Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ha nem felejtem el hétfõn.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Molnibalage
Nagyon megköszönném! <#worship>

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ja és mellesleg Keegan nevét is rosszul írtam, azt hiszem ezt már tényleg nem bocsájtom meg magamnak. Megyek keresek kukoricát hamut és egy kényelmetlen sarkot.

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet a helyesírási hibámra, hiába soha sem voltam jó ebben, és kívánom ez legyen életed legnagyobb sikerélménye! Ez egy igazi érdemi hozzászólás volt. Nem is marad más számomra, mint <#falbav> és utána <#rinya> majd mindezek után <#worship>

Tisztelettel!

TG

Scottt
kölTSön?<#fejvakaras><#falbav>

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Ha kell költsön adom, de szerintem antikváriumokban elõfordulhat.

TG

Molnibalage
Neked meg van a könyv? Beszerezhetõ még valahol?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nem gondolom, hogy diktatúra kérdése, hogy egy katona hogy harcol. Természetesen a katonának kell lennie céljának.

Lissánál a királyt szolgálták siralmas teljesítménnyel. Aduánál az etiópok szintén lealázzák a királyért harcoló olaszokat. Amba Alanginál jól harcoltak, pedig a Duce küldte õket harcba. Spartiventonál az összecsapásból a Royal Navy vonul vissza szintén második világháború. Rommel kifejezetten jól nyilatkozok könyvében az olasz gépesített és páncélos csapatokról (persze lehet, hogy csak katonadiplomáciai okokból). MAS-X nem harcolt rosszul.

Az elsõ világháborúval kapcsolatban azért ajánlom figyelmedbe a caporettoi áttörés (300.000 hadifogoly), esetleg azt, hogy Rommel miért is kapta meg a Pour le Méritet. Met ott sem egyértelmû a teljesítmény.

Mellesleg mind az elsõ mind a második világháborúban az olasz állam feje a király. Úgy is hívják õket Olasz Királyi Hadsereg.

Én nem merném leegyszerûsíteni a kérdést ennyire fekete-fehérre. Nem véletlenül írtam a "közvélekedés szerin" kitételt, mert nekem nem ez a véleményem.

A németek a második világháborúban egy diktátor szolgáltak és jól teljesítettek, a franciáknál köztársaság volt de elbuktak. A szovjeteknél is diktatúra volt mégis helységharcban verhetetlenek voltak. És persze az ellenkezõje is igaz lásd finnek. Akkor most hogy is van ez?

Most azt magyarázod, hogy apám/apád, testvérem/testvéred (kinek melyik tetszik) azon gondolkodik a tankban, hogy mellé lövök, mert akkor Kádár megbukik (aki mellesleg a hetvenes években népszerû volt akárhogy szeretnénk ezt ma elfelejteni, de ez most itt teljesen lényegtelen), és nem azon, hogy vagy õ, vagy én.

Vagy mondok egy ellenpéldát, szerinted a Szent László hadosztály katonái Horthy alatt (aki mellesleg szintén diktátor) jól harcoltak, de Szálasi alatt már nem? Szerinted azon gondolkodtak, hogy ki a góré? A katona kötelességtudatból harcol (érdemes elolvasni Keegen a Csata arca elsõ világháborúról szóló fejezetét a katona motivációjáról), vagy van kötelességtudata vagy nincs, de ez nem feltétlenül rendszerfüggõ. Nem véletlenül foglakozik a katonapszichológia a katona motiválásának kérdésével, és nem véletlenül volt a VSz államok hadseregeiben hangsúlyos az ideológiai nevelés (több, de inkább kevesebb sikerrel).
Mondok egy másik példája az MN 56-os szereplése, ha megnézed (kevés kivételtõl eltekintve) teljes passzivitásba süllyedt és egyik oldal mellé sem állt, egyszerûen azért mert parancsra vártak amit nem kaptak meg, az alakulatok és azok személyi állománya nem lázadt fel, hanem inkább szétszéledt. Ugyan akkor 68-ban (igaz nem harcoltak, de én azért mint teljesítmény nem nézném le) jól szerepeltek, igaz a zalaegerszegi hadosztály volt az MN legnyugatabbra lévõ magasabb egysége.

TG

Mindenestre "érdekes" <#ijedt>

Szent Haba-kukk

Nekem ezt a "pár percig számolnak az elsõ hullámmal" dumát egy rendésszé let hk.-ó szds. mondta. Feltételezem ez egy orosz feltételezés egy hk. csatáról, ha így van, akkor gondolom a nyugattal, ki mással.

Ha ne adj isten háború lett volna, akkor gondolom lettek volna csapatösszevonások amit az ellen is észlel. Senkinek sem új, hogy háború nem egyik napról a másikra lesz/volt.

Az egész onnan kezdõdött hogy õ azt mondta 5-7 percig számolnak az "elsõ sorral". Ez szvsz megfelel a valóságnak.
Molnibalage
Kis vita a tüzérségrõl. Nem vagyok a tüzérség szakértõje, de nekem ez a 3 méteres hiba ez valam hihetetlennek tûnik. Szerintetek nem az?

Kisendre
Oké, kösz a válaszokat.

Molnibalage
Asszem maga Cifu isten mondta. Az M1-ben helyihány miatt nem fért el jobb, de mintha Roger Ford könyve is valami ilyesmit írt volna.

[NST]Cifu
Az M60A3 TTS-es az 1970-es évek végétõl megjelenõ M60A3 alváltozat volt (kvázi minden rendszerben lévõ amerikai M60A3 megkapta az AN/VGS-2 Tank Thermal Sight éjjelátót). A TTS képességei fõleg effektív látótávolság terén jobbak voltak, mint az M1 Abrams Thermal Imaging System (TIS) rendszere, ez így is maradt a második generációs TIS megjelenéséig az M1A2 esetében.

Arról, hogy a TTS a TIS felett volt képességek terén, évekkel ezelõtt egy fórumban (talán Tanknet?) olvastam, de megemlítik a Wikipédián is.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Kisendre
Ejha, ember legyen a talpán aki érti, hogy jött mindez ide<#idiota>

OFF

Egyébként, ha jól tudom a Német-római Birodalom sem volt szinte soha egységes, hanem külön "kis" hercegségek, fejedelmségek, akármik együttese, és nem ritkán egymás ellenségei, tehát ez korántsem újkori jelenség.

ON

Off (??) topic:

Európa egyik felén a Bizánci Császárság (a 7. - 8. században) , a másik felén pedig a Hispánia-i államok azért mégis meg tudták magukat védeni egy politikai korrektség miatt megnevezhetetlen ideológiával szemben.

Az Itáliára majd késõbb a németekre jellemzõ törpeállamos széttagolódás esetén valószínûleg nem lettek volna képesek rá.

A jelenre nézve mindez a "Merjünk kicsik lenni" mentalitás vonatkozásában bír némi on-topic relevanciával. Legalábbis szerintem.
De én csak egy képzetlen kényszercivil vagyok.
Kisendre
Erre az éjjellátós dologra kíváncsi lennék, tudsz mutatni valami forrást?
Egyébként az sem mindegy, hogy melyik M1-es éjjellátójához képest volt jobb, + egyedül csak önmagában az éjjellátó miatt nem lesz egy hk jobb a másiknál, összegészében kell nézni.

Kisendre
Biztos lehetsz benne, hogy az olaszokra gondolt, ez az orosz téma meg nagyon nagy sarkítás, kíváncsi vagyok milyen vélemények születnének erre az indexen😊

Molnibalage
Nagyjából az összes ma létezõ európai állam területén ez volt...

Az is egy érdekes kérdés, hogy a középkorban az olaszok miért nem tudtak igazi államot alkotni és miért voltak "milliónyi" kis városállamra , vagy még arra sem , széttagolódva.
Persze a kora újkorban a németekrõl is meg lehetne kérdezni ugyanezt.
[NST]Cifu
300db M60A1-esük volt, ezek kb. a T-55AM-ekkel voltak pariban.

Molnibalage
Szerintem õ az orosz katonára gondol, akinek annyi volt a kiképzése, hogy nesze fiam itt a puska. Így tárzol, így lõsz, nosza mehetsz. Aki vezetett már traktort életében abból harckocsi vezetõ lett.

Molnibalage
Hát odáig el is kellene jutni.

Molnibalage
Attól függ, hogy milyen M60, mert az M60A3 olyan volt, hogy még az M1-nél is jobb éjellátója volt...

Kisendre
Adatok összehasonlításban nálam egyértelmûen a T-72 van elõnyben, persze ezt nem lehet tényként kezelni, mert egy nagyon fontos dolog hiányzik a képletbõl, méghozzá a harci tapasztalatok. (szerencsére)

Punker
tudod nem mindegy hogy egy agyatlan diktatúrát szolgálsz, vagy egy diktatúra ellen védekezel.

I VH-ban keményen védekeztek az olaszok, aztán a II VH-ban a sivatagban (hulladék felszereléssel) már nem nagyon akartak hõsök lenni benito kedvéért.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Ilyenkor azért elgondolkodom azon hogy a második világháború (a közvélekedés szerinti) legrosszabb katonája, hogy lesz 30-40 évvel késõbb jó katona (itt is sorozott hadseregrõl beszélünk)?

TG

Megint egy olyan kérdés, hogy az olaszok Leopard 1A2-esei voltak-e jobbak, vagy a mi T-72-eseink. Valószínûleg a személyzet képzettsége jelenthette volna a legnagyobb elõnyt vagy hátrányt.
Nem szeretnék off-topic miatt kitiltást szenvedni, ezért csak 2 mondat erejéig reagálnék az adott hozzászólásra:
Az "erkölcs" egy nagyon veszélyes dolog, mert könnyen inkvizíció lehet belõle. Viszont a másik véglet, az úgynevezett "szabadosság", vagy ahogy én nevezném, lazaság, szintén nagyon rossz.
Én a debreceni ujságba azt olvastam, hogy az ált. iskolákkal is kötött megállapodást a sereg. Állják a költségeket, meg tán õk fognak oktatni, de ebben tényleg nem vagyok biztos. Újra elõ kéne keresnem a cikket de nem találom.

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Kisendre
Ott van, de enyhe iróniát éreztem a hozzászólásodban: "harckocsicsata a hegyekben"<#vigyor4>

[NST]Cifu
Az nem az Alpok lábainál van? 😊

Kisendre
Na és a Pó-síkság?

Kisendre
Véleményem szerint az olaszok fõleg leopard 1-esekbõl és M60-asokból álló harckocsiállománya sem volt fejlettebb a miénknél, inkább mondanám azt, hogy rosszabbak, mint jobbak a T-72-nél.

[NST]Cifu
Mindenképpen érdekes lett volna az Alpok lábainál (esetleg az Alpokban) való harckocsicsata... 😄

Na de nem vetették volna be a magyar alakulatokat az olaszok irányában végrehajtott "védekezés" során olasz földön is? Mert akkor ott lett volna az olasz hadsereg harckocsiállománya + az esetlegesen ott állomásozó amerikai erõk állománya is.
[NST]Cifu
Nézz az akkori térképre, és gondolkozzunk el, hogy mivel kellett szembenézniük. Nem, nem Jugoszláviával, hanem Ausztriával. Nekik meg a mindössze 17 tonnás SK105 könnyû harckocsivadászon túl nem volt nehéz jármûvük. Hozzájuk képest a T-72-esek maguk voltak a technikai csúcsok...

Én is ezt mondom. És ugye mi a VSZ-ben voltunk, tehát az elsõ sor T72 addig sem bírta volna mint a nyugatiak.
Punker
utoljára az elsõ iraki háborúban volt klasszikus felállás, és azért az se volt az igazi.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Szerintem félreértitek. Nekem is valami 7 percet mondott anno egy hk.-ó tiszt. Értsd ha feláll a két oldal (NATO/VSZ) akkor az elsõ lövéstõl kezdve az elsõ sorral ennnyi ideig számoltak. Azért ettõl az iraki pc.-os harc messze volt. :-)
Her Laca
""hanem valamilyen erkölcsi alapképzést""
Majdnem egyetértek veled😊) De talán ez a család dolga lenne elsõdlegesen.
Szerintem erre a mai viszonyok közt esély sincs.
Bár valahol el kéne kezdeni,és lehet az iskola alkalmas lenne erre a feladatra.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Az iskolákban nem katonai ismeretet kellene oktatni, hanem valamilyen erkölcsi alapképzést, olyasmit, ami megalapozza egy ember miheztartását, az egyfajta lelki alapot, erkölcsi normát, amihez MINDENKI tudja magát tartani. És itt nem vallásról vagy hittanoktatásról beszélek, hanem ez mellett, vagy ettõl függetlenül, de valami olyasmi, ami alapokat nyújt, és bizonyos gátakat is kiépít az emberben. Akkor a honvédelem szónak lenne kialakult és oktatott képe mindenkiben, a többség pedig ugyanúgy gondolkodna róla. Mint anno a Monarchia idejében, nem volt magas szintû az alapképzés, de abban mindenkinek részt kellett vennie, és kötelezõ volt - a saját vallásának megfelelõ - hittan. Ott abban a korban ez adta meg a társadalom tartásának gerincét. A különbözõ nemzetiségek pedig vállvetve harcoltak az elsõ világháborúban, nem volt horvát / szerb / magyar ellentét, egy volt, a haza védelme. Persze ez csak egy személyes vélemény. Katonai ismereteket szerintem ráérnek annak oktatni, akinek ez az elképzelése, tehát katonai pályára vágyik. A többiekben a katonaságnak, mint hivatásnak a megbecsülését kell kialakítani.
degenerator
csak néhány középiskolában lehet választani, érettségizõ tantárgyként. porhintés.

amúgy meg

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Most olvastam, hogy ált. iskolákban és gimnáziumokban ujra fognak katonai ismereteket oktatni mint anno. Megjött az eszük, vagy mi?

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

degenerator
Amikor megjelentek anno a 35 mm-es páncélelhárító ágyúk, mindenki arról beszélt, hogy az összes harckocsi elavult.

Amúgy, ha kivonjuk õket, mi venné át a feladatkörüket?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
A mihez tartás végett, amikor az elvileg nem harckocsibarátnak nevezett Afganisztánba Németország, Dánia, Kanada, stb. mind agyon páncélozott nehéz harckocsikat visz (Leo2A6M leginkább, vagy vele egy szinten lévõ), akkor kb. mirõl is van szó?

Csak a kötözködés kedvéért, honnan számolják az 5-6 percet?
De komolyan, szerinted a világ leggazdagabb és legnagyobb katonai hatalmai dollár milliókat adnának ki egy olyan harceszközért aminek az élettartama, és a túlélési esélye harcban ennyi. További óriási pénzösszegeket ölnének azok modernizálásába és új típusok kifejlesztésébe? Amúgy csak a viszonyítás kedvéért egy T-34-es átlagos élettartama a II. világháborúban fél év volt.

TG

Punker
te sok hülyeséget olvasol és írsz.

Néhány évvel ezelõtt még azt olvastam valahol, hogy egy háború esetén egy harckocsi személyzetének az átlagos életbenmaradási ideje 5-6 perc lenne.

( Ma már ) ez nem így van ?
Persze ha lehet hinni a televíziós tudósításoknak, akkor pl azt láthatjuk, hogy Irak esetében ez azért tényleg nem biztos így van.

A téma komolyan érdekel, mert nekem mindig is a nehézpáncélos haditechnika tetszett.
[NST]Cifu
Nem ugyanazokról a szakértõkrõl van szó. Az 1990-es években akartak egy "könnyû" hadsereget, gumikerekeset, legfeljebb 17-18 tonna tömeggel, hogy a C-130 is el tudja vinni. Aztán rájöttek, hogy ez nem jó, a harckocsi kell. Irakban nagyon kell. Máshol sem rossz, de városi hadviselésben, és más téren is jó, ha valaminek vastag bõre van, és elég tûzereje ahhoz, hogy egy komolyabb házat is rövid úton romhalmazzá alakítson, ugyanakkor nem jelent problémát számára egy egyszerû útblokád áttörése. Ugyan a "könnyû" Stryker dandárok tovább növekedtek, azért a nehéz páncélos dandárok is megmaradtak, és az M1A1/A2 harckocsik maradtak szépen a helyükön.

Az eredetileg "közepesnek" tervezett Future Combat System harcjármûvei számára olyan változatos elvárási listákat hoztak össze évrõl évre, hogy az idõjárás nincs olyan szeszélyes. A vége az lett, hogy az FCS jármû részét rövid úton felszámolták idén, és most az FCS fia néven emlegetett utódját tervezgetik, ami talán 2015-re meg is valósul. Egyelõre még nem tudják milyen lesz, de azt már igen, hogy "könnyû" nem.

És miért kell idõjelbe tenni a "könnyû"-t és a többi jelzõt. Itthon úgy gondolták, hogy a harckocsi elavult, a páncéltörõ rakéták és a légierõ elbánik majd vele. Persze ehhez fejleszteni kellene a légierõt és a páncélelhárító erõket, ami kvázi elmaradt, de persze a harckocsik leépítése az nem.

Volt egy "könnyû lövész" mánia, amikor úgy gondolták, hogy BTR-80A-ról ugráló sima lövész "könnyû" attól, hogy nem valami 20-30 tonnás, normálisan védett harcjármûbõl mászik elõ, hanem a viszonylag vékony bõrû BTR-bõl. Aztán ez is elmúlt.

Jelenleg nem tudom mik a konkrét elképzelések (vannak-e egyáltalán?). De sem harckocsi beszerzésrõl, sem a pct. képesség biztosításának bõvítésérõl nem igazán hallani.

Egyébként volt nálunk modern páncélos, a T-72-esbõl is volt olyan, amelyik pl. bírt pct. rakétát indítani, meg korábban volt T-55AM-ünk is, ami szintén képes volt ilyesmire. Természetesen a hozzá való pct. rakétákat és azok irányítórendszerét "elfelejtettük" megvenni.