95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Furcsa, hogy a Leopard 1 "lopakodón" a futógörgőket nem fedik el, ez már más, hasonló korszakbeli megoldásoknál is bevett dolog. A képet köszönöm, eddig ismeretlen volt mindkettő számomra. :) -
zoltang #50776
Hilmes, Rolf: Kampfpanzer heute und morgen (2007)
A felső képen (272) 1986-os Leopard 1. "lopakodó változata". Hasonlít azért a lentebbi 2000 -es évi franciára. Erről a németről a neten semmit sem találtam...
Az alsó (273. kép) a svéd CV90 / 120mm típus 98-ból. Jó módszer az IR csökkentésére a vízpermet (mint a gőzölős vasaló). Mindig tiszta lesz a harckocsi. :)
-
A katonatörténetek blogban meséltek hasonlóakat a sorkatonai szolgálat alatti időkből, illetve azt is, hogy ez az eljárás nyugaton is alkalmazva volt. Szóval annyira nem egyedülálló esettel állunk szemben... -
horthy #50774 Ha már harckocsikrol van szó ! Ez is az ujfajta harckocsizókiképzéshez modszereihez tartozik ? A magyar harckocsizokat is lassan ugy fogják képezni mint az ukránokat ?
http://extremevidazz.com/viewVideo.php?video_id=4334&title=Ukran-tank-hadgyakorlat&vpkey=e9dbacf4fa -
Amúgy visszatérve a 'lopakodó harckocsikhoz', ilyen téren a Kínaiak szépen lelépnek mindenkit, csak nézzétek meg ezt a képet, és egyet fogtok velem érteni... :D
[center] -
Ej, csak rá ne HTK-zzák. :) -
Ez meg az iraki felkelők válasza rá:
[center]
-
Ez lenne a Mini Gun ellentettje?
-
Érdekes prototípus, a Szmercs versenytársa volt, 20 méter hosszú, 450mm átmérőjű rakétatüzérség, 8 indítócső, becsült hatótávolság 120-160km.
[center]
-
Mi-8 szállító (szerintem itt téved ez biztos valami modernizált továbbfejlesztett változat lesz)
A Szovjet / Orosz hadsereg Mi-8M(xx) szériaként hivatkozik a fejlesztett Mi-8-asokra, amit ugye a civil és külföldi vásárolók Mi-17-ként ismernek. -
BEARCAT #50767 Amikor a szibériai farost megálljt parancsolt az uráli acélnak.
-
BEARCAT #50766 Argentínában 41 év szolgálati idő után nyugállományba fogják helyezni ezen a héten az Alouette III tengerészeti helikoptereket. Az Alouette III-ok a Sikorsky S-55-ösök váltótípusaként került rendszeresítésre. A helikopterek a haditengerészet szinte minden jelentősebb hajóján megfordultak szolgálati idejük alatt, valamint feltűntek 1982-es Falklandi háborúban illetve az antarktiszi bázisokon is.
Oroszország a nyugati hadseregekben már bevált formában szeretné megreformálni tartalékos haderejét. A tartalékosok időnkénti behívása idején felfrissíthetnék tudásukat, képességeiket valamint továbbképzésen is átesnének ha szükséges. Az újrendszert 2016-ig szeretnék bevezetni.
A Raytheon Company sikeresen elvégezte a negyedik tesztlövészetet a továbbfejlesztett RAM Block 2-es rakétával. A Block 2 korszerűsítése magában foglalja a rakétamotor módosítását, mely így nagyobb hatótávolságot biztosít, érzékenyebb infravörös önirányító rendszer alkalmazását, a javított kormányozhatóságot, valamint egy új digitális robotpilótát. A kor követelményeihez igazodva a RAM Block 2 képes a vízfelszíni célpontok elleni harcra is.
Az USAF 10 T-38 kiképző repülőgépet is fog állomásoztatni a floridai Tyndall AFB-n. A Tallonok feladata az ellenséges repülőgépek megszemélyesítése lesz a szintén itt települő F-22-es Raptorok és kiképzést kapó pilótáik számára. Az első T-38 2011. szeptember végéig fog megérkezni a 10-ik várhatóan 2012. március végéig.
Az orosz légierő 2020-ig 1500 repülőeszköz és nagyszámú precíziós fegyverzet beszerzését tervezi. Mindezt Igor Sadofyev altábornagy nyilatkozta a RIA Novostinak. A légierő parancsnokának helyettese az 1500 új repülőeszköz mellé még további 400 modernizálást is megemlítette. Az altábornagy szerint 2011-ben Su-27SM, Su-30M2 és Su-35S többfeladatú vadászgépek, Su-34 vadászbombázók és Jak-130 gyakorlógépek, valamint a Ka-52 és Mi-28N harci helikopterek, Mi-8 szállító (szerintem itt téved ez biztos valami modernizált továbbfejlesztett változat lesz) Ka-226 és U-Ansat könnyű többcélú helikopterek megrendelése várható. Prioritást élvez a stratégiai csapásmérők (Tu-160, Tu-95MS, Tu-22m3) korszerűsítése, és élettartamuk meghosszabbítsa is. Az Il-78M tankerek szintén hasonló munkálatokon fognak átesni. Az eddig csekély számban megtalálható UAV-k nagyszámú térnyerése szintén a fejlesztési terv részét képezi.
Az észt védelmi erők a Männiku gyakorló téren mutatták be a Hollandiától vásárolt Sisu XA-188 PSZH-k első átadott példányát. Észtország 81 járművet vásárolt, ezek közül 13 darab nemsokára Afganisztánba kerül az ott szolgáló csapatok védelmének erősítésére.
Angliában a Babcock hajógyár megkapta a brit védelmi minisztérium megbízását a HMS Vengeance Vanguard-osztályú tengeralattjáró felújítási munkálatainak elvégzésére. A Devonport-i hajógyár 2012-től látja majd vendégül a Trident ballisztikus rakétákat hordozó tengeralattjárót. A HMS Vengeance lesz a negyedik és utolsó Vanguard-osztályú tengeralattjáró mely keresztülmegy a körülbelül három és fél éves időtartamú felújításon. A kétmillió munkaóra alatt újratöltik a reaktort,(akárcsak a HMS Vigilant-on itt is a legkorszerűbb, Astute-osztályú tengeralattjárókban is használt „H-mag” kerül felhasználásra így az élettartama végéig üzemeltetheti reaktorát további újratöltések nélkül) megújulnak a taktikai és stratégiai fegyverrendszerek, valamint alapos felmérésen és javításon esik a hajótest és a főbb gépészeti rendszerek.
Az amerikai haditengerészet december 4-én fogja megkeresztelni a harmadik LCS hajóját. Az LCS-3-as egység a texasi város Fort Worth nevét fogja viselni.
Az idén júliusban befejeződött gyári integrációs tesztek után repülés közben is megfelelően vizsgázott a Gripen fedélzetén a Thales Digital felderítő konténere. A Saab Linköpingben egy dél-afrikai megrendelésre készült sorozatgyártású Gripent használt fel a légi tesztekhez.
Elvégezte első repülését a Mi-38-as helikopter második prototípusa (OP-2).
Irak 36 millió dollár értékben vásárolna M1A1 Abrams harckocsiijaihoz lőszert. Bagdad 14010 TP-T M831A1, 16110 TPCSDS-T M865, és 3510 HEAT-MP-T M830A1 120 milliméteres lövedék beszerzésének jóváhagyására vár.
Bár a vizsgálat még természetesen folyik a vasárnap az Indiai-óceánba zuhant tengerészet Rafale ügyében, egyes hírek szerint a Charles de Gaulle-ről történt felszállás után 40 perccel bekövetkező gépveszteséget az üzemanyagrendszerben fellépő hiba okozta.
A Tejas LSP-4 a mai teszten sikeresen mutatta be önvédelmi rendszerének működőképességét. Az infravörös csalik és a radarzavaró csíkok problémamentes kiszórását a DRDO jelentette be.
Szerdán este négy tolóhajó segítségével elfoglalta helyét Kalifornia legnagyobb száraz dokkjában a USS Bonhomme Richard partraszállást támogató helikopter-hordozó. A Wasp-osztály egységén négy hónapig dolgoznak majd a munkások a 74 millió dolláros felújítás során. Érdekeségre tarthat számot, hogy a munkák során több mint 90 lyukat fúrnak a hajótestbe, azonban ezek csak ideiglenesen jelleggel kerülnek kialakításra és csupán csak azért, hogy a festők könnyebben elérjék a nehezen megközelíthető belső helyeket is.
-
Biztos wot-ozott Erlenbeg-en és egy arty detrack-elte. -
Miért ne gondold azt, hogy egy BMP-vel (?) ugyanúgy lehet csapatni az erdőben, mint egy harckocsival?
[center] -
Az első amerikai, és a cél csak részben volt hasonló (nehezebb felderíthetőség), a másik dolog egy alacsony, roppant kompakt harckocsi elképzelés volt. A személyzet mindössze két fő (a sisakjuk is látszik a képen) a torony előtt/alatt elhelyezve. A kitekintést kizárólag kamerákkal / monitorokkal oldották meg. Ebből az FCS járműprogramjába nem sok került át, pl. a Mounted Combat System (az Abrams tervezett könnyű utódja) három fős személyzettel bír.
Az EGS-ről csak annyit tudok, hogy a fentihez hasonlóan egy két fős személyzettel működő kísérleti jármű, túlzottan lopakodónak nem lehet nevezni, hiányzik a futógörgők mellél a szoknya. -
zoltang #50762 Kis hiba... :)
Ezek is hasonló célra jött létre!?
The Future Combat System (FCS)
EGS Versuchsträger (1989)
-
zoltang #50761 Ezek is hasonló célra jött létre!?
The Future Combat System (FCS) (1996)
EGS Versuchsträger (1989)
-
Valamikor 2000 körül készült, alapvetően az álcázás / felderíthetőség csökkentése volt a cél. A páncél teljesen sima (még kapaszkodók vagy sűllyesztések a csavarfejnek sincsenek), nincs külső rakodórész. A kiegészítő páncélzat és a test között hideg levegőt cirkuláltatnak, a külső burkolat pedig nem-fémes (feltehetően kompozit műanyag). Lehet látni, hogy egy gumi "szoknya" van a futógörgők vonalában, hogy azokra ne lehessen rálátni. A teszteredmények pontos adata nem publikus, csak annyi derült ki, hogy igen nehéz volt a 8-12 mn hullámhosszon működő passzív infravörös, illetve a mm hullámhosszon működő radarokkal észlelni. A tapasztalatokat a Leclerc upgrade programjában felhasználják. -
Freeda Krueger #50759
Cifu vagy valaki .
Tudnátok erről valami többet mondani?
AMX-30 Stealth tank demonstrator.
-
Naná, én ezt az adott kor technikáján levő nem f&f szinttel összevetve értetettem. -
Noha nagyon kényelmes a Fire & Forget fegyverek alkalmazása, én azért nem dobnám el alapból a rávezetéses elképzelést. A svéd RBS-70 és az angol Starstreak (és elődje, a Starburst) is lézeres rávezetésű légvédelmi rakéta... Előnye, hogy a "hagyományos" csalik, "diszkó-gömbök" és társaik semmit sem érnek ellene. -
Akkor már értem. Azt hittem, hogy ezek fire & forget fegyverek. Ezekkel összevetve még egy Sztrela-2 is hipermodernnek tűnik. -
A Sea Cat azt mondom, hogy oké, egy 1960-as évekbeli rendszer, amihez utólag hegesztettek egy radaros félautomata rávezetést (addig a kezelő egy joystick-al irányította a rakétát vagy optikai kamera, vagy radarkép alapján) - de ennek a rendszernek is érdekes teszteredményei lehettek, hiszen pont olyan feladatköre volt, amilyenre Falklandon szükség volt. Hogy a tesztelésnél nem tűnt fel a hibaszázalék... hát, kérdéseket vet fel a tesztelés metódusaival kapcsolatban.
A Blowpipe már alapvetően zűrösebb ügy, kezdve ott, hogy az égésvégi sebessége csak Mach 1,5. Ez még meg van fejelve azzal, hogy a rakéta végig kézi irányítású volt, tehát az indító katonának végig követnie kellett a célpontot és a rakétát, és egy kis karral korrekciós parancsokat tudott adni a rakétának. Namost ez a Falkland-szigeteknél, az alacsonyan, viszonylag gyorsan repülő gépek ellen belátható, hogy visszafogottan sikeres elképzelés volt...
Egyszóval mindkettő túlhaladott, elavult rendszer volt már az 1970-es években is... -
látod ők tudnak valamit, eleve melót ad rakás embernek aztán ki lehet adni filmforgatáshoz stb :D -
Krisztusom. Ilyen eszméletlen mennyiséget indíottak ebből és Blowpipe-ból? A szojvet / orosz légvédelem ereményessége ehhez képest több, mint figyelemreméltó. (Mondjuk nem pocsék téli időben használták őket....)
Egyébként képtlen vagyok felfogni egészen, hogy mitől van ez félelmetesen gyenge arány. Nehogy már mindent kimanőverezzék, mikor papíron erre sok esély nincs. A gépek tolóereje és magassága ehhez elvben kevés volt.
A már "befott" célt mitől vesztenék el ekkora számbam? Zavaróeszközök nem voltak a gépeken.
Ennyire alacsony volt a technika megbízjatósága? Mert más komoly indokot nem látok. -
Bocsi, én csak gyakorlatiasan gondolkodom - annak a hajónak valahogy el is kell jutnia az adott helyre. :)
Ez ekkora hajótestnél durva beavatkozásokat követel meg, a fedélzetet vissza kell bontani elég komolyan, hogy átférjen a hidak alatt. Ha a helyére ért, akkor az uszályon utána hozott levágott részeket el lehet kezdeni visszaépíteni. Nem mondom, hogy kivitelezhetetlen, csak azt, hogy elég macerás és drága lenne. A kínaiak sem véletlenül építettek inkább egyet az Oriental Green Park-ba:
Valószínűleg olcsóbb lenne felépíteni a "Buvár Kund" hordozót a Balatonra saját erőből, mint a Invincible-t iderángatni. :) -
álló hajónak gondoltam :D -
A HMS Coventry elsüllyesztésénél L1 puskákkal lövöldöztek a matrózok a fedélzetről, MANPAD-ot nem említenek. Tengeralattjárók esetén (pl. Kilo osztály) van említve MANPADS, de hajók esetén nem. A kézifegyverek ugyebár általában nem tartoznak a hajó bejegyzett fegyverzetéhez.
Megjegyzés: az előbb kimaradt a Sea Cat SAM, noha nem MANPADS, méretei alapján kb. az a kategória, bár a hatékonysága ennek sem volt a legjobb (Falkland: 80 indításból egy Skyhawk összesen).
[center]
-
Én úgy értettem, hogy legvégső esetben katona kiballag a fedélzetre és indítja a cuccost ponostan ugyanúgy, ahogy a szárazföldön. :) -
Nincs benne a hajtóműrendszer, és a legtöbb fenékszivattyú és ellátórendszer működésképtelen, egy részük javíthatatlan (cserével orvosolható csak). Még így is komoly árat képviselhet, pedig jó poén lehet. :)
Mondjuk a Duna / Balaton vonalat el kell felejteni, mert 8,8 méteres merüléssel az reménytelen kategória. A hidak alatt se nagyon férne át... :) -
"Eladó az HMS Invincible
"...A regiszterből 2010 szeptemberében végleg kihúzott HMS Invincible körüli fejlemények azonban immáron azt mutatják, hogy sorsa leendő vevőjének terveitől függ. Ugyanis az 1980 nyarán hadrendbe állított hadihajó eladósorba került, tender keretében szabad a vásár! A Disposal Services Authority oldalán fellelhető adatlap tanúsága szerint 2011 január 5-én 10:00-ig várják az érdeklődők ajánlattételét."
szerintem meg kéne venni, mekkora látványosság lenen a Balatonban, vagy a rakparton :D -
Ez eddig tudott dolog volt? Vagy új információ? Egyébként szerintem Kína csinálja ezt a felfordulást, legalábbis neki hasznot ad..
Persze mindig van reakció is...
Ismert volt. A hidegháborúban a szovjet / VSz fenyegetés miatt az USA nukleáris fegyvereket szeretett volna állomásoztatni nyugat-európában. Az 1950-es é 60-as években egyre nőtt a politikai és civil ellenállás ez irányban, ezért az amerikai politika testcseles támadást vetett be. A fegyverek az adott országok területére kerültek, de olyan gépekkel egyetemben, amelyek azokat hordozni is képesek - és ezek a gépek az adott ország légierejébe tartoztak. Vagyis az Olaszországban lévő atombombákat olasz vadászgépek, olasz pilóták által lettek volna bevetve, természetesen szigorú NATO felügyelet és parancsnokság alatt. Még a Nyugat-Német légierő F-104G gépei is fel voltak erre a feladatra készítve, pilótái pedig kiképezve.
Ami itt szerintem kérdéses lehet, hogy a hidegháború végével ez a gyakorlat megszűnt-e, avagy sem. -
A Flaklandi háborúban nem merült fel Blowpipe rakéták alkalmazása a haditengerészet részéről afféle utolsó védelmi eszközként?
A haditengerészet nem rendszeresítette a Blowpipe-ot, a tengerészgyalogságuknál volt, és tán hajók fedélzetéről is indítottak, de nem a hadihajókra kell gondolni. Mondjuk figyelembe véve az elért eredményeket (briteknél 95 rakétából 2 helikoptert szedtek le) sokat úgy se segített volna. :)
Egyáltalán a mai hadjókon van rendszeresítva MANPAD, vagy minden a hajó integrált légvédelmére bíznak?
Ha van is MANPAD, külön nem említik meg. A francia hajókon van Mistral kettes (Simbad) vagy hatos (Sadral) indítóval, és most tesztelik a Simbad-RC-t, ami távirányítású már (amúgy kézi irányítású az eredeti). -
Kurfürst #50744 E szerint a cikk szerint Schneider már belőtte a Rodneyt még azelőtt hogy találatot kapott volna a saját hajója.
"Adalbert Schneider, Bismarck's gunnery officer, was able to obtain a straddle on Rodney before his ship began taking hits from British shells"
Ez nem rossz teljesítmény. Három dolgot ne felejtsünk el:
1, A szórás miatt még ha teljesen jók a tűzvezetési adatok, akkor is mellé mehet a gránát
2, Nyolc ágyúval tüzelve a német módszer szerint hamarabb belövöd a távolságot, mint néggyel
3, Nyolc ágyúval hamarabb érsz el találatot miután belövötted a távolságot.
Egész egyszerűen ha rendesen tudnak felállni, szinte tuti hogy korábban belövik és találatot is érnek el a Rodney-n. Matek, na. ;) -
ambasa #50743 Amúgy nem teljesen értem, hogy a Bismarcknál mentségként kezeljük, azt, hogy nem talál, mivel a tűzvezető rendszere harcképtelen és előnytelen pozícióban van, ugyan akkor most nézem a PoW-ot 06.03-kor hátat fordít a németeknek, megpróbál füstöt fejleszteni, miközben gyakorlatilag hasonló helyzetbe kerül mint később a Bismarck. Utána már csak korlátozottan harcképes az elkövetkező 3 percben összesen 4 lövést tud leadni (nem sortüzet) utána beszünteti a tüzet, ez idő alatt a Bismarck és a Prinz Eugen is belövi és sorra érnek el rajta találatot 06.09-ig amikor azok is abba hagyják a tüzelést, eközben PoWnak nem áll módjában lőni, ami nehezítené az ellenfelei célzását. Itt miért nem számít mentségnek ami a Bismarckn'l igen, nem értem?
TG -
Ma én is lusta voltam könyveket nyitogatni. :) -
tomcat1 #50741 Wikileaks ügy:
"Az információkból az is kiderül, hogy négy európai állam, Hollandia, Belgium, Németország és Törökország területén amerikai atomfegyverek találhatóak. Erre (és az olaszok érintettségére) már régóta gyanakodtak, hivatalosan azonban a NATO eddig sem cáfolni, sem megerősíteni nem volt hajlandó a tényt. A vonatkozó adatokat Philip Murphy németországi nagykövet jelentése tartalmazza, mely a nukleáris arzenál három nyugati országból történő lehetséges kivonását emlegeti."
Ez eddig tudott dolog volt? Vagy új információ? Egyébként szerintem Kína csinálja ezt a felfordulást, legalábbis neki hasznot ad..
Persze mindig van reakció is... -
ambasa #50740 Balázs, még az októberi AS-nél tartok ne várd el tőlem, hogy elővegyem a Kennedy könyvét, de:
"Az Hood ellen összecsapás hosszabb volt és több gránátot lőttek ki több csőből. Szórás + nagyobb mennyiség = találat."
05.52 a Hood tüzet nyit
05.53 a PoW tüzet nyit
05.54 a Bismarckon kiadják a tűzparancsot
05.55 a Bismarck leadja az első sortüzét
05.56 a Bismarck orrát eltalálja a PoW 6. sortüze.
06.00 a Bismarck 6 félsortüze becsapódik a Hoodba és az felrobban
Vagyis a Hood elleni összecsapás nem volt hosszabb, mindössze 5 perc telt el a tűzmegnyitás és a végzetes találat között, ráadásul itt is jellemzően félsortüzeket lőttek a németek. (Balázs ismerhetnél már, hogy engem nem olyan könnyű hasba akasztani blöffel
)
TG -
Ok.
Az továbbra is áll, hogy megint csak idő alapján ítélsz. Teljesen mindegy, hogy hány perc telt el a csatából, ha az elején a tűzgyorsaság más lehet és a távolság miatt effektíve találatre remény sincs. -
davidbog #50738 Valahogy nekem is szimpatikusabb a kalsszikus páncélelrendezés.
De azért tényleg nem kellene olyan viziókat felvázolni hogy az all or nothing hajók sérült orral vagy tattal már elvesztett hajók, valamivel kisebb az esélyük a túlélésre de nem sokkal. Sokkal inkább a hajóorr hosszától függ, annak pedig nem sok köze van az AoN elrendezéshez. Egyik csatahajó orra sincs erősen páncélozva.
A Musashi és a Yamato példája szerintem megint csak nem a legjobb mivel 72000 tonnás hajók voltak. Nem volt ekkora hagyományos páncélelrendezésű hajó (talán a H-40 lett volna ekkora). Nem lehet jó összehasonlítási alapot találni a Yamato-osztályhoz, eleve nagyobb a túlélőképességük mindennél. A felsorolt nem AoN hajók mind első világháborúsak, eleve nem valami modern hajók (a Roma szerintem nem klasszikus, inkább AoN). Nagyon sok torpedó miatt süllyedt el, a torpedó védelem szerintem független mind a két páncélelrendezéstől.
Bismarck utolsó csatájával kapcsolatban: Kurfürst jól írta le. Szerintem minden benne van hozzászólásában. És már megin megelőzött. :D
Amúgy oli is irogat a HT-be azt hiszem eddig ezekről írt cikket: Scharnhorst, Dunkerque, König, Liberty, Norfolk (??). A H-osztály is lenne de azt még mindig nem bírták leadni, pedig már jó 8 hónapja megírta.