Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Pluskast
Köszönöm a választ Cifu! :)

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Molnibalage
Az, ha baj, hogy sokak számára az Sz-300 karaktercsoport egy ikon lett. Pedig ez így önmagában jelenthet egy '90-es évek végén vagy 2000-es évek elején felkínált sanszosan tényleg modern változatot és a "kõkorszaki" Sz-300P-t vagy más rendszert, ami még nemhogy nem TVM vagy félaktív, de rádió parancsvezérelt volt. Legalábbis tudtommal.

Ha olyad adnak át valakinek, az nem térdremegtetõs. Ellenben egy TVM képességel bíró PMU vagy a TELAR-os mittomén melyik változat (V?) az már sokkal komolyabb dolog.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
1.: Cifu, nem pedig CIFU, ha kérhetem. A csupa nagy betû csak a font sajátosságai miatt lett alkalmazva. :)

2.: Annyit emlegetnek, hogy Sz-300 került a Szíriaiakhoz, de nem tudni pontosan mennyi, és hogy pontosan milyen típus.

Az Sz-300 ugyanakkor noha folyamatosan fejlesztgetve van, igazából az 1970-es évekig nyúlik vissza alapvetõen, noha az exportrendszerek között fejlettnek mondható, az orosz légvédelem az Sz-400 (és Sz-500) rendszereket vásárolja. Érdekesség, hogy amikor Törökország SAM rendszert akart vásárolni, akkor az oroszok az Sz-400-at ajánlották fel nekik.

Az Sz-300PMU-1/-2 rendszer alapvetõen nem csak légvédelmi, de korlátozott ballisztikus rakéta-elhárító képességekkel is rendelkezik (amennyiben megfelelõ rakéták is az üzlet tárgyát képezték). A rendszer maga valóban veszélyes és komoly. Ugyanakkor a NATO (és feltehetõen Izrael) elég jól ismerheti, északi szomszédunknak, Szlovákiának ugyanis van belõle, és bár az egy korábbi típus, de sok téren rengeteg információt lehetett nyerni belõle.

A "nagyon komoly" kitétellel az a baj, hogy egyetlen Sz-300 rendszer önmagában kevés, hiszen a keresõ illetve a rávezetõ radar megsemmisülése esetén az egész üteg megbénul. Éppen ezért ideális esetben több légvédelmi rendszert telepítenek úgy, hogy átfedjék egymás hatókörét, így nagyobb veszélyt jelenthetnek.

Egy Sz-300PMU-1 üteg piaci ára rakétákkal, kiszolgáló rendszerekkel olyan 160-250 millió dollár között mozog, az elemzések szerint egyetlen Sz-300 rendszerrõl van szó. Mellette kis hatótávolságú 'Pantsir S1' mellett, tehát feltehetõen tényleg nem tartalmaz több üteget.

Szóval, veszélyes, nem is vitás. De azért korántsem olyan szintû, ami "vasfalat" jelentene a Szír légtér védelmére.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Ulvar
Valamint ez az egész kis bemutató hány éhes száj életébe került.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Ulvar
Érdekes...legérdekesebbek a kommentek :). Enyhén propaganda szagú :). De csak enyhén.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Pluskast
CIFU lenne egy kérdésem hozzád:)
Úgy valamivel több mint egy hete lehetett arról olvasni, hogy a ruszkik a szíriaiaknak átadtak s300-as légvédelmi rendszert. Sokan azt mondják, hogy ezzel most nagyon komyoly lett a szíriai légvédelem. Valóban igaz ez vagy ez egyáltalában nem fedi a valóságot?

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Voyager5
[NST]Cifu
-Iráni állítások szerint egy RQ-170 Sentinel UAV-t lõttek le.
-Nincs kép a roncsról, ennyi idõ után sem, ami kezd gyanús lenni.
-Az eredeti FARS hírûgynökségi hírhez (erre található) rossz képet szúrtak be, az RQ-170 így néz ki:

-Az tény, hogy az USAF elvesztett egy UAV-t észak-Afganisztán felett a múlt héten, legalábbis errõl adtak ki nyilatkozatot, viszont az a bejelntés szerint messze volt az Iráni határtól, továbbá nem említették, hogy milyen típusú volt az UAV.

Van valami infótok az "Irán lelõtt egy ami Drónt" dologról?

index
aljazeera
De legalább nekünk jut elég rizs és nincs aknamezõ a Duna É-D-i irányában. :-)
[NST]Cifu
Igen, Kim Dzsongun (Kim Jong-un).

Gundark 1 1
Na legalább faszán szét tudnak lõni egy hegyoldalt :) Szerintem az nekünk már nehezen menne. Az a szép fiatalember hátul, feketében, a tábornokok között az a fia? A trónörökös?
[NST]Cifu
Észak-Koreai hadgyakorlat. Érdemes megfigyelni a Kedves Vezetõ asztalán az aranyozott távcsövet, azt, hogy a vágásnál többször is ugyanazokat a jeleneteket használják fel, illetve például azt, hogy a hadgyakorlat részeként bemutatórepülést tart egy MiG-29-es a videó végén...

http://www.youtube.com/v/WPAY0m3pJ3I&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

[NST]Cifu

http://www.youtube.com/v/Wq41d2SmhT8&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Sokba vannak nekünk de legalább tudnak élni

Szent Haba-kukk

Gundark 1 1
Köszi
V43 1105
F-18, Hornet, vagy Super Hornet ..

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

Garou
Dmitry Lavrinenko érdekes. 1941 végén kilõtték, de így is õ a legjobb szövetséges harckocsizó a 2. vh-ban. Ennyit számított a T34 versus Panzer 3?

A kedvencem továbbra is Carius bácsi a Tigris gyógyszerész (ott az eredeti kézikönyv scannelve is a menüpontok között):

link

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

lista
itt van egy lista ,de ezek csak németek.
Más listákban a 4. helyen szerepel.
másik lista
itt van néhány más nemzetiségü

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Gundark 1 1
Olvasgatom a mostani Regimentet, benne Michael Wittmannal. A végén a szemembe szökött hogy õ volt az 5. legeredményesebb harckocsizó ász. Kik voltak a többiek? És a többi országban? Például nálunk?
Igen írtam is, hogy ez nem egy katonai fejlesztés és más a funkciója is csak érdekességképp említettem meg.
A brit fejlesztésrõl a szövegben pedig "supercharged electromagnetic fields" - ként hivatkoznak rá ezt nem tudom máshogy lefordítani, de igen a mûködési elve kb az amit leírsz.
[NST]Cifu
Jujujujuj...

Tehát... Nem erõtérrõl beszélünk, hanem elektromos aktív védelmi rendszerrõl. A beérkezõ lövedéket ha jól értem hatalmas erejû elektromos ív-el semlegesítik. Azt mondja a fószer róla, hogy az általános várakozásokkal ellentétben nincs szükség gigantikus elektromos teljesítményre, tehát nem igényel roppant méretû elektromos energiát a mûködtetése.

A videó teljesen más. Az egy mesterséges "Van Allen-övezet". A Nap folyamatosan töltött részecskékkel bombázza a környezetét, a naprendszert, ez a napszél. Ha roppant erejû napkitörések történnek, akkor a napszél energiamennyisége is brutális lehet. A magnetikus mezõvel rendelkezõ bolygók, mint a Föld egyfajta "ernyõvel" rendelkezik, amely befogja és eltéríti a részecskék döntõ többségét, és megóvja a napszéltõl a bolygó felszínét.

A probléma az emberes bolygóközi ûrutazással az, hogy a napszéltõl megóvják az ûrhajósokat. Az Apollo-program esetében még szerencsés volt a helyzet, mert egy-egy nagy erejû napkitörés eredményének kell egy pár nap, amíg eléri a Földet, az Apollo utak pedig legfeljebb egy hétig voltak a Van Allen-övezeten (a felfedezõjérõl nevezték el a Föld magnetikus mezejét) kívül. Egy Mars-útnál viszont szinte végig ki vannak téve a napszélnek. A megfelelõ vastagságú pajzs nagyon nehézzé tenné az ûrhajót, ezért általában a tervekben csak egy szobányi méretû helységet látnak el a jármû belsejében vele. Ide húzódhatnak vissza az ûrhajósok napkitörések esetén.

A videón lévõ elképzelés / megoldás esetén azonban a hajó egy kis magnetikus buborékot kreál maga körül, és ez eltéríti illetve befogja a napszélben lévõ töltött részecskéket, megóvva így az ûrhajót.

pajti

F15? :D

Sziasztok!

Keresgéltem a neten és találtam egy érdekes fejlesztést:
link1
link2
Ehhez hasonló volt az izraeli fejlesztésûtrophy active defense system persze ez teljesen más elven mûködik. Ez a brit fejlesztés viszont elvileg egy "elektromágneses erõteret" hoz létre, ami sokkal inkább hasonlít a scifi-kben megismert pajzshoz mindenesetre érdekes. Idézet a szövegbõl:
"When a threat from incoming fire is detected by the vehicle, the energy stored in the supercapacitor can be rapidly dumped onto the metal plating on the outside of the vehicle, producing a strong electromagnetic field.

Scientists behind the project claim this would produce a momentary "force field" capable of repelling the incoming rounds and projectiles. "

Valakinek van valami info-ja arról, hogy mi lett ezzel a fejlesztéssel vagy, hogy most hol tart a hír 2010-es videót nem találtam csak ezt a pár cikket. Ezis érdkes bár nem katonai fejlesztés de a témába vág:
http://www.youtube.com/v/IXEC-v5lQ64&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB
lehet elég tapasztalatuk egy áthidaló pémzügyi manõverhez . A tender rövidre zárása épp ezért merült újra fel - semmi másér..

@Voyager:
És épp az az hogy elõnyösebb kondíciók mellett jut elég zsetonjuk Hornet upgrade-re is (pl.RACR-al) avagy késõbb F-35 csere etc. Szerintem nekik még sokminden belefér, "22db"-nál jóval nagyobb mennyiségre építettek eddig is. Tehát bármi történt jövõre nézve egyáltalán nem elképzelhetetlen hogy bejön az az alternativa amivel számolsz

Szent Haba-kukk

Volt anno egy vita a revolver - automata pisztoly pontosságáról. Pont találtam egy képet ehhez kapcsolódóan, jól látható, ahogy elszökik a gáz a dob (?) meg a csõ között.

Y

Egyedül élem az életem, idegen tõlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Molnibalage
A kifizetés soha nem egyben történik. Tehát rohadtul mindegy, hogy ma milyen az árfolyam, ha 2-5 év múlva más lesz...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Az AMRAAM shoter F-5E nem lenne egyedi. Én sem tudom mire vélni. Viszont Svájc az egyik legjobban mûködõ ország. Nyilván alaposan végiggondolták.

ja:) - Svájc már bemutatózásra használja az F-5-seit:) , most pedig elakarták költeni a frankjuk, minél elõbb és ha lehet takarékosan. Némi know-howt is begyûjtöttek egyúttal, skandináv kiképzõ-programhoz pedig ellentételezhetnek PC-21-ket.

UAE esetében, arra gondoltam : Rafale miatt röffentek össze a franciákkal az ottani döntéshozók hogy hogy képzelik hogy politikai döntést hoznak beszerzési ügyekbe (de pont ez a megnyilvánulás sejteti hogy éppenhogy politikai döntés van az elutasítás hátterében - uis van amit pénzért sem lehet megvenni , minden másra ott a mastercard - vagy fejlesszenek saját büdzsébõl maguknak - tudniillik a rafale nem olcsósággal kampányolt hanem independence címszóval . Ezért írtam amit.
Egyébként indiai forumon irogattak olyanokat hogy nem bánják hogy az arabok pl.nem az õ gépükkel repkednek majd, persze - kétesélyes még a Typhoon miatt.

Szent Haba-kukk

Voyager5
Mármint ott mire gondolsz? A Mirage 2000-esekre?

Igazándiból ebben a svájci üzletben nekem az furcsa, hogy a meglévõ 20+ F-18-asuk mellé még rendelnek 22 Gripent.
Van egy rakat F-5-ösük is, ami (szerintem) bõven elég lenne nekik, tekintve a területüket, meg a politikai "sehovatartozásukat".

Azthittem, hogy a meglévõ gépeket felújítják, aztán majd annak rendje-módja szerint F-35-ösöket szereznek be.
Ráadásul ha jól tudom, akkor a Gripenekkel az F-5-ösöket akarják váltani..

Nem vagyok egy nagy szakértõ, sõt.. De számomra furcsa ez az üzlet.
Én az Emirátiusiakon inkább csodálkoztam. Õk konkrétan magukkal babráltak ki, tehát az alattvalóikkal . Pedig ez, ha valahol, akkor arrafelé nem volt divat (ezidáig).

Szent Haba-kukk

Szerintem rosszul.

A gázok nem egyszerûen elmennek a golyó mellett, hanem csak a barázdákban szivárog elõre. A fúrlódás leginkább az ormózatokon keltkezik, ott viszont tuti nem szivárog el semmi.
(ormózat->a huzagolás magasabb része, barázda->az ormózatok közti árok)

A másik probléma, hogy a golyót igazából nem a mögötte lévõ gáznyomás gyorsítja fel, hanem a mögötte és elõtte lévõ gáz nyomásának különbsége.
Mögötte nagyobb elõtte kisebb ugye.
Ha szivárog akkor mögötte valamivel kisebb lesz, elõtte meg valamivel nagyobb. Persze mögötte mindig nagyobb lesz, ezé' csak megyen az a golyó elõre, de a kisebb nyomáskülönbség miatt kevésbé gyorsul.

Én legalábbis így gondolom, de a fene tuggya... :)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

I.C.ram
Szerintem nem feltétlenül hátrány a lövedék és a csõ között átpréseli magát a gáz, mivel így párnahatás keletkezik a lövedék és a csõ között, és így kisebb lesz a súrlódás. Vagy rosszul gondolom?
Voyager5
Na ez érdekes.
mijki
Köszönöm, Sajnálom, hogy titeket zargattalak ezzel.

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

Molnibalage
Van erre topik.

Itt.

mijki
Nem tudom, hogy az ide illik-e, de mit gondoltak az egyre feszültebb helyzetrõl a Közel-Keleten?

Ott van Izrael, USA és a NATO az egyik oldalon, a másik oldalon Irán, és most már ott lesznek az oroszok is és ha kitörne a háború, valószínûleg Kína is erre az oldalra lépne be. Lehet, hogy lassan haladunk egy nagyobb(esetleg a 3.világháború), felé...bár ki tudja.

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

175/2003 korm.rend. ide vonatkozó része:

3. § (1) Jogszabály eltérõ rendelkezése hiányában tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévõ jármûvek belsõ tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.

(2) Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom
.
.
.
e) a pelargonsav-vanillilamid és az olajosgyanta-tartalmú kapszaicin hatóanyagot nem tartalmazó, legfeljebb 20 gramm töltõanyag tömegû gázsprayre, kivéve a közterületen vagy nyilvános helyen szervezett rendezvényeket.

Mivel a paprikaspray kapszaicin hatóanyagú, így a töltet mennyiségétõl függetlenül kkv eszköznek számít, vagyis nem viselheted. (Persze épp az elõbb találtad az utcán, és le akartad adni az elsõ rendõr járõrnek...)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

A teaser szvsz drága dolog lopni, hátulról egy bottal is fejbe csaphat. Mellesleg ugyan úgy lehetne engedélyköteles, sorszámozott.

@Lacush69: Biztos vagy benne, hogy nem lehet nálad? Mert akkor nem véletlenül lenne pici, jól rejthetõ. Mondjuk nem hinném, hogy lecsuknák az asszonyt ha a szerv megtalálja a ridikülében. :-)

Otthonra meg kb a kisbalta jobb mint egy pb marker. :-)
Paprikasprayt sem viselhetsz közterületen.
Otthonra lehet, de akkor már inkább egy Onesta*, egy PB marker pepperballokal / gumigolyókkal, egy baseball ütõ, aztán egy paprikaspray (hirtelen ezeket tudom elõkapni ha gikszer van, az aktív védekezés elsõ vonalát képezõ pitbull csak jövõre lesz meg)

* vagy bármilyen Keserû gyártmányú 18 millis gumilövedékes

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Aquir
Igen, arra gondoltam amit bárki használat.

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Ha valakit ilyennel megcsapatnak az 8 napon túl gyógyuló sérülésnek számít (már ha nem kap infarktust)?

Ha igen még büntetni, sem lehetne ha hülye kölykök a járókelõket lövöldöznék vele szórakozásból.

A fegyverektõl, az öléstõl irtózás nem véletlenül alakult ki a kultúránkban. Egy fegyveres rablásnál rádfogják a kést, pisztolyt, kérik a pénzt és lelépnek. A gát,hogy csak fenyeget, de nem használja az áll (legalábbis a legtöbb esetben).

Egy teasernél mögéd lépnek és kiütnek, arra ébredsz, hogy kifosztva heversz valahol. Kevesebb a kockázat, nem látod az arcát, nem kezdessz hõsködni, nem számít, ha feketeöves kommandós vagy etc.. Szerintem veszélyesebbek az ilyenek mint a lõfegyver.
Szerintem az is "baj", hogy a többség irtózik a fegyverektõl. Ezért csak a militánsabb fajta hordana lõfegyvert/teasert. A többségnek max a paprikasprayt "veszi be a gyomra".
A baj az, hogy minden védekezõ fegyver egyben támadó fegyvernek is használható. Mióta van könygáz spré, azóta nem ér semmit a házõrzõ kutya.

Egy ilyen sokkolóval simán mefektetnék a biztonsági õrt bárhol, mielõtt riaszt, nem haboznának annyit, mint egy fegyveres rablásnál.
Cifuhoz annyit fûznék, hogy a "nem halálos" viszonylagos. Elég sok ember halt meg az USA-ban tasertõl. Viszont tény, hogy nélküle sokkal több halt volna meg.
[NST]Cifu
Nem értem igazából a kérdést.

A karhatalmi erõk mindenfelé használnak nem halálos fegyvereket tömegoszlatásra, ezzel jópár évvel ezelõtt én is foglalkoztam egy cikk erejéig.

Ha a karhatalmi erõk viszont vagy nem rendelkeznek nem-halálos fegyverekkel (mert pl. katonaságot vezényelnek ki rendõri feladatra, lásd Egyiptom vagy Szíria), vagy eleve elrettentés illetve vérengzés a cél (mint Bahrein vagy Líbia) akkor persze ez nem játszik.

Ha önvédelmi fegyver mentén indult el a gondolatmenet, akkor amire te gondolsz, az a TASER, ez két kis elektródát lõ ki, pár méteres távolságra. Ez itthon illegális civil személy számára.

Itthon azonban az (jogszerûen viselt / kapott) önvédelmi fegyverek száma meglehetõsen alacsony, kétséges, hogy értelme lenne - ott ugyanis úgy sem az a felhasználók köre, akik a TASER-t preferálnák (politikusok, közbiztonsági, közjogi alkalmazottak).

Aquir
Nem vagyok járatos a témában, de valamikor láttam olyan fegyvereket is amik több méterrõl leterítenek akármilyen embert, elektromos impulzussal. Nem kéne sok engedélyez kötött, bárki által használható halálos fegyvert lecserélni ilyenekre, vagy azonkívül hogy esetleg sokkal drágább, viszont nem halálos, legalább voltak ilyen változtatásokra irányuló törekvések valahol?

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

jhetedikj
Már csak Szentedre az egyetlen megmaradt kiképzõközpont és 3 hónap a kiképzési idõ az összes szerzõdésesnek.

anno 1987

[HUN]Crassus
akkor szûnt meg amikor én voltam katona ott....az uccsó 3 hónapot már SZFVáron töltöttük:P:)

\"Ab sagittae Hungarorum libera nos domine!\"