Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Scottt
Mert szerinted van annyi idejük, hogy elpuffogtassanak még 20rakétát.Ellövik azt a 2-t aztán elszelelnek,többre nem hiszem, hogy jutna idõ.

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Molnibalage
Nagyon kérlek, hogy ne trollkodj olyan témában amirõl fingod nincs. Ha meg még tanulni sem vagy hajlandó (csak olvasni kéne), erre büszke vagy és butaságokat írkálsz akkor inkább hallgatnék a helyedben, de nagyon mélyen.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Az elsõ képen lévõ combo mire jó? Mert össze dolgozni nem tudnak és plusz rakéta fejet se nagyon tudnak motoron vinni. Jobb lenne egy civil autó plusz négy muksó négy rpg combináció gerillázni.
köszönöm, a googlis úton már elindultam, de csak olyan cuccokat találtam, ami a mezei lõvõnek jó.
Én arra gondoltam, hogy Irakban nem 10 raklap lõszert, meg két raklap üres tárat adnak a katonáknak, hanem betárazva kapják. És ezt hogy töltik? Meg hogy tárolják, mert gondolom nem lehet bevágni a raktárba 5 évre, mert elfárad a rúgó bennük.
[NST]Cifu
Ausztriának 15db Eurofighterre van per pillanat megrendelése, ebbõl azt hiszem 7-et vagy talán már 9-et adtak át. Jelenleg nincs még hozzá közép-hatótávolságú rakétájuk, a Meteor leghamarabb 2012 körül kerülhet gyártásba, az AIM-120C beszerzésrõl pedig én legalábbis nem tudok (ettõl még lehet, hogy már folyamatban van).

Egyszóval Ausztria és Magyarország légiereje nagyon is pariban van egymással...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

qtab986
A polgárháborúkra meg nem jellemzõ a légierõ bevetése
Ezt senki se fogja eldönteni melyik jellemzõ. Spanyolba használták és szerintem bármelyikben használják ahol tudják mert egyszerû vele odacsapni. Felraknak egy gépre 4x500kg bombát és 500km-en belül bárhol ledobják. Ugyanezt csak rakétával vagy cirkálórakétával lehetne.

degenerator
azért remélem érzed, hogy kicsit necces az iraki példád. az az ország szembekerült az akkori legerõsebb hadsereggel, és légierõvel. mit tudott volna tenni...

ha szembekerülünk mittomén, egy ausztriáéhoz mérhetõ légierõvel, számít, hogy 12, vagy 24 gripenünk van?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
Noha utólag könnyû okosnak lenni, de valóban nem racionális lépés született. Ha a MiG-29-esek felújítását választják, akkor fele-harmada összegbõl megvalósítható lett volna. De a politika nem szereti a félmegoldásokat, és ez a lehetõség elfogadhatatlan volt. Sajnos.

Számtalan jó opciót kaptunk, hogy használt fegyvereket kapjunk (MiG-29G, M-109G, Leo2A4, stb.), igen, koldus módszer, igen, az új fegyverek rendszerbe állítása nem egyszerû, nem olcsó (hiába kerül maga az eszköz jelképes összegbe, a pótalkatrészért már piaci árat kér a gyártó). De legalább fejlõdés lett volna...

qtab986
Persze, olvassam el az egész blogot aztán okosabb leszek.
Az az igazság, hogy a katonásdi drága dolog. Ezen belül a légierõ meg a legnagyobb szelet a tortából. Akkora, hogy nálunk a Gripen hazavágta a többi lényegi védelmi fejlesztést. Egy olyan országnak mint Magyarország a légierõ elérhetetlen.

SgtChris
"Ha"-val kezdetû mondatokra való reagálásokkal csak a flamet lehet elindítani a topicban, mindenki számára elfogadható választ adni úgyse lehet.
1991-ig az iraki sereg a világ 4. legerõsebb hadereje volt, és háborút kezdtek, majd arra készültek! Lenyomták õket, pedig volt tüzérség, volt Köztársasági gárda, Scud-ok meg minden. De elég volt egy hónap a légi offenzívából és kikapcs volt az égen, és jöhetett a pusztulás a szrazföldiekre. Addig a GI-k maximum diverzáns akciókban vettek részt az ellenséges vonalak mögött, de semmi komolyabb hadmûvelet. Tehát ilyen alapon nem kérdõjelezhetõ meg szerintem, hogy fontosabb-e a légierõ/légifölény.
A polgárháborúkra meg nem jellemzõ a légierõ bevetése, mondjuk a délszlávoknál és a horvátoknál is volt pár ex-jugo gép, de ezekkel nem törekedhettek a fentiekhez hasonló légifölény kiharcolására. De majd lesz aki kijavít...

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

degenerator
a polgárháborús részre. ugyanis ha mi komolyabb légierõvel kerülünk szembe, akkor az már veszett fejsze nyele...

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

SgtChris
Egy hadsereg (alapvetõen úgy vélem) konvencionális hadviselésre van felkészítve, vagyis, ahol az ellenfél is ugyanazokkal a haderõnemekkel rendelkezik, mint mi. (nem gerialla-harc, mint amivel szembesültek Vietnamban, Afganisztánban, Irakban)
De melyik délszláv háborúra gondolsz? Arra ami inkább polgárháború volt??? (Szerb-horvát?) Ami a szétszakadáshoz vezetett???
Vagy a NATO beavatkozást mondod? Ez ugye az Allied Force mûvelet volt, ami légcsapásokból állt. Vagy nem jól tudom?

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

degenerator
a dél szláv háborúkban is mindig így volt?😊

SgtChris
Azért azt látni kell szerintem, hogy kivívott légifölény nélkül a II. VH óta nemigen kezdtek szárazföldi mûveletekbe. Tehát ha fentrõl biztosított vagy (akkor már lehetnek felderítési adataid, taktikai és logisztikai lehetõségeid), akkor lehet valamit kezdeni a tüzérséggel és a csapatokkal. Anélkül a legfrankóbb MBT-k, és IFV-k, valamint elit egységek is csak egy nagy halom célpont, feltéve, ha az ellen is rendelkezik légieszközökkel.
Én ezért légierõ (vadászbombázó+harcihelikopter) párti vagyok fõként, de leszögezem, elfogult vagyok, úgyhogy ez magánvélemény szigorúan.

SgtChris
Az alap az az, hogy tettél egy kinyilatkoztatást, a véleményedet, ha úgy tetszik.
Aztán ellentmondást nemtûrõen kijelentetted, hogy mondhat bárki bármit, azon változtatni nem fogsz ugyse. (lásd: Molnibalage-Airpower.blog) Most erre mit mondjak? Igazad van Mester??? :-(

qtab986
Mi az, hogy ilyen alapon? Milyen alapon? El se mondtam a szempontjaimat.

A nagy szavazó topikba küldtem egy olyan kérdést, hogy MÁV-START Zrt. Mi a véleményed? Az egyik opció csak annyi volt, hogy RIP.

Punker
tüzérség helyett gondoltam páncél vadászoknak.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Molnibalage
Olyan ellen akinek van komoly légiereje. Ha az ellenek sincs, akkor ez nem igaz.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Bucser
Légiharcra alkalmas eszközök nélkül egyedül a gerilla hadviselés visz bármire... Hisz a tüzérségedet és légvédelmedet seperc alatt szétkapják. Bújtatni meg értelme nincs õket hisz akkor mikor fogod használni õket rendeltetésszerûen?😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Molnibalage
Na ez nem. A helikoper alaklmazása kész öngyilkosság légifölény megléte nélkül. Az csak földi légvédelemmel nem bizotsítató.

Punker
légvédelem + helikopterek!

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

degenerator
szerinted melyik érné meg jobban?

tüzérség+légvédelem vagy légierõ?

SgtChris
Ilyen alapon lehetne sorolni, mi mindennek nincs értelme ebben az országban, remélem minden idevágó topicba beírod majd, hogy következetes legyél. (pl.: Parlament, MÁV, rendõrség, egészségügy és még hosszan sorolhatnám azokat a dolgokat, amiket lehetne jobban, vagy sokkal jobban csinálni...)

értelme jelenlegi formájábna az egész magyar hadseregnek nincs mint olyan, viszont hogy kell-e meg nem kérdés, és igazábol joval magasabb szinvonalon kéne mint amilyen... 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

qtab986
Olvasd végig az Air Power blogot elsõ körben
Csak büntetni akarsz. Ha átrágnám rajta magam akkor is ez lenne a véleményem.

Molnibalage
Ez így nem egészen igaz. Most viszont nincs kedvem sokat gépelni. Olvasd végig az Air Power blogot elsõ körben.

qtab986
Az az igazság az egész magyar légierõnek nincs értelme.

[NST]Cifu
Egy kis képes gyûjtemény az Iráni haderõrõl:

Szu-25UTI és két torpedóvedõ naszád

Két F-4 Phantom géppár

F-4 bombavetési gyakorlat

F-5 FFAR rakétákkal

MiG-29A

[NST]Cifu

RPG-s motorbiciklis haderõ, inkább gerilla taktikához illik, de ahhoz nagyon

Egy Ex-Iraki MiG-29-es

Hadgyakorlat, a háttérben Kontakt-1-el felszerelt T-55-ösök

Az új Shafag vadászgép (F-5E két függõleges vezésíkkal)

[NST]Cifu

M16A1 és a háttérben RPG-7

Molnibalage
F-15A-t lehet, hogy adnának. De mint írtam semmi értelme. Nem vagyunk olyan gazdag ország, hogy egyfeleadatos és kéthajtómûves típusra telne. Fõleg ilyen drágára.

[NST]Cifu
A makettet gondolom õk maguk csinálhattak. Ugyebár egy makett csak egy külsõre élethû másolat...

Ezek a kinaiak tényleg ekkora mügyüjtök ? De ehez minek kell egy hibrid repülögéphordozo ? Az F-117-es az csak makett ?? Ha igazi akkor honnan szerezték ?

http://cnsimage.com/ProductDetail/319782.html
qtab986
Sose adnák oda.

Molnibalage
Tudom. Vicces, hogy a Kijev osztály mind a négy tagja el lett sózva...

[NST]Cifu
Varjag, de eddig csak ezt újították (újítják) fel. A Szu-33 is csak errõl szállhat fel, a Kijev-osztály túl kicsi hozzá.

Molnibalage
A Kuznyecov tesóját is megvették.

Molnibalage
Arról nem is beszélve, hogy természetesen nem a Lockheed vette dirketben és nem is az USA. Különféle fedõcégeken keresztül. A SZU soha nem adott volna el ilyet direktbe az ellenségnek még valutáért sem.

Bucser
lehet. De szerintem már magát az ötvözetet hisz a titán maga tiltólistás (azaz nem értékesíthetõ külföldre) volt.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Punker
arról nem beszélve hogy inkább náluk rohadjon mint más nem baráti országban.

Molnibalage
Magát az ötvözetet? Én úgy tudtam, hogy csak a nyers alapanyagot vették meg.

Persze egy bizonyos technológiai különbség felett hozzákezdeni se lehet. Hiába adsz egy processzort a középkoriaknak😊 Az csak egy darab kõ, szépre csiszolva😊
Bucser
Ha alapvetõ technológiai lépéseket nem tudod és senkitõl nem tudod megvenni az alapanyaggyártási technológiát akkor semmivel pl.

Próbálj meg titánötvözetet másolni meg elõállítani... Anno az SR-71-hez is a Szovjetúnióból rendeltek titánötvözeteket...

A lényeg, h a fejlesztési idõt csak lerövidíti. Más kérdés, hogy mennyirõl😊
Bucser
Megcsinálhatod csak a végén elgondolkodsz, hogy miért nehezebb 2 tonnával a te géped miért lassabb és nagyobb a radarsugárzás visszaverési keresztmetszete... Szerencsés esetben ha repülésre tudod bírni...

Molnibalage
Pontosan az helyzet, amit ír Bucser. Legalább a végeredményt lássák, hogy hogyan néz ki egy kész példány abból amit szeretnének elérni elsõ körben.

Attól, hogy még látsz valamit még úgy is gigászi feladat lemásolni. Ugyanis a kész termék csak az alkalmazott technológia szintjérõl árulkodik de arról nem, hogy azt hogyan lehet megvalósítani. Nem ismered az acélgyártás lépéseit, hogy mit és hogyan kell, a heggesztés pontos menetét, stb. De még ez is több a semminél. Azért azt se felejtsük el, hogy azok a hajók a '70-es évek szovjet techológiai szintjét képviselik nagyjából és még ez is új kínának.

Ha kapsz egy kész F-22-est a betonon akkor sem tudod lemásolni. Egyszerûen nem tudod, hogy hogyan kell megcsinálni.

Bucser
Reverse engineering.. távolról kémlelve nem igazán lehet az ötvözetek összetételét szilárdságát a hajóépítési mérnöki trükköket felmérni.

Hiába Kínának a fémtestû hajók építése terén majd 40 éves elmaradása van... Ráadásul a 90-es években szarér húgyért jthattak hozzá az egyébként is kikötõben rohadásra ítélt hajókhoz...

Mi értelme volt ennek amit a kinaiak csináltak ?
A szovjetunió felbomlása utáni bevásárlásnak .
Megvették 1994-ben a Kijev repülögép hordozo cirkálot átvontatják Dzunihanaubába ahol muzeumot hoznak létre belõle . 2003 öszétõl Tjan-Dzsin-ben áll .
A Kijev testvérhajoját a Minszk-et 1994-ben eladták egy dél-koreai hajobontó cégnek , amely továbbadta kinának . Itt felmérték és Seny-Zseny-be vontatták ahol a " Világ repülögépei " kiállitás került rá .
A Kijev osztály harmadik tagja a Novorossszijszk-ot 1995-ben megvette egy dél-koreai hajobontó cég . 1996-ban elvontatták és érdekes modon 1997-ben ez is Kinába került . 2003-ban még egy kinai kikötöben állt .
Nemtudom mennyire ambiciozusak a kinai flottafejlesztési törekvések de minek 3 db-ot megvenni egy hajó tipusból ha nem használják semmire sem ? Ha meg csak tanulmányozni akarják a hajotipust akkor abbol elég egy is nem kell három darab .
[NST]Cifu

degenerator
Hamarosan megjelenik egy újabb magyar BTR mutáns - BTR-80 ERIP - elõretolt repülõirányító pont.

(index)