Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

USS Missouri

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Molnibalage
Múzeumban lenne a helye. Talán a leghosszabb ideig szolgált hordozó volt amennyire vissza tudok emlékezni. Monjudk az Enterprise-zal kb. egyidõs és az még megy egy ideig.

Továbba az is érdekes, hogy egy 50 éves hajó milyen szinten mûködõképes? Ha szükséges lenne pusztán technikai szempontból hány évig lehetne még használni? Mondjuk egy teljesen más kor szülötte a hajó, tutira vannak bene igan anakronisztikus dolgok.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Hat akkor mar remelem inkabb muzeum. Szivem szakad meg mikor ilyen hajokra lovoldoznek.

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Molnibalage
Hát a gyors és olcsó beszerzés kapcsán nem vagyok optimista. A Szu-33-mal mennyi ideig vacakoltak? Vagy a MiG-29K-val? Mostani gazadasági helyzetben 40-50 RN EF-2000 legyártása szerintem olyan luxus amit az égvilágon senki nem gondolhat épeszû lépésnek. Ott kezdõdik, hogy az új hordozó az nem F-35-höz lett tervezve? Kicsit más méretei vannak, mint egy EF-2000-nek.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Mondjuk ha mindenki cáfolja, akkor még akár lehet is belõle valami 😄

[NST]Cifu
Masik kerdes, hogy ennek az F-15SEnek vajon mekkora lesz a radar keresztmetszete? Mennyivel lesz nagyobb az F-35-nel.

Pontos információ nincs, csak ennyi:

"Boeing claims the end-result is an aircraft that can match the frontal-aspect stealth profile of any fifth generation fighter in configurations cleared by the US government for export release."

Vagyis a Boeing saját állítása szerint a kis módosításokkal (a belépõéleken alkalmazott radarjel-elnyelõ borítás, az ASEA radar, az átalakított függõleges vezérsíkok, és ha nem visz külsõ függesztményeket, csak a CFT-be integrált fegyvereket viszi) elérte azt, hogy az exportra engedélyezett 5. generációs amerikai vadászgépek szintét elérte. Ilyen összesen egy van - az F-35 Lightning II. Eleddig csak az ausztrál F-35 üzlet kapcsán kerültek ki ezzel kapcsolatban adatok, mely szerint az F-35 export változata 0,05 m2 körüli radarkeresztmetszettel bír. Tehát nagyságrend körül ez lehet az F-15SE RCS értéke is - szembõl. Oldalról, alulról, hátulról elég gyengus viszont, ahogy az infravörös tartományban sincs semmiféle trükközés.

Mas, a Kittyhawk vegleges sorsa mar eldolt? Magkapja India?

Ez az Indiai eladás/ajándékozás ha jól rémlik csak kamuhír volt, mind az Indiai, mind az Amerikai fél cáfolta, hogy történt volna ilyen tárgyú felajánlás. Ezen felül India ki is jelentette, hogy számára a hajó túl öreg és túl nagy a jelen körülmények között, ezért még ha történt is volna ilyen felajánlás, nemet mondtak volna rá. Hogy hogy végzi, az jó kérdés, vagy múzeum lesz belõle, vagy célhajó, mint az USS America-ból...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Koszi mindenkinek. Masik kerdes, hogy ennek az F-15SEnek vajon mekkora lesz a radar keresztmetszete? Mennyivel lesz nagyobb az F-35-nel.

Mas, a Kittyhawk vegleges sorsa mar eldolt? Magkapja India?

[NST]Cifu
- Japán 5. gen gép. földi tesztek 2012-ben mikor csak fanzáirajz van? Erõs kétségeim vannak.

Felteszem a Mitsubishi ATD-X-re gondol, ez egy független lopakodó vadászgép program, amely alternatívája kíván lenni az új vadászgép tendernek. Az opciók ugyebár az F-22A, a fejavított F-2, esetleg valamelyik Eurocanard, vagy egy F-15 változat, gondolom az F-15SE erre is hajaz.

Az ATD-X költségvetését menyírbálták 2006 körül, elég csúnyán, az elején még úgy tervezték, hogy 2010 körül felszállhat a protogép, de jelenleg inkább 2013 körüli idõpont a reális. Azt mondjuk erõsen kétlem, hogy már a taxi-tesztelésnél tartanának...

Mitsubishi ATD-X makett

- Haditengerészeti EF-2000? Errõl sem halottam és semmi értelmét nem látom.

Pedig már ebben a topicban is többször írtam róla. A BAe és az EF konzorcium felvezette a brit hordozófedélzeti változatot, alternatívaként a több akadályba is ütközõ F-35B-k helyett. A britek szerint a tolóerõvektoros hajtómûvel felszerelt Eurofighter sárkányszerkezetét és futómûvét nem is kellene megváltoztatni, mivel annyira kicsi lehet a beérkezési sebesség, így az új változat kidolgozása is rövid idõt és kevés pénzt venne igénybe. Miután a brit F-35 beszerzés körül csendesetek a hullámok, a hordozófedélzeti Eurofighterrõl se nagyon hallani.

Molnibalage
Ha gemoetrialiag megnézed, akkor 40-50 km-rõl egy 4-5 km magasan repülõ gép az nem is igazán alulról látszik ám.

Kis vita az F-15 új koncepciójáról.

Van pár dolog amirõl nem halottam.

- Japán 5. gen gép. földi tesztek 2012-ben mikor csak fanzáirajz van? Erõs kétségeim vannak.

- Haditengerészeti EF-2000? Errõl sem halottam és semmi értelmét nem látom.

[NST]Cifu
Ezzel kapcsolatban nincs információ. De nagy távolságnál (ha a távolság jóval nagyobb, mint a repülési magasság) a földi radarok is kvázi szembõl látják a gépet.

Punker
na és alulról??? földi radarok mit látnak?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
A radar keresztmetszete szembõl olyan 0,001 m2 körüli a becslések szerint, természetesen külsõ függesztmények nélkül. Az F-22A olyan 0,0001 m2 körüli. Viszonyításképpen egy Szu-27Sz olyan 3 m2, egy Gripen pedig 0,1 m2, de ismét külsõ függesztmények nélkül.

Molnibalage

Molnibalage
Nem. Full lopakodó. Egyes exportverziók valamilyen szinten degradáltak lesznek ezen a téren.

Az F-35 milyen szinten lopakodo? Az is csak korlatozottan nem?

Biztos fegyverkereskedõ volt 😞

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

[NST]Cifu
Inkább ennyire eltérõ a fizikai méretük. 😊

Az F404 és az F414 átmérõje 889mm, az F100 átmérõje meg 1181mm. Vagyis jó 200mm-el meg kéne nagyobbítani a farokrész hajtómûbölcsõjének átmérõjét, hogy beférjen. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy az F100 ugyebár hosszabb is, majdnem egy méterrel... 😊

Az egyetlen még életképes alternatíva az Eurojet EJ200, méretben nem tér el sokban az F414-tõl (kisebb átmérõ, de picivel hosszabb), sõt, könnyebb annál, viszont kisebb a tolóereje is sajnos.

A legfájdalommentesebb alternatíva bizony az F414, nem véletlenül döntöttek e mellett a svédek.

Egyébként viszont szerintem a Gripen NG egy elég szép próbálkozás a gép képességeinek növelésére. A Gripen Demo már bizonyította, hogy képes a szupercirkálásra, Mach 1.2-õt ért el utánégetõ nélkül. Persze igaz, hogy komolyabb külsõ függesztménnyel erre nem lesz képes, de légiharc rakétákkal még megeshet.

[NST]Cifu
Tajvan egyenlõre nem kereste meg a franciákat, vagy bárki mást, hogy vadászgépvásárlás terén ajánlatot tegyen. A legutóbbi, amit olvastam ezzel kapcsolatban az, hogy a Tajvani vezetés továbbra is lobbyzik az F-16 beszerzés ügyében, próbálják megpuhítani az Obama adminisztrációt.

Ha nem jön össze, akkor a legvalószínûbb, hogy a saját állami repülõgépgyártó iparukra próbálnak támaszkodni. A Rafale és az Eurofighter esélyei szerények szerintem.

[NST]Cifu
A J-11C-t hasonlítottam az F/A-18E-hez, nem az orosz Szu-33-asokat. A PL-12 az AIM-120B környékén van tudásban (kinetikai hatótávolságban jobb is nála), tehát igen, AMRAAM szintû. A J-11C esetében meg nem nevezett passzív fázisvezérelt radart említettek anno, mivel akkoriban ilyen kínai radarról nem nagyon lehetett hallani, talán Fazotron RP-35 vagy Zsuk-F lehetett akkor tervben. A J-11C esetén a külsõ változtatások pont az RCS csökkentését célozták.

Molnibalage
A Gripen NG az én szememben egy vicc. Egyszerûen a gép alapvetõ baja, hogy harmatos hajtómûve van. Az új hajtómû erõsebb lesz, de a gép is hízik.

Nem értem miért a Hornet hajtómûvét rakták bele és miér nem F-16-os PW hajtómûvet. Annyire eltérõ a fajlagos fogyasztásuk?

Esetleg a még csak papíron létezõ Gripen NG. A Typhoon sztem nem jöhet szóba, sokkal drágább, mint az F-16 Block 52 és Tajvannak eddig is gondjai voltak a finanszírozással, nem is egy kategória a két gép, sztem ide egy egy hajtómûves típust keresnének leginkább, legújabb Mirage 2000-es fejlesztés szóba jöhet.

Molnibalage
Hát akkor vajon mi lesz a befutó?

Megveszik a franciák levedlett Mk2C gépeit és ugprade M2k-5-re? Vagy a franciák vonnak ki már M2k-5-öt is? Esetleg Rafale, ha már amúgy is van francia gépük? EF-2000 lehetne még talán esélyes.

Molnibalage
Nem igazán vágom. Ha reális célpont akkor nem mindegy? Ebbõl nem derül ki a szitu, hogy mi volt ott...

Punker
a rakéta drágább lett volna.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

I.C.ram
Ez normális, hogy egy szerencsétlen menekülõ emberre gépágyúval lõnek? 😄
RatBaG
fuss forrest...

Per Aspera Ad Inferi.

Hát a pali nem szerette,de az õ dolga.Ja,mozgó alkatrészeken kifogásolta a mûanyagot.
A srácnak aki irt,amugy tetszett a fegyver,kézreálló,dicsérte az optikát.
Emlitett valami gázszabályzót,nem igazán értettem mire gondol.Azt mondta hasonló mint a Minimin.De mondom õ is csak beszélt a faszival,ki nem tudta próbálni.A Minimit ismeri😊
A P90 est is sok helyen szeretik.Bár mintha valami lett volna ott is a hüvelykivetésnél.Nézegetem az FN honlapját,amugy tetszenek a cuccaik.
Nem is értem miért nem kooperálunk velük.
SWAT csapatok szeretik a P90 et az USA ban,a lövedéke erõsebb mint a luger,tárat cserélni se nagyon kell egy rohamnál😊
Ez az FN2000 olyan kompakt,ideális amérete,alakja gépesitett lövészeknek.Látok itt egy Picatinny sines megoldást,diopteres irányzékkal?Azt kiemelhették volna mint az XM-8 nál.
A 7.62 esük nekem jobban bejön.Elég bikás ez az 5.7 es pisztolyuk is.

Molnibalage
Hát azért a Su-33-at az SH-hoz hasonlíani elég meredek.

- A PL-12 azért nem AMRAAM és és végképp nem AMRAAM D.

- Radar? Azért az AESA radaros SH az kicsit más szint szerintem.

- RCS? A Szu-33 gyakorlatilag Szu-27. Nem éppen bajnok. SH-nél meg erre gyúrtak nagyon.

Szóval kíani szinten szép, de talán egy kicsit táposabb F/A-18A és nem SH szerintem.

[NST]Cifu
Dönteni az ember fog, de a lényeg, hogy a végrehajtó eszköz óvja annyira az ember életét. 😊

Igazából lehet, hogy ezzel még jól is jártak. Mai szinten nem komoly gép. Õsrégi radar, õsrégi rakétával. A '80-as évek gépe.

Elsõ körben a hajóról való üzemeltetés a lényeg. Tapasztalatszerzés, ugyanaz, mint az oroszoknál a Kuznyecov.

A J-11C esetén HY-803 hajó elleni rakétákkal és PL-12 légiharc rakétákkal álltak elõ. Azért ez már elég decens kis dolog, kb. az F/A-18E kategória.

Furán hathat, de akkor el lehetne gondolkozni a Rafale-on. Más tengerészeti gép nem nagyon van a placcon...

Jelenleg a kínaiaknak nincs opciójuk. Franciaország az EU-hoz hasonlóan még mindig fegyverembargót tart fent Kínával szemben. Szóval vagy Szu-33, vagy semmi.

Vagy a gõzkatapultot nem adhatják hozzá a franicák? Van benne jenki support?

Konkrétan a katapultot azt hiszem Írországban gyártják, de az USA fejlesztette ki, Franciaország is engedélyt kapott hozzá.

Esetleg átalakítani régebbi sasokat?

Ahogy nézem, igen.

Lehet, hogy egy natúr F-15-tel szemben nagy lépés, de a többihez képest...?

1.: Nem kell rá várni (az F-35 csúszik, 2015-2016 elõtt nem jutnak hozzá a nem amerikai vásárlók, kivéve Izrael).
2.: A meglévõ eszközökre épül, olcsóbb üzemeltetés, nem kell új kiképzés és hasonlók.
3.: Szvsz így képes lesz az F-15 a szupercirkálásra.

[NST]Cifu
A P90 esetén az elakadás dolog a tár miatt fordulhat elõ, amennyire én tudom, az F2000 viszont ugye Stanag tárakat alkalmaz. A hüvelykivetés miatt fél mindenki, mert ugye ott egy alagúton megy ki a hüvely, de például a szlovák katonák azt írták, hogy nem nagyon találkoztak ebbõl fakadó akadállyal. A mûanyag kialakításról annyit, hogy mindenki utálja a mûanyag fegyvereket, de lássuk be, hogy a mûanyagból is lehet kellõen tartós dolgokat készíteni. Nem lesz 50 év múlva is olyan, mint egy fém alkatrész, de nem is az a célja, hanem az, hogy mondjuk 20 évig kitartson, és közben fele akkora a tömege a fémhez képest - azt pedig tudjuk, hogy a tömeg fontos dolog.

Molnibalage
Hoppá!

Még kép.

Na, ez érdekes. Vajon lesz rá kereslet? Esetleg átalakítani régebbi sasokat? I(F-15E/I) Japánoknak, Ausztráloknak Raptor és F-35 helyett? Nem 100% stealth, de kéthajtómûves és batármessze megy. Mondjuk a data link nem F-22 szintû, de ez egyben elõny is, mert más géppel is együttmûködhet. Viszont nem kell várni az AIM-9X integrációra. Tolóerõ / tömeg arány nem Raptor szint, de biztos nem gyenge. Viszont nem tolóerõvekotrált, de talán megoldható, ha nagyon kell.

Mondjuk az RCS azért erõsen kérdéses. Lehet, hogy egy natúr F-15-tel szemben nagy lépés, de a többihez képest...?

Mindenestre azért szerinem nem semmi.

Molnibalage
Igazából lehet, hogy ezzel még jól is jártak. Mai szinten nem komoly gép. Õsrégi radar, õsrégi rakétával. A '80-as évek gépe.

Furán hathat, de akkor el lehetne gondolkozni a Rafale-on. Más tengerészeti gép nem nagyon van a placcon...

Vagy a gõzkatapultot nem adhatják hozzá a franicák? Van benne jenki support?

Molnibalage
Ott volt lehetõség. És egy klasszikus konvencionális háborúban amikor megindul feléd egy full páncélos hadosztály és nincs mit igazán szembeállíani vele? Azért nem kell ilyen szinten bízni az ilyen integrált rendszerekben. Lehet akármilyen feljlett a mai elektronika max. felügyeleti szerepre jók. Dönteni embernek kell. Annak meg messze több a lehetõsége célazonosításra minden téren.

FN2000

Üdv Cifu

Most irt vissza a srác N2000-rõl.
Szóval nagyon nem elemezgették,de pali szerint aki bemutatta a fegyvert,még elég kiforratlan,több hibával.
Sorozatnál hajlamos elakadni,hasonlóan a P90 hez.
Rögzitett sorozatnál mászik el .
Jópár alkatrésze mûanyag,nem tartják elég strapabirónak.
Nagyjából ilyesmik,lehet hogy voltak egyébb konkrétumok,de a lényege az volt,hogy sok a hibája.
Nem tudom az oktató milyen hadsereghez tartozott,de õk a Diemaco M4 es változatát preferálják inkább.Ha egyáltalán katona volt😊
Arrafelé van minden,mindenki😊
Magyarok is,ha valaki amugy olvassa az indexes katonai fórumot,a Recon nickû srác pld azt mondta meg van elégedve az M4-el.Volt itt a nagy vita,M4 kontra Kalasnyikov,õt, akit érdekel,megkérdezheti mi a véleménye,mindkettõt használja,kint terepen.

"Valószínûleg a Szu-33 beszerzés célja a tapasztalatszerzés és a fejlesztési idõ lerövidítése lett volna, most ezt bukták."

Marad a hírszerzés nekik 😊

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

[NST]Cifu
Kína fejleszt saját hordozófedélzeti repülõgépet, mégpedig a J-11 és a J-10 bázisán is. Hogy ezek hogy állnak, jó kérdés, pontos információ nincs, de egy erõsen átdolgozott Szu-27SzK (J-11) makettet bemutattak 2002-ben, amely nagyobb függõleges vezérsíkokkal és lekerekített szárnyvégekkel bírt, az elnevezése J-11C, de J-13-ként is hivatkoztak rá késõbb, de ekkor már egy átmenet lett a Szu-27SzK és az F-22 között. A kínai TV-ben pár évvel ez után egy F/A-18 Hornetre emlékeztetõ gép számítógépes ábráját mutatták be, mint J-13. A probléma az, hogy a kínaiaknál sose lehet tudni, mikor álmodoznak nagyokat, és mikor mutatnak valódi terveket és elképzeléseket be.

A rossz nyelvek szerint a kínai Szu-33 ügylet pont azért esett kútba, mert az oroszok nem akarták azt, hogy a kínaiak vásárolnak pár Szu-33-ast, majd azok alapján átalakítják a J-11-est, hogy megfeleljen az ex-Varjagra. Most itt tartunk. Valószínûleg a Szu-33 beszerzés célja a tapasztalatszerzés és a fejlesztési idõ lerövidítése lett volna, most ezt bukták.

A Szu-27 és F-22 mostohagyermeke 😊

Az F-18 Hornet mutáns változat

Tengeri flotta szintjén India már jóval korábban beleerõsített és Japánt sem lesz túl könnyû utolérni. Kína a tengereken hozzájuk képest kb. sehol nincs. Pont ez az, hogy még sokat kell tanulniuk, korábban ilyen nagy hajókat nem építettek és emellett a Japánoknak már komoly rutinjuk van ebben.

Gondolom emiatt nem fog leálni a kinai repülögép-hordozo program ?
Biztos fognak akkor más fajta tipust rendszeresiteni vagy fejleszteni .
Kina a jövö nagyhatalma elöbb utobb biztos ki akar törni a tengerekre is a bezártságbol . Ehhez pedig flotta kell . A mult század elején a Császári Japán is igy kezdte angoloktol tanulták a hajógyártást aztán a II. vh elejére egész szép kis flottájuk lett modern hadviselési elgondolásokkal ( repülõgép-hordozó hadviselés csak sajna a radart kifelejtették ) . Ha a kinaiak is beletanulnak a dolgokba a folyamatosan fejlõdõ iparuk komoly képességû hadihajokat lesz majd képes csinálni . Gondolom a környéken fog generálni egy szép kis fegyverkezési versenyt ( Japán , Tajvan, Dél-Korea , India stb ).

[NST]Cifu
Ugyanez megvan e nélkül is jelenleg, ha megszerzik a halott katona egyenruháját, azonosítóját, rádióját.

BTW arra gondoltál, hogy normális körülmények között direkt figyelnek az elesett katonák és felszerelésük összegyûjtésére, a magukkal nem vihetõ dolgokat pedig megsemmisítik? A 2003-as öböl háborúban is a mozgásképtelenné vált jármûvekbõl kiszereltek minden kényesebb dolgot, majd kilõtték õket, és késõbb az utóvéd majd összegyûjti a roncsot.

Ez ellen csak megfelelõ viselkedéssel lehet reagálni, de ez független az eféle IFF rendszertõl.

Latom mas is rogton erre gondolt 😊

Es mi van, ha egy talib felszedi egy lelott US katona felszereleset? UCAV integet neki, hogy szevasz haver? Erzekeli a rendszer, hogy par perce meg halott volt az a katona?

Molnibalage
Mi is a gond? Hogy egy nagyobb fegyveres konflikus során tutira tudsz zsákmányolni cuccot ez ellentõl. Szépen felveszed a cuccát és máris baráti vagy a CAS számára. Persze ez csak távoli lehetõsége, de ezért elég neuralgikus pont szerintem.

[NST]Cifu
Pardon, de a téma onnan indult ki, hogy minek a gép fedélzetére pilóta. Hogy a gép mennyire lesz távirányított, avagy parancs irányított (vagyis a konkrét döntéseket õ hozza, neki csak azt mondják meg, hogy merre vannak a NAV pontok, amiken végig kell repülnie, és hogy merre van a cél, amire fegyvert kell indítani), az más kérdés, de egy Predator is pilóta nélküli gép.

[NST]Cifu
A Land Warrior program egyik kulcseleme pont a Bluefor azonosítás lényege, vagyis hogy minden egyes baráti katona és harci jármû pozíciója ismert legyen, automatikusan. A Land Warrior csomag esetén a katonák jele a helyi raj és század szintû vezetéshez megy, õk meg az adatokat megosztják a többi egységgel mûholdas adatkapcsolat útján. Hasonló képességgel bír a francia FELIN, a német SdZ és a brit FIST is (a kérdés persze az, hogy ezek interoperabilitása hogy fog mûködni, tehát egy amerikai UCAV megkapja-e a német vagy francia katona adatait is?). Így ha nem is teljesen real-time, de viszonylag kis laggal egy UCAV is pontosan tudja, hogy hol járnak a baráti egységek, tehát feltehetõen lesz benne a biztonsági kapcsoló, hogy baráti egység fejére ne dobáljon semmit.

A sima talibán és az US ARMY katona között továbbá egy UCAV feltehetõen csak emberi segítséggel fog különbséget tenni. Akár közvetlenül (tehát a bázisra visszasugárzott képek alapján), de valószínûbb, hogy a terület felett ott lesz egy UAV felderítõ gép is, és az általa megjelölt célpontokra fog az UCAV fegyvert indítani.

Molnibalage
Az, hogy ember vezette nem pontosan definált ahogy látom. Mert a Predator is az, csak az ember nem ül a gépben.

Egyesek a full automatizált vadászgépeket vízionálják. És erre semmiféle esélyt nem látok az elkövetkezõ 20 évben. Egyszerûen semmiféle komoly AI nincs tudommal ami az emberi agy képességeihez lenne mérhetõ (most egy 6 éves kisgyerek szintjérõl beszélek!).

Ja, és mi lesz, ha elkezdik egymás mûholdjait zavarni. Mert az egy dolog, hogy Afganisztán és Irak felett jók az UAV-k, de egy modernebb haderõ ellen mire lennének képesek mondjuk az UAV-k ma? Semmire. A Global Hawk-ot sem értem. Azt is elég könnyedén szedné le egy félkomoly légvédelemmel rendelkezõ ország szerintem.

Annyire kis radarkm-je nem lehet, hogy egy modernebb SAM ne szúrja ki. A magasság már 1960-ban sem védett meg senkit egy SA-2 ellen sem...

[NST]Cifu
Egy Predator B 'csomag' (egy gép + egy földi kiszolgáló/irányító rendszer) olyan 70-75 millió US$ a NATO partnereknek, mint Olaszország vagy Németország, ugyanakkor ebben az árban benne van az is, hogy az amerikai mûholdak adattovábbításra "bérli" a vevõ. Az USAF-nak cirka 20 millió dollárba fáj egy gép (de csak a gép). Ez elsõre soknak tûnik, de ha repült órára vezetjük le, akkor már más a tészta, mivel egy Predator B repült órája olyan 5000 dollárba kerül, viszont ebben már benne van a pilóták/kezelõszemélyzet költsége is. A Predatorok nagyon hosszú idõt tölthetnek a célkörzetben, tehát egy járõrözési idõtartam sokkal hosszabb, ergo kevesebb gépet igényel. Negatívuma a kis sebesség és a kis fegyverterhelés, ami miatt egy Predator B nem fog soha komoly légicsapásokat mérni, de CAS feladatkörben per pillanat nagyon úgy néz ki, hogy halad a létrán felfelé.

Ahogy nõnek az UCAV-ok, és lesznek egyre fejlettebbek, egyre valószínûbb, hogy bizony kiszorítják a pilóta vezette vadászgépeket. Nem hiszem, hogy az a kijelentés, miszerint az F-35 lesz az utolsó ember vezette vadászgéptípus az USAF-ban, túlzás lenne...

Molnibalage
A légi célok ellen BVR még esetleg, mert az elég jól lehetárolt. Mikor fog viszont egy MI egy afgán parasztot megkülönböztetni egy US ARMY katonától? Mikor jut le oda az MI, hogy egy TGP képet értelmezzen? Hogyan fordítod le neki a való világot?

Légi célok esetén ez sokkal-sokkal egyszerûbb, mert a levegõben nem sok dolog van. a Földön len viszont igen.

[NST]Cifu
Márpedig az UCAV-ok esetén pontosan a Murphy féle elgondolás fog érvényesülni. Az ember eldönti, hogy mit csináljon a gép, a gép meg elvégzi a parancsot. Földi célpontok esetén a GPS és/vagy lézer rávezetésû fegyvereknél már bevált, az X-45A-el bizonyítást nyert az elképzelés mûködõképessége. Az US NAVY számára készülõ X-47B Pegasus 2009 végén kezdi meg a repülési teszteket, 2011-re már a hordozó fedélzeti le- és felszállás van beütemezve.

Az UCAV-ok földi célpontok elleni alkalmazása már ma is általános, és sikeres, az MQ-9 Predator B rendszerben van az USAF-nál, a SOCOM-nál, az RAF-nál, és hamarosan rendszerbe kerül az olasz és a német légierõnél. Európában 3 független UCAV fejlesztés folyik (a német/EADS Barracuda, a Francia vezetésû, nemzetközi nEUROn és a britek BAe Mantis-a), amerikában legalább 4, kínában 3, oroszországban 1-2.

A légiharc egyenlõre még ismeretlen határmezsgye, de BWR légiharcban egy UCAV semmiféle hátrányt nem szenved egy pilóta irányította géppel szemben. A fordulóharcban jobb manõverezõképességgel bírhat, lévén nem kell az emberi tûrõképességet figyelembe venni, ugyanakkor a fordulóharc olyan téma, amihez a jelenlegi MI-k még nem az igaziak.

Szvsz 10-15 év múlva a földi célpontok elleni feladatokat már inkább az UCAV-ok végzik el, mint a pilóta vezette gépek, a légiharc pedig attól fog függeni, hogy mennyire kap prioritást. Én a Saab által korábban felvázolt elképzelést tartom rövid távon belül életképesnek, egy kétüléses gép 3-4 UCAV-ot irányít, közvetlen parancsokkal, de a parancsok végrehajtása már a gépek MI-jére fog hárulni.

[NST]Cifu
A gépek többségénél még egyenlõre inkább leoldható kabintetõt alkalmaznak, a kabintetõ áttörésével operáló gépeknél pedig a kabintetõbe egy kis robbanótöltet van elhelyezve, ami katapultálás elõtt utat nyit a katapultülésnek.

Az F-35 kabintetõjében is látható a fehér robbanótöltet-csík, érdekes, hogy itt két nagyobb darabra robbantják szét a tetõt (a tetõ tetején is van egy robbanóanyag-csík), az X-35-ösön viszont még a Hawk és Harrier féle megoldás volt, ahol a kabintetõ felsõ részén egyetlen lyukat vágnak.