95087

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
. Ha az előkészített szállítóheli tendernél nyugati tipus mellett döntenek, akkor is minimum pld. hazai bedolgozáshoz részegység-gyártáshoz kéne kötni. talán propeller.
Már elő van készítve?
Én úgy tudtam csak evidenciában van tartva, de effektíve még semmi nem történt ez ügyben.
Majd utána keresgélek csak találok valamit..
Segítek:
[bgHorvátország[/b]: lőfegyverek (RT-20 nehéz mesterlövész puska, sikertelen a nemzetközi piacon; HS 2000 félautomata maroklőfegyver, hazai katonai megrendelés, mérsékelt nemzetközi siker (a Springfield a saját neve alatt árulja Amerikában, mivel a cég amúgy nem gyárt jó ideje maroklőfegyvert)), M-95 Degma harckocsi (M-84 upgrade, folyamatban, de kérdéses végig-e viszik, a program részben izraeli hátterű (ERA blokkok az Elbittől és távirányított géppuskatorony a Rafaeltől)).
Szlovákia: kézi lőfegyver (K100 félautomata maroklőfegyver, egyszer a gyártója már csaknem csődbe ment, az állami megrendelés miatt él csak, nemzetközi piacon elégé ismeretlen), harckocsi (T-72M2 Modema, nincs rá megrendelés) és önjáró löveg (Zuzana / Himalaya, 16db-ot rendszeresítettek belőle, export eredménye még nincs (most Indiában promózzák)).
Szlovénia: APC (Valuk, az osztrák Pandur licenc változata), Svarun, a Patria AMV licenc változata), e téren ajánlom figyelmedbe a HTKA-s híreket. Kavarog ott is a botrány sajnos rendesen a Svarun körül...
Szerbia: Maroklőfegyver (CZ-999, hazai megrendelésben bíznak)...
Románia: Maroklőfegyver (Jericho koppintás), Lövészpáncélos felújítás (MLI-84, izraeli segítséggel), helikopter (IAR 330, saját megrendelések tartják el, felfegyverzett verzió SOCAT néven, izraeli fegyverzettel és francia éjjellátóval), önjáró löveg (saját alvázra helyezett izraeli ATMOS 2000) és harckocsi felújítás (TR-85M1, a T-55-ön alapuló román harckocsi ERA-val, új meghajtással, stb., ezzel együtt is idejétmúlt, 100mm-es löveggel).
Én nem látok akkora csodákat. A Román helikoptergyár, a horvát harckocsiprogram és a szlovák önjáró löveg még talán-talán irigylésre méltó is lehet, de anyagilag mindegyik komoly kihívásokkal küszködik, és leszámítva a Zuzana/Himalaya programot, külső segítséggel tető alá hozott dolgok.
Felújítás meg nálunk is van, például a BTR-80 upgrade program... -
BEARCAT #48713 Ezt láttátok már:
-
szerintem mindenki érti mire gondolsz, ezek után jobb ha nem is javítod :D -
Massari #48711 fordítom ha bárkit érdekel: gyátrtású
viszlát, megyek meglátogatom Máté Krisztát -
Massari #48710 Azt a 8x8 szerb gyártmású Lazar-t nem épp te linkelted legutóbb? szerintem , de -
drevil666 #48709 Annak idején emlékszem volt egy Orkan nevű sorozatvetőjük, de sztem azt már nem gyártják.
Arra én kíváncsi lennék mit tudnak a kínaiaknak exportálni? sztem semmit, max mérnököket:) -
drevil666 #48708 A Mi-24-esek javító üzeme Magyarországon hol van? Látogatható civileknek? -
Massari #48707 a billentyűzetem nem fogom megszokni soha: szezgetni = szemezgetni
-
drevil666 #48706 De ha már komolyabb vizsgálódás nélkül, egy-két sorral elintézünk valamit, akkor nem kapunk reális képet nem arról, hogy mi van, hanem arról, hogy mi lehetséges.
Most gondolkodtam ezen egy kicsit higgadtabban, de pl egy 8x8-as multi-járműcsalád megvalósíthatóságának az elemzése is min 1 év. (nem BKV-s 12 oldalas tanulmányokra gondolok, hanem kicsit komolyabbra, ami pl. a költségvetés részeként tárgyal ekkora projektet)
És ez az 1 év, meg több 10000 oldalnyi anyag nem biztos, hogy egy nekem egy zseniális Jobbikosnak tetszeni fog, mert lehet az jön ki belőle, hogy túl nagy kockázat. -
Massari #48705 Szerbia kimaradt:
innen azért van mit szezgetni - http://balkanmonitor.wordpress.com/
Kína is importálna tőlük , nemtudom mit ne kérdezd, valamit biztos -
bgabor #48704 Ezt a merjünk kicsik lenni dologgal nagyon gyorsan le kéne állni
Szerintem is. Biztos lehetsz benne, hogy nálam nem gyűlölöd jobban azt a politikai alakulatot ami ezt a 'merjünk kicsik lenni' dolgot hangoztatta.
Csakhogy ahogy arra már többen megpróbáltunk rávilágítani, saját harceszköz fejlesztése és gyártása nem ideológiai, hanem gazdasági kérdés. És ha nem érdemes saját fejlesztésbe kezdeni, akkor nem fogunk belefogni a dologba pusztán nemzeti önérzetből. -
Massari #48703 Majd utána keresgélek csak találok valamit..
Pont állami megrendelés az a legfontosabb. Az hogy egy projekt már lezárult és nem gyártanak többet, az nem jelenti hogy nem volt meg a hozadéka, vagy hogy nem gyártotta le amire szükség volt.
így elsőre fejből /majd véleményezed/:
Horvátország: bullpup kézifegyvereik , Szlovénia - Valuk 4 variáns(krpaan vegyes koprodukcióban), Szlovákia - Tatra, Zuzana 155mm /mlrs kompatibillis/, Románia - egyik ifv ugrik be elsőre, de ennek a témának érdemes utána nézni könyvet lehetne róla írni, mi mindent elszerencsétlenkedtek -
Massari #48702 Én sem tudom miért lovalltam bele magam ennyire ebbe a gyártás témába, de azt látom hogy 120-150 darabos megrendelés a legkevesebb ami még párhuzamosan a BTR-ek üzemeltetése mellett életképes koncepció , ha feltételezzük máshova csoportosítják a forrásokat.
Következő 4 költségvetési évben lesz fejlesztésre előirányozva tisztán célirányosan, dologi költségek nélkül 600millió (asszem). Ebből első 2 év az alapozás, lenne talán a legsarkallatosabb sztem. Ha az előkészített szállítóheli tendernél nyugati tipus mellett döntenek, akkor is minimum pld. hazai bedolgozáshoz részegység-gyártáshoz kéne kötni. talán propeller
Úgynézki következő néhány évben kéne lezarni az elkövetkező évtized hazai beszerzéseit. Jó lenne kihozni valamit ebből a ipari szektor számára is, persze első a biztonság -
drevil666 #48701 Valóban (de ott ha jól emlékszem nem így hívták), de rég láttam ezt a filmet, de nem sokat lőttek ezzel a műremekkel. Hentelhették volna TR-eket:) -
A politikusi felhangokat tényleg ennyire nehéz levetkőzni?!?
Hol vannak innen a kissebbek ? Horvátország, Szlovákia , Szlovénia, Szerbia, Románia?
Kérlek sorold fel, mit is gyárt Horvátország, Szlováki, Szlovénia, Szerbia, Románia hadiipara? Melyek tekinthetőek sikeresnek ezek közül (ie.: gazdaságilag stabilak, állami beavatkozás nélkül)? Na ugye... -
Van a Jurassic Park 3-ban..
A Gepard meg valóban csak jápán mesékben van.. -
NorBear #48698 Pedig a B-52,F-15,Mig-29,AH-1 Cobra,AH–64 Apache,M1 Abrams vagy a Leo-2 sem mai csirke még is foltozgatják őket :)
A Mi 24-es fő feladata egy rajnyi katona célba juttatása és támogatása.Az más kérdés hogy a legtöbb műsor az AH-64-el vagy az AH-1-el próbálja összevetni holott a feladatkörük eltérő... -
Massari #48697 "Olvass már egy kicsit utána, hogy az említett országoknak (csehország, lengyelország, ukrajna és ausztria), milyen hadianyag gyártókapacitásuk van. Tudod, a kilencven éve működő cseh Aero Vodochody(L-29,L-39,L-59, L-159 Alca), a 150 éves osztrák Steyr Mannlicher(Steyr AUG,TMP), a nyolcvan éves ukrán Morozov gépgyár(T-80UD). Szerinted hol tartunk mi ehhez képest?"
Te viszont önkényesen kiemelsz néhány elrettentő példát. Hol vannak innen a kissebbek ? Horvátország, Szlovákia , Szlovénia, Szerbia, Románia? Ezt a merjünk kicsik lenni dologgal nagyon gyorsan le kéne állni - mert igen a nyolcvanas évek végén szocializálódtam, és a szőr feláll a hátamon már attól is hogy nekünk a 21.században románokhoz kéne "fölzárkózni" - és nemhogy még azt emleggessék (mint te is) hogy "á reménytelen".
Öngyilkos nemzetnek nincs feltámadás, mondta Kossuth , egyébként politikai-akarat és néhány év kérdése minden. Mert ha fel is húzzuk az első villamosgyárunk, utána mi lesz? Építünk mégegyet? Ha telitődik a piac minden szegmensre szükség lesz. Ha lesz megrendelés önkormányzatoktól, akkor "mindegy" az is hogy honnan teremtik elő rá a pénzt.
Egyébként amit adósság-törlesztésre kifizetünk pénzt /szíre-szóra/ arra nyugodtan mondhatnánk hogy egy részét viszont azzal a feltétellel teljesítjük, hogy a régióban fekteti be a uzsorás-hitelező, ha olyan volt.. /és még meg is térülne a galádnak,amilyen ütemben a térség fejlődni képes /
FENRIR említette a repülőgépgyártást , azért arra az utasszállító szegmensre már rá is nyomultak például az indiaiak - mindjárt keresek hozzá egy hivatkozást.
-
drevil666 #48696 Ezt a Barrett M82A2-est még filmben sem láttam igazán, pedig érdekes konstrukció.
-
BEARCAT #48695 Uppsz.
Erről eddig nem is hallottam. Okés tényleg nem valami jól sikerült darab.
-
A Gepárdhoz hasonló fegyverből akkor még nem volt olyan sok, manapság már szinte minden ország kifejlesztett hasonlót.
A Barret M82 jelölésében a "82" az 1982-re utal, és már akkoriban se volt egyedül a piacon a Barret. Igazából az 1990-es évek elejétől lendült be a nagy kaliberű mesterlövész fegyverek iránti igény, ekkor kellett volna a Gepárdot mint a bűn, úgy nyomatni. Az érdekes amúgy az, hogy a fegyver maga végül is többé-kevésbé ismert is volt (még Mangában is szerepelt a Gepárd M1), de valahogy még sem terjedt el. Hozzá kell tenni, hogy a nagy kaliberű mesterlövész fegyverek piaca elég szűk, legfeljebb pár ezer ilyenre van igény világszerte, ehhez képest mondjuk gépkarabélyból ugye egy-egy ország ennek a számnak a többszörösét rendszeresíti...
A Szép mesterlövészpuska éppenséggel a bull-pup felépítse miatti rövidsége folytán szerintem bizonyos szemszögből nézve előnyökkel rendelkezik. Állítólag ennél a fegyvernél is gondok vannak a minőséggel.
A Bull-Pup elrendezéssel az a gond, hogy önmagában kevés, amikor a Szép mesterlövész puska elkészült, akkor már rengeteg ilyen volt a piacon (Walther WA 2000 gondolom nem ismeretlen sokak számára - no, az is 1982-ben került gyártása...).
A KGP-9-el kapcsolatban pedig qtab linkjén minden elolvasható... -
A KGP-9 rossz. Ez van. -
BEARCAT #48692 A Gepárdhoz hasonló fegyverből akkor még nem volt olyan sok, manapság már szinte minden ország kifejlesztett hasonlót.
A Szép mesterlövészpuska éppenséggel a bull-pup felépítse miatti rövidsége folytán szerintem bizonyos szemszögből nézve előnyökkel rendelkezik. Állítólag ennél a fegyvernél is gondok vannak a minőséggel.
A KGP–9 géppisztoly miután kinőtte a gyermekbetegségeit úgy tudom hogy megbízhatóbb, kevésbé érzékeny volt a porra és más szennyeződésekre mint az UZI.
Egyébként nem véletlenül írtam oda a minőséget. -
bgabor #48691 "Mi vagyunk a NATO. Ki az aki a legnagyobbat meg meri támadni? " -vagy- " Vannak szövetségeseink majd ők segítenek."
Ilyen véleményekkel én is találkoztam már, és sosem értettem azokat az embereket, akik ezen az állásponton vannak.
Nem hallottak talán a hetvenes évek görög-török háborújáról, amit ciprusért vívott a két fél? Ott az egyik NATO tagállom(törökök) megtámadta a másikat(görögök), a NATO meg a kisujját se mozdította az egész háború alatt. Leragadtak ott, hogy a NATO alapokmányában ez van: Ha egy ország megtámad egy NATO tagállamot, a többi NATO tagállam köteles a védelmére kelni. Két, egymással háborúba keveredő NATO tagállamról nem szól az alapokmány, és ezen a NATO nem képes túltenni magát.
Nekünk megy a víztisztítás másoknak meg vannak fegyvereik...nekünk békefenntartásra kell felkészülni"stb. Szóval nem sok jóra lehet számítani hacsak valami változás be nem következik be a katonatisztjeink fejébe.
Azt azért le kell szögezni, hogy a fegyverbeszerzés mindíg is politikai döntés volt és lesz, a katonatiszteknek nem sok ráhatásuk van arra, hogy a politikusok milyen fegyvereket adnak a kezükbe (vagy hogy adnak e nekik egyáltalán, lásd magyar honvédség). -
Ahogy Kikorúbézoltán írja, ezek egyike sem volt igazán kiemelkedő. A Gepárdból az egylövetű (és éppen ezért nem is népszerű) M1 volt valamennyire úttörő, a későbbi verziók egyre jobban közelítenek a többi piaci szereplőkhöz. A Szép mesterlövészpuska egyáltalán nem kiemelkedő, hozza azt, amit egy ilyen fegyvernek kell, de ehhez például Dél-Afrikából importált fegyvercsöveket használ (legalábbis amennyire én tudom). A KGP-9 első szériái egyenesen hulladék kategóriába tartoznak, BV-s ismerősöm elmondása szerint volt, hogy sorozatlövés közben egész egyszerűen szétesett a fegyver, csak a szerencsének köszönhető, hogy komoly baleset nem lett belőle. Az utolsó széria már minőségileg kezdett helyre rázkódni, de az Afganisztáni kiküldetésben lévők beszámolója szerint a tárakkal voltak gondok ott is. -
kiskorúbézoltán #48689 Nem vagyok szagértő a témában de a 90-es évek végén mindhárom kategóriában volt jobb és nagyobb sorozatban gyártott eszköz, ráadásul elég jó reklámmal megtámogatva.
Miben látod a realitását ennek a lehetett volnba keresni valamit dolognak? -
BEARCAT #48688 Pedig talán a Gepárddal a Szép mesterlövészpuskával valamint a KGP–9 géppisztollyal talán lehetett volna valamit keresni a 90-es évek végén megfelelő reklámmal és minőséggel.
De van a világban számtalan jó ötlet is:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&hl=hu&v=dPlU9JNFedw
-
A Gepárd széria valóban nem rossz, de igazán nagy, átütő sikernek se lehet mondani. A piacon rengeteg hasonló fegyver található, és némelyek előremutatóbbak is. A Gepárd eredeti nagyszerű megoldásait (végtelenül egyszerű szerkezet és működés) csak a Gepard M1-ben jelentkeztek, az újabb Gepárd modifikációk már sokkal konvencionálisabbak, és nem nagyon lógnak ki a sorból.
A kézifegyver tervezés és gyártás terén a probléma, hogy megfelelő piacot is kell találni a fegyvereknek. Példának fel lehet hozni a Cseh CZ gyárat, amely a maroklőfegyverektől a vadászpuskákon a gépkarabélyokig mindennel foglalkozik. De ők is csak óvatosan, a csaknem biztos állami megrendelés fényében fogtak bele új gépkarabély kifejlesztésébe (CZ 805). Ebből már lehet látni, hogy kb. miről is szól mindez.
A fegyvergyárak a legnagyobbakat leszámítva (HK, FN, Beretta, Colt) általában a saját ország anyagi megbízásától függenek (ilyenek a Dél-Koreai Daewoo vagy a Japán Mitsubishi fegyvergyárak), ha nincs ilyen, akkor éhen halnak (csődbe mennek). Így járt a FÉG is, sem fejlesztés (nem nagyon volt rá pénz), se versenyképes termékek (AK klónokkal Dunát lehet rekeszteni, a P9-esek minősége meg olyan volt, amilyen...).
Amit mostanság a fegyverkiállításokon bemutatnak, az meg minden, csak nem ígéretes. Az AK / AMD modifikációk rémségei nem sok jót vetítenek előre... -
1.: Politikából mára elég volt. Most már én is kezdek kitérni a béketűrésből.
2.: Kongó esete csodás, csak nem reális. Kongó a világ szegényei közé tartozik, négyszer nagyobb népesség, tized akkora GDP, mint Magyarországé, katonai kiadása hivatalosan ~500 millió forintnak felel meg. A Ruandai helyzet miatt az ország elég csúnya szituációban van, szóval a katonai eszköz bérlés ez esetben tekinthető háborús kiadásnak, az ország helyzete pedig háború közeli. -
BEARCAT #48685 "Én nem tudom honnan veszed ezeket az infó-kat, pedig te nem szoktál hülyeségeket írni (légierővel kapcsolatban). Mire mennénk x10-20 db apc-vel?? nem világos , az még tankból is kevés ami pedig tényleg csak a taktikai lehetőslgek kihasználása miatt lényeges. "
Nos ha visszaköveted a rendszerváltás óta történt haderőreformot, ez szinte csak leépítésből állt. Szinte mindent kivontak, megszüntettek miután (jobb esetben) lejárt az ideje. A BTR--jeink is csak azért vannak meg mert még bírják. Sajnos akikkel volt alkalmam találkozni és beszélni azok azon a felfogáson vannak hogy "Mi vagyunk a NATO. Ki az aki a legnagyobbat meg meri támadni? " -vagy- " Vannak szövetségeseink majd ők segítenek. Nekünk megy a víztisztítás másoknak meg vannak fegyvereik...nekünk békefenntartásra kell felkészülni"stb.
Szóval nem sok jóra lehet számítani hacsak valami változás be nem következik be a katonatisztjeink fejébe.
Örülök hogy ismersz az írásaim alapján, és hogy ilyen kedvező kép alakult ki rólam. (De miért csak a légierővel kapcsolatban. Remélem nem keversz össze valakivel.
)
"500 békeidős ócskavas btr-t lecserélik, meg nemrég kivontak ennyi vagy több BMP-t én komolyan mondom nem is értem miről beszélsz. Mi nem éri meg. Ekkora mennyiséget, lassan utángyártani?"
Igen mint említettem a nagyobb mennyiség esetén lenne realitása a dolognak de hát a fent említettek...
-
Még mindig meglehetősen hiányosak az ismereteim ezen a téren, de ha már ennyire belejöttetek a magyar fegyvergyártás boncolgatásába, lenne egy kérdésem.
Azt megértem, hogy a semmiből nem fogunk saját sereget gyártani, de igaz ez más területekre is? Példának ott van a Gepárd mesterlövészpuska, ahogy olvastam kategóriáján belül kitűnő eszköznek számít. Nem lenne értelme más lőfegyvertípusok tervezésének/gyártásának, hisz a Gepárd sem egy világhírű/nagy múltú cég terméke? -
drevil666 #48683 Részemről mára ennyi:) Egy-két b.pontot kifejezetten kérek, mert nem tartottam magam az igéretemhez.
Molni: a használt F-15E-et, vagy a vadiúj Su-34-et vételi és nem lízing konstrukcióban gondoltam. Ennyi... -
Micsoda? Bérba adása annak, amit valszeg csak lízingelnél? Nemhogy 20+40 db gépet, de 12+2 gépet sem tudunk egyben kicsengetni.
Tényleg agyrém amit itt előadsz, bgabor nagyon visszafogottan írta le azt, amit én máshogy tennék... -
bgabor #48681 Rendben van, úgyis mindent elmondtam amit akartam. -
drevil666 #48680 "Nézd, én az imént leírtam neked a valóságot, hogy mi a tényleges helyzet az országban ezen a téren. Ha te ezzel nem tudsz/akarsz/mersz megbírkózni, az a te problémád. Lehet hőzöngeni, attól a helyzet még nem fog megváltozni."
Azt látom, hogy mi a helyzet és kicsit kicsavarva a mondandódat: Én ezt nem tudom/akarom/merem elfogadni. És ez az első lépcsőfoka annak, hogy a dolgok megváltozzanak, mert magától ez nem fog beindulni más meg nem érdekelt abban, hogy itt jó legyen. Nemsoká több lesz az EU-a befizetésünk, mint a pályázati forrás, akkor aztán táthatjuk a szánkat és bámulhat a sok depressziós lib.: "lehet mégse lekövezett főtérre, 40 cm magas kilátóra, hanem pld. szakemberképzésre, meg energetikára kellett volna pályázati forrást keresnünk."
Más: harceszközt gyártani, az olyan dolog ami nem hoz profitot, hacsak nem adjuk el. Tegyük fel (jogosan), hogy nem vennék pl a 8x8-as járműcsalád egyik tagját sem. Azért is preferálom a nagy légierőt 40+20 db gép, mert ez bár megint egy agyrémnek minősül, de bérbe adva (pilótástól, ellátó személyzetestől, mindenestől) pl KDK-nak (Zaire), akkor bérleti költséget nem ropogós dollárban fizetik meg, hanem pl dúsításra előkészített uránércben, vagy fában. erre nem is kell reagálni, de nagy hadseregnek (vagy akármekkorának)+a hadiiparnak akkor van értelme, ha ki tudja termelni az árát.
És arra gondolok, azt hasonlítok bármit bármihez, amit csak akarok! -
A provokálást éppenséggel te kezdted, szóval ha most ezen a vonalon indulunk el, akkor marha jól elmondhatjátok egymást mindenfélének, csak ez nem ebbe a topicba való.
Ne a másikkal, hanem a témával foglalkozz... -
Nincs rendszerben.
Ha érdekel, hogy milyen gépek, akkor megnézed a felségjelet rajtuk. A környékünkön ugye van az Osztrákoknak 9db belőle, plusz ugye az USAF / US ARMY / USN is használja, azok sem ritka vendégek azért.
BTW attól, hogy egy idegen nemzet gépei vannak a légtérben, még teljesen normális dolog lehet. A mi repülőgépeik és helikoptereink is járnak ki más országokba gyakorlatozni, például... -
bgabor #48677 Remélem nem gondoltad hogy a provokáló személyeskedését majd szó nélkül fogom tűrni. Éppen itt volt az ideje, hogy valaki végre helyretegye. -
Ha nem tudjátok megállni, hogy a másik személyét sértő megjegyzéseket ejtsetek, akkor innentől büntipontot osztok érte. Több figyelmeztetés nem lesz. Ki lehet fejteni a véleményedet a nélkül is, hogy a kulturált társalgási színvonal alá nem mész... -
bgabor #48675 Szerintem magadat csapjad pofán, mondjuk minden reggel a tükör előtt, hátha akkor kevesebb badarságot hordasz majd itt össze a jövőben.
Olvass már egy kicsit utána, hogy az említett országoknak (csehország, lengyelország, ukrajna és ausztria), milyen hadianyag gyártókapacitásuk van. Tudod, a kilencven éve működő cseh Aero Vodochody(L-29,L-39,L-59, L-159 Alca), a 150 éves osztrák Steyr Mannlicher(Steyr AUG,TMP), a nyolcvan éves ukrán Morozov gépgyár(T-80UD). Szerinted hol tartunk mi ehhez képest?
A mentalitásról pedig:
Jó lenne, ha nem éppen te, a szűklátókörű, mindent fekete-fehérben látó, a komplex problémákat mégcsak felfogni sem tudó jobbikos, a primitív, tudatlan magyar ember mintapéldánya, oktatnál ki másokat a megfelelő és kívánatos mentalitásról.