95085

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Gunslinger #49634 Nem, USA-ban vagy féltucat cég foglalkozik vele. Odakint imádják, mert fillérekért szerzik hozzá az olcsó 7.62x54R-t, bár maga a fegyver 5 ezer dollár körüli összegbe kerül. -
kiskorúbézoltán #49633 PKM öntöltőre alakítva? Nagyon elméletileg lehetséges, de amúgy kizárt. Nem írtad el? -
JanáJ #49632 Biztos vagy te ebben? Anno árultak MNH-es PKM-et USA-ban. Igaz csak öntöltőre alakítva.
A rakétáknak pedig semmi értéke sincs szinte ha hatástalanítod. Akkor kb gyűjtőknek jó. -
Gőzöm sincs. Eleve csak hatástalanított állapotan lehet eladni, ergo ez nem más, mint egy rakás fémhuilladék szeritnem némi más vegyeshulladékkal keverve zúzás után. -
JanáJ #49630 Cifu: Erről a képről küldj valami infót. Nagyon izgat. -
JanáJ #49629 Összedobjuk? 
Amúgy ezeket miért adjuk el? A rekettákat, meg szksz-et még értem. De pl az Iglák? Egyáltalán a rakéták még szavatosak? -
drevil666 #49628 szemétláda:)
Én is láttam a HM oldalán,de mivel nincs meg a biztosíték összege, 'más ne is tudjon róla' elvet követtem :) -
Air Power blgoról. -
Ha nem lennének F-14-esei Irán-nak akkor lehet venne Mig-31-eseket van rá pénze
Irán gazdasága korántsem olyan stabil, mint mondjuk Szaud-Arábiáé (amelynek hosszú távon szintén lesznek gondjai), annyira azért nem lennék biztos benne, hogy ki tudna vitelezni egy olyan nagyszabású fegyverbeszerzést, mint a korábban említett Szaudi 60 milliárdos csomag...
Igy is lehet ha nem kapja meg az S-300 rendsze
Inkább biztos.
Állitolag kina J-10 ( Lavi ) és J-11-es ( Su-27 ) gépek megvételén is tárgyal Irán a Kinai Népköztársasággal stratégiai eggyütmüködés keretében .
Ezeknek a pletykáknak akkor hiszek, ha megvalósulnak. Nemrég írtam a Szíriai MiG-31 és Yakhton beszerzésről, amit jó ideje még a szakmai híroldalak is készpénznek vettek - erre nemrég kiderült, hogy sose volt szó ilyesmiről... -
Ez nem parázás, de megszüntet egy lehetséges fenyegetést és lényegében ingyért van. -
horthy #49624 Attol a kb 35-éves 15 db F-14A Tomcat-től mi a fenét paráznak az izraeliek meg az USA hogy mindenféleképpen ki akarják iktatni az Iráni légierőből . Ha nem lennének F-14-esei Irán-nak akkor lehet venne Mig-31-eseket van rá pénze . Igy is lehet ha nem kapja meg az S-300 rendszert Oroszországtól majd megveszi a nagy haver Hugo Chavez elnöktől aki állitlag meg akarja vásárolni az Iránnak szánt S-300 ütegeket . Állitolag kina J-10 ( Lavi ) és J-11-es ( Su-27 ) gépek megvételén is tárgyal Irán a Kinai Népköztársasággal stratégiai eggyütmüködés keretében . -
Jogos az öt pont! :D -
ambasa #49622 A dolgot két felé kell bontani.
Egy repülőgépbe, ha bizonyos normákat figyelembe akarsz venni, akkor csak olyan alkatrészt építhetsz be amelyet, vagy a gyártó, vagy a gyártó által jóvá hagyott másik vállalat készített. Minden alkatrésznek, beleértve a szegecset is visszakövethetőnek kell lennie, a komolyabb alkatrészeknek certificate-tel, vagy máshogy paszport-tal kell rendelkeznie.
Természetesen egy üzemeltető a saját felelősségére és a saját nemzeti légügyi hivatala szemhunyásával azt épít be,amit akar csak ebben az esetben a gyártőa továbbiakban semmi féle felelősséget nem fog vállalni az esetleges következményekért.
Vannak dolgok azért amit nem olyan egyszerű lemásolni, nem elég ismerni a méreteket, még az sem biztos, hogy elég ha tudod a vegyi összetételt attól még nem ismered a gyártástechnológiát. Pl egy turbinalapátnál hiába méred le, attól még nem tudod, hogy milyen anyagból készült, az milyen hőkezelési eljárásokon esett át, és nem biztos, hogy rendelkezel olyan forgácsoló géppel, ami azt a bonyolult formát ki tudja alakítani, lásd a kínaiak, akik talán mostanában sikerül lemásolniuk egy 20-30 éves szovjet hajtóművet. De érdekes kérdés lehet a szárny forgáspontjának javítása megfelelő szilárdságban és tömeggel. A másik kérdés a gazdaságosság, nem biztos, hogy megéri egy pont olyan hidraulika szivattyút gyártani kis szériában, ha a kereskedelmi forgalomban kaphatóval helyettesíthető. A másik kérdés az elektronika, itt nem biztos, hogy az a kérdés, hogy le tudod-e gyártani az AWG-9-es rendszer elemeit (bár azért kisipari módszerekkel ez sem egyszerű), hanem az, hogy ha meg tudod szerezni akkor az nem járhatóbb út-e.
Tehát a hiedelmekkel ellentétben nem olyan egyszerű másolni, mint a laikusok elképzelik lásd a kínai hajtóművek, vagy a szovjet Tu-4 esete, illetve ha van más út akkor az irániaknak miért kellene a bonyolultabbat választani, amikor az bezáródik akkor még mindig választhatják a másolgatást.
TG -
kiskorúbézoltán #49621 Cifu, nem vagyok nagy angolos de szerintem a demolition itt inkább a - már képen is mutatott - bontást jelenti, nem robbantást. -
Hajtómű alkatrészek? A géptest spéci ötvözetből van? Elektronika?
A hajtómű egy jelentős pont, összetett, igen precíz gyártástechnológiát kívánó egység. A fedélzeti elektronika is az, de végül is akár egy hidraulikaegység is kihívás lehet, ha azt nagy nyomásra tervezték, és eredetileg könnyű fémötvözetből készítették el.
Ehhez kapcsolódóan, ha én után gyártott, némileg módosított alkatrészeket akarok gyártani ahhoz kell licens?
Amennyire tudom, nem. Elég belegondolni hogy egy autóhoz akár után gyártott főtengelyt is vehetsz. Persze az már más kérdés, hogy az utángyártott alkatrész megfelel-e annak a gyártástechnológiai vizsgálatnak, amin a gyári alkatrész átmegy (ezért van az, hogy a gyárak garanciát csak arra vállalnak, amit a saját minőségbiztosításuk elfogad - lehet, hogy az utángyártott alkatrész ugyanazon a gyártósoron készül, mint a gyári, de papír nélkül mégse felel meg már, mert nincs garantálva a gyári minőségbiztosítás által.
Repülőgépeknél még egy fokkal szigorúbb a dolog, ott ugye elvileg minden megfelelően lepapírozott csavart például röngtengéppel vizsgálnak meg. Lehet, hogy egy utcasarki ezermester boltban vásárolt csavar is megfelelne a célnak, de kockáztatni senki sem szeret (pláne ha sokmilliós gépről és emberéletekről van szó). -
drevil666 #49619 Úgy szétszednék egy F14 est
. Mi a fasz az amit az irániak nem tudnak lemásolni?
Hajtómű alkatrészek? A géptest spéci ötvözetből van? Elektronika?
Mert pl a futóművet gondolom egyszerű hidraulika húzza be, azt lemásolni azért nem jelenthet kihívást.
Ehhez kapcsolódóan, ha én után gyártott, némileg módosított alkatrészeket akarok gyártani ahhoz kell licens? -
The Pentagon plans to destroy its dozens of retired F-14 fighter jets to deny Iran a source for desperately needed spare parts, a dramatic move though one that national security experts say is of more symbolic than practical value.
Vagyis a Pentagon azért semmisítette meg akarattal az F-14-eseket, hogy azok semmiképpen ne vállhassanak az iráni gépek alkatrészbázisává.
The work includes the recent demolition of 23 Tomcats in Arizona, accounting for about $900,000 of the contract. The military is considering using the same process on its other F-14s.
A munkálatok részeként 23 Tomcatet felrobbantottak (???) Arizónában, mintegy 900'000$-ért, a hadsereg ugyanezt tervezi a még ép F-14-esekkel.
Forrás -
1 millióért daráltak le 23 db gépet? Nem a kinyert titán ára ez véletlenül? Tudtommal ezért is darabolják fel, mert értékes anyagok vannak a gépekben. -
Szemét-szemét, érzelmeket nem kellene hozzáfűzni. A régen eldobott autód sorsa is érdekel, hogy zúzzák szét az autóbontóban? A fémhulladék a végén a többi fémszeméttel együtt egy kohóban végzi úgy is, ez pedig gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb, mint egyenként kifejteni a szegecseket, és úgy darabjaira szedni a gépet.
[center] -
JYeti #49615 Elég barbár dolog markolóval szétszedni a gépeket.
Y -
Rá kellene nézni az AMARC-ra google maps-on. :D
2007-ben mindenestre döntés született, hogy igen, mindet bezúzzák. A lenti kép az első 23 gép feldarabolásakor készült (ez amúgy 900'000 us$-ba fájt), hogy azóta be is fejezték-e ezt a munkát, nem tudom. -
JanáJ #49613 Jól értem hogy nincs már konzervált ami tomcat, mert bedarálták őket? -
bgabor #49612 Azért ez a 8000 lövés/perc eléggé vicces adat. Elvégre nem tettek mást, mint összeraktak négy ikergéppuskát, így összesen jött ki az a percenkénti 8000 lövés.
Ennyi erőval akkor csavarozzunk négy darab amerikai minigun/vulcan gatling rendszerű gépágyút egy platformra, és máris megvan a 24000 lövés/perces tűzgyorsaságú gépágyú.
Valójában ők nem lennének képesek múszakilag egy olyan gépágyú megalkotására, ami ennyi lövést ad le percenként. Azért az ötven éves amerikai minigun/vulcan máig elég tekintélyparancsoló a maga 6000 lövés/perc tűzgyorsaságából. Az száz golyó minden másodpercben. -
BEARCAT #49611 A kedvenc iráni hírem a 8000lövés/perces gépágyú volt. Azt hittem ez valami vicc de mint az első fotókból kiderült nem az tényleg megcsinálták. igaz nem teljesen saját kútfőből dolgoztak:
négy darab szovjet/orosz ZSU-23-as ikerképágyút építettek egy lövegtalpra!
Mesbah-1 a neve.
-
ddt500 #49610 Valami olyasmit olvastam régebben, hogy a Tomcataket "miniAWACS-ként használják/ták a brutális radarjuk miatt. A MIG-ket vezették célra vele a háborúban. -
Ha jól tudom, a korábbi történések miatt 2007-ben fogták, és megvizsgálták a ~73'000 alkatrészből álló F-14A Tomcat alkatrészlistáját, és a ~30'000 egyedi alkatrész (ami csak a Tomcathez jó) úgy ahogy van, megsemmisítették. Így jártak azok a gépek is, amelyek az AMARC-ban voltak. A maradék alkatrészek olyasmik, amik jobbára a civil piacon is beszerezhetőek (szegecsek, csavarok, huzalok, kapcsolók, stb.).
A "poén" az, hogy az F-4, F-5 alkatrészek sokkal könnyebben beszerezhetőek, egyszerűen azért, mert ezek a gépek rendszerben állnak még mindig a világ több pontján... -
C biztos nem, mert azok a '80-sa években készültek és akkor az USA egy ominózus esetet leszámítva nem üzeltelt irániakkal. -
Azért az F-111-gyel és Szu-24-gyel erős versenyben lehet. -
BEARCAT #49606 Nem tudom Cifu te hogy vagy vele de nekem az egy beismerés ha egy titkosszolgálat azt közli hogy: "igen-igen kikerült ez-az aminek nem kellett volna, kicsit figyelmetlenek voltunk az elején de nem kell aggódni nem lesz semmi gond..." egészen addig ezt mondják míg ki nem derül hogy ennél azért jóvalta több történt, nagyobbat hibáztak. -
Pont ez az, irgalmatlan erőfeszítés, hogy repképes / harcképes állapotban tartsanak egy olyan gépet, amely híresen karbantartásigényes. Az ex-amerikai gépek / illetve azok pótalkatrészeinek felhasználását ha jól tudom anno "minimálisnak" minősítették, igaz egyértelműen bizonyított volt, hogy Irán igyekszik ilyenekre rátenni a kezét... -
Az AIM-54 rakétáik üzemideje lejárt, pótalkatrészeik nincsenek, úgyhogy erősen valószínű, hogy nincs már bevethető AIM-54-esük, már csak azért sem, mert az összesen 284db leszállított Phoenix-ből sokat ellőttek az Irak-Iráni háborúban.
Továbbá a légiharc-rakéták hiányát kénytelenek olyan mókolt megoldásokkal megoldani, minthogy HAWK föld-levegő rakétát függesztenek a szárnypillonok alá...
-
BEARCAT #49603 Egy vagy két éve messze több repült valami ünnepen bár nem biztos, hogy ezek mind harcképesek is. Állítólag az oroszoktól és a kínaiaktól is sikerült beszerezniük alkatrészeket amiket bérmunkában készítettek velük. + ott van még amit nem kapcsoltak le az amik és felvásároltak idejében. -
drevil666 #49602 Azért még elég sok AIM-54C rakétájuk maradt, ami egész jó cucc, de más nem képes indítani csak az F-14 (mármint az irániaktól).
-
Az biztos, hogy legalább 4-5 macsekot repképes állapotban tartanak, ami nem kis munka lehet... -
BEARCAT #49600 Ki tudja hátha ott is van valami csoport a katonai döntéshozók között akii támogatják a szolgálatban tartásukat még így is. Meg hát ki tudja mi igaz abból amit mondanak és amit tesznek... -
Nem egészen értem ezt az iráni F-14A programot. Feltehetően ez a létező legkarbantásigényesebb vadászgép, ami valaha is repült, erősen problémás a pótalkatrész ellátása, és a fegyverzete gyakorlatilag már biztosan bukott. Azt a temérdek erőforrást, amit erre áldoznak, inkább áldozhatnák a MiG-29-esekre, F-4-esekre, stb...
Hacsak nem az a céljuk, hogy a Tomcat-rajongók irigységtől zöldek legyenek. :) -
BEARCAT #49598 A Kaszpi-tengeri Flottánál látható egy gyorsjáratú partrasszállító osztály első egysége a D-105 Ataman Platov (Project 2182.0)
Max. vízkiszorítása 280 tonna terhelhetősége 140 tonna. Hossza 45 méter szélessége 8,6 merülése 2,2 méter. Max. sebessége 35 csomó meghajtásáról két 9000 LE-ös M507A-2D dízelmotor gondoskodik. Fegyverzete két 14,5 nehéz géppuska személyzete 6 fő. -
BEARCAT #49597 No ez nekem is szemet szúrt, de akkor már nem vagyok egyedül. -
Akkor a képek alapján fixre modositották a tomcatek töltöcsonkját?elég fura igy.
-
BEARCAT #49595 A Nemzeti Gárda F-16-osainak pilótafülkéje kicsit át fog rendeződni. 3,1 millióért a Raytheon egy nagy többfeladatú és egy kisebb LCD kijelzővel korszerűsíti a HUD alatt lévő műszerfalat.
És egy újabb videó a iráni Tomcat-ekről: