Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Punker
Elkezdõdött a 2012-es DoD költségvetés faragása:

-Az F-35B takaréklángra kerül, két év "próbaidõt" kap, az USMC F/A-18C/D gépeit felújítják, és E/F-eket is kapnak, hogy további csúszást, esetleg kaszát túlélje a légierejük. Arról nem szól a fáma, hogy az AV-8B gépekkel így mi lesz.
-Az EFV (az USMC szupergyors partraszálló kétélû harcjármûve) végleg kaszát kapott, az AAV-ket felújítják helyette.
-Az US ARMY SLAMRAAM programja is kukába került.
-Az FCS Non-Line of Sight Launch System (egy kis méretû preciziós rakéta-rendszer) is mellé került.
-Az US ARMY 27'000, az USMC 20'000 katonával lesz karcsúbb 2015-re. Ez azért nagy hír, mert eddig az Iraki jelenlét miatt éppenséggel létszámgondokkal küzdöttek, és agresszíven toboroztak.

Mit kapnak viszont:
-Az USAF F-15A/C gépei mindegyike AESA radart kap.
-Még több MQ-9 Reaper UCAV-ot.
-Egy új nagy hatótávú nukleáris bombázó gépet, amely "opcionálisan személyzettel ellátható" lesz. Ez feltehetõen a B-1B-ket válthatja (a B-52-esek még sokáig húzzák, de a Bone-ok legfeljebb 2020-2025-ig).
-Felújítják az Abramsokat, Bradleykat és a Strykereket.
-Gyorsítanak az US ARMY UAV programján, mint a Grey Eagle-n.
-Kapnak további MC-12 felderítõ gépeket.
-Több pénzt kap az öngyilkosság-megelõzõ program (az elmúlt pár év egyre rosszabb statisztikái miatt)
-Az USMC Irakban és Afganisztánban elhasználódott eszközeit lecserélik.
-Pénz az LCS beszerzésre, egy új romboló-osztály (? talán az Aerligh Burke Flight III.-ról beszélnek?) illetve új ellátó és óceongráfiai hajó-osztály.
-150 F/A-18C/D-t felújítanak.
-Felgyorsítják az UCAV programrot (feltehetõen az X-47-rõl van szó).

A terv 553 milliárd dolláros DoD költségvetés 2012-re, ami jelentõs visszavágást jelent. Úgy tûnik az USA védelmi minisztériuma is elkezdte meghúzni a nadrágszíjat.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

[NST]Cifu
NanoEye, avagy egy alig 20kg-os mikro-kémmûhold, 1 méter alatti ("submeter") felbontással. Az alacsony költségek miatt egy átlagos hordozórakéta segítségével akár több tucatnyi is indítható, és szinte "folyamatos", teljes lefedettséget lehet biztosítani ~100 mûholddal. Itt a kémmûholdak jövõje?

Nano Eye

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

mijki
Erre én is rájöttem. :)

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

2 mp....jobb egér ,tulajdonságok:P

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Firefly bármely irányból átütötte a Tiger I-et nem kellett trükközni.

Dulce bellum inexpertis. Erasmus

Hát elméletileg oldalról-hátulról akadálynélkül ellehetett kapni firfly-al a tigrist. Ha jól tudom, az ott harcoló kanadai alakulatnak aznap sikeres napja volt, s 10+ harckocsit semmisítettek meg. Szóval én lehetségesnek tartom a firefly verziót.
szabii98
A Discovery Worldon volt egy mûsor, ahol errõl beszéltek, a Kanadai Shermanoknak( Sherbrooke-ok ) volt a legnagyobb esélyük, de a tank roncs mellett egy Typhoon rakéta volt, ezért ez a két feltételezés van

I met God. She's black

Szerintem vadászbombázó. Ha hinni lehet a korabeli jelentéseknek (és Földinek), akkor a motorháztetõ volt kilyukasztva felülrõl.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Willenbrock
Ez a legismertebb kép róla nem nehéz felismerni :)
Egyébként egyértelmû már hogyan pusztult el a tigrise? Több verzióról lehetett olvasni,leggyakrabban arról írnak hogy vadászbombázók semmisítették meg a Falais-i katlanban,de máshol azt írták Sherman Firefly-ok voltak.

köszi, pedig pont hordozón is láttam
mijki
8 perc alatt. Szép volt, gratula. :)

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

Michael Wittman

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

mijki
Ááá, pont ilyenre gondoltam, köszönöm szépen. :)

mijki
Ez a tigris tank meggyalázása.

Ez már inkább. :D

És egy kis találós kérdés. Ki volt Õ? :)

Molnibalage
Van kézileg trimmelik ki, de a modern FCS tudommal alapból kompenzál ilyen hatásokat. Vagy nem.

Az ilyen konfig akkor problémás, ha nagy állásszögel repülsz, fõleg oldalszálben. Tehát leszállásnál és mondjuk manõverezõ légharcban.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ha aszimetrikus konfiggal repül egy vadász, azt kompenzálnia kell a fedélzeti rendszernek? Pl Horneteket látok sokat a törzs alatt egy pótossal és a jobb szárny alatt egyel.
talán a SprutSD állhat legközelebb ahoz amit keresel? http://en.wikipedia.org/wiki/Sprut-sd

Mindösszesen 24 van rendszerben, vmi miatt ezután lelötték a programot.

Lánctalpas fanoknak:
mijki
Igen, valami ilyesmire gondoltam, csak lánctalpakkal. :)

Szerintem a francia ECR-90 van talán a legközelebb ahhoz, amire gondolsz.
http://en.wikipedia.org/wiki/ERC_90
[NST]Cifu
Ettõl függetlenül a mai világban amiket írt (konvojkíséret, járõrözés, stb.) kifejezetten harcjármû nincs. Vannak felderítõ jármûvek, mint a Bradley M3 vagy a Scorpion. Vannak olyan könnyû harcjármûvek, amik azért könnyûek, mert légideszantra tervezték õket, lásd Wiesel család vagy a BMD- család illetve a Sprut-SzD.

Az általa említett feladatkör az, amire "általánosan" használják az APC-ket, IFV-ket. Egy konvoj kíséretébe ott van 2-3 Stryker ICV, amin nem stabilizált géppuska van, esetleg egy Stryker MGS (105mm-es ágyúval), de az meg tûztámogató jármû, vagy Stryker ATGM (TOW rakétás páncélvadász).

Manapság könnyû páncélosokra van kereslet?

Sztem nincs vagy legalábbis nem nagy. Ha mégis akkor szvsz az már nem számít védettség szempontjából könnyûnek. Akinek kellett ilyen az már bevásárolt (pl.FV100-asokat nemcsak angolok bikázgatják fölfele, láncos technikánál gondolom könnyebb ez, mint a hangya aránylag többet bír akár a mi BTR-ünk )
Cv90120-asoknak is hogy eladhatóbb legyen javítják a védettségét. Anders már alapból nehezebbre kalibrált. K-21 úszóképes (friss nemrég kellett még korrigálni rajta gyárilag). nem tolonganak momentán egyikért sem. Ritka a nagybevásárlás, nem lehet elõre megmondani, megaztán a politikusok... Ahol komolyan veszik a hadseregüket ott van minden (8x8,láncos nemcsak egyszem platform), oda beférhet valami, de nemakármilyenek az elvárások azzal számolni kell manapság. Humwee és Stryker -kerekes- kategóriában pedig kifejezetten nagy már a tülekedés. A nyugati persze még mindig drága, ott belekalkulálják a bürokrácia költségeit is.
Svéd SEP-nek volt egy protó konténeres-lánctalpas-elektromos verziója. PR-ja pedig hogy könnyû és drága. A brazil EE-9/18 "programnak" sincs klasszikus folytatása, inkább vásárolják leo1-seket, új 6x6 iveco apc-ket. Õk viszont nem expedícióznak. szó volt róla hogy az ee-t4 ogum alapjára (+görgõk)120mm? löveget felteszik. Egy ideje nem hallottam róla.
lövészpáncélos szerepkörben vsz hatékonyabb a lánctalpas konstrukció (RIP BMP) - 2 kerekes ifv-t talán megér <#awink> kiegészülve egy valamirevaló sereggel

Szent Haba-kukk

Felderítõk, de valóban mind könnyû páncélos.
Szerintem egyébként könnyûpáncélosra akart kérdezni, nem könnyû páncélosra.
[NST]Cifu
Könnyû páncélosnál olyanra gondoltam mint pl.: M24 Chaffee, Sdkfz. 234 Puma, FV101 Scorpion.

Ezek mind felderítõ jármûvek. :)

Köszönöm!

http://totalcar.hu/magazin/hirek/2011/10/11/elkeszult_a_takarekos_harcjarmu/

Zöldülnek, zöldülnek :-)
Mivel a modern hadviselés a logisztikáról szól, csodálkozom,hogy ez csak most jött elõ. Az Abramms dízelmotoros átalakítását is lelõtték, pedig felezte volna az üzemanyagigényt.
"Tudtok valami jó leírást adni a 18.-19. századi hadviselésrõl?"

Bernard Cornwell: Sharpe könyvsorozat. Jó kis regények, sokat boncolgatja a korabeli hadviselést, és sok érdekes csatát leír valós adatok alapján (pl.:Assaye, Fuentes D'onoro, Porto, Talavera, Vittoria, Waterloo). A regény végén mindíg leírja azt is, hogy miben tért el a valóságtól.
Kedvencem Talaveránál, mikor a spanyol hadsereg leadott egy sortüzet a franciákra, amitõl saját maguk (a spanyolok) úgy megijedtek, hogy megfutottak a csatából :-)

A másik jó könyv a témáról (Sir) john Keegan: A csata arca. Ez inkább tudományosan, írja le a résztvevõk szemszögébõl, visszaemlékezések alapján.
mijki
Könnyû páncélosnál olyanra gondoltam mint pl.: M24 Chaffee, Sdkfz. 234 Puma, FV101 Scorpion.

Vagyis egy gyors, jó terepmászó képességû, erõs fegyverzettel ellátott könnyû harckocsira.

Mért bõgtek le a Strykerek? APC-nek kell használni nem IFV-nek és nincs gond. Nem?
[NST]Cifu
Állandóan használják, azért az US ARMY haderejének bõ harmadát már a Stryker Brigade-k adják.

[NST]Cifu
Attól függ, mekkora IED-nek. Volt olyan IED, ami harckocsit tett padlóra. A Stryker IED túlélõ képessége egyébként jobb, mint a Bradley-é (a test kiképzése miatt).

[NST]Cifu
Mit értesz "könnyû páncélos" alatt? A Wiesel is könnyû páncélos, de azért, mert légideszant jármû. Egy Dingo is "könnyû páncélos", ha úgy vesszük, fõleg ha fegyvertornya is van. Felderítésre ott van a Fennek például.

Ha aknát telepíteni nem is de egyéb feladatok megoldására használható volna AUV itthon is - elöregedõ ez+az talán kiváltható . nem igazán konyítok hozzá , megin elkéne olvasnom Cifu miket is írt ezekrõl a cumókról , de persze nem találom a címe híjján, pedig volt valami.

http://www.gavia.is/Products/Gavia-Defence/Defence-Applications/

Made in Izland

Szent Haba-kukk

Remélem,hogy ez a kérdés még ide tartozik:
Tudtok valami jó leírást adni a 18.-19. századi hadviselésrõl(francia forradalom,napóleoni háborúk)? Kíváncsi vagyok az alkalmazott taktikákra,stratégiákra,fegyvernemekre(és azok használatára),haditechnikára,satöbbi.
Köszi elõre is!:)

Molnibalage
http://www.youtube.com/v/MugfnTrTgjw&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Punker
Stryker-eket átvitték afganisztánba? vagy az iraki bukés után lemondtak róluk?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

ITT

(Liveleak-rõl miért nem lehet videót beszúrni?)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

IED-tõl függ.

Gyakran még egy Abrams is repül tõle:

Hát igen az Nestin MS-25 nem az a kifejezett hadihajó, aknamentesítésre meg telepítésre való. Egyébként néhány AN-2-es aknásznaszádot modernizáltak Volvo motorokkal, megnövelt kormányállással.

Egyébkén PAV-4 (full hangerõn ajánlott!!!)
http://www.youtube.com/v/MKh-RkbYRcE&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB
mijki
És például a Bradley-k és a Stryker-ek ellenállnak az IED-nek?

Szia!
Na, ha sokat olvastál akkor találkozhattál a balatonfüredi hajógyár nevével. A II. v.h. éveiben itt építették a PAM-okat (páncélozott aknász motorcsónak). A tervezett 8-ból csak kettõt fejeztek be(PAM 21 és PAM 22)Nem tudok róla hogy harcba bevetették volna-e õket. Egyik félkész egységbõl lett a mai is használt SZIKRA.
Punker
van hely bõven elférnek, ha olyan a helyzet nem azokat küldik.

mijki
De hát mégis tele van Humvee-val, meg mindenféle könnyû jármûvel a sivatag.

Punker
IED-ek korában a könnyû = öngyilkosság

mijki
Manapság könnyû páncélosokra van kereslet? A konvojokat kísérni, védeni, járõrözni, harcolni gyalogság ellen? Vagy jók a Humvee-k, Stryker-ek?

Animefox
Köszi srácok

[NST]Cifu

Punker
keress rá a 2009-es átkelési gyakorlatra.

http://honvedelem.hu/media/item/204/bevetesi-irany-2009-pontonhid-osszeallitasa-es-uzemeltetese

mijki
Nem tudom, hogy ezt ismeritek-e, de érdegesnek tûnik.

Animefox
És folyón hogyan tudunk átkelni? Van valami hidász alakulat vagy ponton építõk? Komp átkelés? Ha jól emlékszem debrecenben kis koromban felmásztam egy olyan lánctalpas platós tankra amin hátul voltak csavarok