Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Ha jól látom a videót, akkor ez a videón egy pumpálós sörétes puska. Ott a töltõkar mûködtetésével elviekben ki lehet üríteni a nem elsült patront.

Akár hogy is, el nem sült fegyver csövébe nézni Darwin-díjas ötlet...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

qtab986
Látom, érdekel az ilyen téma. Ez szegrõl-végrõl kapcsolódik a kérdésedhez. Érdekesnek fogod találni, milyen hasznosa tanácsok vannak mondjuk egy revolver feztelenítésére. (Nem én írtam így.) Olvasd végig az egészt oldalt. Megéri.

Hogy lehet egy revolvert fezteleníteni?

(⌒ ▽ ⌒)

repvez
Normális esetben tár kivesz és töltés-ûritést végezni , hogy a löszert kidobja, majd mehet vissza a tár és ujra felhúzni .A kiadott löszert nem lehet visszatenni !

A hátultõltõsõknél nem tudom hogy mi a megoldás, mert ha a csõ letörésekor következik be a löszer elsülése az is sérülést okozhat.
Fenrir
Cifu biztos tudja :)

A halál csupán a kezdet...

Molnibalage
Ilyenkor egyébként mi a normális eljárás a besült (?) lõszer eltávolítására?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Fenrir
Nem sok maradt volna az arcából ha rendesen behajol a csõ elé.

A halál csupán a kezdet...

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Nem, a Birds of Prey oldal eltûnt a süllyesztõben (amúgy én csak tartalmat próbáltam vinni bele, Seaweedék csinálták eredetileg), egyre kevesebb idõm volt rá, és ha választanom kellett, hogy az SG-s cikket vagy egy BoP-os cikket csináljak, akkor az SG gyõzött, hiszen némi pénzt is adtak érte. :)

A BoP összes cikke amúgy itt, a topicban született, úgy másoltam át a tartalmat oda egy kis formázás után. A kis- és nagy kaliberû lövedékek magyarázó cikkei is megvannak lementve amúgy, bár szerintem egy alapos frissités ráférne. :)

Köszönöm. Ezt a long-rod penetratort nem tudtam pontosan mire értik. Az L/D arány eltérést két típus közt és a képet ismertem.
Úgy emlékszem neked volt egy oldalad, ahol nagyon szépen le volt írva és ábrázolva is volt a különbözõ lövedék típusok felépítése, hatása. De már vagy 2 éve nem találom azt az oldalt. Talán valami Bird ... nevû oldal volt, még létezik?

[NST]Cifu
Nem akarok rosszmájú lenni, de megint elég lett volna a Wikipédián megnézni...

Ott van, forrással megjelölve, hogy február 6.-án történt, és a személyzet túlélte a manõvert...

Ie.: A videó eredeti...

[NST]Cifu
Egy-az-egyben megfelelõ elnevezés nincs. Viszont...

Ûrméret alatti pct. lövedékbõl alapvetõen két félét különböztetünk meg, van az APDS (Ûrméret Alatti Leválóköpenyes Páncéltörõ Lövedék), amit ugye huzagolt csõbõl lõnek ki. Eddig nincs is gond, az ûrméret alatti leváló köpenyes lövedék elve ugye ismert (effektíve kisebb méretû (és tömegû) lövedéket nagyobb torkolati sebességre tudnak gyorsítani mint egy teljes méretû pct. lövedéket, a kisebb lövedéknek pedig a légellenállása is kisebb). Hogy a célpontba minél több energiát tudjon leadni minél kisebb , ahhoz viszont növelni kellene a hosszát (azonos lövedék átmérõ esetén).

Nem tudom, mennyire fedi a jelenleg használt, hivatalos magyar katonai terminológiát a kép, de érdekességnek megteszi

Csakhogy a hosszú lövedék stabilitását nehezebb megoldani forgásstabilizálással (valahol 7:1 hossz:ûrméret arány körül van a törés). Itt jön a képbe a szárnystabilizált lövedék, amelynél nem gond, ha a hossz:ûrméret arány akár a 30:1 értéket is meghaladja.

Az angol szakterminológia által használt "long-rod penetrator" tehát az APFSDS (Leválóköppenyes Szárnystabilizált Páncéltörõ Lövedék) lövedékekre mondható el. Nem tudok konkrét értékrõl, de kb. 10:1 arány felett beszélhetünk errõl.

Normálisan lefordítani nem tudom hogy kellene. Ha a lõszer/lövedék elnevezésében említik, akkor a "nyíllövedék" szót használnám. Ha a magyarázó szövegben, akkor ki lehet fejteni a fentiek alapján a dolgot.

Az ûrméret alatti lövedékeknél a long-rod penetratornak van magyar elnevezése? Milyen L/D aránytól számít egy penetrátor long-rodnak, van erre valamilyen viszonyszám?
Random work
Mondjuk ez igaz, csak néha már annyi a kamuvideó, hogy az ember szkeptikus.

Olyan napom volt, amitõl Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. Mûkutyától, mûkrokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.

Molnibalage
Ilyen szintû CGI-ra mezei userek nem képesek szerintem. Akinek van erre pénze, az nem pazarolja rá az idejét.

Random work
Itt azt írják, hogy még nem biztos a felvétel eredetisége.

Tény, hogy én láttam egy érdekes megnyúlást a gépen, mikor a föld felé tart. Szóval nem tudom ez mennyire kamu vagy igaz.

Olyan napom volt, amitõl Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. Mûkutyától, mûkrokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.

[NST]Cifu
A történet korántsem így nézhetett ki, egy kicsivel jobb forrás:

Toulouse-ig lövöldözés @ DailyMail

Egyébként sehol sem említik, hogy ott a helyszínen lõtt harmincat. Három korábbi merényletnél mindig ezt a .45ACP Colt pisztolyt használta, részben ez is buktatta le.

[NST]Cifu
Hát nagyon benézte, annyi szent... Nagy magasság plusz helikopter ritkán jó barát...

[NST]Cifu
1983 (az F-14 Tomcatak váltották õket), az F-4S az USN-nél 1987-ig, az USMC-nél 1992-ig szolgáltak.

Nem harci szolgálatban amúgy a mai napig vannak (céltárgyvontatók és célgépek).

Hogy a francba adott le több mint 30 lövést egy negyvenötösbõl a Tulouse-i merénylõ, egy kommandósokkal teli lakásban, akit aztán röptében fejbe lõttek?
http://index.hu/kulfold/2012/03/22/behatoltak_a_toulouse-i_merenylo_lakasaba/

Vagy ez már megint a szokásos újságírói színvonal?
Hehe... elõször aztjittem hibás a kiírás (hó a szaharában?) XD

Aztán látom hogy Sharana

Két dolog végtelen: az univerzum, és az emberi hülyeség.

Molnibalage
Szerintetek mirõl szól ez a hír? Új fajta szigetelésû elektromos kábeleket tesznek be, hogy ne dörzsölõdjenek ki?

Molnibalage
http://www.youtube.com/v/FguAOoUg3ZY&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Hát ezt alaposan benézték..

Molnibalage
Az F-4J és F-4N gépek meddig szolgáltak?

Molnibalage

veszelka
[NST]Cifu
Lehet már rosszul emlékszem, de nem arról volt szó anno, hogy F-4 Wild Wiesel-ek, EA-6-osok, A-6E-k és A-7E-krõl indítottak csak HARM-ot?

Molnibalage
A Sivatagi Vihar idején F-16C Block 25, 30 és 40 gépek is települtek. Van arróé valami infó, hogy indítottak -e HARM-ot vagy AGM-45-öt ezekrõl?

qtab986
http://www.youtube.com/v/gHu2R1xulZ8&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Ez most vagy jön, vagy megy... =)

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

[NST]Cifu
A Phantom Ray prototípusa repül már egy ideje, de ez a project céges pénzbõl fut, nincs megrendelés rá, szóval inkább egyfajta technológiai demonstrátor cucc, nem pedig egy hamarosan nagy számba bevetésre kerülõ eszköz, mint a PopSci cikk sugallja.

Srácok,
a mellékelt linkben szereplõ uav megvalósult már?
blackout bomb

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Scottt
Valaki újra feltalálta volna a római viaszt? :D

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak õk értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Molnibalage
A régi céltávolságmérõk a gépeken akkor is mûködtek, ha a cél földháttérben volt?

Gvass kollégát olvasva: úgy néz ki, hogy a gumilövedékes fegyverek forgalmazása lesz kérdéses, a már megszerzettek tartása nem változik.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage
Szemre GBU-31.

Boconadi
ez milyen "bomba" a közeli 16-osokon?
Köszi a válaszokat, egy kicsit tájékozottabb ember látszatát keltem! =)

Ahogy a megajtásból, úgy a csapásmérésre vonatkozó elképzelésekbõl is kiszorult a nukleális opció. Amikor Asimov az alapítványt írta még a hamutartó is "atomal mûködött", ma már sci-fi-ben is ritka, hogy nagyon emlegetnék.

A jelenleg a B-2 által hordozott nukleáris fegyvereket minden bizonnyal hordozná az új repülõ is, de csak elszigetelt jól védett pontcélok ellen vetnék be (pl.: föld alatti bunkerek). A tömeges nukleáris (válasz)csapás továbbra is a rakéták dolga lenne.
Fegyvernél az volt a kérdés, hogy lesz-e/lehet-e a J-20-hoz fogható fegyver. Ezek szerint nem a csigás íjtól indulnak. :-)

Értem én, hogy a lopakodás csökkenti és nem megszünteti a radarkeresztmetszetet, csak a mennyire a kérdés. Hogy nem csökken-e le a radaros rakéta indítási távolsága az IR rakétáéra.
Molnibalage
De ezt nem nukleáris csapásmérésre szándják. A koncepció az én véleményem szerint meg baromság.

[NST]Cifu
De sokkal olcsóbb a rakéta, de a tengó ami viszi, meg a legénység is olcsóbb?

Attól függ, ha a B-2A Spiritet nézzük, akkor annak a darabára kb. annyi volt, mint egy Ohio-osztályú SSBN tengónak...

Összességében elmondható, hogy a tengeralattjáró minden szempontból jobb választás, egyfelõl azért még mindig nehezebb egy tengeralattjárót folyamatosan követni, mint egy repülõgépet.

Ráadásul egy sugárhajtómûves atom, vagy fúziós energiából táplálkozó, hónapokig a levegõben akárt tartósan 1-2-több machhal õrjáratozó bombázó azért lényegesen nagyobb térben tud védeni, fenyegetni.

Egy tengeralattjáró 10-12 ezer km hatótávolságú ballisztikus rakétákkal kb. a fél golyóbist le tudja fedni, vagyis ezen belül bármelyik célpont ellen fél órán belül nukleáris (vagy igény esetén hagyományos) csapást hajthat végre). Erre jelenleg egyetlen repülõgép sem képes, tehát megint a tengó van fölényben...

A jelenlegi tervekben nagy volumenû gyors csapásmérésre a hiperszonikus bombázó szerepelne. Nem kell folyamatosan levegõben lenni, de majdnem olyan hamar odaér, mint a ballisztikus rakéta. Erre folyamatosan végeznek kísérleteket (x-37 scramjet repülõ,x-43 manõverezõ mûhold?).

A folyamatos levegõbeni jelenlétet inkább a felderítésre, esetenként kis volumenû csapásmérésre használnák. Ezek ember nélküli eszközök (léghajó, napelemes repülõ -Helios, hagyományosabb robotrepülõk - Predator, Global Hawk, Global Observer etc.). Ezeket is folyamatosan fejlesztik, tolják ki az õrjáratozási idõt.
[NST]Cifu
A fissziós (nukleáris) reaktorra gondolsz szerintem, a fúziós reaktor még csak vágyálom. :)

A nukleáris meghajtás túl nehéz és drága továbbra is, idõrõl idõre elõkerül koncepciók terén, aztán el is sikkad.

Anno a nukleáris meghajtású bombázók azért bizonyultak zsákutcának, mert a ballisztikus rakéták és a nagy hatótávolságú robotrepülõgépek olcsóbb megoldást adtak a problémára, ami miatt a nukleáris meghajtásnak létjogosultsága lett volna (hatalmas hatótávolság, rendkívül nagy járõrözési idõtartam).

[NST]Cifu
Van bármi potens kínai fegyver ami a J-20-ba belefér?

Mit tartasz potens fegyvernek? Van jó levegõ-levegõ rakétájuk (PL-12), van jó hajó elleni rakétájuk (C-802 és KD-88) és van precíziós bombájuk (LeiShi és LeiTing széria).

Hol tartanak rakéta fronton?

Közel a nyugati technológiához, kb. AIM-120A/B szinten, szerintem. Legalábbis a top-top szinten. Ez kb. 15 éves lemaradás, ami ugyan nem kevés, de nem is olyan vészes. Persze ez is csak tipp, de tény, hogy saját aktív radarrávezetéses rakétájuk van, és nem erõltetik túl az orosz R-77-est.

Mi van olyankor ha két "lopakodó" akarja lepuffantani egymást? Maradnak az infrás rakéták, meg a meteorológia hogy mûködjenek? Vagy a radaros rakéták közelebbrõl, de az infrásnál még mindig messzebbrõl mehetnek?

A kisebb radarkeresztmetszet nem azt jelenti, hogy nem lehet radarral felderíteni, hanem azt, hogy sokkal kisebb távolságból. Tehát lehet akár radar irányítású rakétát is indítani rá, de a rakétán lévõ radar valószínûleg csak pár km-rõl lenne képes a cél befogására.

qtab986
http://www.youtube.com/v/BM-DGaNmtA0&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Molnibalage
Így sincs értelme. Nem tör ki atomháború 5 perc alatt '0' készültségi szintrõl. Nincs értelme fenntartani egy olyan csapásmérõképességet, amit aztán az elsõ "jöttment" lévgédelmi rakéta és vadász leszed. A parancs kiadástól számítva a SLBM hamarabb odaér, mint a bombázó. A bombázót nem tudod elrejteni, a tengót igen. Egy ilyen gép ára egy tengóért meghaladná.

Buren
Nekem errol az egesz honapokig a levegoben jarorozo elrettento bombazogeprol Kruscsov elvtars egyik zsenialis otlete jutott eszeme; egy a Fold es az Ur hataran "keringo" atomraketa ami ha kell lecsap a bestiara... Hat a technikai hianyossagokon tul gond volt az is hogy mely orszag engedelyezne egy ilyen platform legtereben valo athaladasat? Pl Gary Powers 68,000 lab magassagban mar megsertette a SZU legteret... A nyilt tengeren nincs ilyen gond. Nyiltan az urbe nukit telepiteni meg normativ esetben csunya dolog lenne aminek kevesebb haszna mint elonye lenne (politikailag biztos)

A véleménycsere az, amikor bemész a fõnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Nem értem miért kéne hetekig járõrözni a levegõben, mi elõnnyel járna az egy 1-2 napos járõrhöz képest? Elég addig levegõben maradni, amíg a világ bármely pontjáról oda nem ér a váltás.
Sokkal reálisabb az, hogy maximum egy napig marad a levegõben utántöltés nélkül, ezalatt eléri a világ bármely pontját, és ott járõrözik is, aztán 1 nap leteltével leváltják egy másik géppel.
És ez nem lenen újdonság, elõbb volt szó megtörtént 34 órás járõrrõl is, a lényeg nem ennek a kitolása, hanem hogy ez idõ alatt nem függ semmilyen tankertõl, oda megy ahová akar.

Egyébként majdnem megcsinálták még a hidegháborúban a nukleáris repülõt, a gyakorlati megvalósítás küszöbén álltak, de aztán úgy gondolták életképtelen a koncepció, nyilván nem ok nélkül. Szerintem tökmindegy mennyit tud járõrözni utántöltés nélkül, ellenséges terület fölött ígyis-úgyis minimális idõt tölthet lelövés nélkül, máshol pedig semmi akadálya az utántöltésnek.

Oké, ezért kérdeztem miért nem hallani semmi komoly projektrõl.

Azzal tisztában vagyok, hogy ha egy tengo belülrõl nem javítható állapotba kerül, de nincs elvágva a HQtól és sekély vízben van, akkor "lefektethetik" pár napra, hétre, amíg megjavítják kívülrõl búvárokkal stb.

Míg a repülõvel ugyanezt kizárólag a földön lehet elvégezni.

De ha csak reálisabban nézve, pár hétre felküldenék járõrözni egy ilyen repülõ monstrumot java részt szubszónikus sebességgel közlekedve, csak ha akció van, akkor gyorsan oda tud lépni a gázpedálnak, akkor is sokkal gyorsabban oda tud menni, ahova kell, mint egy submarine.

Ha meg nem szuperhatalmat kell fenyegetni, akkor esetleg a légtér határán napokig poroszkáló pusztító gépezet elég nagy nyomást fejthet ki az átlag userek számára is, míg az ICBM és tengókról csak esetleg hallottak, de soha nem látták.