Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A G3 köztes lõszert tüzel, amit gépkarabélylõszernek szoktunk nevezni.
Nyilván te is betéve fújod a köztes lõszerek kialakulásának történetét.
A Garand, a Mosin-Nagant és a Mauser puskalõszert tözelnek.

Az idézett mondat úgy folytatódik hogy "kivéve a mesterlövész puskákat". Marha gyengén kötekedsz.

[NST]Cifu
Tehát a kívülrõl egyszer ködgránát van betárazva, és éppenséggel testközelben vannak az ellenséges gyalogosok, akkor valakinek ki kellene szállnia a ködfüggönyben és repesz töltetet tárazni be! /=)

A ködgránátok távoli harcnál, nyílt terepen fontosak, a repeszgránát meg inkább városi harcnál, ahol komolyan fent áll a veszélye a gyalogos rohamnak. Amúgy a modern harckocsikon jellemzõen 12-16 ködgránátvetõ található, tehát azért lehet vegyíteni a kettõt...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

The Beast / The Beast of War / A tank címeken futott. Izraelben forgatták a filmet, a kérdéses harckocsi egy T-54/55-bõl átépített Ti-67.

karosszéktábornok.blog.hu

Azt hiszem "A tank" vagy "A szörnyeteg" címmel ment itthon. Én akkor T64-esként azonosítottam, de nem feltétlenül biztos, hogy az volt.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage
Ami elszakadt az egységtõl és a fogoly katona segített kinyírni a hülye parancsnokát akit a nõk téptek szét? Sajnos csak a végét láttam anno.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

degenerator
gepárddal vajh érdemes célbavenni oldalról a löveget?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Persze én sem a csövet venném célba. 😉

"gránátvetõkbe repeszgránátot töltve képesek a közvetlen környezetüket repeszfelhõbe borítani"
Ha már itt tartunk ezek a gránátvetõk belülrõl nem tölthetõek, nem? Tehát a kívülrõl egyszer ködgránát van betárazva, és éppenséggel testközelben vannak az ellenséges gyalogosok, akkor valakinek ki kellene szállnia a ködfüggönyben és repesz töltetet tárazni be! /=)

Volt valami ruszki film, afganisztánban egy T55-ös, vagy T72-es legénységérõl szólt. Már régen láttam. Szóval egyszer beüzemeltek egy lángszórót is és egyszer az alsó menekülõ nyíláson dobtak ki valami harci gáz gránátot a gyalogság ellen.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

A löveg löveg csöve és a töltény ûr között található egy átmeneti kúpnak nevezett szerkezeti elem. Töltéskor egyesített lõszer esetén a hüvely kúpos része, osztott lõszer esetén a gránát tömítõ eleme (vezetõgyûrû, stb) megszorul az átmeneti kúpban és így jön létre a tömített állapot. Ezért van az, hogy nem elég töltéskor a lõszert/lövedéket csak betolni a csõbe, hanem be kell lökni akkora erõvel, hogy annak megfelelõ része megszoruljon az átmeneti kúpban.

A fém hüvely kúpossága (morse, vagy önzáró kúp) adja a tömítettséget, egyesített lõszer esetén.

A huzagolás (ha van) csak az átmeneti kúp után következik (igazából az átmeneti kúp a huzagolás kúposra munkált része, az átmenet biztosítása matt), így a hüvely, stb nem is tudja rongálni.

A tüzérségi gránátok egyébként elég pontosan vannak megmunkálva, és igen komoly gyártástechnológia alapján készülnek nem véletlenül drágák a közhiedelemmel ellentétben.

Természetesen nem lehet tökéletesen zárni.

Az alsó képen egy sima csövû löveg gránátja található.

Természetesen én is egyszerûsítettem, és vannak kivételek.

Itt lehet olvasni a témában, sajnos kifejezetten tüzérségi lövegre vonatkozót nem találtam. És természetesen nem írtam a kónikus lövegekrõl hiszen azok igazából nem nagyon jutottak el a rendszeresítésig (ott a szoknya biztosította a tömítettséget).

TG

[NST]Cifu
Plusz az indiai Arjun, de õket leszámítva minden modern MBT simacsövû löveggel bír. Sõt, a Challenger 2-õket elvileg 120mm-es L/55-ös rheinmetal simacsövû lövegekre fegyverzik át (a'la Leo2A6), bár ez a program 2006 óta csak csúszik és csúszik, tavaly nem került rá pénz, idén még semmit sem olvastam róla, lehet végleg dobták.

[NST]Cifu
Ezért írtam, hogy én inkább a parancsnok és az irányzó optikáját venném célba azzal a puskával/géppuskával, minthogy az ágyúcsõbe próbáljak belõni. 😊

A harckocsiknak vannak megoldásai a közelébe került gyalogosok ellen, például a gránátvetõkbe repeszgránátot töltve képesek a közvetlen környezetüket repeszfelhõbe borítani. De ha ártani akarnak a közelben lévõknek, elég a löveget elsütni, garantáltan sokkoló hatású lesz a torkolat közelében állóknak.

Molnibalage
Akkor ugyanarról beszélnük. Akármelyik esetet nézed a túlélés esélye jóformán a nullához konvergál a harctéren.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

degenerator
kivéve a challenger, az huzagolt.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Jó, természetesen jelentõsen leegyszerûsítettem a dolgot, de az tény, hogy a fém hüvely nem lehet teljesen passzentos, mert akkor be sem lehetne tolni, másfelõl a csõ belsõ felületének kezelését (keménykrómozás???) is azonnal szétcseszné. Harmadrészt meg fizikailag is eléggé közelítené a lehetetlent tökéletesen zárni, de legalábbis igen komoly gyártástechnológiát igényelne a mikron pontosságúra készített hüvely. Ha véletlenül nekiütõdik valaminek, akkor máris oda a pontosság.
(A mai harckocsik pedig sima csövûek, ha jól tudom.)
A háború legelején valóban lelövették a tisztek azt, aki megtagadta a parancsot, ellenben sikertelenség esetén, ami akkoriban jellemezte a szovjeteket, kivégezték a tisztet, ha nem tett meg mindent a sikerért. Márpedig a menekülõ saját embert necces annak nevezni. A háború vége felé már nem volt divat saját embereket lelövetni megfutamodásért, helyette mehetett büntetõszázadba, így kiérdemelte az elsõ vonalbeli helyet a harcokban. Szerencsés esetben fegyvere is volt.
Molnibalage
A II.Vh idején a szovjetek ezt játszjatták ezt, mert a rohamozó szovjet gyalogság inkább a véletlenszerû siker esélyével hajtott végre ilyet, de a politikai tiszt fegyvere garantáltan végzett vele, ha nem csinálta...

Pl.: Bedugja az ágyúcsõbe a fegyverének csövét? =) (én nem tenném, csak megoldható)

Gyalogsági fedezet nélküli harckocsit városi harcban ha nem is gyerekjáték kiiktatni, de szerintem vállalkozó kedvû õrültek megrohamozhatják takarásban. Testközelbõl a mai hk-k mit tudnak tenni a gyalogosokkal? Körbeforgatják a teknõt, illetve beletolatnak egy épületbe ruszki módszerrel, vagy esetleg van az ilyen helyzetekre valami mentõövük? (saját gyalogságától leszakadt magányos harckocsi, légi fedezet nélkül, urban környezetben)

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Azért ennél árnyaltabb a kép.
Huzagolt csõ esetén a gránáttest kisebb átmérõjû mint az ormózat belsõ átmérõje, de a gránáttesten lévõ réz vezetõgyûrû(k) viszont nagyobbak. Ezek a gyûrûk fognak belesajtolódni a huzagba és így jön létre a csõ tömítettsége. Ha megnézel egy nem kilõtt gránátot azon egy egybefüggõ réz gyûrût látsz:

Míg egy kilõtt gránát vezetõgyûrûjén látszanak a huzagok nyomai:

Sima csövû löveg esetén is használnak valami, a csõ anyagánál lágyabb tömítést (itt pl gumit és nylont):

TG

Punker
muzulmán naptár szerint? 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

degenerator
2050re datálták az államépítés végét.

Még ebben sem lennék biztos, ugyanis a gránát gyújtója a csõbe töltéskor még nincs élesítve a lepelbiztosítás miatt, az majd csak valamikor a kilövés után kb 50 méterrel fog beélesedni.

A HEAT gránátok a tiszta kumulatív sugár kialakulása miatt, meg általában fenékgyújtós kialakításuak.

TG

[NST]Cifu
Épp nemrég írtam, hogy szerintem még x évig elbohóckodnak, de legfeljebb 10-20 év után úgy is kivonulnak Afganisztánból...

Punker

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Az ugrálós rész csak reklámnak jó, pláne ha az ugrás közben még lõnek is vele. Az ugrálós rész kb. hasonlóan mûködne egy M1 Abrams vagy Leo2 esetén is, mert valóban nehezebb, de a lendületi energiája is nagyobb emiatt, ha azonos sebességgel csinálja meg. A Youtube-on találsz is ilyen videót, fél perc után én például ezt a videót találtam. 😊

[NST]Cifu
Repesz-romboló lõszernél max. akkor, ha a gyújtót találja el. HEAT lõszernél ha a gyújtót találja el, akkor nem fog berobbani találatkor, ha mögötte találja el, ott a kumulatív sugarat létrehozó részt sérti meg, egyfelõl ezzel a lövedék aerodinamikája sérül, másfelõl a kumulatív sugár is feltehetõen nem lesz tökéletes.

De õszintén, egy ilyen 4-5-6 méter hosszú csõ végén lévõ lövedéket eltalálni úgy van esélyed, ha a csõ pont rád néz...

[NST]Cifu
A videó szerint egy konvojban haladó hadoszlopról van szó, értelemszerûen nem kellemes, ha valaki a konvoj közelébe akar mászkálni, általában a konvoj zárójármûvén egy arab és angol nyelvû felirat is figyelmeztetni szokott, hogy maradj le, és ne gyere közelebb.

hát ha a HK-t nem is de a benne lévõket biztos leselelytezték egy ilyen menet után :-) Ez hk szinten kiemelkedõ, vagy egy leo is így ugrálna?
Magát a betöltött hk lõszert ha megsérti abból lehet gond? (mondjuk nem pont egy nyíl lövedékre gondolok)
[NST]Cifu
Ahogy harcu is írta, a G3, FN FAL, stb. inkább automata puska kategória, egyes országokban a tûzváltójukon nincs is sorozatlövés, csak egyes lövésre képes, tehát öntöltõ puska. Ami még kínos, hogy mi a különbség abban, ha a csõbe egy géppuska (mondjuk PKM, 7.62x54R lõszer) vagy egy puska (mondjuk Moszin-Nagat, szintén 7.62x54R lõszer) lõ be? Mindkettõ puskalõszert tüzel...

Van itt még:

"mivel a csõbe betöltött gránát teljesen elzárja a csövet"

Ha teljesen zárja a csövet, akkor meg is szorul benne, ami nagyon nem tenne jót az élettartamának. Nem mellékesen az automata töltõberendezések éppen az elszökõ gáz erejét használják fel az újabb lövedék csõbe töltéséhez. Tökéletesen soha nem lehet lezárni a csövet a lövedék mögött, hiszen a kitáguló gáz ilyenkor a légköri nyomás több ezerszeresével tágul, aminek következtében a legkisebb helyen is elszökik, márpedig a lövedék mindig alulméretes a csõ ûrméretéhez képest.
"Puskákat a világ hadseregei a vietnami háború óta nem használnak"

Mondjuk ez eléggé eget kiáltó baromság, elegendõ csak a mesterlövész egységekre gondolni, ahol a forgó-tolózáras puskák még megtalálhatók az arzenálban.
A tény, hogy a G3 nem gépkarabély. Az ángliusok is csak automatic rifle-nek, azaz automata puskának hívják. Viszont az is tény, hogy a 7,62x51 mm NATO tervezése is köztes lõszernek indult. A Garand meg szerintem csak öntöltõ, de nem automata, tehát nem tud sorozatot lõni.
Molnibalage
Mit értesz nagyfelúítás alatt? (Én még az életben nem hallottam errõl...)

degenerator
hát ez félelmetes😊

degenerator
utána meg szétlõnek egy szobrot? roppant intelligencsek ezek az usákok, így tényleg meg lehet nyerni a helyieket.

degenerator
annyit szeretnék ehhez hozzáfûzni, hogy a panthereknél 150 km után 100%, hogy nagyfelújítás kellett. ez persze nem azt jelenti, hogy eljutott a 150. km-ig, lehet, már 30 után szükség volt szervízre.

Willenbrock
M1A1-2 videó 3:56-nál mi történik?Csak nem egy civil jármûvet soroznak meg a géppuskával?

Willenbrock
T-90 es videó.Rendkívül agilisnek tûnik,a tûzereje is hatalmas,szinte belelapul a terepbe olyan alacsony felépítésû-kiváló harckocsi.

Sadist
Aha, és miért is puska a garand, a G3 viszont nem? Mindkettõ puskalõszert tüzel, mindkettõ öntöltõ.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

40 perces /4részben/ sprut-sd videó, akinek van ennyi ideje.
Amúgy Add-Armourt írt a szöveg , hogy van hozzá (valóságban max.így is mondjuk 27/15mm-es védettségre tippelnék)- a rövidített változatú videón mindenestre még nem volt hozá szerencsém.

Szent Haba-kukk

Amiket említettél azok mind gépkarabélyok, egyik se puska. Ahogy a géppuska se puska. A garand meg a kar98k, az a puska.

Willenbrock
És Otto motoros-állítólag az is hátrány mert könnyebben kiég találat esetén.

m18
Kimondva nem sok az a 10 km/h,ebben egyetértek(ezen nem szándékozom vitatkozni,változatfüggõ mindkét járgánynál).Viszont a Panthernek jobb a gyorsulása-az plusz 100 LE,hát igen,meg az elöl levõ láncmeghajtó kerék.És a terepjáró képessége is jobb.
És ha jól sejtem,a torony is jóval gyorsabban forog a Pantheren,mint a JSz-n.A Panther lövegét ráadásul sokkal gyorsabban újra lehet tölteni.
De persze a Panther nem annyira megbízható,kisebb a hatótávolsága és nagyobb a célfelülete,mint a JSz-nek.És még a páncélzata is vékonyabb.
<#vigyor0>

Kisendre
1.: Igaz, ebben lehet valami, papíron a JS-2 majdnem minden fõbb paraméterben veri a Panthert, kivéve a sebességben, de ott sincs túl nagy eltérés, a harci tapasztalatok alapján viszont nem jelenthetõ ki biztosra ez a fölény, amint írtad sokan inkább arra a következtetésekre jutottak a tapasztalatok alapján, hogy a Panther jobb, de kíváncsi lennék, hogy ehhez az eredményhez hány esetet vizsgáltak meg.
Turcsányi Károly szerintem úgy vizsgálja a harckocsik képességeit ahogy azt eredetileg kéne, nem csupán hk-hk elleni harcot veszi figyelembe, hanem azon túlmutat és figyelembe veszi a harcászati, illetve a hadmûveleti mozgékonyságot, mûszaki megbízhatóságot stb..., a harci tapasztalatokra is kitér, ahol található pro a panther és a JS-2 részére is, bár ezek a táblázataiban valóban nem szerepelnek.

2.: A célzóberendezés témájába nem akarok nagyon belebonyolódni, mert hogy úgy mondjam ennek megítéléséhez még aránytalanul sok ismeretlen tényezõt találok a képletben 😊.
Én úgy gondolom, hogy a szovjet hk-k célzóberendezésével bizonyos távolságtól sokkal nagyobb arányban romlott a lövegek találati pontossága, mint a németeknek, de ez csak egy találgatás.

Molnibalage

Nekem úgy tûnt, hogy Turcsányi a "papír-alapú" mûszaki szempontok alapján rangsorol, a német adatokon alapuló Számvéber-lista pedig harci körülmények között nyújtott teljesítményrõl szól (a szubjektív tényezõk figyelmen kívül hagyásával).

Az 1000m alatti harchoz: itt sem mindegy a célzóberendezés minõsége illetve a löveggel történt összehangolása. (A lövedék kezdõsebessége és a pásztázott lõtávolság sem mindegy.)
Ha egy Panther irányzója a JSZ-2 bal oldali 2. futógörgõjét (ide szabadon behelyettesíthetõ bármi más) akarta eltalálni akkor azt találta el.
A JSZ-2 meg lõtt, és valahol eltalálta az ellenséges hk-t.(Vagy nem.)
Ez persze durva példa volt...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage

[NST]Cifu
Az ATAC üzelmeltet még A-4N-eket (itt egy kép az egyikrõl), nyilván egy bombavetési próba a fejlesztési programhoz olcsóbb egy A-4-esrõl, mint akármilyen modernebb típusról, a célnak megfelel, úgyhogy költségcsökkentési tényezõnek kiváló...

hosszú szülés után megvan a megoldás: A-4 Skyhawk...

már csak azt kéne megmagyarázni, hogy mit keres rajta egy JSOW..
tudnátok segíteni, hogy milyen típusú gépre van függesztve ez a JSOW-ER?

ismeretlen gép

fõfutó gondolája nincs egy szintbe a törzzsel, így A-10 kizárva (+orrfutó miatt is)