Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Tehetetlenségi navigációval a 60-as (?) évek óta, mint a repcsik esetén is, de gondolom ezt is pontosítják minden alkalommal, mikor mûholddal van kapcsolat.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

El tudja valaki konyhanyelven mondani milyen eszközök segítségével navigálnak a tengeralattjárók? Az ok hogy van GPS, de az víz alatt nem mûködik. A csillagok szintén csak periszkóp mélységbõl. Giroszkópot megint nem tudom hogy lehetne a víz alatt alkalmazni. Szóval?
Én irányzóvonalnak ismertem, ettõl függetlenül lehet, hogy mindkettõ helyes.

Nem is írtam, hogy korongozásra lenne kitalálva, csak mivel még sosem lõttem mozgó emberi célpontra sörétes puskával ezért írtam, hogy hiába sörétes puska attól még baromira kell velük célozni (erre lett volna példa a korongozás, mert ott mozgó célpontot kell eltalálni sörétes fegyverrel), csak a játékokban meg az akciófilmekben szóródik úgy a sörétraj ahogy, a valóság picit tök mást mutat. Statikus céltáblára elég lehet a Saiga kicsiny irányzóvonala, van idõ vele bûvészkedni, de mondjuk speckó irányzék nélkül (red dot, holosight)egy brennekével elég bajos lehet vele valakit eltalálni, aki netán mozog is + stressz faktor. Mégiscsak egy vállfegyverrõl beszélünk és nem véletlenül van akkora irányzóvonala a többi shotgunnak mint amekkora. Szal ezt én mindenképpen negatívumként tartom számon, de már tényleg túlragoztuk. Rá kell tenni egy red dotot oszt jól van.

De ez nem korongozásra lett kitalálva. Ettõl függetlenûl biztos jobban tudod megitélni mint én a monitor mögûl.
qtab986
Irányzékvonalnak ismertem. Most arról van szó ugye ami a nézõkétõl a célgömbig van? Az irányzóvonal meg az aminek egy fix pontja van, és a másik vége esetleg a célig vagy a végtelenbe tart?

Molnibalage
Ha a külsõ hajtómûveket használja, akkor lehet, hogy ettõl stabilibban repült.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Szvsz nem jó a példád. A SWAT a túszért megy be, pontosan kell lõni, hogy egymást és a túszt ne bántsák. Az orosz baka aki pl egy útzárnál áll meg ha lõni kell akkor oda küld kettõt és nem érdekli hogy a keze vagy a lába szakad le a célpontnak. Az egyik "csak" erre készûl a másiknál meg van ilyen szituáció is (CQB/rövid lõtáv).
Amúgy meg ha van optika a fegyveren akkor megint tök mindegy mekkora az irányzóvonal hossza.
Én viszont lõttem Saiga 12K-val és zavart, hogy kb. akkora az irányzóvonala, mint egy 6" csövû revkónak. Korongra is sokat lõttem már, igaz nem Saiga-val, de ha ilyen rövid irányzóvonalú sörétessel kellene korongoznom hát sztem 20%-át sem lõném le, pedig ott sincsenek bazi nagy távok.

Asszem ez az irányzóvonal kérdés túl lett bonyolítva. Én arra gondoltam hogy a Gunslinger által említett probléma, hogy Saigának rövvid az irányzóvonala, nem is akkora probléma, mivel rövid távolságra használják. Hozzá teszem, soha nem lõttem sörétessel. :-)
[NST]Cifu
A legtöbb esetben azért inkább az irányzékot használják CQB-ban, amennyire én tudom. Szinte a legtöbb SWAT egységnél és CQB-re felkészült speciális egységnél szokás a Red Dot vagy valamilyen Hologramos reflexirányzék. Pedig aztán ezekre a srácokra nem lehetne azt mondani, hogy gyakorlatlan lövõk lennének. Viszont amikor lõnek, akkor ott nincs helye egy esetleges "hopp, ez mellément" elszólásnak.

Szituációs lövészetnél én is tapasztaltam, hogy mennyire jótékony a hatása a Red Dotnak.

Nem azt mondom, hogy esélytelen a fegyver mellett való elnézés, de sokkal nagyobb esélyed van a találatra irányzékkal - akár nyílt irányzékkal.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Nyílt irányzék legfeljebb az alsó kategóriás markerek egy részén van, a komolyabbakon a tárnyak középre szerelt. Vagyis semmit sem látsz tõle.
Valóban mellette nézünk végig, de szerintem az nem irányzék. Ráadásul sorozatot két szemmel lövünk, és a golyók látható röppályája alapján tudunk módosítani. (De nem erre gondoltam, hanem amikor egyes lövéssel is ki tudjuk szedni az embert)
Az biztos, hogy nem 100% a találati arány, bár álló, egész alakos célra elég jó esély van egyes lövéssel is az említett 20-25m-en.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Értem, köszönöm.
[NST]Cifu
A négybõl két hajtómûnek kellett utánégetõvel mûködnie, hogy tartsa a sebességet, igen. Valószínûleg a belsõ hajtómûvek pedig nem 100%-on, hanem az alatt mûködtek. A tolóerõ ilyen szerencsétlenül alakult. Utánégetõ nélkül nem bírt az adott sebességgel haladni az adott magasságban.

Lõttem élessel a honvédségnél, de ezen kívûl csak .22-es puskával és pisztollyal.

Közeli célpontnál vállfegyvernél a csõ vonala mellett elnézve iszonyú pontosan lehet lõni. Szerintem 20-30 m-ig ez mûködhet. Mivel nincs más lehetõségem, ezért csak airsoftal próbáltam, de úgy még nekem is mûködik. Itt a csõ mellé képzeld a lõvonalat.

25 m-re adják meg tudtommal az alap pisztolyok max célzott lõtávját, de persze itt már lõni is tudni kell.

Mozgó célpontot eltalálni pedig szerintem szinte bármivel nagyrészt mázli.

[NST]Cifu
A nyílt irányzék is irányzék. Nem tudom milyen paintball fegyverrel játszotok, de kétlem, hogy 100%-os találati arány lenne úgy, hogy nem néztek végig a fegyver mellett legalább (ez kvázi olyan, mint a vadász sörétes puskák "lõvonala").

Mellesleg pedig lõfegyvernél is van olyan, hogy minõségi ingadozás. 😊

Végképp nem értem. Hisz ez egy nagy sebességre tervezett gép, akkor miért neki kell szednie a lábát, hogy tartsa a tempót?
Paintballban gyakran lövünk 20-25m-re, mindenféle irányzék nélkül, néha egyes lövéssel is.
Ilyenkor az, hogy talál/nem talál inkább a golyó minõségétõl függ...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

[NST]Cifu
Szerintem irányzék sem kell közelre.

Ha a "közel" alatt max. 2 métert értesz, és egyhelyben álló célpontra, akkor valóban nem nagyon kell. De e fölött már legalább egy nyílt irányzék, vagy minimum egy "lõvonal" nem árt. Ez utóbbi a sörétes puskák (Bock esetén a felsõ) csövén végigfutó egyenes, sík vagy recézett "sín". Egyszerûen végignézel rajta, és nagyban segít abban, hogy hova is lõsz.

Ha 2 méternél messzebbrõl, pláne egy mozgó célpontra lõsz, akkor minimum valami irányzék szükséges, mert különben inkább a szerencsétõl fogg függeni, eltalálsz-e bármit is...

Megint hülyén fogalmaztam. Arra gondoltam, hoy közelre 20-30-40m-ig irányzék használata nélkûl is viszonylag pontosan lehet lõni, pláne sörétessel, de persze nem árt ha van rajta. :-)

Van egy tippem, hogy nem nagyon lõttél még éles lõfegyverrel. 😊
25 méterrõl még irányzékkal sem talál el egy gyakorlatlan lövõ mindig egy pisztolylõlapnyi célt...

Molnibalage
Nem. A bombázó kapcsolt néha arra.

Köszönöm, bár így végképp nem értem ezt: B58

Akkor most a tanker ment utánégetõvel?
Molnibalage
Utánégetõ. Mikor azt a szép nagy láncsóvát látod. Kb. 80-100%-kal növeli meg a tolóerõt, de a fogyasztás akár 6-12-szerése nõ használata esetén. A számok erõsen hajtómû függõek.

Mi az a "forszázs üzem" hajtómûnél?
Megint hülyén fogalmaztam. Arra gondoltam, hoy közelre 20-30-40m-ig irányzék használata nélkûl is viszonylag pontosan lehet lõni, pláne sörétessel, de persze nem árt ha van rajta. :-)
Molnibalage

Kisendre
"Szerintem irányzék sem kell közelre."

Nem kell, de jobb, ha van. 😊

Tudom mi a red dot, bocs, ilyen a humorom. :-)
Arra céloztam hogy nem hiszem hogy távolra vagy pontlõvészetre használnák.

Szerintem irányzék sem kell közelre.

A 10m keveslem, a 30 m-es gépp. használattal eggyüt.
TG Gida
Például egy M1552 replika?

Isten áldja a pogányokat!

Red dot irányzékról beszélt, nem távcsõrõl. Ennek nincs nagyítása, csak a célzást segíti. Viszont a te álláspontodban is van igazság, egy ilyen fegyverrel való célzáshoz általában bõven elég a rajta lévõ iron-sight.

Mellesleg nem 50 méterig, hanem szvsz max tíz méterig. Még egy géppisztollyal se lõsz 30 méternél messzebb. Egy pisztollyal még 30-ra se.

Ki beszélt távcsõrõl?

Kicsit off,de hátha.
Nem tudjátok véletlenül van e Magyarországon valamely múzeumban faltörõ kos?
Restaurált,esetleg replika?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

lehet hülyeség de ezt szvsz max 50 m-ig használják. Ennyire azért nem kell távcsõ.
Hypo
<#eljen><#beka2>

Igen ez így van.

Kisendre
Úgy látam van rajta szereléksín, tehát az az irányzék probléma nem olyan nagy, egy sörétes fegyvernél jobban beválhat egy piros-pont irányzék, mert alapjáraton olyan feladatok ellátására tervezték ahol nagy gyors célratartás szükséges. Szerintem.

És? Sörétes fegyverrel nem kell célozni? Amúgy sem csak sörétes lõszer használható hozzá. Az összes csõhosszhoz ugyanakkora irányzóvonal tartozik, sztem ezért gáz.

miért a baj az irányzóvonal hossza? Hisz ez sörétes..
A Vepr 12 a Saiga IPSC-re optimalizált változata, tök ugyanaz a fegyver, bocs. Az egy dolog, hogy a Molot gyártja az Izhmash Saigak alapján, mert csak õk voltak képesek felismerni a hátrányait az eredeti gyártóval ellentétben, de az alap konstrukcióba nem nagyon nyúltak bele, pl. még a Vepr esetében is csak hátra akasztott zárnál lehetséges a tárcsere, a rémesen rövid irányzóvonalat is meghagyták. Tuning Saiga, semmi több.

[HUN]Crassus
Nice!

\"Ab sagittae Hungarorum libera nos domine!\"

qtab986
Ez nem Saiga, nem is az a gyártó (IZMASH) készíti. Ezt a Molot gyártja, és Vepr 12 a neve. Azt se lehet mondani, hogy agyontuningolt. Lecserélték a gyári csõszájféket, tettek rá egy egyszerû pirospont irányzékot, és azt hiszem PowerMag700 tárat tettek bele, aminek 20 lõszer a kapacitása. http://maxrounds.com/

A Molot Vepr 12 így néz ki gyárilag:

Kábé úgy néz ki, mintha egy M-16-ot, G-3-at ás egy M-60-ast valami bizarr tenyésztési programban használtak volna föl... 😄

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Felkeszultek a kovetkezo egymillios kinai kontingensre 😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Punker
kóreaiak nem szaroznak 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Gyíkság. Ebben a témában ez az igazi:

USAS-12 automata shotgun, huszas dobtárral.

Nem ismétlõ, félautomata. Ez egy agyontuningolt Saiga.

[HUN]Crassus
vaalmi durva ismétlõ shotgun lehet

degenerator
shotgun akar lenni?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[HUN]Crassus

Nezzuk ugy, hogy az amcsik valojaban csak a mi kis csicska zsoldosaink. 😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Molnibalage
Az. Undorító a nagy hype. Persze megint, ment a Gripen repóra arra, amire nem kéne...