Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

De azért nem ez volt az általános. Ahogy nem is a Tiger volt a harctér legsûrûbben látott páncélosa.

Nem egyszeri eset, es nem csak Wittmannal.

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Az ardenneki offenzíva pontosan azért indult akkor amikor, mert a rossz idõ távoltartotta a szövetségesek repülõit. És többek között azért is bukott el, mert a végefelé kitisztult az idõ. Az offenzíva elõtt és után nagyon nem az volt az általános, hogy a szövetséges légierõ a földön rostokol rossz idõ miatt.

A 17 pounder 1000 yardon AP lõszerrel 109, APC lõszerrel 118 mm-t tudott átütni. De alapvetõen APCBC lõszert használtak, ami ugyanezen a távon elvileg 130 mm átütéssel rendelkezett, sõt még 1800 m körül is átvitt 111 mm-t. Az APDS lõszert 1944 augusztusától használták, az már 192 mm átütéssel rendelkezett 1000 méteren.

A 17 fontoshoz (és a 6 fontoshoz is) az angolok rendszeresítettek leválóköpenyes nyíllövedéket, ezzel a páncéltörõ képessége tényleg kiemelkedõen magas volt. Viszont állítólag a pontossággal voltak gondok ezzel a lövedékkel, üröm volt az örömben hogy 500 méteren túl már nemigen volt érdemes vele lövést leadni, bár erre is láttam már cáfolatot..

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Ácsi, jó tanár,de (sajnos) azt mondja,amit tanítottak neki,és abban nincs benne a haditechnika. El tud sorolni néhány tankot,és repülõt,és ezzel le van tudva a dolog, csak a típusokat tudja, de semmi mást nem. Ezért vagyok én,kijavítom a hülyeségeket.

Jézus szíve
Meg kellett az is, hogy ez is egy olyan ütközet volt, amiben nem vett részt a légierõ. 😊

Punker
ez 1 sarkalatos mozzanat volt kellett 1 zseniális tank parancsnok + 1 rakás hülye angol akik megálltak teázni persze hogy sz@rrá lõtték õket.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Scottt
Top Gun
1998/December:
"A Tigris a dombról lefelé rohantában tüzet nyitott.Két 7,92mm-es géppuskájával a szétugráló katonákat kaszálta le,lövegével pedig a tankokat vette célba.88mm-es ágyújának találatai ilyen csekély távolságból biztos pusztulást okoztak.Minden lövése talált.Másodpercek alatt 3 Cromwell tank vált lángoló koporsóvá.Ahogy a Tigris felkapaszkodott a keskeny fõútra könnyedén félre söpört az egyik harcképtelen Cromwellt,és tovább folytatta a páncélosok és teherautók pusztítását.

Egy Firefly tanknak (A Sherman angol változata)sikerült 76,2mm-es ágyújával 4 lövést leadnia.A lövedékek a Tigris homlokpáncélját érték.Lockwood õrmester az angol tank parancsnoka megdöbbenve tapasztalta, hogy a páncélgránátok éppen annyi kárt tettek a Tigrisben mintha cseresznye magokat pöckölt volna rá.Az egész csak arra volt jó, hogy felhívja magára a figyelmet.Wittmanék azonnal célba vették.Eegy pillanat múlva Lockwood páncélosát elborították a mellette álló épület törmelékei melyet a Tigris lövése rombolt le.Mielõtt Wittmanék elhagyták a csatatérré vált városkát 25roncsá lõtt tankot teherautót és páncélozott jármûvet számoltak össze.Tíz perc alatt gyakorlatilag leradírozták a teljes angol támadó élt. Egyetlen Tigrissel képesek voltak legyõzni a sokszoros túlerõben lévõ ellenséget,megmentve ezzel a Panzer Lehr hadosztályt és alaposan megzavarva az angolszász elõre törését."

Tessék😊

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

A háború melyik frontján? Mikor? Összfegyvernemi összehasonlításban? Közvetlen összehasonlításban?
Vagy csak abból indult ki a tanár néni, hogy a tengely vesztett, akkor mindenben rosszabb volt?

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Jézus szíve
Pl az ardenneki offenzíva elején nem sokat tudtak tenni az idõjárás miatt, és úgy általában, ha nem kedveztek az idõjárási viszonyok, akkor nem lehetett támogatni a szárazföldi csapatokat.

Tehát nem volt egyenértékû. Örülök hogy egyetértesz velem. Én is ezt mondtam.

Nem azt vitatjuk hogy ez az összehasonlítás helyes volt e vagy helytelen, ez egy amerikai tanulmány volt, ami alapján a szövetséges hadvezetés a veszteség-kalkulációit végezte. Hogy életszerû volt e az teljesen más kérdés.

Nyilván a valóságban eleve az adott harchelyzet dönti el, mi kell egy ellenséges páncélos leküzdéséhez, a körülményeken múlik minden.

Lehet azt értelmezni. Nem kell kiragadni egyes paramétereket, mint pl minõség és mennyiség. Hanem mindezeket összegezve kell figyelembe venni. És akkor máris ott tartunk, hogy a szövetségesek bizony fölényben voltak a harckocsizó csapatok teljes harcértékét nézve.

Az 1349 Tiger már mennyiségben sincs sehol a legyártott 3854 JSZ-2 mellett. Ráadásul utóbbi még felûl is múlja, gyakorlatilag minden szempontból.A Tiger maga az erõviszonyokat csak minimáisan befolyásolta.

Mikor is?

PrasCo
Személy szerint eleve meglehetõsen hülyeségnek tartom az összehasonlítást, mert lõhelyzet kérdése az egész. Hatszázról seggbedurrantani egy Panthert egy Sherman is bõven elég; homlokba meg lõheti meggymaggal öt is. Csak távolság és kölcsönös helyzet(ek) alapján van értelme esélyekrõl beszélni. És még akkor sem egzakt a válasz.
Én azt tudom hogy volt egy amerikai tanulmány 1944-ben, ami egy Párduc kilövésére nyolc Sherman elvesztésével számolt. Ennek a tanulmánynak a megállapításait sokat vitatták utólag, de tény, hogy az amerikaiak ezzel az aránnyal számoltak.

És ahogy arra punker rámutatott, szövetséges és szovjet harckocsi akadt bõven. 50.000 Sherman és 40.000 T-34 készült a háború alatt. A Shermanoknak persze nem mindegyike az európai hadszíntérre ment(hiszen amerika a csendes óceáni haszíntéren is hadban állt), de a T-34esek mind a keleti fronton a németek ellen kerültek felhasználásra. És természetesen ezeken a típusokon kívül is volt még sokféle és nagyszámú tankjuk a szöviknek és a szovjeteknek.
Ezzel szemben Tiger II-bõl alig 500, Tiger I-bõl 1400, Pantherbõl 6000, Pz-4 bõl 8800 darab készült. Tehát az arányok finoman szólva nem voltak kiegyenlítettek, a németek veresége a szovjetúnió 1941-es megtámadása (pontosabban a támadás befuccsolása) után borítékolható volt.

Szóval nyugodtan megtehették, hogy tíz Shermant kalkuláltak Tigerenként.

Nagyon jó tanár,egyedül a haditechnikával áll hadilábon,abban én szoktam kijavítani/kiegészíteni.
Mondott nagyobb hülyeségeket, ez még a lájtosabb dolog.

Jézus szíve
Másrészt volt rá nem egy példa, hogy a légierõnek beleszólása sem volt az ütközetekbe.

Jézus szíve
Itt konkrétan páncélos-páncélos elleni küzdelemrõl van szó, arról, hogy melyik a jobb, ha most belevesszük a légierõt, akkor mi az értelme az összehasonlításnak?

Punker
hát kicsit sántít az egész teória, hiszen a legtöbbet a szövilégierõ intézte el.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Jézus szíve
Félreérted a dolgot, nem arról van szó, hogy hány szövi tank jut egy Tigrisre, hanem hogy mennyi kell a megsemmisítéséhez.

Punker
számold az arányokat 55 ezer sherman volt T34-bõl is akadt bõven, mindnehol jutott 10 szövi harckocsi 1 tigrisre.

Jézus szíve
Nem túlzás szerinted 10 Sherman EGY Tigrisre?
Én inkább 5-re emlékszem, és szerintem elég is, míg 4 megsemmisül az 5.-nek elég ideje lesz, hogy hátulról, vagy oldalról harcképtelenné tegye.

Azért számoltak úgy, mert a Firefly a lövegén kívül semmiben se különbözik a sima Shermantól, azaz páncélzatát tekintve ugyanannyira gyík, mint azok. A másik, hogy csak az angoloknak leszállított Shermanek egy részét építették át az angolok Firefly-á. A Shermanok teljes mennyiségének tehát csak nagyon kis része volt Firefly.

Mellesleg nem hat Shermant számoltak egy Tigerre, hanem nyolc Shermant egy Párducra. Egy Tigerekre nyilván tíznél is többet, hiszen azok nehéztankok voltak. Mellesleg a német tankok zömét nem az amerikai páncélosok lõtték ki, hanem az amerikai és brit légierõ. Hiszen amíg a német tankok egyértelmûen jobbak voltak bármelyik szövetséges tanknál(a szovjeteket nem ide számítjuk), addig a levegõbõl gyakorlatilag védtelenek voltak, hiszen teljes volt a szövetséges légifölény. És a tankok levegõbõl könnyen megsemmisíthetõk.

A tanárnõ kijelentését nem lehet értelmezni. (bírom hogy a magyar közoktatásban túlnyomórész olyanok tanítják a gyerekeket, akik maguk sem tudnak egy épkézláb mondatot megfogalmazni) Mi az hogy a szövetségesek páncélosereje egyenértékû volt a németekével? A mennyiség? A minõség? Bármilyen irányból nézzük, ez a kijelentés hülyeség.

Jézus szíve
Hülyeségeket írnak, elõfordul ez a wikipedián. Pl ugyanott ahonnan belinkelted a szöveget azt írják, hogy 1km-rõl 192 mm-es páncélt tudott átütni, lehet, hogy egy késõbb kifejlesztett lövedékkel igen, de a II. vh-ban biztos nem.

Értem. Mielõtt rosszat gondolnátok rólam,elmondom,hogy iskolában a tanárnõ mondta,hogy a szövetségesek páncélosereje egyenértékû volt a németekével. Mondtam neki,hogy nem,de elbizonytalanodtam a Wiki miatt.
Kösz.

"Ha ki tudta lõni,akkor miért számolták úgy a Szövetséges fejesek,hogy egy Tigris ellen 5-6 M4-et kell küldeni?"

Mert a legyártott kb.50000 Shermanból nagyon kevés Firefly volt, és az igaz, hogy a 17 fontos teljesítménye összemérhetõ volt a Panther és a Tiger I. lövegével, de a páncélzata a közelében sem volt ezeknek.
Egy másik rendkívül fontos tényezõ a célzóberendezés optikája (találati valószínûsége), ami nagyobb távolságon egyértelmûen a német hk.-k javára billen. (Carl Zeiss, Jena, ha mond valamit...)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Pl mert kissé hurka volt a páncélzata a Sherman-nek. A blende még OK is volt (ott egyenértékû volt a Panther-rel), de kb ennyi. Nem elég kilõni, túl is kell élni.

"the 17 pounder was the most powerful British tank gun of the war, and one of the most powerful of any nationality, being able to penetrate more armour than the Tiger I's 8.8 cm KwK 36, the Panther tank's 7.5 cm KwK 42, and the M26 Pershing's 90 mm gun."

http://en.wikipedia.org/wiki/Sherman_Firefly

Ha ki tudta lõni,akkor miért számolták úgy a Szövetséges fejesek,hogy egy Tigris ellen 5-6 M4-et kell küldeni?

A Firefly lövege kábé a Panther és a Tiger I lövegével volt egy súlycsoportban. A késõbbi 88-as lövegek, amik például a Tiger II-ben és a Jagdpantherben voltak, jóval erõsebbek voltak a firefly 17 fontosánál.

A Tiger I-est ki tudta lõni, 1000 méterrõl is. A Tiger II-õt szerintem nem igazán, esetleg közelebbrõl (az ugyebár döntött páncélzatú volt, és jóval modernebb elvek alapján tervezték mint a Tiger I-est).

Jézus szíve
Én úgy tudom, hogy 1km távolságból képes volt átütni 100 mm vastag páncélzatot, tehát ez alapján lehetséges, hogy kilõhetett egy Tigrist, viszont a Tigris II-vel már nem hiszem, hogy megbírkózott volna.
A löveg az angol wiki szerint nem jobb, mint a 88-as, mert az Pzgr. 40-el tüzelve 138 mm-t üt át.

Az M4 Sherman Firefly képes volt kilõni egy Tigrist?(Nem közelrõl,hanem 1 km-rõl, szembõl)
Mert hogy régóta úgy tudom,hogy nem nagyon,több forrás(Pl magyar Wikipedia) is azt mondja,hogy a Pz.V ellen volt elégséges,de a Pz.VI ellen már nem. Viszont az angol nyelvû Wiki meg azt írja,hogy kitudta lõni,sõt, erõsebb volt a 76-os ágyúja,mint egy KwK.36.
Összezavarodtam...

Nem hiszem hogy megközelítõleg is kitudná számolni.
Hóttrészegen sem eshet ki az õrtoronyból, meg át se mászhat a kerítésen egy kis eltávra.. <#alien2>

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

[NST]Cifu
Cirka 190 milliárd forint. Egy tömör, de velõs cikk a jelenlegi állapotokról. (nem, politikai témát továbbra sem akarok látni itt)

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

qtab986
Most mennyi a tényleges ellentételezés? A szorzó nélkül.

Punker
már jó ideje felfegyverezték

Sadist
A Predator ilyet is tud? Úgy tudtam csak felderítõ gép.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Jah, meg a csapatpróbákat a következõ 120 évre.

degenerator
lehet beleszámolják a javítást is, mint a postai bicikliknél.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Amennyi pénzt költenek rá, legalábbis lézerfegyverré alakítják õket. 😄

Amúgy anno a hír megjelenésekor Cifu kiszámolta itt a topicban, hogy ha az összes AK-t kidobnánk, és vadiúj FN2000-eseket vennénk a helyükre, plusz hozzájuk minden elképzelhetõ kiegészítõt, akkor se kerülne ennek az összegnek a 80%-ába se az üzlet.

Szóval a dolog pontosan az, aminek látszik: alig leplezett korrupció

Választék az van, és drágaság is:

opticsshop

hitetlenkedve nézegetem a 4000+usd/egyéb kategóriákat is - isten pénze nem elég ebben az iparban - és akkor még ott van minden egyéb amit felsoroltál, pluszba az egyedi fejlesztési költségek is, amik sztem jórészét amúgyis elviszik a költségeknek, na meg az kis jatt, megez megmégaz
végülis a lényeg hogy öröljünk majd neki <#bohoc>

Szent Haba-kukk

qtab986
14.-én pont ezen gondolkodtam. Mit lehet ráaggatni ami jó drága? Az se számít, ha nincs rá szükség. Az ACOG megvan 1 000$ de még elég sok pénz marad. Vannak SOPMOD-os cuccok amiknek nem találtam az árát. Csak néhány:
AN/PEQ-5 Carbine Visible Laser NSN: 5860-01-439-5409
AN/PEQ-2 Infrared Illuminator NSN 5855-01-422-5253
AN/PVS-17A Mini Night Vision Sight NSN: 5855-01-474-8904
AN/PSQ-18A M203 Day/Night Sight NSN: 1010-01-516-0953
AN/PVS-24 Night Vision Device 5855-01-533-0940
SU-232/PAS Thermal Sight 5855-01-533-0557

ja bocs, hirtelen AMD-vel összekevertem. Akkor ezt már tárgyaltuk

Szent Haba-kukk

Punker
6,5 milliárdot lenyúlnak a többibõl átfestik stb.....

Srácok kivan írva wiki-re , hogy 7700 darab AK-63D kerül modernizálásra..
Mit csinálhatnak velük annyi pénzbõl?
2-3000 USD-s éjjellátókat raknak rá v. mi?
mondjuk +1 távcsõ 1000 USD?
egyébként milyen kitek vannak hozzá?

Szent Haba-kukk

qtab986
Azt tudtam a revolver nem félautomata (öntöltõ). Itt meg lehet nézni hogyan mûködik a revolver. Klikkelni kell és elsül. Szerintem érdemes megnézni.

Szerintem Magyarországon nem ott tartunk, hogy engedékenyebbek legyünk, hanem hogy egyáltalán normálisan szabályozzuk. Ami mindenkire vonatkozzon. Ahogy szerintem tisztességes.

Úgy emlékszem a szavazás alatt nem így adtam elõ magam. Az egész szavazás alatt mindenki korrekt volt. + itt se voltam durva. A kék fórumon sokkal durvább ember is van. De ez nem mentség + nem követendõ példa. Csak azt nem tudom mit szólnának a 43%-ból, ha mindent így szabályoznának, ha azt mondanák nekik nem kaphatnak diplomát vagy gépjármûvezetõi jogosítványt, útlevelet, beutazási engedélyt, mert csak. Így döntött a hivatal.

- Tessék tovább állni! Feltartja a sort! Következõt kérem!

Más meg kap aki talán nem is érdemes rá. Akkor kiülne az arcukra a megvilágosodás. Hogy amikor a hivatal kedve szerint dönt, szabályoz valamit az nem is olyan jó, a korrupció melegágya, stb. Nem értem miért gondolja valaki, hogy ez jó.