Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Irakban szolgáló amiknál minimin micimackót már láttam a forward grippen (mi is ez magyarul)
Dick Riddick
És a csõ végére még ráadásnak egy bólogató Plútó kutyát is. 😊

\"Heroes never die. They just reload.\"

Karácsonfát kell csinálni belõle mint az amik és jó lesz. :-)
Dick Riddick
Én is valami ilyesmire gondoltam. Azon elmélkedtem lehet hogy a fegyver elejét egy kissé "súlyozzák", de mivel az egyik fõ szempont az alacsony súly... szóval nem valószínû.
Végül is a tust használva a probléma nem lehet túl jelentõs, hisz a váll veszi át a súly nagy részét, nem a csukló.

[NST]Cifu
Értelmszerûen "farnehéz", hiszen minden súlyosabb dolog (tár, lõszer, zárszerkezet, a tok jelentõs része) a fegyver végére kerül. Szakértõk úgy írják le, hogy a Bull-pup fegyverekkel nem kellõen gyakorlott lövészek könnyebben tudnak fölé lõni, de ez megfelelõ gyakorlással kiküszöbölhetõ.

Megjegyzés: ha a fegyver letámasztod, akkor a "farnehéz" kialakítás semmi hátránnyal nem jár. A FAMAS-on és az AUG leghosszabb csövén van bipod.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Dick Riddick
Egy kérdés:
A bullpup elrendezésû fegyverek kiegyensúlyozása milyen? Volt már esetleg valakinek tapasztalata valódi fegyverrel? Párszor megfordult már a fejemben a dolog, gondoltam rákérdezek. Ránézésre farnehéznek tûnnek.

Jpeg ritkán tud fertõzött lenni.
Molnibalage
Érdekes vita. Külföldi szemmel az indiai tender.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

De hülye vagyok... nem is Winfost használok ilyenkor, hanem Linuxot...<#falbav>

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

A tar.hu? Nekem az égvilágon semmit sem jelez a NOD32...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

[NST]Cifu
A MiG ha minden igaz már az OAK egyik része, az OAK-ba fogták összes az orosz repülõgépgyártó cégeket, egyfajta orosz EADS-szerû giga-konszern. Az OAK-ba tartoznak 2006 óta már a Szuhoj, Iljusin, Berijev, Jakojlev, Tupoljev, stb. cégek.

Hogy a MiG-29K / MiG-35 hogy szerepel, az jelenleg leginkább az Indiaiakon múlik, ha az õ vadászgép-tenderükön a MiG-35 nyer, akkor a MiG iroda elég nagy hátszelet kap, hogy még jó ideig pariban tudjon maradni a Szuhojjal.

Ugyanakkor ha mégse így alakulna, és a MiG-29K lesz a hattyúdal, akkor úgy 2012-tõl feltehetõen egy alternatív irányt vehet fel a cég, talán a pilóta nélküli harci gépek fejlesztését vállalhatják magukra. Az OAK-ban párhuzamosan több azonos érdekeltségû cég is van (katonai gépeknél a Szuhoj és Jakojlev, most jön a MiG, civil gépeknél az Iljusin és a Tupoljev, helikoptereknél két Mil-utód cég és a Kamov), feltehetõen azért olvasztották össze õket, hogy jobban lehessen ésszerûsíteni a feladatokat.

Ennek része jelenleg az, hogy a Szuhoj végzi a PAK-FA fejlesztést. Anno úgy volt, hogy a MiG-et is beleveszik, de ebbõl úgy tudom semmi sem lett. A PAK-FA géppel a Szuhoj feltehetõen kisajátítja a szárazföldi nehéz vadászrepülõgép-típust, és nem valószínû, hogy Oroszország párhuzamosan két vadászgép típust fejlesztene. Ésszerûen még esetleg az elképzelhetõ, hogy a MiG venné át a hordozófedélzeti típusokat, ám ez mindenképpen furcsán venné ki magát (Kína aktív rendelõje a Szu-33-nak, a Jakojlev pedig az 1970-es és 80-as években kvázi egyeduralkodó volt ebben a feladatkörben). Persze az is lehet, hogy a PAK-FA-ból lesz hordozófedélzeti változat, ám ez nem túl valószínû (túl nagy és nehéz, mindenképpen CATOBAR rendszerû hordozó kellene, nem pedig a Kuznyecov féle STOBAR).

Punker
fertõzött az oldal!

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Molnibalage
Tudtommal már most beolvadtak valamiféle társulás címén a Szuhojjal valami létrehozott új társulásba.

A MiG-29 legnagyobb problémája az, hogy alig olcsóbb, mint Szu-27 utódai, de sokkal kisebb hatótávolsága van fõleg, ha fegyverrel is megpakolod. Az etióp - eritrai háború megmutatta, hogy azonos fegyverzet esetén is az a gép van nyeregben, aminek nagyobb a hatótávolsága. A gép alapvetõen kicsi. A Szu-27 utódai rugalmasabban alkalmazhatóak, nagyobb bennük a tartalék úgymond.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A MIG tervezõ iroda és gyár egyáltalán fent fog maradni hosszabb távon ? Kinának , Venezuellának , Indiának stb mert hosszan lehetne sorolni föleg Szu-27 sorozat tipusváltozatai kellenek Mig-29 frontvadászgép sorozat meg szinte alig kell valakinek . Ennyire nem lehet mit kezdeni a Mig-29-esekkel ennyire nem fejleszthetõ a tipus ? Csak van valami oka hogy mindenkinek a Szu-27 sorozat verzioi kellenek ?
[NST]Cifu
A fogalmazás teljesen hibás utólagosan, hiszen például a sörétes lõfegyverekhez is van szárnystabilizált lövedék. A légpuska esete meg csak a ráadás (ásom magam a föld alá 😄).

Hmmm... LG527-es légpuskám van...

Bocs a kép minõségéért, telefonnal készült. De a lényeg jól látszik...

KÉP

[NST]Cifu
Mai napig nem értem, hogy miért a Szu-33-at választották, mikor úgy sem szállhatott fel a hajóról komoly fegyverterheléssel a mérete miatt.

Egyfelõl a politikai hátszél miatt, másfelõl mert a MiG messze nem haladt olyan jól a MiG-29K programmal, mint a Szuhoj a Szu-27K-val.

Ezek milyen kaliberû lövedékek?

A légpuskalövedéktõl a .22LR-en és a .45ACP-n át a 7.62x51mm-esig mindenféle lövedék látható a videóban, a végén még sörétrajt is.

Hogyhogy nem térítette el a lövedéket, mikor nem fordott?

Forgott, csak alig látni a nagy FPS szám miatt.

Hogyan volt stabil a lövedék, ha nem forgássatbilizált?

A hagyományos kézifegyverekbõl kilõtt összes lövedék forgásstabilizált, kivéve a légpuskalövedéket (ám az már nem igazán "hagyományos kézifegyver").

22lr lövedék,5,56mm

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Többet dolgot nem értek. Ezek milyen kaliberû lövedékek? Mikor a lövedéket meglõtték valami másik lövedékkel, ami mi volt? Hogyhogy nem térítette el a lövedéket, mikor nem fordott? Hogyan volt stabil a lövedék, ha nem forgássatbilizált?

Molnibalage
A kabinfotó egy kicsit fura. Ebbõl a szögbõl úgy néz ki, minta a kilátás romlott volna a kabinból.

Mai napig nem értem, hogy miért a Szu-33-at választották, mikor úgy sem szállhatott fel a hajóról komoly fegyverterheléssel a mérete miatt. Mivel a hajót tudtommal csak védekezõ feladatkörben képzelték el, mint flotta oltalmazót (bár akkor minek van rajta támadó rakéta...) a több Mig-29 elõnyösebb, 6-8 légharc rakétával, mert nagyobb területen képesek õrjáratozni.

[NST]Cifu

[NST]Cifu
Irán újabb öt Shafagh vadászgépet adott át légierejének. Ugyan nem túl nagy hír, de tény, hogy a repülõgép gyártásuk kezd felfutni, noha az F-5 alapú Shafagh messze van egy modern 4.5 generációs vadászgéptõl (Gripen, Eurofighter, Rafale, stb.).

A másik érdekes hír, amit most olvastam, hogy az Orosz haditengerészet 2010-tõl a Szu-27K/Szu-33 vadászrepülõgépeit leváltja MiG-29K-kra a Kuznyecov fedélzetén. 24 MiG-29K-t rendeltek mintegy 1 milliárd dollár értékben.

[center]

[NST]Cifu
Figyelembe véve, hogy anno a 1998-2002 között erõteljesen elzárkóztak mindennemû orosz fegyverrendszer felújítása, fejlesztése ellen (T-72, Mi-24, MiG-29), én nem tartom túl valószínûnek, hogy a T-72 felújítása elõkerülne 2010 után...

Jah, azt hittem hogy bizonygatod. mert egyszer már elsütötted ezt a poént . Amúgy én is ismerem mindkét teamet, vannak azért különbségek. hadiipar jó biznisz ne agódjá' . én inkább ettõl félek 😄

Szent Haba-kukk

Jogos, ezen átsiklottam.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Akikre te gondolsz voltak már hatalmon, én legalábbis még emlékszem rájuk, ugyanolyanok voltak mint akik elõttük meg akik utánuk voltak. Ez sajnos tapasztalat az elmúlt cirka 20 évbõl. Ha te látod az alagút végén a fényt ám legyen, csak ha dudál azért legyen gyanus...
A másik dolgot félreérted, ironizálni próbáltam - ezek szerint sikertelenül - mi egy picit sem értünk egyet.

A T-34-ek azért vontam ki, mert erõsen kétségesnek tartom a hadrafoghatóságát mondjuk 1966 után (elõtte meg nem igazán volt más A T-54-ek olyan 1960-63-körül kezdenek el nagyobb számban megjelenni). A kérdés meg az volt, hogy volt-e 100 mûködõképes harckocsink, és nem az hogy 100 MBT-nk, de tudod mit vonjuk le. 😉

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Amit leírtál azt meg én tartom hülyeségnek..sõt megalkuvónak - te a jelen állapot alapján "érvelsz" hahaha, és megpróbálsz nem tudomást venni arról , hogy fél év múlva új költségetés lesz . Új adminisztrációval, nemzetstratégiával etc. De ha annyira egyetértünk, mi ez a vita . Te kezded mindig újra, nekem úgytünik

Szent Haba-kukk

Háááát... a PT-76 azért nem egy harckocsi kategóriás dolog, még ha a neve harckocsi is. Ilyen alapon a 34-es is maradhat, tûzerõben és páncélvédettségben azért felveszi a versent a PT-vel, ha mozgékonyságban nem is.

Ja és 1980-nál még kihagytam a 80db PT-76-ost hiszen az is harckocsi.

Amúgy a Néphadsereg harckocsi/rohamlöveg állománya:
1948.10.01: 15db
1950.12.31: 341db
1951.12.31: 341db
1956.10.23: 451db
1959.01.01: 245db
1966.01.01: 946db (-430db T-34)
1971.01.01: 1232db (-386db T-34)
1976.01.01: 1361db (-350db T-34)
1980.12.31: 1499db (-172db T-34)

TG

Hogy volt-e 100?

A Néphadsereg állományában 1980 körül:
-31db T-72
-920db T-55A
-218db T-55
-158db T-54
-172db T-34 (ezt mondjuk inkább ne számoljuk)
=1499db -172db T-34 = 1327db

A Néphadsereg állományában 1989 körül hivatalosan:
-138db T-72
-1135db T54/55
-72db T-34 (ezt mondjuk inkább ne számoljuk)
= 1345db - 72db T-34 = 1273db

Ha egy laza 75%-os hadrafoghatósági mutatóval számolsz (ezek akkor még nem olyan öreg járgányok és volt hozzá alkatrész, na meg komolyan is vették még azt az adatot) akkor is olyan közel 1000 mûködõképes harckocsi (mindkét idõszakban).

És ehhez vedd hozzá, hogy a Leopard 2 1979-ben, az M1 Abrams pedig 1980-ban jelenik meg (még kell egy pár év az elterjedésükhöz), úgyhogy az 1980-as állomány azért elég szép és összemérhetõ az ellen oldal technikájával.

TG

Ne hisztizz már, pár apróságot - amit már leírtam egyszer - leszámítva egyetértettem veled. 😊
Ilyen testvéri dolgokkal meg ne égess már, semmi közöm hozzád...

Biztos én :S Egyébként hülyeség alatt konkrétan mit értesz lámatestvér ? - de szerintem jobb lesz ha megkíméljük a topicot attól hogy kifejted... úgyhogy mára hagyjuk /te feszegeted a dolgot, direkt nem is írtam már semmit én se/

Szent Haba-kukk

Talán érdekességképpen. Ha jó gondolom egy lõtér képei (Hollandia, meg egyebek):

Warthogs fire 30 mm GAU-8/A Avenger cannon at Cornfield

Outside Leopard I Target

Salventaktuhr C/40
Nem értem miért, pedig 2005 nem rég volt. :-)
No, mi a baj? Én írtam volna hülyeséget? 😊

Volt, 500+ 55-ös... Bár az még a Néphadsereg volt.

Volt a magyar hadseregnek valaha 100 db (mûködõképes) harckocsija ?
Pont ezért írtam ki ide a fórumra, nekem nem tûnt volna föl soha, hogy ez nem számít NATO kompatibilisnek. OK, azt láttam hogy huzagolt 120 mm-es - és hogy külön sorolják milyen patronokkal lövöldöz. De ha Rheinmetall csinálta a legtöbb cuccos úgyis jó kell legyen bele... De lehet könnyelmû kijelentés tõlem ismét.

kiskorúbé : <#gonosz2>

Szent Haba-kukk

Mondjuk nem egy forrás, de itt is azt írják BTR, MiG-29, irányított pct rakéták és indítók.

TG

Én így tudom, de nem érzem magam csalhatatlannak. Minden esetre
itt a 12. oldalon ezt írják.

TG

Kisendre
Nekem meg pont fordítva rémlett, a hk-k államadósság, a BTR-ek vásárlás.
Nyilván ém emlékszem rosszul.

[NST]Cifu
Akkor az államadósság dolog esetükben UL? Valamiért nekem is az rémlett, hogy államadósságrendezés keretében kaptuk õket. <#wow3>

Az államadósság fejében BTR-eket kaptunk és még sok minden mást, de tudtommal harckocsit nem. A 100 belorusz T-72-et 1996-ban kedvezõ (értsd olcsón) 13 millió dollárért vásároltuk.

TG

Molnibalage
Mármint mit? Harckocsit? Az orosz államadósság fejében kaptunk harckocsikat tudommal még 1990 táján és igazi hungarikum volt, ahogy ki lettek válaszatva...

"ha a HM kiírna egy tendert, cirka féltucat cég jelentkezne rá egybõl kész csomagokkal."

Mondjuk inkább úgy "jelentkezhetne", sajnos - bár nem véletlenül - elég rosszhírû tenderkiírók/vásárlók vagyunk...

[NST]Cifu
Már elég régi gumicsont, hogy mit lehetne kezdeni a tkp. "elavult" T-72-seinkkel azonkívül ( jobb esetben is) hogy lekonzerváljuk:

Rengeteg T-72 felújító program létezik, ha a HM kiírna egy tendert, cirka féltucat cég jelentkezne rá egybõl kész csomagokkal. A Currusnak volt hazai programja reaktív páncélzattal, motorikus fejlesztésekkel. A Currus.hu oldalon van új töltõautomatika és lövegstabilizátor.

Itt mellettünk van Ukrajnában a Morozov gyár, T-72-120 programjával, ami 120mm-es, NATO-szabvány löveget (a TANK EX-é nem ilyen, az egy Indiai fejlesztés az Arjun-hoz) és új motort ad a hetvenkedõnek, a "szokásos" ERA csomagon túl, ez szintén elég decens.

Lehetõségek tehát lennének. Akarat (és pénz?) nincs hozzá.

Valami úgyis kell majd, te se gondolod biztos komolyan hogy ez így marad örökre

Nézd meg milyen fejlesztések voltak például Mi-24-esekre (semmilyen, például éjjelátó terén lenne mit fejleszteni, a jelenlegi Mi-24-esek ugyanis éjszaka nem igazán használhatóak), a MiG-29-eseknél (konkrétan én egyrõl tudok, gyakorlatok kiértékelése céljából egy kamera került beépítésre, de ez is csak talán két gépbe, ezen túl semmiféle fejlesztés nem történt, amióta rendszerben vannak), ott a T-72, ahol például szintén lenne mit, lehetne mit fejleszteni - semmiféle fejlesztés nem történt esetükben.

Így marad örökre? Ez már inkább politikai kérdés. Én mindenesetre nem úgy látom, hogy lenne valóban akarat arra, hogy a HM-et megszabadítsák a nehezéktõl, ami a fertõbe húzza...

"Olcsóról."

Pillanatnyilag a fenntartásukra is csak a legminimálisabb költséget szánják rá, a legolcsóbb fejlesztés is sokkal drágább a 0-nál ami ráköltenének...

"Amik most még megvannak azok nagyrészét is a FIDESZ-ék vásárolták."

Mi is ennek a jelentõsége tech. vagy fejlesztési szempontból?

"A katonai költs.vetést elkülönített büdzsébõl finanszírozzák."

Ja, ezzel az erõvel az eü-t, oktatást meg minden mást is "elkülönített büdzsébõl" fizetnek... Az egyetlen apró pici eltérés, hogy a honvédelmit határok nélkül lehet visszavágni, mert az senkinek se fáj.

"Valami úgyis kell majd, te se gondolod biztos komolyan hogy ez így marad örökre"

Ha az elmúlt 15-20 évhez hasonló irányban haladunk akkor tényleg nem marad így. Rosszabb lesz a helyzet.

"Nem értem igazán mi a problémád ..."

Ugyan nem tõlem kérdezted, de nekem úgy ennyi, a fentieket leszámítva teljesen egyetértek a hozzászólásoddal.
Feltéve persze, hogy a végén lévõ három kis lámafej az aláírás...

[NST]Cifu
Lehet, hogy írtam ilyet/mondtak ilyet nekem, csak nem emlékszem rá, az én fejem sem káptalan. <#szomoru1>