Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Így kár is volt leírni...

\"Damnant quod non intelligunt.\"

Te jó ég, hova fajul a világ?! ... Öregszem. 😊

Molnibalage
Soha nem volt olyan légvédelem ami az egész ország területét lefedte volna. Nem is cél, nincs is értelme. Ha sikerül is az is csak magasan repõlõ célok ellen és röhejes sûrûséggel. A légévédelem soha nem is errõl szólt. A kulcsobjektumok védelmérõl. Egy ország légtere nem véletlenül vadásszal oltalmazható a legjobban.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

moyóval->motyóval

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Komolyabb moyóval havonta egy hét??? Te beteg vagy! 😄DD
Annyi lõszert még Andersen és a Grimm testvérek nem írtak összesen... Szernted van a világon olyan gazdag ország ami ilyesmit megengedhet a seregének? Mindamellett, hogy a fegyvereket (de minimum a csöveket) is lehetne cserélni évente...

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Én idegenforgalommal foglalkozom... órákat tudnám ecsetelni a különbözõ nációk viselt dolgait! Az idõs csoportok (bármely nemzet), és a Japánok kivételével az átlag mindegyik esetében kritikán aluli.

Egy dolog azért feltûnõ, (direkt nem írom kikrõl van szó) sok esetben jóval a mi átlag elvárásunk alatt teljesítenek emberkék viselkedési kultúra terén... :S

No, de ez itt erõsen off! 😊 Elnézést...

www.smart-bus.hu

[NST]Cifu
Sry -> Sorry -> Sajnálom. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Az meg mi a rák? 😊

Valahogy kell. Most sajna olyan passzban vagyok, hogy válaszolni akarok. És mivel ezer más dolgom is lenne, így ez gáz.
Idõvel elmúlik ez nálam, és otthagyom a csevegést végleg, de ahhoz a "csillagok és bolygók megfelelõ együttállása" is szükségeltetik.
Ezért is mondtam anno, hogy töröljetek, mert akor épp olyanom volt, hogy ha törölnek, akkor nem jövök többé. 😊 Az idõleges tiltás meg azt ereményezi, hogy késõbb visszajárok benézni, és ittragadok.
Ez van, ilyen vagyok. 😄

Valahol jobb a helyzet, mint mondjuk 7-8 éve (mármint az MH-ban), mert tényleg nem zsugoriskodnak már annyira vele. Viszont lõtéri nap nem lett több; sõt; picit vissza is szorult. De oylan nagyon eleresztve sincsenek még a fiúk.
Régebben sorkatona idõkben a 3+6 lõszer elõferdült 9 hónap alatt. (Mint negatív rekord.)
Manapság a speciálisabb fegyverek lõszerével szokott volt gond lenni. Az AK meg még pár fegyver esetében okés. De pl. volt mesterlövészeimnél elõfordult, hogy fejenként egy évben 10-15 lõszert lõttek a Gepárddal. AZért az nem túl sok. (Jó, volt olyan év is, hogy 100 körül jutott.)
Ettõl fügetlenül kevés. Az idõ is, meg a lõszer is. Fõleg ahhoz képest, hogy tömegesen semmisítik meg (vagy adják el?) a lõszert.
Szerintem alap lenne mind katonánál, mind rendõrnél a heti egy lõgyakorlat. De az sem baj, ha több van. Egy sima fedett lõtéren is megoldható (lenne). Komolyabb fegyverekkel meg havonta min. egy nap, de akár egy hét is kellene.

Néha tényleg figyelembe érdemes venni. Pl. magyarok esetében is iszony nagy arányban vannak taplók külföldön. Sajnos. :S

akkor sry
Félreértesz. Nem a kiképzés szintjére gondolok. Hanem hogy ha ismered az ellen taktikáját, mert te is ezt tanultad akkor könnyû kijátszani.
[NST]Cifu
Furcsa egy ember vagy, kicsit favágó módszerekkel próbálsz szabadulni az additív szokásaidtól. :Ð

[NST]Cifu
Érdekes, én éppen azt hallottam, hogy mostanság rengeteg a lõgyakorlat a MH-nál, köszönhetõen a hatalmas mennyiségû lejáróban lévõ lõszernek.

A rendõrségnél ez ugyebár más tészta, ott a rendõrparancsnok dönti el, hogy a szûkös költségvetésébõl mennyit szán a fegyvergyakorlatokra. Miután minden téren szûken állnak (elég a rendõrautók kilométer korlátozására gondolni) a legtöbb helyen itt (is) spórolnak. A mi lõterünkre is jöttek/jönnek ki rendõrök, mivel évi kétszer kötelezõ lõgyakorlatot tartaniuk (de legalábbis amikor én voltam kint, akkor nem volt meghatározva, hogy mennyit kell ellõniük). Az elsõn megjelentek 50 lõszerrel, 10-en. Amit tudtunk, segítettünk e téren, de ez akkor is rémisztõ volt számomra... :S

Ez így van, csak azért az arányokat sem szabad elfelejteni...

www.smart-bus.hu

[NST]Cifu
Ez kb. olyan, mint amikor nekiáll valaki bármelyik népet szapulni. Legyen román, szlovák, szerb, orosz, izraeli, kínai, vietnami, akármi. Akár magyar is. Minden népnek megvannak a maga sötét emberkéi, idoljai és a zsenijei. Nem ítélnék el egyetlen népet sem egy szûk keresztmetszetbõl. Hidd el, néha kis hazánk fiai is úgy viselkednek külföldön, hogy az ember képe ég, ha belegondol abba, hogy azzal kerül egy kalapba a vendéglátó országban...

Én meg innen (is) vettem a dolgot. 😊
A domainbõl látszik, hogy dandár volt. De jól tippeltem, hogy a mi fantasztikus haderõfejlesztésük során a rakétadandárnak is sikerült ezreddé "felnõnie".

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Te jó ég, már megint fórumozok.
TE CIFU!!! Tényleg nem akarsz törölni engem? Meghívnálak egy virtuális sörre is érte. 😉

Én ezrednek tudom, de lehet, hogy dandár. persze ez nem jelent semmit. Fõleg akor nem, ha egy osztály ütegei együtt tesznek ki létszámra annyit, mint egyébként egy ütegnek kellene. Morál meg ... olyan, amilyen.

Érdekes. Itt az SG fórumon ilyen sok a hívõ ember?
Eléggé kilógok a sorból. ... Nekem nincs hitem. Semmiben.
(Így természetesen Oroszországban sem tudok hinni.)

degenerator
légvédelmi dandár a neve, nem?😊

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

veszelka
Oroszországot ésszel felfogni nem lehet, hinni kell benne!

Miért, van Gyõrben légvédelmi képesség??? 😉
(Jajj, még jó, hogy ismerõseim nem olvassák ezt a topikot. Menten megköveznének. 😄 )

Igazából az a pár üteg már nem légvédelem. Pláne nem alkalmas az ország légterének a lefedésére. Pár kulcsobjektum védelmére még csak-csak. Így ötletnek nem rossz. Bár lehet, hogy paks közelébe is raknék pár rakettát. 😊

Így van. Minden nép esetéebn vannak tajparasztok, meg vannak normális emberek. Az oroszokról szerintem a legtöbb embernek (nekem is) az a véleménye, hogy vendégszeretõ népség. Kicsit furák, meg más a mentalitásuk/felfogásuk, de attól még se nem többek, se nem kevesebbek másoknál. Az meg elég nehezen mondható róluk, hogy felsõbbrendûnek képzelnék magukat.

Na ez most téged minõsített, nem is kicsit. Fõként, ami a felsõbbrendûséget meg a lenézést illeti. Idézlek:
"mindket nep ugyanabba a taborba tartozik. "szovjetunio""
No komment. Talán elõször a saját kis portádat kellene kitakarítani, és utána fikázni másokat. De persze a te dolgod...

degenerator
felröppent olyan hír, hogy megszüntetnék gyõrben a légvédelmi képességet, és szétszórnák a 3 fõbb reptér között, a helyõrség pedig átalakulna logisztikai központtá...

vélemény?

veszelka
viszont muldr gondolom nem csecsenföldön futott velük össze.

Punker
háborúba nem az elit megy elsõ sorban.....

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

veszelka
oroszország nagy ország. gondolom új dolgot nem mondtam. elképzelheted, hogy a távol-keleti részbõl érkezett szergej kissé más, mint a moszkvai vlagyimir.

ahogy nálunk is más a kõszegen, sopronban felnõtt jóska, meg a sátoraljaújhelyi márió.

Mi nálunk is volt orosz laktanya és nem tapasztaltunk ilyesmit.
Normálisak voltak.
A cégünknél is dolgoznak oroszok,ukránok,és majdnem mind normálisak.Helyzetfüggõ.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Hat nemtom, nalunk volt orosz laktanya, es apam meselte, hogy a muszka kozolte anno veluk, mikor az ordenare paraszt viselkedest felrottak neki, hogy "pofa be berlinig minden a mienk"
Ez pedig a 80-as evekben volt! Vagy 20-30 ev alatt ennyit valtozott a mentalitas arrafele?

Eletemben tobb orosszal is talalkoztam. Igaz nem katonak voltak, de tajparasztok mind egytol egyig! Ja, mind diplomas volt, mielott azt mondod, hogy az aljaval sikerult talalkoznom. Nem, elmeletileg az oroszok kremje volt. Ezek utan a katonaikbol sem nezek ki sokkal tobbet.

Az hogy csecsniaban ki kezdte tok mindegy, mindket nep ugyanabba a taborba tartozik. "szovjetunio"

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Hát nem kellett neki népszerûségi versenyen indulnia. 😊
Egyébként anno a videót Zichermann István ajánlotta az egyik fórumon. Azóta van meg nekem is. Kopasz katonáknak anno mindig lejátszottam, pár hasonlóval egyetemben ... már csak hogy kicsit átérezzék, hogy a háború nem csak az, ami a rambófilmeken látszik.
Van egy durvább videóm is, de az idõközben eltûnt a Youtube-ról. (Valahol értem is; kiloccsant agyak, kiömlött belek, harckocsival szétlapított ember, stb...)

Azt hittem, hogy csak a Honvédségnél ilyen "jó" a helyzet. De látom, máshol is hasonlóan "rózsás". 😞

Igen, pont õrá gondoltam, meg pár másik emberre. 😉

Az oroszok soha nem képzelték magukat istennek. (Ebbõl is látszik, hogy életedben nem találkoztál orosszal.) A kínzásokat, rablásokat nem õk kezdték anno Csecsenföldön, hanem a másik fél - és ennek kapcsán igencsak eldurvult a helyzet.
Persze nem kell elhinned; engem meg nem érdekel mit gondolsz. De ha nagyon akarod, kérdezz meg olyat, aki esetleg ott is volt egy ideig, és résztvett pár ütközetben. Talán többet tud az egészrõl, mint te a médiából...

Ez egyértelmû. Én is asszem ezt írtam, csak más szavakkal. 😉

Csecsen ügyben Zichermann Pistát kérdezgessétek...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

veszelka
dilettáns vezetés volt. semmire nem jutott az, nemhogy logikus következtetésekre. a sorost, ha magára hagyod, akkor az ilyen...

érdemes megnézni a css által berakott videó végét, grachev tábornokot nem sokan szerethették a katonái közül.

veszelka
ismerni kéne az ottani, akkori állapotokat ahhoz, hogy megértsük az oroszok motivációját. nem hobbiból vonultak be. az ottmaradt orosz lakosságot, és a nem kollaboráló csecsenek egy részét rabszolgaként tartották a hegyekbõl leszivárgott milicisták. rengeteg embert gyilkoltak meg, 10ezrek hagyták el otthonaikat...erre jött az orosz agresszió.

gondolom, ha a délvidéken a nagyszerbia ortodox szövetség szabadságharcosai elkezdenék legyilkolni az ottani kisebbségeket, köztük a magyarokat, nekünk is kéne valamit lépni.

Molnibalage
Dudajevre gondolsz? Asszem Tu-22M3 pilóta volt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Én sem vagyok szakember, de az elvet nézd. Azonos kiképzéssel miért jutottak holmokegyenest különbözõ következtetésre? Mintha két azonos boxoló közül ez egyik kiütné a másikat, de kajakra az elsõ menetben.

Én azt olvastam, hogy a sorosok is fél vagy tökrészegek voltak, nem kaptak rendesen enni, zsold sem volt, semmi sem volt. Ad hoc megtámadták a várost valami hülye politikus ötleteként. A túloldal meg a hazáját védte. Ráadásúl valami volt légierõs extábornok vezetésével.
Az ejések meg meg csillantak orosz oldalon, de lõszer és kaja nélkûl õk sem "mûködnek".
veszelka
Leszoktak a lopasrol, rablasrol, kinzasrol, megeroszakolasrol, onmagukat istennek kepzelesrol?

Úgy értettem a "felesleges vitát", hogy nem csak a két oldal hk-nak a fejletsége döntené el a csatát. Mindegyik kilõhetõ. Kérdés, hol, milyen vezetéssel, kiképzéssel, ellátmánnyal, stb vetik be.
Nem mondom hogy az oroszok rossz módszert használtak, mert nem értek hozzá. Csak azt, hogy a védõk tudták miként fogják megtámadni õket.
Valami olyasmi volt, hogy az orosz doktrina szerint a város fõ pontjait kell elfoglalni. A csecsenek tudták hogy melyik épületre mozdulnak rá az oroszok, az ide vezetõ utakat belõtték és nem csak bevették magukat, hanem városon belül fogócskáztak az oroszokkal. Az eredmény ismert.
Ha jol tudom, M1 csak a sivatagban van lekonzervalva es fokozatosna alakitjak at oket M1A2-re. Szoval sok eselye nincs, hogy barki osszefut egy alap M1-el.

Alap M1 kontra T-80 elsõ verzió
1,2(3):1
Szerintem.