Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)
A városi napalmozás meg sztem azért nem nyerõ, mert egy városrészen belül nem sok tank szokott összegyûlni falkába, inkább csak 1 utcán 1-2 harckocsi tanyázik, így maguk a házak fogják fel a hõ nagy részét fedezéket adva a célpontoknak. Így nem igazán éri meg napalmozni, arra vannak ár/pusztítóerõ tekintetébõl sokkal hatékonyabb bombázási módszerek is. Más részrõl egy városrész napalmbombázása után az ott lévõ épületeket mind egy szálig lehet ledózerolni (már ami egyáltalán állva marad).
A bombázás kivitelezését nem értem, hogy miért nehezebb sivatagban vagy városban kivitelezni. A sivatag egy nyílt térség, minden elég jól kiáll belõle.
A vársban a célzás valóban nehezebb, de az utcák szerintem meg koncenrálják a napalm hatását, mert nem folyik szét teljesen oldalirányban.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Adott felületû és vastagságû acélnak x tömege van. Hány fokig kellene kitenni X foknak, hogy átolvadjon? A kumulatív sugár több ezer fokos és nagyon nagy erõvel csapódik rá a feüleltre és még annak is keményen kell dolgoznia. A napalm ahhoz képest egy vicc. A motort hazavághatja, bent picit meleg lesz, de a személyzet szerintem túléli. A jobb hk-nak közeli atomcsapást ki kell bírnia.
A gond az, hogy egyes illesztéseken befolyhat és ami a kinti célzórendszert és stb. tönkrevág. Sokszor temették már a páncélos fegyvernemet. Él és virul.
A jenki erõk ellen meg Korea óta nem hajtottak végre légitámadást egyetlen kivétellel, mikor vietnámi gépek bombáztak meg egy hajót.
TG
karosszéktábornok.blog.hu
Szerintem a lövedéknek van tombak bevonata, vagy részegysége, nem a hüvelynek, de erre 2 forintot nem mernék tenni...
Ha jól tudom kézifegyver lõszernél is acél a hüvely, csak tombak bevonata van (vagy az is lehet, hogy csak megszokásból hívják annak, és valóságban semmi köze sincs hozzá?). Na ezt a tombak témát abba hagyom, mert már egyre bizonytalanabb vagyok benne.
TG
A 76-ost illetõleg meg tévedtem ezek szerint mert nem pct..
Az átmeneti kúp elõrevándorlása egyébiránt töltõûr meghosszaboddásként is fut, kultúráltabb tüzérek a kezdõelemek megállapításánál figyelembe is veszik.
Az egykor Mo-on is rendszerben állt 2S1 önjárók - amúgy D-30 õssel rendelkezõ - lövegcsövének egyik érdekessége volt, hogy gyárilag a szabványnál rövidebb töltõûrrel készült és bizonyos lövésszám után "kopott fel" a szabvány méretre.
na ez az a téma, amiben nem fogok veled vitatkozni. Természetesen igazad van és köszönöm a helyesbítést/kiegészítést. A gond, hogy az egyesített lõszert ugyan úgy írtam le, mint az osztott, pedig teljesen máshogy mûködik, úgy ahogy leírtad. Az egyesített lõszernél valóban a hüvely tömít, többek között ezért készül rézbõl, mivel ez a fém tudja az általad leírt tágulást, összehúzódást legjobban végrehajtani (kisebb méreteben a tombak is). Amúgy a belinkelt Haditechnikai Szemle cikkben is errõl írnak és a kopásból eredõ átmeneti kúp elõre vándorlásából.
Külön köszönöm a hibaleírást!
Annyira nem vagyok igényes, hogy ne legyen jó nekem a 76mm ZISz-3, de ha nagyon akarod akkor ez a teljes neve: 76-мм дивизионная пушка обр. 1942 г. (ЗиС-3), nálunk 1942 mintájú 76mm-es könnyû ágyú néven rendszeresítették (ha jól emlékszem).
TG
pillanat vagyis. pillantás, pislantás
amúgy ha az a repcsi odébbmászik lövések után (ami elég valószinü) akkor is biztos hogy ki van dolgozva egy mechanizmus, ami eloszlatja, lassíthatja a fellépõ erõhatásokat. de mindenképp bizonyos %-ú többletterhelést jelent. Ha belegondolok hogy tuningolt verdáknál is mennyit rá lehet költeni extrákra, akkor vsz. egy szállítórepülõnél is minimum hasonló lehet a nagyságrend - persze megoldás igényességétõl függõen.
Szent Haba-kukk
"Teljesen elzárja annyira, hogy a táguló gázok ne szökhessenek el a gránát mellett, hanem a gránátot tolják ki a csõbõl."
Ez a lényeg, a mikronos pontosságos zagyvaságod lényegtelen.
Az átmeneti kúpban a hüvelyváll nem szorul meg, a hüvely minden eleme - a hüvelytalp és perem kivételével természetesen - tized, század miliméterekkel kisebb mint a töltõûr megfelelõ része. Ez teszi lehetõvé a könnyû töltést. Lövéskor a gáznyomás nekifeszíti a hüvelyt a töltõûrnek ez akadályozza meg, hogy hátrafelé, a záron keresztül lõporgázok távozzanak. Lövés után amikor a nyomás a csõben ismét lecsökken a hüvely - rugalmas - ismét felveszi az eredeti méretét, ez teszi lehetõvé a könnyû hüvelykivetést. A hüvely eredeti méretének természetesen annyival kell kisebbnek lennie, hogy a lövés utáni maradó alakváltozással is kisebb legyen a kilõtt hüvely mint a töltõûr.
Egyesített lõszert tüzelõ, ékzáras lövegnél nem csak a kis erõvel történõ töltés lehet problémás (ez esetben a kivetõ karokat nincs elég lendülete elõre tolni a lõszernek, vagy egyszerûne a surlódási erõ állítja meg idõ elõtt) hanem a túlzott erõ is. Mivel a hüvely - pontosabban a lõszer - nem szorul meg a töltõûrben a lõszer visszapattan a töltõûrtõl de a kivetõ karokat már elõre tolta így a zár megindul felfelé de az ékzár nem tud zárni a mert a hüvely megakasztja, így újra nyitni a zárat, hogy a kivetõ karok ismét megakasszák az ékzárat nyitott helyzetben. Az ékzárak zártükrének felsõ része - rendszerint úgy van kimunkálva, hogy egy kisebb kényszerpálya szerûen segítsék a töltést, de ez nem mindig elegendõ.
Természetesen mindez vitatható, de a 76mm-es ZIS-3 (sry, nem jut eszembe a becsületes neve) és MT-12 pct.á-kra illetve a D-44 hadosztályágyúra - ha nem felejtettem ki valamit, ami ellen nem vagyok beoltva - legjobb tudásom szerint helytállóak. Ha ezek kivételek és a jellemõ inkább az amit írtál akkor nem szóltam ofkorsz... 😊
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
Nem az ugratásokra gondolok, hanem hogy milyen akadályokat tud lekûzdeni és adott esetekben ezt milyen sebességgel teszi.
Adott gyorsulás esetén a megtett utat ábrázolja, de természetesen csak addig értelmezd, amíg vissza nem kanyarodik a megtett út görbe.
9,8 m/s2-ra (ez 1G) az jön ki, hogy kb. 3,5 méter alatt áll meg a gép kb. 0,8 sec alatt. Az tehát már tudjuk, hogy mi a kimenet. A 4 méteres odébbcsúszás stimmelni látszik. A kiementi oldal stimmel, tehát a bemenet is stimmelni látszik. A 0,8 sec meg baromi hosszú idõ ahhoz képest, ami alatt a lövegék elhagyja a löveget. Magyarán akkor mi is a problémád? De tényleg?
A gerjesztési oldal számításához sokkal komolyabb erõfeszítés kell, mert nagyon gyors tranzies folyamatok vannak.
A gépet meg meg kell erõsíteni, mert a normál gépek oldalirányban nem kapnak 1G-t szerintem soha.
Nem csak neked lehet igazad és továbbra is mondom, hogy az elmozduláson van a lényeg. A kulcs a csillapítás kérédése. Csak 5 percet kellett volna rászánni életedbõl, hogy valami bizonyítékfélét nyerj.
Éppen erre utaltam, amikor azt mondtam hogy a terminológiarendszer se egységes. Ugyanazt a fegyvert más kategóriába sorolja be az amerikai, másba az orosz és másba a magyar rendszer. A kategóriák is teljesen eltérõek lehetnek. Sose értettem például, milyen logika alapján sikerült kiválló néphadseregünknek anno 'géppisztolynak' besorolni az AKM leszármazottakat? Mi köze a pisztolyokhoz? <#confused>#confused>
Dehát ez már csak így van. Emlékszünk a második világháborúban mind a Panthert, mind az olasz Fiat M11/39-et közepes harckocsiként sorolta be a gyártó ország hadserege. Pedig micsoda különbség volt köztük.
A számoláshoz még mindig nem vetted a fáradságot.
Itthon ettõl függetlenül hosszú ideig géppisztolynak nevezték az AK-47/AKM-et. A fegyverek besorolása tipikusan problémás dolog, ha régóta figyeled a topicot, akkor például felsejlhet a könnyû- és közepes géppuskák vs. golyószórók elnevezés hovatartozásának vitája.
A géppuska elnevezésnél pedig vigyázz, mert ott nehéz a lõszer alapján osztályozni. Az M249 például 5.56x45mm-es lõszer tüzel (mint az M4/M16), ahogy az M60 meg 7.62x51mm-est. Az 5.56 egyértelmûen karabélylõszer kategória, a 7.62x51 meg vagy gépkarabély, vagy puskalõszer...
Függetlenül attól hogy van e rajtuk sorozatlövés üzemmód, vagy csak félautomata módban lehet lõni velük.
Pardon, de ez marhaság. Akkor egy Browning Automatic Rifle, vagyis BAR (.30-06 kaliber, sorozatlövés), és a Garand (.30-06 kaliber, egyes lövés) is ugyanaz a kategória lenne.
Az automata puska meg amolyan tök rendszeridegen elnevezés mint az amcsik "assault rifle"-je.
Az elsõ idézetre utalnék vissza, ugyanis öntöltõ pisztoly meg létezik - akkor öntöltõ puska miért lenne rendszeridegen. Ami e téren persze probléma, hogy országról országra változik a fegyverek csoportosítása, Amerikában a hossz alapján is osztályoznak (így létezik Carabine fogalom is).
Elvileg akkor az angol L1A1-et félautomata karabélynak kellene neveznünk?
Öntöltõ puskának, pontosabban.
Az a baj hogy maga a terminológiarendszer se egységes.
Én pont erre utaltam lent, hogy attól függ, minek is nevezzük a 7.62x51mm NATO lõszert. A cirka 3.350J torkolati energiájával inkább puskalõszernek kellene nevezni, mint karabélynak. Viszonyításképpen az 5.56x45mm-es torkolati energiája 1700-1800J körül, a 7.62x39mm-es torkolati energiája meg 2000-2050J körül van. A .30-06-os ehhez képest 3800J, a .303-as 3500J, a 7.62x54R cirka 3600J, míg a Mauser 7.92x57mm meg 4000J körül mozog...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
"Na igen, tudtommal a 105 mm-es tarack a C-130-ast oldalirányban jó 4 méterrel teszi arrébb egy elsütéskor. Azt pedig nem kell hangsúlyozni, hogy mit is mérnek olyankor a fedélzeti rendszerek, amikor egy töredék pillanat alatt nem ott van a gép, amit a számítógépek számoltak az addigi adatokból."
A 'töredék pillanat alatt' kifejezés elég gyors mozgást sejtet, nem? Olyankor mozgáskor G erõk is fel szoktak lépni, nem?
E1 = 1/2 * (494^2) * 14,9
E2 = E1 = 1/2 (v^2) * 60'000
v = 7,78 m/s.
Akkor házi feladat, hogy számold ki, hogy v kezdõ = 7,78 m/s esetén mekkora egyenletesen lassító erõ kell, hogy 4 méter után megálljon a csúszás.
Egyébként nagyon egyszerû. Mekkora is a torkolati sebessége a cuccnak? Mekkora a lövedék tömege? Ebbõl számolsz egy impulzust ami a gépre hat. Ebbõl tudsz egy oldalirányú kezdõsebességet számolni a géptömegre. Legalább a nagyságrendi becslést kapsz.
A legutóbbiak közül ez a kedvencem:
"tudtommal a 105 mm-es tarack a C-130-ast oldalirányban jó 4 méterrel teszi arrébb egy elsütéskor"
Persze, és a pilóták minden egyes bevetés után egy hónapig vannak betegszabin a keletkezett súlyos agyrázkódás miatt. Ja, és a tönkrement elektronikát is minden leszállás után cserélik. Elvégre ha négy méterrel löki arrébb a gépet minden egyes taracklövés, akkor az jó sok G-t jelenthet, nemde? Különösen hogy egy bevetés alkalmával jó sok lövést le szoktak adni. Gondolom a rendszeres oldalirányú durva G erõ behatás miatt a tarackhüvelyek meg minden lerögzítetlen tárgy is faszán röpköd ide oda a gép belsejében. <#hehe>#hehe><#levele>#levele>
Az automata puska meg amolyan tök rendszeridegen elnevezés mint az amcsik "assault rifle"-je. Elvileg akkor az angol L1A1-et félautomata karabélynak kellene neveznünk? Viszont akkor meg a régi karabélyokkal kevernénk, nem? Az a baj hogy maga a terminológiarendszer se egységes.