Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Azzal sztem eddig sem volt gond.

Punker
kint legalább a lõszerrel nem lesz gondjuk talán, logisztika is a háború része.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Hogy-hogynem, valahogy nálunk mindig azokat a dolgokat rendszeresítik, amiket amúgy szépen lassan mindenki más éppen lecserélni szándékozik... 😊))

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Punker
rendszeresítve lett itthon:
M24 (remington 700) Mesterlövész
MP5 A3
M4A1
M249

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Én especiel a torony homlokrészére céloztam, amely az általam linkelt képen láthatóan érdes felület, és aligha a rozsda miatt.

Elvileg elképzelhetõ lenne, csak az a baj, hogy "mindenki" Mk. 10/Mk.11-esként hivatkozik rá, Irán pedig csak Mk.5-ösöket kapott.
A legvalószínûbb mégiscsak a mágneses aknák elleni védelem...ismerve a veszteségi arányokat (na jó, csak a beszerzésekrõl van fogalmam, de az azért utal a veszteségekre is) De szeretem az információhiányt! <#eplus2> Na mindegy, maradok az iráninál, vagy a kuvaitinél...azokról legalább van egy-két képem. Azért köszi a segítséget!
Ez Latrunban van kiállítva (izraeli harckocsimúzeum).

Nem vagyok biztos benne, hogy ez iraki. Szerintem nincs rajta semmilyen extra bevonat, csak bénán volt lefestve ill. sokáig állt szabadon (esõ, homokvihar, ilyesmi) és ezért lett ilyen a felületet.

[NST]Cifu
Végignéztem kb. 100 Cheftain képet, amelyek a régióban szolgáltak, ezen kívül más ide illõ dolgot nem láttam a képeken. Szerintem sem a Zimmerit-hez hasonló anti-magnetikus hatás lehetett a cél, de hogy akkor mi, arról csak ködös sejtéseim vannak. A csúszásgátló bevonatként se látom sok értelmét. Esetleg valamiféle, az infravörös tartományban való felderíthetõséget csökkentõ hatása lehetett. De ez most csak egy csípõbõl leadott vak ötlet...

Ez az lenne? Én csúszásgátló rétegnek néztem...
Ez volt a hadszíntér legnagyobb harcértékû tankja, gondolom védték még az esõtõl is azt a 20-30 zsákmányolt példányt...<#wink>
[NST]Cifu
A Sniper sose volt hadrendben. Egy gépet átépítettek a románok az Izraeli Elbit segítéségével, és 2000-2001 között repült is, ám a román légierõ nem volt képes pénzelni párhuzamosan a MiG-21 LanceR és a MiG-29 Sniper programot, ezért úgy döntöttek, hogy a magasabb üzemeltetési költséggel bíró, és ugyanakkor kisebb mennyiségben rendelkezésre álló MiG-29-eseket kivonják a szolgálatból, ami magával vonta a Sniper program halálát is.

[NST]Cifu
A leírás alapján ilyesmi lehet:

A képet a Google segedelmével találtam (Cheftain és Iraq kulcsszavakkal). Sajnos normálisabb képet, vagy információt nem sikerült találni a részletekrõl, illetve hogy miért alkalmaztak ilyen bevonatot... :S

Pluskast
Cifu egy kérdésem lenne. A Mig 29 "Sinper" végülis miért lett kudarc? Mi az oka amiért kivonták a hadrendbõl?

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

hát köszönöm, mostmár mindjárt okosabbnak érzem magam (akkor olvashatom is tovább a Szuhoj-compendiumot 😊

Szent Haba-kukk

Sziasztok
Ma jött meg a Tamiya Chieftain Mk.5-ösöm.
Közel-keleti harckocsit akarok építeni (irán, irak, kuvait, omán), de nagyon kevés fényképet találtam róluk. A Regiment 2008/3. számában van egy cikk (Zsoldos Zoltán: Iraki rozsdatemetõ 65.67.old.), amiben említést tesz a zsákányolt iraki kocsikról, amik "zimmerit" borítást kaptak,de képet sajnos nem mellékelt...<#szomoru2>
Ha valaki tud képeket a neten, vagy van neki és megosztaná velem, azt nagyon megköszönném! <#worship> (kb. egy hetet szántam google-zásra, és alig 4 képet találtam)
[NST]Cifu
A Leclerc 2010 eredetileg egy, 2010-re tervezett csomag lett volna, de nem valósult meg, legalábbis nem abban a formában, ahogy eredetileg tervezték. A Francia hadsereg azonban továbbra is szeretne egy feljavító csomagot, amin a Nexter Systems (a korábbi Giat) dolgozik is. Ez a következõket takarja:

-Teljesen új fedélzeti elektronika és adatbusz. A jelenlegi adatbusz a lehetséges teljes sávszélességét kihasználja, nincs tartalék a további fejlesztésekre.
-Egy WiFi hálózat, amely a gyalogság FELIN rendszerével együttmûködve adat és hangkapcsolatot képes nyújtani a harckocsik és a gyalogosok között.
-Egy új elektro-optikai rendszer, amely 360°-os látóteret képes nyújtani a személyzetnek.
-Egy belülrõl távirányítható fegyvertorony a torony tetejére, 12,7mm-es géppuskával, esetleg 20mm-es gépágyúval.
-Egy Aktív védelmi rendszer integrálása, egyelõre nem tudni, hogy ez a korábbi VLS indítású elhárító-rakéta alapú, vagy teljesen más rendszer lesz.
-Új lõszerek a jelenlegi APFSDS-T és HEAT-MP-T mellé egy dedikált HE és egy non-line of sight irányított lövedék (tehát olyan, amelyet úgy is kilõhet, hogy nincs rálátása a célpontra).

Nincs említve viszont a korábban propagált automatikus UAV, amely minden harckocsi számára saját felderítést és UAV-al rásegített tûzvezetést jelentett volna.

A Francia szárazföldi hadsereg az amerikai FCS ellenpárjaként egy nem sokkal kevésbé ambiciózus programot hirdetett 2025-ig, amely többek között 8 dandárt szerelne fel a FELIN végleges változatával, új APC-ket (a VAB utódját) és új rakétatüzérségi eszközöket, továbbá hálózat alapú parancsnoki láncot és teljes körû adatkapcsolatot takar. A tervezet része lenne a Leclerc felújítás is, de csak nagyságrendileg 250 harckocsin hajtanák végre. A "Scorpion" fantázianévvel illetett program összesen 10 milliárd €-ba fáj majd.

Punker

Cifu, elõzõ hsz-ekben láttam hogy követted mit csinálnak a Leclerc 2010 programban. Most mi lehet azzal, hogy állnak vele? Jövõre 2010

Szent Haba-kukk

Kellene valami jó magyar nyelvû oldal az SMG és M-21 mesterlövészpuskákról.
Molnibalage
Ez is benne van Cifu írásában. (A szovjet vadászprogram kettéválasztása.)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

qtab986
Köszönet! Erre gondoltam.

Ha jól tudom, a MiG-29 az amerikai F-16-ra adott válasz szovjet részrõl.
[NST]Cifu
"Hagyományos" FMJ - Ball
Fényjelzõs - Tracer (használatos utódtagként is, pl. API-T a fényjelzõs páncéltörõ-gyújtó lõszer)
Gyakorló vaktöltény - Blank
Gyakorló üres töltény (ie.: töltés-elsütés-ûrítés gyakorlására) - Dummy
Puskagránáthoz való töltény - Grenade
Páncéltörõ - AP (Armour-Piercing)
Páncéltörõ-gyújtó - API (Armor-Piercing, Incendiary)
Mesterlövész - Match (a meccs, mérkõzés -> vagyis a versenyszintûbõl)

12,7-20mm esetén (a fentieken túl):

Ûrméret-alatti páncéltörõ - SLAP (Sabot Light Armor Penetrator) vagy APDS (Armor-Piercing, Discarding Sabot)
Repesz-romboló - HE (High Explosive)
Repesz-romboló-gyújtó - HEI (High Explosive, Incendiary)
Páncéltörõ-robbanó-gyújtó - APEI (Armor-Piercing, Explosive, Incendiary)
Gyakorló - Target Practice

Igaz, igaz. Egyébként lehet rá következtetni :-)

qtab986
Ezek lényegében nem katonaiak.

Sadist
Õ konkrétan nem a lövedék típusokra, hanem a lõszer/töltény fajtákra kíváncsi.
http://users.skynet.be/jeeper/page59.html

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Buren
A nyomjelzõ a "tracer".

A többi meg egy cikkben Cifu tollából. 😊

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

ejha<#wow2>

Szent Haba-kukk

qtab986
Angolban hogyan nevezik a különbözõ feladatú katonai puska lõszereket? Azt hiszem a hagyományos lövedékes a Ball de mi a fényjelzõ meg a többi?

[NST]Cifu
Te megmondod egy gép tömegét egy kép alapján? Ugyanis a téma ugyebár ott kezdõdött, hogy hogy lehet megkülönböztetni egymástól õket. 😊

de könnyebb is :-)))

Cifu!
Elkezdtem végigolvasni.Még gombócból is sok lenne,egyszerre de nagyon érdekes.<#worship>

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

[NST]Cifu
Mivel is kezdtem? "A MiG-29 nem csak kisebb..." 😊))

Cifu! A MiG meg a Szuhoj közt azért ne felejtsük el különbségnek azt a tíz tonnát meg azt a 4*2 métert 😄
Szu-15 alapkoncepciója a MINDEN IDÕS bevethetõség, annak a gépnek ez volt a nagy erénye. Nagy fokút autmatizáltsággal bírt, gyk. egy kapcsolgatható autópilótája volt, ami legközelebb talán a szu-27 / MiG-29-nél köszönt vissza - navigációs elektornikával el volt látva
Molnibalage
Egy hasonlattal élve. Melyik szebb Claudia Schiffer vagy Cindy Crawford? <#ravasz1> Egyik szebb, mint a másik.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Egyszeru. A Szu-27 a vilag leggyonyorubb repulogepe, a Mig-29 meg nem. 😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Molnibalage
Na még egy megjegyzés. Az AA-3 rakéta megnevezés önmagában kevés. A makketinfós doksi alapján látható, hogy az eredeti rakétákat és radart azért továbbfejleszették rendesen. Csakhogy az alap rendszer képességei, khöm.. Hát elég gyengék voltak. Szóval még a továbbfejlesztett verzió is a '60-as évek végi '70-es évek eleji szovjet szintet képviselte. Nem túl acélos szerintem.

Molnibalage
A Me-163 koncepció azért nem stimmel, mert a Szu-15-nek azért volt hatótávolsága póttankkal. Nem véletlen volt a gép akkora amekkora és kéthajtómûves.

Molnibalage
A Szu-15 odatelepítése mai napig rejtély nekem. Interkontinentális bombázók ellen készült nem vadászok ellen.

Amennyire tudom nem volt valami jó manõverezõ képessége a gépnek és persze a rakétának sem. Nem volt szempont tervezésnél. Gépágyú hiánya miatt ha közel került az ellenfél semmit sem tehetett volna. Doppler radar hiányában földháttérben nem látott célokat. A pilótáit is nem éppen arra a környezetre képezték ki, mint amit az ottani hadszíntér kívánt meg szerintem.

Véleményem szerint úgy szétszedte volna õket az IAF, hogy ehaj... De mint írtam, ezt nem lehetett volna felróni neki.

Molnibalage
Hát azért ez tényleg meredek kijelentés volt. Tegyél már egymásmellé két fotót és nézd már meg a difit. Nehogy már ehhez segítség kelljen...

A Szu-27-nek van pótvezérsíkja. A hajtómûvek beömlõnyílása teljesen más. A Szu-27 szárnyaknak van törõvége R-73 rakétának vagy zavarókonténernek. A MiG-29 függõleges vezérsíkja hosszan elõrenyújlik. A zu-27 sokkal nagyobb. A pilóta méretét vesd össze a gépmérettel... A régebbi MiG-29 verziókon van zsalus légbeszívó rész a LERX-en. A kabin magasságában látsz egy kis kálló valamit (pitot csõ). A MiG-nél jobb oldalt van a Szu-27-nek meg baloldalt. A MiG-29-nek a törzsféklapja nem ottvan, mint a Szu-27-nek. A Szu-27-nek a törzs közepén a MiG-29-nek meg a két hajtómû közötti rész nyílik kétfelé.(Kb. mint a Szu-25-ös szárnyvégein.)

Ennyi elég lesz elsõ körben? 😊

Egyébként ha már emlegetve van a Szu-15-ös elfogo vadászrepülögép ez mennyire volt korszerû az 1970-es években ? 1972-ben egy szovjet Szu-15 század egyiptomba települt . Milyen esélyei lettek volna ezeknek a beépitett gépágyu nélküli ( konténerbe rá lehet szerelni ) és AA-3 félaktiv radar irányitásu gyors elfogo vadászrepülögépeknek az IAF F-4E Phantom és Mirage III tipusu vadászbombázó gépei ellen . Mennyivel jobb elektronikával ( radar , tüzvezetés stb ) és fegyverzettel volt ez felszerelve mint a térségben bevetett Mig-21MF sorozat ? Csak azért kédezem mert nekem a Szu-15-ösröl a II. világháborus Me-163-as rakétavadász koncepcio jut eszembe . Gyors felszál kilövi a fegyverzetét és hazarepül nem bonyolodik manöverezõ harcba .
[NST]Cifu
Csak címszavakban:
-A Szu-15-ösrõl a Molnibalage által említett cucc elég decens, annál jobbat/többet úgy se tudnék összehozni. A MiG-31-esrõl a Wikipédia magyar oldala is elég részletes.
-A páncéltörõ lövedékek és a páncélok fejlõdése elég összetett téma, igazából nem tudok/találok a témába vágó jó oldalt. :S
Talán egyszer nekiállok kifejteni, de nem 5 perc lesz, az tuti. 😊
-A MiG-29 nem csak kisebb, de a régi verzióknak csak három pilonja van a szárny alatt (az újabbaknak 4-4), egy pedig a törzs alatt. A Szu-27-nek alapból 10 pilonja van, az újabbaknak 12. A Szuhoj szárnyvégei egyenesek, és egy hosszú sín van a végén, ami alatt vagy R-73 rakéta, vagy pedig a Szorbitszia ECM konténer van. A MiG szárnyvégei lekerekítettek. A Szuhoj orra sokkal hosszabb, a pilótafülke nagyobb, továbbá a MiG esetén nincs faroknyúlván, a Szuhoj esetén pedig mindig van. A MiG-29-es beömlõnyílásainak a tetején vannak kopolyúnyílások, a Szuhojnak az alján:

Hát elég könnyen, szerintem annyira azért nem hasonlítanak egymásra. A Mig-29 eleve kb. 2/3-a a Szu-27-nek. A Szu-27-nek a hajtómûvei távolabb vannak egymástól, elsõre talán errõl meg a hátra túlnyúló részrõl lehet megkülönböztetni.

Nekem a Szu 27 és a MiG 29 eléggé hasonló kinézetû. Hogy a fenébe lehet ezeket megkülönböztetni?
Sadist
Az ilyen írásaidat össze kéne gyûjteni, és belinkelni topik fejlécbe.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Molnibalage
Szu-15 topik, 3. hozzászólás.

Molnibalage
Szu-15-rõl a makettinfón van egy kb. 15 oldalas szkennelt anyag.

Lehet rövidebb is, nekem a páncélosokon lévõ páncélok és az ellenük kifejlesztett lövedékek fejlõdésérõl kéne egy összefoglaló. Linket,vagy bármit megköszönnék.
(Cifu,Te is írhatsz róla nyugodtan😄)

Aztamindenit. Ezt még végigolvasni is tömény egyszerre, nem hogy megírni 😄 Cifu, tudnál nekem írni egy hasonló mûvet a Szu-15-rõl és a Mig-31-rõl? Nagyon köszi, ha ráérsz és van anyagod :-)