Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
TG
karosszéktábornok.blog.hu
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Tisztelettel!
TG
\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"
TG
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Lissánál a királyt szolgálták siralmas teljesítménnyel. Aduánál az etiópok szintén lealázzák a királyért harcoló olaszokat. Amba Alanginál jól harcoltak, pedig a Duce küldte õket harcba. Spartiventonál az összecsapásból a Royal Navy vonul vissza szintén második világháború. Rommel kifejezetten jól nyilatkozok könyvében az olasz gépesített és páncélos csapatokról (persze lehet, hogy csak katonadiplomáciai okokból). MAS-X nem harcolt rosszul.
Az elsõ világháborúval kapcsolatban azért ajánlom figyelmedbe a caporettoi áttörés (300.000 hadifogoly), esetleg azt, hogy Rommel miért is kapta meg a Pour le Méritet. Met ott sem egyértelmû a teljesítmény.
Mellesleg mind az elsõ mind a második világháborúban az olasz állam feje a király. Úgy is hívják õket Olasz Királyi Hadsereg.
Én nem merném leegyszerûsíteni a kérdést ennyire fekete-fehérre. Nem véletlenül írtam a "közvélekedés szerin" kitételt, mert nekem nem ez a véleményem.
A németek a második világháborúban egy diktátor szolgáltak és jól teljesítettek, a franciáknál köztársaság volt de elbuktak. A szovjeteknél is diktatúra volt mégis helységharcban verhetetlenek voltak. És persze az ellenkezõje is igaz lásd finnek. Akkor most hogy is van ez?
Most azt magyarázod, hogy apám/apád, testvérem/testvéred (kinek melyik tetszik) azon gondolkodik a tankban, hogy mellé lövök, mert akkor Kádár megbukik (aki mellesleg a hetvenes években népszerû volt akárhogy szeretnénk ezt ma elfelejteni, de ez most itt teljesen lényegtelen), és nem azon, hogy vagy õ, vagy én.
Vagy mondok egy ellenpéldát, szerinted a Szent László hadosztály katonái Horthy alatt (aki mellesleg szintén diktátor) jól harcoltak, de Szálasi alatt már nem? Szerinted azon gondolkodtak, hogy ki a góré? A katona kötelességtudatból harcol (érdemes elolvasni Keegen a Csata arca elsõ világháborúról szóló fejezetét a katona motivációjáról), vagy van kötelességtudata vagy nincs, de ez nem feltétlenül rendszerfüggõ. Nem véletlenül foglakozik a katonapszichológia a katona motiválásának kérdésével, és nem véletlenül volt a VSz államok hadseregeiben hangsúlyos az ideológiai nevelés (több, de inkább kevesebb sikerrel).
Mondok egy másik példája az MN 56-os szereplése, ha megnézed (kevés kivételtõl eltekintve) teljes passzivitásba süllyedt és egyik oldal mellé sem állt, egyszerûen azért mert parancsra vártak amit nem kaptak meg, az alakulatok és azok személyi állománya nem lázadt fel, hanem inkább szétszéledt. Ugyan akkor 68-ban (igaz nem harcoltak, de én azért mint teljesítmény nem nézném le) jól szerepeltek, igaz a zalaegerszegi hadosztály volt az MN legnyugatabbra lévõ magasabb egysége.
TG
Szent Haba-kukk
Ha ne adj isten háború lett volna, akkor gondolom lettek volna csapatösszevonások amit az ellen is észlel. Senkinek sem új, hogy háború nem egyik napról a másikra lesz/volt.
Az egész onnan kezdõdött hogy õ azt mondta 5-7 percig számolnak az "elsõ sorral". Ez szvsz megfelel a valóságnak.
Arról, hogy a TTS a TIS felett volt képességek terén, évekkel ezelõtt egy fórumban (talán Tanknet?) olvastam, de megemlítik a Wikipédián is.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
OFF
Egyébként, ha jól tudom a Német-római Birodalom sem volt szinte soha egységes, hanem külön "kis" hercegségek, fejedelmségek, akármik együttese, és nem ritkán egymás ellenségei, tehát ez korántsem újkori jelenség.
ON
Európa egyik felén a Bizánci Császárság (a 7. - 8. században) , a másik felén pedig a Hispánia-i államok azért mégis meg tudták magukat védeni egy politikai korrektség miatt megnevezhetetlen ideológiával szemben.
Az Itáliára majd késõbb a németekre jellemzõ törpeállamos széttagolódás esetén valószínûleg nem lettek volna képesek rá.
A jelenre nézve mindez a "Merjünk kicsik lenni" mentalitás vonatkozásában bír némi on-topic relevanciával. Legalábbis szerintem.
De én csak egy képzetlen kényszercivil vagyok.
Egyébként az sem mindegy, hogy melyik M1-es éjjellátójához képest volt jobb, + egyedül csak önmagában az éjjellátó miatt nem lesz egy hk jobb a másiknál, összegészében kell nézni.
Persze a kora újkorban a németekrõl is meg lehetne kérdezni ugyanezt.
I VH-ban keményen védekeztek az olaszok, aztán a II VH-ban a sivatagban (hulladék felszereléssel) már nem nagyon akartak hõsök lenni benito kedvéért.
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
TG
Az "erkölcs" egy nagyon veszélyes dolog, mert könnyen inkvizíció lehet belõle. Viszont a másik véglet, az úgynevezett "szabadosság", vagy ahogy én nevezném, lazaság, szintén nagyon rossz.
A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Majdnem egyetértek veled😊) De talán ez a család dolga lenne elsõdlegesen.
Szerintem erre a mai viszonyok közt esély sincs.
Bár valahol el kéne kezdeni,és lehet az iskola alkalmas lenne erre a feladatra.
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)
A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk
Amúgy, ha kivonjuk õket, mi venné át a feladatkörüket?
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)
De komolyan, szerinted a világ leggazdagabb és legnagyobb katonai hatalmai dollár milliókat adnának ki egy olyan harceszközért aminek az élettartama, és a túlélési esélye harcban ennyi. További óriási pénzösszegeket ölnének azok modernizálásába és új típusok kifejlesztésébe? Amúgy csak a viszonyítás kedvéért egy T-34-es átlagos élettartama a II. világháborúban fél év volt.
TG
( Ma már ) ez nem így van ?
Persze ha lehet hinni a televíziós tudósításoknak, akkor pl azt láthatjuk, hogy Irak esetében ez azért tényleg nem biztos így van.
A téma komolyan érdekel, mert nekem mindig is a nehézpáncélos haditechnika tetszett.
Az eredetileg "közepesnek" tervezett Future Combat System harcjármûvei számára olyan változatos elvárási listákat hoztak össze évrõl évre, hogy az idõjárás nincs olyan szeszélyes. A vége az lett, hogy az FCS jármû részét rövid úton felszámolták idén, és most az FCS fia néven emlegetett utódját tervezgetik, ami talán 2015-re meg is valósul. Egyelõre még nem tudják milyen lesz, de azt már igen, hogy "könnyû" nem.
És miért kell idõjelbe tenni a "könnyû"-t és a többi jelzõt. Itthon úgy gondolták, hogy a harckocsi elavult, a páncéltörõ rakéták és a légierõ elbánik majd vele. Persze ehhez fejleszteni kellene a légierõt és a páncélelhárító erõket, ami kvázi elmaradt, de persze a harckocsik leépítése az nem.
Volt egy "könnyû lövész" mánia, amikor úgy gondolták, hogy BTR-80A-ról ugráló sima lövész "könnyû" attól, hogy nem valami 20-30 tonnás, normálisan védett harcjármûbõl mászik elõ, hanem a viszonylag vékony bõrû BTR-bõl. Aztán ez is elmúlt.
Jelenleg nem tudom mik a konkrét elképzelések (vannak-e egyáltalán?). De sem harckocsi beszerzésrõl, sem a pct. képesség biztosításának bõvítésérõl nem igazán hallani.
Egyébként volt nálunk modern páncélos, a T-72-esbõl is volt olyan, amelyik pl. bírt pct. rakétát indítani, meg korábban volt T-55AM-ünk is, ami szintén képes volt ilyesmire. Természetesen a hozzá való pct. rakétákat és azok irányítórendszerét "elfelejtettük" megvenni.