Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Szerintem az "elsõzés" téves. A T-54/55 is van már annyi idõs.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Punker
"Az amerikai hadsereg azt tervezi, hogy az M-1 harckocsikat (körülbelül 7000 darabot) újabb 20 évig szeretnék üzemben tartani. Leváltásuk pénz hiányában nincs kilátásban, tehát az M-1 még szolgálatban marad, ami azt jelenti, hogy ez lesz az elsõ harckocsi, ami fél évszázadon át hadrendben áll.

Az M-1 elektronikája már túl van számos korszerûsítésen, emellett nagyobb ágyút is kapott. Számos felszereléssel látták el a városi harcokhoz, mint például külsõ telefon, kamerák, reakciós páncélpanelek, hõkamera, védelem a kiegészítõ fegyverzet számára. A fõ fejlesztés a legyengített uránium páncél, ami szembõl látszólag sebezhetetlenné teszi az M-1-et. A harckocsi tökéletesítésében kiemelt szerepet kap az 1500 lõerõs gázturbina. Számos motoralkatrészt elektromos érzékelõkkel látnak el, melyek adatai naplózásra is kerülnek, természetesen elektronikusan. Ez lehetõséget ad arra, hogy kicseréljenek egy alkatrészt, mielõtt valami elromlana. A hadsereg szeretné tökéletesíteni a motort, de mivel ez egy költséges dolog, jelenleg nem áll módjukban.

Az új, harckocsik elleni fegyverek fejlesztése folyamatos, így a hadsereg szeretne minél jobban felkészülni ezekkel szemben. Ilyenek például bizonyos robbanófejek, új típusú aknák és elektronikus támadóeszközök is. Amennyiben az M-1 meg akarja élni a fél évszázados szolgálatot, akkor fejlõdnie kell."

(HM oldalról)

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

I.C.ram
regebbi korokra gondoltam, nem a XIX-XX szazadra.
[NST]Cifu
Az M4A1-essekkel kapták közösen a Szolnokiak kb. 2 éve.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Akarhatnak még hordozót? Anno sem ment, meg nem is tudom mire kellene most nekik.

Akarnak, bár legutóbb 2015-ig biztos nem lesz jelzõ volt mellette. 2020 körülre, ha bírják anyagilag, akár el is készülhet. Tapasztalatszerzésnek ott a saját hordozójuk, és az Indiaiakkal közös munka (ami elég nagy blamázs anyagi szempontból eddig).

A MIG 1.44 MFI és a SU-47 gépek milyen szinten vannak/voltak. Gondlom "csak" a gépek készültek el, fegyver/radar/stb. nem volt/van még hozzá. De a sárkány mennyivel több ha több mint a most futó de akkor már létezõ nyugati gépek?

Amit meg lehet állapítani róluk, az kevés. Sem a MiG 1.42/44, sem a Szuhoj S-37/Szu-47 nem volt igazi lopakodógép, hanem inkább a Dassault Rafale szintjén álló "csökkentett észlelhetõségû". Az S-37 manõverezõképessége elég decensnek minõsül, a Szu-37-est állítólag ütötte keményen, pedig az sem volt piskóta. A fõ probléma mégis az, hogy mindkét gép a fejlesztés kb. 20-25%-os részén volt csak túl. Sem új radarok, sem új fegyverek, sem új elektronikai hadviselés eszközök, adatkapcsolatok, sem más igazi újdonság. A plazma-alapú álcázás volt az egyetlen említésre méltó dolog (az orron egy plazmagenerátor mûködött, ami a gép elülsõ részét plazma állapotú anyaggal terítette be repülés közben, mely a rádióhullámok számára átlátszatlan -> radar számára nem érzékelhetõ a gép), de amennyi kiszivárgot, és amennyit hallani azóta a dologról (ami pontosan nulla), valószínûleg nem hasznosítható a való életben.

"Kis méret, nagy tûzerõ

A belga Minimi és a különbözõ változatai kategóriájukban a legjobb fegyvereknek számítanak. Több mint negyven országban használják ezeket; néhány éve már a Magyar Honvédségnél is hadrendben van."
Bercsényinél?

http://www.honvedelem.hu/cikk/25/15775/magyar_honved_200908.html

Ha nem akarjuk, hogy meglehetõsen nagy hátrarúgása legyen a fegyvernek, akkor vagy indítóhajtómû kell (mint jelen esetben) amely "csak" annyira képes, hogy a fegyvert kivesse a csõbõl egy minimálisan szükséges sebességgel, vagy a régebbi módszer, amikor egy hasonló tehetetlenségû tárgyat kilõ a vetõcsõ hátulján. A második módszer eléggé káros lenne a hátul tartózkodókra (és sokkal kiszámíthatatlanabb mint az indítóhajtómû gázsugara)

Dulce bellum inexpertis. Erasmus

Molnibalage
Én úgy képzeltem el, hogy maga a levegõ elég, hogy kitolja a raktéát. Mondjuk ez hülye ötlet így utólag... A levegõ a cucc mögötti térben van, az nagy darab jobban fojt és ezt az egészet tolja meg a levegõ.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Miért fura, hogy kijön, benne kéne maradnia?

Molnibalage
Én is erre gondoltam, csak fura, hogy kijön. Én nem így képzeltem el a mûködési elvét.

Szerintem a vetõtöltet. A rakéta hajtómûve még majd csak ezután fog beindulni.

Molnibalage

Mire repül ki a csõ végén a rakéta után? Csak tippem van rá...

Molnibalage
Ööö, nem elmúltak, hanem szerintet sosem volt olyan. A jenkiknél soha nem nagy állami cégek szállítottak semmit tudtommal (van ott olyan egyáltalán?). Az összes repcsit, tankot, hajót stb. a kezdetektõl fogva nem állami tulajdonú cégek rakták össze és rakják össze mind a mai napig. Rockwell, Lockheed, Chrysler, Nort American, Grumman, Northop, General Dynamics, Vought, Republic, Boeing, stb. ezek mind nem állami kézben levõ cégek. Mindig is kiírtak egy tendert és lehetett versenyezni.

I.C.ram
Pedig az.

A hadsereg megrendelesere keszult, kikepzesi celokra. Ugyanez a ceg csinalja az Abrams kikepzo szimulatort is.

Azt meg ugye tudjuk, hogy mar reg elmultak azok az idok, amikor allami hadicegek gyartjak az ilyen cuccokat. Mar minden ilyesmit tozsden szereplo reszvenytarsasagok gyartjak.
degenerator
mi a franc van ma?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

haditechnika lite, ha még nem volt:

http://www.sorozatjunkie.hu/2009/08/06/pilot-lock-n-load/

"Viszont tok poen volt, hogy a pilatfulke 1:1ben a valodi Strykere volt. Analog muszerek, karok, pedalok, kapcsolok, sebvalto(automata persze), sot meg az eredeti ejjellato berendezes is benne volt. "

Hat, ha nem katonai cucc, akkor gratula a stryker belso beszerzesehez 😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Punker
megnézel bármilyen valódi szimulátort, nem a szépsége a lényeg hanem a fizikai mozgások lemodellezése.....

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Szvsz ez nem katonai cucc, csak katonák használják. A grafika és az élethûség sem hiszem hogy ütné egymást, csak nincs igény rá. Eggyel több hibalehetõség. Szerintem.
Mert egyfelõl csak a hülyegyerekeknek fontos az élethû grafika, mások inkább a tartalmat nézik. Meg az "élethû" grafika jövõre már bõven elavult lesz, a szimulátort meg nem cserélgeték fél évente. Meg egy komoly fizikai számításokat végzõ motor bõven elviszi a grafikára szánható erõforrásokat. Katonai számítógépeknél nagyon nem divat a legújabb technika alkalmazása, hanem a kipróbált, megbízható technika a lényeg, ami zokszó nélkül eldöcög 10 évig. Úgyhogy várhatóan nem egy Core2-es processzor lapult abban a szimulátorban, hanem jónéhány P3 kategóriájú, és a "videokártya" sem egy csodás mai csúcskártya.
I.C.ram
Jojo, de ha ennyi penzt elkoltenek erre, akkor mibol allna egy elethu grafikat alarakni? Sokkal elethubb terepet is letre lehetne hozni tobb polygonbol allo tereppel. A legbonyolultabb tereptargy egy faronk volt az ut kozepen. Meg be lehetett rakni robbanasokat, amik kicsit megloktek a gepet (hidraulikus karokon mozgott az egesz, mint egy repuloszimulator), de a latvanya olyan volt, mint valami 70es evekbeli scifi urrobbanasai 😄

Mondta is az ember, aki mutogatta nekem a dolgokat, hogy azert rendelte meg a hadsereg a szimulatort, mert rengeteg baleset volt abbol, hogy az ujoncok tapasztalatlansaguk miatt felboritottak csomo ilyen jarmuvet. 😄

Viszont tok poen volt, hogy a pilatfulke 1:1ben a valodi Strykere volt. Analog muszerek, karok, pedalok, kapcsolok, sebvalto(automata persze), sot meg az eredeti ejjellato berendezes is benne volt. Moka volt nagyon 😊

Azt mondta, ha jovore is megyek, addigra elkeszul az uj Abrams szimulatora is a cegnek (Arotech), azt is kiprobalhatom majd 😊 (felteve, ha a tesom meg ott fog dolgozni persze, mert idegeneket azert nem nagyon engednek be 😛)
Sadist
Csak olyan fizika motor van alatta, hogy a játékokban lévõ Havok fizika csak óvodás hülyéskedés hozzá képest.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Szerinted a játékosokon kívül ki nézi a grafikát?😊

I.C.ram
Huhu ultem egy hivatalos amerikai hadsereg altal hasznalt Stryker szimulatorban a tesom cegenel. 😄

Hat nem olyan konnyu ezt vezetni, mint gondolnank. Jo sokszor borultam vele. Baromi nagy a holtter, es nagyon gyengek a fekek 😄

Viszont vicces, hogy egy tobb millio dollaros szimulatornak olyan a grafikaja, mint egy 8-10 eves jateknak kb.
Mondjuk nézz körül ezen az oldalon:

Afika Korps

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Punker
az évszámok sokat segítenek!

Nagyon általános ez így.De szinte minden volt ott.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Kisendre
Kicsit pontosíthatnál, hogy milyen fegyverekre lennél kíváncs pl. harckocsik, kézifegyverek, repülõgépek, és hogy melyik évben.

Lenne egy kérdésem hozzátok, érdekelne a 2.világháborús haditechnikával szoktatok-e foglalkozni, mert érdekelne honnan lehetne megtudni milyen hadi eszközöket használtak az Afrika hadszínterén a harcoló felek? Jó tudom, hogy barátom a google találtam is sok oldalt de egyiksem volt au igazi. Hátha ti tudtok segíteni. A válaszokat elõre is köszönöm.

A MIG 1.44 MFI és a SU-47 gépek milyen szinten vannak/voltak. Gondlom "csak" a gépek készültek el, fegyver/radar/stb. nem volt/van még hozzá. De a sárkány mennyivel több ha több mint a most futó de akkor már létezõ nyugati gépek?
Punker

Értem, köszönöm.
Akarhatnak még hordozót? Anno sem ment, meg nem is tudom mire kellene most nekik.
[NST]Cifu
Az SSBN / SSN flotta kvázi prior, az SSBN flotta a nukleáris elrettentõ erõ része, nélküle Oroszország visszasüllyedne India szintjére, sõt, India is tervezi az SSBN flotta kiépítését. Az SSN flotta kifejezetten az ellenséges SSBN-ek ellen, és a saját SSBN-ek védelmére kellenek, megint nem lehet kukacoskodni. Ha nem építek, 2015-2020 körülre egyszerûen megszûnnek nagyhatalom lenni.

A felszíni egységek kérdése más. Itt lehetne lemérni a valós fejlõdést. Ám egyelõre nagyobb felszíni egységet nem építenek, max. fregatt méretû egységek, abból sem igazán nagy mennyiséget. Ha majd elkezdenek Cirkálókat építeni, esetleg belefognak egy hordozó építésébe, no akkor beszélhetünk akkor, hogy a régi szovjetunió státuszt üldözik.

De jelenleg csak ott tartanak, hogy próbálnak nem tovább süllyedni.

Én elhiszem neked hogy nem plusz pénz az amerikai partoknál úszkálni, de akkor eddig miért nem tették?
Én szinte csak a HTKA-s cikkeket olvasgatom és ott mostanában nagyon sok az orosz o.-i hír. Nerpa és Bulava tesztek. Új vadász tengó típust akarnak, egy csomó új hajõt akarnak építeni. UAV-et vennének/vesznek. Fejlesztgetik az eje. alakulatokat.
Tudom elég ramaty állapotban vannak víz alatt és felett egyaránt, de ha felét valósítják meg az is iszonyú sok pénz.
Az angol/francia hajók átadásáról nem tudok, de gondolom õk szinten tartják a flottát a többiekhez/magukhoz képest. Az oroszok meg vissza szeretnék állítani flottájuk "elvesztett" fényének legalább egy részét. Szerintem.
[NST]Cifu
A hatástalanítással kapcsolatban elsõ kézbõl nincs infóm, de ezt az ütõszeges dolgot egy sporttárs mesélte. Lehet valamit akkor kihagyott a képletbõl. 😊

Maximum a fakabátok értelmezésében. Jogilag nem. Csak az ütõszeg eltávolítása még nem minõsül hatástalanításnak sehol sem és a hazai hatóságoknak kötelezõ elfogadniuk a CIP tagállamok mindenféle próbajelét, a külföldi hatástalanítási papírokat is, nincs joga a magyar hatóságoknak a nem hazai hatástalanítási szabvány hiányában lõfegyvernek minõsíteni egy olyan fegyvert, amivel nem lehet lõni. Ha valamit hatástalanítottak, de szabálytalanul (ilyen nincs a jogi terminológiában amúgy sem, tipikus zsaru megfogalmazás), akkor azt nem minõsíthetik lõfegyvernek. Szép is lenne, ha nem így lenne, ezek szerint a régi hazai hatástalanítású fegyverek (gyak. 1996 elõttiek) is lõfegyvernek minõsülnek, mert nem felelnek meg a jelenlegi hatástalanítási szabványnak. Még az ép lõfegyverfõdarab sem kizáró ok, jogilag!

[NST]Cifu
Ha jól tudom igen. Amíg a fegyver nincs a hazai szabályoknak megfelelõen hatástalanítva (pl. csak az ütõszeget távolítják el a zárból), addig éles fegyvernek minõsül.

degenerator
"Az egyik gyanúsítottnál május 11-én egy közúti ellenõrzés során szabálytalanul hatástalanított gépkarabélyt, késõbb a lakásán éles lõfegyvert és hozzá tartozó tárakat találtak."

ez az éles fegyver azt jelentheti, hogy nem a magyar szabványok szerint lett hatástalanítva?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Hypo
Ne is mond hosszu tortura penz, es szivatas

Asszem még nem volt szó róla, US Army új álcamintákat tesztel
http://www.defensetech.org/archives/004966.html

Nah, ebben már igazad van. Nekem meg ciki, hogy ez nem tûnt fel elsõre :-)

[NST]Cifu
Jogos, átfogalmazom: a válltámasz elülsõ markolatként is használható vége az Sa.25 és 26 esetén néz ki így. 😊

Punker
mint minden fegyverrel kapcsolatos dolog, úgy a hatástalanítás is elb@szott ebben az országban.

Elsõ markolat? Az a válltámasz része, oké, hogy ha csak a válltámasz "talp" részét hajtod ki, akkor lehet elülsõ markolatként használni, de ez már az Sa.23-nál is így volt, csak tök más volt még az alakja. ;-)

Igen, ezeket a hatástalanított fegyvereket foglalták le a rend derék õrei.
Palinko
ez az amit foglaltak le a fegyvercsempészektõl? a csõ mi van?
Punker
ez izé, a géppisztoly az MP5 stb 😄

[NST]Cifu
Csak annyit kiegészítésül, hogy Sa.25 vagy 26, mert ott jelent meg az elsõ markolat, de amúgy az érdem Gunslingeré. 😉

Bár nem Cifu vagyok, de Sa.23-tól Sa.26-ig bármelyik lehet, a kalibertõl függ. Amúgy nem izék, hanem cseh géppisztolyok :-)

Punker
Cifu a jobb oldali izék pontosan milyen csúzlik?