95129
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • fonak
    A képességnövelés gyakorlatilag (pl. légi utántölthetőség) felesleges volt Mo-nak, viszont megdrágította a szerződést. Egyáltalán a koncepcióval, hogy nekünk olyan csúcs harci repülővel kell rendelkeznünk, amit felajánlhatunk a NATO-nak bármilyen művelethez, nem értek egyet. Ekkora és ilyen gazdasági erejű országnak talán nem feltétlen a légierő az a terület, amiben "képességeket kellene felajánlania". A baltic air policing-ben meg nyugodtan részt vehetnénk a JAS.39A-val is, sőt a románokat nézve korszerűsített 21-essel is. Szóval a lényeg, hogy kilóg a seggünk a gatyából (persze politikai akarat esetén lehetne többet is költeni a honvédségre), de anno felállítottunk egy NATO-színvonalú törpe légierőt, más kérdés, hogy a szerződésben biztosított rep. időt nem tudjuk kihasználni, a képességek egy részének használatára sosem képezték ki a hajózókat, vagy csak több mint 10 év után próbálták ki először, erre mondtam, hogy luxus. Mondjuk utóbbi már a VSZ-nél is megvolt, vettünk Szu-22-est hozzá levegő-föld rakétát, de felfüggesztőt elfelejtettek kérni, vagy vettünk egyszázadnyi MiG-23-ast ami egy életveszélyes sz.r volt a típust anno kipróbáló amerikai berepülőpilóták szerint is (bár nem az MF változat), mi is elvesztettünk 16-ból 5 gépet és 5 pilótát... na de ez már tényleg off gripen témában.
  • millerius
    Janáj
    Tudod, mit jelent az, hogy egyenruhások csoportjából valaki rangidős?
  • JanáJ
    Szerintem ennek semmi köze nem lesz ahhoz, hogy Grif/F-16-ot vettünk-e. Mind a két gép rosszúl viseli, ha 200-al beugrat a búzatáblába.

@Freeda: Pl az őrnagy, az rendfokozat, nem rang, de nem kezdek nyelvtan náciskodni
  • Pluskast
    Hali!

Ma reggel olvastam itt az sg-n azt a cikket amiben az szerepel, hogy az amerikai hadsereg olyan álcázó ruhát akar elkészíteni ami majdhogynem láthatatlanná teszi a használóját. Olvasgattam a hozzászólásokat is és az egyik fórumozó társunk ezt a linket dobta be. Ez tényleg igaz lehet?
  • [NST]Cifu
    A beszerzésükről hozott döntés is enyhén korrupciógyanús volt...

Ez azonban nem a gép hibája...

a 2002-es kormányváltás után letárgyalt "NATO-kompatiblitási" upgrade, ami nagyjából teljesen felesleges volt,

Éppen ellenkezőleg. Az eredeti megállapodás JAS-39A-król szólt, amelyek jóval kevesebb képességgel rendelkeznek. Ha már kiadtunk egy jókora adag pénzt, akkor talán nem volna baj, ha a gépek képességei ennek megfelelőek. Sajnos a szomorú az egészben az, hogy az eredeti megállapodásban szereplő gépeket elégségesnek vélték.

Nyugodtan korszerűsíthettük volna a 21-eseket, mint a románok vagy a horvátok,

Vagy az Indiaiak, akiknél azonban még mindig a 21-es a legproblémásabb típus. Pedig ők aztán zillió típust üzemeltetnek...
    Valahogy a románoknak se jött be a 21-es korszerűsítés, a Lancer-ekből a "légvédelmi" alváltozatot úgy, ahogy volt, ki is vonták. Lassan egy évtizedig küzdöttek, mire lett pénz az F-16 beszerzésre.
    Horvátország pedig pénzügyi okokból kénytelen megelégedni a 21-esekkel.

Légvédelmi feladatkörben konkrétan a 'környéken' per pillanat a Gripenek az AMRAAM-okkal a csúcsot képviselik, beleértve az osztrák Eurofightereket is (amelyekhez fegyverzetet nem vettek, illetve nincs hozzá integrálva... kb. úgy jártak vele, mint mi jártunk volna a JAS-39A-val, csak éppen még többet dobtak ki az ablakon...).

vagy vehettünk volna használt F-5-ösöket Svájctól vagy máshonnan.

Na az lett volna a valódi pénzkidobás. Pénzt adni valamiért, ami katonailag elavult és harcértéket nem igazán képvisel...
  • molnibalage83
    Ez így önmagában kurvára nem igaz. Melegen ajánlom a HTKA-s Gripen FAQ-t.
  • molnibalage83
    Minden USAF gépen van horog, csak nem annyira drasztikus megállásra van, mint a hordozókon. A MiG-29-et visszasírók meg valami nagyon erős anyagon lehetnek. Az a gép repteljesítményét leszámítva egy ócskavas a Griff avionikájához képest.
  • fonak
    F-16 sem kellett volna feltétlenül persze. A szlovákokat sem zárják ki a NATO-ból amiért még mindig 29-est repülnek, a bolgárokat sem, nekünk sem lett volna olyan sürgős a típusváltás, ha ezek az országok még 15 évig el tudták odázni.
  • fonak
    Mondjuk abban egyetértek a gripent szidókkal, hogy ugyanolyan luxus Mo-nak, mint a négyes metró. A beszerzésükről hozott döntés is enyhén korrupciógyanús volt, a 2002-es kormányváltás után letárgyalt "NATO-kompatiblitási" upgrade, ami nagyjából teljesen felesleges volt, szintén (valószínű, hogy csak újabb zsebek várták a pénzkötegeket, akiknek nem volt alkalmuk részesedni a kenőpénzből 2001-ben).
    Nyugodtan korszerűsíthettük volna a 21-eseket, mint a románok vagy a horvátok, vagy vehettünk volna használt F-5-ösöket Svájctól vagy máshonnan.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.05.19. 21:52:21
  • ximix #68308
    Ha a pálya végén nem lenne az az "árboc erdő " és a szituáció olyan akkor egy gyep rodeóval lehet több maradt volna belőle.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Találgatás,lehet, valószínű ....
    Leszállás közben a talajon jöhetett rá, hogy nem oké valami ilyenkor csak pár másodperc marad döntést hozni jelen esetben a kifutópálya vége nem egy kellemes sík birkalegelő vagy egy homok ágy hanem egy vas oszlop sor, így az a lehetőség, hogy bent maradok és próbálom irányítani amíg meg nem áll nem lehetett opció, az átstartolásra is valószínűleg már a hely rövidsége miatt kicsi volt az esély, így maradt a katapult, a gép valószínűleg már leálló hajtóművel tovább haladt majd a kifutópálya végén lévő dombokon kibillent és átfordult egy párszor.

A képen látszódik a keréknyom a kifutópálya végén, majd a jobb oldali nyom a gabonában az megint a gépé, de akkor már nem a kerekén haladt

Kép link

Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.05.19. 21:44:47
  • [NST]Cifu
    Az üzemeltetésük alatt talán ez volt az első Gripen gépveszteség ha a prototipust nem számoljuk.

Negatív...

1999: JAS-39A egy dogfight gyakorlat közben zuhant le. A balesetet az okozta, hogy a másik gép által keltett légörvényen átvágva a gép hirtelen túl nagy állásszögbe került.

2005: JAS-39A, ismét egy dogfight gyakorlat, ahol a balesetett szenvedett gép célpontot játszott. A magas állásszögben való lassú repülés miatt a gép 'alacsony sebesség' figyelmeztetést küldött, amit a pilóta egy utánégető kapcsolással és egy negatív loopal akart orvosolni, de a sebesség túl alacsony volt, és a gép 'háton' repülve átesett, a tapasztalatlan pilóta nem tudta ebből az állapotból kihozni a gépet (bár a vizsgálat szerint erre bőven lett volna lehetősége), és katapultált.

2007: JAS-39C: Egy leszálláshoz való készülődéskor a katapultülés működésbe lépett. Mint kiderült az áttervezett katapult fogantyút a G-ruha felfúvódása/leengedése hozta működésbe.

Szerk.: Késtem... :)
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.05.19. 21:16:06
  • repvez
    vagy csak nem annyira verik nagy dobra öket
  • repvez
    Ezt a 29es témát már jó lenne lezárni, mert igen jó gép a 29-es,de a közelében sincs a Gripennek vagy más hasonló tipusnak, mire a 29es erőssége kijönne addigra már nem is lenne az égen egy éles helyzetben.
    Az meg megint hülyeség, föleg amig nem tudjuk mi történt, hogy kijelenteni, hogy az F16-al nem történt volna meg .

Igen nagyobb a tapasztalat vele meg többet gyártottak belőle,de nem biztos hogy jobb is lenne . Az üzemeltetésük alatt talán ez volt az első Gripen gépveszteség ha a prototipust nem számoljuk.
  • Freeda Krueger
    A katonaságnál is helyes szó a rang.
  • Palinko
    Igazad van nincs mit, de lehetne venni, ami elmebetegség lenne kábé :D
    ezt már többször elírtam :S
    nem illeszkedik annyira jó a NATO flottába mint egy F-16 tenné, és nem biztos, hogy az szerencsétlenül járt volna. Több tapasztalat van vele.
  • repvez
    De igen, viszont gyorsan üzemkész és a toronyból irányitható, igy ha a pályakozepén jelzi a pilóta, hogy nem fog a fék akkor mire odaér a pálya végére már feláll a háló.
  • ximix #68301

több kép
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.05.19. 20:46:53
  • JanáJ
    A majomfogó nem csak akkor van "beüzemelve", ha bajt jelez a pilóta?
  • JanáJ
    Ne vedd kioktatásnak, mert én is laikus/műkedvelő vagyok, de:
    - a 29-est nem tudjuk visszahozni, kb nincs mit
    - a Gripen egy "p"
    - tök megfelel nekünk, ha most egy 16-os esett volna le akkor jobb lenne a szitu?
    - lásd fent és te hordozóról beszélsz ;-)
    - a bázis pk. valszeg csak utazott hátul, de ha ő vezetett akkor sem ilyen fekete fehér
    - szimulátorban nem tanulsz meg repülni (szerintem)
    (A rang a báró, a katonáknak rendfokozata van. Azt most hagyjuk hogy akkor mi a rangsor ;-) Muhaha)
  • repvez
    igy van fékező horog a szárazföldi gépeken is van , pont az ilyen esetekre, hogy megfogja a gépet tulfutás esetén. Bak-12 néven találsz hozzá infót, a keleti részen inkább az ATU-2-es majomfogó háló használatos ilyen esetben.
    Ahogy a képeket láttam ezen a reptéren csak a nyugati bak12-es volt kiépitve amihez a gripenen nincs horog, viszont háló meg a reptéren nem volt igy nem tudott volna megállni fékhiba esetén.
    Ha meg defekt miatt ment keresztbe akkor a átstart is necces .
  • Freeda Krueger
    Fékező horog sok repülőn van a szárazföldön is.
  • Palinko
    Mig 29 et hülyeség lenne visszahozni, cserébe ez a Grippen sem a legjobb vétel volt ezt mindenki tudja, fékezőhorog meg minek anyahajó nélkül, fiataloknak ott a szimulátor és ha egy magasabb rangú nem tudta megoldani a gépmentést egy fiatal talán még ott is hagyta volna fogát, az jobb lett volna? ja tényleg frusztráló
  • JanáJ
    OFF
    Kiborulok, hogy leamortizálunk egy gépet és jön egyből a sok okos, hogy visszahozzuk-e a 29-et, szar a Grif, mert múltkos Kassán leszállt, ha lett volna fékezőhorog ami az ami gépeken alap (!) akkor nem lett volna gond, hogy kiesett a kétülésesek fele és miért a bázis pk. repül, miért nem a fiatal pilóták. Mindenhol ilyen sok "okos" "hozzáértő" van, vagy csak minket ver az isten?
    Hiszti OFF
    ON
  • repvez
    Az sztem az egyenetlen talaj miatt tört le, mert a dombtetőig még egybe volt, bár nem lehet tudni, hogy a búzában a nyomokat már az odaérkezők hagyták vagy melyik a gépé.
  • JanáJ
    Kíváncsi vagyok ilyenkor mi van a lizing szerint. A lényeg, hogy ember nem veszett oda.
  • Palinko
    ja, sokkal lazábbnak tűnt az elején. de már a földi nyomokból is látszik furcsaság volt itt. pl az elejét szépen lekapta valami:

• repvez
    Hát ez rosszabbul néz ki mint amire számitottam, ez sztem nem javitható. Reméljük a függesztmény legalább nem volt rajta amit még a többi gép használhat
  • Palinko
    igazából nagyobb híroldalak is mint pl CNN is ezt csinálják, volt is pár médiahack :D

elment ez szántani

Utoljára szerkesztette: Palinko, 2015.05.19. 16:09:33
  • repvez
    Még szerencse, hogy az Index szerint 2 gép volt kint!

Szánalom az az oldal , kb mint az M1 anynira tájékozottak mindenben, mint Mari néni a faluban , valamit hall egyből hireszteli,de nem néz utána , hogy mi a valóság.
    Utoljára szerkesztette: repvez, 2015.05.19. 16:01:30
  • JanáJ
    Sejtettem, hogy Kína, de nem sikerült dekódolni.
    Európai jelentős konfiktust nem tudok elképzelni a közeljövőben. Ha igen, akkor vagy nem jelentős lesz, vagy nem ezen az 1-2 hordozón fog szerintem múlni. Oroszok ellen megint nem.
    A franszoá hordozó szvsz a büszkeség ne továbbja, de tény hogy van még pár pici Eu.-i lapos ladik.
  • repvez
    Ha nem gyulladt ki akkor talán még javitható állapotban van . ellenkező esetben elég sok időbe telik mire ujat kapunk, legalább is ha ugyan erre a szériára kell hogy cseréljék.Mert ugye lizingbe kapni kéne helyette egy másikat, kivéve ha emberi hiba miatt következett be,de ezt talán valaki más jobban tudja, hogy ilyen esetre mi a forgatókönyv.
    A lényeg, hogy a személyzetnek nem lett baja.
  • Palinko
    hát ez nem zuhanás sztem
  • Papichulo
    PLAN?

People's Liberation Army Navy
  • millerius
    Lezuhant egy kétüléses magyar Gripen Caslavban, Csehországban, a Lion Effort gyakorlaton, a pilóták sikeresen katapultáltak és állítólag rendben vannak.
  • Papichulo
    Viszont figyelmen kívül hagyni sem lehet... És innentől már nem csak jelképes...

Nyilvan, hogy kenytelenek lennenek kapacitast allokalni ellene, de az biztos, hogy Brusszelben nem pislantanak maguk ala felelmukben. Egy orosz CV leginkabb csak egy speedbump lenne a NATO-nak.

SSGN-enekkel nem tudsz felvonulni egy területre, hogy a hatalmadat mutasd.

Hatalmat mutatni tudnanak vele, de erre mondtam, hogy nem egy NATO/PLAN szintu ellenfellel szemben. Ezek eseteben az SS(G)N-ekkel tobbre mennek, raadasul tobb ellenseges egyseget is kotnenek le.

Kuba is inkább békülni akar már az USA-val, mert Oroszország sem politikai, sem katonai, sem gazdasági támogatást nem tudott adni neki.

Nem hiszem, hogy az USA hataraitol par szaz kilometerre egy orosz CV tul sok biztonsagot tudna nyujtani Kubanak. Egy konfliktus eseten a tulelesi eselyei jo esellyel orakban merhetoek...
  • Papichulo
    "Szerintem még egy közép hatalomnak is jól jön egy hordozó lásd francia, angol, stb.. Bár nem biztos, hogy megéri anyagilag."

Nekik vannak tengerentuli erdekeltsegeik, ezenkivul egy europai konfliktusban szamukra letszukseglet a minel tobb SLOC szabadon tartasa.
  • Papichulo
    Mi az a peer ellenfél...?

Veluk egy szinten, kozel egy szinten levo ellenfelek...
  • [NST]Cifu
    A francia hordozó első sorban a francia Afrikai érdekek miatt kell. A brit hordozó brit tengerentúli érdekek miatt.

Nyilvánvalóan az oroszok is szeretnének a "világ csendőrsége" szerepében tetszelegni, noha gazdaságilag ehhez nem elég erősek. De ugyebár a katonai erő sok dolgot felülírhat...
  • millerius
    Így van, így volt, így lesz, csak a mérték a változó országonként.
  • JanáJ
    A hatalommániás köcsögök jól élnek, a nép meg le van szarva. :-(