Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
A fõ elõny, mint írtam a morál volt. A francia csapatok nagy része megfutott, van errõl egy vicc is.

Ez egy tévhit. A francia katonák becsülettel végigharcolták az elsõ világháborút is, és a II.Vh nyugati hadjáratában sem volt gond a harcok kezdetén a moráljukkal. A fõ probléma az volt, hogy egyfelõl teljesen másra képezték ki õket, mint amivel szembesültek (a Francia doktrina elavultsága), másfelõl a tiszti kar többsége nem volt egyszerûen felkészülve arra, ami rá várt, és tehetetlenül sodródott az eseményekkel.

Jelentõsebb menekülésre akkor volt már csak példa, amikor a frontvonalak összeomlottak, és teljesen kilátástalan volt a harc.

Mert még akkor is a tehetetlen és gyengekezû emberek voltak a végrehajtó hatalomban. Churchill mér '38-ben a tökükre lépett volna.

Az a Churchill, akinek a Gallipoli fiaskó leginkább köszönhetõ volt? Nem túl meglepõ, hogy 1938-ban a kutya nem bízott volna rá komolyabb feladatot. Mikor visszatért az Admiralitás elsõ Lordja posztra, amelyrõl távozott (és nem önként, hanem mert elbocsátották), érthetõ gúnnyal reagált sok angol mérvadó újság és politikus...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Ha nem is lép rájuk,mindenesetre nem lett volna annyira engedékeny.
Tõle függetlenül is tudták a német tábornokok is hogy a haderejük nem készült fel egy háborúra.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

[NST]Cifu
Nem túl valószínû. Elõször is Kína vs. USA történések esetében a kulcskérdés Tajvan. Az USA ugyan támogatja Tajvant, de csak fél szívvel, az utóbbi idõben nem volt igazán komoly fegyverszállítása az országnak, a beigért 10-12 darab SSK tengó már lassan 15 éve húzódó ügy, az F-16C/D eladás is jó párszor elakadt már valahol a döntéshozásban.

Villogások egyértelmûen vannak és voltak, de legalábbis a jelenlegi szituációban én kétlem, hogy akár Kína, akár az USA számára opció lenne a nyilt fegyveres konfliktus.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Mert még akkor is a tehetetlen és gyengekezû emberek voltak a végrehajtó hatalomban. Churchill mér '38-ben a tökükre lépett volna.

Hibáa készült több évig Hitler még ennek ellenére sem volt olyan acélos a német haderõ, mint aminek beállították. A lengyeleknél is volt egy olyan helyzet mikor elakadt a támadás. Még õk is képesek voltak megállíani itt-ott a blitzet. Na akkor képzeld el, hogy három irányba kell figyelni és képzeld el, hogy azok a francia hk. megindulnak a britekkel. A jobb cseh harckocsik délrõl a lengyelek meg csak felvonulnak a határon, hogy oda is kelljen német erõ. Semmi más csak összefogás kellett volna meg nem egy Neville Chamberlain...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

"A fõ elõny, mint írtam a morál volt. A francia csapatok nagy része megfutott, van errõl egy vicc is."

Ez így abszolúte nem igaz, a francia csapatok nem futottak meg, ahol lehetett, azért felvették a harcot. Nem voltak nagyon rosszabb katonák, mint az átlag német, de a vezetésük és a taktika csapnivaló volt, míg a németeké ismert. Utána meg már mit tehet a mezei francia baka, akinek a háta mögött 20-40-100 kilométerre ott kavarog egy német páncélos ék, azzal fenyegetve, hogy bekerítik? Ne maradt ott más választás, mint visszavonulni, és megpróbálni újabb és újabb védelmi vonalakat kiépíteni. A jobb minõségû és nagyobb mennyiségû francia tankokat egyszerûen helyi koncentrációval és a légierõ bevetésével elmosták a németek, utána már nem sok mindent lehetett tenni. Azért amikor egy bizonyos "Debizonyátmentavonalonalabda" visszatámadott a páncélosokkal, akkora németek eléggé meglepõdtek.
Az adott helyzetben(németország ereje teljében több évnyi felkészülés után és csak az ürügyre vár) teljesen életszerûtlen ez "a három irányból támadunk" dolog. Még az angolok se akarták/merték ingerelni õket, nemhogy a lengyelek vagy a csehek. Az angolok egészen a végsõkig hitték és remélték hogy meg lehet egyezni Németországgal.

Érdekes módon lengyelország lerohanása után az angol-francia "joint task force" erõk se igyekeztek németország megtámadásával.

Molnibalage
Milyen Blitzkriegre mikor 3 irányból támadtak volna õk? Kicsit sem lett volna esélye Hitlernek. Az össszes hadjárat végén a tartalékok elég jól elfogytak. Egyszerre három irányban elég érdekes lett volna hadat viselnie.

A fõ elõny, mint írtam a morál volt. A francia csapatok nagy része megfutott, van errõl egy vicc is.

- Hány francia katona kell Párizs megvédéséhez?
- Nem lehet tudni. Sosem próbálták meg...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Punker
a skoda lövege erõsebb volt mint a 3f-é

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Pontosabban a légierõ az egyetlen, amiben a németek a franciáknál jobb feltételekkel rendelkeztek. Az összes többi dologban nem érték el a franciák szintjét. Éppen ezért, ha a puszta számok döntöttek volna, amirõl te beszéltél(#39201), egyértelmûen a franciák lettek volna a nyerõk. A történelem megmutatta, mennyire nem ez a helyzet.
Gyanítom az egyesített angol+cseh+lengyel bagázs se reagált volna jobban a blitzkriegre, mint a franciák.

Nem szabad leszólni. A háború kezdetén a német harckocsik 80%-át a harcmezõn gyakorlatilag értéktelen PzI és PzII tette ki. Nagyon nagyon jól jöttek a német hadseregnek a Pz35(t) Pz38(t) néven rendszerbe állított cseh tankok. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Pz38(t) a háború elejei PzIII-asokkal azonos harcértéket képviselt.

Molnibalage
Egyértelmû fölény? Na ne vicceljünk már kérem.

A légierejük minden tekintetben gyengébb volt. A két fél közti arány mennyiségben szárazföldöt assze kb. 1,2:1-hez volt szövi oldalon. Ez nem vészes. A német erõk addig két hadjáratot toltak végig. A túloldal egyet sem. A gondolkodásmódjuk és sebbességük az I.Vh-s szinten volt.

Ezzel a gondolatmenettel azért nem értek egyet, mert pont a második világháború volt az, ami elõször bebizonyította hogy nem pusztán a számokon meg a haderõ nagyságán múlik az hogy ki kit nyom le. Mindmáig iskolapéldának számít, hogyan nyomta le az elég decens hadsereggel rendelkezõ franciákat kevesebb mint két hónap leforgása alatt a német hadsereg. A franciák egyértelmû fölényben voltak, mégis pillanatok alatt legyõzték õket, mert nem tudtak mit kezdeni a németek által alkalmazott blitzkrieg harcmodorral.

Miután 1933 után hitler a hadiipari megrendelésekkel húzta ki németországot a gazdasági válságból(az 1928-as világválság utóhatásai, ugye), mindenki által sejthetõ volt, hogy a sok tankot nem dísznek gyártják. Mikor 1938/1939 elején a németek elõjöttek a területi elképzeléseikkel/követeléseikkel, meg ausztria békés bekebelezésével, már tuti volt hogy háború lesz. De aki nem volt vak vagy hülye, az már a harmincas évek második felében tudta, hogy háború lesz.

Bocs,nálam közben kitört a háború,és a háborús idõkre gondoltam. 😊
De Wellington már volt és a Spitfire is 1938 ban már szolgálatban volt.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Na ja. Csak valamiért az a sztereotípia él, hogy a Luftwaffe tömve volt ezekkel a gépekkel. Hát egy frászt... Gallan könyvében le van írva, hogy elég decens számú másodvonalas gépük volt ám.

Molnibalage
Akkor az. Elsõre azt akartam írni csak nagyon rég írtam le ezt és nem voltam biztos benne.

1938-ban???

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

És a Spitfire,D520,MS406,Hawk 75?Hogy csak pár példát nézzünk?
Bombázónak meg ott a Wellington meg pár kisebb típus?
A németek már Lengyelországban 560 repülõgépet vesztettek.
A francia gépek elég jók voltak,ha legyõzéshez nem is lett volna elég,talán ahoz igen hogy tárgyalásra bírják Hitlert.
De ehez az elsõ perctõl kezdve harcolni kellett volna.

Punker
DB7 is volt bõven a frnaciknak.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Ez "visszafelé" is igaz:
Mennyi idõbe kerül, amíg a brit/francia haderõ eljut a harctérre? És hogyan? Megtámadják nyugatról Németországot?

A Sp.o.-t megjárt pilóták kiképzõk lettek, ez rengeteget számít (Mölders-féle négyujj vs. "banánfürt")

A T-35 (nevezzük így) a tornyon 8, a teknõn 8-12mm-es felsõ páncélzattal rendelkezett. Szerintem egy repülõgéprõl leadott 7.92-es sorozat átviszi... (A Stukák bombáiról nem is szólva)

Milyen "szövi" légierõ lett volna?
Avia B534 (cseh), Pzl-11(lengyel), Hurri Mk.1(brit), Gladiator (brit), francia részrõl nem is tudom, milyen vadászok.
Bombázóknál Blenheim, Fairey Battle, meg néhány francia, muzeális darab...

Ezek közül a Hurri meg a Blenheim volt hasonló harcértékû, mint a német gépek. A többi...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

De nem minden pilotának volt tapasztalata,és láttuk igy is mibe került a tengerig eljutni.Elég sok repülõgépet vesztettek,közben.Mi lett volna akkor ha a lengyel gyõzelem után folyamatosan harcolniuk kell?
A szövetségesek erõs és határozott fellépése megállította volna a németeket.

A németek mögött volt a spanyol háborús tapasztalat. A Bf-109D-k már szolgálatban voltak 1938-ban, az "A" Stukákkal és a He-111-esekkel együtt.
"Szövi" részrõl mi lett volna ellenük?

Késöbb csak hátországi alakulatok használták mint rendfentartó,de a fronton volt lõszerszállító,vontató,a románoknál 76-os löveggel páncélvadász.

Jézus szíve
Mert ez nem is volt kedvelt, már a franciaországi harcok során leszerepelt.

Rendszerbe kellett állítaniuk mert kevés volt a harckocsijuk.A légifölényük sem volt olyan meggyõzõ ha a háború elsõ napján beszáll az Angol és Francia légierõ.A kisebb államokról nem is szólva.

A németek rendszerbe állították? A 38-asról tudtam, hogy kedvelt típus volt a háború elején, errõl nem.
Akkora német légifölénnyel szemben szerintem tehetetlen lett volt ez az "allied force".

Egyébként sosem a guglival kezdem, hanem amire emlékszem a könyveimbõl.

A legelsõ találatok általában arra mutatnak.A megnevezés meg olyan amilyen,hiszen a németek Pz35t néven állították rendszerbe.

Igen, éppen most böngésztem a Tarrif.net-en. Bár a tipusjelölése "LT vz. 35" volt. Nekem kapásból az orosz T-35 ugrott be.

Volt T-35.Csúnya kis tank volt,a Turán futómûve volt olyan mint annnak.

T-35??? Inkább 38(t) volt az...

" Csehek + Fr + Angolok + (legyelek)"= szánalom (abban az idõben)

Megkérdezhették volna de nem szokás az ilyesmi.Sokkal könnyebb a kisemberek kizárásával dönteni róluk.
Igy a Csehszlovák fegyverek és ipar a Németeket szolgálta a szövetségek ellen.De mások is profitáltak belõle.

Molnibalage
Errõl esetleg egy csehszlovákot is megkérdezhetett volna a kedves brit miniszterelnök. A cseh haderõ nem volt olyan kicst. Az ott megszerzett több száz T-35 felülmúlta a legtöbb német hk-t még 1941-ben is használták õket. Csehek + Fr + Angolok + (legyelek) = németeknek semmi esélye nem lett volna. Egyik sem szerette e németeket finoman szólva...

Foch mondta,de ki figyelt oda.És õ már nem élhette meg 1939 et hogy azt mondhassa ,"én megmondtam".
Az a békeszerzõdés önmagában hordozta a háborút,de el lehetett volna kerülni,vagy legalábbis korlátozni.
Csehszlovákia beáldozása nyilván kis árnak tünt a békéért cserében,még ha látszott is hogy Hitler nem áll meg.

Molnibalage
Csak ez dokumentált volt és nem kis jóska mondta, hanem egy elég kompetens személy.

A háborús hagnulat már a '30-as évek közepén a levegõben lógott. '38-ban gyakorlatilag szinte tény volt szerinem. Feldarabolták Csehszlovákiát, megszállták Ausztriát. A tutyimutyi Chamberlain ünnepelt azzal a szaros papírfecnivel, hogya békét hozta el. Egy frászt. Ott kelleett volna a tökére lépni Hitlernek egyesült erõvel. Az erõ is megvolt hozzá.

Mai napig nem fér a fejembe, hogy hogyan darabolhatták fel Csehszlovákiát. Mitha ma idejönnének és minket meg sem kérdezve szétcincálnák az országot. Én a csehek helyében nem nagyon szívlelném a briteket. Egy gyengekezû miniszterelnök feláldozta õket a nagy semmiért. Aztán még jött a Heydrich elleni "okosan" megszervezett merénylet. Csak rontott a helyzeten.

Jézus szíve
Az ilyen jóslások jó ha 1%-a teljesül, de ha véletlen megvalósül, akkor verheti az a valaki a mellét, hogy bezzeg én megmondtam, a be nem teljesült kijelentések meg elvésznek a süllyesztõben.

Valószínû hogy az átlagemberek nem gondolták,fõleg a veteránok.
A politikusok és tábornokok más tészta,mert ha rajtuk múlna...

Molnibalage
Hát azért az elsõ rész nem nagyon igaz. Valamelyik francia megemlítette a békeszerzõdésnél, hogy ez csak 20 éves fegyverszüntet. Csak egy évet tévedett...

Lényeg, hogy szerintem lehetetlen megmondani összebalhéznak-e, vagy sem.

Azokat a feltételek lehet megani, hogy milyen esetben lehetetlen vagy necces a dolog. Az, hogy ezek teljesülnek -e az már más tészta..

Jézus szíve
Szerintem 1933-ban sem gondolták volna az emberek, hogy egy évtized múlva már bõven folyni fog a háború. A hidegháborúban meg mindenki számított rá, de mégsem történt meg, tehát ennyire számít, hogy mi elképzelhetõ és mi nem.
Lényeg, hogy szerintem lehetetlen megmondani összebalhéznak-e, vagy sem.

Scottt
Ha meg egy Selou's Scout(remélem jól írtam le)katona használta a csúzlit akkor tuti lehetséges😊

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Molnibalage
Nehéz ennyire jósnak lenni. Esély mindig van. Kérdés, hogy mennyire nagy.

Pluskast
Szerinted elképzelhetõ, hogy az elkövetkezendõ 10-15 évben az USA összebalhézzon Kínával?

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Hello
Az eredeti kérdésemben Cifuhoz a rhodéziai bozótháború adta a háteret.
Viszonylag kevés ZANU-s jóember hordott IIIA-s kevlár kommandós tökfödõt😊)
Leginkább semmilyet.Amugy ne tul nagy távban gondolkozzatok,
pár lépésrõl volt szó,a könyvben egy õrszemet buksiznak le.
Nyilván amugy jobb volt a bozótban az AK meg az FN.
De amugy visszavonom az egészet,eszembe jutott ,hogy a könyvben is
a karakter aki használja,gyerekkorától nagy csuzlibajnok,erre van kihegyezve a dolog.
Viszont nekem ,meg kell mondjam,tetszik a dolog,a kés nekem zsenánt,
sötétben beledobni valakibe úgy,hogy ne legyen hang....nekem nem menne.
Az emlitett nyilpuska szerintem ad egy pattanó hangot....viszont egy jó nehéz csapágygolyó,vadászcsuzliból,pár méterrõl.....szerintem beszakitja a koponyacsontot.Akár használhatták is,a Smith kormány nem hiszem hogy
minden scout-ot felszerelt hangtompitós MP5 el😊))

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Scottt
Azért ha torkon pöttyintenek annak se örülnél szerintem,meg nálunk még most sincs olyan sisak szvsz amin keresztül kellemes lenne ha fejbekúrnak 1 csapágygolyóval..
Balázs:Nem tudom,majd megnézem.De ezen szerintem nem veszünk össze😊<#wink>

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Sadist
Csúzlival az a baj, hogy fejen kell találni a célpontot, hogy valami hatása legyen, különben fuccs a halk vadászatnak. Fejen meg általában van sisak.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Molnibalage
Én úgy emlékszem, hogy a másiknak csak elakadt a fegyvere. 😊

Molnibalage
Pont erre gondoltam. Gyanítom aki fordította nem ért sem a sniperekhez, sem a termésszettudományokhoz.

Scottt
Ryan közlegény megmentésébe volt, hogy Horváth õrmesternek is kifogyott a skuló meg a fritznek is.Aztán egymáshoz hajították a sisakokat,akár csúzli is lehet.Vagy ha halkan kell vadászni,fej csergeted egy csapágy golyóval a Bambit lehet nem ugrál többet a réten<#hehe>

Különben ,mindent látó eszközök,meg irányitott lövedékek,erõszakszervezetek kezében,állami irányitással....kezd egy kicsit orwel-i érzésem lenni😞
A csúzlis kérdésemre nemigen kaptam választ a katonain,Recon irt ugyan,hogy szoktak lõni vele habókos sofõrökre,de nem ilyen alkalmazásra gondoltam.Tacsk0 ugyan még azt is tudta, amit nem irtam😊...de még kutakodok,lényegében egyetértek Cifuval,nem sok értelme van,ha volt is ,alkalmi eszköz volt,de hátha van valami alapja.

Sadist
Magyarul több képbõl összeraknak egy nagyfelbontású, részletes állóképet.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Üdv
Biztos azt irták az eredeti cikkben,hogy a távcsõvel célzó akkor is tiszta képet kap,mikor az ellenség a hagyományossal csak a forró,remegõ levegöt látja.Én is amugy gondolkodtam egy darabig,hogy a gyikba álcáz le valakit egy képalkotó elektronika😊