95128

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
millerius #68716 Ha megfelelő szinten, problémamentesen sikerül felgyógyulnia, akkor elvileg repülhet tovább Griffen is. Legfeljebb a dokiktól kap egy komoly figyelmeztetést, hogy repülésre alkalmas, de a következő katapultálás súlyosabb következményekkel is járhat, tehát a továbbiakat saját felelősségét is beszámítva vállalhatja. Szállítógépre ÁTKÉPZÉSSEL persze hogy át tud ülni, és ott se tolong a sok pilóta az Ancsák körül, úgyhogy a Honvédség ez irányban biztos nem tenne neki keresztbe, de ezt majd neki kell eldönteni. -
JanáJ #68715 Én azt szerettem, hogy pár olyan ember is kommentelt akik nem csak olvastak róla, vagy kedvelik a témát, hanem használták is. Akár mondjuk egy 21-est, 29-est és mégsem voltak turbo MIG párttagok. :-)
A csigolya töréses katapultálás mellett van még bármi esélye szegény pilótának a további Grif eregetésre? Ilyenkor vajon mi van, mert szállító gépre nem hinném, hogy át tud ülni, meg nem is hinném, hogy akar. Akkor már mehet utasszállítani. Meg nem gondolom hogy íróasztal mellett szeretne tinta huszárkodni. Van ilyenkor leszerelési lehetőség? (Remélem nem lesz igazam és felgyógyul, mert nem hangzik jónak a csigolya törés) -
Jött egy idióta, aki baromságokat beszélt és még személyeskedett is. Én meg amilyen az adjisten alapon elküdtem a jó kurva anyjába, persze miután leírtam, hogy miért ökörség, amit írt. Ő is kapott bant, csak én "visszaesőként" többet...
A HTKA-n régen tech részben a kommentek kb. 2/3-a 3/4-e volt értékes kérdés vagy színvonalas válasz. Ma az is elég érdekes hely lett. A BIZTPOL topikikat meg inkább hagyjuk. Nem is olvasom őket. Sokszor olyan, mintha valami hobbináci hungarista oldal lenne némi kurucinfóval vegyítve...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.11. 09:40:55 -
JanáJ #68713 A HTKA fórum egyetlen számomra előnyös tulajdonsága, hogy gyorsan megjelennek rajta az infók. CSak nehéz kiszűrni a sok okos komment között. -
Papichulo #68712 Ennek eredménye 2016 jan 1-ig tartó ban a HTKA-ról
En mar regota nem latogatom azt az oldalt, de erdekelne, hogy miert kaptad :) -
Nem mindig vagyok ennyire higgadt. Ennek eredménye 2016 jan 1-ig tartó ban a HTKA-ról, de volt már előtte 3 hónapos is...
A régi nickem is halott itt az sg-n, mert a bütetőpontok nem évülnek el, a trollok meg örökös tagsággal bírnak...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.11. 09:00:22 -
Mos méé? Teljesen logikus felvetés :) Micheliszéket is fel lehetne ültetni sofőrnek a 7-es buszra, azzal sokkal olcsóbban tudna körözni és kanyarogni ide oda mint a hungaroringen, ráadásul úgy nem kockáztná azt a qrva drága hondát sem :)
(irigylem a türelmed Molni, hogy ekkora faszságok ellen is ilyen komolysággal tudsz érvelni
)
-
Ez nem igaz. Elve ott kezdődik, hogy ki milyen járaton repül. Az átlagos vadászpilótának kb. 1 óra repidőra 1-nél magasabb felszállás esik. Nos, az airlinereknél járathossztól függően ez lehet sokkal alacsonyabb is. Sokkal... Továbbra sem éretem, hogy ez miért lenne ez jó. A világon nincs olyan légierő, ami így működna. Csak nem azért, mert nincs értelme...? -
Papichulo #68708 a négy hadihajó amit majd 4 milliárd euróért fognak beszerezni milyen típus lehet majd illetve milyen típus jöhet szóba
Szerintem FFG lesz es egyelore csak annyi biztos, hogy europai hajogyarnak szeretnek adni a megrendelest, de meg a tender kiirasa sem tortent meg, a szolgalatba allitas is csak majd 2023-tol tervezett. -
ez nagyon nem jó példa, mert ott rengeteg fel, le szállás van ami sokszorozza az esélyét a malőrnek, itt csak pár gép van, jóval kevesebb repüléssel. és még azt a 3. at bele sem veszitek mikor le kellett szállnia hazafele jövet valahol... valami nagy gáz van itt. -
(Tévedés van a fordításban.)
-
Egy vadászpilóta nem airliner vezetésével szerez tapasztalatot vadászgépen. Az F1 pilóta sem gokartozással készül a versenyre... -
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Gripen alkatrészek már gyűlnek a maradék gépeket már lassan el tudjuk látni sajátból
, de ez a kisebb gond a nagyobb, hogy a pilóta gerince megsérült ami miatt a vadászgépen való szolgálatát lehet fel kell adnia
.
Ha volna még Malév és a felső vezetés olyan lenne akkor a pilóták ott szerezhetnének több repült órát és rutint akár teherszállító gépek vezetésével, így nagyon nehéz nekik kellő rutint elsajátítani a Gripen-en ha alig repülhetnek és tojásként kell vigyázni rá.
Egy olyan ország ahol gyártás is folyik a pilóták közvetlen tesztpilótaként vagy közvetetten tesztpilótától kaphatnak olyan kiképzést amit máshogy nem tudnak igazán megtapasztalni.
Szerintem nem kell megvárni míg lezuhan az orr, hanem a meglévő felhajtóerőt kihasználva finoman le kell tenni a földre, a lég ellenállás is talán így nagyobb mint hason.
-
Szted azalatt a közel 2 óra alatt mig fönt keringett és fogyasztotta az üzemagyagot , mit csinált, gondolom párszor megprobálta a ki behuzást és a nagy tulterhelésú manővereket is,de ha valami nem enged akkor nincs mit tenni.
Abból, hogy ha a főfutókra teszi le és ugy gurul, még nagyobb gond is lehetett volna a géppel, mert sztem ugy 150km/h-nál többel már nincs akkora felhatóerő hogy meg tartsa az órátt és ugye az még elég gyors ahhoz, hogy egy átvágódás legyen a vége.
Amugy azt elég viccesnek találtam, hogy az RTL-en még be is karikáztak egy piros fehér antennát, hogy az volt a katapultálás folyamata, mikor a kép bal szélén már az ernyő ott volt a füben. -
Az origón is ezen ugrált egyfazon Elvben igen, de valamiért nem szokták ez preferálni....
Mi történik, mikor elfogy a felhajtóerő? 3-4 méter magasról leesik az orr majdnem gravitációs gyorsulással éri el a betont, ha gyorsan fékez a gép, mert a pálya nem végtelen hosszú. Ettől a gép orrésze akár le is törhet és a pilóta is fincsi terhelést kapna. (A MiG-23 katasztrófa idején a segg földetérés után olyan durván csapódott le az orr, hogy a pilóta már akkor meghalt.)
B-1B-ről van egy videó orrfutó nélküli leszállásról. A tisztán látszik, hogy az orrész elég szépen megrogyott. Nem fasza az... Viszont itt volt nagy hely nagy kifutásra, hogy lassan fogyjon el a felhajtóerő... Még ilyen puha lérkezéssel is ez volt...
-
fonak #68701 Nem próbálhatta volna meg a pilóta kiengedni a főfutókat, és úgy leszállni? A gép orrát fent tarthatta volna a vízszintes vezérsíkok kitérítésével, amíg teljesen le nem lassul, vagy rosszul gondolom? (valszeg igen, biztos tudta mit csinál, vagy lehet hogy a főfutó sem jött ki?)
Anno MiG-21-esen az ilyet úgy oldották meg, hogy addig csinált nagy túlterhelésű fordulókat a gép, amíg ki nem jött a futó :) Ezt sem lehetett megpróbálni? (vagy lehet megtörtént, csak nem működött). -
Berkut111 #68700 Na ezt en is igy olvastam, csak ha megnezel egy normal allasszogu SU-27 bejovetelt akkor ott tisztan latszik hogy ha nincs kint a futomu akkor a a fuvocso vege es a farokveg utne a betont, legalabb en igy latom. Na most ez Pozsonyban nem tortent meg. Ezert nekem ez az "elfelejtette" egy kicsit santit. Ahoz hogy igy letegye a sinekre ahoz mas allasszoggell kell bejonnie. Nem azt mondom hogy ezert terveztek oda a sineket, de miden esetre eleg ugyes masodlagos felhasznalas. -
Mivel ebből nem katapultáltak igy nem sérült a kabinban semmi, és it a szivócsatorna alatt felszerelt üres inditósineken csúszott végig , ezért csak azok sérültek, és mivel párba voltak nem kellett attól tartani, hogy elbillen valamelyik irányba.
Ha jól tudom annyira nem sérült, hogy a megemelés után kiengedték a futókat és egy alapos átvizsgálás után , lábon repült el. Mivel a pilóta felejtette el kiengedni és nem azért szállt haszra mert valami gondja lett volna a gépnek
Tehát semmilyen ponton sem hasonlit a mostani esethez. -
JanáJ #68698 Mostanában ez a Kolbert srác ír HT témában és teljesen jókat. Gondolom érdekli is, nem csak letudja. -
millerius #68697 A Tu-4-nek is volt légitankoló változata, a szárnyról-szárnyra tankolási módszert pont ezen a típuson kísérletezték és fejlesztették ki Szergejék. -
Berkut111 #68696 Tudom, korte meg alma, valoszinuleg nem is ezert raktak oda, de az biztos hogy ezt konnyebbb volt repkepes allapotba hozni mint a Gripent lessz.
-
Megroppan az ég, tárgyilagos és korrekt cikk HT témában az index.hu-n. -
fonak #68694 Jó de az amcsik nem tudhatták, hogy nem alakítottak-e át pár Tu-4-est erre a célra:) A légi tankolást a szovjetek is kidolgozták már elég korán, csak bonyolult módszert választottak (Tu-16-osok a szárnyvégeket összekötve tudtak egymásnak átadni üzemanyagot, ugyanezt a módszert kipróbálták már a Tu-4-essel is). -
1. A jenkiknak volt irgalmatlan sok tanker. A B-52 tudtommal pont azért lett akkora és olyan gyors, mert kicsit összenyomták a gépet és olcsóbb lett, de cserébe sok KC-135 kellett...
2. A jenki gépek Európában vagy Izlandon is leszálhattak volna, nem kelett haza repülni egyből. Egy dokufilmben mitnha még észak-afrikai reptereket is felsoroltak volna, mint visszatérő repterek. -
Szovjet légi után töltő gépek nem voltak tudtommal a '70-es évekig és akkor is kevés, azok is a haditengerészeti csapásmérőknek kellettek -
fonak #68691 Légi utántöltés. Az angolok megmutatták Falklandon, hogy egy flottányi egymást is tankoló tankerrel el lehet juttatni egy bombázót oda, ahol nem várták. :) Elvileg a ruszkik is megpróbálhattak volna így egy Tu-4-est eljuttatni a kontinentális USA valamelyik partvidéki nagyvárosa felé, és hát egy atombomba is elég nagy pusztítást tudott volna végezni ahhoz, hogy érdemesnek tartották felállítani egy radarhálózatot és elfogóvadász-armadát (meg a Nike SAM-eket, sőt egy ideig légvédelmi gépágyúk (Skysweeper) is rendszerben voltak stratégiai pontokon az USA-ban:)).
Hatótáv gondolom nem ugyanaz fegyverterheléssel és full tankkal mint visszafelé, szóval egy 3000 km harci hatótáv azt jelenti szerintem, hogy a nafta nagy része az odaúton fogy el. -
JanáJ #68690 "A baj az, hogy az emberek 99%-a kb. természettudományos és műszaki analfabéta és ez alapján nézi a világot. "
Ez még nem jelentené, hogy hülye is, pedig a kommentelők többsége idióta hülye. Aki ért hozzá, az meg van annyira okos, hogy nem szól bele a hülyék köpködésébe. Ráadásul ezek az emberek közel voltak, vagy még mindig közel vannak a tűzhöz, nem a fb-ról tudják meg mi volt.
Alapjába véve veled meg az a "baj" hogy mérnök vagy és ezért így is gondolkodsz. Egy politikus, hülye kommentelő meg nem így goondolkodik. -
F1End #68689 Én mondjuk inkább másnapos műszakra gyanakodtam, de hát mindenki magából indul ki.
-
F1End #68688 Az a 3000 km harcászati hatósugár jelen esetben inkább 6000 km. Ha jól tudom, az amerikaiak a saját, Sarkkörön keresztül támadó bombázóikat sem várták volna (mind) vissza, hanem továbbrepülve harmadik államban vagy a SzU területén kellet volna kényszerleszállniuk. Szóval a hazajutással nem kell számolni.
Emellett, nem nehéz elképzelni néhány potenciális, hatótávolságot növelő fejlesztést ( kevesebb védőfegyver és személyzet, a hagyományos bombákból álló harci tehernek csak felét nyomó atombomba, az ezekkel megspórolt hely és súly helyébe pedig még tölthető plusz üzemanyag, stb). -
fonak #68687 Konteó: Szabotázs :) (mondjuk felbérelt az orosz titkosszolgálat egy szerelőt, hogy meghiúsítsa a baltic air policing-ben való részvételt) -
F1End #68686 Nem is annyira az időpont, hanem inkább az esemény oka az, ami lehetséges összefüggést vethet fel. Az első gép "nem tudott megállni" (hibás fékek?), a másodiknál nem jött ki a futómű. Alapvetően az első és a második is futóműhiba, ha van a kettő között összefüggés, akkor én egy erre specializálódó szerelőre tippelnék. -
DantesHUN #68685 Oké, rendben.
Arra is kiváncsi leszek, milyen politikai következménye lesz a dolognak. Ki kiálltanak -e például valakit bűnbaknak, akkor is ha nem is hibás mondjuk. -
Ez legfeljebb meg hazai üzemeltetési környezet, ettől még magával a Gripennel, mint típussal technikaialg nincsen baj. Ha egy F-16-nál nem jött ki volna a futómű, akkor azzal meg sem próbáltak volna landolni szerintem, a törzs alakja miatt fokozott borulás veszély van. -
DantesHUN #68683 Oké, rendben, én ezt elfogadom. De a két balesettől eltekintve, is, már jó ideje hallani azt, hogy komoly pénzhiány van a honvédségnél, és ebből komoly problémák lesznek. Lehet, hogy a két mostani balesetnek, ehhez semmi köze, oké, de ha tényleg komoly gondok vannak a honvédségnél, akkor előbb-utóbb emiatt lesznek majd balesetek. Én azért tartok ettől, szinte minden rosszul működik, pont a honvédség lenne kivétel. -
Másik példa. A B727 karrierje borzalmasan indult folyamatosan potyogtak le (márimnt alirleners szemmel néve). Aztán kiderült, hogy nincs semmi típushiba, a pilótaképzés nem igazodott az új típushoz és végül a B727 korának átlag feletti gépe lett még a kezdeti időszakot is nézve.
A baj az, hogy az emberek 99%-a kb. természettudományos és műszaki analfabéta és ez alapján nézi a világot. Persze, hogy fals képe van róla... Olvasd csak el az origo-s kommnteket és fakadj sírva. Félelemtes, hogy ennyie hülye és buta ember van. Én mindig azon csodálkozom, hogy ennyi buta ember miből él meg? Ki alkalmazza őket és mire...? -
DantesHUN #68681 Nyílván. Lehet hogy nincs összefüggés, és persze lehet hogy véletlen. De az általános magyar állapotokból kiindulva, ahol mindennel gond van, és mindenütt pénzhiány van, (legyen az bármi, egészségügy, oktatás, szociális háló, és persze a honvédség is) ha jut is pénz elmutyizzák, ilyen helyzetben, két baleset, rövid időn belül nekem nagyon gyanús.
Ettől még persze lehet, hogy tényleg tényleg két véletlen , csak pech, de én a fentiekből kindulva hogy valami a honvédségnél (se) nagyon nem stimmel, és lehet nem csak ez a oka, de ez is közre játszik. -
millerius #68680 Az, hogy nem nyílt ki a futómű leszállás ELŐTT az nem a pilótaképzés milyenségének a következménye, hanem műszaki hiba, aminek sokféle oka lehet. A pénzhiány az igaz, nem jut elég pénz a pilóták és a műszakiak fizetésére, így már elég sok műszaki leszerelt és a maradék dolgozik helyettük is (magyarán túlterheltek), és állítólag jónéhány pilóta is élénken érdeklődik a légitársasági állások és fizetések iránt.
A statisztika meg a nagy számokkal dolgozó átlagszámítások tudománya, a %-ot "nem érdekli", hogy mondjuk 10 év alatt alig van komoly rep-esemény, aztán fél év alatt három is, mindig az össz repidőhöz kell viszonyítani. Az események sűrűsödése meg nem statisztikát követel, hanem kivizsgálás után MEGFELELŐ intézkedéseket. -
Ez az emberi agy működése miatt van. IOtt is összefüggést lát érzelmi alapon, ahol nincs.
1997-ben olyan katasztrófa sorozat volta jenkiknél, ami elképzelni sem tudtak. Egy napos reptilalmat akartak elrendelni egy adott napon, hogy megtegyenek bizonyos lépéseket, amikor történt még egy. Előrehozták a reptilaltmat, semmi nem szállt fel aznap. Hónapokig vizsgálódtak és mégsem találtak semmit sem. Egyszerűen a véletlenszerű események trolódtak fel...
Az airlinerek katasztrófáinál is volt ilyen kilengés a '80-as években.
1985, a halál eseteket nézd. Előtte meg utána milyen jó évek vannak úgy. Még akkor is kiugró, ha az Air India Flight 182-ot kiveszed ami sanszosan bombamerénylet áldozata lett.
1984 minden idők legjobb, aztán minden idők legszaragbb éve volt 1985. Aztán 1986 megint jó...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.10. 12:59:49 -
DantesHUN #68678 Én nem értek hozzá, de azért hogy két gép ennyire kicsi idő alatt zuhanjon le( illetve nem is zuhant le a hivatalos tájékoztatás szerint, csak katapultált a pilóta, és hasra szállt le, de ez nem zuhanás, hát konkéran végülis nem...) nekem nagyon gyanús. Véletlen, pech? Mennyire erre az esély? Mint a ósdi viccben, ha nem félsz hogy bomba van a utaszállítón, vigyél egyet te is, mert arra az esély két bomba legyen, nagyon kicsi...
Mi van itt? Ilyen rossz állapotban van a légierő? Pénzhiány, nem jut karbantartása, vagy megfelelő pilóta képzésre?
És miért van olyan érzésem, úgy el lesz mismásolva az ügy, és nem derül ki az igazság?
-
Elképesztő pechszéria...