95092

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Az A-7-est meg kell védenem. Amíg a cél, hogy adott területre bombát vigyenek el, és ott ledobják, addig egy A-7-es hülyére veri használhatóság és ár/érték terén a SuperHornetet is. Ez az, amit nem nagyon tudok megérteni az amerikai fegyveres erőknél. A "rugalmasságra" hivatkozva mindenhova a legfejlettebb és legmodernebb eszközt akarják, pedig nyilvánvaló, hogy egy Iraki CAS küldetéshez 2003-2010 között felesleges volt az SH képességeinek cirka a 80%-a. Töredék árból vehető lenne egy A-7 szintű olcsó gép, amelynek az üzemeltetése is töredékéből megoldható.
Nekik viszont mintha ez az opció eszükbe se jutna... -
"több függőleges és vízszintes irányú kapcsolatot"
Ez mit jelent?
A vezetési, kapcsolódási struktúrát. Függőleges kapcsolódás az, hogy ha Jörge Kristiansen őrmester (svédország) akar valamit Perttu Kivilaakso őrmestertől (finnország), akkor kihez kell fordulnia. Fűggőleges elrendezésnél szól a felettesének, hogy kell valami, a felettese meg szól Perttu felettesének, és az továbbítja a kérést neki.
Vízszintes kapcsolatnál Jörge közvetlenül tud Perttu-hoz fordulni, kihagyhatja a feletteseit a kapcsolatból. -
Hornetről nincs anyagom, de a videó belenézése közben eszembe jutott, mint ötlet. Annak ellenére, hogy ma lassan a legelterjedtebb vadász lesz az USA erői között, ha az SH-t is belszámolom - azért az F-16-ot nehéz megszorongatni - viszonylag "elhanyagolt" az alaptípus.
A nagy generációs váltásban, lemaradt kb. 8-10 évvel az F-14/15/16 gépekhez képest, de a Navy számára szintén nagy ugrás volt majdnem minden téren egy A-6/A-7 gépehez vagy még az F-4S-hez képest is. Az A-6 hatótávban megverte és az A-6E TRAM precíziós csapésmérő képességgel is rendelkzetett. Autonóm módon 1991-ig nem voltak képesek LGB-t használni a gépek. -
Massari #50280 REakció . eszembejutott, miközben néztem a vidit, szánom-bánom
Ha válaszolni akartam volna azt kérdezem hogy csak nem Hornet cikk lesz-e végül a probléma feloldása? ;)
akartam is írni hogy nem oda címzem, de nem gondoltam fontosnak. máskor sem mindig konkrét miből jön ki egy téma.
szóval export miatt úgytudom (ha másért nem) , de foglalkoznak vele.
link -
Ez biztos, hogy erre válasz? :)
Nem néztem végig, de kizárnak tartom, hogy Meteor integrációról lenne benne szó. 1996 táján készült a film. Akkor hol volt még Meteor? Még az SH sem állt szolgálatba.
A jenkik nem terveznek Meteort venni, mert ott van nekik az AIM-120D. A Meteor amúgy sem férne el F-22 és F-35, de F-15SE belső terében sem. -
Massari #50278 Ez hogy lesz majd? Meteor integrációjáról úgytudom csak F/A-18 E-F esetén beszélhetünk AN/APG-79 (+APG-81). és ezzel ki is fújt? vagy ez csupán részletkérdés usák rendszerek esetén.. -
JanáJ #50277 "több függőleges és vízszintes irányú kapcsolatot"
Ez mit jelent?
Amúgy ez logikusnak tűnik. Ők (Finnország, Svédország, Norvégia, Dánia és Izland) vannak valahol misszióban? Mert ha nem és csak hontvédenek, az a "buli". -
Bitang jó anyag szerintem. -
BTW egy érdekesség: újra igyekeznek felmelegíteni a Skandináv védelmi uniót a norvégok, és a többi állam sem áll neki élből elvetni a felvetést. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy Finnország, Svédország, Norvégia, Dánia és Izland mélyebben összefűzi a katonai együttműködést, ami azt jelenti, hogy egyfelől több függőleges és vízszintes irányú kapcsolatot is kiépítenek egymás hadseregei között. Ez nem csak közös hadgyakorlatokat jelent, és elvi szinten azt, hogy például ha Finnországot megtámadják, akkor az elvben semleges Svédország is élből katonákat és harcjárműveket küldene a megsegítésére, de egyben közös védelmi politikát és közös katonai beszerzéseket is. -
Katar repülőgéptendert hirdetett. Cél az öregedő Dasault Mirage 2000-5 gépek leváltása valószínűleg 24-36 többfeladatú géppel. A vásárlást lehetővé tevő döntést 2012-ben szeretnék meghozni.
Cirka 10 éves gépeket öregedőnek tekinteni, no ez a luxus. Hiába az araboknál van pénz. :) -
Mosolyszünetnek nem nevezném, hiszen nemrég elkezdték leszállítani az 500 darab AIM-120C-5-öst, amit még 2006-ban rendeltek meg, plusz felújítják az F-16-osokat stb. Viszont az USA és Pakisztán kapcsolata nem éppen felhőtlen, és pláne nem zökkenőmentes, míg Pakisztán Kínára mindig számíthatott. Kína soha nem állt neki aggodalmaskodni a Pakisztáni fegyvermegrendeléseknél, sőt, egyenesen elé ment a Pakisztáni megrendeléseknek, lásd JF-17 beszerzést (apropó, Kínában most van egy légiparádé, pár kép lent) vagy a lent Bearcat által említett ZDK-03.
Az említett kínai légishow-ról:
Pakisztáni JF-17:
Ez meg egy WJ-600 néven emlegetett UCAV makettje, a függesztménye alapján első sorban ellenséges hadihajók elleni támadásra szolgál
-
JanáJ #50272 Értsd burkolt bókot. ;-) -
drevil666 #50271 Mert sith lovag vagy Te is mint ÉN.
Ha majd teljesen megjön az eszed a Su-34-ről írsz:)
Amúgy a cikkben tetszett, hogy nem degradáltad a szovjet technikát. -
Elkezdeni? Ha el is kedzem, szerintem az feb-márc előtt nem lesz. Mostanában nagyon más dolgom lesz. Kész cikk? Háááát, talán május 1-ére, de isteni csoda lenne szerintem.
Az F-111 valami hihetetlen módon 2 hónap alatt készült el, pedig az kb. 3-szor hosszabb volt. Valamiért mégis egyszerűbb volt megírni, mint ezt a 35 oldalt. -
JanáJ #50269 Csak gyorsan döntsd el, hogy mielöbb elkezd. -
Biztosan nem tud annyit, mint egy ősrégi E-2 vagy E-3. Ez korából és az alapvető szovjet elektronikai színvonalból adódik. -
horthy #50267 Az egykori 1960-as évek terméke a szovjet Tu-126-os " tányéros " légtér ellenörző repülögép tudott-e annyit mint akkori amerikai vetélytársai EC-121-es sorozat gépei vagy a tengerészeti E-2 Hawkeye sorozat korai 60-as évekbeli verzioi ? Látta-e a tipus az alacsonyan repülő ellenséges légi célokat vagy bezavart-e a földháttér ( gondolom nem impulzus doppler radar volt rajta )? Azt olvastam róla hogy az 1971-es India-Pakisztán közötti háboruban is be volt vetve szovjet személyzettel . Nemtudom mennyire volt használható-e a tipus ? Voltak-e róla eredményes vadászrepülő rávezetések ellenséges légicélra ? -
Nem tudok dönteni. Valamennyire az F-15 felé húz a szívem. -
drevil666 #50265 Nem azt írtam, hogy szar, hanem, hogy érdekes. Fogyasztásban biztos jobb, még talán megbízhatóságban is.
Egy Tu-142 fun-nal beszélgetsz more!
-
SZU #50264 Már ha ügye hadipuska töltő mechanizmusra írták.
-
SZU #50263 Nem tükörfordítással forgó-toló zárnak hívják a magyar szakik. -
A bolt action-t magyarra mire lehet fordítani? -
Miért? Azért mert nem jet hanem neadjisten turboprop akkor már szar? Bizonyos paramétereket tekintve egy turboprop sokkal jobb mint egy sugárhajtómű. -
sztem azt csináld amihez nagyobb kedved van (gondolom az a 16 os) mert előbb is kész leszel vele így mi is jobban járunk.
szal a kérdés hogy fordítani vagy kutakodni akarsz-e :D -
BEARCAT #50259 Tény hogy olcsó a négy gép 278 millió dollárért kellet el 2008-ban.
Nincs mosolyszünet nemrég kaptak újabb F-16-okat. -
BEARCAT #50258 2009. szeptember 4-ei megalakulását követően ezen a héten már a Guamon található Andersen AFB-n is felbukkannak a 69. bombázószázad B-52-ei. Az egységhez tartózó földi személyzet és felszerelésük múlt hét végén, egészen pontosan szombaton útnak indult a csendes-óceáni szigetre. Az USAF legfiatalabbnak tekinthető bombázószázada mely a szintén B-52-est alkalmazó 23. századot váltja a szokásosnak mondható hat hónapos kiruccanás után tér majd vissza Minot AFB-ra.
Az E-8C-k egy újabb felderítőeszközzel lesznek gazdagabbak. Az MS 177 nagy hatótávolságú kamerák a gép törzs alatti radar gondolájának végében nyernek elhelyezést. A számítógépes hálózatba kötve a radar által felderített célpontok azonosítását a személyzet egy gombnyomással végrehajthatja a 591 kg-os MS 177-es által szolgáltatott kép alapján, segítségével ugyanis 11200 méteres magasságból egy 80 kilométerre lévő gépjármű is felismerhető. Egy MS 177-es ára egyébként 15 millió dollár, míg az integrációja további 4 millió.
Indiában a védelmi miniszter egy igencsak sokkoló adatot hozott nyilvánosságra. E szerint 2007-től 2010 november 8-áig a védelmi erők (légierő haditengerészet, szárazföldi haderő)összesen 60 darab különféle(MiG-21-től a helikopterekig) repülőeszközét veszítette el balesetekben. A gépveszteségekkel kapcsolatosan 43 katona és öt civil vesztette életét, további 20 civil szenvedett sérülést.
Katar repülőgéptendert hirdetett. Cél az öregedő Dasault Mirage 2000-5 gépek leváltása valószínűleg 24-36 többfeladatú géppel. A vásárlást lehetővé tevő döntést 2012-ben szeretnék meghozni.
A Lockheed Martin Corp. 158 millió dollárért láthat hozzá egy nagy hatótávolságú felszín-felszín osztályú fegyver kifejlesztésére. A demonstrációs példány várhatólag 2013-ra készül majd el.
-
AZ F-16 nagyon sok kutatás lenne, hogy kiszűrjem a dolgokat. Az F-15 kilóra sok, mert lényegében egy könyv felét élből lefordítanám. PEdig az csak 1980-ig bezárólag ír... Erre jönne még rá az F-15C/D és E kifejlesztése. Aztán éles bevetések 1982-ben, bombázás Észak-Afrikában, ODS és végül 1999 AF. -
Massari #50256 f-15/16 - 2:1
15-össel előbb elkészülsz , fogadjunk.
babrameló meg megmaradhat nyárra -
drevil666 #50255 Érdekes, hogy nem sugárhajtóműves....
Pakisztániak mostanában nagyon szeretik az "ocó" kínai árut...persze ÁFÁS számlával.
Most akkor az USA meg Paki között mosolyszünet van? -
drevil666 #50254 Inkább az F-15-el kezd.
Akkor a SE kimarad? Kár.....
De az S és K ott legyen mert.....!

-
JanáJ #50253 Olyan kínaian csúnya. :-S (Nem fikázásból) -
Massari #50252 ez kimaradt:
http://de.wikipedia.org/wiki/Phazotron_NIIR_Zhuk#.C3.9Cbersicht -
Massari #50251 Ezt a listát nyilván nem én állítottam össze,inkább érdekességnek szántam. Ahol találtam ott sem volt hozzá forrás /csak én értékelem az ilyesféle instant felsorolásokat, így hát copy-ztam egyet/
Azért körülnéztem kicsit:
wiki , de legalább német:)
"Die Su-30 verwendet als Bordradar das NIIP N001 Myech (auch: RPLK-27, NATO-Code: Slot Back). Es wurde für die Su-27 entwickelt und sollte mindestens dieselbe Leistung wie das US-amerikanische AN/APG-65 aufweisen. Dies war aber zum Zeitpunkt der Entwicklung nicht realisierbar, so dass man auf Teile aus dem vorhandenen N019-Radar einsetzte (hauptsächlich die Parabolantenne und der TS100-Prozessor). Die Entwicklung war im März 1983 abgeschlossen. Bei den folgenden Tests lag die Reichweitenleistung deutlich unter den Erwartungen. So kann das Radar einen großen Bomber auf maximal 140 km statt der geplanten 200 km erfassen. Auch die Zuverlässigkeit war mit einem MTBF von nur fünf Stunden extrem niedrig. Daher wurde das Radar vorerst nicht akzeptiert, so dass es erneut überarbeitet wurde. Die endgültige Einführung fand im Jahre 1991 statt.
Die Parabolantenne des N001 hat einen Durchmesser von 1,075 m und sendet mit einer Durchschnittsleistung von 1 kW im X-Band (8–12 GHz)[3]. Es gehört zur Gruppe der Doppler/Impuls-Radare, weshalb es auch über gute Look-Down/Shoot-Down-Fähigkeiten verfügt. Große Ziele können auf 140 km Entfernung erfasst werden, ein Ziel mit einem
Radarquerschnitt von 3 m² auf 80 bis 100 km,
wobei ein solches Ziel erst ab 65 km sicher verfolgt werden kann[3][4]. Das Radar verfügt auch über einen TWS-Modi und kann so zehn Ziele gleichzeitig verfolgen und zwei davon simultan bekämpfen[4]. Die chinesische Version Su-30MKK ist mit einem Zhuk-MSE-Radar ausgestattet, mit dem bis zu zehn Ziele gleichzeitig verfolgt und vier simultan bekämpft werden können."
Lényegébe uazt írja - forrásnak Overscan's Guide to Russian Military Avionics van megadva, megez Radar and Electronic Warfare Systems 2003.
http://de.wikipedia.org/wiki/Suchoi_Su-30#Radarsysteme
+ néhány korrekció(pontosítás), amikbe beleszaladtam.
NIIR Zhuk-AE (FGA-29) - 3m2 @ 130km
NIIR Zhuk-AE (FGA-35) - 3m2 @ 200km
NIIR Zhuk-MSFE - 3m2 @ 160km
NIIR Zhuk-MFE - 3m2 @ 105km
NIIR Zhuk-ME - 3m2 @ 105km
NIIP Irbis-E -3m2 @ 400km
NIIP Bars - 3m2 @ (155km - 175km)
NIIP Bars-29 -3m2 @ 105km
http://s988.photobucket.com/albums/af8/My-Military-Photos/RUS/Electronics/Airborne%20FCR/
PS-05A(gripen) tracking on ground is 90km(traffic)
Erieye-nak is megelőlegezik néhányan hogy "pár" kategóriával komolyabb.
meghát amit lehet szoftveresen/modulonként fejlesztenek. -
BEARCAT #50250 A kínai Hanzhongban roll-out ceremóniát tartottak a múlt héten. Elkészült ugyanis az első ZDK-03-as légtérellenőrző gép. A típusjelölés tulajdonképpen a KJ-200-ast takarja. Az AESA radarral ellátott ZDK-03 AEW & C Karakorum Eagle-ből Pakisztán négy darabot rendelt. -
Én egyáltalán nem tartom magam annak. A kabint viszonylag jól ismerem és 1991-ig a típus alkalmazását úgy ahogy. Az AF idejéről még van némi ismeretem, de a CCIP modernizáció és egyéb dolgok terén elég sötét vagyok már. Az Iraqi Freedom és afganisztáni alkalmazás meg tényleg fekete lyuk és őszintén szólva nem is nagyon érdekel.
-
bgabor #50248 Szerintem kezd az F-16ossal, sok év falcon programozás és játék után elég nagy szaktekintélye vagy a típusnak, így a legtöbb háttérinfó ahhoz már megvan. Aztán jöhet az Eagle. :) -
Köszi.
Más.
A következő cikkek célpontjai igazi nehézsúlyúak lennének. F-15 vagy F-16 ismerető hasonló terjedelemben és bontásban, mint az F-111. Én főleg a tervezés és gyártás és korai "életszakaszra" és alkalmazásra koncentrálnék - max. 1999-ig, de inkább 1991-ig - mert ez az, amiről kevésebb anyag van minden nyelven és ekkora használták igazán úgy őket, amire kitalálták őket.
A Sivatagi Vihar utáni evolúció az F-16 gépeknél igen szerteágazó főleg, az n+1 korszerűsítési programot nézve, itt már bevallom én is elveszek a rengeteg adat és anyag közt.
Felmerült bennem az ötlet, hogy társszerzőket keresek hozzá, mert azt nézve, hogy mennyi meló van egy tissztességes mű megírásábam, csak az egyik megírása eltarthat vagy 6-12 hónapig...
Javaslat, vélemény jelentkező? :) -
bgabor #50246 Elolvastam. Jó cikk, tetszett. -
2. Egyes AESA radarokat már nem fixen terveznek beépíteni be. Nem folyamatosan pásztáznak - bár lehet, hogy ezt is tudják, de akkor az üzembiztosság valószínűleg csak a mechanikus pásztázású radarokéhoz mérhető - de kitéríthetőek adott szöggel, hogy ezt a hatást kompenzálják.
A két radar az legutolsó blokkig egyforma? Két terevezőiroda pontosan ugyanazt a műszaki megoldást szülte volna? -
59th LeFty #50244 MiG-29 (N019 Sapfir-29): 80 km
Su-27 (N001 Zhuk): 80-100 km (front), 40 km (rear)
Erre a pár szép sorra tudnál adni nekem egy forrást? Csak mert a tudomány jelenlegi állása szerint két zsíregyforma radar, annyi különbséggel, hogy az egyiknek 60cm, a másiknak 1m az átmérője, nem egyforma messzire lát...
Ezzel kapcsolatos: Aki ért AESA-hoz el tudná nekem magyarázni dióhéjban az ilyen radarok rákurzus érzékenyégét? Érdekelne, hogy mennyire szereti ha beam-re fordulnak neki.
AESA-hoz amúgy annyit, hogy amelyik gépben fix az antenna ott:
1. A növekvő oldalszöggel együtt csökken a relatív antennafelület, ami a felderítési távnak igencsak a rovására megy
2. Vagy erre kitaláltak valamit amivel még nem találkoztam, pedig erősen kerestem :) Valaki?