95094
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Én azt tartom elképzelhetőnek, hogy nem tárból lőtt, hanem "egyesével". Volt pár vadászfegyvere, és sikerült egy olyan lőszert bepaszíroznia, amely úgy annyira nem illet a fegyverbe...
  • [NST]Cifu
    Hány nem megvalósult programja is volt eddig a különféle országoknak? Felsorolni is képtelenség. Szó se róla, jelenleg nincs utódja a Harrier-nek, az F-35B az egyetlen esélyes. Dehát az F-35B a jelek szerint ezer sebből vérzik. Itt nem arról van szó, hogy, hogy nehézkesen halad a fejlesztés, és pár dolog nem úgy sikerült, ahogy eltervezték, hanem arról, hogy szinte minden létező ponton komoly kihívások vannak. Nem tudni még, hogy fognak pontosan leszállni az F-35B-k (a fő fúvókán kiáramló gázhőmérséklet még mindig túl forró, jelenleg azt tervezgetik, hogy emiatt új, megerősített burkolatot kapnak majd az America-osztályú hajók fedélzetei), nem tudni, hogy pontosan mekkora a súlytöbblet probléma, és sikerül-e úrrá lenni rajta (az már egészen biztosan látszik, hogy nem lesz képes tartani még a csökkentett hatótávot sem, tehát reálisan a várható hatósugara 300km körül alakul - CAP küldetésben, külső függesztményként jöhet még talán szóba külső üzemanyag tartály, de jelenleg a külső függesztménnyel való leszállást még nem is tesztelték az F-35B-n), a fegyverterhelése is marginális lesz (az AV-8B-t nem éri el, 2 légiharc rakéta és 8db SDB vagy 2db 1000 fontos bomba várhatóan), ekkor pedig még nem is beszéltünk a szerkezeti fáradás problémájáról, a folyamatosan áttervezett rotorról és rotor körüli részekről...
  • Gunslinger
    F-35C-t akarnak katapultos indítással sztem.
  • bgabor
    És az angolok most mit terveznek helyette? A vadiúj hordozójukra telepítik majd át a negyven éves harriereket?
  • SZU
    Hogy lehet megrendezni egy ilyet? A tárba x lőszer után beleteszel valami szutykot?

És ki az az állat, aki önként belemegy abba, hogy a kezébe szétrobbanjon egy amd?
  • Molnibalage
    Ez hány milliárd elpazarolt dollár lenne? Még egy RAH-66 nagyságú bukta lenne? Egy lényegében kész gép kidobása vicces lenne. Akkor fogadjanak el némi képességcsökkenést. Pl. vigyen kevesebb üzemanyagot a gép és legyen 5-10%-kal kisebb hatótáv.

Sokszor képtelen vagyok felfogni a katonai programokkal kapcsolatos iszonyatos pénzszórást. Nem igaz, hogy képtelenek elfogadni ebben a sikerorientált világban, hogy a 10+ évvel ezelőtt megálmodott elképzelések egy része nem realizálható.

Az F-111 a legjobb ellenpélda. Vadásznak nem vált be. Ok, bukta. Azt olyan csapásmérőgép lett belőle, hogy bizonyos paraméterek terén mai napig páratlan...

Az F-35B estén szó nincs arról szerintem, hogy képtelen lenne a feladatkörében tevékenykedni.
  • [NST]Cifu
    Ha vadászfegynek használták, akkor például úgy, hogy nem megfelelő lőszert pakolt bele.
  • [NST]Cifu
    Jó kis videó, de én azért nem zárnám ki, hogy megrendezett az egész :)
  • [NST]Cifu
    Az F-35B-nek két "biztos" vásárolója volt. Az egyik az amerikai tengerészgyalogság (USMC) a Wasp és America osztályú partraszálló hajókon. A másik az angol haditengerészet (RN) a Queen Elizabeth osztályú hordozókon. Ebből az angolok most kiestek. Vannak potenciális vásárlók (Dél-Korea, Olaszország, Spanyolország, stb.), akik a Harrier-hordozóikra F-35B-t vehetnek, de jelenleg ők nem állnak sorban a pénztárnál, és figyelembe véve, hogy a legtöbbjüknél szigorú katonai kiadáscsökkentések vannak, feltehetően nem is fognak ott sorakozni egyhamar a jelenleg 100+ millió dolláros F-35B-ért.
  • JanáJ
    Erről jut eszembe: ma láttam egy szvsz dragunovról készült képet, amin a hátsó irányzék mögött egy juk tátongot úgy szétrobbant. A felhúzókar megszünt létezni. Ez hogy sikerülhetet? Mellesleg vadász fegyvernek használhatták.
  • Punker
    ez kész :D
  • JanáJ
    "Tényleg nem csodálkoznék, ha az egész F-35B programot dobnák előbb-utóbb a fenébe..."

Ez komoly? Azért ez nem csak ami cucc. A többiek is benne vannak.
  • [NST]Cifu
    Az F-35B földi nyúzópróbára készült példányának szerkezetében repedéseket találtak. Az 1500 repült órának megfelelő terhelések utáni ellenőrzésen bukkantak az anyagfáradásra utaló jelekre a gép hátsó részén.

Még az ág is húzza... :)
    Tényleg nem csodálkoznék, ha az egész F-35B programot dobnák előbb-utóbb a fenébe...

Ez sérti a Svédország és az Egyesült Államok között kötött export megállapodást.

Szvsz a svédek nem nagyon fognak pattogni, morgolódnak egy kicsit, de ennyi.

A Daewoo hajóépítésben érdekelt részlege megpróbálja felvenni a kapcsolatot Brazíliával hadihajók esetleges eladása végett. Szöuli reményei szerint akár 3,5 milliárd dollár értékben válhat majd valóra hadihajók eladása a dél-amerikai országba.

Nem adok 5 évet, és Dél-Korea olyan lesz a hadiipari exportnál, mint ma Spanyolország vagy Franciaország. Elképesztő iramban dolgoznak, és ugye már ott van a Török Altay program (a K2 félig-meddig export verzió), legutóbb az oroszoknak a Dokdo-t ajánlották fel a Mistral versenytársának és így tovább...
  • BEARCAT
    Dél-Afrikában a védelmi tárca bizottsága kénytelen volt szembesülni újra azzal a ténnyel, hogy az ország haditengerészete komoly gondokkal küzd. A Bernhard Teuteberg ellentengernagy által prezentált jelentés most a SAS Manthatisi tengeralattjárót említette meg, amelyik a személyzet kiképezettségének hiányosságai miatt nem tud a tengerre kifutni. Ezenkívül az ország egyik MEKO-200 Valour típusú fregattja is egy darabig még a kikötőben fog vesztegelni. Az osztály meg nem nevezett egységének a víz alatti kipufogórendszerén keresztül ugyanis az egyik szelep hibájából tengervíz került a dízelmotorjába. A majd 8000 lóerős motor főtengelye emiatt tönkrement. Teuteberg ellentengernagy szerint a pénz már megvan a cseremotor beszerzésére.

A BAE Systems a Valanx névre keresztelt járművét ajánlja Ausztrália számára a hadseregnél használt Land Roverek váltótípusaként. Három jobbkormányosra átépített Valanx még 2010 közepén érkezett meg Ausztráliába, ahol alapos próbáknak vetették alá őket a hadsereg tesztpályáján. A Valanx az USA haderőinek követelményei szerint megalkotott JLTV kissé módosított változata.

Iránban a titokban kifejlesztett S-300-as helyi megfelelőjének tartott légvédelmi rakétáról most újabb hírek láttak napvilágot. Katonai források szerint ez vajában nem más, mint az S-200-as Vega helyben korszerűsített változata.

A BAE Systems átadta a Királyi haditengerészet számára az első példányt az új Q-Sight sisakdisplayekből. A Q-Sight a Lynx Mk8-as helikopterek fedélzeti géppuskásainak tűzét teszi halálosabbá a megjelenített infravörös kép segítségével.

A felmerült minőségi problémák miatt leállíthatják a Lockheed Martin P-3C tengeri járőrgépek üzemidő-meghosszabbítási munkálatait. A cég egy 180 napos határidőt kapott a szárnyak külső részét érintő probléma orvoslására, ez pedig november 20-án jár le. A Lockheed Martin eddig még nem jelezte, hogy sikerült volna úrrá lenni a "minőségi problémákon.

Finnország rövid hatótávolságú légvédelmi rakéták beszerzésén gondolkodik. A hadsereg már megkezdte a lehetséges gyártók listájának összeállítását. A 2015-től beszerzendő rakétákkal a 23 milliméteres gépágyúkat és az Igla-M rakétákat váltanák le.

Az F-35B földi nyúzópróbára készült példányának szerkezetében repedéseket találtak. Az 1500 repült órának megfelelő terhelések utáni ellenőrzésen bukkantak az anyagfáradásra utaló jelekre a gép hátsó részén.

Pakisztán nem tervezi nyugati repülőelektronika és fegyverzet beszerzését F-17 Thunder vadászgépei számára. Mindezt Rao Qamar Suleman vezérezredes hozta nyilvánosságra a Zhuhai Air Show-n ahol bejelentette, hogy 250 JF-17-es számára vásárolnak kínai gyártmányú fedélzeti elektronikát és SD-10 közepes hatótávolságú rakétákat.

A Raytheon Co. 19 darab AN/APG-79-es AESA radarra kapott megrendelést. Ezeket utólag építik majd be a már szolgálatba állt US. NAVY F/A-18E/F Super Hornetekbe.

Svéd páncéltörő-rakéták kerültek az iraki hadsereg fegyverzetébe. Mégpedig úgy, hogy Svédország és Irak nem kötött megállapodást a fegyverek eladását illetőleg. Az AT-4-esek az USA haderejének készletéből kerültek átadásra. Ez sérti a Svédország és az Egyesült Államok között kötött export megállapodást.

Oroszország használt haditechnikai eszközök ingyenes átadásával szeretné elősegíteni a libanoni haderő újjászületését. Így hat Mi-24-es három tucat T-72-es és néhány tüzérségi eszköz kerülhetne az országba.

A Daewoo hajóépítésben érdekelt részlege megpróbálja felvenni a kapcsolatot Brazíliával hadihajók esetleges eladása végett. Szöuli reményei szerint akár 3,5 milliárd dollár értékben válhat majd valóra hadihajók eladása a dél-amerikai országba.

Chilei lapértesülések szerint lehetséges, hogy az ország az F-16-osok mellé akár 12 Eurofighter-t is beszerezzen. A Chili Légierő főparancsnoka Ricardo Ortega tábornok tavaly júliusban látogatott Spanyolországba ahol bemutatták neki az európai típust. Spanyol források csak az esetleges eladási szándékot illetve természetesen a látogatás tényét erősítették meg.
  • Molnibalage
    Oldalról nézva a radarnyaláb egy kúp metszete ugye? Ez eseben egy háromszög alakú rész, aminek a csúcsa a gép orránál van. Ennek a nyílása x fok. Ahogy távolodsz a géptől egyre szélesebb lesz nyaláb, a háromszög két oldalának távolsága.

2:55-től.

Az AN/APG-66 esetén ez a szög asszem 2,2 fok.

• 59th LeFty
    3000 méteren lévő célra vonatkoznak, földháttérben drámaian csökken a befogás 45-től akár 25km alá, pl. üldözéskor. A földközeli célt 200m alatt értik.
    A nyaláb nyílása szerintem az antenna kialakításától függ, minél kisebb, annál erősebb lesz a visszavert jeled, mert ugye koncentráltabb a sugár. A felderítési maggassághoz az összefüggést nem értem...

2. "honnan tudod, hogy pontosan mit szűr ki és mit nem a rendszer..."
    Még mindig jobb, ha a biztos célokat még így is nagyobb távban ismeri fel, mint az ellenfél radarja, márpedig szerintem ez a tényállás (hadrendben álló) keleti és nyugati radarok terén.
  • Molnibalage
    Az értékek gondolom nem földháttérben vannak.

Az antnannától ennyire füg a nyaláb "szétterülése"? Az, hogy szűkebb az biztos, hogy jobb? Az kisebb érték az nem kisebb alsó és felső felderítési magasságot jelent azonos távolságon. Ellenben az adott "téfogatban" jelenlevő EM energia, az kevesebb, tehát az észlelési távolság lesz kisebb? Vagy nem így működik?

A jenki radaroknál sincs mindig azonnal befogás tudtommal Sőt, szeintem minden gépen modern előrodulat olyan, hogy a rendszer kiszűrhet olyan jelet, ami cél nagy távolságokon, csak bizonytalan a "visszahang". Ez pl. 'mogó átlagolással' lehet kiszűrni. Pl. ha csak 2-3 egymás követő pásztázáson van meg, akkor misősít célnak a visszaverődést. Nagyon szép dolog a digitális technika és hiperszuper szűrés. Leveszi a pilóta / WSO válláról a terhet, csak éppen honnan tudod, hogy pontosan mit szűr ki és mit nem a rendszer...
  • Molnibalage
    Miért? Az F-111 próbapadokon 1:1-ben az F-14-re applikált rendszer volt tudtommal. "Csak" annyi történt, hogy az F-111 soha nem lett missile interceptor.
  • 59th LeFty
    A N-001/N-019 hasonlósághoz:

Antenna típusa ugyanaz. Kimenő teljesítmény ugyanaz. Jelfeldolgozó számítógép ugyanaz. Üzemi paraméterek ugyanazok. (PRF, főbb üzemmódok, és a felderítési korlátok is).
    Csak az egyik antenna másfélszer akkora mint a másik :D
    Amiről nem tudok niylatkozni az a két radar hatékonysága, ami erősen elbillentheti a mérleg nyelvét.
    A sugárnyaláb szögén is érdekes dolgot találtam, az n019 3,5°, az N001 meg 3°, szóval még ez is a szuhojnak kedvez...
    Cserébe az orosz kézikönyvekben az alaptípusok (29B és 27SzK) felderítési távolságára ezeket találtam, mindkettő 3m^2 RCS célra:

N019:
    Felderítés: 50-70 szemből
    Befogás: 40-60 szemből

N001:
    Felderítés: 80-100 szemből
    Befogás: 65-80

Apropó - jenki radar szekértők meg tudnák nekem mondani, hogy pontosan miért van az, hogy a jenki radar szkópon ami célként jelenik meg azt azonnal tudod fogni is? :) (4.gen radarokról van szó, APG-63 mondjuk V1 vagy APG-70, APG-68, APG-65)
  • [NST]Cifu
    Kétlem, hogy az F-111 eredetileg is képes lett volna 740km-es távolságra azért :)
  • Molnibalage
    Az F-111 orrkúp méretét kell összevetni az F-14 méretével.
  • BEARCAT
    Két újabb sikeres tesztlövészeten van túl a Lockheed Martin által gyártott JASSM-ER csapásmérő robotrepülőgép. A 10. és a 11. Indítást egy B-1B fedélzetéről hajtották végre 4000 méteres magasságból 0,72 Mach, illetve 9000 méteres magasságból 0,88 Mach mellett.

A Newport News hajógyárban a hétvégén vízre bocsátották a legújabb Virginia-osztályú tengeralattjárót az SSN-781 Californiát. A szolgálatba állítás előtt természetesen a kötelező próbautak mellett még hátravan egy kis szerelgetés is.

Nyoma veszett egy elmendorfi F-22-es Raptornak. A kedd esti kiképzőrepülés közben helyi idő szerint 19:40-kor szakadt mega kapcsolat a légi irányítás a pilóta között.

Egy sikeres hét hónapos bevetésen van túl a Type 23-as HMS Portland fregatt. A Dél-Atlanti- óceán, Csendes-óceán keleti részét és a Karib-tengert érintő túra 51500 kilométer hosszú volt. A hajó tegnap futott be Devonport kikötőjébe.

A HMS Portland a Nordenskjold gleccser előtt

Amikor egy telefonos beszélgetés fontosabb mint a kabinlétra:

• Massari
    Nekem ami ezek alapján lejön, hogy eredetileg nagyobbra tervezhették, csak a sárkány vagy teherbírás miatt vissza kellett vágják.
    egy pld.x%-al (30-50?) nagyobb kivitelben+update már megközelíthető lenne az írott maximális érték.
    Bár én eredetileg is vhogy így gondoltam.
  • Molnibalage
    Nem. A system része az antenna design. Azért systemm...
    Bár el tudnám magyarázni rendesen, hogy miért butaság amit ír. Egy példa talán segít.

Az emberi hallás része a fül. A II.Vh-s "fülelők" hatalmas tölcsérekkel dogloztak, hogy a gépeket távolról meghallják és irányt adjanak. (1 fokos pontosságú volt!)

A mechanikus fültoldat mögött a "agy" - a vevő egység és a jelfeldolgozó - ugyanaz volt, mégis borzalmasan érzékeny lett a csupasz fülhöz képest. Ugynaz a design. Nem. A Tomcatnél is ez van. Ha batár "nagy fület" - anettanna" tennél rá, akkor a mögötte levő agy valszeg távolabbról hallana. No persze csak égháttérben levő célnál.

Így találn már érhető. Nem képes megérteni, hogy egy rendszernek a határa hol van. Mintha két külnöböző motort hasonlítana össze és nem két azonos motort, ami közül az egyik le van fojtva.
  • [NST]Cifu
    Vagyis végül is igazat állít, "csak" a részleteket nem köti az olvasó orrára. :D
  • Molnibalage
    The system itself is capable of a 460 mile (740 km) range, but the antenna design limits this to only 230 miles (370 km).

Minden radarnak alavetően a korlátja a kisugrázott energia nagysága és az antenna mérete. Ha "hegynyi" antannát raksz a gép elé, hogy az észlelési táv is hatalmas lehet szerintem. Tehát a mondat azért értelmetlen, mert kellően nagy radar esetén kellően nagy cél ellen a Föld görbülete az akadály és nem a szerkezet.

A visszabutás meg nem érelmezhető, mert vagy a P vagy az antenna méret és érzékenyég a korlát, ami magát a rendszert jelenti. Tehát a rendszer nem butított, hanem kisebb. Azaz más.

Akárhonnan nézem semmi értelme nincs a mondatnak.

Nem régen tettem be, hogy milyen magasról milyen cél ellen hol van a horizont. 12 km-es gépmagasság esetén 10 km-en repülő célnél van 740-en a horzont...
  • Massari
    Livefist.blogspot.com , most MRCA tender vége előtt tele van-lesz izgi elemzésekkel

Magad uram...
    ez nekem új, bár gondolom TomCat fanok, kisujjukból is kirázták volna (a számokat a végén):
    The APG-71 (F-14D). It incorporates technology and common modules developed for the APG-70 radar used in the F-15E Strike Eagle, providing significant improvements in (digital) processing speed, mode flexibility, clutter rejection, and detection range. The system features a low-sidelobe antenna, a sidelobe-blanking guard channel, and monopulse angle tracking; all of which are intended to make the radar less vulnerable to jamming.

The system itself is capable of a 460 mile (740 km) range, but the antenna design limits this to only 230 miles (370 km). Use of datalinked data allows two or more F-14D's to operate the system at its maximum range. (kb.majdnem egy IrbisE:)
  • Molnibalage
    Tyúkanyó és csibéi? :)
  • Wampa

De jó kép.
  • Palinko
    ha leszakad keresik karbantartásnál a bakist, ha jól tudom a modern vadászgépek jóval többet bírnának mint az ember csak a flybywire tiltja a dolgot.
  • Molnibalage
    A gép többet bír már elvileg, mint a pilóta. A modern gépeknál, ha az FCS rendesen működik, akkor nem is engedei túlhúzni a gépet.
  • Animefox
    Egy ilyen gép tud olyan manővert csinálni amitől leszakad a szárnya? Vagy ájulásig bír mindent a gép?
  • BEARCAT
  • Boconadi
    nekem is
  • JanáJ
    Ok, a lényeg ugyan az. Akkor nem lehetett. :-)
    De ezek szerint már lehetne...
  • JanáJ
    Ez ok, de ha állományban lennének...
    Itt most nem arra gondolok mikor a megszált Irakban CAS-olnak, hanem hogy a bevonuláskor miko mindent porrá bombáztak.
  • BEARCAT
    Az F-35B Lightning II BF-4 jelzésű példánya 1,5 órás sikeres tesztrepülést hajtott végre november 5-én a Block 1.0 szoftver verziójával. Ezt a Lockheed bejelentette be november 15-én. A Lockheed becslése szerint a 1,0-s változat a majdan szolgálatba álló Joint Strike Fighter teljes szoftverének immár 80%-át tartalmazza. A gyártó a most bejelentett repülési próbával majd egy évvel el van maradva az eredetileg 2009 harmadik negyedévben tervezethez képest. Sok minden más mellett a szoftver fejlesztésében történt lemaradás is közrejátszik a típus hadrendbeállásának késésében. Az egyre tolódó határidők és emelkedő költségek miatt egyes republikánusok már egy újabb adag F-22-es Raptor megrendelésének gondolatával kacérkodnak.

Csütörtökön kerülnek aláírásra azok a szerződések, melyek lehetővé teszik négy holland cég (köztük a Stork és Fokker) számára, hogy alkatrészek előállításával a Lockheed Martin, a Northrop Grumman és a Pratt & Whitney részére beszállítóiként kivehessék részüket az F-35-ösök gyártásból. A szerződések egyaránt tartalmaznak rövid távú megbízatásokat és hosszú távú stratégiai együttműködési lehetőségeket is.

A Cifu által is említett kínai repülőnap kezdete előtt egy nappal egy újabb Mi-26TC nehéz szállítóhelikopter érkezett meg Kínába. Gép elsődleges feladatául az erdőtüzek oltásában való közreműködést szánják.

Ugyanezen a rendezvényen jelentette be az orosz Rosoboronexport, hogy kész megbeszéléseket kezdeményezni Kínával a Szu-35-ös vadászgép eladásával kapcsolatosan.

• fade2black
    Ha mindenhova a legfejlettebbet akarnák akkor az ami hordozokon Avabger vagy/és navalizált F22lenne. Ehez képest ugye ocsójános az SH....
  • fade2black
    wikiröl....: :)

"Fit checks of Meteor have already been conducted in the internal weapons bays of the JSF. Meteor is compatible with the aircraft's internal air-to-ground stations, but not the internal air-to-air stations. MBDA is looking at the feasibility of reducing the fin span by a few millimetres and modifying the air intakes for compatibility with the air-to-air stations. Integration on JSF was not expected until after 2015 at the earliest, but in late 2005 the UK revised its JSF weapons plan to reduce costs, and the future status of Meteor on JSF is now unclear.

The U.S. Navy may require a Meteor-class missile to replace the capability lost with the retirement of the AIM-54 Phoenix in 2004. A possible solution may be a ram-powered AMRAAM (ERAAM) carried by the F-18E/F Super Hornet.

MBDA is also looking to exploit its ongoing investment in the high-speed Meteor airframe and platform integration with derivatives for other roles, including air-to-surface strikes against time-critical targets such as self-propelled SAM systems, self-propelled air-defence radars, mobile command posts, and ballistic-missile transporter/erector/launchers. Studies have shown that the time from detection to engagement of this class of target needs to be less than 10 minutes. With suitable funding, an air-to-surface version could be available for service around 2015, see AGM Armiger."
  • Gunslinger
    valami egyezmény miatt nem lehetett az Armynak repülő eszköze

Ilyen soha sem volt, az 1948-as key west-i egyezményben csak a felfegyverezhető légijárművet zárták ki az Army számára, mára ez is elavult lett, hiába él még az egyezmény, azóta ezt módosították a Vietnami háború elején, de gyakorlatilag közel 15 évig ment ezen a téren a birkózás.