Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Annak akkor sincs értelme ha csak az AK marad rendszerben. Annyiból 2x annyi zsírúj gépkarabélyt lehet venni 10 évre elegendõ lõszerrel és tartalékalkatrésszel.

degenerator
ha ezt rendszeresítenék, miért költenének 7,7 milliárdot ak-k felújítására?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Akár, de akkor mi indokolja a szövegben az általános lövész erõk kitétel? És miért említi külön a felderítõ és különleges erõket, ahol jelenleg rendszerben áll?

Logisztikailag pedig elõny az általános rendszeresítés, mivel jelenleg négyféle lõszertípust kell rendszerben tartani hasonló célokra (39M, 43M, M885, 7,62x51), ez redukálódna két típusra (M885 és 7,62x51).

De ez a jó a jogi szövegekben: alig érthetõek, ezáltal szolgálják egy egész szakma fennmaradását. Ha a törvények és egyéb rendelkezések közérthetõen íródnának, mi szükség lenne jogászokra?

qtab986
Ez az a vita amit sose lehet befejezni csak egy idõre félbehagyni.

Jézus szíve
Ha csak a kint lévõknek lesz ez a rendszeresített típus, akkor nincs nagy probléma, mert logisztikailag megfelelõbb, mint az ak, viszont megbízhatóságban ne vessük össze a kettõt. Könyebb a tisztátása, nem is szorul rá annyira, mint az M4-es, a 7.62-es sokkal megfelelõbb oda, mint az 5.56-os lõszer, ha jól emlékszem itt is volt róla szó, hogy az ami katonák panaszkodtak az 5.56-os szereplésére, szívesebben használnák õk az ak-t.
Mindent összevetve szerintem az M4-es rendfenntartásra alkalmas, de háborúban nem veheti fel a versenyt az ak-val.

Punker
tény hogy az M4 egy hulladék, de még mindig jobb mint a 30-40 éves sz@rok amik most vannak, ha arról lenne szó hogy új M4 vagy új AK akkor már érdekesebb indokok jöhetnének fel, de így örülni kell hogy legalább az a pár kint lévõ ember modernebb felszerelést kap.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

degenerator
elég sokszor ki volt tárgyalva, szerintem.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Punker
indokold plz.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Jézus szíve
Maradjanak inkább csak a jó öreg ak-nál.

[NST]Cifu
Ez az a dolog, amit sehol sem részleteznek, de sok helyen emlegetnek. Az egyik dolog a lopakodóképességnek ártó "korrózió".

A congressional aide who supports buying more F-22s reacted to Young’s comments with a certain understatement: “Yep, the F-22 is the only DoD program we’ve ever had problems with in not meeting expectations…”

Forrás

Asked about John Young’s comments last November that the F-22’s mission capable rate was too low and expected enhancements too expensive for the country to afford, Schwartz said “the truth of the matter is” the F-22’s rate is 60 percent including stealth issues and is “in the mid- to high-70s without low observable” issues. Looking at the system overall, the F-22’s reliability “is respectable,” he said.

Forrás

Tehát 60%-os a bevethetõségi ráta, ha a lopakodóképességre vonatkozó elvárásokat nézzük, és körülbelül 75% lehet, ha a lopakodóképességre vonatkozó elvárásoktól eltekintünk. Na most egy olyan repülõgépnél, amelynek a legnagyobb elõnye a fejlett lopakodóképessége, és ennek köszönhetõen olyan magas az ára, amilyen, ez finoman szólva is fejvakarásra késztetõ dolog...

A 3-4db másik gép helyettesítése nem igaz békeidõben. Egy F-22A csak egyetlen másik gép helyett tud járõrözni, legyen az F-15A/C vagy F-16C. Hogy a harcértéke nagyobb, jelenleg nem számít. Ez az az indok, ami miatt a DoD megpróbálta rávenni a légierõt, hogy a további F-22A-k helyett inkább F-35A-kat vásároljon, amelyek a jelenlegi adatok szerint egyfelõl cirka fele annyiba kerülnek, másfelõl az üzemeltetési költségei várhatóan harmad akkorák lesznek legfeljebb.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

degenerator
ez szerintem arra vonatkozik, hogy a segélynek kapott m4a1-eket bevették a rendszerbe. eddig csak "úgy" voltak.

Molnibalage
Kokrétan milyen kritériumoknak?

Békeidõben tényleg gáz a 30k $ / repóra. Viszont mennyibe kerül 3-4 db más gép üzemeltetése amit helyettesít?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
F-22A megrendelésállomány bõvítés:

A legtöbb helyen úgy kommentálják, hogy a lobbi kijárta, holott az USAF talán legtöbbet kritizált programja, és egyáltalán nem éri meg. Az F-22A-k a legrosszabb bevethetõségi rátával bírnak a vadászgépek között, az FY2008 viszonylatban mindössze 62%-os értéket tudnak felmutatni. Mindezt úgy, hogy folyamatosan merülnek fel a karbantartás és üzemeltetési problémák, és a Raptor egy repült órája becslések szerint akár 30.000$-ba is belekerülhet.

Az elsõ 100 gépre tavaly év végén kértek további 8,3 milliárd dollárt egy felújító csomagra, holott a típus mindössze 3 éve van rendszerben! Tehát még az új gépek nélkül is már 70 milliárd dollárosra bõvítenék a program költségeit.

Az F-22A program további bõvítése nem katonai indok, a DoD berkeiben egyáltalán nem népszerû, olyannyira, hogy szabályosan küzdenek ellene, mivel (a légierõ állítása ellenére) a DoD szerint az F-22A nem képes még ma sem azoknak a kritériumoknak megfelelni, amelyeket elvártak tõle. Csakhogy most átnyúltak a DoD feje felett a jelek szerint...

S-3 Viking kivonás és utódlás:

A Vikingek már 2000 óta nem bírnak ASW feladatkörrel, a haditengerészet úgy véli, hogy ezen feladatkörnek nincs értelme a típusnál, mivel a Carrier Battlegroup-ok mindig bírnak általában 2 SSN egységgel, illetve olyan felszíni hajókkal, amelyek megfelelõ ASW képességgel bírnak. A Vikingek azóta elsõ sorban légi utántöltõ gépeként, ASUW (vízfelszíni célok elleni) és kiegészítõ feladatkörben (célfelderítés és megjelölés) tevékenykedtek. A Vikingek feladatát az F/A-18E/F-ek veszik át ezekben a feladatkörökben, noha igazából nem felelnek meg teljesen (pl. a Viking képes akár 10 órát is a levegõben tölteni, amire egy Hornet nem igazán képes).

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Ha olyan mértékben kerülne sor erre, akkor valszeg a Família Kft. is átállna az M4 megmunkálásra, ettõl ne félj 😄 - monnyuk persze egy 16" heavy-barrel tényleg nem ártana beléjük ;DD

Szent Haba-kukk

Nem tudom volt-e róla szó, de a jelek szerint az M4A1 általános rendszeresítésre kerül a MH-ben. Legalábbis a Honvédelmi Közlöny 2009. február 3-ai (CXXXVI. évfolyam 2. szám) kiadása alapján erre lehet következtetni. Még mindig inkább erre basszk el a pénzt, mint a Szép féle mosladékokra.

Hat, ha kivonulnak az amcsik az M1-esek atallnak a felkelokhoz szemelyzetestol hadosztalyostul 😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Jézus szíve
Valószínû nincs, de Kelet-Európában és a FÁK országaiban szerintem elég tetemes mennyiség van konzerválva.

degenerator
2000? mernek nagyot álmodni😄

van a környéken annyi?

Jézus szíve
Amerikai cuccokon kívül tervezik 2000 T-72 beszerzését is, igaz, hogy ezeket egy amcsi cég fogja modernizálni, országunk nemes ajándékait is õk pofozták helyre.

ott a pont 😄DDD

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Az iraki hadsereg eléggé le lett nullázva. Ha a kivonulás után egy minimálisan is stabil államot akarnak hátrahagyni, akkor kell többek között a megfelelõ hadsereg. Az pedig azt hiszem eléggé érthetõ, hogy miért amerikai dolgokkal szerelik fel õket. Mondjuk én tartok tõle, hogy igen rossz világ lesz ott a teljes kivonulás után...

Lehet hogy pont a rendrakásra kellenek a komolyabb csapatok.Lehetõleg hazaiak.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Amúgy se jók már nagyon másra.

Amúgy az ember azt hinné, hogy iraknak nagyobb gondjai is vannak jelenleg a tankbeszerzésnél. Egy egész országot kell újra beüzemelniük.

Olajbevételekbõl,például.
Fegyverre mindig van pénz a legtöbb helyen...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Es mibol fizetik ki?

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Punker
ott nem pazarolnak! eladják a lázadóknak 😄

lõtéri célpont 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

degenerator
Iraq - The Iraqi Army has requested 140 M1A1M tanks as of 2009. 700 may be planned.

wiki

és a mi 72eseinkkel mi lesz😊

degenerator

brdm helyett

SgtChris
Eléggé...az tûzvédõ anyagból van én úgy tudom, egyfajta kámzsa, mint amit az F-1-es pilóták vesznek a bukósisak alá...

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

A tengeren küldetésen valóban nem, de mikor kikötnek gyakorlatoznak velük. Egyébként meg nem anyahajók, hanem repülõgép hordozók, nem mindegy!

Szerintem a T-45 nem tartozik az anyahajók állományához.

Jelenleg F/A-18A/B/C/D/E/F Hornet/Super Hornet, EA-6B Prowler, E-2C Hawkeye, C-2 Greyhound, SH/HH-60 Seahawk, T-45 Goshawk

Jön majd az EA-18G Growler, E-2D, F-35C.

Animefox
Bocsánat hogy megkérdezem, de máshol erre nincs lehetõségem hogy az anyahajókon, (régebben pedig a csatahajókon) a radar szobában miért hordanak ilyen fehér csukját??? Ha valaki eltüsszenti magát akkor ne hidjék hogy az ellenség hirtelen a semmibõl elõjött??? Ez most lehet hogy hülye kérdés... 😄

DJ Skyline
akkor mi van most a fedélzeten? F-18 (különbözõ változatokban), SH-60, E-2? az EA-6B-t fogja majd leváltani a Growler, azt is idén, nem? hát jól lemorzsolódtak a gépek. meg van még asszem' C-2

Molnibalage
Most mentek nyugdíba az utolsó példányai.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Talán abból is jobb lenne egynagyobb,ami talán többet tud,és hosszabb õrjáratra képesebb.
Talán az igásló CH-53 valamely verziója.

Molnibalage
Totál megfeledkeztem róluk. <#falbav>

Nincs mese kell egy 3 üléses verzió. 😊
A helikopterek maradnak,úgy tûnik az ideális megoldások.

Molnibalage
Nem biztos. Azért tele van egyéb elektromos kütyükkel is és továbbra is alkalmas normál harci bevetést repülni a Growler. Még egy feladatkört rásózni nem biztos, hogy nyerõ ötlet fõleg olyat ami eszi a repórát és alacsonyan kell repkedni hozzá. Emellé még be kell tárazni sok-sok szonarbóját. Akármennyire kedvezõ fogyasztású az SH egy nagyon nagy kétármúsági fokú hajtómûvel nem veresnyezhet szerintem.

A másik érdekes aspektus a személyzet. Egyszerre értse az ECM minden fogását és még ASW officer is legyen? Hát elég durva lenne. Amennyire tudom mind a mai napig egyfajta "mûvészet" az ASW harcászat. Nagyn nem egyszerû a kapott jelek értelmezése. Vagy ezen is olyan sokat segít a moder kütyük megléte? Mondjuk ez a téma nem nagyon publikus...

Ez esetben 1,5 személyzet kell a géphez. A hátsó ülésen a feladatkörtõl függõen ülne operátor.

Reaper
Logikusan gondolkodva a Growler-t teszik képessé a víz alatti szivarok vadászatára...

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Molnibalage
Egy szuperszónikus gép üzemeltetési költésgei az eget verdesik egy olyan géphez képest ami szubszónikus tudtommal

Irak és Afganisztán felett is, most egy A-7 olcsóbb lenne és csak avionikai fejlesztés kéne rá. Persze már nincsenek..

Az utolsó S-3 Vikinget is kivonták január 30-án. A KA-6D-t úgy tudom már jóval korábban nyugdíjazták, Super Hornetekkel akarják egyébként megoldani a légi utántöltést.

Talán erre is lesz egy Hornet verzio mint a Prowler helyett.

Gundark 1 1
És ki lesz a tengóvadász? Mindenhová elküldik majd az Orionokat, meg a Poseidonokat? "Közvetlen közelben" meg a harccsoport kísérõ tengó meg helikopterek?
Molnibalage
A US NAVY kivonja az S-3 Vikinget. Semmivel sem pótolják úgy tûnik. Érdekes döntés. A horodzón felszabaduló hellyel vajon mit kezdenek? KA-6D gépek repülnek még egyáltalán? Velük mi lesz? Elég drága mulatság lenne Hornettel Hornetet utántölteni...

Reaper
Viszont azt nem értem, hogy miért nem CAS...loál

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Molnibalage
Hát azért ilyet nem láttam még tõle sem. Hasonlót igen, de ennyire extrém állászögeken tartósan közel sem repült szerintem.

Nemhogy tolóerõvektor, de még "repülj kábel által" vagy ahogy egyesek fordítják "légy drót által" rendszer sem volt benne, mégis megnyerte ezt a versenyt 3 alkalommal ezzel az ócskavassal.

http://www.youtube.com/watch?v=JIL1XlZ8Xxk

&#1058;&#1086;&#1074;&#1072;&#1088;&#1080;&#1097; &#1055;&#1091;&#1090;&#1080;&#1085;

ez is azóta érdekes, mióta a VáriGy nem jár repülõnapra a MiG-gel...

&#1058;&#1086;&#1074;&#1072;&#1088;&#1080;&#1097; &#1055;&#1091;&#1090;&#1080;&#1085;