Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Maga a "csupasz" kifejezés lepett meg.
A sztori ismerõs meg is van a kép.
Csupasz alatt olyasmire gondoltam hogy hogy nem urániumos páncél és 105mm löveg,stb...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Én meg sorban olvasom a kommenteket és utána jött a pontosítás... Nem kapd fel a vizet jó?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Semmiféle kiegészítõ cucc nem volt rajta ami plusz védelmet adna. Én legalábbis így ismerem a történetet. A '80-as évek beli M1 gépek is ilyen combosak voltak. Magyarán még azt is megnéztem volna, hogy egy Mi-24 mit kezd egy M1-gyel, mert az AGM-65 robbanófeje az több, mint combos, de még az sem bírt vele elsõre.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
A Leopard esetén is olyan tárolás van, mint az M1-nek, amit a videóban látni? Mikor ráüt valamire és kijön a lõszer, az pontosan mi? Valami rugós szerkezeti ami kilöki a lövedéket?

Kisendre
Azóta elmgyaráztam érthetõbben, de leírom mégegyszer, a 10% a 2 km vagy a fölötti lõtáv, de ha ez ennyire hihetetlen, akkor reklamáljatok azoknál akik ezt lemérték, vagy Hpasp-nél az index forumán, eddig nekem az jött le, hogy õ nagyon otthon van a témában, az adatokat tõle szereztem nem csak a hasamra ütöttem.

Csupasz Abrams alatt mit értesz?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
1:13-nál az leválóköpenyes nyíllövedék?

A küzdõtérbe, hogyan kerül be a gránát? Sajnos ez nem derül ki a videóból. Van valami adagoló?

Molnibalage
Ja. Az...

Molnibalage
Egy magára hagyott mozgásképtelen csupasz Abrams megsemmisítéséhez egy AGM-65 találat kevés volt. Még utána meg kellett kínáli egy Hellfirével. Ezt reaktív páncélzattal ellátott T-72 is túléli? Vannak kétségeim.

Fõoldal: http://www.kotsch88.de/

Még itt található:
" Panzerregiment-21
eine kurzer historischer Rückblick auf das PR-21 Walter Empacher in Bildern

Panzerbataillon 403
Drei Jahre Soldat der Bundeswehr

Der Fallschirmsportclub Mecklenburg stellt sich vor. Alles über das Fallschirmspringen in Mecklenburg. Möglichkeiten für einen Tandemfallschirmsprung und vieles mehr."

Szerintem is. Régen találtam és már elfelejtkeztem róla. 😞
Kisendre
Ez az oldal egy kincs!<#finom>

Kis olvasnivaló:

Ladeautomaten

Ladeautomat des T-72

Ladeautomat des T-72-120

T-72-nek vízszintes töltõje van a szakirodalom szerint. (T-80-nak is)

"2. Die Kanone wird in den Ladewinkel gebracht und gezurrt, der Hülsenfangrahmen wird nach oben geschwenkt."

Egyszerûen más a töltési koncepció. Az Abramsét hátulról töltik, míg a Leopárd 2-t oldalról-felülrõl helyezi be a töltõ, felhasználva a malac megvezetéséhe az ékzár kivágását.Amennyire meg lehet ítélni ezekbõl a felvételekbõl. Szvsz a német módszer.könnyebnek tûnik, és ergonomikusabbnak.

Dulce bellum inexpertis. Erasmus

Ez egyáltalán nem válasz arra amirõl vitázunk, hogy az Abramsét miért nem kell megemelni amikor a Leopardét igen töltés elõtt.

Torzonborz
itt meg az Abrams töltése. szerintem jobban hozzá lehet férni ezért nem kell megemelni a löveget. de ez csak egy teória.

szerk.: itt egy másik 1:30-nál

"War is hell" Start Citizen Referral kód: STAR-Y7FJ-ZQGX https://www.starcitizen.hu/

Lehet tévedek de két olyan lövés is van ahol nem emelkedik a csõ.
Az egyik menetben A4,a másik a végefelé.
Lehet persze érzéki csalódás is...

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Kisendre
Nagyon úgy tûnik, hogy automatikus, kösz a videót. 😊

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Kisendre
"Hogy lehet vajon ez, ha ugyanaz a két löveg, én nem értem. "

Szerintem ezt Cifu nélkül soha nem fogjuk megtudni. 😊

Kisendre
Na azért, már kezdtem megijedni, hogy megõrültem. <#hehe>
Egyébként Gyuri videóján nem leo 2, hanem leo 1 van.

Na így már világos, én az #42400-ban belinkelt videóról beszéltem, amit gyuri12 linkelt be. Most látom csak hogy amit az elõbb én linkeltem be az ugyanaz amit MuldR tett be, és amin már tisztán látszanak a lövegemelkedések.

Én tényleg nemértem a helyzetet. Találtam egy videót ITT, ezen legalább hét lövést ad le egy Leopard 2-es és minden egyes alkalommal megemelkedik a lövegcsõ utána, mintha automatizált lenne, kizárt hogy véletlen lenne ennyiszer egymásután. Viszont megnéztem egy csomó Abrams videót is, és egyértelmû hogy az Abramsnél nem kell megemelni a csövet az újratöltéshez. Hogy lehet vajon ez, ha ugyanaz a két löveg, én nem értem. <#confused>

Kisendre
Remélem ugyanarról a videóról beszélünk (MuldR linkelte be), mert amelyikrõl írtam ott az elsõ lövésnél (0:19-nél) elég feltûnõ a csõ emelése. A többi esetben meg a vágások ellenében is észrevehetõ, ha nagyon figyel az ember. Egyedül 2:37-nél marad vízszintes.

Kisendre
TakyL hsz-ébõl kiindulva gondoltam, hogy ha esetleg mégis tölthetõ akármilyen pozícióban, a biztonságot elõrébb hyelyezvén emelik meg.

"2. vh-ban a csatahajók töltõberendezésénél adott volt a hely is, az akarat is a minden pozícióban tölõképes berendezéshez, mégis csak a franciák rendszeresítették (ki más ugye) de õk is inkább fix pozícióban töltöttek-> kisebb hibalehetõség."

Ha nem szükséges felemelni a lövegcsövet az újratöltéshez akkor nem fogják pusztán hobbiból emelgetni minden egyes lövés után, ez elég életszerûtlen lenne. Mindenesetre amíg nem találunk megfelelõ videót róla addig nemhiszem hogy eldõl a kérdés.

Érdekes, én egyszer sem láttam lövegemelkedést ezen a vidón. Nem mintha mérvadó lenne, mert legalább négy helyen meg van vágva. Mindenesetre az elsõ lövésnél elég közelrõl lett felvéve tank, és jól látható hogy nincs lövegemelkedés a lövés után. Persze utána nemsokkal jön a vágás, szóval ugyanott tartunk.

Tényleg kár hogy a szakirodalom egy büdös szót se szól errõl a témáról.

Kisendre
Ez egy Leo 1-es.

Kisendre
Arra esetleg nem emlékszel, hogy milyen T-64-esek voltak? Lényegében csak arra lennék kíváncsi, hogy volt-e rajtuk reaktív páncél, vagy sem.

Kisendre
Hát végignézve csupán egyszer nem emelték meg, azt is csak lehet azért, mert utolsó lövés volt. A többin max a vágás miatt nem olyan feltûnõ a löveg emelkedése.

Tiszteletem uraim
A T64 témánál megerõsithetem hogy az itteni szovjet csapatoknál azt használták,legalábbis akiket én láttam,mikor Hódmezõvásárhelyrõl hazafelé vonatoztunk,fene tudja hol,de beláttunk egy ruszki laktanyába,akkoriban készültek a nagy coming home-ra,az udvar tele volt T64 esekkel.
Egyik áttelepülésnél összecimbiztünk a MÁVnak köszönhetõen 3 ruszkival,õk is 2 T64 et vittek és amennyire kivettük(12 en kb összesen 40 év orosz tanulás után😊õk igen szerették.
Hk.pk-t nem is hallottam szinte a zászlóaljnál,mi csak röviditésként hasznmáltuk papiron,a kopaszokat kiröhögték ha ilyet szóltak😊
Harckocsi parancsnok,PK,esetleg harckocsi pk.volt,a harckocsivezetõ ált.sofõr,az irányzó irányzó,a töltõkezelõ meg nem volt néven nevezve😊ez utóbbi amugy csereszabatos volt az irányzóval,tekintve hogy
ugyanazt a kiképzést kapták.Jelzem a kézitöltéshez,hogy részt vettem egy ilyen tanfolyamon, az elsõ töltésnél emlékeim szerint térdre vágtam magam a 182cm emmel a küzdõtérben,ami k..va kicsi,lefejeltem mindent egyszerre,aztán mikor toltam be a malacot az ékzár levitte a mutatóujjam másodi bütykérõl a bõrt.Az éles lõszer se volt sokkal könnyebb.Maga az ékzár még sokkal nehezebb volt.(T55)
Ezek után élve törzsszázadi felsõbbrendûségemmel,még azt is elkerültem aki látott valaha töltõkezelõt.
A töltõkezelõk többsége amúgy,nem akarván megsérteni senkit,olyan sötét alapanyagból lett kiválogatva ,hogy hozzájuk képest Macilaci az idei kémiai Nobel díj várományosa.

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Kisendre
Nekem ez finn hadgyakorlatról készült videó, már meggyõzõnek tûnik. Nem állítom, hogy lehetetlen vízszintes állásban újratölteni, mert sajnos a "szakirodalom" ilyesmire nagyon ritkán tér ki, de úgy tûnik, hogy inkább biztosra mennek és felemelik a löveget, egészen biztos vagyok, hogy a töltés miatt.

Itt sokat lonek

Bar van hogy felemeli a loveget, van hogy nem.

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Kisendre
Én úgy tudom, hogy nem teljesen ugyanaz a löveg, az amerikaiak egy leegyszerûsített rheinmetall löveget gyártanak licenszben az M1-hez, mert az eredetit túl bonyolultnak találták.

No igen, de ha a löveg ugyanolyan, akkor vélhetõen a töltés is ugyanolyan, tekintve hogy a töltõszerkezet a löveg része.

Mit tudom én miért. Hosszabbnak kéne lennie a videónak, és legalább két lövést kéne leadnia benne a tanknak, hogy következtetéseket vonhassunk le belõle.

Kisendre
Nem szögeztem le semmit, csak annyit állítottam, hogy azok a videók alapján!! amit láttam az Abrams nem emelte meg a csövét lövés után, de nem tudom biztosra, mert eddig minden videón csak egyet lõttek.

"Hát szerintem ebbõl a videóból aztán semmi derül ki. Annyit látunk hogy a tank lõ egyet majd megemelkedik a csöve, és ott is marad. "

Oké, ha van valami ötleted, hogy mi másért emelhették meg, akkor írd le, nekem nincs.

Azért mert a löveg ugyanolyan attól még nem kell a töltésnek is ugyanolyannak lennie. Logikusabb lenne,de ezek a németek...😊

Hát szerintem ebbõl a videóból aztán semmi derül ki. Annyit látunk hogy a tank lõ egyet majd megemelkedik a csöve, és ott is marad. Töltés után vissza kéne "hullania" az eredeti szögbe, ha azt csinálná a videón.

Mellesleg furcsálnám hogy a Leopardnak kell ilyet újratöltéskor ha az Abramsnak nem. Beszéltük ugyebár hogy ugyanaz a löveg van mindkét tankban(csak a csõhossz más, de az is csak a legutóbbi Leopardokban). Akkor az újratöltésüknek is ugyanúgy kell mûködnie, nem? Azt pedig te magad szögezted le hogy az Abramsnek nem kell.

Én meg leírtam hogy nem tudok róla hogy a kézitöltésûeknél lenne ilyen. Tudod, a töltõsíkba visszatérõ lövegcsövek, meg hasonlók.

És könnyen lehet hogy van ilyen azoknál is attól még hogy én nem tudok róla. Csak azt tudom hogy az Abramsnél nem kell mozgati a csövet töltés elõtt(töltõsík).

Az Abramsnél egészen biztosan nem kell. Akkor most a T-72es hátrányban van e ezen a téren(is), vagy nem?

T72 vs Leopard 1 tank race

Jó kis gyorsulási verseny. 😊
T-72 Autoloader At Work

A töltõpozícióba mozgatás szvsz nem olyan nagy hátrány.
Töltõgép esetén sokkal könyebb fix pozícióban töltõ verziót készíteni, mint univerzálist. A csõ emelése-süllyesztése sem okoz akkora idõveszteséget.
Kézi töltésnél pedig a töltõnek megvan az az elõnye, hogy fix pozícióból tolja a malacot, nem kell figyelnie hol is van a csõfar.

2. vh-ban a csatahajók töltõberendezésénél adott volt a hely is, az akarat is a minden pozícióban tölõképes berendezéshez, mégis csak a franciák rendszeresítették (ki más ugye) de õk is inkább fix pozícióban töltöttek-> kisebb hibalehetõség. A többiek hosszas tanulmányozás után rájöttek, hogy nem takarítanak meg vele annyi idõt, hogy érdemes legyen foglalkozni a dologgal.

A célzó pozícióba való pontos visszatérést is megoldották(20 km+ lõtávnál is) ahhoz képest a hk-k szinte csak maguk elé lõnek, tehát ott sem gond.

Dulce bellum inexpertis. Erasmus

Kisendre
Leopard 2 is ebben a cipõben jár.
Viszont az Abrams a videók alapján kivétel.

Kisendre
Challenger 2
Akár ezt is láthattad, szerintem ez egy elég modern nyugati hk😊, és mégis mozgatnia kell a csövet.
Úgy tûnik a T-72 az egyik "óriási" hátránya kezd megdõlni.

Most, így hirtelen, a nakam nem tenném rá de azt hiszem a töltõgépben meg van határozva melyik helyre milyen lõszert kell betenni. Az irányzó - nem a pk. - kiválasztja a lõszer típust a töltõgép vezérlõje pedig addig forgatja lent a lõszert amíg a megfelelõ nem kerül arra a helyre ahol a lõszert felemelik a löveghez.
Meg kéne nézni a könyvét, mert most eléggé csak a hasamra ütöttem...

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Namost azért pár dolog felmerül bennem...

Úgy tudom, hogy a hk.pk. 72-esen gombnyomásra választja ki, hogy milyen lövedéket akar kilõni. Hogyan kerül pl. egy repesz-romboló után egy SABOT a csõbe?
(Annyit még hozzáteszek, hogy ezt kb.20éve, sörözés közben mesélte a barátom, szóval félre is érthettem dolgokat, de bennem így élt)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról