Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Hát, akkor itt is ellentmondás van a különbözõ források között. Mivel és a NASA-nak hiszek - csak tudják, hogy mit reptettek - akkor azt tekintem érvényesnek.

A legdruvább eltérés F-15 frontom amit találtam az volt, hogy egy állítólag Izraelnek eladott gép, ma egy jenki múzeumban van. Legalábbis az oldalszámok szerint ez a helyzet.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Hmmm, ez érdekes, nézd csak meg a NASA farokkód számait ezen az oldalon.

E szerint három különbözõ géprõl van szó...

Én kezdem azt gyanítani, hogy bizonyos helyzetekben más-más gép kapta a kódot. Tehát megkapta a 0290 elõször a 836-ost, majd utána egy másik programhoz sorolták át, a 836-os kóddal pedig a 0141 repült tovább.

Itt egy kép, ahol együtt látható a #836 és a #837 számmal repülõ gép:

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Igen, ezt én is tudom. Az okat nem világos. :)

Attól, mert a civil gépet fejlesztenek vagy átalakítanak még nem kap új lajstromjelet. Vagy igen? <#fejvakaras><#nemtudom>

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Sikerekben gazdag boldog új évet minden kedves topiclakónak!

[NST]Cifu
835 -> HIDEC program
836 -> Quiet Spike program
837 -> NASA testbed

[NST]Cifu
Yepp, szép dolog repképes állapotba hozni a régi vadászokat. Kár, hogy fõleg az egymotoros gépekre koncentrálnak, illetve fõleg a szövetséges gépekre. Milyen szép lenne egy repülõ Me-210 vagy Ju-88...

Molnibalage
Miért van az, hogy a 71-0290 gyári számú F-15B gép, mit a NASA használt 3 különbözõ oldalszámmal is repült? 835, 836, 837 számmal is repült különféle techdemo állapotban.

V43 1105
Talán valamennyire idekapcsolódik : link

Mindig is irigyeltem az ilyen embereket ...

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

Molnibalage
A tajvani F-16A gépek a típusjelzés ellenére nem igazán A gépek, F-16A OCU Block 15 gépek inkább a Block 30/32-hez mérhetõek. Mind AMRAAM shooter, hajtómûve nem az alap F100-PW-100, hanem a 229-es PW.

A J-8 egyik változata sem rendelkezik aktív radaros légiharc rakétával. A gépek manõverezõ képessége teljesen más dimenzió.

Az ilyesfajta összehasonlításnak sok értleme egyébként nincs.

A kinai J-8 II vadászrepülõgépet elektronikailag milyen géppel van pariban ? F-16A , Mig-29 , Mig-23 , F-4 Phantom ? Csak azért kérdem mert van vagy 300 db szolgálatban a kinai légierõben és ezek milyen esélyel szánának szembe a tajvani F-16A-val ?
veszelka

[NST]Cifu
Mikor is jár le a Gripen lízingszerzõdés?

Ott van a cikkben: 2016.

Ha nem lesz pénze megvenni az országnak õket az üzlet végén, és szépen visszamennek Svédországba, az mekkora pofáraesés lesz.

Nagy. De majd kimagyarázzák. :)

Újratárgyalják a Gripen szerzõdést

Ahogy nemrég beszéltük, itt arra sincs pénz, hogy a Gripeneket kifizessük, nemhogy helikopterbeszerzésre meg hasonlókra. Mikor is jár le a Gripen lízingszerzõdés? Ha nem lesz pénze megvenni az országnak õket az üzlet végén, és szépen visszamennek Svédországba, az mekkora pofáraesés lesz.

[NST]Cifu
Ez nem annyira haditechnikai, mint inkább politikai téma. AKözel-Keleti topicban válaszolok.

Srácok,
utóbbi 1 héten sokat lehet olvasni a Hormuzi szoros "lezárásáról".
Lényegében ki járna vele jól?(Russia?)
Rosszul?(EU?)
Lassan esedékes a téma, mert valahol olvastam, hogy ha megindulnak Irán ellen, az akkor kora tavasszal jó, az "álmoskönyvek" szerint.

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Valamelyik AS játékon tesztelték már, még a projekt 1.0-s elõtti korszakában.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Köszi az infót Cifu!

Ez a BattleTac nagyon durva, remélem valamelyik AS játékon ki tudom próbálni! :)

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Mondjuk ez így pl a linkelt anyaggal eléggé meggyözõ.

[NST]Cifu
Ez általános probléma, a modernebb, hatásosabb rendszerek általában nem csak drágábbak, de többe kerül a karbantartása, és érzékenyebb a behatásokra.

Éppen emiatt sokszor a kevésbé bonyult és kevésbé karbantartásigényes megoldások terjednek el... Például a rakétáknál a folyékony hajtóanyag egy nagyságrenddel jobb hatásfokot biztosítana, de sokkal bonyolultabb az üzemanyagrendszere és hajtómûve. Ma szinte egyáltalán nincs folyékony hajtóanyagú rakéta a hadiiparban. Mindenhol szilárd hajtóanyagot használnak, amely akár évekig is elvan a rakétasílóban...

No igen, csak ennek a tartós mûködéséhez szükséges a minõségi muníció. Teszem azt táranként kellene kikormolni a fegyvert, ha a lowbudget lõszert veszik meg a hadtáposok, mert spóroltak a saját érdekeik miatt.

Míg egy hagyományos hüvelyes fegyvernél, max. többször lesz akadály a silány lõszer miatt. De ügye egy akadályt elhárítani még mindig egyszerûbb, mint a fegyverben lerakódott salakot kivakarni.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

[NST]Cifu
-Nincs hüvely -> nincs mit kivetni a gépbõl, illetve nincs gond az üres hüvely visszaszállításával.
-Nagyobb tûzgyorsaság.
-Azonos lõszertömegnél nagyobb effektív lõtáv.
-Összességében könnyebb (vagy azonos tömeg mellett több lõszert vihet magával) és egyszerûbb az egész rendszer.

Szóval elõnyei éppenséggel akadnak bõven. A "gond" csak annyi, hogy megbízhatóra nem sikerült megcsinálni, a lõszerhüvely tökéletes elégése korántsem volt olyan egyszerû (a GAU-7 esetében volt hüvely azt hiszem, de az elégett a lövés közben, a HK G11 esetében a Dynamit Nobel sikeresen megoldotta, hogy maga a hajtótöltett még elég érzéketlen legyen, és közben azért mégis használható maradjon mint hajtótöltet).

Molnibalage
A GAU-7 miatt kérdeztem. Nem értem, hogy miért erõltették annyira.

[NST]Cifu
Mi a különbség a caseless ammonition és a telescopic ammonution között

A Caseless hüvely nélkülit jelent. Elõnye az, hogy nincs hüvely, vagyis kisebb a lõszer tömege, és nincs ûrítési fázis, hiszen nincs mit kivetni a töltényûrbõl, ez utóbbi pedig növelheti a tûzgyorsaságot.

A telescopic ammunition lényege hogy a lövedék "bele lett nyomva a hüvelybe", nem lóg ki belõle, és emiatt a hajtótöltet veszi oldalról körbe. Elõnye hogy jobb a helykihasználás (a külsõ befoglaló méreteket figyelembe véve).

Bal oldalon teleszkópikus hüvelyes lõszer, a részelemeivel, jobb oldalon hüvely nélküli, szintén teleszkópikus lõszer az LSAT programhoz

Van ma olyan gyorzütelõ fegyver, ami ilyen lõszert használ?

Caseless lõszert a HK G11 tüzelt (1980-as évek legvége, 1990-es évek legeleje). Ez a fegyver nem került rendszeresítésre.
Teleszkópikus lõszert már ma is használnak gépágyúk például. A 40mm-es CTWS-t mind az angolok, mind a franciák megrendelték.

Itt van róla egy korrekt kis anyag. Ebbõl leszûrhetõ mi az elõnye a CT lõszernek.

A hüvely nélküli gépfegyver tûzgyorsaságát tovább lehet növelni. Ugyebár egy csöves rendszernél reálisan 1000-1200 lövés/perc az elérhetõ normális megoldásokkal. 2000 lövés/perc már a forgó revolver-záras megoldásoknál játszik, mint a Mauser BK27, ahol például öt töltényûr van a forgózárban. A hüvely nélküli fegyvereknél a 2000 lövés/perc reálisan elérhetõ (a HK G11 el is érte) egy csõvel és egy töltényûrrel.

[NST]Cifu
Az elsõ öböl-háború idején nem volt ilyen rendszer még. Optikai azonosítás alkalmaztak (azok a rácsos cuccok a tornyokon).

A második öböl-háborúban már élt a Blue Tracker. Ott angolok lõtték egymást, ami azért érdekes, mert nekik is volt hasonló rendszerük, mégis... arról sajnos nem találtam semmit, hogy ott mégis miként történhetett meg ez az eset mégis...

[NST]Cifu
Gyakorlatilag igen. Bár felteszem az eljárás részeként egyrészt ilyenre nem kerülhet sor (állandó õrzés, ha veszélyben van, akkor megsemmisítés, illetve ha a rendszer kompromitálódott, akkor új biztonsági kód alkalmazása, stb.).

Molnibalage
Mi a különbség a caseless ammonition és a telescopic ammonution között? Van ma olyan gyorzütelõ fegyver, ami ilyen lõszert használ?

Miért erõltették anno annyira ezt az irányvonalat? Csak azért, hogy némi lõszertömeget és rezet spóroljanak a lõszerhüvelyen...?

Á ezt megoldottak amik hülye biztosra. ÖHban is elõfordult, hogy M1ek közvetlen közelrõl frontba persze egymásra lövöldöztek azt nem történt semmi. :)

Molnibalage
Hát, ha normálisan csináljká a rendszert, akkor nem. Idõlimitis hálózati hozzáférés, folyamatos frissítést igénylõ kapcsolat estén nem.

Ha elfognak valamilyen úton-módon egy ép jármûvet akkor egy ideig láthatják az összes szövetséges jármû pozícióját?

Molnibalage
http://www.youtube.com/v/Ac9RGvYkZYY&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

[NST]Cifu
A modern harckocsikon ugye már egy általános harctéri adatkapcsolat van, amelynek része a barát-ellenség azonosítás, ami azon alapul, hogy minden baráti egység közli a többivel a saját pozicíóját GPS alapon. Az US ARMY esetében Blue Force Tracking-nak nevezik ezt.

Ez a technológia a mai szinten már ott tart, hogy akár iPhone/Android telefonokon is mehet mint a magyar Layar.

[NST]Cifu
Most így hirtelen forrásom nincs, de az YF-16 manõverezõképessége a hangsebesség környékétõl a hangsebesség feletti tartományig jobb volt, mint az YF-17-é (hangsebesség alatt az YF-17 sokkal jobban fordult). Az YF-16 nagyobb hatótávolságot tudott felmutatni, kisebb árcédulát és az F100 hajtómû ugyanaz volt, mint az F-15A-ban, vagyis sokkal egyszerûbb logisztikát ígért.

[NST]Cifu
Hogy mivel van egy súlycsoportban? Jó kérdés, az 1980-as évek végi, 1990-es évek eleji harckocsik, talán az elsõ T-90-essel.

Punker
hát volt aki eljátszotta saját magát :)

Rudy Reyes ...
Sgt. Rodolfo 'Rudy' Reyes (7 episodes, 2008)

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

Tekintve hogy az M1-re tényleg nagyon hasonlít, bennem felmerül a kérdés, hogy egy USA - Irán csetepatéban meg tudnák különböztetni egyiket a másiktól? Van a vizuálison kívül valami azonosító hk-ban, IFF, infralámpa vagy hasonló?

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Molnibalage
Van valami jó anyaga valakinek arról, hogy az YF-17 miért maradt alul az YF-16-tal szemben?

Üdv

Ez nem egy kitalált történet volt, egy ujságiró a Rolling stone-tól ment a reconnal,
amit látott azt irta le....ki tudja mi lett velük késõbb, van utalás a filmben is hogy Afganisztánból lettek átdobva, sokuk biztos leszerelt, áthelyezték.....
ilyen jellegû sztorit nehéz ugy folytatni, nem is lehet szvsz, hogy átcsap fikcioba

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

azt gondolná az ember, hogy nagyobb háttér van mögötte, fõleg, hogy ez már a 3. változat (vagy generáció), kb mivel lehet egy súlycsoportban?

[NST]Cifu
Emmm... hát olyan hú, de nagyon nem hasonlít rá, nem jobban, mint mondjuk a Koreai K1A1 vagy a Type-90... :)

A jármû amúgy egy nagy-nagy katyvasz. A futómûve az M48/M60 másolata (még a Sah idejében vásároltak ilyeneket), a motor szintén. A lövege a T-72-esekbõl ismert 2A46. A torony emlékeztet az M1 Abrams tornyára, ám mivel a teljes jármû tömege mindössze 40 tonna körüli, valószínûleg ha kompozit páncélzata is van, nem alkalmaztak nehézfémet a rétegeknél.

van arról vmi infó, vagy magyarázat, hogy az iráni Zulfiqar 3 miért hasonlít kísértetiesen az M1-esre?

Most csak a megszálláson lazítottak. :-)
Én az afganisztáni elõzményeket nézném inkább meg. :-)
De ugye azt már nehezebb lenne ilyen viccesen tálalni.
Molnibalage
Akkor jól értettem. Közben találtam más forrást is, ami tisztességesen leírja, hogy a többiek "unfunded" módon folytatták a study-t.

[NST]Cifu
Két cég állami megbízást kapott az F-X tenderen, négy további cég pedig saját pénzbõl folytatta a tenderen való részvételt.

[NST]Cifu
Ez esetben nem biztos, hogy rossz ötlet, ha felkeresel egy orvost azért alvászavaros panasszal. Ez ugyanis tényleg nem egészséges...

Willenbrock
Végignéztem a filmet.Mindent összevetve biztos nem sikerülne nekem,külön-külön meg tudnám egy részét csinálni de így egyben az egész 5 hetet biztos nem.

Láttam, de én csak arra az egy mondatodra reagáltam, hogy "te mirõl beszélsz? próbáld már ki hogy csak a napi teendõidet végzed heteken keresztül napi 4 óra alvással..... "

A napi teendõimet végzem a legjobb tudomásom szerint 100%-osan már vagy fél éve napi 5 óra alvással, amit 2-4x szakít meg a gyerek.

Minden mástól elzárkóztam! ;)

modellmaker
A fizikai kritériumok nem is annyira durvák szerintem,az 54 fekvõtámaszt már most is meg tudok csinálni.

Az elõválogatáson nem nagy kunszt bekerülni. Nézd meg a kisfilmet, amit a HírTV csinált, utána azért már nem annyira baráti.

[i]Ezek valóban elit alakulatok? Ilyen kis létszámban egy századra sincsenek elegen.A felszerelés viszont ránézésre nem elit alakulathoz illõ:UAZ-ok meg AK-k,régi szovjet technika.[i]

A rohamlövészek valóban kevesen vannak, viszont ami nálunk különleges erõnek számít, az egy egész zászlóalj. Az már annyira nem kevés, az egész honvédség létszámához viszonyítva. Az meg hogy a kiképzésen milyen felszerelésük van, semmit nem jelent. Az amiknál sem m4 sopmod-dal rohangálnak kiképzésen. A különlegesek nálunk is amcsi felszereléssel dolgoznak.

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Molnibalage

A jelölt rész szerintetek mit jelent? Nekem nem világos, hogy a vesztesek miért finanszíroznak és mit. A bennmaradó három versenyzõvel társulást jelentene ez?

Tikal
aha, és a sorozat készítõinek szerinted milyen nehézségeket okozott volna ez?:)

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Punker
az egész onnan indult hogy az 54 fekvõtámasz elég e...

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"