Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Egyébként nagyon vagány az, ha azt írod: ODS? 😊

\"Damnant quod non intelligunt.\"

Eszem nincs, hogy mit erõlteted még indig ezt. Sehol nem vontam kétségbe, hogy a légierõ ki tudja játszani a légvédelmet. De látom, nagyon rákattantál erre. 😊

A gaz ellen nem akart minket megtámadni. Csak nyûg lettünk volna.
De tény, hogy a mi irányunk csak mellépcsapásirány lett volna. A fõerõk Németországban ütköztek volna meg.

Molnibalage
Ez mind szép és jó volt papíron. Irak ugyanilyennel rendelkezett, csak többel és rûrûbben. Cirka 70 (!) felderítõ radart vagy radarállomást pusztítottak el ODS alatt. Ebben a SAM radarok még nincsenek benne...

Szóval látható, hogy az akkori jenki és NATO légierõvel szemben milyen harcértéket képviselt volna a mi rendszerünk. Az alacsonyan repülõ célok ellen tehetetlenek voltak és akkoriban a NATO az alacsonyan való akciózára helyezte a hangsúlyt nem véletlenül.

Az itt állomásozó két (?) ezred MiG-29-en kívül korszerû gép az nem volt itt. A magyar légierõ akkor nagyrészt MiG-21PFM és MF gépekbõl állt. Ez a '80-as években már eléggé megmosolyogtató volt szerintem. 2-4 db R-3Sz rakéval és kõkori elektronikával nem sokat lehetett volna elvárni. Volt egy kevés bisz és 12 db MiG-23MF. Hansonló mennyiségû MiG-23M asszem Sármelléken egy ideig, de a Tökölrõl áttelepült MiG-29 gépek után hazamentek.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Köszönöm.
Bár gondolom mi max "felvonulási" területe lettünk volna a gaz ellennek. :-S
Jajj, te jó ég! Kommunistáztam! Sõt, még kapitalistáztam is. Mi leszen mostan énvélem...? 😊
CIFU! Töröjjé engem!!!! 😄

Én is. A változás az igazi harmónia. 😉

Noshát. Amennyire én tudom, Mo.-nak elég komplex légvédelmi rendsezre volt a renccerváltás elõtt (mint ahogy a legtöbb VSZ/NATO országnak is).
Voltak nagy hatósugarú lokátorok, melyek leginkább a határon túl repkedõ, kisebb nagyobb kötelékeket voltak hivatva "meglátni". Mire a támadók az országhatárra értek, már (elvileg) észlelve voltak ... vala.
Ha nem, akkor a kisebb hatósugarú lokátorok (pl. légvédelmi rendszerek radarjai, stb.) zónáján is át kellett jutniuk. Szerencsés esetben ez nem történhetett meg (volt, hogy mégis 😊 ). Ekkor jól rázúdítottak a támadókra egy rakás rakétát. Ezek általában nem a csapatlégvédelem közül került ki; bár az is elõferdült. Ekkor már (szerencsés esetben) a saját gépek felszálltak, és kezdik a támadókat megközelíteni.
Tehát elsõ hullámban rakétákat lövünk rájuk. Második hullámban jön a saját légierõ, ami ízzé-porrá zúzza megátalkodott kapitalista/kommunista (igény szerint behelyettesíthetõ) gaz ellent. Ha ezen is átjut a támadó, akkor találkozik igazán a csapatlégvédelemmel.
Egy korabeli szabályzat szerint (és végülis logikus is) nem a vadászok fogadják az ellent elõször. Hiszen azok (fõleg, ha már manõverezõ harcot is vívnak) bezavarhatják a saját légvédelmet, és vétlen lelövéseket is produkálhatnának. ... Ami nem túl szerencsés.
Persze ez csak egyfajta elvi vázlat. Erre jön az, hogy minden eszköznek megvan a rendszerben az alkalmazási területe, határa. Megvan a vadászok tevékenységi területe (magasság, stb.), és ugyanez a légvédelemnek is; akár ütegre lebontva.

Szóval egy ilyen rendszer eléggé komplex. Ha valaki látott már ilyen mátrixot, és elõtte nem találkozott ilyennel, gyorsan be tudja fonni a szemöldökét tõle. 😉

Én a harmóniát szeretem... 😊

www.smart-bus.hu

És az miért baj? Hadd lángoljon. A pusztulást mindig az újjáéledés követi. 😉

És ez papíron hogy kellene hogy mûködjön?
Van pl: a pápai reptér amit bevédtek mindenféle üteggel. Meg vannak/voltak ott MIG-ek. A kettõ hogy mûködött egyûtt? Ki mire lõtt?

Ha nem látod hogy jön az ellen akkor hogy száll fel a géppár? A két géppáron túl a többiek milyen készûltséget adtak? Mi kell ahhoz hogy pl mindenkit felzavarjanak és ezt mi jelezte volna elõ?

tudom a háborúnak lenne elõszele, de ez most pusztán elméleti kérdés
Azt itt nehéz... a virtuális világ keretei miatt túl sok a félreértés... az ilyen egymás melletti elbeszélések miatt meg hamis képet kapunk a másikról... aztán a nyakunkba ül az ego, és már ég is a topik...

www.smart-bus.hu

"A Nyeva az objektumvédelemre lett kitalálva"
Részben.
(Szerintem már meg is válaszoltam.)

Tudod, ilyenkor az a következõ lépés, hogy vitázol is, és közben azért kívülrõl szemléled a vitát. Az az igazi. <#wink>

Molnibalage
A Nyeva az objektumvédelemre lett kitalálva. Magyár a miért ne védehetne kérdést nem értem. Azt csinálta amire kitalálták...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ha ilyen kerek mondatokban zajlana a fórumozás, akkor hátradõlve tudnám élvezni a pattogatott kukorica ízét... 😄

Végre nem én vagyok nyakig benne egy vitában... kívülrõl is jó szemlélni... 😄

Ráadásul ragad valami az emberre! 😊

www.smart-bus.hu

Sõt, javítom magam. A kivételes részt ki lehet húzni.

Vajh, most miért mondasz ellent saját magadnak? Nem azt fejtegetted éppen, hogy "Ma már összemosódhatnak a szerepek"???
A NYEVA miért ne védhetne objektumot (is)? Nem az eszköz, hanem az alkalmazott módszer teszi a cuccot azzá, ami. (Pár kivételtõl; pl. lé. gá., stb. eltekintve.)

Ha elõször is elolvasnád az elõzményeket, és értelmeznéd is, nem pedig csak így bele-vauvau, akkor most nem égetnéd magad. Persze ha szereted, csináld. 😊

"csak szimplán "lehülyéz""
Igen? Hol tettem ilyet?

""Nem alkalmazunk jelzõs szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.""
Tehát akkor az "okos" jelzõt sem lehet alkalmazni? 😊

Molnibalage
Holott pl. egy repülõtér légvédelme csapatlégvédelemmel szokott megoldva lenni ... vala.

Kivéve amikor nem. Itthon speciel nem ez volt a gyakorlat. Ezek szerint meg sem nézted amt linkeltem neked.

Itthon minden repteret egy Nyeva üteg védett(késõbb az oroszoknál volt asszem egy Buk, nézd meg a linket amit adtam) ami legtöbbször teljesen fix volt. A Nyeva meg bizony nem éppen egy mobil valami még a Kub-bal sem összevetve.

A Tököli repteret konkrétan a Duna melletti erõdbe telepített üteg védett. Fix betonalapokon voltak az indítóállványok. Mai napig megtekinthetõ...

Miért is? 😊

"az csak képességek szerinti kategorizálás részben"
Hát igencsak részben! 😊
Inkább feladat jellegû kategorizálás. A PATRIOT csapatlégvédelemre és egy adott terület lefedésére is alkalmas. Az, hogy melyiket látja el, az nem a képességétõl függ, hanem attól, hogy hogyan alkalmazzák (ugyanazt a rakétát).

"Nézd már meg az Volhov és Kub paramétereit légyszíves."
Azt áruld el nekem, hogy vajon miért erõlteted nekem ezeket a technikai dolgokat. Holott egyáltalán nem hoztam fel ilyen problémát, és nem is ellenkeztem azzal. A problémád (értetlenkedésed - ha úgy tetszik) teljesen más jellegû volt.
persze citálhatsz nekem könyvtárnyi irodalmat is a netrõl, ha neked azzal jobb. De a kérdés nem ez volt.

"Ma már összemosódhatnak a szerepek."
látom, már kezded kapizsgálni. 😉
Nem az eszköz az, ami csapatlégvédelem, vagy nem csapatlégvédelem. Hanem az alkalmazás módja teszi azzá.

A légvédelemnek két fõ része van. Az egyik a csapatlégvédelem, melynek feladata, hogy az adott csapatokat (legyenek akár mozgás közben ,vagy települve) oltalmazza.
A másik felének meg az a feladata, hogy egy adott területet (légteret) óvjon, ATTÓL FÜGGETLENÜL, hogy ott tartózkodik-e saját erõ, vagy sem. (És itt a hangsúly.)
Kispajtásunk erõsen keverte a kettõt. Lényegében külön kezelte az objektumvédelmet, meg a csapatlégvédelmet. Holott pl. egy repülõtér légvédelme csapatlégvédelemmel szokott megoldva lenni ... vala. (De szép megfogalmazás. De már át nem írom! 😊 )
Ezért is kérdeztem rá, hogy neki mi jelent vajon a csapatlégvédelem. Erre jött a típusokkal, meg a töbivel. ... Én meg gyönyörû a mosolyommal. 😉

Én írtam, hogy a csapatlégvédelmet kellene erõsíteni nagyon. Erre jött, hogy azért EMELLETT kellene a reptereket is védeni.
Ha a kettõt összerakod, akkor rájössz, hogy miért kérdeztem, hogy neki mit jelent a csapatlégvédelem. 😉
Ha repteret akar védeni, az csapatlégvédelem; mégha objektumról is van szó. Ergo kár volt kijavítania, mert ugyanazt mondta el, amit én. 😉

" objektumvédelmet milyen rendszerekkel szoktak megoldani ?" (css)

"Csapatlégvédelmi egységgel is ellátható objektumvédelem." (Molnibalage)

Az olvasás tudománya hatalmas vívmány, pláne az értelmezésé. Az, hogy mivel szokták, annak köze nincs ahhoz, hogy mással is meg lehe-e csinálni. Márpedig, ha más nincs, akkor az is megoldható, hogy felültetek két század katonát a Paks környéki fák tetejére egy-egy Mistrallal, és 8 óránként váltják egymást. Ez objektumvédelem? Naná, objektumot védenek. Légvédelem? Naná.
Az irakiak is telepítettek Kubokat az atomerõmûveik mellé. A csapatlégvédelmi eszközök ugyanis lehetnek immobilak is, ha a helyzet úgy kívánja.
Ja, és adja már meg valaki nekem az egyetlen, megmásíthatatlan, mindenki által elfogadott, szent definíciót a csapatlégvédelem fogalomra! Tudom, css-nek a kisujjában van, de tõle hiába várjuk az infót.
Egyébként most éppen veled értek egyet 😊
Nem terád vonatkozik, hanem css-re. Nyitogatja a bicskát a zsebemben a hangneme, ahogyan neked válaszolgat. Az meg pláne, hogy nem is törekszik kifejteni az álláspontját, csak szimplán "lehülyéz". Ami persze ellentétben áll a fórum szabályzatának elsõ mondatával:
"Nem alkalmazunk jelzõs szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet."

Mert az egy dolog, hogy sokszor nem értek egyet azzal, amit esetleg te írsz, de akkor sem így kell válaszolni.
Neked írta? 😄

www.smart-bus.hu

Molnibalage
Ez most akkor rám vonatkozik?

Na, az ilyen stílusban fórumozó emberkéket tényleg lehetne moderálni és banolni.
Molnibalage
Tudom, hogy mi a csapatlégvédelem, de az csak képességek szerinti kategorizálás részben. Természetesen nem Igla és Zsu-23 rendszerekkel oldod meg az objektum védelmet, de mix. az ideális. Vagy gonodolod viccbõl tart a csapatlégvédelem a MANPAD-tõl a Buk-ig?

Nézd már meg az Volhov és Kub paramétereit légyszíves. Harcászati szempontból ma lényeges paraméterek terén nincsenek távol egymástól. Lehet, hogy a Volhov fellõ 20 km-re is, de ez lényegtelen ma, a kinemszarja le kategória szinte szerintem. Harci zónában 8000 méter felett is ritkán repülnek a vadászok.

Kinematikai hatótávolság szempontjából szinte egyfromák, alkalmazhatóság terén, csak az Kub az félaktív és mobil és "picit" jobban manõverezik a rakéta. Magyarán az semmi nem gátolja meg, hogy a Kub objektumvédelmet is ellásson. Kinemszarja le, hogy te csapatlégvédelmekhez sorolják. Ha elkap egy gépet akkor füstölve zuhan le. Pont. A kalapáccsal is lehet szöget és fejet is beverni. Szerinted melyik a gyakoribb?

AF alatt is F-16 gépek bombáztak stratégiai célokat és B-1 gépek taktikait. Ma már összemosódhatnak a szerepek.

Én nem értek ezekhez, csak lelkesem szemlélem a topikot, tehát jó lenne, ha kifejtenéd bõvebben... szeretnék eligazodni itt az útvesztõben! 😊

www.smart-bus.hu

Minek meséljek? Leírtam már. Ha nem érted, nem az én bajom. <#vigyor2>
De talán utánanézhetnél olyan dolgoknak, hogy
1. mi is a csapatlégvédelem, mire használják és hogyan
2. objektumvédelmet milyen rendszerekkel szoktak megoldani (sokat segíthet ezügyben az 1. pont figyelembevétele)
<#vigyor4>

Molnibalage
Akkor mesélj... Mert aki még a geometriai korlátozást sem látja be önmagától és még más "szakember" segítségével akkor nem is tudom, hogy mi a túróról kéne itten beszélni...

Te olyan okos vagy! 😊
Szeretem, mikor "hozzáérõ", és a témával kapcsolatban "személyes tapasztalattal rendelkezõ" ember kiokosít dolgokról. Az mindig örömmel tölt el engem. 😊)

Molnibalage
A csapatlégvédelem a Mistral, Sztrela MANPAD-tól, a Loara, Zsu-23-4 AAA rendszereken keresztül, A Tor, Avenger, Chapparal, Roland rendszereket jelenti az Kub és Buk rendszerekig bezárólag. Mit nem éresz ezen? Komolyan mondon nem értelek, hogy mi bajod van...

A zavarvédelem terén meg egy kis szemlélet. Mikor a Kub készült ECM nem nagyon volt, ha volt az is primitív. A Kub alapvetõen egy buta valami, mert célhardver. A gép helyettesíti sokmindenben az embert és ez egy bizonyos pontig segít. A Nyeva és Volhov rendszerek esetén az ember nagyon komoly szerepet tölt be, mert nem szûrt információt kap. Magyarán egy évtizedes gyakorlattal bíró radarkezelõ az emberi intelligenciával "szûrí" a beérkezõ radarképet. Zord errõl szebben és jobban tudna mesélni.

Nem tûnt fel, hogy AF alatt csak az SA-3 volt eredményes a Kub-nak meg termett babér. A félaktív Kub-ot az ECM a "célról elhúzással" gyakorlatilag teljesen hazavágta.

Tévedtem. Komoly. 😊

Molnibalage
Akkor sorban.

- Ez nem hit kérdése.

- Nem, nem egyetlent. Ez a szövegembõl nem is jött le? A Kub ütegnek a saját radarja is kereshet célt, de pl. az '73-ban több üteghez (jellemzõen 3-4-hez) tartozott egy távolfelderítõ radar. Mikor ezeket megbénították zavarással akkor még mindig volt valami a tarsolyban.

- Milyen helyzetet keverek továbbival? Finoman szólva zavarosan írsz.

- Milyen hatékonyságról beszélsz ott ahova nem lát be a radar?

"Csapatlégvédelmi egységgel is ellátható objektumvédelem."
Mégegyszer megkérdezem már, hogy vajh mit jelent a te értelmezésedben az a szó, hogy "csapatlégvédelem"? Felettébb érdekelne. 😊

"Bizonyos szempontból az Volhov és Nyeva zavarvédettebb."
Miket meg nem tudok...?! 😊

"Geometrialailag lehetetlen megoldani a problémát. Pont."
Ohh! Hát ha te mondod, akkor elhiszem. 😄D

"találsz olyan helyeket amire simán nem lát rá a radar"
Ugye nem egyetlen radart képzelsz el az ország közepén? 😊
Mondd, egy KUB üteg szerinted hogyan épül fel (például)?

"Az én ismerõsöm meg közölte, hogy kb. 1000-1200 méterig az ország viszonylag nagy része ellenõrzött."
Nem tudom, de nekem erõsen sanda gyanúm az, hogy te a mostani helyzetet kevered a korábbival. Csaxólok, hogy akkor nem egy foghíjas légvédelmi ezred õrizte kis hazánk területét. 😊

"Vagy esetleg idézzek fel egy hadgyakorlatot? A '80-as évek közepén volt egy folyami átkelési gyakorlat. Asszem Volhov ütegek védelmezték az átkelést."
Igen, én is olvastam a Top Gunban. 😊
Mellesleg azért abban is reménykedem még, hogy azért a szövegértelmezési problémád nem túl komoly. Mint írtam is, a hatékonyság más kérdés. Én az elvi eshetõségrõl beszéltem. Szóval kár ezen pörögnöd ennyie. Bár tény: jól áll. 😊

Molnibalage
Igen. Itthon ma már csak az van, vagy az sem... A platós Mistral szar egy rossz vicc az Avenger rendszerrel összevetve. Az Iglákat kidobják vagy már ki is dobták a barmok odafent. Kub-ból van mennyi is? 2 üteg?

Csapatlégvédelmi egységgel is ellátható objektumvédelem. Az Kub indítási zónája kellõen nagy ehhez, a magasan repülõ célokkal is boldogul. A probléma az elektronikai sebezhetõsége a modern zavarórendszerekkel szemben. Bizonyos szempontból az Volhov és Nyeva zavarvédettebb.

Molnibalage
Geometrialailag lehetetlen megoldani a problémát. Pont. Szerkesztéssel bebizonyítható, gyerekjáték. Vagy próbálkozz Google Earth-tel. Rakd magad 300 méterre és szerte az országban találsz olyan helyeket amire simán nem lát rá a radar. Hiába volt Sz-200 az ország közepén, a radar a horizont alá nem lát be. Tehát a szép nagy hatótávolsága elég elméleti, csak magasan repülõ célok ellen igaz. Mellesleg az indításra váró rakéták száma nevetségesen alacsony. Az akkori szovjet rakéták eredményességével valszeg 0 lelövést ért volna el vele a személyzet, vadászok ellen meg fõleg. Bár nem is azok ellen készült, de még a líbiai indításokra is a nagy gépeknek is volt ideje reagálni és alacsonyabbra menni...

Ha teljesen sík terep lenne Mo. és úgy kéne a 300 méteres lefedettséget biztosítani akkor sem menne csak ha pár hegyre raknál radart, de abból is új kell, mert földháttérben a régi orosz cuccok nem látnak. A lefedettség jelenleg finoman szólva foghíjas.

Az én ismerõsöm meg közölte, hogy kb. 1000-1200 méterig az ország viszonylag nagy része ellenõrzött. 600 méter alatt iszonyatos hézagok vannak, 300 méteren jóformán arra repkedsz amerre nem szégyelsz fõleg a dimbesdombos környéken és hegyvidéken.

Vagy esetleg idézzek fel egy hadgyakorlatot? A '80-as évek közepén volt egy folyami átkelési gyakorlat. Asszem Volhov ütegek védelmezték az átkelést. Szu-22 gépek hajtottak végre imitált támadást alacsonyan. Az bombaoldási pontban célfotó igazolta, hogy ott voltak. A radarok nem is látták õket, nemhogy befogást produkáltak volna. És akkor még "kicsit" izmosabb volt a magyar légvédelem és tudták, hogy jönnek! Most akkor szerinted milyen sûrûság kéne a teljes 300 méteres lefedettséges? Elárulom. AWACS. Gondolod viccbõl gyúr mindenki olyan gépre aki komolyan gondolja a dolgot?

"csapatlégvédelem"

Nekem valami ilyesmi szokott eszembe jutni, amikor nézem a magyar focistákat, akik a kapu elõtt kvázi függõlegesen belebikáznak a labdába.
"Honnan veszel ekkora sületlenséget?"
Talán onnan, hogy ismerek nem egy, légvédelemnél szolgáló szakembert, aki nem csak a honlapok világából tájékozódik.

"Már maga a domoborzat takaró hatása miatt ez egy olyan kijelentés, hogy lefordulok a székbõl."
Ohh, igen? Mesélj. 😊

Amúgy mit csekkoljak a térképen?

"Azért objektumvédelemre elkéne valami szerintem."
Mondd, neked mit mond az a szó, hogy csapatlégvédelem?

Komolyab fegyver nálam az a pusku, amivel nem lehet belsõ (pl. 100 méteres) lõtéren lõdözni. 😊
Amúgy pl. AK-val, gpu.-val nyugodtan lehetne hetente egy lövészet egy belsõ lõtéren. (RPG-vel azért csúnyán venné ki magát, de szerintem PUSZ-7 betétcsõvel az sem kivitelezhetetlen. 😊 )
Havonta egyszer meg elmehetnének a nagyobb lõterecskére puffogtatni.

"Bár nekem a heti egy nap is nagyon soknak tûnik az kézifegyverekhez."
Lövészetbõl soha nem lehet elég. 😊
Ahhoz, hogy a katona ismerje a fegyverét, és hatékonyan tudja használni, ahoz az kell, hogy minél többet lõhessen vele. A mostani csak arra jó, hogy szintentartsa az embert. ... Kevés, mint mákostekercsben az önindukció.

"Legalábbis innen az irodaablakból... 😊))"
Hát igen. Onnan minden olyan békés, nem? 😉)

Molnibalage
Azért ha visszagondolsz a múlt rendsezrre, te is láthatod, hogy ott biza 300 méteres magasság fölött gyakorlatilag az egész ország le volt fedve légvédelmi rakettákkal.

Mikor? Hol? Honnan veszel ekkora sületlenséget? Már maga a domoborzat takaró hatása miatt ez egy olyan kijelentés, hogy lefordulok a székbõl.

Hogy milkyen hatékonysággal, az más kérdés, de a lehetõség megvolt.
Ezzel szemben ma a KUB-ok nyújtanak valami 20 km-es lõtávot (egy osztály, ami inkább csak üteg erejû), meg van egy osztály Mistral nevû csoda, ami 3,5 km-es magasságig használható. Ezek együtt, ha a jóisten is úgy akarja, meg minden összejön, akkor talán egy megyét tudnak úgy-ahogy lefedni. ... Azért annál több helyre kellenének, mintsem, hogy ennyi elég legyen.

Csekkold ezt és aztán tanulj belõle szerintem.

Persze tény, hogy a vadászok jelentik a fõerõt ilyen szempontból. Én is vadászgép párti vagyok. Meglátásom szerint a hadseregünknek mindössze csapatlégvédelemre lenne szüksége. De abból igen jóra. + a vadászokra, amibõl az a 14 griffmadár édeskevés.

Azért objektumvédelemre elkéne valami szerintem. Legalább kecsót és egy kitérõ repteret védeni illene. Kub helyett sajna nem lesz semmi egy ideig pénzhiány miatt.

Hmmm... Nálad mit is takar akkor a "komolyabb fegyver" fogalma? Erõs a gyanúm, hogy nem egyrõl beszélünk... 😊
Bár nekem a heti egy nap is nagyon soknak tûnik az kézifegyverekhez. A nagyobbakhoz meg... Havi egy nap, az évi tizenkettõ, na kb. az megvan most is csak mondjuk 3x4 napban, szóval nem látom a lemaradást olyan nagynak.
Legalábbis innen az irodaablakból... 😊))

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Cifu! Megtennéd, hogy kimoderálsz még vagy két hétre? Sok munkám van. 😊
Köszi. 😉

Azért ha visszagondolsz a múlt rendsezrre, te is láthatod, hogy ott biza 300 méteres magasság fölött gyakorlatilag az egész ország le volt fedve légvédelmi rakettákkal. Hogy milkyen hatékonysággal, az más kérdés, de a lehetõség megvolt.
Ezzel szemben ma a KUB-ok nyújtanak valami 20 km-es lõtávot (egy osztály, ami inkább csak üteg erejû), meg van egy osztály Mistral nevû csoda, ami 3,5 km-es magasságig használható. Ezek együtt, ha a jóisten is úgy akarja, meg minden összejön, akkor talán egy megyét tudnak úgy-ahogy lefedni. ... Azért annál több helyre kellenének, mintsem, hogy ennyi elég legyen.

Persze tény, hogy a vadászok jelentik a fõerõt ilyen szempontból. Én is vadászgép párti vagyok. Meglátásom szerint a hadseregünknek mindössze csapatlégvédelemre lenne szüksége. De abból igen jóra. + a vadászokra, amibõl az a 14 griffmadár édeskevés.

Várjá, lefordítom.
Tehát kis fegyverrel (pisztoly, gkr., esetleg gpu/SZVD) hetente egy lövészet egy belsõ lõtéren. Havonta pedig egy egy normál lõtéren.

Nagyobb fegyverrel min. havi egy nap. lövészet. De évente be lehetne iktatni egy egyhetes mókát is.

Másoknál megy az ilyesmi. Én ezesetben a finneket hoznám példának. Náluk az átlag katona is oylan, mint nálunk a legjobbak - lövészet terén.
Nem azt mondom, hogy mindenki ennyit lõjjön a hadseregben, de a harcolók egy jó része (lövész, felderítõ) nyugodtan puttyogtathatna ennyit.
Nagyjából 10 évet dolgoztam ilyen területen; szerintem nem megoldhatatlan.