Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Jah, ha ilyen magasszintû érveid vannak, akkor csak annyit tennék hozzá hogy ismét csak hülyeségeket beszélsz, megalapozatlanul, csõlátással súlyosbítva. "Pont."

Egyébként meg lófaszt nincs modernizált Hind. Srí Lankán pl. van, Izraeliek modernizálták elektronikáját, FLIR, sisakos célzás, új ECM stb. Dél Afrikában, Venezuelában is volt upgrade, HMOSP, Superhind stb, Mi-35M éjszakai változat...

Szal sommásan ismételten csak fingod nincs róla amirõl osztod az észt.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Molnibalage
Lehet szeretni, de felülértékelni attól még nem kell. Mi Mi-24 gépeik õskövületek. Pont.

Aha, értem. Szóval a 1967-es AH-1 modernizált felújított változata az már egy csillagháborús valami, a 72-ben rendszerbe állított, szintén végtelen sokszor bizonyított Mi 24 meg egy fostalicska

Egy AH-1Z-vel összevetve, igan, az.

Végtelen sokszor? Afganisztánban is addig volt nagylegény amíg MANPAD meg nem jelent. Kalás felkelõk ellen naná, hogy beválik. Még a saját SA-7-tel is sikerült néha egy-egy orsz cuccot lekpani, pedig az nem volt egy tápos valami...

A modernizált Mi-24 kapcsán kár olyanról beszélni ami nincs. AH-1Z meg van. Pont. És az több egyszerû upgrade-nél. Talán nézz utána. a gép külsõre nagyon nagyjából egyezik, de a burkolat alatt "picit" más van.
Lásd, F-15E. Külsõleg szinte 1:1-bem F-15B, de ami bent van totál más.

Na és azok milyen Cobra-k voltak milyen Hind ellenében? A Mi-24 gépeink kokrétan éjszakai hadvieslésre alkalmatlanok...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Aha, értem. Szóval a 1967-es AH-1 modernizált felújított változata az már egy csillagháborús valami, a 72-ben rendszerbe állított, szintén végtelen sokszor bizonyított Mi 24 meg egy fostalicska.

Nehéz belátni hogy egy tisztességesen (és olcsón!) modernizált, "NATOsított", modern elektronikával, éjjellátóval ellátott, egyébként alapvetõen jobb sárkányú Mi 24 miért lenne rosszabb mint egy másik õsrégi konstrukció...

Nem ízig-vérig harci helikopter...? LOLOLOL, persze, másfél tonna fegyverzet, masszív páncélozás, kit érdekel, nem számít.. ezt magyarázd meg az afgánoknak és irániaknak, az irak-iráni háborúban 53 iráni helikopter van a számlájukon, köztük 10 Cobra, 6 Hind ellenében..

Lehet azért mert ezen dolgoznak repültek stb.
Ez azért elég sok nekik,kialakul egy kis "szeretet",akármilyen is.
Talán azért is mert látják a példákon hogy az õskövületek is megmenthetõek ha van rájuk pénz.
De nincs...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Nem. De ne akard beadni, hogy egy majd 30 éves szar (igen, az) Mi-24 bármiben felér egy AH-1Z-bel. Egy õkövület. Van rajta RWR? Éjjelátó? Tisztességen nagy hatótávolságú rakéta komoly mennyiségben? Data link? Soroljam még?

A deszantolás képessége meg papíton jó, valóságban nem ammennyira. Papíron 8 ember. Aha. Ha mind 160 alatti és van egy szál kalájuk..

Minden szép amit írsz a Mi-35M-re esetleg igaz. A deszanttér szerintem felesleges. Vgy ilyen vagy olyan legyen egy helikopter. Egy valódi szállítóhelikoperhez fel sem ér a Mi-24 viszont egy ízig vérig harci helitõl meg messze van. Öszvér. A Mi-28 meg a Ka-52-ha egyszer elkészülne és valóban ki lehetne próbálni az lenne már valami.

Komolyan nem értem mit ajnároznak olyat ami 30 éve statikus. Csak azért mert nekünk ez a vacak jutott?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nem kell, _lehet_...

Afganisztánban igen jól jött az oroszoknak, taktikai szempontból, de a deszanteret használták pl. lõszerszállításra is, a Hind leszállt valahova és a saját személyzete fegyverezte újra, majd ment vissza osztani az örömet. Sebesülteket is ki tud hozni, lõszert bevinni, ha éppen szükséges és nincs más forgószárnyas eszköz a közelben.

Az égvilágon nincs semmi baj a Hinddel, mint konstrukció, masszív, sérülésálló, fegyverzettel jól megpakolható és még mindig nagyon gyorsnak számít. Igazi támogató harci helikopter, a deszantképesség pedig egyedülálló bónusz. Egy felújítás/elektronikai modernizáció kell neki.

És miért kellene harci helikopterbõl deszantot dobni? Egyébként is a Mi-24 nem a legjobb erre a célra. Egyrészt akkora zajt csap, hogy már a mudzsahedinek is jó elõre fel tudtak készülni a lelövésükre (jóval elõbb lehetett hallani õket, mint látni. Gyakorlatilag arra is volt idejük, hogy a Stinger-eket kikonzerválják). Másrészt meg olyan szintû benne a vibráció, hogy szegény deszant harcértéke harmadával csökken mire elér a célkörzetbe.

A szokásos, a teljesen elvakult elfogultságtól fuldokló posztot láthattuk helyi amerikai pomponoslányunktól.

GO AMERICA! FÚJSZAR MINDEN AMI NEM MÉDINJÚESZ ! <#idiota>

Aztán menjél dobjál ki deszantot AH 1Z-vel... egy csillagos sávos lobogót talán ki lehet dobni az ablakon, és elvakítani õket amerika fényével.

Melyik a drága? Amit tudsz használni, vagy amit nem?

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage
Az, hogy egy fegyverrendszert az ember egy koncepcihóz szerez be. Hiába alkalmas a gép valamire, ha nem a koncepció szerint képzik ki, vagy idõközben idióta módon váltanak, de keretet nem adnak hozzá. Lásd JAS-39A = Air policy = 120 óra/ fõ. Ok. Orosz függés kilõve és EU fele is jófiúk vagyunk.

JAS-39 C EBS HU = swing role meg miegymás, de hozzá 80 repóra = LÓSZAR

Gundark 1 1
Akkor játsszunk a számokkal egy kicsit. Mennyibe kerül egy "átlagos" repült óra mondjuk az USAF F-16-osainál? (mondjuk a Block 52eseknél) És egy F-18, ami szárazföldi bázisról üzemel? (Finnek és a többiek😊 Az F-15 C is jöhet jóllehet vaószinûleg igen csúnya szám lesz 😊 A HM-nél van hivatalos adat arról hogy egy MiG-29 egy órája nekünk mennyi? No meg a Gripen.. És mennyi másoknál akik ezeket a tipusokat használják/használták?
SgtChris
Ez, bár lehet, hogy nem fejtettem ki teljesen, szerintem is így van. Egy modern eszköz beszerzése az én olvasatomban együtt jár a személyzet megfelelõ kiképzésének, az alkatrészellátás és javítás, mondjuk így a hozzátartozó logisztika biztosításával. Ha mindez megvan, akkor lehet megfelelõ képet alkotni a használhatóságról és a költségekrõl.
De mit értessz az alatt, hogy "értelmesen kiképzni"? :-)

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

degenerator
azt sem kell elfelejteni, hogy hiába van világszínvonalú technikánk, ha nincsenek hozzá értelmesen kiképezve az emberek, nincsen a "rendszerbe" beillesztve az eszköz...nincsen hozzá alkatrész, neadjisten, lõszer, egyéb.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

SgtChris
Szerintem az, hogy a haditechnikában olyan, hogy "olcsón és jót" nem létezik. Tudomásul kell venni, hogy ha akarunk valami modernet, akkor oda kell tenni a pénzügyi keretet is. Ha nincs elég pénz, akkor marad a maszatolás és a különféle kompromisszumok (és persze ezek sem olcsók).

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Molnibalage
Azért kétszerese, mert mi szart sem költöttünk rá. Úgy naná, hogy drágább, mert a Gripen az nem rohadhat szét a betonon állva...

Ha a tisztességes pénzmag ment volna rá, akkor lenne egy full harcépes MiG-29 flotta. Csak a 2 milliárd Ft/év az nem az a költség amibõl valóban üzemel egy "flotta".. A '90-es évek közepén 16 ezer dollár / repóra volt egy MiG-29 reptetése messze jobb dollárárfolyam mellett.

Lehet kalkulálni. Egy biztos, a Gripen közel sem tudja azt amivel reklámozták anno, hogy olcsóbban üzemeltethetõ, mint egy F-16. (Azt mondjuk nem hazduták be, hogy melyik verziója...)

Papirzacsi
Ez egy érdekes kérdés, hogy mihez képest drága a Mig-29. A hozzám eljutott infók szerint a Gripen egy repült órára jutó összes költsége (nem csak a kerozin ára) kb. 2-szerese a Mig-29-nek. Lehet akkor mégse olyan drága.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

degenerator
inkább fogalmazzunk úgy, ezért szoktak rá. tán cifu említette, hogy egy könnyebb fajta amcsi heli (nem érdekelnek ám annyira, nem tudom a nevét) már meg se közelíti a célpontot, csak messzirõl lövi ki a rakétáit, aztán pucol is el.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Molnibalage
Tudod, ezért nem szoktak már lebegni, ha nem muszály. Ha csak nagyon lassú 20-30-as temónál csúszásokat vagy cikkcakkokat csinál a heli, akkor reménytelen célpont egy RPG-nek...

degenerator
leszakad néha az értetlenségtõl az agyam😊

én nem lelõtt apacsok millióiról vizionáltam, hanem azt akartam megértetni az olvasóközönséggel, hogy más eszköz híján, rpg-vel is lõnek le néha heliket irakban.

Molnibalage
Közben ez nekem is beugrott. Az aerodinamikai erõkhöz kapcsolódó jelenségek jobban érzékelhetõek rajta kersztül. Pl. 10 ezer méteren a CAS 250 totál más mint 100 méteren. Egy hülye példán kereszetül. A futó pl. 300 csomós sebességnél nyitható. Ez fent 10 ezer méteren akár 0,7 Mach is lehet kb.

Vagy a corner speed. Az F-16-nál ez asszem 440 csomó. Viszont 10 ezer méteren ez már bõven hangsebesség feletti tartomány.

Stb.

degenerator
nem azt mondtam, hogy azokkal van pariban, hanem azt, hogy azzal szokták lelövöldözni a város felett lebegõ heliket az irakiak. lehet, hogy te/ti esélytelennek látjátok, de õk úgy tûnik, nem. nincs más.

Papirzacsi
Mert a CAS értéke kis elhanyagolásokkal magasságtól független, így pl. átesni ugyan akkor CAS-nál fog a gép 0 méteren, és 10e méteren is.Míg TAS-ban jelezve gyök(ro/roh) szorosa az átesési sebesség a tengerszintinek. És persze ugyan ez igaz bármely jellemzõ állásszöghöz tartozó sebességre.
A TAS-nak ilyen módon csak a navigációban van jelentõsége.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Molnibalage
Vagy itt és itt.
Ennyi repült órával és körülmények között ez nem komoly veszteség.

Kötekedsz még egy ideig vagy belátod, hogy tévedtél?

Molnibalage
Mondtam már. 300-400 méteren túl esélytelen. A gépágyú és Hellfire "picit" messzebre lõ el.

http://www.militaryphotos.net/forums/archive/index.php/t-80776.html

Egy régebbi stat. 19 veszteség. Viszont azt elefejeti, hogy nagy része baleset.

degenerator
éjellátókat nem raktak mi-24re sehol?

"Ha úgy hullanának a helik nem gondolod, hogy rég kivonták volna õket?"

a humweek is hullottak, mégis idõbe telt, mire nekiálltak kivonni õket.

degenerator
talán ha utánaolvasnál, hogy irakban mivel szedik le a helik nagy részét, nem mondanál ilyet. egyébként gyakorlás kérdése, csupán értelmes kiképzés kérdése. az izraeli-libanoni legutolsó háborúba egy op a zsidók bunkerjébe fél kmrõl belõtt egy kis résen keresztül.

Molnibalage
Tu-95-ös JHMCS-en keresztül, 2007-es elfogás Alaszkában.

Elfogás.

www.youtube.com/watch?v=N-rOH64Umns

Lenne egy hülye kérdésem. A HUD-on miért a CAS (Calibrated Air Speed) van feltüntetve? Miért azt preferálják? Szerintem semmi értelme. Nem árul el semmit a valós repülési sebességedrõl. Miért nem a TAS-van kijelezve?

Molnibalage
Igen, de a Cobra-nak nem a Stinger az ellenfele. Meg annyi "apró" difi van, hogy a lagújabb generációs helikoptereken van passzív IR érzékelõ ami az indításra figyelmeztet. A Mi-24-en hol van ilyen? Az mikor repül éjszaka? Mert az éjszaka elvileg szinte teljesen padlóra küldni a MANPAD rendszereket tudtommal. Amit szabad szemmel nem látsz arra nem tudsz lõni tudtommal. Kell hozzá más is...

Molnibalage
Talán nézd meg a repült óra / gépveszteség arányt és azt, hogy ezt sivatagos terepen hozzák össze. Belestben sokkal több gép veszik oda, mint ellenséges tevékenység által. 300-400 méteren túl zseninek kell lenni egy heli eltalálásához.

Ha úgy hullanának a helik nem gondolod, hogy rég kivonták volna õket? Vagy szerinted a Mi-24 immunís erre a fenyegetésre? Volt olyan heli aminek az egyik hajtómûve tõbõl kiszakadt és hazament. Javítható volt.
Kicsit lenézed azt a technikát ami éles helyzetben bizonyított.

A Stinger leszedné a Cobrát is valószinüleg.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Hát persze, sõt kövekkel dobálják le az égbõl nem? Egy RPG-vel egy álló célt sem egyszerû eltalálni 100 m felett, nemhogy egy 3 dimenzióban elég gyorsan mozgó valamit.

degenerator
az ah-kat meg rpg-vel lövöldözik le, annyi a különbség.

Molnibalage
Szerintem is egy AH-1Z ideális lenne nekünk. Nem egy AH-64, de az õsrégi - már bocsánat - szemétdombra való Mi-24-nék jobb. Nehogy már egy olyan helit tartsunk megfelelõnek, ami a Stingerek megjelenése után már Afganisztánban is elvault volt...

SgtChris
Nah, ezt mondom, el nem hiszem, hogy ez nem lenne megfelelõ a számunkra is. (persze vegyem ki a bilibõl a kezem, tudom...)

[NST]Cifu
Az USMC most rendszeresíti az AH-1Z-t. 4 lapátos fõrotor, modern avionika, Hellfire rakéta integrálása, stb.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Elméletileg igen. A Mi-28N rotoragyán ücsörgõ Arbalet radar viszont egy 1 méter átmérõjû és csaknem másfél méter magas monstrum, a Ka-52 tornyán ücsörgõ Arbalet-52 meg jó, ha 30 cm magas. Valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy ugyanarra képes mindkettõ, és mégis ekkora különbség van a méreteik terén...

Csõrike miatt ne aggódj, jó helyen van 😊

Csõrike

Dulce bellum inexpertis. Erasmus

Csõrike még nincs beolvasztva, de asszem már nyugdíjban van.

aktívan 4-8 van ha jól tudom, és 12 elméletileg amit fel lehetne újítani, de ennyit szerintem nem fognak.
8 darabnak maximum az üzemidejét kihúzzák azt kész

SgtChris
és az AH-1-esek valamelyik modernizált változata? Annó volt úgy, hogy Romániában licenszben is fogják gyártani, igaz kútba esett, de nincsenek olyan rossz paraméterei...

Punker
azt a 3-4 darabot (ami mûködõ képes már nem valószínû)

csõrike meg a szarvas maradhat meg bemutatózni, vagy csõrike már be lett olvasztva?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

mi-171 azért lehetséges, és érdemes is lenne venni. Ha legalább annyira olcsón lehet fenntartani mint például a mi-8 akkor már megérte.

mi-24 úgyse fogják lecserélni maximum egy itthoni tupírozást fog kapni.
Mondjuk szerintem is cserélni kéne, mert a mig-29hez hasonlóan drága fenntartani.
Viszont cserélnél amcsi cuccot sem kéne venni. Apache nem érné meg, és nem tudnák fenntartani.
A reális egy mangusta lehet ha egyszer újat vennének.

RATCUSTOM
köszi, nagyon jó, pont ilyet kerestem<#worship>
(grechjus is én vagyok 😄)

Bocs, elfelejtettem, hogy ez nem látszik rendesen, de a link mûködik ha képre kattintasz.

Egy ilyennel tudok szolgálni:

Sziasztok!
Focke-Wulf Fw-200-ról nincs valakinek egy színes (akár festmény is lehet) min. 1024x768-as képe? Lehetõleg úgy hogy az orra rajta legyen, de ne teljesen szembõl (ha nem pont háttér méretû, de nagyobb mint 1024x768, akkor is jó)
Elõre is köszi!
A radar leírása (illusztráció nélkül)
FH01 , elméletileg majdnem ugyanilyennek kéne lennie..

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
Az a 8/12km-es hatótávolság a Mi-28N rotoragyán csücsülõ Arbalet milliméter-hullámhosszon mûködõ radarra vonatkozik, ez annak a kb. az 1/10-e lehet. 😊

Az Arbalet radardómja egy Mi-28N-en