95130
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • davidbog
    Nagy nevek. Valaki korábban már linkelte, bár lehet nem ide. Kár hogy nem értem, biztos érdekes. Már csak amiatt is, hogy mennyire jutnak közös nevezőre egy-egy kérdésben.
  • davidbog
    Pedig a terepjáró méretéből lehetett rá következtetni hogy mekkora. Ezért nem értettem, hogy Cifu miért írta azt visszatértek a kis görgőkhöz. Maradtak a közepes méretűnél.
    Ami engem meglepett a harckocsitesttel kapcsolatban az a test magassága. Illetve az, hogy a test a futómű fölött már kiszélesedik a futómű teljes szélességéig. Az orosz közepes harckocsik és MBT-k harckocsi teste, mindig a két lánctalp közé korlátozódott és a futómű felett se lett szélesebb. (Csak pár kísérleti gép jut eszembe ami nem ilyen volt.) Illetve csak a torony alatt lett szélesebb, hogy a megfelelő toronygyűrű átmérőt tudjanak biztosítani a toronynak.
    Ilyen test kialakítást a főleg a későbbi nehéz harckocsiknál alkalmaztak, mert kicsit merevebb, szilárdabb a test (a 12-16MJ-os lövegek oldalra tüzelésénél ez akkor lehetett probléma) és több hely van lőszereknek, a motor hűtésének, üzemanyagnak (az előírt teljesítményű nehéz hk motorok ritkán voltak kicsik, sokat fogyasztottak és sok hőt termeltek). Ezeknek az okoknak már valószínűleg nincs jelentőségük. Úgyhogy nem tudom mi lehet az amihez ilyen test kell és nem jó a régi bevált T-72/80/90 test. Talán a töltőberendezéshez és lőszerelhelyezéshez lehet köze. Minden esetre ekkora toronyba már tudnak olyan töltőberendezést építeni, ami egyesített lövedéket is tud mozgatni. Az oroszok is probálkozhatnak a 32:1 és 36:1 L/D arányú APFSDS lövedékekkel, ami a korábbi ~20-25:1-hez képest nagy előre lépés lehet átütő erőben is. Kérdés megpróbálkoznak-e vele.

ximix:
    Egész pofás kis motor. Nem olyan kicsi mint a harkoviak ellendugattyúsai, de nem is olyan nagy, olyan V-55 térfogatú. Most akkor mégis mennyi az üzemideje 400 óra vagy 2000 óra? :) A mai motorokról semmi ilyen jellegű biztos infót nem találtam.
    1945-1965 között az elvárás a 200 óra volt. A legtöbb ekkori motor (vagy két tucat motor volt ebben a 20 évben fejlesztés alatt) valamennyi finomítás után megütötte ezt a szintet: 200-500 üzemórát tudtak (érdekesség hogy a 5TD motor nem érte el ezt a szintet de annyira ígéretes volt mind a motor mind a T-64 hogy zöld utat kapott).
    Ezek a mostani MBT diesel-motorok mekkora forgatónyomatékot adnak le? 5-6000 Nm? Mert erre se találtam adatot. Írogatják hogy 1500 LE (ez se ér sokat mert csak egy pont vagy rövid szakasz lehet a jelleggörbében) teljesítményűak, de a nyomatékról szinte semmi. Pedig szerintem a nyomaték még talán fontosabb is. Kíváncsi lennék egy nyomaték jelleggörbére.
    Utoljára szerkesztette: davidbog, 2015.04.17. 17:31:08
  • m18
    Nem tudom,hogy más mutatta-e/linkelte-e már(angolul értők előnyben):Operation Thin Tank 2012
    A World of Tanks felirat ne ijesszen el senkit,egyszerűen csak a Wargaming szervezte.12 részes,átlagban olyan 20 perces egy rész.
    Más:Tank chats
    Ez egyenlőre négy részes,kis ismertetők brit 2.vh előtti harcjárművekről
  • JanáJ
    Nagyon rövidnek tűnik a csöve, szerintem a töve le van ponyvázva.
  • fonak
    Ez durva ha igaz, nekem sokkal kisebbnek tűnt, olyan t-90 méretűnek, az arányok alapján, azt hittem a görgők kisebbek, nem ugyanakkorák, mint a t-72/t-90-é. Abrams méretű lenne? A videón sem látszott nagynak, persze nehéz mihez viszonyítani.
    Így még nehezebb elhinni, hogy ez egy személyzet nélküli torony, el tudom képzelni, hogy valójában nem az, és ezért van mindig leponyvázva, mert ez a meglepi.
  • ximix #67753
    Ha jól tudom ez sem új hanem a hidegháborús "őrület" gyermeke, akkoriban minden szálon elindultak hátha vezet valahova és hátha jobb lesz, mint az "ellenségé". (Объект 187...A-85-2 ha jól veszem ki 1988-as)
    A helyszűke miatt esett rá a választás azóta fórumokon írtak 800-tól 2200-ig lóerőket rá (gondolom hangolható valamennyire a 2200 lovat meg háborús vészhelyzet idején lehet elereszteni )
    Itt 1500lóerőre írnak 400 üzemórát

A-85-3 elvileg még ezen számok alatt is ő fut 2А12-3, 12ЧН15/16 , 12Н360

Kb mekkora is lehet az Armata
  • fonak
    Azért ott voltak a harkoviak fejlesztései pl. az ellendugattyús 5TD a T-64-ben vagy a 6TD a T-80UD-ben, mondjuk az ukrán :)
  • fade2black
    Olyan szürreális visszafele... falcon
  • Kurfürst
    A ruszkik 80 év után előálltak egy új harckocsimotorral? :)
  • ximix #67749

A videó elején bal középen látszódik valami szerkezet
  • ximix #67748
    Itt a Tavasz rajzanak a lódarazsak..

Jaj de csini ez a kis sunnyogós 720p-ben

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Kimagasló eredményért kitüntetem ...
    https://www.youtube.com/watch?v=bNiStG_p2vY

A Cobra másik vége az amelyik a kellemetlenebb...
    https://youtu.be/vY-08tkyL64?t=1m53s

• ximix #67747
    Én megelőlegezem a 10 pontot, szép kidolgozott programot látunk az ajtók szépen csukva maradtak végig, a leérkezést meg a FLIR felvételek alapján értékelem :) RIP
  • qtab986
  • ximix #67745
    "Tavasszal keresi a párját az örvös galamb, amit jellegzetes hullámzó nászrepüléséről ismerhetjük fel" .....:)
  • qtab986
  • [NST]Cifu
    A Leo 2 MTU-873-asánál és az EuroPACK motornál 3000 LE a max., rövid ideig, de ez csak harci helyzetben aktiválható, mert az erőátvitelt rövid úton kinyírja. Persze ha ez megnöveli a túlélés esélyét, a kutya sem fog sírni miatta... :)
  • [NST]Cifu
    Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy mert van ilyen is, nehogy már ezzel általánosítsunk. Akkor hozakodjak elő olyanokkal, akik meg .357 Sig-Sauerre eszküsznek, csak-mert-azért? Ők sem gyenge és múlt nélküli fegyverhasználók. Én ezekből nem építenék várat. Mint említettvolt, vannak extrém példák. A te példáid ilyenek...
  • ximix #67741
    Nem értek hozzá, de majd a szakik megmondják micsoda.

(hasonlít az AS Val és a VSS Vintorez fegyverekre, de a felső fedél, első markolat és az oldalsó távcső sín sem olyan)
  • aksurv2
    Nem. Makarovok vannak, pár AK-74 és valami régi behajtható 7,62 az amit mondasz. 3: 40 nél érdekesek a találatok, meg feltűnően sok fejlövés bár egy fedezékben lévő emberből nem sokkal több látszik de akkor is....
  • aksurv2
    Nem is állítok más. Egyébként közepesen v. annál gyengébben lövök. Legfeljebb a szint nem mindegy, hogy mihez képest.
    Alapvetően épületen belül is gépkarabélyt használnak. Az M4 az általános már nem igen használ senki pisztoly kalibert még rendőrségeknél sem max. ha lényeges a hangtompítás. Pisztoly az kiegészítő fegyver olyan esetekben ahol valamiért foglalt az egyik kéz ezért van két pisztoly a pajzsos v. kutyás emberkénél. Hasznos ha szekrényeket vizsgálsz át, csapóajtókat nyitsz fel, illetve olyan helyre kell bemenni ahol reális az esélye a kézitusának pl. függönyökkel tagolt félsötét szobák pl. arab női szállások. Ilyen helyeken a hosszú fegyvert félre tolva sebezhető vagy pl. egy késes támadónak.
    Lőtávoságok SF. SWAT. 5 m belül pisztollyal 20 m belül vállfegyverrel nem használsz tudatosan irányzékot hanem úgynevezett célkontrollt. Ilyenkor a célt látod tisztán a fegyvert csak felemeled a szemed elé max. célgömböt látod v. azt sem, hanem a sok ezer, tízezer száraz gyakorlás, lövés után már fegyverfogás, sütés teljes mértékig bent van az izom memóriában tehát felrántod fegyvert a szemed elé és lősz. Igazából a lövés eldöntésen kívül nincs semmi tudatos benne. Olyan mint amikor bokszoló elenged egy jobb egyenest.
    Utoljára szerkesztette: aksurv2, 2015.04.12. 20:48:19
  • JanáJ
    3:09-nél AKSU van a 18+-os videón?
  • JanáJ
    Hol írtam én ilyet? Épületharcra szerintem a JDAM/IFV a jó, menjen be akinek két anyja van. :-)
    De rendőri felhasználás mellet, mikor nem cél rárobbantani a túszokra az épületet, akkor jó lehet. Sokkal könnyebben mozogsz vele, minden hülye helyzetből tudsz lőni, akár egy kézzel is. Mert lehet még nálad létra, pajzs, túsz, ajtó bontó kézikészülék.
  • JanáJ
    Én most csak azt mondom, hogy az hogy jól lő egy katona, az még kevés. :-)
    Utoljára szerkesztette: JanáJ, 2015.04.12. 20:27:41
  • ximix #67735
  • ximix #67734

12Н360
    h81,3 сm x sz130 сm x m82 cm
    Állítólag, élettartam 2000óra 1500hp, 10000óra 1200hp rövid ideig 2000hp.

• ximix #67733

12Н360
    h81,3 сm x sz130 сm x m82 cm
    Állítólag, élettartam 2000óra 1500hp, 10000óra 1200hp rövid ideig 2000hp.
    ---------------------------
    keress tengót guugli earth-el játék :)

18+
    [spoiler]

[/spoiler]
  • Master91
    igen, akkor ez lesz az
  • Palinko
    Darwin majdnem dolgozott, volt már rá példa az UZI-s kislány lelőtte az oktatót
  • qtab986
  • qtab986
    Az AR-széria új erőre kapása mögött mindössze az áll szerintem, hogy a legnagyobb piac diktál. Az meg az USA.

Pont ezért írtam konkrét példaként a franciákról. A franciák esetében tényleg nem lehet arról beszélni, hogy az AR-15-ön alapuló fegyverek olyan elterjedtek lettek volna, hogy már tradíció azt használni. Meg a franciáknak aztán nem diktál se az USA se a németek (főleg a németek), meg úgy általában senki. A franciák ilyenek.
  • Tikal #67728
    fertőzés veszély? ...
  • gyalogstuka
    Szerintem a kesztyűnek érintésvédelmi szerepe lehet, ha az elítéltet folyamatosan sokkolják, és dulakodás közben hozzáér valamelyik őr a bőréhez, akkor az őr is kap a delejből #smile]
  • Master91
    hmh, nem vagyok szakértő, de mind a kettő videóba gyorsan előkerültek kesztyűk, a börtönösbe még a földön se volt, jobbról jön egy ducibb nő, azt hittem a sokkolóst veszi elő, de nem, már húzta a kesztyűt
    Miért? ennyire vigyáznak a nyomokra / ujj lenyomatokra ?
  • SZUsszan
    Nana, a csatákban a gyalogos íjászok zöme területre lőtt, nem célra.

A lovasíjászok, számszeríjászok lőttek a csatákban is célozva direkt emberre. Meg az elfek a filmekben. Na meg Lars Anderson.

Vagy kis harcok, rajtaütések, Robin Hoodos erdei kis csetepatékban céloztak emberre.

No meg az indiánok is, bár ők is a fent felsorolt rajtaütős harcokat preferálták, nem a nagy csatákat.

Az meg a másik, hogy ha önvédelemről beszélgetünk, meg a tárkapacitásról:

"Ez megint nézőpontbeli különbség. Aki pillanatok alatt üresre lövi a fegyverét önvédelmi helyzetben, annak én nem adnék önvédelmi fegyvert... "

Amerikai rendőr vs fegyvertelen elszaladó gyanusított, ja fekete

Elhiszem, hogy három találattól is halott harcképtelen lett volna rövidesen, de meg lehet nézni mikor feküdt el...

Ez nem pont ide tartozik, de egy kicsit talán mégis:

Nem tudom látjátok-e hányszor lövik meg stun gunnal és közben fegyvertelenül hány őrt KO-zik le...
    Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2015.04.11. 22:42:30
  • ximix #67724
    Ha esetleg valami változatosságra vágysz, lőszer marad https://www.youtube.com/watch?v=mwC4M_VInSA
  • ximix #67723
    Nem vagyok hozzáértő, így laikusként hozzászólva érdekes az a felvetés miszerint egy pisztoly jobb épület belsőben mint egy főfegyver, mert rövidebb. A pisztolyt két kézzel fogva ez az előny szerintem elillan, mert a két kinyújtott kéz embertől függően szinte ugyan olyan hosszú, mint egy főfegyver. A pisztolyoknak szerintem ott volna előnye épületharcban ha úgy használnák közelre, mint régen tok mellől vagy csípőből alkarból...ect kicsit olyan lett ez a lövöldözősdi, mint az íjászat több 1000 évéig nem használtak irányzékot mégis eltalálták a célt aztán, most meg "mindenki" az irányzékot sasolja
  • aksurv2

A pisztoly se olcsó lehet tippelni, miben fájnak ezek a vasak lőszer gyakorlás...
  • aksurv2
    Azért írok a maroklőfegyverekről, mert ezekkel foglalkozok. A karabélyoknál ugyanez helyzet, csak Magyarországon viszonylag kevesen lövik komoly szinten, nehéz lőteret találni drága lőszer stb. Az USA-ban más helyzet, ott nagyon mennek.
  • JanáJ
    Becs szó nem trollkodásból, de ez mit számít? Te a sportlövészetről beszélsz, de egy katona nem maroklőfegyverrel megy. Aki igen, az valószínűleg messze nem elite harcos (rendész, tűzszerész, sofőr, stb.) nem a maroklőfegyverre gyúrt rá, hanem a saját feladatára. Kb azért van nála fegyver, hogy 5-10 méteren megvédje magát. Ha ennél nagyobb a gond, akkor ott van mögötte valaki, vagy akár a teljes army. Az SF teljesen más, de szerintem ők sem fektetnek erre nagy hangsúly. Persze jól lőnek, de nem a maroklőfegyver a fontos.
    Az egyetlen ahol látom értelmét, hogy szuperül lőj pisztollyal, az a túsz szabadítás, ott sokszor elég a marokfegyver és pontosan is kell lőni.
  • aksurv2

A kép aláirása:
    P226 Mk25 Will trade for a p226 tacops