Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nagyon durva ez...

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Kõpor a faxomat... lõpor...<#falbav>

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Boldogult fiatal koromban (többek közt) vegyész (is) szerettem volna lenni, és én is csináltam termitet.
Alupor volt a háztartási boltokban (most is van), salétromport is lehetett kapni (most nem tudom), oxidálószerként a vasoxidpor helyett tettem bele.
Kicsit nehéz begyújtani (a fekete kõporhoz hasonlóan izzó parázs kell hozzá), de ha sikerül, az mindenért kárpótol... <#vigyor>
Kb. úgy ég, mint a magnézium... <#eljen>

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

m18
Lacusch69-Nem neked szól😊.Én ezt ismerem napalmreceptként.

Willenbrock
Gyújtóeszközökrõl napalmfélék stb.

a @44334 alapján tárgytalan
Nem hiszem hogy a megélhetés miatt ment katonának, lett volna civil.
Én azt nem értem hogy tud valaki 12 embert megölni és 3x-et megsebesíteni. Mert ez alapján nem felkapott egy fegyvert. Bár tény hogy a részletek nem ismertek.
degenerator
csak idézek

amúgy palesztin volt.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
Azért egy arab nemzetiségû (mégha amerikai-arab is) embernek nem lehet könnyû az amerikai fegyveres erõknél.... 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Amennyiben nekem szól: 30 éve tudom, hogy a napalm mibõl áll, azt is, hogy az eredeti DuPont-féle napalm benzinben oldott nyersgumi volt. (Amit azóta tovább kotyvasztottak.)
A "házi készítésû napalm" arra vonatkozott, hogy a benzinben feloldott szappan az eredeti napalmhoz hasonló állagú anyagot ad, semmiféleképpen sem szimpla benzin vagy gázolaj van a Molotov-koktélban.

Szerintem most elnézted, õ a molotov koktélról beszélt...
m18
Senkit nem akarok elkeseríteni,de a magnézium bizony fehér,vakító fénnyel ég.A napalm pedig:
-Némi folyékony latex-gyakorlatilag gumi,hogy ragadjon;
-Benzin-hogy folyjon;
-NAftalin;
-PALMitinsav;
-és végül a fehér foszfor,hogy véletlen se lehessen eloltani semmivel.
Tudtommal ez a recept.
Fehér foszfor nélkül lángszóróolajat kap az ember-nem mintha ez nagy különbséget jelentene a gyalogságra nézve.

Vagy egyszerûen hülye. (A volt sógorom pszichiáter, hát...)
Amúgy 12-en haltak meg.

Willenbrock
De durva,pont a pszichológus csinálta akinek segíteni kéne.Talán mégis terrorista beszivárgó volt aki csak az alkalomra várt,egy bosszúálló.

Molnibalage
Kép.

Flares light up the night sky at Forward Operating Base Armadillo, helping to observe and deter Taliban activity. www.defence.gov.au Hires

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Fölösleges ennyi bizbazt bele tenni...
A molotovnak általában olaj+benzin v. gázolaj+benzin keverék az alapja...
A gumi meg a ragasztó anyaga bármilyen nyersgumi megteszi pl. rágó simán oldodik benne és egy ragacs lesz..
Magnézium meg karbid hülyeség... Egyszerûen a magnézium meg se gyullad,,
Benzint meg amúgy se sokan szokták vizzel oltani...
Mondtam már, ez az a téma amiben nem szállok veled vitába, csak megköszönöm a helyesbítést.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Willenbrock
Valamivel biztos kisebb az eredetinél nyilván nem volt elég helyük,vagy takarékossági okokból lett kisebb.A neten általában pontatlanabb és csúnyább replikákat látni,ennek legalább a formája meg az arányai kb helyesek.Pl a Ryan közlegényhez a felsõ részét nagyon szépen megcsinálták,de az alvázon annyira látszott hogy T-34 hogy egy kicsit zavaró volt.Ennek legalább megcsinálták a többsoros görgõit is.

Óóó, micsoda kultúrált kinézetû határolóik vannak. 😊 Gondolom elég szûk kis lõtér lehet.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

"vezetõgyûrû belesajtolódik az ormozatba"

Akarod mondani barázdába... 😉

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

degenerator

Sadist
Akkor miért van, hogy a mesterlövészpuskák is nagyrészt 7.62 NATO kaliberûek? Amikor egy M24-esbe töltöd, akkor puskalõszer, ha meg áttárazod egy G3-ba, akkor hirtelen átalakul karabélylõszerré? Tényleg nem értem, hogy mi alapján osztályozod.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Ebben az orszagban amugy is 5 millio exkommandos es 5 millio exmesterlovesz lakik. 😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Valahol olvastam korábban, és a gugliban találtam meg egy széljobb oldalon.
Egyébként egy ex-légiós rohamutász írta.

degenerator
mivel sodi pont az, ezért el is találtad.

Kicsit olyan érzésem van, mintha szélsõjobbos hazafiaknak készülne a recept rendõrs<#szomoru1>égi vízágyús jármû ellen... <#szomoru1>

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Balázs!

az hogy azok ketten egymással vannak elfoglalva, nem érdekel. Vívják csak a gyíkháborújukat, de nem véletlenül írtam be, hogy hogy történik a (természetesen nem tökéletes) tömítése a gránátnak a csõben.

lásd: 44225, majd az ezt javító kiegészítõ: 44269

De még egyszer:

Huzagoltnál a gránáttesten lévõ lágy réz vezetõgyûrû belesajtolódik az ormozatba, ami létrehozza a tömítettséget, és mellesleg megadja a gránát forgását.

Sima csövûnél a gránáttesten teflon, gumi tömítõgyûrûk, szétnyíló szoknya stb.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

A Molotovban gyakorlatilag házi készítésû napalm van.
Amirõl Te beszélsz, az a benzines gyújtópalack, de szerintem az a 0.5-0.7liter benzin nem ég 10 percig.

Egy jó(nak mondott) recept:

"A Molotov több komponensbõl tevõdik össze, ezért hívják koktélnak.

Egy jó "koktél" képes megállítani egy tankot is, nemhogy egy vízágyút!

Megpróbálom ismertetni egy koktél összetételét:
-Benzin.
-Mosószappan.
-Magnéziumcsíkok.
-Kéncsíkok.
-Karbit.
(megjegyzés: karbidra gondol, azon belül is kalcium-karbidra - SoDI)
-Biciklibelsõ-darabok.

A benzint betöltjük egy palackba, és rászórunk reszelt mosószappant. /Márkafüggõ a sûrítõképességük, a lényeg, hogy a végeredmény zselé állagú legyen!/

Ezután belerakjuk a 3-4 felé tört magnézium- és kéncsíkokat.

A biciklibelsõ a füstképzéshez kell, ez az utolsó elõtti komponens.

Az utolsó a karbit (helyesen karbid - SoDI), mert ezáltal lesz olthatatlan a "koktél" víz által.

De mivel reakcióba lép a többi összetevõvel, ezt utoljára, bevetés elõtt néhány perccel szabad csak a palackba helyezni.

Az így készített keverék tapad, akár a napalm, és igen nehezen oltható.

A magnézium hõje megolvaszt több mm acélpáncélt, a kén pedig ájulásos tüneteket okoz."

[NST]Cifu
Volt szerencsém látni élõben. Egy valódi Tigrishez képest érezhetõen kisebb, ráadásul a "zimmerit" hatást konkrétan úgy érték el, hogy a "páncéllemezbe" marógéppel (?) hosszanti csíkokat vágtak. Távolról nem néz ki rosszul, de közelrõl lehangoló...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Willenbrock
A Tiger replika. itt készült Magyarországon.

Willenbrock
Vagy lehet replikát építeni fából és egyéb anyagokból.Egy Tiger a szögletessége,kialakítása miatt némileg lekicsinyítve nem is lenne lehetetlen,még egy garázsba is elférhetne.A legnehezebb része a futómû és a lánctalp lennének.Itthon egy csapat csinált is már replikát 1:1 méretben és fémlemezbõl.

Ez olyan, hogy tarthatsz te otthon RPG-7est is, csak a megfelelõ papírokkal igazolni tudd hogy megfelelõen hatástalanítva van, és te már így szerezted. Tehát hogy már csak dísz, és csak akkor jelent veszélyt valakire ha fejbe vágják vele. 😄

Lehetséges.

Molnibalage
Nem, nem zárja el teljesen. Ahogy mikor te ráfújsz egy papírlapra, mindig meg kerüli adott mennyiségû levegõ. A gránátot is meg fogja a csõben.

Nem is vagyok biztos benne, hogy ez egyébként olyan nagy baj lenne. Ugyanis folyamatos fém-fém kapcsolatnál pillanatok alatt kampec lenne a lövegcsõnek, a gránát meg beszorulna. A folyamatos intenzív csõkopás miatt a szórás is atomszar lenne.

Az a gáz, ami elmegy a csõfal és a lövedék között, az bizony részben meg is vezeti szerintem a lövedéket, részeben meg "légpárna". Olyan, mintha kenve lenne a csõ. Egyfajta primitív siklócsapágy effektus van, csak nem olajfilmmel. Persze ez csak tipp részemrõl, de én így látom a fizikai folyamatot.

Nem hiszem. Persze fegyverei nem lehetnek és közútra/közterületre se mehetsz vele. De itt pesten több olyan cég is van, akik kiszuperált honvédségi T-55ösöket tartanak. Az ügyfél megy, fizet, aztán egy pályán mehet egy kört vele ellenõrzött körülmények között.

Szóval annak hogy hatástalnított fegyverekkel megvedd és a birtokodon jobbra balra mászkálj vele nem hiszen hogy kell engedély. Persze más kérdés hogy gondolom elég szép procedúra, mire az éles harckocsiból technikailag és jogilag is ártalmatlan lánctalpas jármû lesz.

Nem beszéltem tökéletes zárásról, ezt õ magyarázta bele utólag. Az egész abból indult ki hogy Candinak azt magyaráztam hogy a löveg csövében a gránát elzárja a lövéskor kitáguló gázok útját, hogy azok így a gránátot kifelé lökjék a lövegcsõbõl. Ebbõl kreált õ tökéletes zárást, meg megszorulást, meg mindenféle botorságot.

Inkább vegyünk egy kiszuperált tankot és gyújtsuk meg az érdekesebb 😄
Tényleg, egy tankhoz kell fegyvertartási engedély?
Molnibalage
Ha egy öngyújtó 10 percig ég, akkor meleg lesz a tankban. Mondom becsüljetkek meg legalább egy hõmennyiséget. A moltov koktél a motort vágta tönkre és a kenõanyagokat gyújotta meg. A személyzetet kiûzte a tankból, de egy db nem sokat ért. Tucatjával kellett dobálni.

0 hõmennyiégtõl nem lesz meleg bent. Pont. A napalm meg nem tart sokáig és mennyiség nem sok. Egy bomba jellemzõsen 250, de legfeljebb 500 kilós, de maga a töltet kevesebb. Ez szóródik szét. Ez nem fog felmelegíteni 30 tonna acélt több száz fokra. Még ha fel is melegíti, a benti levegõ sem lesz instant forró és csak a külsõ felület lesz meleg gyorsan.

Hõtan alapokat szedjétek már elõ. Most tényleg csináljak egy primitív hõellenállásos modellt?

Willenbrock
Igaz nem harckocsizó volt hanem vegyvédelmi,csak hallomásból tudta ezt a dolgot.

Télleg nem akarok kötözködni, de az a pár másodperc az több perc is lehet (még a molotov benzinje is akár 10 percig is lángol, nemhogy valami direkt erre a célra kitalált foszforos kotyvalék). Abban viszont igazat adok, hogy a napalmot elsõsorban gyalogság ellen találták ki.
Willenbrock
Annak idején(talán a 70-es évek végén)ismerõsömnek is úgy tanították hogy vagy kiszáll a legénység vagy megfõ a napalmtól.Akkoriban T-72-esek voltak azt hiszem,azoknak lehet kényesebb volt a páncélzatuk erre.Vagy miért tanították ezt így nekik akkor?

degenerator
a régebbi orosz verziók felsõ részére mindenképp hat, szerintem. az ábrahám tankot nem tudom...

Willenbrock
A mai harckocsikra is így hat a napalm akkor?Gondolom ez típustól függ mert olvastam hogy pl. az M1A2 réteges páncélján a legbelsõ réteg urántartalmú és ez a páncél még a 120mm-es uránmagos lövedéknek is ellenáll,valamint nagy a hõelnyelõ képessége.

Molnibalage
Ha nem folyik be, szerintem nem. Mondtam már, kis hõtant számoljatok már. Van egy pár másodpercig tartó kb. 800-1000 fokos hõhatás nem. Ezalatt számold ki, hogy hányfokra hevült fel adott felületû x vastagású acél felület és mennyi hõ vezetõdik át és bent mennyi adódik át. Az egyszerûség kedvéért legyen a sugárzásos hõátadás 0. Így sem egyszerû, de nem lehetetlen feladat. Ha nem tudsz egy változó értéket meghatározni, akkor becsüld és variáld, hogy a lehetséges hatásokat vizsgáld.

Miért nem szeret itt senki számolgatni?

Molnibalage
Akkor szépen sorban. A napalm az nem harckocsi ellen lett kitalálva. A lánszoró megfelelõje az repcsiknak. Mai napig a legpusztítóbb fegyver szerintem gyalogság ellen, csak a kazettás bomba éri utol. A legveszélyesebb az, mikor fehérfoszforral keverik. A fedezék is nehezen véd ellene, mert fröcsköl és folyik.

A napalmnak nem kell éghetõ anyag, hiszen a lényege az, hogy maga a ledobott kocsonyás anyag ami elég és beterít nagy térséget. Kocsonyás állapotban a homok meg nem nagyon nyel el semmit. Boríts le egy tál kocsonyát a homokózóban és meglátod. Persze lehet hígabban folyós is, mert tudtommal a napalmnak is vannak eltérõ receptúrái.

A napalm, mint városi alkalmazást te hoztad szóba, én csak leírtam, hogy mit okozhat.

degenerator
én maradtam le, 44281-re ment volna😊

degenerator
nem picit lesz bent meleg. konkrétan élve megfõ a legénység.

a néphadseregben volt is olyan gyakorlat, hogy hogy kell elhagyni a napalmmal leöntött gépeszközt. csörgösöknek harckocsit, nyusziknak bmp-t.

amúgy, a molotv koktél igen hatékony fegyver volt harckocsik ellen.