Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

repvez
sztem itt nem csak a gyorsaságot kéne nézni, hanem azt is hogy a tárak viszonylag kis helyen vannak mindig ugyan oda kell értük nyulni, nem kell tökölni a rekeszek kinyitásával.És talán több tárat is tud magával vinni ha a másik oldalára is tesz egy ilyet.
Ennél a bal oldalon van egy doboz a tobbi részére azt tudsz még tenni a málhának amit akarsz a mostaninál meg vagy az egész hasrésze tárbol áll vagy mint a MH-nél is cipelheti a tártáskát az oldalán ami ide oda lobálodik és alig lehet kivenni belole a tárat.
qtab986
A HM mikor heveri ki a Gripen-ek beszerzését és kezdhet el gondolkodni más területek fejlesztésében? Szerintem átkozott nagy hiba volt a Gripen. A honvédelem egy egylábú széken áll.

IPSC-nél lehet létjogosultsága, hadi alkalmazásra sztem kevéssé alkalmas.

Molnibalage
Harci helikopterek, és közepes szállító helikopterek. Mi-35M, AH-1 vagy a modernizált verzióájban. Mi-17/171, UH-60.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

degenerator
szerinted milyen helikben kéne gondolkodni? egyáltalán milyen feladatkörökben?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Molnibalage
Szerintem saját mûholdprogram lehetett a cél, de valahol rebesgették, hogy atomhatalmi ambíciók is voltak. Viszont a tudtommal a '80-as években nagyon szoros volt a jenki-szaúdi kapcsolat és harmonikusabb. Lehet, hogy szóltak Washintonból, hogy ezt azért nem kéne. Lehet, hogy pont ezután kaphattak F-15-öt. Nem tudom, az idõbeliséget rendezni kellene, de ez logikusnak tûnik.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Itthonra? Szerintem nem.

degenerator
köszönöm.
szerinted lenne értelme ilyet beszerezni?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Szaud Arábia milyen célbol vásárolt közép hatotávolságu nukleáris fejjel is felszerelhetõ kinai DongFeng 3(CSS-2) tipusu ballisztikus rakétákat . Ki ellen szánta ? Vagy voltak nukleáris ambiciói a nyolcvanas évek végén amikor beszerezte a DF-3-asokat ? Kina meg miért adta el ezeket a rakétákat ,leseljtezett termékek voltak ? Csak azért irom mert ilyen stratégiai rakétatermékeket nemigen szokott senki exportálni . Nem egy nagyszám rakéta de azért mégiscsak közép hatotávolságu vegyi , nukleáris stb fejjel felszerelhetõ csapásmérõ fegyver .
repvez
elég elmés, és tényleg gyors. Bár ehhez az is kell hogy az M4/16-os fegyvernél nem kell a másik kézzel kibányászni a tárat.
Teljes tüzelõanyag terhelés: 11.900 l
Maximális hatótávolság: 800 km
Hatótávolság teljes terheléssel: 475-800 km
Utazó sebesség: 255 km/h

tehát közel 4.000 l/h az ha jól számolom 3.200 kg/h. (már bizonytalan vagyok a váltószámban).

TG

forrás

karosszéktábornok.blog.hu

degenerator
nem tudja valaki, hogy ez mi-26os mennyit fogyaszt?

Nem kívánom vitatni azt, hogy egy mondatot, hogy értelmezel. Ez egy szabad ország azt és úgy értelmezel bármit, ahogy akarsz. Bocsánat, hogy megpróbáltalak ingatni hitedben, biztos neked van igazad. És most megyek és önkritikát gyakorolok. Sajnos én nem az a típus vagyok, veled ellentétben akinek sugallatai vannak. Csak azt nem értem, ha annyira biztos vagy a dolgodban, akkor miért kérdezel? Ugye nem voltál katona? Természetesen ezek csak költõi kérdések, hiszen az ezekre adandó válaszok a legteljesebb magánügyed.

TG

SgtChris
Az lehet, hogy ezt sugallja, de nem ezt jelenti. Az van amit ambasa írt...kiképzés nincs, keszi van.

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

"2009. december 17-én került sor Kecskeméten az MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repölõbázison az év utolsó repülésére, így a gépmadarak is pihenõvel tölthetik az ünnepeket."

ez a mondat nekem azt sugalja, akárhogy is olvasom, hogy nincs repülés...
Ne haragudj, de mi köze van egymásnak a készültségnek, és annak, hogy idén már nem terveznek kiképzési repülõnapot? Az, hogy nem lesz repülés, az nem azt jelenti, hogy riasztás esetén a készültséget nem emelik meg, csak annyit, hogy kiképzési céllal nem terveznek repülést.

TG

ha tényleg utolsó repülés idén, akkor nem is lesz keszi egy ideig?

utolsó repülés
degenerator
lehet akár az ufók érdeke is, annak a radarnak már 2006ban késznek kellett volna lenni. ez is mutatja a kormányunk tutyimutyiságát. fõleg a közt. elnökét. (****-t, nem bazsarózsát neki)

Nem "csak" állam érdek, vagy nem is egy államé, mert NATO radar. Vagy nem?
degenerator
volt rajta felháborodás, de manapság nap mint nap durvább dolgok történnek, az emberek pedig már passzívak.

degenerator

Hogy lehetséges, hogy egy céget csak úgy kiforgatnak a tulajdonából, megszállják az épületét szekusok, és nem háborodik fel rajta mindenki? Egyébként meg az államot a civilek alkotják, a katonák csak a civil vezetés utasításait hajtják végre (lsd. Sólyomszem elnök úr).
degenerator
azt nem értem, hogy lehetséges az, hogy ilyen fontos államérdeknél a civilek beleszólhatnak.

Dehogy azok, már fogtak egyszer AK-t 1967-ben a néphadseregben, tehát pontosan tisztában vannak a lokátorok mûködésének minden finomságával.
Molnibalage
Nekem elegem van az ilyen szarjankókból. Tudonm, hogy sokszor én is kiállhatatlan vagyok, de én legalább nem szakértek olyan témában (pl. adóügy, stb.) amihez nem értek. Nekik a jelek szerint a légvédelem 2x2-je is a totál ismeretlen kategória. Teljesen hülyék.

Hagyd õket, nem éri meg, az egyik oldal a régi nyugdíjas bányász mszp+s, a másik meg a neofideszes vagy éppen jobbikos. Soha nem lesz értelmes párbeszéd, mert pártalapon gondolkodnak.
Molnibalage
Ja. Nincs mit csináli egy 10 órási tárgyalásig. 😊

Elképesztõ, hogy milyen hülye emberek vannak az országba. Ezek után csodálkozunk, hogy úgy szavaznak ahogy és olyan szar az ország amilyen? Milliónyi droiddal tényleg nehéz valami szépet és jót csinálni.

Nem azért, mert nem értenek a haditechnikáhozé s fizikához. Nem mindenki érthet ehhez. A baj az, hogy saját képességeik és tudásainak határaival nincsenek tisztában. Az egyik nagyokos maga írta le, hogy azt sem tudjal, hogy mi ellen tiltakozik.

<#violent><#boxer><#banplz><#lama>

Molnibalage, látom, ellátogattál a bamára. 😊
[NST]Cifu
A léghûtésrõl csak az 1B 950 lóerõs V-12 diesel-motorja esetén tesznek említést, a TTD V-8 biturbó motorjáról semmit sem tudni.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Cifu ez komoly: "egy V-8-as biturbó diesel-motort szereltek be"

léghûtés?
[NST]Cifu
Abból a szempontból mindenképpen, hogy kiderült, hogy ezek az UAV-k mindenféle titkosítás nélkül továbbították a képanyagot...

Tikal

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Köszönöm,most már világos...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

[NST]Cifu
Akkor elõröl, Dél-Afrika egy csodás kis ország amit egy fehér, fõleg angol gyarmatosítókra épülõ, a gyarmati korból származó faji szegregációval dolgozó kormányzata miatt ugyebár gyakorlatilag elvágtak a nemzetközi katonai kereskedelemtõl. Volt viszont nekik jóóó sok brit Centurion harckocsijuk, és elég okos mérnökük, hogy valamit kitaláljanak, mivel féltek attól, hogy az 1970-es évek elején egyre komolyabb szovjet-támogatású közép- és dél-afrikai országok hadseregei ellen bevethetnének. Konkrétan a T-72-tõl féltek, de nagyon (hozzá kell tenni nem ok nélkül, a Kubaiak T-62-es harckocsikkal mentek segíteni Angolát, és csúnyán helyben hagyták a Dél-Afrikai harckocsizókat). Mivel komolyabb modern technikához nem fértek hozzá, ezért fogták a Centuriont, ami egy alapjaiban jól megépített, strapabíró szerkezet, és elkezdtek játszadozni vele.

Gyakorlatilag az Olifant nem más, mint egy Centurion, új, erõsebb Diesel-motorral (az eredeti Centurion benzin-motoros volt!), jobb futómû felfüggesztéssel, megerõsített páncélzattal és aknavédelemmel, és éjjellátó berendezéssel. Az Olifantok 1978-tól kezdtek megjelenni a Dél-Afrikai hadseregben.

Ezután az 1980-as évek elején újabb felújításon estek át, ez az Olifant 1A. A legfontosabb változás, hogy a 105mm-es huzagoltcsövû L7 löveg Dél-Afrikai módosulatát építették be, a már régen elavult 20 fontos helyett. A torony két oldalán 8-8 ködgránátvetõt szereltek fel, és tovább erõsítették a páncélzatot, valamint újabb éjjellátó került bele. Ugyanakkor megtartották az optikai távolságmérõt, a parancsnokoknak civil eredetû kézi lézeres távolságmérõt adtak mellé.

Az Olifant igazából a következõ, az 1991-tõl gyártott Olifant 1B-tõl minõsülnek különálló típusnak, lévén a korábbi harckocsik gyakorlatilag átépített Centurionok voltak, az 1B-k viszont újonnan épített harckocsik, jelentõsen átdolgozott szerkezettel. Az L7 ágyúra hõeloszlató burkolat került, a tûzvezetõ rendszer egy ballisztikai számítógépet kapott, a teknõ teljesen át lett tervezve, kettõs padlót kapott, hogy minél jobb legyen az aknák elleni védelme, megerõsítették a páncélzatot szinte mindenhol, és kötényezést kaptak a lánctalpak. A futómû torziós rugózást, az elsõ és utolsó görgõ pedig hidraulikus lengéscsillapítást kaptak. Az erõforrást egy 950 lóerõs léghûtéses diesel-motorra cserélték ki.

Jött az Apartheid rendszer bukása, és az igény, hogy az elöregedõ Olifantokat 2010 elõtt fel kéne váltani egy modern típussal. Az elsõ elképzelések külföldi modern harckocsik vásárlását célozta, lévén a fegyverembargó fel lett oldva. A Reumech OMC (a Denel után a második legnagyobb Dél-Afrikai fegyvergyár lett, eredetileg az Olifant Manufacturing Company alapjaira épült, amely nevébõl könnyen kitalálhatóan az Olifantok átalakítására, feljavítására jött létre) azonban ekkor már nekiállt saját pénzbõl fejleszteni egy Olifant alapjaira épülõ, de a modern technológiákkal operáló harckocsit, ez lett a TTD, Tank Technology Demonstrator. A legfontosabb változások, hogy a meghosszabbított teknõ és az új torony is teljes egészében hegesztett acéllemezekbõl épült, a védelmet modulárisan felszerelhetõ passzív és/vagy ERA páncélzattal lehetett növelni. A torony (noha úgy épült, hogy a Centurion testére egybõl rá lehessen illeszteni) teljesen új, a lõszereket a torony hátulján lévõ elszeparált lõszertárolóba helyezték át, a lövegbölcsõt pedig úgy alakították ki, hogy mind az L7, mind egy új könnyû 120mm-es L/44-es löveget be lehessen szerelni. A külsõ kinézetre a Leo2A4-re emlékeztetõ harckocsi tömege 58 tonnára nõt, hogy ezt ellensúlyozzák, egy V-8-as biturbó diesel-motort szereltek be, amely 1250 lóerõt ad le.

Miután sem a TTD, sem a külsõ beszerzésre nem volt pénz egy ideig állt a dolog, a Reumech a Vickers, majd az Alvis, végül a BAe System kezébe került. A BAe Systems a szûkös anyagi helyzetû Dél-Afrikai hadseregnek végül ajánlott egy feljavító csomagot az Olifant 1B-khez, amely a TTD átalakított tornyát, modernebb kiegészítõ páncélzatot a testre és a toronyra, új tûzvezetõ rendszert, és 120mm-es löveget tartalmazott (bár egyes Olifant 2-eseken látni 105mm-es löveget is). Ez lett az Olifant 2, amit ha lassan is, de rendszerbe állít a Dél-Afrikai hadsereg. A teknõ és a hajtás azonban maradt az Olifant 1B verzióé.

Mivel az SANDF továbbra is anyagi gondokkal küzd, a BAe csinált egy feljavító csomagot az Olifant 1B-knek, az Olifant 2 digitális tûzvezetõ rendszerével, független parancsnoki periszkópjával, és kiegészítõ páncélzattal. Azt nem tudom, hogy ezt végül is megrendelték-e. Az Olifant FDS csomag oldala a BAe oldalán.

Forrás:
-Globalsecurity.org
-Militaryphotos.org
-Military-today.com

Olifant 1A

Olifant 1B

Olifant 1B

TTD

Olifant 2

Lehetne pár szót a Dél afrikai harckocsifejlesztésekrõl?
Hogyan kapcsolódik a TTD az Olifant családhoz?
kicsit megkeveredtem....

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

[NST]Cifu
Amúgy az ARX160 egy elég korrekt fegyver, kihozták az olaszok a hagyományos desingból, amit lehetett, a gyors csõcsere az AUG óta csodálom, hogy nem lett alapvetõ lehetõség minden modern gépkarabélynál, az osztrákok megmutatták, hogy nem nagy ördöngösség...

[NST]Cifu
(AE&C) Ezeknél mitõl függhet, hogy mekkora kezelõszemélyzetet igényelnek?

Elsõ sorban attól, hogy hány gépet tudnak/akarnak irányítani.

Az E-3 AWACS-on az általános személyzet beosztás:

Repülõszemélyzet: 4 fõ (parancsnok, elsõ tiszt, navigátor és fedélzeti mérnök)

Radar és irányító személyzet:

1 fõ Taktikai Irányító (õ a felelõs tiszt, õ felügyeli a teljes munkát)

3 fõ Megfigyelõ és 1 fõ Passzív Irányító, õk felügyelnek a légi és földi célok jeleiért, amit adatkapcsolaton továbbítanak a légi és földi egységeknek. A Passzív irányító felel a gép elektronikus védelméért és az ellenséges ECM felderítésért.

2 fõ Fegyver felügyelõ és a fõnökük a Vadászirányító, õk hárman a vadászgépek irányításáért felelnek. Az õ számuk lehet nagyobb is, küldetéstõl függõen.

1-1-1 fõ felel külön-külön a fedélzeti kommunikációs, számítástechnikai és radar-technológiákért, vagyis aféle specializált fedélzeti mérnökök.

Az E-2D-n így néz ki a személyzet:

2 fõ repülõszemélyzet (pilóta és elsõ tiszt)
3 fõ radar-irányító személyzet (õk felelnek a célpontok azonosításáért, és a vadászgépek irányításáért)

Itt hely és tömeg hiányában nincsenek külön technikusok a személyzetben, és mivel sokkal kisebb a személyzet, nincs szükség felügyelõ tisztre sem.

Molnibalage

(AE&C) Ezeknél mitõl függhet, hogy mekkora kezelõszemélyzetet igényelnek?

Amúgy nem emiatt néztem be, hanem emiatt /Beretta ARX/. Már kétszer-3x átnéztem a leírását , de csak itt fedeztem fel hogy ilyeneket is írnak hozzá -

"The standard rifle configurations are chambered in 5.56×45mm NATO and use STANAG (M16) magazines. By swapping the bolt head, lower receiver and barrel the rifle can be reconfigured to use 5.45×39mm, 7.62×39mm or 6.8mm SPC rounds."

Szerintem legalább van olyan "ígéretes" típus mint a Magpul Masada. Ellenérzése valakinek?

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
Az US ARMY megkezdte a 'Ripsaw' UGV (Unmanned Ground Vehicle) tesztelését konvojkisérõ feladatkörben. A Ripsaw MS1 változat már két éve tesztelés alatt áll, a Ripsaw MS2 egy erõsebb és felfegyverzet változat. Az UGV üres tömege 4,5 tonna, jobbára speciális csövekbõl összeállított "csontváz" szerkezetre épül, az MS2 változat pedig 1 tonna hasznos terhet képes elvinni (fegyverzetként). Az MS változat egy 600 lóerõs diesel-motorral rendelkezik meghajtásként, 5,5 másodperc alatt éri el a 81km/h-s sebességet, végsebessége 96km/h. Az iárnyítása teljesen távirányítású, tehát egy irányítóbázis kell a mûködtetéséhez, a tesztelésnél ezt egy M113 belsejébe telepítették.

[NST]Cifu
Semmi gond nem lenne. Kell 4 db AE&C gép, amelybõl egy mindig a levegõben van. Lehet E-3, lehet Wedgetail, lehet Erieye, lehet Phalcon. Nincs látványos környezetszennyezés, leszámítva a hajtómûvek amúgy nem jelentéktelen károsanyag kibocsátását. Nem zavarja senki látképét, ráadásul semmi sem zavarja a radar lefedettségét.

A költségkülönbözetet pedig be kell hajtani az akadékoskodókon. 😊

Természetesen tudom. A politikai / civil ellenállásra gondoltam.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage
Az a baj, hogy normális érvet sem hallottam, hogy miét rossz?

A Pécs feletti bazinagy torony az nem randa? A radar ahhoz képest semmi, tehát esztétikai "kárra" nem lehet hivatkozni.

Az EM sugárzásra szintén nem, ez nagyon egyszerûen kimutatható. Teljesíményét nézzék már meg talán egy régi szovjet radarhoz képest.

Persze ezek a kétbites driodok még idáig sem jutnak el. Rájuk férne egy kis oktatás.

A legnagyobb baj, hogy hiteltelen az egész tiltakozás. Pécsen dolgozom, de nem itt élek, hanem egy szomszéd faluban. 2 éve egy kollégám gyûjtötte ezerrel az aláírásokat ellene, hogy õk most megvédik Pécset, meg ha itt radar épül, akkor az elsõ adandó alkalommal atomcsapás éri Pécset, stb.. Volt nagy felzúdulás. kardcsörgetés. Aztán a népszavazásra elment minden ötödik ember. A helyi szocik, élükön a polgármesterrekl direkt szabotálták, hogy nehogy dönteni tudjon róla a városvezetés, és módosíthassák az építési szabályzatot. Akkor úgy kívánta a helyi érdek, mert a kormánytól várták a pénzeket az EKF-re (egyébként le merem fogadni, hogy ez volt az EKF2010 feltétele a kormány részérõl.) Aztán bukott a kormány, azonnal más szelek kezdtek fújni. Hirtelen mindkét oldal aktivizálódott, hogy akkor ide aztán nem jön radar, meg csak a testünkön keresztül. Páva megörökölt egy agyonhitelezett önkormányzatot, amit neki kellene rendbetenni. Ehhez két dologra van szüksége, pénzre azonnal, és támogatásra, ha nem jönne össze. Az elsõt megoldotta, hogy államosította a vízmûvet (évi fél-egymilliárd haszon nem a franciáknál marad, hanem nála). A másodikhoz meg fel kell hergelnie a helyieket a kormány ellen. A radar nem is jöhetett volna jobbkor, most majd kimegy sátorozni egy kicsit, és máris növekszik a támogatottság.
Persze, én sem örülök neki, hogy ott lesz, de unom már a huzavonát, tegyék már le valahova, aztán kész. Inkább egyezzenek ki a kormánnyal némi plusz támogatásért, és mindenki boldog lenne. Mert a következõ választásokon már nem "Moszkva" szöveget festenek a Pécs táblára, az már biztos, de nem mindegy, ki mekkorát bukik.
Bocsánat, eredetileg a Tenkes volt kiválasztva, csak ott is már beindult a civil lobbi, meg borvidék, stb. A Tubesrõl is kitakar egy részt a Tenkes.
Molnibalage
A gond az, hogy Tubesre sem igazá. A zengõi helyszín nem véletlenül lett kiválasztva.

Hypo
oda nincs ertelme rakni

Tényleg csak kíváncsiságból kérdezem:
-ha mondjuk a Gellért-hegyre telepítenének egy bazinagy radart, Demszkáj meg a bp-i lakosság mit szólna hozzá?

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage
Túl sok kétbites driod van az országban sajnos.

Valóban, Páva már csak a személyes túléléséért politizál. Van még 3/4 éve, hogy bebiztosítsa magát a következõ választásra, és ehhez semmilyen eszköztõl sem riad már vissza, a törvényt már régóta nem tiszteli (lsd. pl. vízmû). Ezzel a kis akciójával is szerez pár radikális szavazót magának, mert megint szembeszállt a gonosszal, aki megpróbálja elpusztítani Pécset.
Érdemes egyébként beleolvasni a helyi fórumokba, ahol mindenki tiltakozik ám keményen az atomhulladék-temetõk miatt, mert akkor eljön a világvége. A gond csak az, hogy a nagy radioaktivitású hulladék gyakorlatilag a régi uránbányába kerülne vissza, ami eddig is sugárzott, de az senkit sem zavar, az meg pláne nem, hogy Pécs gyakorlatilag bányászváros volt jópár évtizedig, a lakosok 90%-a ebbõl élt. (A kis radioaktivitású meg inkább Szekszárdhoz van közel, mint Pécshez.)