém Credo buszon megtenni egy hosszabb távot, és ha leszámítjuk a minden buszon szembesült problémáimmal (195cm-es testmagasság, amiből következik, hogy a lábtér elégtelen a sűrű üléssorban), semmivel se volt rosszabb, mint egy Mercedes hasonló kategóriájú, amellyel egy évvel korábban utaztam...

Cimbim tiplizni akart, hogy polcot rakjon fel. A falból egy nagyobb darabb kiesett és javíhatta a zsír új ház falát. ŐSzintén szólva én nem nagyon költöznék be nyugodt szívvel egy olyan házva ma itthon, ami az elmúlt 5-6 évben készült.

Megbocsáss, de ez valahol az átvételt is minősíti. Általános probléma, hogy a legolcsóbb megoldást keresi mindenki, aztán csodálkozik, hogy olcsóért igénytelen munkát kapott. Hozzá kell tenni, hogy erre mindenki csak akkor ébred rá, amikor beköltözik a házába. Én is elkövettem ezt a hibát 10 éve (építettet ház), most már tudnám, hogy mire kell odafigyelni, miket kell szem előtt tartani (az én házamnál a szigeteléssel vannak problémák), de hát az ember fiatal és bohó, és sajnálja (sajnálta) a pénzt arra, hogy egy szakembert szerződtessen a munkavégzés felügyeletére. Mondjuk az a veszély nem fenyeget mostanság, hogy újra házépítésbe fogok... :)
  • Molnibalage
    830? Az igen. Nem kispályáznak a lengyelek.
  • Molnibalage
    Nem vagyok meggyőződve, hogy egy 40 éves koncepciót kellene még foltozgatni. Azon felül én pl. shoa nem tudtam megbarátkozni a deszantteres harci helikopterrel. Az ilyen övszvér megoldások nem igazán nyerők szeritem.
  • [NST]Cifu
    És ki az a marha, aki eladná a harcjárműve licenszét, mikor dugig van a piac? Saját magának csináljon konkurenciát?

A finnek eladták a Lengyeleknek a Patria AMV licencét, és azt helyben, KTO Rosomak néven ők gyártják, ATK 30mm-es toronnyal... (Igen, igaz, ott 830 járműről van szó...)

Egy Lengyel Rozsomák Afganisztánban (megj.: a test oldalán kiegészítő (ERA?) modulok láthatóak)

Egyébként elég csak megnézni, hogy hány villamosra lenne szüksége Magyarországnak az elkövetkező 10 évben és hány harcjárműre. Kiütéssel győz a villmaos. És egy villamos sokkal többe kerül, mint egy PSZH. Stabillabb piac, többet lehet vele keresni.

Én nem a villamos ellen beszélek, csak azt vázolom fel, hogy mi az, aminek racionalitása lenne adott esetben. Azért ~200 AMV Patria vagy hasonló kategóriájú APC licencgyártása már nem lenne olyan kis tétel, hogy félre kellene dobni egyből...
  • Molnibalage
    És az a valami miért pont harcjármű legyen? Nehéz épkézláb ötletet találni arra, hogy miért az kell.

Egyébként én a magyar buszgyártástól sem vagyok oda enyén szólva. Lehet, hogy már nem a régi kockabuszok készülnek, de a zaj és hőszigetelésük (+beázás védelem) még mindig egy rossz vicc.

A magyar kivitelező cégek színvonala meg lemérhető az új lakóparkokon és a metrófelújítás színvonalát. A botrányos még a legenyhébb szó rá.

Aranyáron mérik a pocsék minőséget. Cimbim tiplizni akart, hogy polcot rakjon fel. A falból egy nagyobb darabb kiesett és javíhatta a zsír új ház falát. ŐSzintén szólva én nem nagyon költöznék be nyugodt szívvel egy olyan házva ma itthon, ami az elmúlt 5-6 évben készült.
  • Molnibalage
    57 mm-es ágyú CIWS feladatkörben? Milyen tűzgyorsasága van annak?

Egyébként mennyi az esélye annak, hogy pont függőlegesen jön egy rakéta? Szerintem semmi. Ma egy rakétának minimum 2 Mach sebessségel kell a cél felé döngetni hogy esélye legyen. 2 Mach sebességgel mekkora fordulóköre van és milyen magasan kell jönnie, hogy függőlegesen mehessen rá a célra úgy, hogy az anti ship rakétákat nem 20-30 vagy több G elviselésére tervezik? Szerintem ez tök lényegtelen hiányosság.
  • Molnibalage
    És ki az a marha, aki eladná a harcjárműve licenszét, mikor dugig van a piac? Saját magának csináljon konkurenciát?

Egyébként elég csak megnézni, hogy hány villamosra lenne szüksége Magyarországnak az elkövetkező 10 évben és hány harcjárműre. Kiütéssel győz a villmaos. És egy villamos sokkal többe kerül, mint egy PSZH. Stabillabb piac, többet lehet vele keresni.

Sokkal jobb üzlet lenne villamost gyártani. Ha jól sikerül a cucc, akár exportálni is lehetne, mert a magyar melós és mérnök olyan nevetséges órabérért tervezi meg és rakja össze, hogy egy német villamosnak árban esélye nem lenne versenyezni vele... (Persze kellene néhány külföldi vezető mérnök az elején, de az áron lényegében ez nem érződne.)
  • drevil666
    Ámen! csak akkor legyen valami...
    pl..Álljon meg a pusztulás, aztán mászhatunk ki a szarból.
    Szebb jövőt...Leo 2A6-al, S-400-al és modernizált Mi-24-el:):)
  • [NST]Cifu
    Ó yeh, van itt még valami: a mezőgazdaság (bocs CIFU, hogy politizálok) szal máshol olcsóbban előállítják az élelmiszeripari cikkeket, akkor minek mezőgazdaság? Mondjuk épül is le rendesen:) Jó nekünk a szlovák tej és a román hús.....

Azért lássuk be, hogy a racionalitás talaján kell maradni. Kis szériában gyártani és kifejleszteni valamit drága mulatság, gondolom ezt te is belátod. Igazán nagy hadsereget felépíteni és eltartani nem tudunk, túlságosan is megterhelné a büdzsét. Tehát maradjunk a realitás talaján.

Ez legyen mondjuk 40-50 harckocsi, 80-100 IFV és/vagy 200 APC, plusz 20-40 önjáró ágyútarack, plusz a kiegészítők (esetleg önjáró légvédelmi rendszer, tüzérségi radar, műszaki mentő jármű, stb.). Ez most csak a szárazföldi erők, helikopter és repülőgépgyártásról inkább ne vizionáljunk. Már ebből is látni lehet két dolgot:

1.: Túlságosan is kis számok ahhoz, hogy gazdaságosan megérje a teljes K+F részt felvállalni. Dél-Korea durván négy milliárd dollárt áldozott a K2 harckocsi kifejlesztésére, ez az éves magyar honvédelmi büdzsé kétszerese. A harckocsik darabja ezen felül lesz súlyozva mintegy 7 millió dollár. A koreaiak pedig annak ellenére is kihivásokkal találkoztak, hogy van a hátuk mögött már gyártási tapasztalak (K1 harckocsi), de ennek ellenéri is most egy évet csúsznak, mert a hazai fejlesztésű, 1500 lóerős diesel-motor nem elégíti ki a kívánalmakat...

2.: Túl sok mindent kell lecserélni, így nem is lenne értelme szerteágazó K+F-et kiépíteni. Inkább rá kellene egy-két adott dologra, részegységre, és azzal eredményeket felmutatni. Mondjuk tűzvezető rendszer, optikai rendszerek, stb.
  • [NST]Cifu
    Ha az alant látható képen láthatóra gondolsz, akkor igen. Ez a Thales S1850M nagy hatótávolságú kereső-radar, megtalálható az angol Type 45 légvédelmi fregattokon és a francia-olasz Horizon légvédelmi fregattokon (a lenti Forbin-osztály a Horizon francia ága, az Olasz ágat Andrea Doria néven is imerik), illetve ez fog kerülni az angol Queen Elizabeth osztályú hordozó(k)ra, és feltehetően a második francia repülőgép hordozóra (amit Richellieu-től kezdve mindenféle névvel illettek már).

[center]