Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

I.C.ram
Jo hat valamit valamiert. Viszont egy 126-os meg 30 ev mulva is auto marad.
A lökettérfogathoz képest nem durva. Viszont pont duplája annak, amit egy mai modern nem alulmotorizált kocsi megfelelõ kényelemmel tud.
És nyilván annyira elégedettek vele, hogy licencgyártják a HMMWV-t MOWAG Eagle néven... Illetve az Eagle IV már Duro alapú, de az elsõ három verzió HMMWV...

Illetve a svájci és az afgán hegyek "kissé" más jellegûek. Afganisztánban a szarci totálisan nem vált be.

I.C.ram
Egy W126 500-as (5 literes V8) Autopalyan nem eszik tobbet 11-12 liternel. Varosban meg 15-16-tal elszaladgal. Nem olyan huudedurva a fogyasztasa ezeknek, mint sokan gondolnak.

280-as allolampas Mercim eszik varosban 13-14 korul, pedig az csak 185 le.
Willenbrock
Nem biztos hogy mindet onnan szedték össze.Én így is sajnálom ezeket mert a Mig-25 a kedvenc gépem.Szerintem múzeumokban sem nagyon látni ezt a típust,legfeljebb Oroszországban a szabad ég alatt.Szépen ki lehetett volna állítani párat belõlük európai múzeumokban is-legendás és ritka típus.

I.C.ram
De akkor a svajciak miert hasznaljak szinte megjelenesuk ota? Naluk csak hegyek vannak, es nem is surun jarnak mashova a katonaik.
polluxware
ha csak a hadifelszerelést buzerálnák szét..

Remélem lesz majd valaki aki bemutatja pár év múlva ,hogy mi marad az országukból miután a jólelkû keresztény nemes lovagok elhagyják a terepet. <#zavart1>

tudom pacifista dumának tûnük, de azért így még a ruszkik se vandálkodtak nálunk..

max elvittek mindent<#nyes> (kakukos óra, sublót fiók, meg a nyemci jeszty)

A homokból kiásott gépeknek sokat már nem tudnak ártani...

Az a "jóval drágább" HMMWV (M1025, tehát már valamilyen szinten páncélozott) jelenleg ~12M HUF-ba van. Mi az alufólia szarcikat laza 34M HUF-ért vettük, csapatnál gyakorlatilag csak kerékcserét lehet rajta végezni, minden máshoz szakszervízbe kell vinni! Rohadtul hadieszköz feelingje van... Ráadásul a magyar csapatok Afganisztánban annyira elégedetlenebbek voltak vele, hogy a HM kénytelen volt nekik Humwee-ket venni (kizárólag afganisztáni használatra). (Ahogy egyik vezetõjük mondta: "Jó a Mercedes offroad-ozni, de sivatagban vagy hegyek között, mint pl Afganisztán vagy Irak, használhatatlan.)

Willenbrock

Willenbrock

Az USA katonákból kitört a kultúra.

RatBaG
valamelyik hajnalban pont láttam a discoveryn, ahogy kibelezték...

Per Aspera Ad Inferi.

Willenbrock
A Hummer nagyobb,erõsebb,szebb-ennyi.

"G Calss elsõ terepszög: 36°
HMMWV elsõ terepszög: 54º"

Lehetnek itt vicces dolgok azért, az amerikaiak/angolszászok ált. fordítva számolják a szögeket tudtommal (függõleges/vízszintes tengelytõl).

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

[NST]Cifu
Miután kiselejtezésre váró (azóta ki is selejtezett) példányról van szó. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Gundark 1 1
Akár igy akár úgy, szívesen mászkáltam volna benne 😊
Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Tájfun SSBN.

Kicsit viseltes.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Hypo
mindkettohoz volt (van) szerencsem, es messze nem olyan a fogyasztas mint amit gondolnak, de legalabb HALAD bazz😊)) a futomu meg egy gyongyszem sok csilivili szar muanyag japan csoda kattog csorog egy evessen.

Na ja, nekem is egy benzines W126 kellene az utolsó évjáratból. Mit érdekelne engem a benzinfogyasztása (legalábbis egy ideig) 😊. A W124-es már nem annyira 😊
Hypo
1994 ig gyartottak AUTOKAT, azota ilyen plug and play copmuteres aluminium szarokat csinalnak sajnos.

Egy 1993 as utolso szerias E merci es egy 2000 utani eg es fold az elobbi kene az utobbi semmi penzert.

Közben megnéztem, a németek pl. kétféle motorral rendszeresítették a G Merciket, az egyik az 5 literes benzinmotor, a másik a 2.9 literes 5 hengeres TD intercooleres OM 602D motor 98-120 lóerõ közötti teljesítménnyel. A dánok szintén a dízelmotoros verziót rendszeresítették. Az õ adataik szerint a 95 literes üzemanyagtankkal kb. 450 kb. távot tud megtenni a kocsi (3.1 tonna saját tömeg!)
Azt azért hozzá kell tenni, hogy megbízhatósági versenyben az E Merci a listák hátulján tanyázik, márpedig a 270 CDI annak volt a legfõbb motorja.
Egy sima örvénykamrás, gyakorlatilag mindenevõ kétszelepes OHV turbodízel motor pedig könnyebben szerelhetõ, mint egy Commonrail dízel, kevesebb alkatrészbõl áll, nem elektronika dönt mindenrõl, ami az üzemanyag ellátással kapcsolatos. Ha a CR dízelmotornak baja van, akkor ott röpködnek a százezres költségek. Ráadásul a CDI motorok híresen kényesek az üzemanyag kéntartalmára, ezért nem is tudnak pl. az amerikai dízelolajjal mûködni sokáig, mert egyszerûen tönkremennek.
Ez harctéren jelentõs logisztikai hátrány. Pláne bevetés közben, amikor a klasszikus kalapácson kívül nem sok szerszám adott a szereléshez.

Kaposszekcsõn meg tudtommal a H1-es és G Mercik nagyjából egyformán teljesítenek terepjáró-képesség szempontjából.

Privát életben természetesen G Mercedes kellene, az a KLASSZIKUS terepjáró.
egy katonai terepesnél csak az számít hogy egyszerû legyen mint a faék és ha kell háromkeréken repedt motorblokkal is hazamásszon

Nem vagyok naprakész a terepjárókban, de azt konkrétan állíthatom, hogy egy ismerõsömnek az országban elsõk között volt Hummere (1995). Elõtte egy csicsázott "G" Mercije (is) volt. Sokszor visszasírta a Merci megbízhatóságát, a Hummerrel sok mûszaki problémája volt (biztos, azért, mert piros volt...)
Az úriemberrõl talán annyit, hogy olajszõkítéssel foglalkozott, tehát anyagi okok nem motiválták...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Punker
vagy elõny, el kéne fogadni hogy 2 teljesen különbözõ alap koncepció.....

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Molnibalage
Látom megy itt a nagy terepjáró párharc. Én nem nagyon értek hozzá, de a kisebb fogyasztáson kívûl úgy látom semmit nem tud felmutatni a Merci és jóval kisebb is. Ez azért valljuk be elég nagy hátrány..

Ja, és az utcai Hummer H1 tesztfogyasztása 17-22 liter volt. Végseberssége a gyár szerint 135 km/h. Jóval közelebb van az a 2.7-es G Mercedeséhez....
Ja, és már tervezik, hogy a G Mercibe is beszerelik a Fiatok 1.25 literes JTD motorját, amit felpiszkálnak 120 lóerõre, és 300 Nm-re, valamint a tervek szerint a fogyasztás 7 literre fog leesni.

A G Merci a jelenlegi 2.7-es motorral akkor eszik 10 litert, ha éppen nem terepen megy, hanem országúton egyenletes 90 km/h-t, ami ráadásul még egy picit lejt is (gyári megadott fogyasztás UTCAI kivitelre 9.6 liter / 100 km lakott területen KÍVÜL). Ha véletlenül terepre kerül, ott a 20-30 liter simán lecsusszan a torkán. Ráadásul az már CDI motor, ami bármirõl híres lehet, csak nem a tervezett élettartamáról. Ehhez jön, hogy a meghibásodási aránya bõven rosszabb, mint a régi TD motoroké. A katonáéknál pedig a megbízhatóság bõven maga mögé szorítja a fogyasztási költséget, tehát õk inkább a régi TD motorral fogják megvenni. Katonáéknál nem fog egyelõre játszani egy változó geometriájú turbó, mert annak õsellensége a korom.
Az sem mellékes, hogy amíg nem épül fel a turbónyomás, addig a kocsi szimpla szívódízelként mûködik, itt a nagyobb motor eleve sokkal jobb. Legendák keringenek mélygarázsból kiállni akaró 1.6 HDI autókról, akik csak folyamatos padlógázzal tudják elkerülni az állandó lefulladást. Márpedig azért valljuk be, a terepjáróknál szükség van rá, hogy alacsony fordulaton nagy nyomatékkal menjen lassan, de biztosan. Itt pedig a nagy dízel verhetetlen lesz.
qtab986
Willenbrock
Ez mi? Ez valami fantasy repülõ erõd?

Willenbrock
Nagy látványosság lesz Május 9.Úgy látom a ruszki terepjárók is fejlõdtek sokat a hagyományos UAZ-okhoz képest.Van a képeken néhány gép aminek az alkata a Hummerhez hasonló:-)

veszelka
polluxware
nemtudom.. de értelmetlen ezen filózni

ez kábé olyan mintha azt mondanám hogy Hódmezõvásárhelyi úton egy btr80-ast 130as tempóban fényképeztek le a rendõrök..

tutira rá vágjátok hogy ez mese

(pedig megtörtént)

[NST]Cifu
A parti õrség szinte sehol sem tartozik a haditengerészet alá, általában a határõrség, a belügyminisztérium, a hajózási minisztérium, vagy a nemzetvédelmi minisztérium alá esik, országtól függõen. Még a Szovjetúnióban is a szovjet parti õrség a határõrség része volt, és mint ilyen, a nemzetvédelmi minisztériumhoz tartozott.

A haditengerészet alapvetõen katonai egység, a parti õrség a határõrséghez hasonlítható inkább, illetve a rendõrséghez és a tûzoltókhoz. A feladatuk a parti vizek felügyelete, az ország partmenti vizein az ország jogainak képviselete. Õk felügyelik továbbá a hajózási jeleket (bóják, világítótornyok), és õk felelõsek a partmenti vizeknél a kutatás-mentés feladatáért.

Az USCG 1915-ben jött létre, az addigi partmenti "határõrség" feladatai mellé ekkor kapta meg a partmenti kutatás-mentést, majd késõbb a hajózási felügyeletett és a világítótornyok felügyeletét. 2003-ig a közlekedési minisztériumhoz tartozott, 2003-tól átkerült az akkor létrehozott nemzetbiztonsági hivatalhoz.

Háború esetén az US NAVY alá tartoznak.

veszelka
esetleg tuningolva volt?

Gundark 1 1
Köszi. De tulajdonképpen miért nem a Haditengerészet részei? Mármint rendesen 😊 Biztos ez is valami biznisz mint a Marines 😊
polluxware
phúú.. oké igazad lehet

biztos rosszul láttam

I.C.ram
Le van irva feketen-feheren: Maximum speed 70 mph - 113 kph
I.C.ram
Jo, akkor biztos hazudik a gyarto... Mert mennyivel jobban megerni neki lefele kerekiteni a vegsebesseget...

Nezd meg magad... Raadasul ez a legkonyebb valtozat, aminek meg teteje sincs.
polluxware
katonai volt.. de nem vitatkozom veled

legyen 115

csak azt mondom amit láttam..

[NST]Cifu
Katonai értéke visszafogottan van az USCG-nek, a civil hajók, esetleg csónakok, talán helikopterek ellen használható géppuskák, gépágyúk, legkomolyabb szinten 127mm-es hajóágyú fordul elõ náluk. Rakéták, torpedók, egyébb komolyabb fegyverzet nincs. Átszálló egységeik vannak, ez kb. egy SWAT szinten kiképzett egység, kifejezetten a csónakkal való megközelítést, átszállást, a hajókon való küzdelre készülnek rá. Egyszerû gépkarabélyaik, könnyû géppuskáik, mesterlövész puskáik vannak, gránátvetõt, rakétát nem láttam még USCG-s egységeknél.

Háborúban alapvetõen ugyan az a feladatuk, mint békeidõben: a part mentén járõröznek, és igyekeznek megakadályozni azt, hogy ellenséges beszivárgó egységek érjék el az amerikai partokat. Az USCG-t egyébként nem csak amerika partjainál látni, például 2003 után az Arab-öbölben USCG hajók vették át az Iraki partvonal õrizetét, ellenõrizték a ki- és befutó hajókat, hogy keresett Szaddam-párti tisztek és katonák ne menekülhessenek el, illetve ne juttathassanak fegyvereket a milicistáknak a tenger felõl.

I.C.ram
ja... itt egy G mercivel siman elfertek volna a ket ut kozott 😛
Willenbrock
Van egy olyan elõnye is hogy mérete és tömege miatt könnyû vele utat törni pl. az iraki forgalomban.Úttörõ jármû olyan mint a Crash Dayben.<#vigyor4>

I.C.ram
Hivatalosan 115 a vege asszem a Humvee-nek a gyarto szerint. Ne keverd ossze a civil valtozattal.
polluxware
viszonylag terheletlen Hummer azért annó Balaton környékén lazán otthagyta a többi autót sebességben.. láttam én azt 130felett kotorni, szóval azért óvatosan ezzel a kijelentéssel hogy max 110

hangsúllyozom "viszonylag terheletlen volt amennyire láttam"

meg ennek már kábé..húú jó pár éve😊

veszelka
elhiszem neked, én is csupán azt mondom, amit láttam. motorokhoz nem értek, szóval nem tudom, hogy az a karbantartás milyen szintû volt.

egyébként érv lehet az is a g-merci mellett, hogy míg a az amerikai géphez külön technikás, tapasztalt sofõr kell, a g-mercit lényegesen könnyebb vezetni.

I.C.ram
Ja, ott aho la Humvee mar 50-nel jar.
I.C.ram
Magyar helyzeteket hagyjuk inkabb... Tudjuk nagyon jol, hogy mi folyik itt karbantartas neven.

Az meg egy hulyeseg, hogy beszarik egy pocsojatol. Menj ki egy offroad versenyre, es nezd meg. Lattam en mar G mercit tetovonalig is gazolni a vizben. Lenyeg, hogy a levegoztetes meglegyen oldva.
veszelka
az a 10 literes fogyasztás felmegy néha 30-40re is.