95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Az USA 2003 utáni Iraki fiaskója megmutatta, hogy felelőtlenül nem szabad egy háborúba belemenni (teszem hozzá: megint :D).
Irak bizonyítottan nem készült fel komolyabb háborúra, egyértelmű volt, hogy katonailag nem tud igazán komoly ellenállást kifejteni. Ráadásul nincs mögötte erős támogató ország. Katonailag gyorsan le is tudták győzni. A gondok az államaparátus széthullása okozta, amit hosszú évek alatt tudtak csak úgy-ahogy összefércelni.
Észak-Korea teljesen más tészta. Gyakorlatilag bő 50 éve háborúra készülnek, nagyszerűen kiépített védelmi vonalaik vannak. Mindez meg van fejelve egy, az irakinál sokkal zártabb és sokkal kevésbé szabad állammal. Nem arról van szó, hogy katonailag ne tudnák legyőzni, de egyértelműen sokkal több áldozattal járna, és ami még fontosabb, Észak-Korea mögött ott van egy Kína, amely nem biztos, hogy hagyná bukni Észak-Koreát. Itt nem arról van szó, hogy Kína mindenáron segítene Észak-Koreának, hanem arról, hogy ügyesen játszhat az Észak-Korea kártyával, és kijátszhatja azt az USA ellen. Ezt támasztja alá, hogy ahelyett, hogy elítélő nyilatkozatokba bonyolódott volna, egyszerűen egy semmilyen "mindenki higgadjon le" üzenettel kommentálták a tűzváltást. Kína láthatóan élvezi, hogy megkerülhetetlen ebben a politikai játszmában, és ez a konfliktus sokkal inkább a Kínai-Amerikai elnöki forró dróton, mint a hadszíntéren fog eldőlni.
A katonai puccs azért problémás, mert nincs olyan erős politikai bázis, akit lehetne támogatni. Az egyetlen ilyen az idősebbik Dzson-il fiú, de a jelentések alapján ő annyira nem bánja, hogy az öccse lett a kiválasztott utód. -
Mert, ha Koreát verné orrba, akkor szövetséges civilek ezrei halnának bele és a RoK szerintem soha nem menne bele, hogy területéről támadó hadműveletet folytasson egy 3. fél.
Az, hogy Irakba miért mentek, ne firtassuk...
-
Ehhez jön még a Japánban és Guamon levő erő. Szó se róla RoK és US pillanatok alatt összeránt akkora légierőt, aminek erejének a negyedétől - nyolcadától Szaddam erői elég hamar múlt időbe kerültek át. -
Csak azt nem értem,hogy például USA mennyire hangoztatja az leszerelést,az atomsorompót,amiből ugye korea kilépett 2003-ban.
Egy lehetséges atomfegyverért el tudtak menni Irakba,egy mindenki által bizonyított Észak Koreába miért nem?
Tudom más is van emögött,de egy koreai kész bomba miért nem készteti tárgyalóasztalhoz a világ vezetőit koreával szemben?
Nem hiszem,hogy egy nyilt támadás hatásos lenne,de egy katonai puccs megoldást nyujthat erre a konfliktusra,hisz az Észak-Koreai pénzválság és éhezés után nem hiszem,hogy maradéktalanul támogatná a lakosság és a hadsereg a megbuktatandó vezetést. -
Japánban, az USS George Washington november 1.-én tért vissza a báziskikötőjébe, Jokoszukába.
Tengeren legközelebb a USS Ronald Reagan és az USS Nimitz, amelyek a Csendes-óceán keleti felén cirkálnak (amerikai nyugati partjainál).
Szóba jöhet még az USS Abraham Lincoln és USS Harry S. Truman, de e kettő jelenleg Afganisztáni támogató feladatot látnak el.
Hozzá kell tenni, hogy a Koreai félszigeten két USAF F-16-os ezred is állomásozik (Kunsan (8th Fighter Wing) és Osan (51th Fighter Wing) légibázis), plusz A-10A/C-k (Osan légibázis), AH-64D-k (Kunsan) tehát annyira nincsenek rászorulva az US NAVY-re... -
Ilyenkor hol van a legközelebbi amerikai hordozó? -
A Dél-Koreai miniszterelnök első nyilatkozata az volt, hogy meg kell akadályozni, hogy eszkalálódjon a helyzet.
Jelenleg nem úgy néz ki, hogy az a bizonyos pohár ettől fog betelni... -
kiskorúbézoltán #50490 Titanic... na... -
kiskorúbézoltán #50489 Tévedsz a Titanik jéghegynek ment, nem a németek süllyesztették el. ;) -
Ezek alapján azt mondom csak arra volt jó ez az egész,hogy beoltsák saját népüket egy fontos dologgal,hogy háttérbe szorítsák saját belső problémaikat.Akkor fog nagyot koppanni,ha ez volt az utolsó csepp a pohárban... -
SZU #50487 Persze hogy van különbség! =) Inkább lennék betonbunker lőrése mögé kényszerítve, mint a 10cm-s fűbe!
Szerintem a harcászat alapja a kicsi egységek taktikázásánál kezdődik.
A te hozzászólásod alapján egyik háborúban sem győzhettek a kisebb létszámú, de merészebb, taktikusabb egységek nagyobb létszám ellen?
=) -
drevil666 #50486 Mert mi alant magyarok honnan tudjuk mi a konfliktus gyökere? Bár ha valami diverzáns akciót le tudtak volna leplezni a DÉKO-k a csapból is ez folyna náluk.
Végül is ami történt az szimplán fegyverszünet megsértése, semmi több.
Egy felerősödő konfliktus kedvezne a fegyvergyártóknak. Engem pl. nagyon érdekel mit tudna a déliek modern harckocsija a lepukkant T-55-el szemben.
-
kiskorúbézoltán #50485 "Az ellenfél földre, vagy földsánc mögé, vagy fedezékbe kényszerítése támogató tűzzel nekem szinonimának tűnik!"
Mer' nem érted a finom különbséget. Igen, van. Csak mielőtt megkérdezed. :)
"Semmiből nem tart megkerülni a fedezékét, vagy egy szeretet csomagot bejuttatni hozzá."
Mindaddig amíg csak két kis csoport nyüstöli egymást és mindkét csoport biztosan tudja, hogy csak az a két kis csoport van a környéken...
"... csak a fenti két állításodba cincáltam!"
Én is... ;) -
drevil666 #50484 Eszemfaszom megáll 

-
drevil666 #50483 Na ez a baj még nem tudni pontosan hol a határ
. Max. tűzszüneti, fegyvermentes zónákról beszélhetünk.
-
Felszerelés tekintetében pár kivételt leszámíva az '50-es évek végitől a '70-es évek végi szinten van Észak-Korea. A vadászlégierő gerincét A J-6 és MiG-21PF vadászok adják. Ezek kb. 2-4 légiharc rakétát vihetnek, a PF csak kettőt. Ezek PL-5B és R-3Sz rakéták. Valahol a Vietnámi AIM-9B szinjén vannak...
A legkorszerűbb vadász a '80-as évek közepi szinten levő MiG-29, ebből kb. 20-30 db lehet. Hogy mennyi röpképes? Nem mindegy...? Vettek még kb. 46-48 MiG-23ML-t és 40 körüli Szu-25-öt a '80-as években. Ezeken kívül Q-5 és H-5 (Il-28 kínai másolat, '50-es évek szinte) gépek vannak.
Harckocsik terén kb. ugyanez.
Légvédelem? Sz-75 és Sz-125 különféle modifikációi. Van 2-3 Sz-200 üteg. Papíron töménytelen Sztrela-2 és csöves légvédelem, semmi modern.
Dél? Khöm... Bár ott is vannak korosabb modernizált eszközöt - pl. F-4ESK gépek, M48A5 (?) harcocsik, a '80-as évek közepe óta nagyon elmozdultak a minőség felé. Godolok itt a F-15K, KF-16C/D gépekre. K1/K2 harkocsikra. K-200 IFV. Légvédelem? Modernizált Hawk. Csapatlégévédelem terén K-30BIHO, K-200 légvédelmi változata + Mistral. Kb. 30-40-50 év technikai difi van a két oldal között... -
kiskorúbézoltán #50481 Te Gida, ezzel én most mit kezdjek?
-
Csak ne egy újabb koreai háborúba csöppenjünk!
Cifu,
Utolsó infóid szerint hogy állnak hadfelszerelésben a két állam?
Légierő,páncélosok területeire gondolok.
Olvasva a kinai nyilatkozatokat,kétlem,hogy az északiakhoz húznának,de mi van,ha belép mondjuk a déiek oldalán az ENSZ csapatok.Picit 1950-re gondolok. -
Most rakasz vagy tárcsere? De legyen rakaszcsere, mindegy.
A csőcseréhez a videón is cseréltek rakaszt. Vagyis először üríteni kell a fegyvert, csőcsere, jöhet a heveder vissza, felhúzás...
Szóval finoman szólva fura az a kijelentés, hogy a csőcsere ugyanolyan gyors, mint a rakaszcsere. -
Éppen ezért kérdeztem, hogy hol a határ. Mert miféle koreai az, aki egy másik koreait öl? Nálam a testvériség érzése "picit" elmúlna. -
SZU #50477 Itt igazából a szavakkal játszol! =)
"A golyószóró/kgpk. feladata, hogy az ellent a földre szegezze.
Inkább az, hogy tűztámogatást nyújtson, tehát fedezékbe kényszerítse az ellenfelet, hogy a saját erők tudjanak előre haladni."
Az ellenfél földre, vagy földsánc mögé, vagy fedezékbe kényszerítése támogató tűzzel nekem szinonimának tűnik!
"A karabélyosok feladata meg hogy kiszedjék a földre szegezett ellent
Ha az ellenfél fedezékben van, akkor elég nehéz kiszedni."
Ha az ellenfél fedezékben van, akkor tényleg nehéz kiszedni, de itt ügye nem egyszerűen fedezékben van, hanem oda kényszerítik lefogó tűzzel. Akkor pedig nem nagyon tudnak a fedezékből kimenni, sem kinézni.
Ergó, a fedezék mögött lévő, kitekinteni nem merő ellenfél gyakorlatilag céltábla. Semmiből nem tart megkerülni a fedezékét, vagy egy szeretet csomagot bejuttatni hozzá.
Egyébként egyetértek veled, csak a fenti két állításodba cincáltam! ;) -
Az egy dolog, hogy eddig csak incidensek voltak. Mi lesz ha majd ÉK kicsit nagyobb erőt alkalmaz? Amikor nem csak 2 halott lesz hanem mondjuk 1000. Akkor is letudják annyival, hogy még mindig "olcsóbb" az incidens mint a háború? -
Túl sok a bizonytalanság. Az USA készenlétbe helyezte a környező katonai erőit, valami olyan is felmerült, hogy DEFCON 4-re állnak át. De nem tudni, adott esetben katonailag beavatkozna-e.
A másik fő kérdés Kína. Ha beavatkozik, megismétlődhet a Koreai háború, mert azért Kína komoly tartalékokkal rendelkezik.
Ezzel együtt is a komoly eszkaláció valószerűtlen. Észak-Koreát leszámítva mindenki csak veszíthet egy komoly háborúval, aki részt vesz benne. Igazából Észak-Korea is sokat veszthet, csak a kérdés az, hogy ez a valóban fontos játékosoknak (USA és Kína) mennyire van az ínyére.
Kína aligha látna szívesen egy egyesült Demokratikus Koreát a határai mellett. Viszont az is tény, hogy ha itt háború lesz, és Kína nem siet Észak-Korea segítségére akkor Észak-Korea rövid idő alatt felélheti a tartalékait, és onnantól kezdve csak a Déliek kitartásán múlik, hogy bekebelezik-e az országot. -
A folyamatos fenyegetettsége és incidensek össszehasonlíthatatlanul kevesebbe került, mint egy esetleges háború. -
Viszont a folyamatos fenyegetettség elmúlna a fejük fölül. -
SZU #50472 De ő úgy értette, hogy gyorsabb csövet cserélni egy gpu-n mint rakaszt cserélni egy gpu-n. Az már biztos lassabban megy egy pro-nak is, mint a 30-as tárral. -
azzal késtek 50 évet.
dél kórea gazdaságialg csak veszthet, mert amint megnyeri a háborút és újra egyesül a két országrész a nyakába kap sok millió éhezőt. -
Hülye kérdés lesz, de szerintetek ha "kitörne" újra a háború a két ország közt akkor az meddig fajulna? -
Éppen ezért nem hagynám, hogy provokáljon ÉK. Egyszer kell csak elintézni őket, de akkor totálisan. -
a különbség az hogy dél kóreának van veszteni valója, északnak meg nincs. -
Furcsa, hogy ezek után sincs kemény megtorlás. Nem ez az első eset, hogy ÉK átlő a szomszédhoz vagy gondoljunk csak az elsüllyesztett hajóra. Én DK helyében már fegyverezném fel a gépeket és küldeném, hogy móresre tanítsa a kommunistákat egyszer és mindenkorra. -
2 halott.
Most már tényleg az a kérdés, hogy hol van a határ. -
Nagyon kényelmesen nyomta, én ~20 másodpercet mondanák tisztán csak a csőcserére. Legyen a fele, ha egy kifejezetten erre begyakorolt emberkéről beszélünk. Az 10 másodperc.
Na most akinek 10 másodpercbe telik egy tárcsere egy gépkarabélyon, az szerintem aligha fog "megfelelt"-et kapni fegyverkezelésből... -
http://www.youtube.com/watch?v=dWD_N6v2tkU -
Észak reagált, további támadásokkal fenyegetőzik, ha a "déli bábok" picit is átlépnek a határon.
Ez egyébként nehezen értelmezhető, lévén ugye elfogadott határ úgy igazából nincs észak és dél között, csak egy fegyvermentes zóna.
Forrás -
kiskorúbézoltán #50462 "A csőcsere egy normális géppuskánál kb. annyi v kevesebb idő mint egy tárcsere.."
Naaaaaa.... -
A guns.ru-n spekulálják egyébként hogy USMC egyszerűen így kerülte meg az egész M4/M416 beszerzési kérdést.. amiben szerintem is van vmi, találtak egy jó ürügyet, mert hogy a S.A.W. "nehéz városi harcra".
Ez szép és jó, de attól még tény marad, hogy egy 4 fős Fireteam esetén ettől még csak egy bőrnyakúnál lesz M27, a maradék három meg marad az M16A4-nél. -
Kurfürst #50460 Az M27 nem tudja felváltani a M249et.. ne vicceskedjünk azért már, ez nem egy "jobb" fegyver ugyanarra a szerepkörre, hanem egy teljesen más fegyver.. mindössze egy nehézcsövő karabély azt csókolom, sima 30-as tárral, rövid csővel. A guns.ru-n spekulálják egyébként hogy USMC egyszerűen így kerülte meg az egész M4/M416 beszerzési kérdést.. amiben szerintem is van vmi, találtak egy jó ürügyet, mert hogy a S.A.W. "nehéz városi harcra".
Szemléletváltás ez inkább, ha amúgy is városi környezetben, rövid távon harcolnak, ahol ugyanakkor a harcban meg kell szerezni a tűzfölényt, és nem lehet tudni, hogy éppen hol bukkan föl az ellen, valószínűleg jobb megoldás ha mindenki/bárki veszettül tud lőni pár percig (a lőszerhiány gátat szab neki), ami alatt úgyis eldől a harc.
Persze amint kimennek megint a nyílt terepre, mindenki sírni fog vmi normális géppuskárért, ami nem egy 40 centis csőből lő ki egy köztes lőszert, nem kell a tárakkal baszakodni, és van vmi normális bipod hozzá..
Írtad:
1, Töltve is fele annyira nehéz, mint az M249 üresen.
Persze mert a képességei egy könnyűgéppuskáét meg sem közelítik.. lsd fennt.
2, Városi harcban, CQB-ra ideálisabb.
Ez így van, mert ez egy sima, rövid gépkarabély...
3, Pontosabb
Miért lenne az?
4, A csöve sokkal nagyobb hőterhelést bír elviselni. Mi a rövidebb idő? Tárat vagy csövet cserélni?
A csőcsere egy normális géppuskánál kb. annyi v kevesebb idő mint egy tárcsere.. A kérdés inkább úgy teendő fel, mi tart kevesebb ideig, egyszerűbb, 30 lövésenként tárat cserélni (normál körülmények között, előhalássza, kiveszi-berakja-elrakja, úgy 5 mp biztos kell hozzá), vagy 300 lövésenként csövet (5-10 mp max.)
-
Miután a nagyfőnök rendszere összedőlt és nem volt kellő ereje fellépni.
Észak-Koreában nincs nagyfőnök. Ameddig az ottani górék elvanna, a rendszer látszólag korlátlanul fent tud maradni, annak ellenére, hogy a világ megváltozik körülötte. Ez egyszerűen félelmetes. -
a 2 német ország is békésen egyesült, keleten ehhez több idő kell ennyi.