95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
fade2black #50215 "Mindezt az után, hogy az F-22A-t preztízs gépnek ismered el? :)
Ha preztizsgép, akkor viszont elég bénán néz ki, hogy nincs sisakcélzója, amikor egy MiG-29-esnek lassan 30 éve volt..."
A preztis nem a minden honapban megvesz Aranysast, haditechnikát, szabadidejébe hadtech honlapokat olvasnak szól. Hanem a maradék 99.99%nak. Milyenk lopakodó szuperkruzol és olyan manővereket tud amiket még a manöver király Su30se. Mi az a sisakcélzó?
"2003-ban sem kaptak közvetlen légi fedezetet / légi támogatást az US ARMY Apache gépei... "
Nincs is szükség arra a Comanchra...
Amúgy a Hi-Lo hoz mit szolsz? Egy Hit baromi drága üzemeltetni, a szervíz idő vmifelét a lopakodó burkolat vizsgálata/javítása teszi ki. Egy F35nél ilyen szóba se jöhet. Egy gép nem lehet egyszerre F22, F35A, F35B és F35C is. Már az F35A+B+C is sok kritikát kapott, hogy azért drága. (Amit én kétlek.) -
fade2black #50214 "Jelenleg még mindig azonban egy fejlődő technológiáról van szó...."
Tény az AESA még életciklusa elején jár, ettől még amit írtam él. Nem csak a felsorolt hanem rengeteg előnye van A2Aben is. Az AESA szvsz az 5gen legnagyobb előnye és bele lehet rakni 4+os gépekbe...
"A legfontosabb hátrány az ár"....
Félvezető iparban mindig az első kettő legyártása a horror, ettől még a drága él, nagyon komoly elektronika kell mögé.
"Szóval azért nem árt elgondolkodni, hogy ezen az áron..."
Mi az olcsobb venni egy 5gent vagy belerakni egy létező 4.genbe?
Persze egy USnek ez sokkal kissebb probléma, ott a legfejlettebb gyártástechnologia adott, nem befektetni kell hozzá azt már Intel, Micron, Aptec.... megtette és a gyakorlattal rendelkező mérnök gárda szintén ott van.
(kicsit off: oroszok anno seggüket a földhöz verték amikor a 130nmes AMDnk már nemkell mert elavult gyártósorok eladását engedélyezte nekik US. Aztán miután átszállították őket, jöttek rá, hogy igaz a vas már az övék de több mérnök kéne Drezdabol.... Kínába uígy minden 5év késleltetéssel mehet, vonatkozik ehez pedig meglepő mód :) Japánok, TSMC, Samsung is tartja magát.)
"A "kompromitálódott" radarok aztán át is lettek tervezve/építve a MiG-31B/BSz-ekhez..."
Biztos tudsz pontos dátumot nekem 90 vége rémlik mint az első átépített/átvett gép. 91ben Szu összeomlott. -
A Szu-47 is egy "top dog" lett volna (eleve inkább tech demo gépnek minősíteném, mint sorozatérett típus), tele mindennel, amit a Szuhoj csak ki tudott találni (hátra néző radar, például). Ilyen gépekbe egy PESA (ilyen nem nagyon van alternatívába) még belefér, ha van AESA. Egyszerűen azért, mert az árát már nem ez fogja látványosan megdobni. Ismétlem: elvi szinten beszélek, közel 100 millió US$-os gépárat feltételezve.
A Szu-30-asok esetén a Zsuk-MSz / -MSzE tökéletesen megfelel arra, amire a gépet szánták. Ezeknél még a gép árát sem dobja meg olyan látványosan (35-50 milliós gépeknél az AESA radar azért komoly tényező már). Hiába Slotted (na, ennek mi a magyar megfelelője? :D) antennás. -
Massari #50212 Akkor vegyünk egy "még" szűz példát:
Su-47-esekbe akkor te például melyik radart választottad volna? :)
(AESA/PESA/stb.) -
Valószínűleg egy másik egységnél voltak korábban a gépek (ezért kellett az egységek jelzését átfesteni), lehet hogy "high visibility" (jól látható) felségjelzéssel (ezért kellett azokat is átfesteni). -
SZU #50210 Na, mit veszünk? -
Freeda Krueger #50209
A "parkoló" gépek jelzései körül miért van az a tisztább négyzet?
Más egységtől kerültek át vagy csak átfestés miatt? -
remark #50208 "ti miket találnátok ki pl. a légierő életének megkeserítésére?"
Én azt találnám ki, hogy nem válaszolnék az ilyen kérdésekre.
-
Ingyen kéne adni a pilótáknak a sört a kocsmában,aztán repüljenek.Vagy nemi beteg prostituáltakkal elárasztani őket. -
Elég vastag arcbőr kell ahhoz a kijelentéshez, hogy a "gépek jó állapotban vannak"... -
Hát egyhamar nem. De itt csak a 29-esek eladásáról volt szó.
A szárazföldi haderő kvázi alaposan el volt/van felejtve az elmúlt 20 évben. Harceszköz beszerzésnek esetleg a szovjet államadósságért kapott T-72M1 és BTR-80A lehet csúfolni. Az elszalasztott lehetőségekről meg már sokszor felsoroltuk... -
horthy #50204 Én a szárazföldi erőkre is céloztam a Mercedes terepjáros gerilla lövészegységekkel . Ha ilyen iramban épitjük le a hadsereget még a talibánok szintjét sem érjük el nem hogy egy Hezbollah-ot ! Mikor lesznek uj harckocsijaink , elektronikai felszerelésünk , önjáró lövegjeink , Patriot légvédelmi rakétáink stb hosszan irhatnám ? -
1.: Hosszú távon a MiG-29-esekre költeni kellene (igazából rövid távon is), ha üzemben akarják tartani. Eredetileg is az volt a terv, hogy 2010-től kivonják a 29-est. Lássuk be, amikor kerozinra se mindig jut pénz, hogy a Gripenek az előre beütemezett gyakorlórepüléshez felszálljanak, akkor felesleges is azon rugózni, hogy rendszerben tartsuk-e a kiöregedett 29-eseket.
2.: A "jó állapotban" lévő egy kicsit túlzás. Talán 6-7 gépről még elmondható ez, de a többség állapota inkább csak jelképes.
3.: A gépeket még szolgálati idejükben is általában a szabad ég alatt tárolták, majd pont kivonásuk után kerülnének hangárba (hova, hogyan?)
4.: A "zéróra" leépítés marhaság, pont a légierő az, amely modern harceszközökkel rendelkezik az összes haderőnem közül... -
horthy #50202 http://www.origo.hu/itthon/20101111-eladna-a-kormany-a-mig-29es-vadaszgepeket.html
Akkor most már le lesz épitve zérora a Magyar honvédség ?
Nem lesznek hosszabtávon csak Mercedes terepjáros gerilla lövészegységeink ?
-
ddt500 #50201 Minden embernek adnék fehér zászlót és fegyvertelenül küldeném ki őket. 2-300 "ártatlan" áldozat után a wikileaks elérné, hogy hazarendeljék a teljes USA haderőt.
-
Vagyis elnyelő anyaggal kéne inkább.Szóval valahogy leárnyékolnám a radarok szeme elől az épületeket. -
Radarhullám-visszaverő anyaggal beburkolnék minden fontos épületet.Alufóliával pl. -
csinálnék ködöt
-
Micsodaaa...? 20 millió egy radar? Krisztusom. Egy hagyományos radar ennek jó, ha negyede. -
Azért az AESA radaroknak ennél messze több előnye van még elméleti (amit látunk) szinten is, még ha kiragadom az A2A is. Sorolni lehet
Jelenleg még mindig azonban egy fejlődő technológiáról van szó, míg a hagyományos antenna ma már kiforrott technolóiga. A legfontosabb hátrány még mindig a T/R modulok ára, illetve a T/R modulok beépítéséhez szükséges foglalat ("antenna") ára. Többek között emiatt került egyetlen AN/APG-77-es hozzávetőleg 20 millió dollárba. A Thales még egy 2009-es elemzésében is azt írja, hogy egy AESA radar árának az egy negyede a T/R modul, egy negyede a jelfeldolgozó egység, és fele az antenna maga (elektromos és termikus foglalata effektíve a T/R moduloknak).
Szóval azért nem árt elgondolkodni, hogy ezen az áron (cirka kettő-négyszer annyiért, mint egy hagyományos antennájú radar) ez tényleg nélkülözhetetlen-e...
Ahogy a PESA is az lett volna ha nem kompromitálódik tervdokumentáció szinten.
A "kompromitálódott" radarok aztán át is lettek tervezve/építve a MiG-31B/BSz-ekhez... -
fade2black #50194 "Ha egy radar nem AESA, akkor már nem is lehet jó? Egy hagyományos radarantennával is lehet jó képességeket biztosítani, legfeljebb egyszerre nem vezetsz rá 4 rakétát és nem követsz 64 célpontot - nagy kaland, életszerű harci helyzetben ezek amúgy sem reális képességek."
Azért az AESA radaroknak ennél messze több előnye van még elméleti (amit látunk) szinten is, még ha kiragadom az A2A is. Sorolni lehet.
"Én nem ragadnék ki egy-egy elemet, hogy na, ebben jó, no, ebben még nem, akkor nem éri utól."
Én se emelném ki de az AESA "game changer". Ahogy a PESA is az lett volna ha nem kompromitálódik tervdokumentáció szinten.
"...kezdi behozni..."
Ezzel egyetértek. Kezdi behozni.
most mennem kell vége a munkaidőnek.... majd válaszook este... :)
-
BEARCAT #50193 -
Én a közelt a Su35el kezdem érezni. Állítólag legyártanak belölle 2015ig 48dbot. 48at. AESA nincs benne.
Ha egy radar nem AESA, akkor már nem is lehet jó? Egy hagyományos radarantennával is lehet jó képességeket biztosítani, legfeljebb egyszerre nem vezetsz rá 4 rakétát és nem követsz 64 célpontot - nagy kaland, életszerű harci helyzetben ezek amúgy sem reális képességek.
Én nem ragadnék ki egy-egy elemet, hogy na, ebben jó, no, ebben még nem, akkor nem éri utól. A PESA radarok tekintetében akkor meg az előny végig az Szovjeteknél / Oroszoknál volt (MiG-31)? A Szu-30MKI meg tolóerővektorálással bír, az is egy technológiai fölény, és csak az F-22A mérhető hozzá e téren még.
Személy szerint én úgy vélem, hogy a Block III.-as Rafale / Eurofighter és a mostani C/D Gripen már azért ott van a szeren (sőt, adatkapcsolat terén a Gripen előnyben volt/van). Az Orosz gépek közül az export Szu-30MKI/MKK, vagy a J-11B (a MAWS azért vadászgépen még mindig nem elterjedt dolog) kezdi behozni az F-15 / F-16 / F-18 eddig meglévő előnyét.
Cifu: Ha tudod biztosítani a légtérkontrolt, semlegesítetted a légvédelmet akkor elég az Apache. Ha nem a Comanchot is hajadra kenheted.
Miért is?
Pont azért kapott minimalizált RCS-t, pont azért rendelkezett szofitikált RWR / EW fedélzeti rendszerekkel, hogy pontosan felderíthesse, szükség szerint leküzdhesse az ellenséges légvédelmi rendszereket, és közben lehetőleg ne derítsék fel.
2003-ban sem kaptak közvetlen légi fedezetet / légi támogatást az US ARMY Apache gépei...
Szerintem is. A jelenlegi környezetbe pedig minek? F22 kilövi az amraamot, ledobja sdbt aztán megy haza. Aimot csak akkor használ ha muszáj. Még elkapni is baromi nehéz. Főleg ha jön mögötte az F15....
Mindezt az után, hogy az F-22A-t preztízs gépnek ismered el? :)
Ha preztizsgép, akkor viszont elég bénán néz ki, hogy nincs sisakcélzója, amikor egy MiG-29-esnek lassan 30 éve volt... -
BEARCAT #50191 Cruzex V
-
BEARCAT #50190 Ki tudja, lehet hogy megint az a rejtélyes gáz jelent meg amivel már volt probléma az Sufáknál. -
Az érdekes a balesetben, hogy egy négy gépes raj egyik gépével történt, amely 4'000 méterről egyszer csak elkezdett zuhanni. Ilyen magasságból azért még lenne idő kiugrani, de mégse rántotta meg egyik pilóta se a katapultkart... -
fade2black #50188 Szerintem is. A jelenlegi környezetbe pedig minek? F22 kilövi az amraamot, ledobja sdbt aztán megy haza. Aimot csak akkor használ ha muszáj. Még elkapni is baromi nehéz. Főleg ha jön mögötte az F15....
10év múlva ha kell megkapja. -
fade2black #50187 "az új EU-s és orosz gépek már elég közel lennének technológiailag az USA gépekhez...."
Én a közelt a Su35el kezdem érezni. Állítólag legyártanak belölle 2015ig 48dbot. 48at. AESA nincs benne.
Cifu: Ha tudod biztosítani a légtérkontrolt, semlegesítetted a légvédelmet akkor elég az Apache. Ha nem a Comanchot is hajadra kenheted.
"Preztízs? Azzal vagizni lehet, de háborút nyerni nehéz... "
Ember a zűrben? Hold verseny? Az F22 ezekhez képest aprópénz.... -
Ez a trió mit takar pontosan? A rövidítések dzsungelében már elveszek. -
BEARCAT #50185 A lezuhant F-16I legénységét két őrnagy alkotta Amichay Itkis, (28) és Emanuel Levy (30). A gép állítólag 4000 méterről zuhant le a pilóták nem jelentettek meghibásodást.
Egy kiképzőrepülésre induló jemeni MiG-21-es vadászgép is lezuhant szerdán a Hudaydah repülőtér közelében, de a pilóta túlélte az esetet. -
No de ez az, nem az F-22 lenne a királynő? Mert szerintem igen. Ehhez képest a JHMCS-ből kivették a gépet. Nyilván majd egyszer kerítenek rá pénzt, de én arra tippelnek, hogy az EOTS + DAS + HMDS trióval együtt akarják megoldani... ha valahogy meg lehet... -
Az, hogy nincs nem jelenti azt, hogy nem is lesz. Az F-15E elvileg az USAF királynője, de sisakcélzót azok is csak mostanában kapnak... -
A kabaré az, hogy az F-35 sok téren fejlettebb lesz, mint az F-22. Kezdve a JHMCS-t is elavultá tevő sisakcélzó/kijelzőt (HMDS) - még egyszer az F-22-esnek NINCS sisakcélzója! - , a beépített EOTS (Elektro-Optikai Célzórendszer) kvázi olyasmit nyújt, mint egy IRST/FLIR rendszer együtt, plusz látható tartomány, de kiegészítve a 360°-os DAS-al, ez 6db további IR szenzort takar, amelyek képét a sisakkijelzőn is meg lehet jeleníteni (magyarul körbe tudsz nézni a kabinban, és amerre nézel, arra egy valós IR képet látsz). Ami még figyelemre méltó (bár ebben sem éppen világelső) az az, hogy a fedélzeti rendszerek között rézkábel helyett optikai kábelek viszik az adatokat. -
BEARCAT #50181 A lengyel W-3A Sokol helikoptert Chilében tesztelik. Az országban elsősorban a tűzoltási képességire kíváncsiak a helonak.
A dél-koreai haditengerészet Chamsuri őrhajója elsüllyedt egy ütközés következtében. A 150 tonnás Chamsuri-osztályú járőrhajó szerdán találkozott egy 270 tonnás dél-koreai halászhajóval őrjáratról visszatérve Jeju-sziget közelében. A 30 fős legénységből kettő eltűnt egy pedig a kimentését követően halálozott el.
-
Sequoyah #50180 Nincs háború, most épp arról beszélek, h vagizni kell:) Lehet vicces dolognak hangzik, de elég komoly dolog. Pszichológiai hadviselés, vagy nem is tudom minek nevezzem.
Az F-22-t megértem miért ilyen drága, de az F-35ben mi olyan előrelépés van, ami ilyenné drágává teszi? Helyből felszálláson kívül kellett hozzá bármi újat fejleszteni ami az F-22höz még nem lett? -
BEARCAT #50179 Az izraeli légierő repülési tilalmat rendelt el az F-16I Sufa gépekre mert egy példány nov. 10-én lezuhant Izrael déli részén. A pilóta és a fegyverzetkezelő/navigátor is meghalt. -
Amennyire én tudom, az egész JSF programnak két nagy támogatója volt: a Kongresszus (hogy ne kelljen az F-16, F/A-18C/D és az AV-8B utódját külön-külön kiköhögniük, mivel attól féltek, hogy ezek egyenként fognak megint 30-40 milliárdba fájni), és a Tengerészgyalogság (mivel nekik sose jutott volna annyi pénz, amennyiből egy normáls STOVL lopakodó gépet ki lehetne fejleszteni).
Az USAF inkább az F-22A beszerzést forszírozta, és hallani sem akart arról, hogy az csak légifölény gép. Inkább kitalálták az F/A-22 jelölést és a SDB-t. A NAVY megint nem rajongott az ötletért, mert egy hajtóműves gépük utoljára az A-7 volt, és ők két hajtóműves gépet akartak.
A poltikusok azonban lenyomták a torkukon... -
Tizenx évük lett volna rá, mégis vártak az F-35 és még várnak egy darabig. -
Adott esetben szvsz a NAVY is ráharapott volna. Jobban, mint az F-35C-re (egy hajtómű vs. 2 hajtómű... :D).
Az F-35C horga:
[center] -
JanáJ #50175 "Lehet csak én nem vagyok megfertőzve a "vadászgépek mindenek felett" betegséggel? :D"
Én sem, de tény hogy egy lopakodó heli, vagy egy hifiszupi hk előnyeit sem nagyon élvezték volna az elmúlt 2 évtizedben. Igaz az F-22-ét sem, mert eddig kb pikk-pakk szétkapták az opf. légierőt/védelmet.
Remélem nem is lesz rá szükségük.