Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
1. M7 (Kõröshegyi völgyhíd) +35 Mrd Ft/3 év
2. M6 (alagútrendszer) <#hehe>#hehe> +40 Mrd Ft/3(?) év
3. Megyeri híd +48 Mrd Ft/2 év
3 évre 123 Mrd Ft, évente 41 Mrd Ft.
Szent Haba-kukk
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
csak angol wikin is így fogalmaztak
"Detonation mechanism:
Magnetic influence (old models)
Active infrared (AIM-9L onwards)"
Szent Haba-kukk
Az elsõ Sidewinderek (AAM-N-7 jelöléssel még, 1951) infravörös félaktív rávezetésûek voltak, de csak a célpont mögül voltak indíthatóak, ha rálátott a célpont "forró" hajtómûvére. Az US NAVY emiatt a korlátozott használhatósága miatt döntött a félaktív radar rávezetésû változat kifejlesztése mellett. Az AIM-9C volt félaktív, fõleg az F-8 Crusader-hez használta a NAVY (a Crusader radarja nem tudta kezelni a Sparrow félaktív radaros rakétát). Az 1970-es években a Crusaderekkel együtt a C is eltûnt az US NAVY rendszerébõl, a Franciák saját rakétát használtak a Crusaderjeikhez, az USAF pedig sose rendszeresítette. Az AIM-9D/G/H (majd L/M) széria egyre jobb IR célkövetõje miatt a félaktív radaros Sidewinderek ideje lejárt, az 1980-as években már fel sem merült ha jól tudom a feltámasztása, igaz AGM-122 Sidearm néven újraépítették jó részüket mint passzív radar-gyilkos rakétát.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Szent Haba-kukk
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A V-2 robbamófejének méretei durván 2 méter hosszú, az alsó részén kb. 0,7 méter átmérõjû kúp, a tömege 738kg. Ez bõven elegendõ, hiszen elég belegondolni, hogy 155mm-es tüzérségi lövedékekbe is szereltek nukleáris robbanófejet. De még csak a legmodernebb technológia sem kell hozzá. 1953-ban az "Atomic Canon" lõtt ki egy W9-es robbanófejet (Upshot-Knothole / Grable nukleáris kísérlet), ennek kilõtt lövedéknek az átmérõje 280mm, hossza 1380 mm, tömege 364 kg, robbanóereje 15kT.
V-2 egy nukleáris robbanófejjel felszerelhetõ? Igen, minden kétséget kizáróan...
Egyszerûen szép.
Egy mai csúcskategóriás robbanófej talán beleférne. Csak ahogy írtam, akinek V-2 és SCUD van innen-onnan akkor a kitétel nem él. Nincs csúcstechnika. Tudom, hogy csak gondolatkísérlet, de mintha az vennéd alapul, hogy egy 0 szinten levõ ország beletesz egy csúcskategórás valamit.
Szerintem tehát a V-2 nem. A SCUD az a szint, ahol lehet számolni már nukleáris fejjel szerintem.
Megfelel a kitételnek, vagy sem?
Ahol a hegyvidéki területekre kell nagy mennyiségû felszerelést és embert szállítani. Afganisztánba például elég jól használható volt. 😊
Amúgy valóban komoly eszköz, de mi nem nagyon tudnánk kihasználni. Az oroszoknak vannak harcjármûveik is, amelyeket simán elszállíthat. Hasonló helyzet adott például a Németeknél, ahol a Wiesel-eket úgy tervezték meg, hogy beférjenek a Super Stallionokba...
Itt azért megjegyezném, hogy sok országban vannak olcsó könnyû helik felszerelve pct. rakétákkal, és ár/harcérték szempontból hülyére tudják verni a valódi harci heliket, hiszen egy harci heli árának harmadáért, negyedéért ugyanolyan pct. rakétákat hordozhatnak.
Közvetlen tûztámogatásra valóban kevésbé használhatóak, de páncéloselhárításra tökéletesen megfelelnek. Az US ARMY is megcsinálta az UH-60-nak azExternal Stores Support System-et, hogy vihessen 16 Hellfire-t...
Igaz persze, hogy ma már ezt a feladatot az UCAV-ok veszik át lassan a modern hadseregekben.
A másik fele pedig nem mindegy milyen felszereltségû heliket akarsz összevetni. A hazai Mi-24-eseken nincs beépített éjjellátó, ellenben a romániai IAR-330-asokhoz rendszeresítettek ilyet, és a mûszerfalat is átalakították a használatához. Nappal talán nem ér fel a Mi-24-el, de éjszaka is bevethetõ...
A Mi-28 esetén ez a képesség csak inkább jelképes volt, nem rendelkezett kialakított deszant térrel, mindössze a törzsbe lévõ "üregbe" beszállhatott szükség esetén 3-4 ember, például körbezárt csapatok kimenekítésénél. Ha jól tudom, az 1990-es évek végén ezt a képességet is megszüntették a Mi-28N-nél.
Ez csak politikai kérdés, ha az állam akarna, költhetne többet a védelmi büdzsére. Egyébként 2016-ban fut ki a Gripen program, akkor maradékáron lehetne megvásárolni õket, addig még, ha jól tudom, évente 20,8 milliárd forintba fáj a bérlet évente.
Ez megint milyen laikus megközelítés? Mindenféle ballisztikus rakétát fel lehet szerelni nukleáris robbanófejjel. A SCUD-ot is, például, de akár a V-2-õt is fel lehetett volna...
Ki ellen szánta ?
Szaud-Arábia az 1987-ben szerezte be a rakétákat, az Irak-Iráni háború idejében, akkoriban elég durva idõszak volt a térségben, és a fõ bevételi forrást jelentõ olajtankerek voltak veszélyben. Ezért gondolták úgy, hogy jó elrettentõ erõ lehet a hagyományos robbanófejû ballisztikus rakéta, amellyel "megrendszabályozhatja" azokat az országokat, amelyek a bevételi forrásait próbálják veszélyeztetni.
Vagy voltak nukleáris ambiciói a nyolcvanas évek végén amikor beszerezte a DF-3-asokat ?
Nem voltak. Sem technikai szinten nem álltak úgy, sem politikai szinten.
Kina meg miért adta el ezeket a rakétákat ,leseljtezett termékek voltak ?
Elavultak, a DF-3 az 1970-es évek elején készült típus. A DF-3A az 1980-as évek elején egy felfrissitett verzió volt, de Szaud-Arábia a régebbi DF-3-asokból kapott. Megjegyzés: A Szaudiak egyetlen DF-3-ast sem indítottak, tesztlövészet céljából sem.
Csak azért irom mert ilyen stratégiai rakétatermékeket nemigen szokott senki exportálni .
Anglia a kezdetektõl fogva amerikai SLBM-eket használ, Polaris A3 illetve késõbb Trident D4-eket. A robbanófejeket õk gyártották hozzá, de a hordozórakéta amerikai gyártmány.
Továbbra is úgy gondolom, hogy felépíthetõ egy ilyen haderõ, de nem máról holnapra. Nem véletlenül volt például olyan terv hogy évente 2 db közepes helikoptert szerzünk be, körülbelül ez a reális növekedési ütemünk ami szerintem tartható lehetne. Úgy gondolom, hogy aránylag kis lépésekben évente-kétévente átfegyverezhetõ lenne például a szárazföldi haderõ egy-egy zászlóalja, míg annak levetett fegyverzete alkalmas lehetne egy-egy tartalékos alakulat felállításához. Ez azt jelentené, hogy egy tíz éves ciklus végére a jelenlegi lövész alakulataink viszonylag korszerû fegyverzettel lehetne ellátni, és fel lehetne/kellene állítani mellettük egy önálló harckocsi zászlóaljat (leginkább használt Leopard 2-esek jöhetnének szóba, persze a felújításuk és üzembe tartásuk pénzbe kerülne) és egy tábori tûzérosztályt (szintén lehetnének használt M109-ek). Ezek mellett a beszerzések mellett nem lehetne lehetetlen tíz év alatt beszerezni 8-10 közepes és 8-12 könnyû szállító helikoptert (nagyjából évi 2 db).
A horvátok 65 millió dollárért vették a 10 db Mi-171-üket az azt jelenti, hogy egy gép kb 1,3 milliárd forint. Nem gondolom, hogy a Magyar Köztársaság költségvetésébe ne férhetne be két darab. Összehasonlításként 2009-ben Magyarország össznemzeti jövedelme 156 milliárd dollár volt azaz 31.200 milliárd forint. A magyar költségvetés kiadási oldala 2010-ben 13.500 milliárd forint. A magyar honvédelmi költségvetés 2010-ben 308 milliárd forint. Ebbe szerintem beleférhetne évente kezdetben 10-15 késõbb 15-25 milliárd forint új eszközök és fegyverzet beszerzésére, beleértve az el következendõ években összesen kb 50-60 harckocsi (szerintem leginkább használt Leopard-2-esek jöhetnének szóba), 50-100 korszerû lövészpáncélos (itt is leginkább használt Marderekkel kellene számolni, de szóba jöhetne a finnek, vagy az osztrákok kerekes lövészpáncélosai), 24-36 önjáró 155mm-es tüzérségi löveg (leginkább használt M109), 8 könnyû és 8 közepes szállító helikopter. Fontos lenne még megfelelõ csapatlégvédelem, és a meglévõ 3 repülõtér légvédelmének kialakítása. Szerintem ezek a leglényegesebb beszerzések amely finanszírozható lehetne 10 év alatt 100-200 milliárd forintból (500-1000 millió dollár).
Ezek a számok persze vitathatóak, nem vagyok közgazdász, lehet, hogy bizonyos árakat alábecsülök, és az is lehet, hogy valamelyik átváltásnál tévedtem.
TG
karosszéktábornok.blog.hu
Erre gondoltam én is, hogy mellette ha a többieket is felhoznánk, akkor kibírnánk-e fizetni. De ezt meg is válaszoltad, hogy igen. Csak lövésem nem volt mibõl mennyi kelhet egy ekkora országnak.
Sajnos nincs idõm bõvebben kifejteni, de ajánlom hasonlítsd össze Magyarország népességi, gazdasági és katonai adatait Bulgáriával, Csehországgal, Portugáliával, Szlovákiával. Szerinted õk hogyan csinálják? Ha õk megtudják csinálni, mi miért nem tudjuk?
Röviden egy ilyen helikopter park (temészetessen a meglévõ vadász erõ mellett) egy ha nem is nagy de kellõen felszerelt harckocsi zászlóaljjal és tüzérosztállyal rendelkezõ szárazföldi haderõ mellett el kell tudni tartania egy Magyarország méretû és gazdasági potenciállal rendelkezõ államnak szerintem. És ha megnézed a fent nevezett haderõket ez nem is lehetetlen. Persze ennek a haderõnek a kialakítása kb 10 évbe is beletarthat. Továbbá fontos lenne egy mûködõ képes tartalékos rendszer kialakítása elsõsorban.
TG
Ha bonyolultabban, akkor megnézném, hogy a jelenleg piacon lévõ 3 nehéz szállító helikoptert ki és mért és mire használja. Szerintem ilyen helikoptert akkor szerez be egy állam, ha jelentõs légideszant csapatokkal rendelkezik (akár nehéz fegyverzettel), és/vagy nagy kiterjedésû de szerényebb/korlátozottabb szárazföldi közlekedéssel rendelkezik, esetleg magas hegyvidékkel.
Ezek után nézd meg a vikipédiában az alkalmazókat, illetve azt, hogy ezek egy része már megvált ezektõl a technikától, vond le belõle a presztizs haderõt építõ államokat, illetve azokat akik örökölték és kényszerbõl alkalmazzák, akkor nagyjából, ha jól láttam marad Hollandia a kivétel, akirõl viszont tudjuk, hogy szeret szakosodni, illetve el tudom képzelni, hogy árvízvédelmi okok is közre játszanak abban, hogy rendszerben tartja.
Ezek után nálunk melyik feltétel indokolja a rendszeresítést? Miért pont Mi-26 és nem a két amerikai konkurense, amelyek valószínûleg ugyan drágábbak, de hosszabb távon stabilabb alkatrészellátással rendelkeznek és kedvezõbbek az üzemeltetési feltételeik (nem csak a fogyasztás számít, sõt)?
TG
Mi-26
Szent Haba-kukk
Míg az általad felsorolt eszközöket beszerzik, "reméllhetõleg" kihúzzuk még a mostani technikával 😊tisztelet a kivételnek . Vagy egy nemzetbiztonsági apparátust felállítani, hogy valaki megmondja mégis hogy lehet 0-ról felépíteni évek alatt újból az MH-t - kis észjáték, szándék és politikai akarat kérdése. Szerintem a legfontosabb része lehet, hogy mennyire konstruktiv külföldi partnereket találhatunk ehhez. Nem kell olyan busz után szaladni ami nem vesz fel 😄
Szent Haba-kukk
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)
The Mi-26 was designed as a heavy-lift helicopter intended for military and civil use. It was designed to replace the earlier Mi-6 and Mi-12 heavy lift helicopters, with a design that had twice the cabin space and payload of the Mi-6, then the world's largest and fastest production helicopter. The primary purpose was to move military equipment such as 13 metric tons (29,000 lb) amphibious armored personnel carriers, as well as move mobile ballistic missiles to remote locations after delivery by military transport planes, such as an Antonov An-22 or Ilyushin Il-76.
Ne vadd sérténsnek, de ha kérdezel valamit, akkor örülj, ha valaki válaszol és ne szapuld.
Barom.
A "taktikai" tárcserét nem tartom ésszerûnek katonáknál, max épületben, ahol egyedûl mész elöl. Szabadban minimum tûzcsoportban mozogsz, akkor meg nem tudják egymást fedezni tárcsere alatt.
Az amik szerintem "gagyi" eldobható tárakat használnak, de tudtommal ha lehetõség van rá akkor ezeket is összeszedik, vagy van dobózsák (?)-rá.
@repvez: az MH-s tártáskát még az MH sem gondolja komolyan, de ezért nem kár. Nem is látod külhonban senkin. Szerencsére.
Megérné? Gondolok arra hogy nem nagyon van légvédelmünk, tüzérségünk pc-aink. Azokat sem ártana foltozni.
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Gyerekkoromban érdekeltek a madarak, de harci sólyomról nem hallottam. Ellenben vadászsólyomról igen.
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
A középkorban betanítva vadászásra, különösen fácánok fogására használták.
Ismerj meg mindent, amit az internetes pénzkeresés titkairól tudni kell.
Szerintem az MH-nak és mondjuk egy Magyar Köztársaságnak illene lennie és egy ekkora és ilyen gazdagságú államnak fent kellene tudni tartania minimum:
-8-12 db könnyû szállító helikopter kiképzési és futár feladatokra, esetleg felfegyverezhetõ (Bell 206/OH-58, vagy Hughes 500/OH-6) az európai típusokat nem ismerem, de szerintem túl elektonizáltak egy ilyen célra és ezért túl drágák. Megjegyzem 2000-ben vontuk ki a Mi-2-eseket és érdekes módon senki sem verte a palávert, hogy milyen fontos képességek szûnnek meg, és most mivel gyakorolnak majd a helikoptervezetõk, nem úgy mint most a maradék 3-4 Albatroszunk esetén. Na mindegy. Amúgy ha az információim nem csalnak ebben lesz változás, de olyan igazi magyaros megoldással.
-12 db közepes szállító helikopter (Mi-8MT/Mi-17x) nálam ebben a kategóriában ez áll a képzeletbeli 1. 2. és 3. helyen a negyedikre bejön az UH-60. Sajnos ezek a helikopterek, pont a kiképzõgépek hiányában sokkal jobban fogyasztják az üzemidejüket, mint az indokolt lenne, és ezért hadrafoghatóságuk alacsonyabb a szerintem elvárhatónál.
-8 db harci helikopter
Mûködõképes Mi-24 éjszakai harcképességgel, de nem számolnák fegyverzetcserével. Szerintem ez a legminimálisabb korszerûsítés, de ennél többet beleölni nem érdemes. Akármennyire is a legkedvesebb gépen csak rövid távon számolnák vele, hosszabb távon használt AH-64 (akár még egy A típus is szóba jöhetne ha segélyként kapnánk, nem ragaszkodnák a Longbowhoz feltétlenül).
Hosszabb távon nem számolnák orosz technikával (akármennyire is a szívem csücske) mivel NATO tagok vagyunk és erõs üzemidõkorlátokkal rendelkeznek, ez alól kivétel a Mi-8MT/Mi-17x. Szerintem ma a piacon a legkedvezõbb áron és a legkedvezõbb üzemeltetési feltételekkel amerikai helikoptereket lehet beszerezni, ezért hosszabb távon ezekkel számolnák, viszont szerintem teljesen felesleges arról álmodni, ezek legújabb változatáról.
Alapvetõen nem értek egyet azokkal akik, az MH-t olyan csúcstechnika leküzdésére akarják felkészíteni ami semelyik mostani, vagy esetleges jövõbeli potenciális ellenfelünknek nincs.
TG
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
A harci sólymok hadrendbe állításával nem kellene se Gripen, se radar állomás. Re remélem elég környezetbarát megoldás?
Ismerj meg mindent, amit az internetes pénzkeresés titkairól tudni kell.
" Az újabb heliken meg körkörösen figyelõ IR szenzorok is vannak, vagy legalább tervezve vannak."
Pont ezért írtam , legalább egy modernebb IR érzékelõ, nem ártana vagy valami. A longbow radaroknak vannak azért olcsóbb alternatívái ld. Arbatel, vagy kínai változat. Egy olcsó "használtas" blackhawkon tûz-detektoron kívül más nemigen lehet .
Szent Haba-kukk
A fenyegetettség felderítést meg nem értem. Minden jenki helin - még az õsrégi Mi-24-en is - van RWR. Az újabb heliken meg körkörösen figyelõ IR szenzorok is vannak, vagy legalább tervezve vannak.
A szállító helire hiába rakhatsz fegyvert, meg sem közelíti a harcértékét egy igazi harci helinek. A páncélzatuk meg 0 vagy szinte nulla.
Plusz még gyorsabb újratöltés, ha 2 vagy több tár van egymáshoz rögzítve, nyúlkálni sem kell. Ha két tár van rögzítve a fegyverhez az még nem is olyan nagy plusz tömeg.
Hadi alkalmazásra sztem azért alkalmatlan, mert egyetlen vetõdés egy sáros, mocskos terepen már tuti eltömíti az egészet, aztán rángathatod ki kínok árán a tárat tûzharc közben. Extrém nedves, havas és sivatagos terepen detto meghal az egész szerkezet, városi harcra talán oké, meg rambóknak is, akiket nem fedez senki újratöltés közben. Megmondom õszintén ez elég valószerûtlen szitu.
Szent Haba-kukk