Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Mint valami szteroidos pcvadász.
Vajh milyen megfontolásból maradhatott ott? Mer' az eredeti funkciójára való használatot valahogy nem tudom elképzelni.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Kuba viszont T-34-esekre szerelt D-30-asokat:
[center]

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Igazából nem tudom elhinni, hogy egy T-72-es fentartása olyan hú de sok lenne (ha csak a teknõvel számolok, gyak mint egy hk vontató vagy mint iskola tank).
Szent Haba-kukk
Ok, ezek túl bonyolultak. Akkor olyasmivel lehetne próbálkozni, hogy a meglévõ rengeteg T-72-es alvázra ráapplikáljuk a D-20-asokat. Whaoo, önjáró löveg, egyszerû, nagyszerû (miért vontuk ki akkor a Gvozdgyikákat?).
Ok, a lánctalp rossz, bûnös, levele. Akkor szereljük teherautókra, elviekben azt még gyártuk is, nemdebár? Máshol mûködik, tudod, a saját szememmel láttam.
Nem, ez nem igazi elõrelépés, elismerem. De legalább ad egy pluszt a fejlesztõ / karbantartó / gyártó háttérnek, amin el tud vegetálni. Aztán ha ránk borul a bili, akkor nem nulláról indul majd a tészta...
A külföldi vágások okai között az is lehetett hogy Usába kitalálták helyette az NLOS-LS-t /amit ugyancsak elvágtak - ez divatos megfogalmazásnak tûnik, semmi egyéb kézzelfogható :) /, ha jól tudom az EFOGM-nál a hatotávot vmivel rövidebbre tervezték. Az eu projekt buktában tényleg bennevan hogy 60km sok, ilyen alkalmazáshoz nem való . Ha vmi hátrányát tényleg ki lehet emelni az hogy relative lassú (japonál pl. nem láttam sebességet), de azért kb.800mm RHA csak benne van 20+ km-rõl, és nem is feltétlen közvetlen irányzással. Nyugaton lehúzták mert tudnak jobbat -kérdés itt az volt hogy mi tudnánk-e jobbat ? <#lama>#lama> - én se arra értem a picsogást hogy mindenvivõ a cucc , hanem hogy ne legyen márazér figyelmen kivûl hagyva - mert azért ez is egy tendencia - asszem a <#kocsog>#kocsog> Bumar-jukkal szoktak amúgy riogatni - aztán a végén kiderül hogy ezeket is közös MH büdzsébõl szponzorálták/rendelünk is belõle/ és hülyék vagyunk úh.kuss legyen. APS-sel gondolom jó %-ban háríthatók lennének ha egyáltalán létezne .
Ha mûszaki-hadi-iparbõvítésre szánnák a kivont pénzeket, az lenne egyedül elfogadható válasz. de ahogy nézem az alábbi hsz-eket mi nem villoghatunk tkp. semmivel . talán az emberkereskedõ munkaközvetítõink, az igen... off:Suzuki gyárban most hogy fizetnek munkásér nem tudja vki ? mert ha ott is sehogy,akkor az egész hóbelebancnak a világon semmi értelme
Szent Haba-kukk
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ez az elv. A gyakorlat az, hogy nem nagyon sorakoznak az optikai-kábel irányítású rakéták a sorban. A Wiki-n is ott van a nagy európai üdvöske, a Polyphem program, amely másfél méter mélyen állt bele a földbe. Nincs ott viszont a MGM-157 EFOGM, amely az amerikai megfelelõje lett volna, és 2002-ben azt is lelõtték. Az egyetlen olyan rendszer, ami ezt az elvet használja a japán Type-96/ATM-4, és állítólag ilyen elven mûködik az ATM-6 is.
A fõ gond szerintem az, hogy korántsem jelent akkora megtakarítást, mint amekkora hátrányt jelent, hogy az indító jármû korlátozva van mozgásban (a japán ATM-4 rövid hatótávolságú rendszer, és nem frontvonalbeli, mind az ATM-4, mind az ATM-6 alapvetõen egyhelyben áll, amíg a rakéta be nem csapódik). Gondolj bele, hogy a Polyphem-S esetén 60km-es hatótávval gondolkodtak, hajóról való indítás esetén. 180m/s sebesség esetén ez 333 másodpercet jelent. Számoljunk csak 300-al, vagyis 5 percel. A hajó haladjon 10 csomóval (18,16km/h), ez annyit tesz, hogy hozzávetõleg 1,5km-et tesz meg, amíg a rakéta becsapódik! Ha a hajó megfordul például, és távolodoik a céltól, akkor rövid úton õ maga tépi el a kábelt - hacsak az indítóállvány nem képes a kábelt utánaengedni.
Egyszóval korántsem olyan egyszerû ez...
http://en.wikipedia.org/wiki/ALAS_missile
Szent Haba-kukk
Na meg a francia krémes habja. Nem tudom hol olvastam, hogy egyes helyeken már csak akkor kaptál melót bármire, ha visszaadtál a megrendelésbõl pénzt. Valamelyik vállalkozó tolta fel õket, mert már õ nem bírta a dolgot. :-(
kis töltelék...
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
A meghajtás részét nem minden felszállás elött nézik át csavarrol csavarra. Az orosz terminologiában 25 reporánként, de az amcsi ha jol tudom akkor állapot szerint üzemeltet, tehát ha nem lát hibát akkor nem nyul hozzá.
Ezt egyszerü reptechnikai hiba is okozhatta, és azt sem tudjuk hogy mi volt a függesztményben lehet tulterhelte a masinát.
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
De nagyon nehéz az ilyesmit lenyomni a lakosság torkán,fõleg itt,és úgy hogy igazából nincs reális veszély/fenyegetés,amit mindenki érezne.
sajnos ez van a "jó" haderõre még várni kell...
A pénz?én nem tudhatom.
De vannak akik tudják a választ,a seregben már régen is pazarlás volt,akkor is amikor én szolgáltam.
Néha elcsodálkoztam.
Nem semmi.
1. Hogyan szakadt le? Ekkora fáradásos jellegû (?) hibát nem kiszúrni elég durva dolog.
2. Túlélte legalább az fickó a zuhanást.
3. Szerencsétlen még le is borítják.
4. Ezek után még mozogtak a végtagjai.
Jöhetne a sok de,de ,de ahogy te szoktad :)
De nem nulláról indultak,de háborítatlanul dolgozhattak,de szinte korlátlan nyersanyag és munkaerõ állt rendelkezésre,stb.
Igazán jó példa egy olyan ország lett volna amely tényleg a nulláról indult.
-akkor éppen egy világháború volt,
-valamelyest nagyobb az USA 1940-es lakossága, mint a mienk,
-ebbõl következik, hogy lóvé is több jutott mindenre.
A pénzügyi résszel viszont maximálisan egyetértek, halvány fogalmam sincs, hová tûnik az a rengeteg zseton. Illetve sejtésem van, de nem publikus...<#action>#action> (szmájli nem neked szól!)
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
Ne felejtsd el, hogy a számba jöhetõ ellenséges erõk jó eséllyel szintén sorállományúak voltak, még a Bundeswehr egy része is (persze nem akarok egyenlõségjelet tenni...)
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
Kicsit cizelláltabb kritikát jó néven veszek, de ez így kevés.
A másik példa meg arra jó, hogy a z MH mindig mindig teljesít, mikor nincs is semmilye. Semmilye sincs, de mégis mindenre kell a pénz...
Errõl ez a vicc jut eszemben.
A kommunizmus 7 csodája:
1 - mindenkinek volt munkája
2 - mindenkinek volt munkája, de senki nem csinált semmit
3 - senki nem csinált semmit, a terv mégis 100% fölött teljesült
4 - a terv 100% fölött teljesült, mégsem lehetett kapni semmit
5 - ugyan nem lehetett kapni semmit, viszont mégis mindenkinek megvolt mindene
6 - mindenkinek megvolt mindene, mégis mindenki lopott
7 - bár mindenki lopott, mégsem hiányzott soha semmi
Valahogy a 0-ról kellene építkezni. Csak azt nem tudom, hogy hogyan. A jenkik megcsinálták a II.vh alatt. Pár tízezres fegyvernemek duzzadtak százezres / millióssá.
De ha teszem azt holnaptól megszûnik a honvédség, és 15 év múlva olyan a helyzet hogy mégiscsak kell, van rá pénz is, hadszervezetet nem lehet csak úgy a semmibõl pénzbõl felállítani. Ez egy olyan hivatás aminek megvannak a vérrel írt szabályai, alá-fölérendeltség, parancs végrehajtására késség, kiképzési rutin, tapasztalat, begyakorolt taktikák és a többi. Ezt pedig csak úgy lehet elsajátítani, ha van egy mûködõ, akár operettbe illõ képességû sereg. Most hirtelen Nagy Péter cár saját két - kezdetben csak játéknak jó - házi ezrede jut eszembe. Ezek voltak a késõbbi modern, nyugati mintájú cári seregek alapkövei.
http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB
"Japán jelenleg 3 esetben tiltja a fegyverek és haditechnikai eszközök eladását: nem adhatnak el haditechnikát kommunista beállítottságú országoknak, továbbá háborúban álló, illetve azon országoknak sem, ahol az ENSZ szankciókat vezetett be"
Még nem nyálaztam végig: Engömet a lánctalpas technikájuk, nano-kompozitpáncélok (van saját fejlesztésû L50 és L55 lövegük), meg kézi Pct technika érdekelne /licenc:-)/ bár azt elég rég néztem de úgy rémlik rendbe volt.
A artofwar.hun van most cikk hogy indiai tenderre mennek amfíbiájukkal (SS-3I ).
Szent Haba-kukk
Ez persze nem téged minõsít, csak úgy megjegyeztem. Sohasem felejtem el, amikor azok a trógerek úgy szedték a pénzt a szerencsétlen kopaszoktól, hogy váltás alatt kiszedtek egy lõszert a táskájából, persze reggel nem tudott elszámolni vele, õk meg nagylelkûen száz forintért adtak (visszaadták) egyet a "tartalékjukból". De volt ott egy különösen okos és értelmes-olvasott ember, aki rájött, hogy a ICO gyártmányú toll kupakja frankón passzol a hüvelybe, amit minden katona úgy is szedett össze az éleslövészet után, ezrét a tárazó fák egy részében egy idõ után elszaporodtak az ilyen kupakok, a szemét tróger õrszázados meg a nagy tömegben úgy sem merte az összes lõszert kiszedni a fákból, hiába tudta, hogy a zsebében van pár lopott lõszer, tehát elvileg hiánynak kéne lennie, ezt a békát le kellett nyelnie és vagy visszacsempészte a lopottat úgy, hogy a 50 õrpótlék * 90 lõszert végignézte kínjában (4500 darab), vagy bevállalta, hogy kiadáskor hatalmasat szopik, mert akkor nem mondhatta, hogy az új õrpótlék a ludas a lõszerhiányban.
Sztojka család, szemét nyomoronc tróger, remélem olvasod a soraimat, és a sok ellopott százforintost remélem gyerekgyógyszerre költötted!
Ha-ha-ha, tanulatlan makimajom!
Én amondó vagyok, hogy ebben a formában, vagyis ahogy a magyar sorállományt oktatták, abban felesleges. Amúgy látnám értelmét. Az én esetem speciális, mert ha a világ legjobb sorállományú EMO-sa lettem volna, a rendszerbõl kivont SU22 miatt pont annyit érek, mint ha a legszarabb katona lettem volna. Na, ezt add össze.
Elmondok, vagyis leírok egy rövidke történetet, hogy hogyan is mûködött a katonaság azokban az idõkben arrafelé...
Volt egy éles riadó is, pont az említett romániai események miatt. Általános karbantartási nap volt - ez minden olyan nap, amikor nincs repülés és hétköznap van - tehát a gurulón lenyûgözött gépeket kitakartuk és a tervszerû és a repidõ alapján elérkezett egyéb karbantartásokat végeztük, én mint mûszaki írnok (ugyebár az EMO az nekem a kiképzési szakágam volt, de kiemeltek mûszaki írnoknak, ez hagyomány volt, mindig EMO-s volt a mûsz. írnok, sohasem mondjuk sárkányos vagy fegyveres) ilyenkor mint sorállományú szakaszparancsnok tevékenykedtem. Na, szóval jött a riadó és hát bizony meglepetés volt, mert ilyenkor nem volt szokás riadó, az mindig reggel volt, és azért tudtuk elõre, mert olyankor a parancsnok sorállományú sofõrje mindig koránra kapott parancsot és menetlevelet :-))))))))))))) de ez délelõtt volt. A HT állomány meg futott, mint a mérgezett egér fel-s alá, aztán mondták, hogy ez éles riadó, és nyomás fegyverezni a gépeket, de nem ám ahogy a logika kívánja, hogy a rakétás raktárba, meg UB-blokk, meg ilyenek, hanem a sorállomány futás be a körletbe, felvenni a puskát-lõszert, málhát, visszafutni a gurulóra, letenni a cuccost mert akkumulátort nem tudok betenni az orrfutóaknában elhelyezett helyére a hátamon egy AMD-vel, egy ember marad a lerakott fegyvereknél. Kapásból elment legalább 20 perc, ha nem több, APA-kocsiknál dettó ugyanez. Tehát nem a sorállomány kiképzése volt a szar, hanem minden, amit a katonasággal bármilyen kapcsolatba lehet hozni. De persze írhatnám azt, amikor az öltözetváltás NEM hõfokhoz volt idomítva, hanem idõponthoz, ezért kellett nekünk eskütétel napján a kb. +20 fokos melegben téli, szõrmegalléros kabátban, téli viseletben hazamennünk, mert ugyebár a "VÁP"-tól megvoltunk félemlítve.
Köcsögök...
Ahogy azt is írtam, hogy egy szûk rétegnek valóban hasznos tudást hozott. Úgy tûnik, te ezen ritka kivételek egyike vagy. Viszont a sorkatonaság úgy, abban a formában, ahogy nálunk mûködött a rendszerváltás után, szigorúan saját nézeteim szerint felesleges volt.
Természetesen lehet köpködni érte, én ezt is felvállalom. :D
Kiváló katona voltam, és II. osztályú rádiómûszerész (sorosként ez volt a legmagasabb elérhetõ)
HIKÜ-ben vettem le REX8-as baleseti jelentéseket (volt, amit sosem hallottam vissza a médiában), "fújtak a szelek" (napi jelentés a környezõ országokhoz való viszonyunkról).
Ültem -30*C-ban õrtoronyban, jártam körbe külsõ õrség raktárait derékig érõ hóban, éppen kemény hófúvás...
Voltam járõrbajnokságon, 3x ástam lövészgödröt (térdelõt), rohamoztam gázálarcban déli 30fok melegben is és vaksötétben is (utóbbi inkább komikus volt...)
Heti 3x ugrabugráltunk a "hancúrkertben", voltam tûzi kiképzésen.
Megtanultam TNT-vel robbantani és plasztikkal fát kivágni.
Kiképeztek R142-es rádióállomás mûszerésznek és voltam rádiórelé állomásparancsnok is.
Mire legyek (legyél) büszke? Hogy végigcsináltunk olyat, amit a mai ifjak már nem...
Halállal szerencsére (katonaként) nem találkoztam.
Késõbb, mint motoros, rengeteg barátomat vesztettem el balesetben. Talán egy tucatot, talán többet...
Én fegyvert nem adnék nekik, csak lõtérre zavarnám el õket, még nem is kötelezõ jelleggel, csak az menjen akit érdekel. Mellé még lehetne tolni valami irreguláris/gerilla harcmodort, meg hogy ha rád lõnek akkor ne a felborított asztal mögé búj, mert ez nem a die hard 2. :-)
Szvsz minimál pénz lenne, a HM-re korábban azt írták lõszer mint a szemét, szerintem "ellõhetõ" AMD is van hegyekben. Minimális energiabefektetéssel megnehezíthetnénk egy esetleges megszálló életét. Szvsz ez jelentõs elõny lehet, mert még a nyugati nagyok is vergõdnek a "terroristákkal", pedig nem õk jönnének elfoglalni.
A sorkatonaság meg szvsz idejét múlt, de korábban mindenki ezt "csinálta", ezért gondolom nem volt hülyeség. Az, hogy ezt mi rosszul csináltuk-e, az már más kérdés.
Mire legyek ÚGY büszke, ahogy te azt sejtetni szeretnéd?
;-)
Érdekes dolgokat mondanak, és nem éppen negatív a szerbek harchoz való viszonya, reguláris erõk ellen sem...
Aki tudja, mi az, hogy másfél évre behívót kapni, mi az a vigyázzmenet, reggeli torna, kanálgép, stb...
Aki becsukott szemmel összerakta az AMD-t, aki kúszott-mászott királydinnyében vagy felégetett nádasban, aki ismeri a fegyverfogásokat, aki volt gyalogtúrán teljes menetfelszereléssel...
Aki vitte a társa fegyverét, aki éjszaka 4 órát virrasztott az õrtoronyban, aki megtanult katonai technikákat kezelni, az R107 rádiótól a T72-ig...
Aki tudja, hogy mi az az éjszakai harcászat, eltávozás napján éjfélkor hazaérni, az ország másik végében katonáskodni, és még rengeteg minden, amit katonasztorykon keresztül nem lehet átélni...
Szóval aki nem volt katona, legyen olyan kedves, és ne ossza az észt...