Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

[NST]Cifu
Nem, a Hornet és Super Hornet is csökkenti a belsõ nyomást, hogy pontosan mennyire nem tudom.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Miért, a többi vadászgép nem klimatizált...? Az F-15/F-16 gépeken is van túlnyomás, bár nem légköri adott magasság felett. Az SH-nál mindig 1 bara nyomás van?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Mi benne a furcsa? Az F/A-18 túlnyomásos, klimatizált pilótafülkével bír. A kesztyû hiánya katapultálásnál lehet fájdalmas...

[NST]Cifu
Az alap AK tár is duplasoros. Van négysoros 60 lõszeres tár, de az jól láthatóan "összeszûkûl" a tárajaknál kétsorossá. Szerintem egy átalakított fegyverrõl van szó, valami nagyon palackos hüvelyû lõszerhez...

[NST]Cifu
A feladattól függ. Ha nem aggódnak a felderíthetõség miatt, akkor sima nyitott rendszerû légzõautomatákat, de a katonai elvárásoknak megfelelõ használattal. A víz alatti harc esetén a szétálló vezetékek nem játszanak, szóval általában a ruhába fûzött, vagy direkt elõl kivezetett légcsõ megy a regulátorhoz illetve sokszor inkább a teljes arcmaszkhoz, amibe be van építve a regulátor (nem lehet csak úgy kiverni a szájából a búvárnak, illetve lehetõvé teszi a kommunikációt (általában ultrahangos rendszerrel), a modern maszkokon meg már HUD is van, ami kijelzi a mélységet, a tartályban lévõ nyomást (hátralévõ idõt) stb.). Szintén a víz alatti harc miatt a kezelõszervek általában a melkason vagy a deréknál vannak elhelyezve, ahol a búvár könnyen elérheti. A hagyományos scuba-felszerelésnél a palack szelepe a búvár által nem elérhetõ, ami hátrányos (ha valaki mögé kerül, és elzárja...).

A dolog ott kezd mókás lenni, ha pl. tengeralattjáróról kell partra szállniuk, lehetõleg úgy, hogy ne derítsék fel õket. Ilyenkor már jönnek a zárt rendszerû légzõ automaták, amelyek a kilélegzett levegõt egy CO2 szûrön vezetik át, majd oxigént adnak hozzá, és így megy vissza reduktorhoz. A rendszer erõsen áramvonalazott, hogy felesleges zajt se csapjon, illetve vannak kevés fémet tartalmazó felszerelések, amelyek a másneses elven mûködõ érzékelõk számára "láthatattlanok".

Mivel itt alapvetõen nem mélymerülésrõl van szó, vagy sima hagyományos sûrített levegõs, vagy NITROX rendszerek élnek, ezekkel úgy 50-60 méterig lehet merülni gond nélkül. Ennél mélyebbre már nem célszerû, illetve több lépcsõs nyomáskiegyenlítést kell beiktatni, plusz akkor már jönnek a különféle exotikusabb gázkeverékek, ám ilyesmire nornális körülmények között aligha van szükség (ilyen mélyre már vagy túlnyomásos ruhában merülnek, vagy robotokat küldenek le).

Külön tészta az aknamentesítõk felszerelése, ott is fontos a (közel) fémmentesség, vagy legalábbis nem mágnesezhetõ fémek használata, illetve ott a hosszú merülési idõ a fontos.

[NST]Cifu
Tisztázni kéne melyik típusról szólsz.

MiG-15/-17/-19 vadászbombázók: Ezek átmeneti megoldások voltak, amíg a Szu-7 meg nem érkezett. Nem volt bombacélzó berendezésük, csak a sima gépágyú-irányzék. Éppen emiatt nem is annyira bombákat, mint inkább irányítattlan rakétákat használtak.

Szu-7/-17: Hagyományos ASP-5N (Szu-7), ASP-5NM (Szu-7B, Szu-7BM), majd ASP-PF-7 (Szu-7BMK, Szu-17). A nukleáris bombatvetéshez PBK-1 (Szu-7B) majd PBK-2 (Szu-7BM/BMK, Szu-17) bombacélzó, az akkori korban (1950 és 60-as évek) ezek megfeleltek arra a célra, amire kellettek, jelentõs elõny nyugati oldalon nem volt.

MiG-23B/Szu-27/Szu-17M/Sz-17M2/Szu-17M3: KN-23 tûzvezetõ rendszer, analóg számítógéppel, lézeres távolságmérõvel, navigációs rendszerrel, stb, a KN-23-1 (MiG-23BM/MiG-27 és Szu-17M3) egy lézeres célmegjelölõvel is bírt.

A maguk korában ezek a rendszerek általában nyugaton sem voltak sokkal jobbak (mármint a Szu-7/-17 esetében), együléses gépen csak az A-7 volt jobb 1967-tõl, annak a HUD-al összekötött digitális bombavetõ számítógépét az 1980-as évek elején tudták csak elérni a szovjetek (a Szu-17M4 már digitális számítógéppel és tovább fejlesztett lézeres megjelölõvel szerelt PrNK-54 tûzvezetõ rendszert kapott, de mint említettem ez már az 1980-as évek...).

Fenrir
Érdekes, hogy a pilóták pár cockpit bejátszásnál levágott ujjú kesztyût viselnek vagy éppen semmilyet.

A halál csupán a kezdet...

Buren
Egy kis kellemes videó így délelõttre. <#kacsint>

http://www.youtube.com/v/wJOyDblicaY&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

A véleménycsere az, amikor bemész a fõnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Csak feltételezni tudok.

Elvben 5.45-re hajaz a lángrejtõ, de a tár hajlása inkább 7.62.
Lehet, hogy duplasoros tár.

Bár a fát nem tudom minek kellett kifúrkálni.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

De "rendes" 7.62-es, csak valami hülye tárat faragtak hozzá?
"pimp my román fosch"

Ez mi? Mert a tár az nagyon fura.
Molnibalage
Azz A-6 gépek DIANE rendszere bizonyosan többet tudott a kortársnál, apró gond az volt, hogy a mûszaki megbízhatósággal igencsak hadilábon állt. Az F-111A szintén egy más dimenzió volt.

A többi gép esetében már érdeksebb a kérdés, nem igazán tudom, hogy a primitív bombacélzó üzemmódok mit takartak.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

<#ticking>

Nos lehet h nem teljesen vág a témába de itt van a legtöbb esély h bárki bármit tud a dologról.

karonai búvárkodásnál mit alkalmaznak (milyen készüléket (újralégzõt?), milyen gázt?) illetve mik ezeknek a határai?

Aki tud vmit írjon elõre is kösz.
uinnen , bár lehet máshol is írták :

http://www.shephardmedia.com/news/landwarfareintl/sitno-bae-systems-partner-trt/- szlovák cég
Ezzel a toronnyal szerelték a 30toncsis kommersz 8x8 RG-41 , onnan lehet ismerõs. (mostanába piranha V-st futtatják még - "tkp" van benne elektro-hibrid-hajtás..)

Szent Haba-kukk

http://www.shephardmedia.com/publications/

Van néhol ingyen regisztrációs letöltés, de 80 oldalas Samples is a Handbookok közt-pl.http://mags.shephard.co.uk/Handbook%20Samples/ewh13web/index.html
nem olyan rossz - ez a shephardmedia.com egyébként erediteg egy híroldal:)

Szent Haba-kukk

Egy kis repüléshaditechnikai kérdés ?
A szovjet vadászbombázó repülõgépek gondolok Su-7 , Su-22 , Mig-17 , stb földi célok ellen milyen célzó bombavetõ készüléket használt hagyományos " buta " bombák és rakéták célba juttatására és ezek a berendezések mennyivel voltak lemaradva az F-4 , A-4 , F-5 stb repülögépek földi célok elleni tüzvezetõ rendszerétõl pontosság stb tekintetében ? 1960-as 1970-es évekre gondolok ! Volt-e jelentõs amerikai minõségi fölény és mekkora ?
Molnibalage

Írtam hogy honnan jövök nem? Normális embereknek minek ezt leírni?
Fenrir
http://www.youtube.com/v/rN7pkFNEg5c&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

1:35-tõl a The Wire meg is adja rá a választ.

Gundark 1 1
köszi :)
[NST]Cifu

Gundark 1 1
Tudnátok adni vagy linkelni egy rövid listát arról hogy az US Navy-nél milyen vadászok és vadászbombázók szolgáltak a kezdet kezdetétõl mondjuk vietnamig?
Igen, én is valami 72féleségnek nézném majdnem hátrafordított toronnyal.
A bazi nagy robbanásnak kinézõ dolog viszont szerintem nem a hk. Ha a hk lõszerkészlete robbanna akkor egyrészt nem lenne utána a lángolás mert egy pillanat alatt kiégne a lõpor, másrészt a környezetét jobban megviselné, de a végén a függönyön látszik, hogy még a bojtok sem lengenek, amiknek egy lõszerrobbanásnál azért igencsak illene. A mellette lévõ épület se tûnt úgy mintha meg akarna rogyni. Én inkább arra tippelnék, hogy csapódott még valami a hk-n vagy környékén és az utcai szemetet/port dobta szét egy kisebb robbanás.
Természetesen mindez csak feltételezés.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

6-7mp körül van egy bazinagy robbanás. Ha a hk. robbant, akkor szerintem kuka...
Én T-72-esnek nézem, a löveg 4-5 óra irányba néz.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

[NST]Cifu
Nem, te írod jól, én tévedtem.

Akár azt is használhatna, de az íj a Cry3 inkább parasztvakítás lesz. Hasznossága a lõfegyverekkel szemben elégé eltúlzott, bár tény hogy csendes, a nyíl pedig(ha nem sérül annyira) újra felhasználható.

YouTube: 23Drazse

Azt hittem a Szentpétervári Egyezmény azt tiltja, hogy ne lehessen katonákra tûzelni a 400g-nál kisebb tömegû robbanó lövedékekkel. A dumdum-ra nem a hágai vonatkozik? Lehet ti jobban tudjátok.
Kérlek javítsatok ki, ha tévedek!

Az viszont tökéletesen igaz, amit utóbb írsz, terror- vagy bûnszervezetek, esetleg gerillák nem számítanak reguláris hadseregnek, így esetükben nem érvényes az egyezmény.
Hasonlóképp, mint a Genfi Egyezmény a hadifogjokkal kapcsolatban.
Az USA azért is tudta fogva tartani a terrorizmussal vádolt személyeket Guananamón.

Random work
Ok, lehet nem az annyira nem tudom kivenni, hogy micsoda ez a felvételbõl.
A feltöltõ videó között van pár felvétel és egyéb hasonló forrásoknál is.

Olyan napom volt, amitõl Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. Mûkutyától, mûkrokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.

A kapcsolódó videót nem láttam, de ez szerintem nem is bmp.

Random work
a kapcsolódó videóknál látni ahogy körbejárják késõbb, legalábbis szerintem errõl a bmp-rõl készültek azok a felvételek is...

Olyan napom volt, amitõl Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. Mûkutyától, mûkrokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.

Szerintem egybe maradt, igaz a végét nem látni a videón de semmi nem utal robbanásra, a lángnyelvek alakja és mérete meg olyan mint amikor a torony búvónyílásain fúj ki, legalábbis szerintem. Márpedig ha csak a lõpor ég ki akkor a testnek egybe kellene maradnia, max lehasal.

Nos a sportíjakhoz nem tudok mit mondani. Bár gyanítom a cry3-as nanoruhás fickó ha már csendben akar páncélt ütni, használhatna bitang erõs íjat is, csigák nélkül is. Hisz ereje emberfeletti a ruhában.

[NST]Cifu
A dum-dum lövedék jobb példa akkor már. Hozzátéve, hogy a Szentpétervári egyezmény csak akkor él, ha az aláíró felek egymással háborúznak. Ha az egyezményt alá nem író országgal háborúznak, akkor az egyezmény hatálya nem érvényesül.

Bár utóbbi nem teljesen jó pálda, mivel ezek - mondjuk úgy - utódait, az expanzív lövedékeket használják terrorelhárítási feladtokra.

Én csupán arra akartam kilyukadni, hogy a maga korábán mindkettõnek mennyire szélsõséges megítélése volt/van. Persze nem ok nélkül.
Mindkettõ tisztességtelen fegyvernek számít(ott) a saját idejében.
Vagy ott voltak még a századfordulón betiltott a dum-dum lövedékek.

Molnibalage
Köszi a linkeket és képeket.

[NST]Cifu
Nem vetném össze a kettõt. A számszeríj egy kézifegyver, a taposóakna egy területlefogó eszköz.

A középkorban hasonló volt a számszeríjak megítése, mint ma a taposó aknáké. Mindenki elítéli õket, de bõven vannak akik használják.

Igaz az Ottawai Egyezmény azért korlátozta a felhasználásukat, de ez csak arra vonatkozik, aki aláírta azt. Ezenkívül a világ különbözõ országaiban még százezerszám (ha nem több) hevernek a földben.

Visszatérve az íjakhoz, tudom, hogy a középkori számszeríjak mire voltak képesek. Én a mai sportíjakra gondoltam, én ezeknek becsültem alul ez erejét.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Talán itt találsz...
link
De van sok "walk around" amit érdemes megnézni,hátha...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

[NST]Cifu

Ha megnézed a Javelin- videó után készült fényképeket, láthatóan egyben maradt a torony, félig a földbe fúródva. (Ettõl függetlenül valószínûleg "tuningolhattak" a 72-esen, hogy a teknõ ennyire szétment)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Szerintem egyáltalán nem. Rengeteg képet lehet találni olyan harckocsikról, többek között T-72 -rõl, ahol lerepült a jellemzõen 10 tonnánál nehezebb torony, ehhez egy ilyen robbanás kb a minimum, de a már említett képeken a robbanás ellenáre nagyjából egyben maradt a torony és a páncéltest, a Javelin -es videón pedig kb semmi sem maradt a jármûbõl.
Fenrir
Nem tudom, hogy mennyire maradt itt egyben a kasztni mert a videó közepe felé eléggé nagyot durrant.

Volt is Allah Achbar rendesen...

Molnibalage
Magyarán, hogy nem volt megrendezett, hanem ez történik a valóságban is?

Egyébknét van egy sejtésem, hogy nem Javelin kategóriás fegyverrel lõtték szét...

Random work
Pontosan...

genovai lövészek

"a legelrettentõbb lelet azonban egy olyan harcos maradványa, akinek fejét vassodrony borította, rajta sisakkal, ennek ellenére teljesen átlõtték a koponyáját, vagyis a nyílcsúcs még hátul a sisakon is kijött."