95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Molnibalage
    Álcázás mesterfokon.
  • Willenbrock
    WTF?
  • fade2black
    "A francia védelmi beszerzési ügynökség (Délégation Générale pour l'Armement DGA) a Panhard és a PVP páncélozott járművek számára megrendelt 100 darab Sagem WASP fegyvertornyot. A járművek belteréből irányítható WASP egy MAG 58 7,62 mm-es géppuskával lett ellátva. A széles magassági határok között (-40°/ +80°) alkalmazható WASP fegyvertornyát éjjel és nappal egyaránt használható célzórendszerrel látták el."

Néztem a videot is és baromira rossznak tűnik az irányítás. Cs-sek nem véletlenül nem kontrolelel tolják....
  • Lacusch69
    ???????????????????
  • BEARCAT
    Vagánykodás miatt megfenyítettek egy izraeli SAS-zsokét. És még sok minden más....
  • Lacusch69
    Semmi probléma!
    Még az az infód is jól jött, hogy Földi írt(?) könyvet róla.
  • Garou
    Akkor elnezest, en felreertettem! Kicsit furcsallottam is, mert a konyv aztan tomve van informacioval, en a terkepen valo "kovetes" nelkul teljesen elvesztem volna benne.

Az idezetek (Meyer) kb szorol szora egyeznek a Foldi Pal-fele Panzermeyerrel. Igy azt gondoltam, hogy megjelent a Granatosok magyarul is, es onnan vette a fordito a szoveget, azonban otthon sehol sem sikerult magyar kiadasra ratalalnom.
  • Lacusch69
    Félreértitek. Nagyon jó könyv az Acélpokol. Engem az érdekelt volna, hogy esetleg megjelent-e magyarul a "Gránátosok", mert ezt az idézetet csak az Acélpokolban olvastam.

Itt a véleményem róla
  • ambasa
    Miért szerinted mi a probléma az Reynolds Acélpolol című könyvével? Én számomra mérvadó történésztől hallottam meglehetősen pozitív véleményt a könyvről.

TG
  • Garou
    Miért nem? Most az, hogy adott esetben rossz vagy jó az a könyv, jelen esetben tökmindegy, mert idézetről van szó.

Ezt Kurt Meyer írta a "Grenadiers"-ben. Ebben megegyezhetünk ugye? Mivel külföldön élek jelenleg, a könyveim meg otthon vannak így nem tudom neked fellapozni a meglévő köteteimet, hogy utánajárjak ki idézte. Könnyen lehet, hogy az Acélpokol volt. Nem is, legyen Földitől a Panzermeyer! :)

Mivel a könyv tudtommal nem jelent meg magyarul, ezért most tervezem itt (Németo.) beszerezni. De feltételezem, ez ugyanúgy benne lesz az eredetiben is.
  • Lacusch69
    Ezt Kurt Meyer visszaemlekezeseiben is olvastam: "keleten igy harcoltunk, vajon itt is bevalik?"

Honnan vetted??? (Az "Acélpokol" nem számít...)
  • Freeda Krueger
    Köszönöm.
    Én is a film után mentem de nem jutottam a géppuska típusáig.
  • Garou
    Van par konyvem Szamveber Norbert tollabol, ott az olvashato, hogy a hk-k siman bementek a varosokba tamogatni a gyalogsagot (2. vh). Tortenetesen Parducokkal kapcsolatban van par visszaemlekezes, mikor is ejszaka(!) szivbaj nelkul bementek Normandiaban kifustolni a szovetsegeseket a falubol. Gyalogsaggal termeszetesen. A hk-k vaktaban tobb granatot is belottek sortuz szeruen csak ugy elore az uton, meg a kornyezo hazakba, es utana haladtak elore. Ezt Kurt Meyer visszaemlekezeseiben is olvastam: "keleten igy harcoltunk, vajon itt is bevalik?"

Ernst Barkmann, de akar Wittmann is siman bement ellenseges kezen levo telepulesekre gyalogos kiseret nelkul is. Barkmann pl igy lotte ki elso IS2-it egy felderites soran. Wittmann-t mondjuk az amik egyszer lanctalpon lottek, de akkor a gepet otthagyva meg meguszta.
  • Massari
    hű azannya, mik vannak még raktáron
  • Massari
    Ahamm csak ha így folytatjuk hosszútávon úgy is járhatunk még mint Tájván, hogy használt F-16-osokért kuncsorog - ki tudja mi pénzekért - amiket végül vagy megkap, vagy nem :))

• [NST]Cifu
    Szerintem Vickers. A géppuskaállvány alapján:

BTW ilyenkor én nem a fegyvert kezdeném el nézni, hanem hogy melyik filmből van a jelenet. A géppuska mögött álló nő nekem Bridget Bardot-nak tünt, úgyhogy rákerestem, és mit találtam? A film címe Viva Maria, 1966-os, és egy M1915 Colt Vickers "szerepel benne". :)

M1915 Colt Vickers a viszonyításhoz.
  • Punker
    tovább menve a közt. elnök a honvédség főparancsnokaként tüntetett a honvédség ellen, azt hiszem erre is csak mi vagyunk képesek :D
  • Freeda Krueger

kis off de meg tudjuk egyértelműen állapítani erről a fegyverről hogy Maxim avagy Vickers e?
    Az ismerd fel topikban akadtam meg vele,bevallom nem jártam utánna eléggé.
  • JanáJ
    "azt véletlenül se nekünk kell kezelnünk, ahogy eddig se mi kezeltük"
    Nem, de bele, belekeveredhetünk.

" A honvédelem feladata ekkor kb a Déli szerb-kHorvát határ biztosítása amire szvsz képes."
    Reméljük.

"kb tuti, hogy egyik fél se lesz olyan hülye, hogy szükös eröforrásaival egy lokális szinten azért nem elhanyagolható, nem teljesen korszerűtlen 3.felet is ingereljen aki amúgy nem mellesleg NATO tag."
    Anno megtették, igaz nemtom akkor már Nato tagok voltunk-e.
  • fade2black
    Szó nincs erröl, ha balkánon szerbek-horvátok-bosnyákok megent összeverekednek ami nem elképzelhetetlen bosznia pl bármelyik pillanatban széteshet akkor azt véletlenül se nekünk kell kezelnünk, ahogy eddig se mi kezeltük. A honvédelem feladata ekkor kb a Déli szerb-kHorvát határ biztosítása amire szvsz képes. +kb tuti, hogy egyik fél se lesz olyan hülye, hogy szükös eröforrásaival egy lokális szinten azért nem elhanyagolható, nem teljesen korszerűtlen 3.felet is ingereljen aki amúgy nem mellesleg NATO tag.

Punkerwork: A Pécsi tubes mind katonai mind polgári szempontokból sokkal előnytelenebb hely mint a "bazsarózsás" Zengő. Én is egyetértek arra, hogy a radart a zengőre kellett volna (kellene) rakni és nem a tubesre. Elég jól ismerem a témát, a környéket. Amúgy pedig ja sötétzöldek. Nem kicsit. És szégyen és gyalázat, hogy a Magyar Honvédség főparancsnoka!!! a sötétzöldek mellé állt anno (Evvel lehetetlenült el a katonai+pogári szempontból is legjobb kompromiszum a Zengő.)
  • Punkerwork
    egyértelmű hogy a sorállomány kamu kiképzése is csak egy pénz temető volt.
  • Fenrir
    Arra a sorállományú honvédségre ami volt arra nincs is szükség. Az aztán senkinek sem volt jó, de legalább kötelező volt az olyanoknak akik nem degeneráltak testileg vagy szellemileg, hogy oda se feleljenek meg.
  • Punkerwork
    a kedvencem még mindig a pécsi balfaszok gyülekezete a NATO radar ellen, bezzeg mikor a szerb gépek át-át néztek köszönni akkor sírtak.

Nyáron voltam fent a Bánkúti radarnál érdekes oda gond nélkül felhúzták.
  • Punkerwork
    a honvédség problémái szerintem:

hozzá nem értő és/vagy korrupt politikusok, ugyanez igaz a vízfejet alkotó HM vezetésre. Aztán vannak az igazi katonák akik tudnák hogy mire lenne szükségük de nem jutnak szóhoz. A hab a tortán az X millió balfasz szavazó aki szerint nincs szükség honvédségre, párt politikától függetlenül buta emberek tömegei :(
  • JanáJ
    Nem tudom értelmezni amit írsz.
    A mindenkori politika mindig minimumot próbált költeni a HM-re. Az hogy valaki nekimegy a vízfejnek, de az legyűri őt, az nem az adott ember hibája.
    Az hogy a vízfej védi az érdekeit az megint érthető. Ezt egy politikai döntésnek kéne megoldania.
    És most jönnek a katonák, akiknek az egészhez semmi köze. Ők "csak" szívnak. De ezeknek az embereknek soha nem is kellene ilyen jellegű (pl: beszerzés) döntéseket meghoznia.
  • Punkerwork
    mutass az elmúlt 20 évből csak egy HM-es arcot aki 5-10 évre előre tudott gondolkozni és még hagyták is neki, csak egyet a döntés hozók közül.

Szerencsére vannak már (igaz nem sok) tehetséges jól képzett katonáink és vezetőik (pl Lippai ezredes aki talán a 3. missziót vezeti kint) de még mindig nem ezek az emberek hozzák a döntéseket.
  • JanáJ
    Ez a szarok vagyunk, mindenki hülye és korrupt, úgysem lesz semmi hozzáállással itt is maradunk.
  • JanáJ
    Most csak dobálóztam. Hál' istennek nem nagyon tud/akar senki minket elfoglalni. Nem a jelenlegi csúcs technika ellen kell védekeznünk.
    Ennek ellenére valami alap kellene. Bármikor lehet egy délszláv válság szerű balhé amit kezelnünk kell, akár csak olyan szinten hogy legyen pár katona aki lezavarható a határra...
  • Punkerwork
    mindig elfelejtitek hogy még mindig Magyarisztánban élünk.....
  • fade2black
    Jogos lehetne... de jelenlegi Orosz haderő csak árnyéka önmagának + NATO tagálamok vagyunk + ha EU felé akarnak jönni katonailag akkor olyan országokon kell átmenniük mint Ukrajna + Éon kontrol alá kell vonni a balti államokat + vmit kell kezdeni a lengyelekkel + ...

Én egy olcsó (1%ból ki is jöhet), de jó alapot tartanék a legjobb megoldásnak. Ami ha a helyzet változik, mert ki tudja mi lesz 1xév múlva 2-3-4év alatt felfejeleszthető a kívánt szintre. Amíg viszont nincs rá szükség addig fölösleges pénzkidobás lenne rá többet költeni, ráadásul nálunk a több pénz 90% ugyis elfolyna ahogy a nagyja most is. Kvázi nem segít...
  • JanáJ
    "Nem feltétlenül. A jelenlegi nevetséges magyarországi+szomszédai honvédelmi helyzet pont azért lehet ilyen nevetséges mert minden országban leépült a hadsereg."

De. Ha nem a Románokéba fogunk fizetni, akkor a Románokkal együtt az oroszokéba. :-)
    Kb már most itt tartunk. Nem azért vagyunk Irakban meg Afganisztánban mert ez nekünk jó...

"Kispénzből is lehetne jól csinálni."
    Ebben egyetértünk.
  • JanáJ
    Biztos ezek is használt "vackok" :-)
  • [NST]Cifu
    Igen, a Hawaii és a Virginia ANG repüli őket, illetve az Alaszkai ARF (Air Force Reserve, tartalékos légierő egység).
  • Molnibalage
    Vagy nem. Azóta is repüli az ANG a Raptort?
  • m18
    Ha picit utánanézel a Littlefield-gyűjteménynek,akkor rájössz,h miért is írtam:)
  • m18
    Nem kötözködök,nagyon jól tudom,h a Nemzeti Gárda a korábbi felszerelést kapja:D
  • Molnibalage
    A '80-as évek esztelen költekezése is volt az, ami szépen adott a csődnek. Akkor vol egy erőteljes légvédelmi fejlesztés. Szükség nem nagyon volt rá. A MiG-23-ból is csak okkal lett olyan kevés. Zsé sem volt, drága is volt. Mondjuk értleme sem volt...
  • fade2black
    Nem feltétlenül. A jelenlegi nevetséges magyarországi+szomszédai honvédelmi helyzet pont azért lehet ilyen nevetséges mert minden országban leépült a hadsereg.

Amikor papíron a legnagyobb (ukránt leszámítva) Román haderőnél olyat olvasni, hogy a légierő 2 legjobb esetben agyonsporolva 4év múlva megszünik mert mig21 kuka és nem lesz helyére semmi...

Kispénzből is lehetne jól csinálni. A nincs rá pénzről meg az jut eszembe, hogy gdp tekintetébe (inflát figyelembe véve) jelenleg vszeg költünk annyit az 1%kal a honvédelmünkre mint 1980 fele. Mekkora haderönk is volt 1980 fele?
  • fade2black
    az a baj mindenkinek a II.vh, 1956 vagy modern korbol az Oroszok csecsenföldi akciói (pl Groznij ostroma, újévi támadás...) jutnak eszébe az mbtk városbeli szerepléséről ahol a gyalogság tényleg mészárolta az mbtket.

Evvel szemben viszont ott van az ami mbtk+taktika Iraqban. Már tusk elött is nagyon aktívan, nagyon nagy sikerrel használták az MBTiket városban.
  • Molnibalage
    Ez nem ilyen egyszerű...