Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Lehetséges, mint mondtam Rotterdamot csak példaként írtam egy kikötõvárosra, nem tudom volt e szerepe hadikikötõként 44/45-ben.

Molnibalage
Csak akkor nem volt hk. Az olasz front meg nem éppen a páncélos jármûvek paradicsoma... 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Na ez a másik fele. Bármi ami csúcs volt neki az szinte juszt is úgy adata el, hogy annyit butított rajta, hogy aztán szart se érjen. Az export MiG-29 gépek egy részén pl. nincs radar interferenica szûrés. Ha használod a radarodat akkor az RWR használhatatlan.

A MiG-23-ból is éveket kellett várni míg az MF vagy ML verziót exportálták, addig az szovjet szinten is hulladék MS-t adták mindenhova.

Mitõl lenne kivétel a T-72?

Egy kivétel jut eszembe. Mikor mi megkaptuk a MiG-21-F13 gépeket, az tényleg a csúcs volt akkor.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ez a lehetõség (kiépített indító és célkikötõk) megvolt már jóval korábban is, észak afrikában, és 1943tól olaszországban.

Punker

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

És te honnan tudod, hogy a keletnémet T-72BVk milyen lõszert használtak?
A szovjeteknek nem volt szokásuk a legjobb cuccokat átadni a csatlósaiknak. Nem véletlen, hogy a T-72 fõleg a csatlósországok számára készült, õk pedig a T-80-ast favorizálták, ami egy sokkal komolyabb tank mint a T-72es.

Magyarán te is egyetértesz abban, hogy az M1 sokkal jobb harckocsi, mint a T-72-es, és sokkal jobban van felszerelve. Az elõbb mellesleg éppen egy légitámogatás mentes tank-tank elleni esetbõl vontuk le a következtetéseket.

Ja, és könnyûharckocsi-közepesharckocsi-nehézharckocsi felosztás a hidegháború kezdete óta nem létezik, de mindegy. Azóta MBT koncepció van.

44/45 fordulóján már nagyjából igen. Annyi a gond, hogy a nehezebb harckocsikra igazán a kitörésnél lett volna szükség. Ott meg ez a luxus nem adatott meg (na meg a hk. se volt kész)

Dulce bellum inexpertis. Erasmus

Kisendre
"Elmondanád ezek után, hogy a reaktív páncélzatnak mi köze van a páncélátütéshez? Hogy ez az ERA-val felszerelt változat miért lõné át könnyebben az Abrams speciális páncélzatát, mint a többi T-72es?"

A reaktív páncélzatnak semmi köze nincs hozzá, de a lõszernek már igen. Gondolod, hogy az irakiak modern lõszert használtak? Az abban az idõben már meglévõ szovjet/orosz "Svinets" egálban volt a nyugati társaival, néhány adat szerint még jobb is volt az amerikai M829A1-tõl.

Molnibalage
Rotterdamot nem csak tavasszal foglalták vissza? Mivel õk arra számítottak, hogy lassabban nyomulnak elõre, gondolom emiatt nem sietteték a gyártás. Egyszerûen nem volt szükség az M26-ra.

És mi van ha mind az indítóállomáson, mind a célállomáson rendelkezésre állnak a szükséges daruk és kiépített kikötõk? Merthogy 1944/45 fordulóján ez volt a helyzet az amerikaiaknál.

Te milyen felturbózásról beszélsz? Leírtuk, hogy még az alap M1 is hogyan szedte darabokra '91-ben a T-72eseket, hármat egyszerre, három gránát felhasználásával.

A T-72BV pedig egy sima T-72B, reaktív páncélzattal ellátva, annak is a hibás elnevezése.

"T-72B ERA is fitted with 227 "Kontakt-1" ERA bricks to the hull and turret. The glacis plate and turret is covered with a layer of single ERA blocks and the turret's bottom row is mounted horizontally. There's also an ERA array on the sideskirts. They're often incorrectly called T-72BV"

Elmondanád ezek után, hogy a reaktív páncélzatnak mi köze van a páncélátütéshez? Hogy ez az ERA-val felszerelt változat miért lõné át könnyebben az Abrams speciális páncélzatát, mint a többi T-72es?

Mellesleg áruld már el, mi a ráció abban hogy az Abramst folyamatosan ábrahámnak nevezed? Vagy csak azért teszed ezt, mert azt hiszed hogy ez tök vicces? Inkább tök béna...

Igazad van ! És még az is ki van hagyva a sztoribol hogy az Ábrahámok teljes légitámogatás mellet harcoltak a T-72-es alapverziok ellen amiknek semmilyen " égi tüzérségük " nem volt mellesleg nagyon felderitésük sem . A T-72-ek még emellet nem rendelkeztek urániumkarbid leváloköppenyes nyilövedékekkel sem amikkel kilöhették volna a jenki " nehézlovasságot " . Nem is beszélve az elmaradottabb éjjelátó és tüzvezetõ rendszerrõl sem . Meg a T-72 közepes harckocsi az M1 verziók meg nehézharckocsik ! Kicsit a Tigris I vs T-34/85 harca jut eszembe róla .
Nem esemény a 70 tonnás rakomány kirakodása, ha van épp infrastruktúrád. Amennyiben a hajók saját daruira kell szorítkoznod mindjárt megváltozik a helyzet, és nem éppen elõnyére.
A Sherman belefért az akkori hajódaruk teherbírásába. Eu volt a szûk keresztmetszet.

Dulce bellum inexpertis. Erasmus

Kisendre
Akár az is lehet, a körülményektõl függ, az M1A1 toronypáncélzata 450 mm körüli homogén acélpáncélnak felel meg kinetikus lövedékek ellen. Feltételezhetõ, hogy az irakiak nem rendelkeztek a legmodernebb lõszerrel, ezért számoljunk mondjuk a 76'-os BM-22 "HairPin"-el ami elvileg 2 km-rõl képes 430 mm-et átütni, ez 400 méteren már jóval több, tehát ilyen esetben gondolom az Abrams rosszul jár. Viszont nem kizárt, hogy kumulatív lövedéket alkalmaztak ami ellen jóval nagyobb az Abrams védelme, kb 800-1000 mm, és pl egy 80-as években használt 125 mm BK-18 csak 550 mm-ig hatásos.

Rotterdamot példaként írtam, mint jelentõs kikötõvárost, ami irtózatos forgalmat bonyolít naponta, és ahol se most, se hatvan éve nem volt esemény egy hetven tonnás cucc hajókra rakodása.

Kérdezd meg a ZMNE-n, aki írta...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

degenerator
módosították. került bele légkondi, szûrõ, hogy ne szívja be a motor a finom port, stb.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Scottt
A második sztori ha jól emlékszek kacsa^^

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Molnibalage
San Diegoban nem. Na de Rottardam környékén mikor is jártak? Õk úgy nem úgy számoltak, hogy 3 hónap alatt érnek oda, de mikor foglalták el és mikor üzemelt úgy, hogy ilyen szállítmányokat fogadjon? Nekik olyna hk. kellett, ami a partaszállás elsõ napjától bevethetõ. Az M26 nem ilyen lett volna, mert túl nehéz volt.

Molnibalage
Miért? Az Abmrams hk.-t oda tervezték?

Molnibalage
AZ utolsó esetben hogyan céloztak?

degenerator
igen, erre írtam, hogy te a csúcsszuper feltúrbozott ábrahámokat veted össze az irakiaknak exportált, legsilányabb minõségû 72esekkel.

én mindvégig a BV verzióról beszéltem, ami pl az ndk-ban volt. (ha jól emlékszem)

pont erre akartam rávilágítani, hogy messze nem egy lövésbõl jött volna össze az ellen. (a legfeltúrbozottab 72esek vajh nem lõtték volna ki az alap m1est?)

kicsit arra emlékeztet ez az egész, mintha én kikötöznék 3 70 éves tengerésgyalogost a kertbe, lelõném õket, majd megállapítanám, hogy mennyire nem jó semmire a tengerészgyalogság.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Nemtom mennyire UL, de volt valami ilyen nyugati hk-s vicc, hogy a T80 nagyon jó hk, de az légierõ elbánna velük, a T72 nagyon jó de a helikopterek elbánnának velük, a T64 is nagyon jó, de az M1 megállítaná, de a T34-esek vízbe söpörnék a "nyugatot". :-)
Azt állítottad, hogy a T-72esek páncélzatával szembõl meggyûlt volna a baja a nyugati hk-nak. Több hozzászólásból, így a #42302-ból is egyértelmûen kiderült, hogy ez baromság. A valóság az, hogy valódi harci érintkezésnél egyetlen lövésbõl lövöldözgették ki a nyugati tankok a T-72est, kilóméterekrõl. A #42302-ben leírt, 'három gránát - három kilõtt T-72es' eset kiválló példa erre.

A japánoknak a nehézharckocsi nem a doktrínájukba nem fért bele, sokkal inkább a harckocsigyártási képességikbe. De nézd meg a japán közepestankokat. Egy vicc. Mind gyártástechnológiájukat(elavult szegecselt páncélzat stb), mind képességeiket tekintve.

meg nehéz is lett volna hurcolászni szigetrõl szigetre
Ezt az érvet pedig felejtsük már el, valamelyik zseni felhozta ezt az amerikai harckocsiknál is, hogy azért nem volt nehézharckocsijauk, mert nehéz lett volna hurcolászni. Baromság.

Ott van az egyesült államok, csak megoldották a Pershing hurcolászását, pedig õk is szigetország, nem? Az, hogy csak a háború legvégére lett normális nehéztankjuk, nem a kikötõi darukon múlt. Ne gondoljuk már, hogy egy akkora kikötõben, mint mondjuk a hollandiai Rotterdam vagy San Diego kikötõje, nagy dolog vagy különösebb nehézséggel jár ekkora méretû és súlyú dolgok rakodása.

Her Laca
Erre mit lehet mondani?😊
Hülyék gyülekezete ez az egész.
Én csak azokat a katonákat sajnálom akik komolyan vennék a munkájukat .

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

degenerator

degenerator
ajánlom figyelmedbe degenerator 42304 számú hozzászólását, az mindent elmond.

degenerator
"Egyértelmûen a japánok harckocsijai voltak a leggyengébb minõségûek a háborúban. "

az elképzelhetetlen, hogy nem fért bele a doktrínájukba a nehéz harckocsi?
csak a gyalogság támogatására használták.

meg nehéz is lett volna hurcolászni szigetrõl szigetre

Ajánlom figyelmedbe Lacusch69 #42302 számú hozzászólását, az mindent elmond.

degenerator
félreértés ne essék, nem azt mondtam, hogy a t-72es lett volna a korának legjobb harckocsija, csak azt, hogy amire tervezték- támadó hadmûveletekhez, átkarolásokhoz tökéletes.

ha jobban megnézed, nem beszéltem sehol a tüzerejérõl, csupán arról, hogy szembõl meggyûlt volna a baja a nyugati hk-nak.

tegyük hozzá, nem sivatagba tervezték.

Én is szeretem a hozzászólásaidat, különösen mert már az elsõ mondatok után kiderül belõlük hogy erõsen mûkedvelõ vagy a témában, sok mosolygásra adva okot másoknak.

"a Sherman bõven überelte a vele szembekerülõ német tankokat 1943-ig, mivel páncélzata szembõl bõven jobb volt"

Valójában a Sherman elsõ példányai 1942 Októbertében, a második El-Alameini ütközetben mutatkoztak be észak afrikában, két hónappal a német Panzer IVF2 után, amibõl az elsõ szállítmányok 1942 augusztusában kerültek a DAK-hoz. A Panzer IVF2 pedig minden területen egyértlemûen felülmúlta a Shermant. A PzIVF2-nek a páncélzata vastagabb volt. Ahhoz pedig tényleg nagy butaság kell hogy valaki a Sherman 75 mm M3 L/40 lövegét a PzIVF2 KwK 40 L/43-asához mérje, egyszerûen páncélátütés szempontjából nem egy súlycsoport a kettõ. Mondanom sem kell hogy ezen a téren is durva fölényben van a PzIVF2.

Tehát a háborúnak sosem volt olyan idõszaka, amikor a Sherman ne számított volna elavultnak és ócskának a német tankokhoz képest.
Az egyetlen hely, ahol a Sherman vitte valamire, az a Csendes óceáni hadszíntér volt, tekintve hogy a japán harckocsigyártás még az olasznál is sokkal gyatrább volt. Egyértelmûen a japánok harckocsijai voltak a leggyengébb minõségûek a háborúban.

"Az amerikai hadsereg által az Öböl-háborúban bevetett 1772 darab, A1M1 Abrams sorozatú harckocsi közül 594 volt szegényített urán páncélzattal megerõsített változat. A védõképesség jelentõs megnövekedését mutatja, hogy a Sivatagi Vihar hadmûvelet idõtartama alatt az iraki erõk egyetlen ilyet sem lõttek ki <1>. Az Abramsek személyzete a kiképzések alatt ugyan soha nem használt szegényített urántartalmú lövedéket, de az Öböl-háború alatt mégis gyorsan „kedvencükké” vált. Ez köszönhetõ volt rendkívüli páncéltörõképességén túlmenõen annak, hogy a hatásos lõtávolság vele 3000 m fölé nõtt (ugyanez hagyományos lövedékkel 2400 m, míg a T–72 harckocsiké 2000 m)."

Illetve:

"A következõ történet nagyszerûen példázza a szegényített urántartalmú eszközök védõ- és páncéltörõ képességét. A 24. lövész-hadosztály hátrahagyott egy Abrams harckocsit, hogy várja be a felderítõ jármûvet. Ekkor mintegy 1000 m-re tõle feltûnt három T–72-es. Az elsõ azonnal tüzet nyitott és eltalálta az Abrams szegényített uránnal megerõsített lövegtornyát. Semmiféle kárt nem okozott. Az Abrams 120 mm-es szegényített urántartalmú lövedékkeNl válaszolt, ami a levegõbe repítette a T–72-es lövegtornyát. A második T–72-es szintén az Abrams lövegtornyát találta el – ugyancsak minden eredmény nélkül. Ezt látva a T–72-es menekülni kezdett: az Abrams lövedéke a motorját tépte ki. A harmadik 400 m-rõl találta el az Abramst. A lõszer valósággal lepattant a torony páncélzatáról. Ekkor a T–72-es egy homokdûne mögött keresett menedéket. Az Abrams lövedéke keresztülhatolt a dûnén és úgy semmisítette meg az ellenséges harckocsit. "

FORRÁS

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage
Nehogy azt higyjed már, minden hk-r elhagytak.

Igen, találkozott. Volt aézrt képzett T-72-es személyzet. Volt olyan eset mikor eltrafált egy M1-et a T-72. Aztán ráált egy másikra. Azt is (!) eltrafálta. Akkor esett le nekik, hogy az elsõ túlélte a találatukat. Innentõl viszont nem tudom, hogy mi volt a történet folytatása.

degenerator
"'91-ben az öbölháborúban ugyebár az Abramsek általában egyetlen lövésbõl intézték el a T-72eseket, irdatlan távolságokból"

felejtsétek már el az öböl háborút, kacsavadászat repülõknek. amit meg nem azok lõttek ki, azt az ábrahámok. persze nagy haditett lehet kilõni elhagyatott, személyzetnélküli harckocsioszlopokat😊

"míg a T-72esek egyetlen amerikai tankot se voltak képesek kilõni."

egyáltalán találkozott ott személyzettel T-72es, amcsi tankkal?

"Ha pedig ezeket a T-72eseket simán elsõre ki tudták lõni az Abramsek, akkor az összes többi szovjet altípust is, lévén hogy a fejlettebb T-72eseknek se tervezték át vagy vastagították meg a páncélzatát, csupán reaktív páncélzatot kaptak rá, ami ugyebár a tankelhárító rakéták ellen véd, nem a sima páncéltörõ SABOT gránát ellen, amivel az amerikai Abramsek durrogtatnak. "

túl nagy következtetéseket ne vonj le abból, hogy a leggyengébb szovjet export-verziót, ami ott rohadt a sivatagban, képes lett volna kilõni. amúgy fejlesztették bõven a 72es páncélját, némely ukrán tank még "rinóbõrt" is kapott sugárzás ellen.

de ne rugozzunk ennyit ezen, elég viszaolvasni, vagy beírni a keresõbe, ezeket az érveket már olvastam, és le is reagáltam egypárszor, és még sokan mások😊

degenerator
a T-72 BV-rõl beszélek, ezt már annyiszor lerugóztuk a topicban. nem sikerült kilõni, a nyugatiak meglepõdtek, hát gyorsan kifejlesztettek egy újfajta lövedéket.

amúgy 1v1ben nem sok helyen találkoztak volna. ez a fránya 72es mindig bandában járt😊

Punker
most van kint olyan egység aki megy a hegyekbe is lõdözni, ezért kapták az M4-eseket az usákoktól.

és igazad van nem tudni ki barát és ki ellenség ezért kell a folyamatos felderítés nem tudni mikor ki ás be egy IED-et az útmellé.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Her Laca
A magyarok meg nem mennek fel Oszamát keresni,ha jól tudom.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Her Laca
Jó barátom kint volt az afgánoknál. Meséli ,hogy az egész egy vicc senki sem tudja ki az ellenség ,mivel az percrõl percre változik. Az egyik helyi fõnök pl megjegyzi hogy ha nem kapnak ezt vagy azt hát nem tudja mi fog történni.
Persze kapnak. Ha nem kapnak robbantanak. Mit kell akkor felderíteni?
Ez is burnuszos meg az is. Ennek is van AK-ja meg amannak is.
Ha eszibe jut valamelyiknek hát lövöldözik .

Her Laca
Kicsi ország ,kicsi hatótáv😊

Her Laca
Ezért írtam a végére a megjegyzést. Persze ,hogy nem gondoltam komolyan,de mutogatni azt is lehet 😊Maximum kicsi lesz a hatótávolság.<#nevetes2>

Punker
olvasgassál leírásokat, + mutass nekem RC-t több kilóméteres hatótávval

abban igazad van csórók vagyunk magunkat megvédeni nem tudjuk ezért kell a NATO, ami ugye nem szeretet szolgálat ergó valamit adni kell cserébe.....

Her Laca
😄
Akkor már egyszerûbb ha egyáltalán nincsenek is ott nem?
Én ettõl az egész magyar mentalitástól hidegrázást kapok.
Mért nem valljuk be,hogy szegények vagyunk mint a templom egere ,oszt nincs nekünk pénzünk ilyen bohóságokra. Ettõl ,ugyan úgy kiröhögnek minket .
Ha meg már felderíteni kell hát elmegyek egy modellboltba veszek egy rc-t rácsapok szigszalaggal egy kamerát és megoldom 200.000 huf ból.
Csóró tálibok nem hiszem hogy tudnák zavarni a rádióirányítást.
Jó tudom ez az utolsó mondat egy kicsit bután hangzott ,de kb ez tükrözi a véleményem.

Punker
honvédelmet felejtsük el ez nem szerepel jelenleg a minisztérium tervei szerint, a missziósok megvédeni nem tudják magukat hiszen nincs komoly fegyverzetük, egyetlen esély marad ha felderítik az ellent és nem mennek oda ha gebasz van, szal szerintem igen is fontos ez a pár kis gép évekkel ezelõtt meg kellett volna már kapniuk a kintieknek.

Her Laca
Én nem a szükségességét vitatom. Mi több!!
Nem tudom mennyire vagy,vagyunk tisztában a magyar honvédség jelenlegi helyzetével. Múltkor például elhûlve hallgattam egy harckocsizó srácot.
Üzemképes HK-nk alig van pár darab. Ez csak egy példa.
De repülõnk se sok,és még sorolhatnám. Alkatrészekre nem telik hogy üzemeltessék a meglévõ technikát. Missziók miatt meg szerintem fölösleges költenünk,de ez a saját véleményem. Afganisztánon kívül vannak még misszióink ,jó pár barátom van itt ott a világban ,mit mondjak jól érzik magukat, konkrétan nyaralnak,meg buliznak egész nap.

[NST]Cifu
Ezzel az erõvel miért van szükség bármire is a hadseregben, hiszen ha harctéri felderítés nem kell, akkor légierõ sem kell, haderõ sem kell és a többi...

A harctéri felderítés meglehetõsen elõl helyezkedik el egy hadsereg prioritási listáján, inkább az a szomorú, hogy csak most kerültek beszerzésre ezek az eszközök.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Her Laca
Teljesen igazad van. Modern hadsereg!!!A kulcsszó itten van.
Afganisztánban derítsenek fel az amik, itthon meg mit akarunk felderíteni?
A honvédségnek a segge lóg ki már kb semmijük sincs de erre kell a pénzt költeni. Az remek dolog hogy a harctéren felderítünk,de mi a ménkûvel küzdjük le a felderített célokat?
A fontosságát vonom per pillanat kétségbe.

[NST]Cifu
Especiel harctéri felderítésre ideális eszköz, és minden modern hadseregnél "kötelezõ", az Afganisztáni misszió számára évek óta ígérgetik, mivel ott napi szinten lenne rá szükség (konvoj útvonalának elõzetes felderítése, megfigyelése például).

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Her Laca
Na akkor ez a szánalom,hogy ilyenekre költik a pénzt.
Mi a reteknek nekünk ez?
Mondjuk nem csodálkozom nagyon a dolgon.