95087
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • repvez
    Akkor a képek alapján fixre modositották a tomcatek töltöcsonkját?elég fura igy.
  • BEARCAT
    A Nemzeti Gárda F-16-osainak pilótafülkéje kicsit át fog rendeződni. 3,1 millióért a Raytheon egy nagy többfeladatú és egy kisebb LCD kijelzővel korszerűsíti a HUD alatt lévő műszerfalat.

És egy újabb videó a iráni Tomcat-ekről:

• Molnibalage
    Ez így nem egészen igaz, de ezt nem itt fogjuk kitárgyalni...
  • [NST]Cifu
    Off...

Százhalombattára most építettek be több, mint 1000 MW-nyi új gépet. Gázzel megy sajnos...

Százhalombattán a pakurával üzemeltetett gőzturbinás egységeket váltják ki a gázturbinás egységek, előbb-utóbb a szinte a város védjegyévé vált három hatalmas kémény is el fog tűnni az erőmű területéről...
  • [NST]Cifu
    A becslés hivatalos információkra alapszik. Ha jól emlékszem az Ausztrál F-35 beszerzés kapcsán említette a Lockheed Ausztráliai üzletkötéssel felelős emberkéje, hogy az amerikai F-35A radarkeresztmetszete hozzávetőleg egy golflabdáéval egyenlő, az aussziknak szánt exportverzióé pedig egy focilabdához mérhető.
  • [NST]Cifu
    Itt inkább arról van szó, hogy mi hiányzik az exportgépek kapcsán. Én valamiféle RAM bevonatra gyanakodnék személy szerint.
  • ambasa
    A wings palette-t szoktad nézni, mondjuk nem biztos, hogy inden hiteles, mert összegyűjt a számára fellelhető összes festési ábrát.

TG
  • Freeda Krueger
    USAF gépben gondolkozom leginkább,de nem akarom hogy aztán belekössenek hogy ilyen nem volt.
    Az előzőt terepeztem,két egyformát sem akarok.
  • bgabor
    Nem tudom, ki becsüli meg, Cifu írta, hogy ezek a becsült adatok, arra reagáltam.
  • JanáJ
    OFF
    Ha az adataid pontosak, akkor nem mondtam túl nagy badarságot.
    Azt mondtam rosszul, hogy a paksi tervezett leállások, mikor a többit jobban hajtják, az természetesen nem az egész erőmű leállására vonatkozik.

Erőmű építésre a Molni által írottakon kívül ott van a Komárom környéki szélmű park, igaz ez gondolom nem egy nagy teljesítményű, de legalább zöld és még egy hőerőműről tudok amelyik osztódik. Ez utóbbi 5%-ot ad az országos igényből, ami állítólag elég decens.
    ON
  • Molnibalage
    Makettezés? Ez nem állomáshely függő. EF-111 szürke, F-111F volt terepszínű. Az auszi gépek azok meg jellemzősen "egyszínűek" lettek a '90 -es évektől kezdve.
  • Freeda Krueger
    Mert nem fáradnék terepezéssel ha van egyszerűbb út is.Relatíve egyszerűbb.
    Meg jobban is tetszik az a szín.
    Cannon ost már láttam szürkében,máshol csak terepest.
  • Molnibalage
    Ezenk kívűl még voltak Upper Heyfordban, Angliában. Egyébként miért kérded? :)
  • Molnibalage
    Van MO és CC farokkódos is. Nagyon kis betűkkel van a vezérsíkon más gépekhez képest.

Hasznos kis oldal.
  • Molnibalage
    Időlegesen lehet, hogy bárhol. Most fejből nem elmékeszem, hogy hol másol voltak. Nem is biztos, hogy Canon volt a Ravenek otthona, talán Mountain Home is. Majd utánanézek.
  • Freeda Krueger
    Off
    Te is időutazól?
    On
    Egyszínű szürke F-111 az USAF nál mely bázison lehetett A Cannon on kivül?
  • Molnibalage
    OFF

Most még itt válaszolok, de aztán valahova máshova kelle menni. Azt nem tudom, hogy hova. :)

Ehhez még hozzá kell tenni, hogy a hazai fogyasztás értelemszerűen nő, de új erőművek építése nincs nagyon tervben.

Ez úgy téves, ahogy van. Számtalan kisebb nagyobb erőmű épül és épült itthon. Százhalombattára most építettek be több, mint 1000 MW-nyi új gépet. Gázzel megy sajnos...

Gyönyűn és Ajkán is épül(t) új erőmű, és valahol északon - állandóan elfelejtem, hogy hol - már kivitelezés alatt áll asszem egy 2000 MW körüli erőmű.

Paks 2009

ON
  • harcu
    Ki becsüli meg egy olyan gépnek a radarkeresztmetszetét, amiről senki sem tud még nagyon semmit? Mert ez gondolom nem olyan "Pista bácsi féle" becslés. Ezt igen komolyan kell modellezni, ahol nem mindegy, milyen adatokat használnak, milyen geometriát, milyen radarabszorbciót becsülnek a festékre, stb.
  • harcu
    offtopic.
    Nem tudom, tudjátok-e, hogy hol lopják a legtöbb áramot Magyarországon? A budai villanegyedekben. Havi több, mint százezer forintnyi áramot használnak el illegálisan - a kocsifelhajtókat fűteni.

• harcu
    Paks fix 2000 MWh-t termel, az országos csúcs veszett nagy hidegben és melegben asszem 6300 MWh. Azaz ilyenkor kb. a termelt áram 30%-át adja Paks.Normál esetben olyan 5500 MWh a normál fogyasztás, de Paks akkor is 2000 MWh-t termel. Mondjuk azt nem tudom, hogy a hálózati vezetékeken elveszett 30% áram az ebbe beleértendő, vagy sem.
    Ha Paks kiesik, akkor egyszerű a forgatókönyv, összeomlik a magyar hálózat. Valóban lehet import áramot igénybe venni, és vannak redundanciák a hálózatban, azonban ilyen túlterhelést nem bírnak el. Ezt is sikerült már bizonyítani, amikor kiesett az egyik paksi blokk. Pécsen az elektromos hálózatban sima 120-130 volt keringett, és az csak 500 MWh volt a 2000-ből. Öröm volt nézni, ahogy a gépek félpercenként újraindulgattak, majd lekúrta a biztosítékokat, és nem volt fél napig áram.
    Ehhez még hozzá kell tenni, hogy a hazai fogyasztás értelemszerűen nő, de új erőművek építése nincs nagyon tervben.
    Egyszóval Paks kiütése megbénítaná Magyarországot, nem lenne internet, tévé, rádió, semmi, ami elektromos. Mire átállnának import áramra, és a terhelést egyenletesen elosztanák a hálózaton, addigra napok telnének el.
  • Palinko
    nem a festékkel?
  • bgabor
    Tipikus példa az F-35 kapcsán már sokat emlegetett dolog, hogy az F-35-ös amerikai verziójának radarkeresztmetszete hozzávetőleg 0,01 m2, az exportverzióé viszont egy nagyságrenddel nagyobb, tehát mintegy 0,1 m2 (a valós számok titkosak, a fenti adatok becslésre alapozottak).

Kíváncsi lennék ezt hogyan oldják meg. Ráhegesztenek egy extra vasrácsot az exportverziók aljára? :)
  • [NST]Cifu
    Az exportverziók butítása bevett dolog. A lényege az, hogy X állam kifejleszti nagy pénzekért a harceszközt, majd felmerül, hogy exportálni is akarja. A gond az, hogy ha egy-az-egyben átadnák másnak ugyanazon fegyverrendszert, akkor az alapján már fel lehet készülni az X állam fegyverrendszere ellen. Ezért az export változatok általában gyengébb képességű radart kapnak (kisebb teljesítmény, kevesebb üzemmód, butább szoftver), gyengébb képességű önvédelmi rendszert (más ECM (elektronikus ellentevékenység) és/vagy ECCM (az ECM-ek kijátszására szolgáló rendszer) rendszerek), gyengébb fegyverek (például egy levegő-levegő rakétából hiányzik vagy gyengébb képességű az elektronikus zavarás kiküszöbölésére szolgáló egység) és így tovább.

Így ha valaki rá is teszi a kezét az adott fegyverrendszerre, hogy azt alaposan átvizsgálva felkészülhessen belőle, X ország még mindig biztonságban érezheti magát, mert az ő ilyen fegyverei többet/jobbat nyújtanak, tehát aki az exportált fegyverből készült fel, azt a harctéren csúnya meglepetés érheti. Hozzá kell tenni, hogy a vásárló ország "megbízhatósága" és a lojalitás faktora alapján elképzelhető, hogy az exportverziók között is eltérés van, vannak, akik gyengébb, silányabb verziót kapnak (akik nem elég megbízhatóak), mások meg közel olyat, mint az gyártó ország hadserege (a leglojálisabb csatlósállamok).

Tipikus példa az F-35 kapcsán már sokat emlegetett dolog, hogy az F-35-ös amerikai verziójának radarkeresztmetszete hozzávetőleg 0,01 m2, az exportverzióé viszont egy nagyságrenddel nagyobb, tehát mintegy 0,1 m2 (a valós számok titkosak, a fenti adatok becslésre alapozottak).

Mint említettem ez teljesen bevett dolog, az USA-tól az Európaiakon át az Orosz fegyverekig mindegyiknél jellemző. Éppen emiatt a feltörekvő nagyhatalmak, mint India és Kína a saját gyártásra, vagy legalábbis a saját részegységekkel való feljavításra áttérni, így az Indiai Szu-30MKI például a legjobb képességű Szu-30 változatként szokták emlegetni, mivel a HUD-ja, a lézeres célzókonténere és zavarókonténere Izraeli (Elbit, Rafael illetve Elta), a kijelzői és azok szoftvere illetve a radarbesugárzásjelzője Indiai (Samtel és DRDO), a navigációs rendszere francia (SAGEM) és így tovább...
  • drevil666
    Annyira nem nagy áttörés a Mi-28, hogy butítgatni kellene. A mai kor követelményeit teljesíti, de semmi extra.
  • [NST]Cifu
    Nem lettek még leszállítva. Eredetileg még 2008-ban úgy nyilatkoztak, hogy 12 darab rendelésállományuk van, ám a szerződést csak idén áprilisban írták alá. Még az orosz Mi-28 egységek gépei sem teljesen bevethetőek, csak a kiképzés/átvétel szakaszában járnak, lehet, hogy a teljes hadra foghatóság akár 2012-ig is elcsúszik.

A Venezuelai Mi-28NE változat rendelkezni fog a rotoragyon lévő milliméter hullámhosszon működő radarral és az éjjellátó berendezéssel. Hogy pontosan miben nyilvánul meg az export verzió (mit butítanak le rajta) nem tudni.
  • horthy
    Venezuella megkapta-e már a MI-28-as csatahelikopterjait ? Amit rendeltek az mit fog tudni ( elektronikailag , radar stb ) ?
  • drevil666
    igaz...
  • Molnibalage
    Közel kelet topik.
  • moor09
    hát nem sok minden maradt a gépből az biztos, román honlapokon voltak fennt képek :(...
  • drevil666
    Hogy mennétek a ********-ba, hogy minden bokorban terroistát láttok. Okokat kellene feltárni, mi vezet a támadásokhoz!
  • ambasa
    Nem, 1999 óta 7 sikeresen katapultált és a mait is beszámítva 5 viszont meghalt.

TG
  • drevil666
    Ha még katapultálni se tudtak akkor valami nagyon váratlan esemény történhetett.
  • Punker
    Román Mig 21-esekben mindig meghalnak a pilóták? ma is 2 szerencsétlen.
  • JanáJ
    Ezt hogy csináltam? Nem is szabadna engednie. Cifu töröld pliz.
  • JanáJ
    Jogos.
  • Jacek
    10 ev?:)
  • qtab986
    Igen, a kategorizálását nem lehet máshogy eldönteni, csak szubjektíven. Ahogy például nálunk is eldöntötték, hogy a Néphadseregünknek 7,62x39 mm-es géppisztolyai vannak oszt csókolom. Akik döntöttek, azok olyan kritériumokat vettek figyelembe és olyanokat nem, hogy géppisztoly lett az AMD-65.

A Miért?-ekre reagálok:

1, IMHO mindegy, eredetileg mire szánták.
    2, Nem igazán találhatóak meg benne azok az elemek, amik általában a gépkarabélyokat jellemzi - piszolymarkolat, kompakt hossz és főleg
    Utalok fentebb az AMD-65-re. Másik fegyver a Bergmann / Schmeisser MP-18/I. Semmi markolata és géppisztoly. A 1045 mm az tényleg nem rövid. 5 cm-t ráver mondjuk a HK G36-ra.
    Hátsó pisztolymarkolata nincs (FA-nak), de a frontgrip jóval megelőzte a korát.
    3, 6,5x50-es lehet hogy kicsit gyengébb volt, mint az akkora - baromi erős - puskalőszerek, de azért én egy kb. 3200 Joule körüli lőszert (vö. 7,92mm Kurz, 7,62x39, 5,56x45, emlékeim szerint mind 2000 alatt) még meesssze nem hívnék gépkarabélylőszernek.
    2615 J torkolati energia 800 mm-es csőből kilőve, a wikipedia szerint. Ennyit produkál a 6.5x50mm SR Arisaka. A Fedorov Avtomat csőhossza 520 mm. Ha a wikipedia 660 m/s-os torkolati sebességével és a Type 38 lőszer 9 grammjával számolok, akkor a Fedorov Avtomatból kilőtt lövedék torkolati energiája 1960,2 J.
  • JanáJ
    Lusta vagyok kikeresni, de ez nézőpont kérdése. Paks ugye komótosan tolja nagyságrendileg ugyan azt a teljesítményt. Ha plusz kell akkor a hőerőműveket tekerik fel.

A csepeli hőerőmű asszem 5%-ot ad, ami állítólag egy nagyon nagy/jó szám.

Lényeg a lényeg, hogy nagy gebasz lenne ha hirtelen bejelentés nélkül leállna. Tudtommal üvegre húzzák a hazai erőműveket, ha Paksot csavarozzák.
  • JanáJ
    "1. VH után 10 évvel se gondolta senki, hogy röpke 10 év múlva újra lángba borul a világ, csak ezúttal 10x akkora hévvel. "

Én meg pont úgy tudom, hogy a hülye is látta hogy nem tettek pontot még a dolgok végére...
  • Molnibalage
    Már írtuk, hogy az 50% még termelésre sem igaz. A hazai fogyasztás 37-38%-a volt mostanában. Az import évtől függően olyan 5-8%.