Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
A legnagyobb vásárló a hadsereg, nem a civil piac. Innentõl kezdve a kérdés az, hogy a hadsereg igényli-e azt. Több százezer gépkarabély lecserélése és a hozzájuk való több millió lõszer beszerzése viszont egyfelõl rengeteg pénz, másfelõl komoly logisztikai feladat.

Ezen túl ott van az is, fogy a fejeket is meg kell gyõzni. Elég pár olyan befolyásos ember, aki szerint a mérleg a már rendszerben lévõ eszközök megtartása mellett szól, és ez is megakaszthatja a folyamatot.

Végül pedig van egy olyan kvázi probléma is, hogy a NATO szabvány lõszer 5.56x45mm és 7.62x51mm. Ennek logisztikai okai vannak, két NATO ország fegyveres erõi így elvileg könnyen tud egymásnak segíteni a harctéren lõszerutánpótlás terén. Egy új lõszer behozása nyilván ezt felborítja.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Pardon, hogy csináltak AK klónt, az egy dolog, de rendszeresíteni nem rendszeresítették soha. Az amerikai fegyveres erõk folyamatosan fejlesztettek különféle kézifegyvereket, az utóbbi idõkbõl elég csak az ACR vagy az OICW-re gondolni. Így most nem tudok felidézni kifejezetten AK klón-t, de végül is mûködés terén az OICW gépkarabély modulja, ill. a késõbb belõle született XM8 mûködési elve az AK-tól származtatható...

BEAST
Lenne egy bugyuta kerdesem, nem igazan ertek a temahoz 😄

Elosszor is, ha a 6.8mm-es loszer jobb mint az 5.56mm-es es van olyan eros, legalabbis ut akkorat mint a 7.62-es... akkor miert nem kezdenek a fegyvergyartok szep lassan atallni az ujra? A mar kesz gyartosorok es a felhalmozott loszer miatt? Nem ertem.

"Beware of the blindness of those who would follow, and the damnable lure of those who would lead."

[NST]Cifu
Tu-16 téma: a gépek száma csak elsõre nézve tûnik soknak, csaknem 25 évig gyártották, és számtalan feladatkörben használták, még fegyvertelen postagépnek is. Ambasa által adott link nagyon korrekt amúgy, a Vectorsite nálam is alap információforrás. ^^

Kína: Csak 2 kész Tu-16A-t kaptak (Forrás), aztán cirka 2-3 gépet õk szereltek össze szovjet gyártású kitekbõl, utána a szovjet-kínai szakadás után már nekik kellett gyártani a saját gépeiket (csak 1968-ban adták át az elsõ teljesen kínai H-6-ost!). Összesen ~180 darabot építettek.

Egyiptom: Szerintem a ~30-as szám az összes Tu-16 / H-6 gépre vonatkozik, sõt, a H-6-osokkal kapcsolatban egy érdekes vonatkozást is olvastam annoa Militaryphotoson, miszerint valójában nem volt Egyiptomi H-6-os, csak a meglévõ ill. megrongálódott gépeket állították helyre kínai H-6 alkatrészekkel, miután Egyiptom az USA-hoz közeledett, és a szovjetek értelemszerûen nem adtak több alkatrészt...

degenerator
pedig tisztán emlékszem, hogy csináltak egy ak-klónt, csak elvetették az ötletet.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
ALant írtam, hogy (szerintem) mely három feltételnek kell teljesülnie egy hazai mûködõképes és életképes fegyvergyártáshoz. Hiába gyártasz Bv.206 kategóriájú eszközöket, ha a HM nem vásárol belõle, külföldön meg a már bevált és bejáratott eszközökkel kell versenyezned a fegyverpiacon...

[NST]Cifu
Az US ARMY hivatalos rendszerbe sose vett AK-t. Az olykor elõforduló különleges feladatoknál az adott fegyveres erõ különleges parancsnoksága szerzett be valóban AK-kat, de az nem hivatalosan rendszerbe vett eszköz.

Tévedtem, duplán számoltam (Utódálamok + Szovjetunió <#falbav>), minden esetre 1991-ben a szovjeteknél rendszerben volt 260db.

Igazad van abban, hogy a Tu-22 nem volt egy jó konstrukció (ez meg is látszik a gyártott darabszámon), de amikor dönteni kellett a gyártás átállításáról, ezt még nem tudták, utána meg futottak a pénzük után.

Az exporttal kicsit gondban vagyok.
Kína: ?
Indonézia: 25-26
Irak: 14
Egyiptom: ? (30db veszt 1967-ben de még jóval késõbb (2000-ig)is üzemelteti bár vesz H-6-ot is). Van róla adatod?

Ezt az oldalt szoktad használni?

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Molnibalage
Olyan komoly mennyiség? Ejha!

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Hát a B-47 mennyiségén is szoktam pislogni. Hût valami eszméletlen pénzeket költöttek el ezek ketten...

A sima Tu-22 egy kudarc volt tudtommal. Nem is igazán volt rakétahorodozó és utáltak vele repülni.

A Tu-22M az más tészta, de engem kicsit megdöbbentett, hogy a valós képességeit gyakorlatilag csak a 1989 környékére érte el. Hát eltartott egy darabig.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Konkrét adat nélkül, de nem hiszem, hogy üzemidõ gondja lett volna. A típus 1953-63 között volt gyártásban, ehhez képest 30 évvel késõbb 1993-ban a Szovjetunió széthullása után (ha jól számoltam) még közel 500 db rendszerben volt.

TG

Sry. Most olvastam a linket ugyhogy reply volt a valasz. <#szomoru1>

Rengeteget atalakitottak a gepbol illetve rengeteg volt nem eredeti bombazo feladatra epitett gep:R-felderito,K-10 K-11 K-26 raketahordozo,REB elektronikai zavaro,Z tanker,LL repulo labor.
A legyartatt nagytobbseg a 80-as evekben mar csak ez utobbi volt.
A kinaiak viszont szepen lecsaptak a gepre.

Akár lehet alacsony élettartam, (nem találtam rá adatot, de a nem teljesen összevethetõ magyar Tu-134-esek között van olyan amelyik 32.000 óra felett repült), vagy rossz baleseti statisztika. De én inkább a Tu-22 megjelenésével való hirtelen erkölcsi elavulást látnám a fõ oknak, ami a gyors kivonásához vezetett (vagy legalább is jelentõsen befolyásolta a pályafutását), illetve az ellen oldalon egyre nagyobb számban megjelenõ 2M sebességû elfogóvadászokat. Továbbá valószínûsítem, hogy a különbözõ haderõ-csökkentési egyezmények kedvelt áldozati báránya volt. És talán a Tu-16 bombázóezredek egy részét harcászati-hadmûveleti rakétákkal váltották fel (pont az erkölcsi elavulása miatt).
Ezért építették át õket rakétahordozóvá, tengerészeti járõrré, illetve egyéb támogató repülõgéppé (felderítõ, elektronikai stb)

Azért azt ne feledd, hogy a legendával ellentétben azért a Szovjetunió sem rendelkezett korlátlan anyagi és ember tartalékokkal (fõleg képzettel), hogy párhuzamosan tartson rendszerbe az új harceszközök mellett elavultakat is.

De a problémádra visszakérdeznék, és ha arra megleled a választ, akkor talán erre is. Hová tûnt 2032 db B-47 (ez a gép szerintem inkább megfelelõje a Tu-16-nak, mint a B-52)?

TG

Molnibalage
Éppen ez az. Jelentéktelen mennyiséget exportáltak. Ezért nem értem, hogy hol használódott el a sok gép, hogy hova gyártottak ennyit. A B-52-es gépekbõl kb. 750 db készült. A nagy részét simán kivonták, de repóra volt bennük. A B-52H gépekbõl kicsit 100 felett maradt meg a Hidegháború után. Azok nem fogytak annyira. A Tu-16 flotta jobban erodálódott volna?

Her Laca
Tu-16
Talán itt választ találsz a kérdésre. A cikk alján van egy olyan ,hogy folytatás,ott fel vannak sorolva,kik hol mennyit.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Molnibalage
Cifu, nem tudod véletelnül, hogy mekkora volt a szolgálatban levõ Tu-16 gépállomány maximális állománya? Képtelen vagyok felfogni, hogy a legyártott kb. 1500 Tu-16 gép hol a fenében repült? Ennyi zuhant le belõle? Vagy ennyire alacsony volt az élettartamuk?

ezt az oldalt akartam stalkerhez linkelni most találtam meg (bõvebb leírása) egyébként így ebben a formában uazt a fegyvert használja mint a Kamov aligátorok meg a Mi-28 - asszem az egész Tunguzka alvázon

Szent Haba-kukk

2T Stalker , (másik leírás)hasonlít a Pumához , ha +4embernek helyet csinálnak benne, az a maradék súlykülönbséget is kiadná vsz. Egyébként régi "olasz" OF-40-esekkel is kísérleteznek APC-ként, ami talán érdekes.
Tudom korábban volt téma de épp mást csináltam..
A magyar ipar egyébként sztem pillanatnyilag ott tart hogy max lánctalpas quadokra épülõ rendszert tudna rentábilisan fenntartani 😊 önmaga. - valahol elkéne végre egyszer mégis kezdeni,csak azért írom
lánctalpas quadok
meg amire még képesnek tartanám magunkat az vmi hasonló:
EE-T4 Ogum vs. Bv206 és hasonló szerkezetek. vagy ez se
Üdv

Szent Haba-kukk

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

degenerator
dehogyisnem, az északi sarkköri feladatokra gyártottak valami ak-félét. nem ugrik be. (cifu segíts😊

Igen franciak szoktak igy megorulni hogy hangyakovetesen vannak.
Egyebkent ez jellemzo a Chad-ban szolgalo francia pilotakra ott biztos sokat tuz a nap es neha napszurast kapnak repules kozben.

Számomra nem volt egyértlemû, azt hittem katonai és nem civil félautomata fegyverekrõl beszél.

Csak az elsõ öt perc zavaró ha tank mellett kell futni, utána úgyis a levegõért küzdés köti le az ember figyelmét... 😄

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Kisendre
És ki beszélt itt eddig az US Armyról? Szerintem kiskorúbézoltán is ezekre gondolt, az hogy amerikai nem = US Army.

Mert a civilek már rájöttek mi a jó. <#vigyor1>
Aha, csakhogy ezek kivétel nélkül polgári piacra gyártanak félautomata AK-47eseket. Olyat, ami katonai célra, a US Armynak gyártana AK-klónt, nem tudsz mondani.

Mondjuk már eleve egy lántalpra szerelt turbina mellett kocogni sem lehet egy Vivaldi. :-)
Kisendre
Van egy pár. link

Pontosan melyik amerikai fegyverre is gondolsz?

"Már csak az oroszoknak kéne elkezdeni AR-15 klónt gyártani."

Majd ha az amik AK klónt gyártanak...

Ja, hogy õk már rég?! 😄DD

JanáJ:

Igen, ezt mondtam, a füldugó csak lassítja a dolgot. De hidd el, nem olyen veszedelmes a dolog. A tüzérek sem mennek el a löveg mellõl Kenyába amikor elsütik...
Igaz olyan is a hallásuk egy idõ után. 😊

qtab986

Specifications
Caliber: 5.56mm NATO
Fire modes: single shot, 3 round burst and fully automatic (except marksmen models which are semi only)
Controls: Ambidextrous
Gas system: piston system with 3 or 4 position gas regulator
Upper Receiver: Flat top with picatinny rail
Lower Receiver: forged 7075-T6 aluminum
Trigger: Milspec for all models except the Marksmen which have 2-stage match trigger
Capacity: Takes standard AR-15 magazines
Finish: black hard coat finish
Barrel: chrome lined, cold hammer forged, nitrate finish
Barrel Twist: 1:7" right hand
Stock: collapsible SOPMOD buttstock
Weight: 6 lbs. (PDW) - 7.28 lbs (Patrol) - 8 lbs (Precision Marksman)
Rails: Free floating aluminum alloy M1913 picatinny quad rails
Sights: flip-up BUIS (backup iron sights)
Magazine: Ships with 30 round AR-15 magazine. Marksmen models ship with 10 or 20 round magazine.
Other Features: 0.5x28TPI threaded muzzle
MSRP (Price): not known

The Firearm Blog

Már csak az oroszoknak kéne elkezdeni AR-15 klónt gyártani.

Molnibalage

Molnibalage

A nyitott száj onnan ugye, hogy a légnyomást jobban viseli a dobhártyád, de ezek szerint rosszúl alkalmaztam. Én tûzelõ HK.-val egyszer találkoztam, igaz, akkor majdnem felém tûzelt, de vagy 1 km-rõl. Ekkor a tûdömön éreztem a nyomást. Gondoltam, mégha mellette is mész, azért egy sima füldugó kevés ehhez. Igaz ilyen helyzetben nem a halláskárosodásom miatt izgulnék...
Punker
és szerinted ez bármit is jelent olyan államokban ahol akár minigun-t is vehetsz magadnak? 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

qtab986
Nem ismerem, sajnos nem is értem pontosan, hogyan rendelkezik a National Firearms Act (NFA) a fegyverekrõl. De azt feltételezem, ezt a fegyvert civil nehezebben szerezheti meg, mert túl rövid a csöve, és az egész fegyver is rövid.

degenerator
ebben egyet kell értenem vele, unokatestvérem a legutolsó szavazáskor részt vett a mozgó urnák házhoz/kórházakba szállításában, 10bõl 9szer hangzott el az a mondat, hogy hova húzzam aranyoskám?

amúgy új videó a honvédségrõl

Aha, tényleg. Csak a nagy "ne általánosítsunk" kiáltozás közben nézd meg a nyuggereket az utcán, buszon, metrón. Rá fogsz jönni hogy nem túloztam.

Gundark 1 1
Ez szép gondolat volt. Anyuka Apuka, Nagymama Nagypapa biztos örülnek hogy ez ilyen szépen sikerült. Már persze ha nem épültek még le.
Nyugdíjasoknak is van szavazati joguk, pedig tízbõl nyolc egy kerek mondatot se tud kinyögni, a felük pedig egy általános iskolás szintjére van leépülve.

Ha csak SAFE és SEMI állás van a tûzváltókaron, akkor nem lehetséges hogy ez egy civil picra készült fegyver?

Nyitott szájjal? Akkor egész nap úgy rohangálhatnának... kiszáradna a szájuk. Füldugó - ha van - akkor hosszabb idõ után, ha nincs rövidebb idõ után egyszerûen maradandó halláskárosodást okoz. Egy löveg hangos de azért nem kell túlértékelni a dolgot, nem roszabb mint egy este a diszkóban.

qtab986
Csak találgatok, de szerintem igen. A svájciak is akarnak egy szeletet a tortából. Ennek a mérete alapján nem hagyományos katonai, vagy rendõri fegyvernek kell lennie, ill. ahogy nevezik PDW-nek, bár csak SAFE és SEMI állást jelölnek a tûzváltónál. Alig lehet tudni róla valamit. A The Firearm Blog írja, még prototípus.

Punker
amcsi piacra?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

qtab986
Új játékos a pályán: SIG516

Megint lenne egy félanalfabéta kérdésem. Egy klasszikus hk. "rohamnál" a pc.-kat támogató/kísérõ gyalogok hogy viselik el hk löveg okozta hangot/légnyomást. Mert az ok, hogy nem feléjük lõnek, ezért enyhébb a hatás, de gyenge nem lehet. Vagy nyitott szájjal semmi extra?
[NST]Cifu
Francia Mirage F1-esek.

Molnibalage
Igen. Az argentín Skyhawkok demonstrálták is. A britek mázlija, hogy a gyútók rosszul voltak sokoszor beállítva. Akkor ma nem Union Jack lobogna Falkland felett és nem is úgy hívnák. 😊

Mk-82SE (Snakeye)bombákkal is leheséges volt régen (ezt már asszem kivonták), de a BSU bombákkal ma is lehetséges ez. Ilyenkor kicsit persze feljebb húzzák a gépet a cél elõtt, de nem megoldhatatlan a probléma közel sem.

Azt viszont nem értettem soha, hogy miért vonták ki a félapos Snakeye-t és miért csak ernyõvel fékezõ BSU-k maradtak szolgálatban.

Ilyen alacsonyan ekkora sebességgel tudnának bombát vetni?