Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Aknamentesítõ cucc. Egy vonalon hatástalanítja az aknákat. Léteznek ennek nagytesói is. Látható, hogy azért kerítéseket és kisebb falakat is vígan átrobbant vele az ember.

Most esik le, hogy nem tudom ezek ango nevét, így nem tudok ilyen videót linkelni. A HTKA-n nem rég linkelték ezeket valahol.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

1.32-nél milyen eszköz látható és mi lenne a célja?

Köszönöm szépen!
Nem is értettem miért érte volna meg kifejleszteni.
[NST]Cifu
1.: Nem carrier (repülõgép-hordozó), hanem a Zumwalt-osztályra (DD-21, majd DD(X), végül DDG-1000).
2.: A technológiai mokok miatt elõször elhalasztották (a Zumwaltok 155mm-es löveget kapnak), majd idén le is állították a programot.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
A Sea Fury vonást felismertem. :)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Kösz a linket :]

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

A-1 Skyraider szerintem :)
Kár, pedig jól néz ki.

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

Volt Douglas Skyraider légcsavaros gázturbinával, de elég ronda volt szerencsétlen.

Ez fantáziagép, itt az alkotója:
http://www.gregplummer.com/planes/planes.html

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Molnibalage
Nekem fantáziagépnek tûnik. Ausztrál felségjelzés van rajta.
Itt mégsincs sehol.

A gép egy F-84 és háború végi légcsavaros gép keveréke - aminek a neve nem ugrik be - de a szárny alatt levõ ALQ-131 és GBU-10 teljessé teszik a sci-fit.

Sziasztok
A lent belinkelt kép egy makettrõl készült, valaki megtudná mondani hogy ez milyen típusú gép? Sehol sem találtam róla infót, de szívesen utána olvasnék...már ha létezõ és nem csak fantázia gép.

Dél- afrikaiak csinálják,náluk el fog férni.

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Régebben olvastam hogy egy carrier vesselre terveznek egy rail gunt. Terv szerint kb 2020-ra készülne el. Erröl van valami ujdonsáf?

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

[NST]Cifu
Mert a Gripen AMRAAM integrációja korántsem haladt olyan jól. Talán emlékszel, hogy a JAS-39A/B gépeken úgy 2000 körülig nem nagyon láthattál éles AMRAAM-ot, helyette csodás képeket csináltak, 6db Sidewinder rakétával...

Molnibalage
Más. Miért költöttek pénzt a svédek a Viggenek AMRAAM integrációjára, mikor jöttek a Gripenek? Aztán 10 év sem telt el és dobták ki õket.

[NST]Cifu
Igen, a SWIP-en átesettek.

Molnibalage
Mert ezen a képen HARM van. Makett lenne? Ahhoz képest elég viseltes.

Molnibalage
Ez alapján nem tiszta. Az A-6E gépek egy része megkapta valaha a HARM-ot?

Ha már Fantomozunk:

http://www.youtube.com/v/kwNfXDLtw4o&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Englisül nem értõknek is ajánlott a képek miatt.
Molnibalage
Ja, és nem egy típussal váltották volna. Az USAF RF-4 az nem ugyanaz lett volna, mint az navalizált. Ismerõs még az F-111B buktája? Ezek után nemigen vállalkozott arra, hogy egyazon platformból legyen USAF és Navy változat is. Hornetbõl is lehetett volna könnyített és nagyobb teljesítményû USAF gép, de eszük ágában sem volt F-16 helyett azt venni...

Molnibalage
Minek váltottak le volna szinte új gépeket? Az A-5 alig tíz éves volt és az átalakított felderítõ keresztes lovagok sem voltak öregebbek. Olyan ez, mintha az F-35-tel akarnád leváltani az F-22-est...

Én még mindig azt mondom, hogy az akkori felderítõket válthatták volna ki 1 típussal.
Molnibalage
Már akkor is két felderítõ volt nem? Minek kellett volna egy harmadik? Továbbra sem értelek. Lefutott dolog volt, hogy nem kell a Navy-nek felderítõ F-4.

Ulvar
Érdekes dolog a politika.

Japánt gazdaságilag is elakarták törölni. Lényegében egy hatalmas mezõgazdasági területté akarták az egész részt nyilvánítani, semmiféle ipar nem létesülhetett volna Japánban. Ehhez képest a 80-as 90-es években technológiailag legfejlettebb/legmodernebb országává vált. Robot technikában nem kicsit elõre járnak.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Én arra gondoltam, hogy a 70-es évek elején szerezhették volna be õket.
Molnibalage
Igen, ez lett az F-14. Az F-4-es a '80-as években minden volt már csak nem elterjedõ. Az F-4N és S gépeken 1982 és 1986 magasságban kivonta a US Navy. Minek kellett volna nekik egy másik F-4...?

"Van egy (két) megfelelõ típus rendszerben, minek vegyenek új gépeket, ha a meglévõkkel is meg tudják oldani a harctéri felderítést?"

Hát legalább 2 típus helyett lehetett volna üzemeltetni 1-et, ami ráadásul kompatibilis az éppen rohamos sebességgel elterjedõ f-4-es szériával.

Érdekes ez a japán mentalítás, nekem az jutott róla eszembe, amit a volt tengelyhatalmak csináltak az I VH lezárását követõen... :)
[NST]Cifu
Én a helyükben kiváltottam volna az RF-4-essel, de persze biztosan volt valami oka annak, hogy elutasították, s csak a Marine állította rendszerbe.

Van egy (két) megfelelõ típus rendszerben, minek vegyenek új gépeket, ha a meglévõkkel is meg tudják oldani a harctéri felderítést?

Amúgy a vietnámi háború kapcsán lehet-e említeni a japán haderõ bármilyen részvételét/cselekedetét?

A haderõ nem vett részt semmilyen formában a háborúban.

Ugyan tudom, hogy tiltja az alkotmányuk*, de hátha...

Ez a tipikus példája a politikusi, és politikusi vénával megvert katonai sz@rkeverésnek.

1947-ben az új japán alkotmány megalkotásakor az alkotmány 9. cikkeje kikötötte, hogy Japán a békés ország kíván maradni, és tartózkodik mindennemû erõszaktól, továbbá nem tarthat fent semmiféle hadsereget.

Ezt a cikkejt McArthurnak, Japán kvázi kormányzójának köszönhetik, aki úgy anblokk azon a véleményen volt, hogy Japánnak semmiféle hadserege ne legyen.

Ez nagyon szép és jó volt, egészen az 1950-es évekig. Akkor történt ugyanis két dolog.

1.: A Kínai polgárháború megfordult, és létrejött a Kínai Népköztársaság. Ezzel az Egyesült Államok gyakorlatilag közvetlen komolyabb katonai szövetséges nélkül maradt a Csendes-Óceáni régióban (az ANZAC-ot nem tekintették annak).
2.: Kitört a Koreai-háború, és oda vezényelték a teljes Japánban állomásozó amerikai haderõt. Ezzel gyakorlatilag Japán védtelen maradt.

A fenti két okból kifolyólag elõször egy "rendõri" erõt hoztak létre amerikai segítséggel, amelynél kínosan ûgyeltek arra, nehogy katonai jellege legyen. A páncélozott csapatszállító például "különleges célú jármû" lett.

1954-tõl pedig hivatalosan is létrehozták a Japán Önvédelmi erõket. Ez nagyon ügyesen megfogalmazva nem sérti a 9. cikkejt, de esszenciájában akkor fricskát mutat neki, hogy gyakorlatilag WC papírnak is gyenge lesz tõle az egész alkotmány. Ugyanis a leírtak szerint semmiféle hadsereget nem hozhat létre japán. Ehhez képest ugye övék a világ egyik legerõsebb haditengerészete, és légierõ valamint szárazföldi haderõ tekintetében is ott van a szeren.

Még mindig tiltja az alkotmányuk?

Igen. Tovább tágították a jogköröket, köszönhetõen annak, hogy Japán katonák mentek Afganisztánba, hivatalosan nem katonai céllal.

Molnibalage
Minek kell kiváltani? Az RA-5 véleményen szerint jobb volt, mert szimplán nagyobb volt a hatótávja és rendelkezésre állt. Az RF-4 százazföldrõl tudott csak üzemelni. Minek fejlesztettek volna ki miniális mennyiségû navalizált gépet? A TARPS konténer mellett meg felesleges volt a gép végkép..

Engem inkább az foglalkoztat, hogy az F-14 gépek vittek el légiharc rakétát a konténer mellett. Persze ilyenkor csak a szárnytartók maradtak meg, a CL pontok nem.

"Az USN-nek ott volt a RF-8A Crusader és a RA-5C Vigilante, miért kellett volna még egy fe3lderítõ gép?"

Én a helyükben kiváltottam volna az RF-4-essel, de persze biztosan volt valami oka annak, hogy elutasították, s csak a Marine állította rendszerbe.

Amúgy a vietnámi háború kapcsán lehet-e említeni a japán haderõ bármilyen részvételét/cselekedetét? Ugyan tudom, hogy tiltja az alkotmányuk*, de hátha...

*: Még mindig tiltja az alkotmányuk?
[NST]Cifu
Passz, a sima optikai "gömb" a kisebb UAV-okon 3-5kg körüli szokott lenni (itt egy példa, ilyen 40-50kg-os modul már általában a nagyobb méretû, magasan repülõ gépeken szokott lenni (itt meg egy ilyesmi brossúrája).

mi abban az olyan sok?

[NST]Cifu
Üres tömeg: 110kg, MTOW: 200kg. Szóval igen, ez az üzemanyaggal együtt. A törzs alatti optikai modul amúgy 50kg-ot nyom.

Molnibalage
Én is csak lestem az arányokon. Peresze lehet, hogy a 110 kg az üres teheré és a 90 kg-ban benne van az üzamyag. Úgy más lenne a leányzó fekvése.

"110kg-os) távirányítású felderítõ helikopter, ami hozzávetõleg 90kg hasznos terhet vihet"

Hmm, nem is rossz arány. Szine má' gyanus, nem? ;)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

[NST]Cifu
Yah, a 4 rémlet a 90 akkor költõi túlzás, most utánanézve 19 igazolt légi gyõzelme volt a Crusadernek. Szóval 19-bõl négy volt gépágyúval.

Molnibalage
Meg az F-14 TARPS konténerral. Az RA-5 és RF-8 a '80-as évek elején kukázódtak.

A Crusaderek összesen 20 légigyõzelmet értek el.9. oldal.

Szép is lett volna, ha ezzel érték el volna a légigyõzelmek felét. Egy táblázat is mellékelve van a cikk alatt az összes ismert légigyõzelemmel. (Több forrásból hoztam össze.)

[NST]Cifu
Amúgy miért nem volt RF-4-es orra a tengerészeti gépeknek?

Az USN-nek ott volt a RF-8A Crusader és a RA-5C Vigilante, miért kellett volna még egy fe3lderítõ gép?

iért csak a szárazföldi F-4F és E kapta meg a hosszabbított orrot?

Az USAF tartott csak igényt rá. Pardon, vagyis nem. Az USMC-nek is volt ilyenje, az RF-4B.

Miért hagyták ki (megint...) a gépágyú beépítését?

Mert nem látták értelmét. A légi harcban a használhatóságát megkérdõjelezték. Példának az F-8 Crusadert szokták felhozni, Vietnamban a Crusaderek kilencvenpár légi gyõzelmet értek el, ebbõl mindössze négyet gépágyúval, a maradékot mind Sidewinderrel. Az USN pedig a közvetlen légi támogatásra nem tartotta megfelelõnek a gépágyút.

Köszönöm szépen! Amúgy miért nem volt RF-4-es orra a tengerészeti gépeknek? Miért csak a szárazföldi F-4F és E kapta meg a hosszabbított orrot? Miért hagyták ki (megint...) a gépágyú beépítését?
[NST]Cifu
Nem, gépágyú az nem volt egy USN vagy USMC gépen se.

Molnibalage
Egyiken sem volt gépágyú. Vagy igen?

[NST]Cifu
Az F-4E-hez hasonló képességû gép, új hajtómû, plusz egy törzstartály, megerõsített sárkány és futómû, Martin-Baker Mk.7 katapultülés, AN/AWG-10 tûzvezetõ rendszer AN/APG-59 radarral, AN/AJB-7 bombavetõ rendszer, AN/ASW-25 adatkapcsolat a hordozókon való leszálláshoz, AN/APR-32 RWR.

pajti
Köszi :) Jó kis cucc

[NST]Cifu
Egy Schiebel Camcopter, kis méretû (~3,1 méter hosszú és 110kg-os) távirányítású felderítõ helikopter, ami hozzávetõleg 90kg hasznos terhet vihet. Elsõ sorban felderítsére használják, de elviekben két kis méretû rakétával is felfegyverezhetõ.

Amúgy mi a különbség az f-4N és az f-4J között?
Jah,<#falbav> lemaradt hogy 73-tól állt szolgálatba az N.
A híres "Showtime 100" pl. egy J volt. Mondjuk lehet vitázni, hogy ki meddig számolja a vietnami háborút, de tény a hivatalos befejezéséig az F-14-es is bevetésre került, igaz csak 1x, ha jól emlékszem.
Molnibalage
N és a J is odaért idõben? Lin I/II alatt használták õket?