95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Molnibalage
    Még ambasától kaptam régen.

Képhivatkozások vannak benne, de képek nincsenek meg nekem.

Próbáltam rákeresni a többi részére, de nem találtam cím alapján semmit. Valszeg valami orosz fórum hozzászólás vagy blog fordítása lehet.
  • drevil666
    Annak nem másképp nyílik a kabintető?
  • bgabor
    Lehet hogy tévedek, de én egy orosz PAK-FA-nak nézem.
  • Molnibalage
    HTKA-n már volt róla szó. A többség szerint kamu. :)
  • repvez
    kinai next gen repülö ha minden igaz és nem kamu .
  • [NST]Cifu
    Innentől kezdve büntipontot osztok, aki a másikkal és nem a topic témájával (vagy legalábbis ahhoz foghatóval) foglalkozik.

Drevil666: hagy abba a felesleges trollkodás.
    Molni, bgabor: ti meg ne személyeskedjetek!
  • bgabor
    Nímand ő minden szempontból, sajnos a diplomától nem lesz esze valakinek. :D
  • bgabor
    Hogy lehet az, hogy akárhányszor lejár a banod és visszatérsz, a topik színvonala rögtön a béka segge alá esik?
  • Molnibalage
    Az, hogy mérnöki szemmel mennyire niemand vagy azt már láthattuk sok helyen...
  • drevil666
    Lentebb korrigáltam: Aranysasban volt.
    "Hisztis picsa": igen ez jelzős szerkezet, majd megkapom a magamét.
    "666": miért aki sátánista az nem írhat ide?
    Nincs még megszabva az se, hogy ki mennyit írhat. Ha ki lesz írva, hogy nem írhatok, vagy mennyit írhatok, akkor azt teszem!
    Abból a játékból meg rég kiszálltam, hogy egymásnak csapkodjuk a wikipedia linkeket. Egyesek szerint az infóhelyek netovábbja, mert pillanatok alatt kijavítják, holott csak egy program automatikusan írja vissza többszöri módosításnál már enged minden baromságot)
    Van itt rengeteg újdonság, de mérnöki szemmel ez csak játszótér, nem is vitatkozok, mert semmi értelme.
  • Wampa
    Ugy jön össze,hogy odairtam.
    Rád annyi vonatkozik,hogy nem mondtál igazat azzal,hogy a Top gunban olvastad.
    Bár az igaz,ezt a topikot se a te ...........id miatt olvasom.
    "Hisztis picsa"ez nem az a jelzős szerkezet amit itt nem kellene használnod?
    Különben keresztényi mivoltomban sért a banneredben villogó 666,mint a topik rendszeres olvasóját pedig zavar hogy mindenről van véleményed.

Bevallom,cifut szeretem olvasni,pár "fegyverbuzi"srácot,akik láthatóan sokat tudnak a témában,meg végül is Balázs irásainak azt a 75%át is,amiben nem az önnön tökéletessége fölötti zavarát könnyezi meg:P
    Plussz a szimulátor szakkör tagjait,akiket évek óta olvasok.
    Magam részéről nem báánám,ha kb annyit posztolnál ide mint én.
  • drevil666
    Hogy jön össze az, hogy az index.hu-n valaki azt hazudja magáról, hogy pl. idegenlégiós stb. stb., meg, hogy Én olvastam már egy cikket erről???
    Még egy hisztis picsa...(meg ellentmondás is van ebben, mert ha nem a wiki-t linkelitek bizonyítéknak, akkor valamelyik nyomtatott sajtót kapom a pofámba)Akkor mégse szentírás? Akkor a cikkek, vélemények, amik erre támaszkodnak szart se érnek? Naugye.....

Nem zaklatlak fel ennyire még egyszer:)
  • drevil666
    Nekem ez a három ugyanaz. De valóban: az Aranysasban írtak erről.
  • qtab986
  • Fenrir
    Bant.
  • Molnibalage
    1981-ben az F-15 és F-16 gépek éppenhogycsak megérkeztek. Az F-16 alapból "bombázósabb" kialakítású volt tudtommal, azért esett rájuk a választás.

Mondjuk amin meglepődtem, hogy Jeff Ethell könyve szerint az F-15A verziókban ugyanúgy megvolt az a képesség, hogy buta bombákat hajigáljanak - több féle bobmacélzási / leoldási opció is rendelkezésre állt (!) - de sohasem használta erre őket az USAF, csak az izraeliek.*

* A TG anno azt írta, hogy az izraeliek alakították át a gépeket ehhez, hogy Mk-84-et cipelve Észak-Afrikában szétbomázzanak egy terrorista kiképző bázist, de ebben lehet, hogy tévedtek.
  • Molnibalage
    Ha már szóba került a '29-es. Nem tudom, hogy ismeri el valaki.

Jó hosszú. (A lap alján lehet lapozni.)
  • Molnibalage
    Sisakcélzó? Eddig mindenhol azt olvastam, hogy R-73 volt, de sisakcélzó nélkül.
  • Molnibalage
    A Top Gun nehezen, mert az 2001 szeptemberével megszűnt... Volt két Top Flight és 2002 óta Aranysas van. Ez a csapás meg nemrég volt.
  • Wampa
    Remélem bannercserét,agyam elszáll a villodzástól:P

Amugy oldalakon keresztül indokolták ,miért F16 az F15abcd helyett bombázásra?
    Top Gunról annyit hogy két oldalas cikkben dicsőitettek egy magyar sz.légiós kapitányt,akiről Szecsko Tibor (gondolom aki a témához ért egy kicsit is,nem kell magyaráznom kicsoda)soha nem hallott.Igazából amennyire emlékszem,az jött ki,hogy abba a sávba esett volna,amiben nem volt ilyen rangú magyar sz.katonája a légionak,ráadásul az algériai veteránok se hallottak róla.Itt azért borult a Top Gunba vetett hitem.Jelzem évekig vettem,én is az irakira emlékszem.
    Különben ha itt tartunk,annyi főtiszt,kommandós mint az indexen meg itt,sehol nincs.
    Ott volt E.mester,belefutottam egyszer egy CRAPosba,aki annyit nem tudott hogy abban az időben nem volt magyar,sőt ahogy tudom,már csak a GPC be került magyar be,amikor ezt nmegtudta,akkor magyar lett,de határon tuli.
    Vagy kétzszer látta az ezred pk -t:)Aki alá a CRAP be volt osztva :))Lol
    Már vagy két topikot otthagytam ilyenek miatt.
  • drevil666
    Ha nem, mit kapok?:)
  • [NST]Cifu
    Szerintem te kevered az iraki Osirak reaktor elleni támadással, ami 1981-ben történt...
  • [NST]Cifu
    A Sapphire-23ML-2 (a Sapphire-23ML kissé módosított változata, amely ugye a MiG-23ML-be került) került (volna) a MiG-29A-ba, hogy elérjék az 1979-es IOC-t a MiG-29-el, később újra előkerült az ötlet az export verzióknál. A MiG-29A nem került szériagyártásba, a Sapphire-ból kiindult, de teljesen új radart, a Zsuk/Topaz lett belőle. A MiG-23MLD kapott meg a MiG-29B-ből pár dolgot (pl. sisakcélzó, tűzvezető rendszer, elvi képesség az R-27R indítására, de ez utóbbit végül elhagyták (elégedettek voltak az R-24-el), az R-73 integrálása, stb.), a két radar bár közös gyökerekre vezethető vissza, nem azonos.

Hogy egy RWR viszont meg tudta-e különböztetni? No ezt nem tudom.

Itt egy elég jó kis forrás a MiG-29 indulásáról, és erről a döntésről.
  • drevil666
    (szíriai reaktor) Erről a TOP GUN sokat írt anno. Ehhez nem kell wikileaks:)
    Oldalakon keresztül indokolták, mért az F-16-osokat használták az F-15 helyett.
  • BEARCAT
    Németország hat darab GM400-as légtérellenőrző radart vásárol. A 400 km-es felderítési távolsággal rendelkező 3-D radarok barát-idegen felismerőrendszert is kapnak.

Tajvan lehetőségeihez mérten fejlesztgeti haderejét. Most 11,9 millió dollárért két további E-2T repülőgépet modernizáltat E-2C Hawkeye 2000-es szintnek megfelelően. A Northrop Grumman Systems Corp. előreláthatólag 2012 szeptemberére végez a két radargép átalakításával.
    Ezenfelül a Lockheed Martin-tól 226 ATACMS rakétát, 24 rakétaindító készletet, valamint földi kiszolgáló eszközöket vásárolnak 916.200.000 dollár értékben. Tajvan 57 Thunderbolt 2000 sorozatvetővel és 54 szállító-utántöltő járművel rendelkezik. Ezek MAN HX81 8x8-as katonai tehergépkocsikon lettek kialakítva. A szállított rakéták száma megegyezik a lánctalpas M270-ével (2x6 227 milliméteres rakéta) így a nagyobb hatótávolságú és nagyobb méretű ATACMS rakéták gond nélkül elhelyezhetők rajtuk. 10 millió dollárért pedig a 12 P-3C Orion tengeri járőrgépeik számára újítatnak fel 56 légcsavart. A tucatnyi Orionból az első állítólag már a következő évben átadásra kerül.

A Wikileaks szerint 2007-ben Szíriában egy titokban épített atomreaktorra mértek csapás az Izraeli Légierő repülőgépei. Az észak-koreai segítséggel épülő, a hírszerezők szerint nem békés célokra készült reaktort mindössze pár héttel az üzembeállás előtt érte a támadás.

Törökország saját gyártású számítógépeket épít be Fighting Falconjaiba. A computereket az Aselsan fejlesztette ki és fogja gyártani. Elsőként a legidősebb Block 30-as F-16-okon kerül integrálásra. Törökország már régóta szerette volna megszerezni a Sólymok számítógépeinek forráskódjait azonban ezt nem sikerült megvalósítani.
  • Molnibalage
    A MiG-23MLD radarja 1:1-ben a MiG-29 radarja volt vagy csak nagyon közeli rokon némileg eltérő teljesítménnyel?

Vajon egy '80-as évek beli jenki besugárzásjelző meg tudta volna különböztetni egy 29-estől?
  • drevil666
    Végre kezdődik a szállítás...
    Szu-34 szállítás
  • drevil666
    Addig örülj amíg a kalózok emberek és nem droidok....
    Hullanak mint a legyek. Állítólag 1 év alatt 1000-nél is több kalózt öltek meg. Én csak 1 támadásról tudok, amikor 16-ot ölt meg egy amerikai kommandós brigád, akik kiszabadították az amcsi túszokat.
    Mióta félbevágott hullát kefélő negrót láttam, nem is sajnálom őket.
    Igaz, hogy a kínaiak 10 rombolót vezényeltek oda.
    Több hadihajó van ott lassan mint bárhol máshol.
  • BEARCAT
    Hát igen egy 3600 tonnás Krivak_I-es fregatt azért nem fogja legázolni.
  • drevil666
    Jó kis törpicur hajó az orosz...
    Egy KARA, vagy Kirov osztállyal, jobban meg lehetett volna "húzni" a Tico-t

• BEARCAT
    1988 feb. 12-én két amerikai hadihajó a USS Caron (DD-970)Spruance-osztályú romboló és a USS Yorktown (CG-48)Ticonderoga-osztályú cirkáló állítólag megsértette a Szovjetunió felségvizeit a Fekete-tengeren.

A rombolót abban az időben úgy is ismerték mint elektronikai hírszerzésre gyakran használt hajót. Ez alkalommal(is) a fedélzetén tartózkodott 18 személy és néhány eszköz az NSA-tól, ugyanis a szovjet radarok és kommunikációs csatornák megfigyelését végezték. A szovjetek persze figyelemmel kísérték a köteléket és akcióba is léptek. A felvétel a Yorktown-ról készült:

• Kurfürst
    A Bécsi Arzenál virtuális, panorámafotós túrája. Érdemes megnézni!
  • Massari
    Kellemes Ünnepeket
  • Molnibalage
    Most füst vagy gőz? :)
  • BEARCAT
    Hát szerintem az a Dhow üres volt, amit eddig olvastam ott az első lövésre általában megálltak a kalózok a hajóval. Egy-két kivétel volt de valahogy több nem jut az eszembe.
  • BEARCAT
    Jah ezt összekészítettem de beilleszteni elfelejtettem:

December 20-án az Iveco bejelentette, hogy az olasz hadsereg 12 darab MPV Ambulance páncélozott mentőautót rendelt. A járművek 2011 és 2012 között kerülnek átadásra. Az aknarobbanásoknak is ellenálló 16 köbméteres beltérben két hordágy mellett még a négyfős személyzet (vezető, parancsnok, orvos, ápoló) számára is elegendő hely van a 18 tonnás járműben. Igény esetén az MPV Ambulance ABV védelemmel is ellátható. A hivatalosan a Eurosatory 2010 kiállításon bemutatott teherautó alvázon létrehozott 4x4-es MPV-VTMM járműcsaládot az Iveco Defence Vehicles és Krauss-Maffei Wegmann (KMW) alkotta meg 18 és 25 tonna súlycsoportba pozicionálva. A moduláris kialakítás lehetővé teszi különféle változatok kialakítását. Jelenleg a felderítő, logisztikai, parancsnoki és az elektronikus hadviselési változatokon folynak a fejlesztések.

Svájc kormánya 150 darab AIM-120C-7 AMRAAM levegő-levegő rakétát, 24 AIM-120C-7 Captive Air Training Missiles gyakorlópéldányt, illetve pótalkatrészeket, oktatóanyagokat szeretne vásárolni 358 millió dollárért.

India is vásárolgat, ők a megrendelt P-8I Neptunusz tengeri járőrrepülőgépek számára 21 21 AGM-84L Harpoon Block II robotrepülőgépet, 5 ATM-84L Harpoon Block II oktatópéldányt, szállítókonténereket, oktatóanyagokat, tartalék alkatrészeket venne az USA-tól 200 millió dollár értékben. India már rendelt Harpoon Block II robotrepülőgépeket, azok a Jaguar vadászbombázók fegyverzetét fogják erősíteni.

Az ENSZ zászlaja alatt egy brazil fregatt is fog majd járőrözni a Libanon előtti vizeken a következő évben. A 2-3 hónapos időtartamra tervezett békefenntartó műveletre már csak a helyi kongresszus jóváhagyása szükséges.

December 22-én átadásra került az utolsó Görögországban korszerűsített USAFE F-16 Block 40-es repülőgép. A 89-2039 gyártási számú Falcon Avianóban állomásozó az 555. század kötelékébe tartozik. A Hellenic Aerospace Industry 2007-ben látott hozzá az Európában állomásozó amerikai F-16-ok strukturális megerősítésével és elektronikai korszerűsítésével járó munkához, mely összesen 94 Block 40-est és Block 50-est érint. Az utóbbi változat modernizációjával 2013-ban végeznek majd a HAI szakemberei.

Egy újabb fotó a Shi Lang-ról. A hírek szerint a kéményből távozó füst a gőzturbinák beüzemelése során szállt fel…

• donatus13
    Olyan lassú ,hogy ilyet nem tud eltalálni:D
  • Molnibalage
    Ami még kicsit fura nekem, hogy igen pontatlanul lövöldöznek rá. Annak a valaminek elivleg 1-2 Mach sebességű bejövő célokat kellene leszedni. Egy vízen úszó hajót nem talált el sőt, elég érdekesen pásztázott.

Manuálisan vezérelték volna a tornyot?
  • Ulvar
    Nekem kicsit zavaros az összevágás.

Az elején leveszik a zászlót aztán rajta van aztán azt látod hogy emberek mennek el rajta aztán nem látsz messziről semmit.

Szerintem nem voltak rajta csak útnak eresztették és szitává lőtték.
  • Freeda Krueger
    Vannak,mi evvel a gond ha kalózok?