Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Ezt tisztáz ezt-azt.
Nem választotta szét az A variáns és C variáns satisztikáját úgy tûnik.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
A vége kapcsán meg azt tudom mondani, hogy szép, hogy ezt annyi gyakorlat kapcsán leírták, de akkor miért nem sikerült ez sohasem a valóságban? A gyakorlaton nem volt AWACS? Mert egyszer volt olyan itthon, olyan tíz éve és úgy tényleg drámaian nõnek az esélyek a MiG oldalán.

Ezt nem kötekedés képpen kérdem, de akkor tényleg magyarázd el. A két gép átlagos technikai szintje között van cirka 10-15 év és a repórák között a magyar és NATO pilóták között cirka kétszeres szorzó.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Kérdezni szabad?

[NST]Cifu
Mert akárhogy is, a T-64B-k 40-50 évesek, a T-72-esek meg "csak" 25-35. A T-72 alváza csaknem azonos a T-90-essel, így legalább az alkatrészbázis részben közös. Végezetül pedig a egy kínos probléma: a T-64-esek legfõbb gyára a Morozovi, ami most Ukrajnához tartozik. Oroszország pedig nem engedheti meg magának, hogy fügjön Ukrajnától, amúgy is imádják egymást...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

nem jutna a part 100km-es körzeté sem<#buck>
Ugyanezt Izraelben,arab ruhában és azt mondom tökös gyerek😊

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Kell a tulajdonos telszáma vagy a fõszerkesztõ telszáma? Megadom, hívd fel és rakjad helyre, hogy tudtoddal ez nem így van, mit írogat baromságokat?!?! Ja, a tulaj volt az egyik meghívott szakértõ a "700km/h-nál kobrázó F-117" kapcsán. Azért is jól leszúrhatod, hogy nem lelõtték, hanem kobrázott, mert nagy volt a mellénye a pilótának. Ha jól vitázol, akkor talán megadja annak a magyar származású katonatisztnek is az elérhetõségét, aki azt hazudta, hogy lelõtte a "kobrázó lopakodót".
Én elintézem, hogy meghívjanak a Jetfly éves bulijára, ahol az összes MiG-29-es pilótát kioktathatod, akik kipicsázták az F-16-os komplett századot, hogy ne hazudozzanak már összevissza a kormos farkú MiG-29-rõl. Falcon az Isten!

&#1058;&#1086;&#1074;&#1072;&#1088;&#1080;&#1097; &#1055;&#1091;&#1090;&#1080;&#1085;

de miért a 64-eket darabolják, ha szerinted az jobb a 72-esnél?
degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
Az F-22 esetén meg szerintem még nincs értelme számokat írni. Mennyi lehet az össz repóra?

Ha csak évi 200 rep órát számolsz per sárkány (2005: 40, 2009: 120), akkor is szerintem már közel vannak a 100.000 órához.

Az eltérés esetleg abból adódhat, hogy a cikk összekeveri a gépvesztést az "A" osztályú eseménnyel? Ez emléleim szerint pilótahalált, vagy 1 millió dollár feletti kárt jelent.

Balesetet ír, nem gépvesztést.

degenerator
ráadásul a löveg annyit érhet, mint az egész test.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Molnibalage
Mitha kicsit furák lennének a számok benne.

Tudtommal az F-16 baleseti rátája cirka egy évtizede 2/100 ezer óra alatt van. Az F-15 gépeké is sõt, volt olyan év, mikor az F-15-é jobb volt. 2003 környéként volt egy olyan év ahol 1 alatt volt az F-15-nak és alig egy felett F-15-nek. (A C gépek rontották az arányt.)

Az eltérés esetleg abból adódhat, hogy a cikk összekeveri a gépvesztést az "A" osztályú eseménnyel? Ez emléleim szerint pilótahalált, vagy 1 millió dollár feletti kárt jelent.

Az F-22 esetén meg szerintem még nincs értelme számokat írni. Mennyi lehet az össz repóra?

Molnibalage
Hát akkor ez elég jövedelmezõ szerintem. Ha csak tankonkét 10k $ jön ki, akkor ez olyan 110 millió dollár. Mire végeznek vele az acél ára is felmegy. A 10k haszon szeritem nagyon alsó becslés.

Molnibalage
Biztos? Több tízezer dollár értéke van 30 tonna ilyen acélnak, mert azért ez nem szar minõségû.

[NST]Cifu
Na igen, de akkor mi legyen velük? Rohadjanak szét, oszt jó van? Az oroszoknál nincs AMARC vagy hasonló hely. 😊

[NST]Cifu
A T-64-eseket a T-80 váltotta, gyakorlatilag az 1980-as évek második felében még volt egy felújítócsomag hozzájuk, amit kb. 2000 harcjármûvön elvégeztek, oszt ennyi. Az 1990-es évek elején még megvoltak hadrendben, de aztán az 1990-es évek végére kikoptak.

Hogy milyen üzlet lehet benne, azt nem tudom. Állítólag a kiskatonákkal végeztetik el a munka oroszlánrészét, csak van mellettük pár öreg róka, aki ügyel arra, hogy rendesen szét legyen kapva.

Az egyetlen bibi, hogy többe kerül szétvágni mint amennyit fémértékben ér.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Molnibalage
Mennyit érhet anyagárban egy ilyen tank? A 40 éves acél ma már nem tudom, hogy mennyire számít jó minõségûnek, de mivel 80% lehet a hulladékacél az acélgyártás során minõségromlás miatt úgy érzem ebben nagy pénz van.

A T-64 mióta nem számít már "csúcsragadozónak" az orosz szárazföldi erõknékl?

[NST]Cifu
Támogató-mesterlövész.

És bár nem mesterlövész puskát használnak, a DMR-ek fegyvere nem sima M4A1, hanem M21, vagy feltuningolt M16/AR-15 változat vastagabb csõvel és komolyabb optikával.

[NST]Cifu
Konkrétan már végzik a munkát. Itt látható ahogy T-64B-ket szednek szét. Ezek (bár gyakorlatilag modernebbek, mint a T-72M széria) már nincsenek elsõ vonal beli egységeknél, sõt, igazából aktív szolgálatban nincsenek már lassan 10 éve. A képek hátterében lehet látni mennyirõl van szó - cirka 11.000 T-64-est gyártottak. Érdekesség, hogy a képek szerint Kontakt-5 rögzítõelemekkel vannak ellátva. Noha valójában már 40 év körüliek lehetnek ezek a harckocsik, azért nem semmi...

Molnibalage

Molnibalage

Molnibalage
Akkor átlagoljatok. 😊

Kisendre
Sajnos a wikipediat és a globalsecurityt sem lehet készpénznek venni. A globalsecurity esetén a 150 darab T-90 túl kevésnek a wikpedián a kb 1000 db meg túl soknak tûnik.

Én a wikipediáról szedtem a számadatokat, mert a globalsecurity oldalán nem találtam mennyiségmegjelölést az egyes típusoknál. <#confused>

Kisendre
A T-90 lényegében egy továbbfejlesztett T-72-es, tehát szerintem nem lehetetlen arra a szintre hozni õket. A T-72 Rogatka pl elég modernnek tûnik.
A globalsecurity.com szerint az oroszoknak 9700 T-72, 4500 T-80, 4300 T-64-esük van. A T-90-ek számáról nagyon eltérõek az adatok, nem tudom melyik lehet a valós.

Fenrir
Hova sorolod a SDM-eket? Õk például nem használnak mesterlövész puskákat.

A halál csupán a kezdet...

És ugye még ezt a mennyiséget is le akarják építeni, hiszen a cél csupán 2000 harckocsi megtartása . Tehát gondolom még ebbõl a három típusból is erõsen válogatnak majd, a tankok állapota alapján.

Molnibalage
Sok fím. 😊

Molnibalage
Na ja, de mekkora területen szétszórva?

Szerintem nagyon ideje volt már ennek. Húsz évig az volt a helyzet, hogy tízezerszámra rendelkeztek mindenféle típussal(mennyi lehetett a hidegháborús összmennyiség? 50.000 tank? Vagy több?), amiknek a kilencvenöt százalékának karbantartására nem volt meg a pénz. Ezek a harckocsik ugyanúgy rohadtak valahol, mint a volt szovjet flotta a kikötõkben. Így 20 év rohadás után szerintem java részük ugyanúgy ócskavas már.
Rájöttek végre, hogy a T-90-esek vásárlásán és üzemeltetésén, valamint a meglévõ T-80asok modernizálásán felül a többi tank megtartása teljesen felesleges. (szerintem egyébként nekik valahol még megvannak a T-55ösök és a 34/85 ösök is raktáron, vész esetére) Emellett ugye még meg akarják tartani a T-72eseket is (érdekelne vajon lehetséges e a 72-eseket T-90 szintre modernizálni).
Tök értelmetlen lett volna tovább halogatni a szanálást.

Mellesleg ha összeadogatjuk oroszország T-72,T-80,T-90 tankjainak a számát,(T-72=5000db,T-80=6000db,T-90=1000db) az még mindíg elég szép szám lesz. Összesen 12.000 db tank, a tartalékokkal együtt. Nem semmi.

veszelka
oroszországban mûködik az ifjú gárdához hasonló rendszer, a tanulóknak délutáni haditechnikai klubokban mutogatják a robbantás, búvárkodás, lövészet, szabotázs mûvészetét.

szóval, ha el is törlik a sorkötelezettséget, még mindig megmarad valami belõle.

[NST]Cifu
Németországban aktív állományban 408 darab Leo2A5/A6 van. Tehát azért messze nem, még mindig igen erõs lesz az Orosz harckocsizó erõ, ha egy 1200-1500 körüli állományra beállnak (kb. errõl van ugyanis szó).

Ez egyébként várható volt, nem verik túl nagy dobra, de folyik az Orosz haderõ karcsúsítása, még az sem kizárt, hogy középtávon (5-10 év) a sorkatonaságot is felszámolják, és átállnak õk is tisztán hivatásos/szerzõdéses hadseregre. Persze ez ellen elég sokan ágálnak, de a lehetõség azért sûrûn említve van...

[NST]Cifu
A Sharpshooter / Marksman azokat jelölik, akik a raj/szakasz mellé vannak beosztva, tehát támogató mesterlövészek, akik általában öntöltõ fegyverekkel bírnak (M21, DMR, stb.). Õk a gyalogos egységekkel együtt mozognak.
Snipernek azokat hívják, akik a gyalogos egységektõl teljesen függetlenül mozognak, és úgy látják el feladatukat, ami lehet a gyalogos csapatok fedezése/támogatása, de mindenkitõl függetlenül egy adott terület ellenõrzése, lefogása is. Õk általában toló-forgózáras puskákkal bírnak.
A mesterlövészek eliteje a Scout-Sniper, vagyis felderítõ-mesterlövészek. Õk az ellenséges vonalak mögött dolgoznak, rejtve, lopakodva, a feladatuk nem kizárólag az ellenséges erõk leküzdése, hanem lehet egyszerû felderítés, sõt, akár lézeres célmegjelölés is. Mivel azonban profi mesterlövészek, és a felderítést és a célmegjelölést a "sima" Force Recon, Rangers és egyebek is elvégezhetik, õk inkább a háttérbázis meggyengítésén dolgoznak, tisztek, tábornokok, esetleg politikusok likvidálása, és efélék.

Kisendre
Itt a vége Oroszország egyik legnagyobb elrettentõerejének (legalábbis szerintem). Így nagyjából egy szinten lesznek Németországgal, nemde?

hú ez még tõlem is durva. <#falbav>
Kisendre
Akkor már ketten vagyunk. 😊

Fenrir
"Relytve" <#ejnye1>

A halál csupán a kezdet...

Amiknál nem minden fegyverrel vagy fegyvertípussal lehetsz "mesterlövész"?
Értsd ha jól lõsz pisztollyal akkor kapsz egy plecsnit, hogy pisztoly mesterlõvész vagy. (jó hülyén írtam le.)

Nekem a mesterlõvész az aki nagyon pontosan lõ.
Orvlövész meg aki elbújva (lol) relytve lõ/terrorizál.
Lényegében ugyanazt írtam, mint Kisendre.

Szerintem is egy taktika az orvlövészkedés, bárki használhatja aki ki tud lõni egy ablakból. A mesterlövész meg egy "kaszt".

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Ez azonban egy civil eset, mert bár Oswald volt katona (tengerész)

Nem tengerész, hanem tengerészgyalogos volt.

Kisendre
Arra akartam kilyukadni, hogy az orvlövészkedéshez nem kell különösebb elõképzettség, akárki képes lesbõl rálõni valakire, azt vagy sikerül, vagy nem. A mesterlövész már a nevébõl ítélve csak olyan lehet, akinek óriási tapasztalata van a fegyverével. Ezért írtam, hogy lényegében orvlövész lehetne bármely mesterlövész, de mesterlövész már nem lehet akármelyik orvlövész.
Úgy érzem ez egy 22-es csapdája, soha sem fogjuk megtalálni a választ, vagyis én már megtaláltam magamnak, ha hülyeségnek tartják mások, ha nem.😊

degenerator
lehet, juba már eljutott a mesterlövész szintig😊

Molnibalage
egy iraki orvlövész szerinted épít magának fedezéket a homokba, napokig várakozik a célra, és ha nem jók a lehetõséget, hagyja a lövést? szerintem nem.

Van ilyen.
A legvégén.

Juba: Õ most a "sztár" irakban. Egyelõre a létezésén túl semmit sem tudni (a "Juba" nevet is a szövetséges katonák adták), Dél-Bagdad területén mûködik, és már legalább két tucatnyi támadásért tartják felelõsnek. Csak egy lövést ad le a célpontjára, aki mindig az Amerikai fegyveres erõk egy katonája. Függetlenül attól, hogy talált-e, vagy megölte-e a célpontját, több lövést nem ad le, így megtalálni nem egyszerû, még a helyi szövetséges katonai vezetõk is elismerik, hogy egy hidegvérû és jól kiképzett mesterlövészrõl lehet szó.

degenerator

Punker
a sniper / sharpshooter / marksman kifejezést mi alapján használják?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

degenerator
nem feltétlenül a kiképzésen múlik a dolog. aki egész életében vadász volt, mint pl az apósom, kívülrõl fújja az olyan dolgokat, hogy a vad hol jár, széliránnyal szembe közelít, melyik szervét lövi meg, stb.

míg egy osztrák tahó csak részegen odalõ, aztán vagy eltalálja, vagy nem.

a mesterlövésznek, mint pl zaicevnek nem kellett feltétlenül megtanítani a dolgokat akkoriban, hisz magától rájött a harc hevében (24 órát túlélt, akkor már lehetett katonának hívni), aztán ha elég értelmes volt, tökéletesítette magát.

egy iraki orvlövész szerinted épít magának fedezéket a homokba, napokig várakozik a célra, és ha nem jók a lehetõséget, hagyja a lövést? szerintem nem.

a világháborús definíciókat meg nem érdemes összevetni a maiakkal.

mindenesetre: mesterlövész, aki profi
orvlövész: mint a neve is mutatja, alkalmilag, orvul támad, lehet félig képzett lövész, de haladó is.

amúgy ha jól emlékszem (ami ritkaság) 2 moától számítják a mesterlövészfegyvereket. pl az szvd nem az.

Molnibalage

[NST]Cifu
Pontosan ez a probléma. Nem lehet egyértelmûen feketén-fehéren kijelenteni, hogy mi a mesterlövész pontos definiciója, és mi az orvlövész pontos definiciója.

JFK sok (neves írók tollából származó) cikk és novella szerint orvlövész lövedékétõl halt meg. Ez azonban egy civil eset, mert bár Oswald volt katona (tengerész), nem mesterlövész volt.

Katonai szempontból ha valaki rád lõ egy mesterlövész-puskával (újabb definiciós zsákutca - mitõl mesterlövész puska? a képességei által határozzuk meg, vagy a használója által?) rejtett helyrõl, akkor aligha tekinted mesterlövésznek. Átkozott orvlövész, hogy pusztuljon el az összes. 😊

Degenerator besorolásával az a baj, hogy például Häyhä nem kapott semmiféle speciális kiképzést. Vadász és erdész volt, egy egyszerû gyalogos rajban szolgált, mint egyszerû lövész.