Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

karosszéktábornok.blog.hu
[/img]
2B9
Véletlenül nem lehet, hogy annak BMP illetve MT-LB alvázra és autonóm
tûzvezetõ rendszerrel való ellátásban való fejlesztésben vett részt?
Mert ilyen történt Magyarországon, mint arról a HTI történetét feldolgozó könyv is ír (meg még az Unimogra szereltrõl is). Illetve ebben a cikkben is írnak róla.
Itt pedig a Humvees változat:
TG
A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Hogy így történt-e vagy sem...
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
A DRRT-ben (PG) a kilencvenes években kitbõl raktak össze 4 db EXEC 90 típusú helikoptert és egy Hummingbirdet (errõl itt, meg itt olvashatsz)
TG
bocsi;
A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk
errõl valaki valamit tud?
Olyan mint a 7.62mm Nagant? Mi a jó abban?
jó persze lehet úgy is, hogy külföldrõl hozznak mindent, és itthon dupla áron eladják. Akkor 7 milliárd helyett lesz 14. Mit számít az a pár milliárd + 😄
Ellentmond ennek az, hogy ha jól hallottam például a Szép féle mesterlövész puskának Dél-Afrikában gyártott csöve van. 😊
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
\"Damnant quod non intelligunt.\"
@6.5mm-es kaliberek: De erõsen úgy néz ki, hogy látens igényekként kezeli a dolgot az amerikai hadvezetés. :-)
2.: Pont ez a lényeg. Ha a 7.62x39 túl orosz, akkor nosza, itt a saját alternatíva. A piac így mûködik, kielégíti az igényeket. 😊
Ha legyártjuk valami csoda folytán az AK-t 0,5 kg-os kivitelben, akkor ritka sz@r lesz lõni vele a mai lõszerrel, mivel nem lesz tömege. Valami kell, ami megtartja/elvezeti az energiát.
A G11 nekem anno tetszett. Kár, hogy kudarcba fúlt. Kezdeményezésnek nagyon jó volt.
Eszemben sincs elvárni, hogy tömeg szempontjából legyen elõrelépés. Épp azt hangsúlyoztam, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a lõszer energiája is csökken.
Hát, amennyi lõszert ezek néha ellõnek vélt vagy valós célokra, nem csoda, ha sokat akarnak - és az biza nehéz. 😉
1. A bakának legyen egy MEGBÍZHATÓ fegyvere, amirõl tudja, hogy az nem hagyja õt cserben. (Vagy ha igen, akkor tudnia kell, hogy mikor fogja cserbenhagyni; hogy ne érje váratlanul.)
2. Olyan fegyver kell, amivel le tudja küzdeni az ellent - lehetõleg legalább hasonló távolságról, mint az õt, és hasonló kárt tud vele okozni a másiknak, mint az neki. Tehát tûzerõben kb. azonos legyen.
3. Kell, hogy ne csak nappal tudjon vele lõni.
4. Fonsot az ergonómia, de nem véletlenül hagytam a végére.
Ha ezekben történik komoly elõrelépés, az generációs ugrás. A többi csak fejlesztés. Szerintem.
Tehát ha én egy olyan fegyvert csinálok, amivel komoly elõnyre teszek szert a fentiekben, akkor generációs ugrást hajtottam végre. ilyen volt, mikor bejött az AK-47. (Vagy a németeknél az Stg-44 anno.) Ezek tûzerõben hoztak újat a korábbiakhoz képest. (Sorozatlövés.)
De generációs ugrás lehet az is, ha olyan gyártástechnológiát alkalmaz, ami LÉNYEGESEN befolyásolja a haditermelést (bár ennek ma már nem nagy szerepe van kézifegyvereknél - korábban volt). Mint ahogy az M16 generációs ugrás volt az M-14-el szemben. Hiszen a puskalõszer tüzelése már elég komoly hátrány volt - ellenben az új karabélylõszer tüzelésével.
Az új fegyverek egy korai M-16A1-hez képest a megbízhatóságban hoztak gnerációs ugrást.
Az, hogy kényelmes-nemkényelmes ... másodrangú a harc során. Fontos, de csak másodsorban. A lényeg ekkor is inkább csak az, hogy a katona tudja használni.
Lehet, hogy AK esetén egy jó ergonómiai kialakítás javítana kb. 10%-ot a hatékonyságon. (Vagy kevesebbet.) De az még nem nevezhetõ generációs ugrásnak szerintem.
Kicsit kifejtem.
Hajdanában-danában, az 1990-es években még az US ARMY spec. egységeinek elkezdtek egy olyan M4A1 változatot kifejleszteni, amely képes befogadni az AK-47/AKM féle tárakat, és csõ, valamint zártömb csere után képes a 7.62x39mm-es lõszereket puffogtatni. Ezt leszámítva megõrzi az M4A1 minden képességét, tehát képes az 5.56x45 lõszert is használni (csõ és zártömb csere), és rászerelhetõ a SOPMOD minden kis kütyüje. Ez volt az SPR-V.
A program viszont késõbb az US SOCOM felügyelete alá került, és végül is a SCAR tenderbe torkollott. A SCAR a lényegi elemnél engedett - nem várta el, hogy az AK tárakat is fogadja az általános, SCAR-L változat. A dolog még szebb lett, mert a SCAR-H sem képes jelenleg az AK tárak és a 7.62x39 fogadására. Ezt a képességet elviekben késõbb kapja meg, a rossz nyelvek szerint viszont sose.
De térjünk vissza az SPR-V-re. A fegyver tesztelésénél sok spec. egységes katona szembesült azzal, hogy hát a 7.62x39 mennyivel jobb átütõ képességgel bír, mint az 5.56x45. Õk eredetileg azt szerették volna, hogy ezzel a lõszerrel is lehessen "hétköznapi" szinten lõni, tehát ne csak az ellenséges vonalak mögötti alkalmazása legyen napirenden.
Itt megint a katonapolitika lépett színre. Elképzelhetetlen volt sokaknak, hogy az US ARMY egy, a II.Vh-ban megjelent orosz lõszert rendszeresítsen. Ezért ezt a lehetõséget elvetették. Tisztába voltak az 5.56-os gyengeségeivel, de nem engedtek. A gyengeség egy részéhez egyébként az átfegyverzés is hozzá tartozik. Az 5.56x45 általános képességeit a 20"-os csövû M16-osokhoz mérték, míg az M4A1-nek rövidebb, 14,5"-os csöve van - rövidebb csõ, kisebb erõ. Amíg ez épületharcnál még kevésbé jelentkezik, nagyobb távon már inkább.
BTW az US ARMY-nak 2004 óta folyik egy programja, az LSAT, kifejezetten az M249 leváltására, 2008-ban hozzácsapták az M16/M4 leváltását is. Az LSAT hüvelyes (teleszkopikus, tehát a lövedék a hüvelybe van belesüllyesztve, az éles lõszer úgy néz ki, mint egy henger) vagy hüvely nélküli lõszert fog lõni, jelenleg 5.56mm-es lövedékeket köpköd. Ugyanis az US ARMY érdekes módon nem a nagyobb "gyilkoló" hatást várja el, hanem a kisebb tömeget...
Itt van az LSAT brossúra.
Az Amerikai fegyverpiac egy nagyobb sebzést okozó lõszert keresett és dolgozott ki. Azért, mert egyes katonák visszajelzése szerint szükség lenne rá. Nem nevezném halott lõszernek õket, nem halottabbak, mint a 10mm AUTO vagy a .50 Action Express "pisztoly" lõszerek.
Természetesen katonai szempontból (jelenleg) nem róluk szól a fáma...
- Ergonómiailag oké, hogy jobb. Aláírom.
- Megbízhatóság alatt értem a karbantarthatóságot és hasonlókat is. Robusztusság, vagy minek nevezzem.
- A modernebb anyag nem számít (kivéve, ha meggyullad); a lényeg a tömeg. Ugyan lehet, hogy a G36 könnyebb valamelyest, de nem lehet ezt korlátlanul megcsinálni. Ha túl könnyû a fegyver a lõszerhez képest, az nem túl jó a katonának. 5.56-osnál lehet könnyebb a fegyver, mint 7.62-esnél; de annyival kisebb is a lõszer teljesítménye.
- A mindkét kezesek problémája okés, aláírom. Bár inkább az a probléma, hogy nem ott van, ahol kellene. De megoldható, kiküszöbölhetõ. Sõt, balkezesnek jobb az AK. Ugyanis a hátsó markolatot bal kézzel fogja, és jobb kézzel a mellsõt. És ugyebár - ha lehet - ne engedjük el a hátsót; így a mellsõt engedi el. Neki könnyebb ezért felhúzni.
Jobbkezesnél meg egyszerû megoldás: kicsit fordítunk a fegyveren, és keresztbe átnyúlva húzzuk fel.
De tény, valamelyest hátrány. De még nem generációs kérdés.
- Dupla hatásos lõtáv nem egy hátrány. Az újonnan kifejlesztésre kerülõ repeszálló mellények korában meg aztán végképp kelleni fog a hatásosabb lõszer és a pontosabb fegyver - azonos tömeg mellett. A simán nagyobb lõszer nem járható út. Egyrészt - mint írtad is - arra van más fegyver(kezelõ), másrészt azt már nem bírja el a lövészbaka. Tehát szükség lesz a jövõben oylan fegyeverre/lõszerre, ami nem nehezebb a mostaninál, de mégis átviszi az új repeszálló mellényeket 2-300 méterrõl.
AZ már generációs ugrás lenne.
"Kicsit" sokallom...
De az a felszerelés nem lenne rossz, ami ott van. Vagy hasonló.
Amit én beleraknék(/nák .. sõt, nõk):
- válltámasz
- optika (cserélhetõen nappali hagyományos v. éjaszakai)
- villaálvány (roppantmód jól jöhet, mikor 400 méterrõl puttyogtat az emberfia)
- pointer
- horszíj
- lehetõségként csõ alatti gr. vetõ (nem feltétlen mindegyik fegyverhez, de ha minden 4.hez van, az már jó)
Lehetõleg strapabíró kivitelben. Na meg személy szerint simán rendszeresíteném az összes katonabácsinak (karabélyosnak) a PBSZ hangtompítót. Sõt, azt elõször. (Mostanában még felderítõknél sem igen látok ilyesmit, pedig nekik rendszerben van ... volt.) 200 méterrõl még hatékonyan lehet vele aprítani, miközben alig van hangja. Mint egy halkabb ágreccsenés... <#finom>#finom>
Szerintem az generációs különbség, hogy a G36-os ergonomikusabb (sokkal), modernebb és könnyebb anyagokból van, jobb és balkezesek egyaránt használhatják anélkül ,hogy hátrányban lennének és egyáltalán nem megbízhatatlanabb az AK-nál, mondhatni tûréshatáron belül mozog, az AK-k híres megbízhatósági nimbuszán a 80-as évek óta könnyedén túl lehet lépni. Szerintem egyedüli hátránya a HK G36-nak az AK-val szemben csakis a lõszere, de maga a fegyver egy igen jó konstrukció. A dupla hatásos lõtáv nem opció a köztes (karabély) lõszerek világában, ilyen feladatkörre is léteznek puskák, univerzális fegyver nem létezik, a 7.62x51mm NATO lõszer sokkal jobb ballisztikai tulajdonságokkal bír, mint a 7.62x39mm-es M43, de gépkarabély számára túl erõs és értelmetlen, úgy hogy e tekintetben szerintem ne nagyon várd a generáció ugrást.
Vagy hogy a logisztikai kérdéskörrõl (lõszerbeszerzés az új puskához) egyáltalán nem beszéltem, csak te láttad bele a hozzászólásomba?
Vagy hogy a 7700 AK felújítása a haveri cégekkel hétmilliárd forintért kevesebb mint egy évvel a választások elõtt gépkarabély-modernizáció címén bizony erõsen politikai téma?
Vitatkozzon veled a fene ilyen baromságokról. <#levele>#levele>
Generációs ugrás akkor lenne, ha:
- Az egyik alkalmas lenne éjszakai harcra, a másik nem. (Az AK jelenlegi verziójának is van éjjellátója - olyan, amilyen.) A lényeg a lehetõség, hogy lehessen ráaggatni cuccot. Ez a lehetõség jelenleg is adott az AK-nál.
- Ha a fegyver és a lõszer lényegesen nagyobb hatékonysággal képes pusztítani; pl. átütõképesség, pontosság, stb. A hangsúly a lényegesen van.
Az AK-63D ilyen téren nincs elmaradva. Csak míg a G36 kisebb távon hatékony, az AK nagyobbon. (Lõszerbõl adódó különbség.)
- Az egyik megbízhatósági szempontból nagy elõrelépést jelentene. Ebbõl a szempontból a G36 még visszalépés is.
Én nem látok a kettõ között generációs különbséget. Inkább csak azt, hogy ami egy G36-on alapból megvan, azt az AK-ra külön kell feltenni. De az alapfegyver esetében generációs elõrelépés nincs.
Pl. generációs ugrásnak tartanám a hüvely nélküli lõszert, a leválóköpenyes lõszert (illetve az ilyet tüzelni képes fegyvert), az olyan fegyvert, amelyik hatásos lõtávolsága mondjuk 2X-ese a mostaninak, vagy amit nem kel egyáltalán karbantartani (öntisztuló 😊 ), stb.
Ilyen nem történt a kettõ között.
"Egyébként én is megtartanám az AK-63-asokat és mindegyikhez vennék egy ilyet: CCA X47"
Egyetértek. Asszem kollégának is ilyesmi volt felpakolva. 😉
"BTW, ha majd le akarják cserélni az AK-63-asokat legjobban egy 7.62x39mm-es kaliberû FN SCAR-nak örülnék, persze erre zéró az esély."
Azt nem ismerem. Hallottam már róla jó dolgokat. Látom, egyszer meg kell ejtenem egy próbát. 😉
Mindkettõ halott kaliber, totál értelmetlen volt õket létrehozni és értelmetlen a fantáziálás velük kapcsolatban, hogy majd az USA és az egész NATO átfegyverez erre a lõszerre.
Én korábban sem írtam, hogy szar a G36, vagy másik fegyver.
Ellentétben veled, aki az AK-ról ilyet ír.
Taniulj meg olvasni; roppant hasznos egy fórumon ám.
Nincs semmiféle beismerés ... Viszont van ócska provokálási próbálkozás egy, a témához nem értõ egyetemista részérõl. 😊
Szerintem az index fórumon errõl kérdezd meg Zichermann Pistát. Már vagy fél éve berakott egy halom irományt, ahol az oroszok nem kicsit nyomják a nemzeti feelinget, meg hasonlókat.
"Odaírtam, hogy 7.62 NATO lõszer, ebbõl aki ért a témához rájött, hogy nem a 7.62x39-rõl beszélek."
Csak megsúgom. Ezt írtad:
"A másik dolog pedig, hogy az elvakult AK rajongóknak nem kéne úgy csinálni, mintha magyarországon a nyugati fegyverre való átállás szügségszerûen az 5.56-os lõszerre való átállást jelentené, és elõhozni az egész kaliber vitát. Ez baromság.
Ott van a HK416/417, ugyanaz a fegyver elérhetõ 5.56 és 7.62 NATO kaliberben is"
Ez egyértelmûen azt jelenti, hogy azt gondolod, hogy nem kell fegyverváltáskor szükségszerûen lõszert is váltani, ha áttérünk a nyugati típusra. És alternatívának hoztad a HK-t.
De látom, nem érted, mi a bökkenõ a saját írásodban.
ha pedig csak arra gondoltál, hogy nem 5.56, hanem 7,62X51, akor még nagyobb a gond.
A NATO 7,62-es lõszer nem karabélylõszer, hanem puskalõszer. Az amik pont ezt váltották le az általad ajnározott 5.56-al; mivel belátták, hogy nem való egyesharcos kezébe. Túl nagy, túl erõs.
Írtad, hogy 40 éves cuccot használunk. Utána ost meg visszatérnél olyan alkalmazáshoz (gkb.-ba puskalõszer), amit minden ország legkésõbb a 70-es évekre elfelejtett?
A nyugaton használt 7,62-es lõszer vagy közepes gpu.-ban van, vagy m.löv. pu.-ban. Ha karabélyba rakják, az nem az egyesharcos fegyvere, hanem rajfegyver. Gyakorlatilag golyószóróként funkcionál. Az izraeli Galil-nak is van 7,62-es verziója, na, az sem mindenkinél. Rajonként 1 vagy 2. Támogató fegyver, és nem sima rohamkarabély.
Olvasgass, hasznos. 😉
"A hozzászólásodban használt aljas sértegetéseidért simán kijárna egy büntetõpont a moderálási szabályzat alapján."
Ó, jaj. És a buzizásért meg a politizálásért mi jár? 😊
"Mert te nyilván lõttél már HK417-el hogy meg tudod állapítani például, hogy mennyire más lõni vele mint az AMD-vel ugye?"
Ócska kitérés volt részedrõl a válaszadás helyett.
Leszûrtem azért a választ: nem. 😊)
Egyértelmû, hogy úgy ócsárolod az AK-t, hogy közben egyáltalán nem is fogtál még a kezedben olyat.
Én legalább AK-val lõttem. Meg más fegyvertípusokkal is. Van némi alapom. Ugyan HK-val nem lõttem, de AK-val igen. Egy szóval sem említettem, hogy a HK rossz lenne. csak azt mondtam, hogy az AK nem rossz; és versenyképes más fegyverekkel.
Te beállítod, hogy a HK milyen fasza, és hogy az AK milyen gány.
De egyik sem volt még a kezedben. Utána meg kitérsz a tisztességes válasz alól. (Pedig elég lett volna egy "nem" is.)
Gratulálok! 😊)
"Pontosság, célratartás sorozatlövésnél, ilyesmik."
Majd ha már lõttél fegyverrel, akkor beszélj majd célratartásról meg hasonlókról nekem. Én csak 10 évig oktattam. 😉
"negyedéves egyetemista vagyok a PTE-n"
Ejjha. Az már valami! 😊
Akkor már biztos, hogy tökéletesen értesz mind az AK-hoz, mind a HK-hoz. Hisz gondolom az egyetemen legalább kétnaponta van lövészet az mindkettõvel.
Tudod, semmi gond nem lenne az írásoddal, ha:
1. Nem ócsárolnád a mai cuccot csak azért, mert politikailag elfogult vagy.
2. Nem ócsárolnád a mai cuccot, úgy, hogy még csak nem is láttál élõben olyat.
3. Nem emelnéd a magasba a másikat, holott arról sincs lövésed sem; kizárólag a netrõl meg az újságokból olvasott reklámszöveg.
Ui.. Elolvashatnád a korábban általam berakott irományt. G36 kontra AK.
AK esetében olyan hibák jöttek ki, ami minimális pénzbõl kiküszöbölhetõ lenne.
G36-nál típushibák voltak. Nagy különbség!
Egyébként én is megtartanám az AK-63-asokat és mindegyikhez vennék egy ilyet: CCA X47
Mielõtt jönne a kérdés, igen, lõttem több különbözõ Kalasnyikovval is és éles M4-el is, aminek ugyan Remington R15 volt a neve, de lényegében ugyanaz a fegyver. BTW, ha majd le akarják cserélni az AK-63-asokat legjobban egy 7.62x39mm-es kaliberû FN SCAR-nak örülnék, persze erre zéró az esély.