Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hypo
Hat azert nagy parasztvakitas ez, mert a repteret adjuk es slussz passz, nem repuli magyar pilota, nem lesz magyar szemelyzete. Ez kb olyan mintha avianoba levo repcsikrol azt mondanak hogy mekkora az olasz legiero....

Persze jo hogy nalunk is megfordul ilyen gep, de amirol te es a media beszel az akkor lenne valos ha tenyleg lenne magyar szemleyzete is, de nem is tervezik.

Palinko
köszi az infókat Cifu és bgabor 😊
Degenerator, jaja hallottam róla volt itt is szó, és máshol is, de hát mégis mondható valamennyire a miénknek ha 60 repórát állunk csak annyi, ha kölcsönbe kaptuk csak kölcsöbe, de mégis jó tudni hogy itt van.
degenerator
"A gépek nem tartoznak a magyar légierõ állományába. A személyzet és az üzemeltetés is nemzetközi."

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Az Antonov An-225 a legnagyobb.

[NST]Cifu
An-225, An-124, C-5, Boeing-747 Cargo (ha a civil gépeket is ide vesszük), utána jön a C-17.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Palinko
a wikipédia is tudja már hogy rendszeresítettük. aki nézte a tv2-õt az megint félre lehet tájékozódva mert a világ legnagyobb teherszállítója címet ráakasztották, én úgy tudom az még mindég a c-5-öt illeti meg. bár lehet hogy én hallottam félre valamit.
[NST]Cifu
A 4 milliárd eurós árat egy fórumban olvastam, és a teljes eddigi Gripen fejlesztési költségre vonatkozik. Még egy adatot találtam a hsz. megírása után Ebben a PDF-ben. Itt 68,9 millió dollár a beszerzési ár és 76,07 millió dollár a fejlesztési költségekkel számolt ár (VAT-al együtt).

76,07 - 68,9 = 7,17 millió / gép. 286-al beszorozva ez 2.050.620.000 $, vagyis picivel több, mint 2 milliárd. Tegyük hozzá azt nem említi a cikk, hogy pontosan mennyi géppel számolt. Viszont 112.8 milliárd svéd koronát említ 2006-os áron. Egy dollár ~7 korona volt akkoriban, ha ezt nézzük, akkor viszon ~16,112 milliárd dollár jön ki.

Van tehát jópár adtunk. Pontos, hivatalos nincs. 2 milliárd, 4 milliárd, 16,1 milliárd. Ilyen összegek vannak, lehet vállogatni...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Nem is ezért, bár biztos ez is jó. De legalább valamit pirospontunk is lesz a natonál a sok fekete mellett.
degenerator
na, 60 órát lehet mostantól használni évente.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Hát elég hihetetlenül hangzott. A katapultüléstesztekbõl nem következett hogy 10000 el is tud száguldani. Mondjuk egy nappal készült videóval többre mentünk volna.

Semmi sincs elírva benne. A 16km-es pályát 11s alatt teszi meg, állórajttal. Kb. 5250km/h ÁTLAGSEBESSÉG...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Szerintem erõsen el van. Legalább egy számjeggyel több van benne mint kellene, de inkább kettõvel. Poén hogy a youtube-os kommentelõknek nem tûnt föl, roppant intelligensek lehetnek.

Az X-15ös se repült 7200 km/h-nál gyorsabban, azt is hatvan kilóméteres magasságban. Az ûrsíkló repül csak ennyivel az ûr határán.

Pápa
Remélem jönnek a kanadaiak is meg az összeszerelõ üzem is.
Molnibalage
Nekem is ezen akadt fent a szemem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

qtab986
Stryker-ekben tettek valami kárt az RKG-3 gránátok?

Nincs úgy tünik
rakétaszán

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

ez a 10430 km/h nincs elírva?

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Rakétaszán néven ismert. Régebben ilyenbõl próbálták a ki a hangsebesség körüli katapultálást.

Ez a gripen szinte ingyér van 😊

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Punker
sín autó.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Kisendre
Nem, de a T-72-nek is van 120-as verziója, ami szintén az ukránok munkája.

yatagan az t72 átalakítás nem?

Kisendre
De, a sima T-84, T-84U és T-84 Oplot rendszerben van náluk, de hogy melyikbõl mennyi arra nem emlékszem, mindenesetre az egészen biztos, hogy kevés😊 Ezenkívül van T-80-asuk is, valamivel több, mint 300, de csak 270 körül van rendszerben. Hogy az oroszoknak maradt-e? Hát csupán csak kb 6ezer db😊, ebbõl 4500 rendszerben van, bár ahogy mostanában kiderült, már nem sokáig.

Hypo
viszont jo hangos😊

Hat, azert azoknak a sarkanyszerkezete is el lehet oregedve. Szoval ujakat kellett volna gyartani, akkor meg mar lehet rajta finomitani, javitani ezt-azt. Jee, meg is kaptuk a Gripent 😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Molnibalage
Én is ezen gondolkodtam. A Viggen a maga korában állítólag nagyon durva volt, technikailag az USAF szintjéhez az volt a legközelebb.

Több svéd pilóta siratja a Viggent, mert elektronikai modernizációval bizony az egy nagyon ütõs madár lett volna.

Huu, nagyon osszekevertem a dolgokat. Es a sima T-84 sincs rendszerben? T-80 bol mennyi lehet az ukranoknak? Es az oroszoknak? Vagy nekik nem is maradt?

Vegulis ha belegondolunk, a Gripenben semmi forradalmi nincs. Nincs lopakodo reteg, ujfajta aerodinamikai kialakitas. Csinaltak egy kis keresztmetszetu konnyu gepet, es belepakoltak az elerheto ujitasokat +felhasznaltak az addigi tudast. Meg a hajtomu sem sajat feljesztes, ha jol tudom. Szoval akar realis lehet a 4md.

Bucser
Nem lehet, hogy a fejlesztési költségalatt az JAS-39A/B-rõl C/D-re fejlesztést értették? Azért ilyen alacsony az a 4 milliárd?

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Nem vitanyitónak szántam, csak meghasaltam. :-)
Rajtunk pár "bepipázott nigger" is átmenne veszteségek nélkûl. :-S
Valóban, bocsánat, azt hittem ez az amiben mindenki a teknõben ül.
Molnibalage
Háááát... Nem vagyok benne biztos. Ma a teljes szárazföldi erõ létszáma 750'000 körül van. Oroszország meg baromi nagy...

Amúgy ez csak tipp, de szerintem Orosz o. átmenne Ukrajnán mint a sicc, max az a kérdés mekkora veszteséggel.

Rajtunk meg bármelyik ukrán gépesített ezred, kvázi veszteség nélkül :-(((

Kisendre
A fekete sas szvsz inkább egy átalakított T-80, teljesen újnak a T-95 számít.

A "Fekete sas" az egy teljesen új hk. koncepció. Tudtommal orosz és mint sok minden másra, rre sincs pénzük. Ha a fórumban visszakeresel akkor megtalálod róla Cifu leírását.

Amúgy ez csak tipp,de szerintem Orosz o. átmenne Ukrajnán mint a sicc, max az a kérdés mekkora veszteséggel.

Az T72 vs. M1 vitátok nem értem. A NATO tudtommal retteget a Vörös hds. pc.-tól, nekik tök mindegy lett volna hogy 10 über harckocsi jön vagy 10e T72, ha beleszorítják õket a tengerbe.
Kisendre
Nem, ez a T-84 Yatagan, nem állították rendszerbe, mivel csak exportra szánták a törököknek. A fekete sas orosz, az sem jutott tovább a teszteken túl. Arra lennék kíváncsi, hogy hogyan állnak a T-95-el, mikor legutóbb hallottam róla, akkor már az indiaiakat is belekevérték az ügybe, lehet nem volt elég pénz.

Molnibalage
Nono. Az F-15SE elõnye a rugalmasság és olcsóság. Korlátozott stealth képességet ad, de olcsóbban, mint az F-35. Ha nem kell stealth képesség, akkor meg egymaga annyi fegyvert elvisz, mint két F-35, csak éppen teljes légiharfegyverzettel. Ha 4 db légiharc rakétát visz, akkor egymaga egy teljes F-35 kötelék fegyveretét elviszi, papíron akár 5 db 2000 fontos bombát is. Ennen mondjuk értelme nem lenne nagyon, de pompásan mutatja a gép brutális erejét.

F-15SE ben nem latok ertelmet. Annak is a lopakodo technika az ujdonsaga, de arra nincs szukseguk. ennyi erovel vehetnenek valami legujabb generacios sima F-15-ost is, ami olcsobb es kevesebb macera lesz a festessel.
Amugy szerintem is egy felturbozott F-16 tunne a legbefutobbnak.

Hmm, ez jol hangzik. Ez lenne a fekete sas vagy mi?
Mennyi van ebbol az ukranoknak? Van annyi, hogy elgondolkoztassa a medvet, ha veletlenul anschluss-olni akarna kelet ukrajnat?😊

Molnibalage
Hivatalosan nem mondtak típust, követelményeket fogalmaztak meg. Az F-15 Silent Eegle szerintem szóba jöhet, mert az F-15K gépekkel rendelkezhet közös infrastrukúrával és a fegyverzete is ugyanaz a két gépnek. Ez egy lehetõség.

Indiának kínáltak fel csak papíron létezõ Block 70 F-16 gépeket. Nem tudom, hogy abban az ajánlatban mi szerepelt, de szerintem ez is egy opció annak fényében, amit a stealth képességekrõl kijelentettek. Ez is jenki gép, a RokAF csak olyat használt mindig is.

Személy szerint elég valószínûtlennek tartom, hogy európai gépet vennének.

Igen, egyértelmûen. Az ukránok tovább gyártották a szovjetúnió széthullása után a T-80ast, T-84 néven, gázturbina helyett egy kiválló dízelmotorral. Plusz, készítettek egy olyan verziót a T-84bõl, aminek szabvány NATO 120mm-es lövege van. Na ez a T-84/120 szerintem a legjobb választás az ex szovjet tankok közül.

Pluskast
Azért arra kíváncsi lennék (nem tudom, te biztos tudod 😄 ) hogy Dél-Korea milyen új típusú gépek beszerzésén gondolkodik az F-35-n kívül?

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

jah az a másik 😄

Kisendre
T-64/80--->Harkov--->Ukrajna.

Akkor ezek szerint a legjobb ex szovjet HK az a T-80?

régen én sem értettem miért a t72 vették alapul a t90-hez. De aztán megnéztem mennyi t72 van az oroszoknál és így már érthetõ 😊

Szerintem is a t-90 lényegében egy update csomag. Ha jól tudom rengeteg t72 is átépítenek t-90é. Biztos olcsóbb mintha t80 alapokon egy teljesen új harckocsit gyártatnának le.