Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Akarod mondani He-177. 😉
Ott a pontosság volt leginkább a gond. Végülis nehézbombázónak készült.
[NST]Cifu
A Ju-177A már 1942-tõl rendelkezésre állt, ugyan rohadt megbízhatattlan volt, de 6x1000kg-os vagy 2x2500kg-os légibombát elvihettek. Az más kérdés, hogy valóban nem volt ekkor még megfelelõ 'bunker-elleni' légibombájuk a németeknek.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

A Pak 75 az valójában Pak 40, és 75 mm-es. Ez a löveg volt kis módosításokkal a Párduc lövege is, L/70 csõhosszal.
A Flak 88, az meg Flak 36 (vagy 41, típustól függõen), ami 88 mm-es volt. Ennek egy változata került a Tigris I-be, L/56-os csõhosszal.
(A Tigris II lövege is 88-as volt, de az hosszabb volt. Az a Pak 43-on alapult, és L/71 volt a csõhossz.)

A Flak eredetileg 1936 körül készült (mint az a nevében is van). Ugyan már a háború végén nem volt azért annyira félelmetes, de 4-500 méterrõl még szépen ki lehetett vele szedni azISZ-2-es orosz nehéztankot is. A Sherman meg... 😊
Punker
elsõ VH-s fejleszts volt a Flak 88! eredetileg légvédelemre 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Pak36 például.
Magyarországon még használták a csapatok 44-45 ben,a csõre húzott gránáttal.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Hallelúja!!! Rájöttem a hibára. Azért nem tudtam további képeket feltölteni, mert volt szóköz a fájlnévben. (Nem tudtam, hogy az különleges karakternek számít. 😊 )

Tehát akkor itt a folytatás. Egy 23 mm-es gépágyúval kilõtt ukrán BTR. Az egyik képen kívûlrõl látszik a találat. A másikon meg belöl látható, hogy a szétrepülõ repeszek mit okoznak. (Egyrészt a páncélból kiszakított darabok, másrészt a lövedék darabjai.) Ahol az a ventillátorszerû izé van, az a BTR küzdõterében az ülések alatti vaslemez (emögött van a váltó meg hasonlók) - szépen kilyuggatva.
A harcosok is nyilvánvalóan hasonlóan nézhettek ki, mint az a lemez - már ha ült bent valaki.

Itt egy kis szünet...

Molnibalage
Én nem nagyon értek a pct lövegekhez, de egy lelkes fan az német Pak75-re és a Flak 88-ra esküdözött. Modjuk a Flak 88 az tényleg durva volt, csak offenzív mûveletekre nem éppen ideális. Viszont már 1939-ben is meg volt az a löveg ami még az 1944-es építésû hk-re is veszélyt jelentett. Azért ezt nem tudom, hogy hány löveg mondhatta el a háború alatt magáról.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Talán úgy, hogy nem is igazán akartak. Az angolok 35,6-os löveggel rendelkeztek az új hajóosztálynál (King George V). A régieknél volt 40,6-os, de az nem volt ellenfél.
Így nem fektettek elég energiát bele. Elég volt nekik a 38-as löveg is a Bismarck és Tirpitz hajókba. Arról nem is beszélve, hgy a német 38-as alig-alig maradt el hatásosság tekintetében az amcsi 40,6-ostól.

A legfõbb ok meg - szerintem - a nyersanyaghiány volt. És a nyersanyaghiány miatt a 40,6-osok nem készültek el idõre.
A flotta mindig is harmadhegedûs volt ilyen téren.
De lövegek terén a német tábori és páncéltörõ lövegek mindig is jobbak voltak, mint a vetélytársaik. Mind pontosság, mind hatásosság tekintetében. (Voltak kivételek mindegyik oldalról - így ezt csak általánosságban mondom.)
Gondolj csak pár remekmûre:
Pak 40, Pak 43 (és ezek változatai, stb.)
Flak 36 és egyéb változatai
15 cm sFH 18
17 cm Kanone 18
És még lehetne sorolni. Általában mind a lövegek, mind a hozzájuk tartozó optika nagyon jó volt.
Talán úgy gondolták nem lesz rá szükségük.
Az amerikai 406 os is csak 1939 ben jelent meg.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Akkor hogyan lehet, hogy a németek nem tudtak 406-os löveget gyártani a jenkik meg japánok elég sokat? Asszem éppenhogy csak a teszteik jutottak el velük. (Egy csõ épült meg.)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Kiegészítés:
Mikor ezeket a lövegeket tervezték, még nemigen volt olyan repülõgép sem, ami képes lett volna olyan bombát cipelni, ami komoly kárt okoz benne; és azt megfelelõ módon és pontossággal célbajuttatni.
A zubók pontosan tudtak bombázni, de nem volt elég nagy a szállítható teher. (Stukánál 500 kg volt a max.) A taktikai bombázók (Ju-88, stb.) még akkor nem tudtak pontosan dobni annyira, ráadásul a tömeg sem volt náluk sem elég.
A nehézbombázók meg pontosság terén voltak valami istentelen bénák.
Na meg hát ilyen és ekora bombát sem volt szokás gyártani akkoriban.

Viszont lövegbõl már az I. vh. alatt is készültek nagyobb darabok (Kövér és Hosszú Berta, stb.), így volt tapasztalat.
Egyébként elismerésre méltó volt mindig is a Krupp gyár teljesítménye. Világviszonylatban is a legjobb lövegeket gyártotta mindig is. Sem a japcsik, sem az amcsik, de még az angol Armstrong gyár sem volt képes felvenni vele a versenyt minõségben.
Én úgy tudom, hogy 50 méter körül van egy lövegnél a lehetséges max. szórás. De ha találkozom tüzérrel, majd megkérdem tõle. Azok az ilyen számszerû adatokat fejbõl nyomják.
Általában nyílt terület esetén avalmi 400 méter lehet a baka meg a kért tüzérségi tûz helye közti távolság. Fedett helyzetben (mikor a katona bácsi lövészárokban csücsül), akkor meg valami 200 méter. De ez a papírforma. Tüzérek szerint is lehet ennél közelebb hozni a gyalogosokhoz a tüzet. Megszerintem is. (... Úgysem kár értük! ;D )
Kicsit sokallom ezt az 1 km-t, de persze lövegtõl is függ. Meg hát ebbbe belekalkulálják, hogy a szél is fú ám odafent, mégpedig olyan módon, hogy azt nem tudják belekalkulálni. (Jól megaszondtam. Belekalkulálják, amit nem lehet belekalkulálni. Okos vagyok, megyek, elõreülök... 😊 )
Amúgy nem vészes ám 30 km. Odáig egy jobbfajta magyar baka simán eldob kaviccsal is. (Anno is megmondták nagyjaink, hogy a magyar katona egy szál késsel is... 😄 )
Igen, ez egyértelmû. Csak érdekességképp raktam be. Mert hát "önjáró" is, meg messze is lõ. ... És Naaaaagy! 😊)
"a páncélgránát tömege kb. 7100 kg, a repeszgránáté pedig 4750 kg volt"

Az elején talán elírás volt. Vagy mittudomén. 😉
Amúgy a Maginot vonal ellen bajos lett volna használni, mivel akkor még nem volt kész. De amúgy igazad van, tényleg ilyen célra használták.
Kiválóan bevált Szevasztopol erõdjének ostromakor. A bazi nagy és vastag vasbeton erõdöket ügyesen ki lehetett vele egyelni. Ano még nem voltak olyan színvonalú precíziós bombák; pláne nem olyanok, amelyek elég nagyok és kemények lettek volna egy ilyen erõd lerombolásához. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy ilyen erõdnek elég komoly légvédelme is volt, tehát bajos volt bombázgatni.
Így maradt a tüzérség. Abból meg kellett a nagy. 😉
Scottt
Talán mert 250méterrõl is megérzed?😊

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Mondjuk területcélok? 😊

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Molnibalage
Hát, ha tényleg ekkora a szórása nem tudom, hogy az mire jó. A 250 méter az eszetlen nagy.

[NST]Cifu
Ha egy gyalogos egység számára tüzérségi támogatást szerveznek, azt általában igyekeznek azért közelebb elhelyezni, Al-Faludzsa esetén anno a város mellett voltak, így gyakorlatilag 10km-nél messzebb nem is kellett tüzelniük. Szintén ez volt a helyzet nemrég ugye Gázában. Elviekben akár az Izraeli területrõl is lõhettek volna az M109-esek, de mégis inkább behatoltak a területre, és ott állítotak fel tüzelési poziciót.

A Dora egy mindenféleképp rémálom lövegnek számít, hiszen ahhoz, hogy irányozni lehessen külön vasúti pályát kell építeni neki...

Amennyiben 2. vh-s lövegrõl van szó lõtávban tudtommal ez a löveg a legjobb:

http://en.wikipedia.org/wiki/21_cm_K_12_(E)

Dulce bellum inexpertis. Erasmus

Scottt
Akkor azért nem lehet 600méternél közelebbre nehéz tüzérséget hívni^^

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

[NST]Cifu
Hmm... akkor az a 15 méteres szórás, amirõl én olvastam ezek szerint valami GPS irányítású lehet végsõ fázisban, az eltérés ugyanis túl nagy. Mondjuk keveseltem is... :S

Pár hónapja valahol azt hallottam... na...

Pár hónapja valahol 40km-es lõtáv esetén a teljes szórás +/- 1 km lõirányban, oldalban nem tudom nem tudom. Ez azt jeleni, hogy a gránátok 50%-a - elméletileg - +/- 250m-en belül cspódnak.
Oldalban - emelkedési szögtõl függõen - harmadával, kétharmadával kisebb a szórás.
40 km-en már valamilyen póthajtás - vagy egyébb trükközés - kell, ez pedig a gránát "hasznos" tömegét csökkenti. A kisebb pusztító erõ és a nagy szórás együttesen ugrásszerû növekedést jelent lõszerfelhasználásban a lõtáv növelésekor.
A 30 km környéki - és fölötte persze - távolságok már inkább a repülõeszközök vagy a rakettások játszótere nem a lövegeké, természetesen ez már szigorúan magánvélemény.
A végfázis vezérlésû álgyúgolyókkal az a probléma, hogy a finomabb részeik nem kimondottan szeretik a kilövés gyönge kis g terhelését, azok legtöbbször kisebb lõtávval rendelkeznek mint a hagyományos társaik.

Az 7000 KG-os lövedék.

Molnibalage
Elvileg a Maginot vonal és hasonló célpontok ellen volt jó. Azt viszont nem értem, hogy 800 milis ágyú és 700 kg-os lövedék. A 16 hüvelykes jenki csatahajó ágyúk bõven egytonna felette lövedékekkel is rendelkeztek.

Még jóval a II.Vh elõtt kezdték tervezni. A hadviselés megváltozása elavulttá tette az egészet.

Sosem értettem ez mire volt jó. Max városok ellen volt használható és egy logisztikai rémálom lehetett.
Szééép. Még a legnagyobb csatahajó ágyú is csak 460mm-es, ez meg majdnem a duplája😊

Énnekem csak 2 képet enged felrakni, mikor a képfeltöltésre klikkelek. Ha további képeket próbálok, akkor azok nem jelennek meg. Kipróbáltam, hogy kilépek, majd újra be; hátha törlõdik alistából. De nem törlõdött. Maradt a korábban már feltöltött két kép. :S
Ja, nincs VIP jogom. 😊
Molnibalage
Nem igazán értelek. Tettem már fel vele 10 képet is. VIP tagkénrt módosíthatod a hozzászlóást nem? Akkor a képet is törölheted.

Ugyan csak nagy jóindulattal önjáró (végülis a vasúton is önmaga jár 😊 ), de már korábban elérték a 48 km-es lõtávot, rakétapóthajtás nélkül. 😊))

http://www.mszp007.hu/modules.php?name=Sections&op=printpage&artid=2200

Amúgy figyeled a linket? Ennyire komoly lett volna a mostani választási eredmény, hogy már fegyverkeznek? 😄D
(Bocsi, nem hagyhattam ki. Ezt hozta be a gugli a "dora löveg" kifejezésre elsõ találatnak. 😊 )
A képméret már nem gond, mert normál minõségben adja elõ. A baj csak az, hogy a már korábban feltöltött képeket nem tudom törölni. Összesen kettõt tudok berakni a "tárolóba", viszont mikor újat akarok feltölteni, nem törli a korábbiakat. És nincs törlés link sem, meg hasonló sem. Így az új kép nem jelenik meg.
Kár. :S
[NST]Cifu
SPH (vagyis önjáró ágyútüzérség) esetében nem rémlik ilyesmi. A 203mm-es 2S7 is "csak" 37,5km-re volt képes hagyományos, és 55,5km-re RAP (rakétapóthajtásos) lövedékkel. Az XM2001 Crusader esetében 50km-es lõtávot vártak el, és ezt teljesítették is RAP lõszerrel. Ilyen szinten a csúcs ha jól tudom 109km, amit azonban nem SPH-val, hanem hajóágyúval érték el a BAe LRLAP lövedékkel, de a löveg csõhosszáról nem írnak semmit.

[NST]Cifu
Többtényezõs dolog (szél, hõmérséklet, szerencse 😊), de 5-15 méter körüli szórásról beszélhetünk ideális körülmények között, 15-50 méter között rosszabb esetben. Viszont ha egyszerre tucatnyi tarack küld sortüzet, akkor még mindig elég decens hatással bír. Ha ennél pontosabban akarsz lõni, akkor már a végfázisban irányított lövedékekben gondolkodj.

[NST]Cifu
Létezik az SG-n egy VIP jog, de ha nem akarsz fizetni érte, egyszerûbb, ha felrakod egy képfeltöltõ oldalra (ebben aprób probléma, hogy a képfeltöltéshu tiltva van, az Imageshack, Tinypic és pár hasonló oldal meg a hotlink miatt letiltotta az Sg.hu-ról átirányított lekérést). Az Iaro-t nem ismerem, de annak is mûködnie kell.

Tehát:

2. Egy ami hjmû, ami RPG találatot kapott.

Valami gixer van a rendszerrel. Egyrészt csak 2 képet tudok feltölteni. Viszont törölni nem tudom a korábbiakat, így újat nem tudok felrakni. Valmiért meg nem azt rakta be elõbb, amit akartam (kérem is a duplikáélás törlését, ha lehetséges).
na majd próbálkozom.
veszelka
rosszul emlékszem, hogy az észak koreaiaknak van valami ütõs kis cuccuk, ami akár 90 km-et is lõhet? valami német fickó segített nekik a tervezésben, és a határ melletti alagútrendszerbõl kijárva tüzelne gond esetén.

(persze lehet, hogy sok málnaszörpöt ittam, és hülyeségekre emlékszem, lehet agyatlannak nevezni a nagy tudású topiklakóknak😊

Na, ezt miért csinálta??? Nem is ezt linkeltem. :S
Siker! 😊 És még a minõség is okés. 😉
A második egy amcsi hjmû lesz, amit - úgy tudom - egy RPG-vel zizzentettek ki.

Molnibalage
Használd ezt. Felülrõl a harmadtik sort csak másold be ide és megjelenik a kép.

veszelka
õ nagyobbnak érzi😊

Molnibalage
Szép, szép. Mekkora szórásssal és pontossággal lõnek 30 km felett?

Ígértem tegnap, hogy rakok be képeket. Megpróbálom, hátha sikerül.
Az elsõ (reményeim szerint) egy BMP-rõl készült fotó lesz. Alul ki van írva ennél, hogy mi okozta a vesztét. (Bocsi a gyenge minõségért, de 20 KB lehetséges nekem. ... Cifu! Te hogy tudsz akkora képeket berakni? Csalsz,mi? 😄 )

veszelka
itt szakértõk és érdeklõdök is ugyanúgy hozzászólhatnak a témához. üdv az interneten!

[NST]Cifu
Kb. ugyanannyit tud, de tényleg meg kellett volna említeni. Azt nem tudom, hogy az új orosz 'Koalició' önjáró tarack vajon mennyit tudhat, ugyebár neki ikercsövû 152mm-es L/70 lövege van. Szvsz sima lõszerrel is tudhatja a 40km-et, szélsapkással pedig az 50-60km-et, RAP lõszerrel meg akár a 80-100km-it elérheti...

[NST]Cifu
- Lockheed szállított Pakisztánnak.

Helyesen: A Lockheed szállítana Pakisztánnak. Idén kellene megkezdeni 18db F-16C/D Block 52+ leszállítását, Sniper konténerekkel, AIM-9M és AIM-120C-5 rakétákkal együtt. A szállítás felett lebeg a politikai bárd, egyfelõl az USA-nak szüksége van Pakisztánra, nélküle az Afganisztáni misszió elsorvad, továbbá a Talibán elleni harcokhoz szüksége van rájuk. A Pakisztániak harcolnak is a Talibán ellen az utóbbi 2 hónapban, elég szépen. Ha az USA nem szállít, akkor Pakisztán felhúzhatja az orrát (már kb. fél tucat FC-17-et kaptak a kínaiaktól), ha az F-16C/D és AIM-120 ügylet kútba esik, a kínaiak által ajánlott J-11B + PL-12 vásárlás rövid úton boritékolható.

Ez egy picit túltesz azokon is; de hát ez természetes is. Nem 155 hanem 203 mm.

http://fas.org/man/dod-101/sys/land/row/203mm-prc.htm
Ezért, hogy mindkettõ meglegyen, én sokszor a hk.-t használom.
Benne van a "dallamos" harckocsi, rövidebb is, mint a tank, és olyan tudományos fílingje van, hogy csak na! 😊)
A Challangernek egyébként is hátránya volt a többi nyugati nehéztankhoz képest, hogy a motorteljesítménye gyengébb volt a többinél. Most akkor ezek szerint ez még inkább romlott.