Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem akarok laikusként beleugatni, de én úgy képzelem el, hogy az orvlövész megnevezéssel azokat illettik, akik fõként a civil lakosságot terrorizálva, háborús övezetekben ténykedtek, demoralizáltak. Az orvlövész lehetett akár civil, vagy egy milícia tagja is átlag képességekkel.

A mesterlövész meg egy katonai fogalom, besorolás, ami képesítést jelent egy hadseregen belül. Katona, aki katonai célpontok ellen küzd sajátos technikájával. Egy mesterlövésznek elvielg tilos háborús bûncslekményeket elkövetnie, márha az illetõ hadsereg országa tagja bizonyos egyezményeknek.

ryzen 5 3600, 16 GB RAM, Radeon 5700XT

[NST]Cifu
rajtámogató lövésznek.

Az alant belinkelt Wikipédia szójegyzet szerint Raj-mesterlövész. 😄

http://hu.wikipedia.org/wiki/Mesterl%C3%B6v%C3%A9sz#Mesterl.C3.B6v.C3.A9sz

Ezek szerint Simo Häyhä és Vaszilij Zajcev nem mesterlövészek? 😄
Semmiféle speciális kiképzést nem kaptak (Häyhä legalábbis, de ha fejbõl jól rémlik, Zajcev sem).

Egyébként a Wiki-n nincs Orvlövész definició. Ez a szójegyzet egy filmre mutat...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

degenerator
"Aki egy SzVD-t fog melletted, azt akkor minek hívod? "

rajtámogató lövésznek.

"Ha meg a képességeire akarunk utalni, akkor megint nem jó - majd Juszuf Husszein és Average Joe kimegy egy lõtérre, és ha 600 méterrõl lövetünk velük sétáló emberekre. Amelyik közülük eltalálja, az mesterlövész, amelyik nem, az csak orvlövész, amíg pedig nem tettek vizsgát, puskás ember a megfelelõ jelzõ? 😊"

tess

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Punker
jaj srácok nem láttatok még usák filmeket? a jó fiúk a mesterlövészek, a rosszak meg az orv azt kész 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
a mesterlövész meg egy "fogalom". a gyalogosok krémje.

Aki egy SzVD-t fog melletted, azt akkor minek hívod?

A másik része pedig az, hogy akkor hogy soroljuk be Simo Häyhä-t? Katona volt ugyan, de nem kifejezetten mesterlövész (pl. rengeteg embert Suomi géppisztollyal ölt meg), nyílt irányzékot használt, stb...

Szigorúan saját véleményem szerint nem lehet egyértelmûen vonalat húzni, hogy ez és ez mesterlövész és ez orvlövész.

Persze az is egy "osztályozási módszer", amit te mondasz, csak én azzal nem értek egyet. :Ð

"a mesterlövész meg egy "fogalom". a gyalogosok krémje. "

És akkor mivé lehet még magasztalni egy tengerészgyalogos mesterlövészt? Vagy egy Delta-force-os mesterlövészt? Az már lassan maga a Mozart-kugeln. 😊
Csakhogy a Stukán külön sziréna volt, hogy vijjogjon. De mi vijjogott mondjuk egy Sabre-n? Maximum villogott, és a géppuskák. Ugyanis itt kifejezetten amerikai gépekrõl volt szó, amik frontvadász szerepkörben tevékenykedtek, és nem Mustángokról, mert azok FP szerint vadászbombázók.
[NST]Cifu
Ebbõl mélyenszántó retorikai vita lett. 😊

Ugye tudod, hogy például angolban nincs külön orvlövész, ez a magyar nyelv sajátossága? 😊

A támogató-mesterlövész akkor minek minõsül? Nem igazi mesterlövész. De akkor mi?

Ha meg a képességeire akarunk utalni, akkor megint nem jó - majd Juszuf Husszein és Average Joe kimegy egy lõtérre, és ha 600 méterrõl lövetünk velük sétáló emberekre. Amelyik közülük eltalálja, az mesterlövész, amelyik nem, az csak orvlövész, amíg pedig nem tettek vizsgát, puskás ember a megfelelõ jelzõ? 😊

degenerator
"Nem attól lesz valaki mester vagy orvlövész, mert egy lövés után helyzetet vált / menekülni kezd."

nem arra akartam kilyukadni, hogy az az orvlövész, aki elrohan.

az orvlövész képzetlen, átlagkatona is lehet. inkább egy viselkedési mód.

a mesterlövész meg egy "fogalom". a gyalogosok krémje.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

degenerator
gondolj a stukákra, megvolt a jellegzetes hangjuk, ha zuhanórepülésbe kezdtek.

Kisendre
Minden mesterlövész lehet orvlövész, de nem minden orvlövész lehet mesterlövész. <#wink>

[NST]Cifu
Én inkább kiskorú besorolásával értek egyet ilyen téren (velünk van - mesterlövész / ellenünk van - orvlövész). 😊

Nem attól lesz valaki mester vagy orvlövész, mert egy lövés után helyzetet vált / menekülni kezd.

degenerator
tudom. de egy mesterlövész mégis igényesebb ilyen téren is😊

Most mi ezzel a gond? Apu mondta :-D
Amúgy meg hatáscsökkentõ furatnak hívhatom?
Amíg nem indul el vele az ember repülni...😊

&#1058;&#1086;&#1074;&#1072;&#1088;&#1080;&#1097; &#1055;&#1091;&#1090;&#1080;&#1085;

Kisendre
Na most már felvilágosodtam, kösz a választ Cifu.

[NST]Cifu
A török harckocsi kálvária már több, mint 10 éve tart. Az országnak fõleg idõs, öreg M48 és M60 harckocsijai vannak, igaz sikerült beszerezniük pár száz Leo1-est is anno. Volt tervben egy decens M60 felújítás az Izraeli Sabra szintre, de ebbõl amerikai nyomásra nem lett semmi. Az Ukránok a T-84-120 Jatagan harckocsit direkt a törököknek tervezték, de az sem valósult meg. Végül úgy döntöttek, hogy saját harckocsit gyártanak, ez az a bizonyos Altay. A koreai kapcsolat annyi, hogy a törököknek kellett valaki, aki elég tapasztalt már a harckocsigyártás terén, lévén õk ilyesmivel nem foglalkoztak. A koreaiak cirka fél milliárd dollárért átadták a K2 harckocsi bizonyos részelemeinek licencét, e köré épül fel az Altay.

Hello G
Mikor bevonultam,tartottak egy hatástechnikai bemutatót.Lõttek RPG vel,Dragunovval,AMD vel téglafalra,meg bejött elõsször egy PSZH aztán két T-55 ös.
A PSZH ott sündörgött és néha eleresztett egyet(sorozatot) a nagyobbikkal,papi,én attól összetojtam magam.Utána jött a két hernyó,kb 50m-re,ha nem szorul össze a likam,ott fosok be.😊Utána fogtam és a fülemre szoritottam a tenyerem,mondván ,anyátokkal!Nem tudom mit tökölt,manõverezgettek azok is,mondom biztos nem lûnek többet,levettem a kezem,abban a pillanatban buuuummm..k..va hangos!Attól fogva,ha a zászlóalj kiment lõni,én vagy elhuztam a belem onnan,vagy bebujtam a bikába.Ha nem kell,minek süketüljek meg?Pedig legtöbbször csak lepkével lõttek.
T72 est nem hallottam,nem tudom mi a különbség....azt amugy is csak egyszer láttam Gödöllõn,"önként"jelentkeztem pakolászni a lõszeres ládáit,akkor bemutatták,aztán ugy zavartak el minket,mert nekiálltunk szétlopni😊)A lopás nemzeti sport volt a honvédségnél egyébbként😛

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Kisendre
Valakinek van infoja a török harckocsivásárlási tervekrõl? Nekem eddig nem tiszta, hogy mit akarnak. Egyik helyen azt olvasom, hogy megszerezték a K1A1 és a K2 koreai hk-k gyártási engedélyét, de közben rátaláltam egy török fejlesztésû hk-ra is a MITÜP Altay-ra, arról is azt írták, hogy tervben van a rendszeresítése.

Molnibalage
Elég vicces lenne. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Gundark 1 1
Ne izéjjé mán. Ahol front van ott vadásznak és passz. Csak tuggya mán hogy mit ír. Illetve mit másol. 😛 Igen a stukának rendes szirénája volt, hogy nyomassza a lentieket. Egy csomó filmben a mai napig az a zuhanó repülõ hangja 😊
Légcsavar kifúrása? Legendázás a javából.

http://en.wikipedia.org/wiki/Junkers_Ju_87

&#1058;&#1086;&#1074;&#1072;&#1088;&#1080;&#1097; &#1055;&#1091;&#1090;&#1080;&#1085;

no akkor visított is, szirénázott is, meg légcsavar is volt a dologban :-)
UL-nak a fater féle furogatást tartottam :-)
Ez nem UL

"B-series Stukas were usually fitted with a prop-driven siren on the front of each main gear spat, using the wail of these "Trumpets of Jericho" to terrorize enemy troops in attacks. The sirens were apparently Ernst Udet's idea."

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Jó apám mondta hogy a stukáknak kifurták a légcsavarjait hogy visítson zuhanás közben, máshol meg beépített szirénát írnak. De ez elég UL-nek tûnik.
Hogy a stuka mitõl frontVADÁSZ, azt nem tudom.
Molnibalage
Bárcsak Földi Pálra csapna le egy. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A pilóta víjjog, mint egy sasmadár, ezzel félemlíti meg az ellenséget... vííííj, víííííj, jövök.

Valahogy így képzelem el.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Tetszett FP-nek az a szövege, mikor a megjelenõ T-34-esekre "vijjogva csaptak le a frontvadászok, és pár percen belül füstölgõ roncshalmazokat hagytak maguk után." De mitõl vijjog egy frontvadász? És mellesleg a frontvadász fogalmatz kiterjesztette az amerikaiakra is.
[NST]Cifu
Hopp. Az USA "kérésére" az IAI kiszáll az Indiai MRCRA tenderbõl. A svédek az IAI-t kérték meg, hogy az õ Radar/ECM/rádiórendszereikkel felszerelve esélyesebb legyen a tenderen, ugyebár a Szu-30MKI gépek is részben izraeli elektronikával bírnak.

A Gripen esélyei így csökkennek...

Szerintem irígykedhettek, hogy nektek egy kis gugli és kopipészt után nem jár pénz! =)

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Her Laca
A "frontvadász " tipikusan orosz agyszülemény. Szerintem. Lacusch gondolatmenetével asszem egyet érthetünk.
OFF: Földi meg egy okos ficak (attól függetlenül,hogy egy önálló gondolata sincs) ellenben üzleti érzéke annál nagyobb😊)))
Másolgatni azt nagyon tud.😄

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Inkább úgy fogalmaznék, az orvlövész egy taktika. Orvul, meglepetésbõl támad, minél kevesebb esélyt hagy az ellenfélnek. Ezt a taktikát használhatja bárki, képzett, vagy képzetlen, de akár mesterlövész is.

Ha egy AKval egy cserepet félretolva lepukkantasz egy katonát 50mrõl, majd elrejtõzöl. Az is orvlövészet. De ezt meg lehet ejteni mesterlövészpuskával is 400mrõl is.

A mesterlövész pedig igen széleskörû feladatot láthat el. Felderítés, szabotálás, kiemelt célszemély kilövése és esetenként orvlövészkedhet is.

SzVSz!

Molnibalage
A MiG-29-et az angolszászok frontline fighternek hívták, de a Szu-27-et air superiority fighternek hívtam, mint az jenkik az F-15-öt.

OFF

Hogy õszinte legyek én is kétszer olvastam el amit írtál, mert nem akartam elhinni, hogy jól látok és csak másodszorra lett gyanús a "rászánok egy negyed órát, míg kiolvasom"...

ON

Meg nem mondom mi a "frontvadász" definíciója de emlékeim szerint a szovjet terminológia ismert és alkalmazta. Teljesen hasraütve valahogy úgy írnám le mint a szf-i csapatok légvédelmét ellátó vadászgép. A ruszkiknál az ilyen besorolású madárkák általában kis vagy közepes magasságon tevékenykedtek, nem voltak nagy hatósugarúak, rendszerint 1 gá. + 2 gpu. fegyverzetük volt, ami legtöbbször kiegészíthetõ volt egy max 250-500 kg-os bombával. Szerintem... De a legkisebb mértékben sem vagyok meggyõzõdve a dologról.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Gundark 1 1
Lehet hogy Lacuschnak igaza van. A honi légvédelem az ami otthon marad a frontosok meg mennek harcolni 😊 A Po-2 meg nem lehet sima bombázó. Éjszakai (ezáltal csökkentett észlelhetõségû😊 zavarótámadásokat (és felderítést, mert ha ledobja a bombát és nagyon szaladgálnak lent akkor ottan mán van valami) végrehajtó speciális repülõ eszköz. És igenis legyen frontvadász. Ha mást nem idõjárási frontot.
Szerintem nem típus, hanem feladatkör alapján határozták meg. A régebbi magyar nyelvû kiadványokban is lehetett találkozni velük. (Legalább nem kevertük össze a honi légvédelem gépeivel...)

Földiben az a jó, hogy minden sz@rt összeollóz, de ha kibogozza az ember, és utánanéz a forrásmunkáknak, jó könyveket lehet találni.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Na most nem mondod, hogy ki kellett volna tennem a smile-t a szöveg végére, reméltem, hogy anélkül is érthetõ.
Érdekes, hogy a MiG-29 és a Szu-27 is frontvadász az oroszok szerint. De pl. az Il-2 is az. A Szu-17-es is az. Van valami, ami nem az? Legalább a Po-2 legyen egy sima snassz (nehéz)bombázó, kérem....
[NST]Cifu
Sajnos én kevésbé rajongok Földi Pál munkásságáért, mert sok téren (szerintem) vitatható.

Frontvadász mint hivatalos besorolás típusokra szvsz nem volt.

[NST]Cifu
Hát azért annyira nem vészes az, amit csinált a fegyverrel, szvsz a legtöbb öntöltõ sörétes puska képes erre...

[NST]Cifu
Általában a mesterlövészek is szeretnek lövés után pozíciót váltani. Egy mesterlövész számára nem elõnyös az, ha kideríthetõ merre is bújkál. 😊

Gundark 1 1
Most genyó leszek 😊 Elsõsorban front kell hozzá 😛 Na komolyság. Gondolom azokra a gépekre gondol amik elvileg a "front" felett vívnák ki a légifölényt. Nem tudom hogy ma még használják-e de néhány régebbi (értsd 90es évek) könyvben még szerepel ez a meghatározás. Ha még genyóbb lennék akkor azt mondanám hogy Földi úr innen kopi pasztézta az írást 😊 Bár ott a "front" szó az elsõ vonalbeli vadászokat is jelentette.

Más. Még pár évvel ezelõtt a Haditechnikai fesztiválon volt szerencsém élvezni amikor a 72esek lõttek. Jó pár száz méterre voltunk az ojjektumtól, de a légnyomás ránk tapasztotta a gatyát. Jó vót 😊 Ott hangzott el (szégyenlem de már nem emlékszem a szakkommentátor nevére )hogy nem szerencsés a gyalogságnak ha eközben 10 méteres körzetben vannak.
Aki ismer, az tudja, hogy tisztelem és elismerem Földi Pál munkásságát, remekbe szabott, pontos, hiteles, objektív történetleírásait és értékítéletét, valamint a hihetetlen mennyiségû kutatómunkát, amivel egy-egy témát a legmesszemenõbbekig kiveséz.

Éppen ezért nagy örömmel vettem kézbe a Koreai-háború címû könyvét, gondolván, hogy rászánok egy negyed órát, míg kiolvasom. Az egyik oldalon megakadt a szemem egy szón: frontvadász. Elgondolkodtam, mi is lehet ez? Többször is említi, de mindig típus nélkül. Ráadásul amerikaiaknak és szovjeteknek egyaránt van ilyenjük. Mi kell ahhoz, hogy egy repülõt frontvadásznak soroljanak be?
qtab986
A vállról indítható rakétáknál is ilyen szabály van a kezelõre és mellette a kiszolgálóra vonatkozóan, hogy nyitott szájjal kell lõni?
#41788<#taps>
Ennyit minden sörétes öntöltõ bír vagy ez különleges?

Igen, ez valami eredeti anyagnak tûnik, a neten találtam valahol. Rengeteg ilyen van még, csak rá kell találni.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

degenerator
nagyjából.

Tehát annyi a különbség a kettõ között,hogy az egyik profi,a másik nem?😊

Kösz evribádi

repvez
erröl az jut eszembe mikor repnapon álltak a nézök és kérdezték hogy hangos lesz e a gép és mondták nekik hogy igen és ki kell nyitni a szájukat ne hogy beszakadjon a dobhártya és mindenki tátott szájjal nézte végig a 29-es repülését 😄
degenerator
a mesterlövész és az orvlövész között pedig olyan különbség van, mint egy rúdtáncos, és egy balett-táncos között

orvlövész akár ak-val felszerelt arab is lehet, aki egyedül, vagy kettesben a társával lõ egy csapatra, aztán elillan. vagy rpg-vel, hasonló.

mesterlövész meg egy mûvész. õ nagy távolságról lõ, figyel arra, hogy merre fog terjedni a hang, kb hány mp múlva fogják meghallani, megtervezi az útvonalat, ahol visszavonul, álcázza magát, figyelembe vesz, beépített területen a házak közötti szélcsatornákat, a légnyomást, a páratartalmat, stb.

az orvlövész kihajol az ablakon, lõ, aztán menekül. a mesterlövész egy bedeszkázott ablak apró kis repedésén, egy szekrénybe bebújva, homok-zsákokkal körbepakolva várja az ellent😊