95129
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • molnibalage83
    Most nézem hogy a '40-es évek végétől is a jenki elfogó vadászgépen gyakorlatilag nem volt gépágyú és nem irányított rakétákban gondolkodtak? Ennyire elégtelennek ítélték a gépágyú és géppuska tűzerejét?
  • molnibalage83
    Nyilvánvaló ökörség. A "hír" (muhahaha) bejegyzés időpontja két nappal ezelőtti. Hol is van a bejelentés? Ez csak egy újabb balfasz oldal a sok közül.
  • repvez
    elég csak a jobb oldali "hir" cimeket megnézned. Sztem ez is a szokásos hallunk valamit és irjunk hozzá egy cikket amiből semmi sem igaz,de sokan meg fogják nézni.

sztem a cél elött főleg váltó gép nélkül nem fogják már elkaszálni a tipust
  • JanáJ
    Ez ugye kamu!
  • Master91

• molnibalage83
    Félelmetes ökörség az egész. A gépben számtalan a víznél könnyebb szerkezeti anyag van. Teljesen mindegy, hogy mekkora sebességel csapódik be a gép és milyen szögben, az törni fog. És ezek meg aztán a felszínt el fogják érni, mert a hidrosztatikus felhajtóerő az tudja a dolgát... A kérdés csak a folt mérete és az, hogy meddig marad egyben.
  • millerius
    Íróasztali matematikusok, jellemző, legalább megkérdeztek volna csak egyetlen fizikust is. Ezek úgy képzelik, hogy egy nagy sebességű vízbecsapódást egy puskalövedékhez vagy tankhoz hasonlóan egészben és sértetlenül túlélne egy többszáz km/h sebességgel függőlegesen vízbecsapódó repülőgép??! Akkor nézzenek már meg néhány fényképet, hogy mit művel egy földközelben, leszállás közben (tehát kis sebességnél) a gép orrán lévő radomba, a szélvédőbe vagy a szárny fém belépőélébe becsapódó madár. Utána nyilatkozzanak újra.
  • Lacusch69
    FélOff, de ez sem rossz...
  • qtab986
  • molnibalage83
    Nem gyenge.
  • ximix #68827
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Itt van 542 db Field Manual
    Van közte ilyen is pl: TM 9-718A 90-mm Gun Tank M47 1952
  • DantesHUN
    Ilyen könyveket lelehet tölteni valahonnan a netről? (már mint ami a hajókat illeti) Keresgélek egy ideje, de nem sok mindent találtam.

Egy német nyelvű ilyesmikkel kapcsolatos folyóiratra is vadásztam, de csak egy példány lett meg belőle.
  • davidbog
    Hát az nem meglepő, hogy ilyen az E-50 és annál nagyobb gépekről nem talált páncélvadász vagy egyéb modosított verziót. Végignézve a német 2. vh-s harcjárműveket és a dátumokat azért azt lehet látni, hogy elég következetesek voltak. Szerintem soha nem volt olyan, hogy még csak a tervező asztalon lévő harckocsiból már volt páncélvadász verzió is. A páncélvadász változatok mindig csak már a kipróbált alvázra, testre készültek. Hisz épp az volt a lényeg, hogy a már kipróbált működő alvázra, erőátviteli rendszerre építenek egy AT verziót, ami így könnyebben, gyorsabban gyártható és olcsó.
    Volt pár Waffenträger, de az meg teljesen más kategória.
    Ezért szerintem eleve hülyeségek az ilyen Alligator, Jagdpanzer E-100, Jagdpanzer E-75 koncepciók. Jópár ilyen kreált harckocsi van. Tipikusan német vagy japán, mert náluk kicsit hihetőbb az, hogy most került elő valami a szétszóródott, elkallódott tervekből. (A WoT-ba hamarosan jön a japán nehéz harckocsi ág, véleményem szerint minimum 1/3-a fake lesz...)

A francia 17,7"-est most kérdeztem meg, van rajz a lövegről meg a lövedékről és kivetőtöltetről + rövd leírás műszaki adatokkal. A Warship 2011-ben szerepel. Ezeket a könyveket a Conway adja ki minden évben (volt egy időszak amikor két évente jött ki), eredetileg negyedévente megjelenő folyóirat volt és a 88-tól lett évkönyv, az évkönyvek kb 120 oldalasak. Nekem nincsen meg egyik se.
  • [NST]Cifu
    Tüzérségi feladatkör alatt nem is terület, hanem pont cél ellen. Amolyan kompromisszumos mindenes. Tud "tüzérkedni" valami végfázisos pontosítással és akár közvetlen irányzással is tud lövöldözni, kvázi mint tankvadász. Ez szerintem akár kerekes is lehet. Hülyeség?

Szvsz igen. A tüzérséget pont azért tartod, hogy egy területet le tudj fogni. Kérdezd erről az ukránokat és a ukrajnai felkelőket, ahogy egymást lövöldözik rakéta-sorozatvetőkkel. Ehhez viszont nagy tűzerő kell, sok lőszer, és változtatható hajítótöltet-mennyiséggel (több lövedék - szimultán célba érkezés) tudod csökkenteni a szükséges tűzérségi eszköz igényt, de ez a 'többfeladatú' megoldás pont erre nem képes. Jó képességű tüzérséggel sokkal többre mész, ahogy egy "lecsupaszított" felderítő-tankvadásszal is. Utóbbi esetén felesleges teher a komolyabb lőszerkészlet, meg kell oldani a felső szögcsoportban való tüzelést, és mindehez megfelelő utántöltő berendezés is szükséges, ráadásul mindez a lehető legkissebb méretben és legkissebb súly mellett. Túl sok a kompromisszum...

A pontcél dolog pedig pont ezért probléma: akkor már olcsóbb és hatékonyabb, ha pár indirekt irányított rakétát szerelsz fel egy járműre, amely szükség szerint ezeket leküzdhetik - nincs szükség magas szögcsoportra, és helyigény / tömeg terén is előnyös.
  • davidbog
    Ez az élettartam és lövedék sebesség csökkenés is érdekes. A standard teljes kaliberű páncéltörő lövedék esetén a 90 mm M3-nál még 2000 lövés, a 90 mm M41-nél már csak 700 lövés, a 120 mm M58-nál pedig mindössze 250 lövés a löveg élettartama. Illetve maximális kopás felénél akár 150-200 fps-t is csökkenhet a csőtorkolati sebesség. Ami azért nem semmi.

Ez a SABOT Technology Engineering magukról a lövedékekről nem ír, de megad rengeteg más dokumentumot. Lesz minek utána nézni. :)
  • JanáJ
    A multifunkciós gépek kérdése érdekes. Ez egy egyszerű matek lenne, ha tudnánk bármit a számokból. :-)
    Szárazföldön szerintem nem ez a szitu. Nem látom akadályát, hogy pl a hk., IFV, tüzérség, APC állomány csökkentése mellett legyen pár ilyen vackod is.
    Tüzérségi feladatkör alatt nem is terület, hanem pont cél ellen. Amolyan kompromisszumos mindenes. Tud "tüzérkedni" valami végfázisos pontosítással és akár közvetlen irányzással is tud lövöldözni, kvázi mint tankvadász. Ez szerintem akár kerekes is lehet. Hülyeség?
    Az egész Kína szigetes, partra szállós, erő kivetítős törekvései miatt. Kvázi mint az orosz légi desszant vasak. Papír test, de a semminél több.
  • Freeda Krueger
    itten más szemszögből

Utoljára szerkesztette: Freeda Krueger, 2015.06.16. 16:13:29
  • molnibalage83
    Erről írtam az HTKA-s F-15 cikkben. Az a SEAD feladatra is alkalmas F-15 koncepció volt, de még a '70-se években. F-15A, nincs CFT helyett más cucc (pedig oda ment volna a SEAD elektronika, mert anélkül nem igazán hatékony egyetlen ARM alkalmazása sem. Lásd Falconban a HTS poddal vagy nélküli képességeket. A külső függesztőt az SA gépekig soha nem aktiválták, ott viszont egészen más szinten, mint anno képzelték. Nem csak ARM mehet oda, hanem láthatólag gyak. ugyanaz, mint belső szárnytartó mínusz a tömeg korlát.
  • molnibalage83
    Én is Harpoon-ra tippeltemtem, de ebből a szögből furcsák a vezérsík méretek.
  • [NST]Cifu

A légiharc rakétákból a nagyobb az AIM-120 lenne? Elég furán néz ki ebből a szögből.

A gép jobb belső függesztőjén levő rakétát nem ismerem fel. Az micsoda?

Szerintem AGM-84L:

• repvez

Régen is volt teszt ilyennel
  • molnibalage83
    Ez megint egy érdekes kép. A fegyverek egy része igazinak tűnik, egy része meg súlymakettnek.

A légiharc rakétákból a nagyobb az AIM-120 lenne? Elég furán néz ki ebből a szögből.

A gép jobb belső függesztőjén levő rakétát nem ismerem fel. Az micsoda?

AGM-88 HARM a bal szárny belső függesztőjén is...?

Hát, nem véletlen lesz elvileg az SA az F-15E legacy gépek királynője...
  • [NST]Cifu
    Biztos olcsóbb mint külön - külön tartani ilyet és egy tanknál könnyebb lehet.

Pont, hogy nem olcsóbb, ezen 'veszenkszünk' Molnival, mert én azt mondom, hogy olcsóbb lenne a dedikált támadógép és légvédelmi vadászgép, mint a többfeladatú vadászgép, de ebben azt a Tejút fentállásáig nem fogunk dűlőre jutni.

Harckocsi / Tűzérség esetén ismét olyan a helyzet, ahol két nagyon eltérő feladatkör van, amit nehéz egyesíteni. A tűzérség esetén fontos a lőszerkészlet mennyisége (általában dedikált (akár páncélozott) lőszerszállító járművel), míg a harckocsi esetén fontosabb a páncélvédettség. A harckocsi esetén fontosabb a kisebb frontfelület, míg egy önjáró tarack esetén fontosabb a magas szögcsoportban való tüzelési képesség (részben emiatt nem nagyon látsz alacsony önjáró löveget).

Ugyan emiatt üti az úszóképesség vagy a légi szállítás képessége is. Az úszóképességet szinte egyetlen önjáró tarack sem tudja, ahogy a légi szállíthatóság is ritka vagy legalábbis korlátozott.

A hosszú lövegcső ettől még jól jöhet egy új páncélvadász esetén, de páncélvadásznak viszont gyorsnak kell lennie, hogy elmenekülhessen, ha forró lesz a helyzet, és nincs szükség indirekt tűzérségi képességre. Ez meg már egy harmadik feladatkör ugyanis...

Type 89 kínai 120mm-es harckocsi-vadász

PLT-02 6x6-os, 100mm-es harckocsi-vadász

ST1, egy új 8x8-as harckocsivadász, NATO kompatibilis 105mm-es löveggel
  • JanáJ
    Emlékszem, de ott egy tankként is használható tüzérségről volt szó. Én nem azt mondom, hogy 0-40 km-ig mindenre lő, hanem mondjuk a tankok 1-2 km-én túl is. Csak a HTKA-s ötletelésen gondolkodtam, hogy megéri-e egy ilyen fegyver valakinek. Biztos olcsóbb mint külön - külön tartani ilyet és egy tanknál könnyebb lehet. Ezáltal akár légi szállítható, úszó képes, ilyenek. De lehet ordas hülyeség amit írok.
  • repvez
    AS oldalán tették ki, hogy tesztelik és igy 12 amraam hordozására lesz képes. meg a GSF is más hajtóműre enged következtetni, vagy csak nem szedték le a boritást a lamellákról?
    Utoljára szerkesztette: repvez, 2015.06.16. 14:40:50
  • [NST]Cifu
    Nem régen már értekeztünk erről. Először is a tüzérségi fegyvereknél nem hüvelyes hajítótöltet van, mint itt a képeken, hanem változtatható mennyiségű (zsákos vagy modulszerű töltet). Azért van erre szükség, hogy a lőtávnak megfelelő mennyiségű hajítótöltetet pakolj a lövedék mögé. Itt a probléma. Ez a löveg elméletileg képes lehet a közvetlen irányzású alkalmazásra, de a lövedék hatótávolságát hogy befolyáosolod? Ha túl közel van a célpont, akkor nagyon magas szögcsoportból tüzelsz, hogy függőlegesen essen rá a lövedék? Ebből a szempontból logikus az irányított repesz-romboló lövedék, de gyakorlatias szempontból gáz. Nagyon.

Direkt irányzással terepakadályok határozzák meg elsődlegesen a lőtávot, tengeren ugye akár 15-20km, sőt, ennél is nagyobb távból is lehet viszonylag pontosan lőni. Szárazföldön ez 7-10km körülre szokott korlátozódni, pár extrém példát nem tekintve. Ennél jobban korlátoz az, hogy a cél mozog vagy áll. Álló cél ellen 6-8km a bevett effektív lőtáv direkt célzásnál, mozgó cél ellen 3-4km-t adnak meg, például a Rheinmetall is úgy nyilatkozik, hogy hagyományos lövedékkel 4km az effektív lőtáv, LAHAT irányított rakétával 8km.
  • JanáJ
    Harckocsi ágyú "méretű" fegyverrel milyen távolságba lehet még pontosan lőni? Mert 1-2 km-re eldurrantanak, de gondolom messzebb is menne, ha nem cél a páncélátütés, hanem elég a repesz-romboló fejjel a pusztítás.
    Butaság lenne egy ilyen jármű? Egy tüzérségi valami ami közvetlen irányzással is tud lőni.
  • [NST]Cifu
    Senki se tudja biztosan mit akarnak a kínaiak, és miért mutatták be ezt a szörnyet. Annyi biztos, hogy ez egy kísérleti löveg, feltehetően nem is fog ebben a formában rendszerbe kerülni.

Egyébként pedig páncélelhárításra még mindig olcsóbb a löveg, mint a rakéta.
  • Freeda Krueger
  • horthy
    Új kínai 125 milliméteres ágyú

Ez mi volna ? Páncéltörő löveg/tüzérségi löveg hibrid ? Ennek mi az értelme az ATGM korszakban ? Tüzérségre van spéci önjáro löveg pánélelháritásra meg ott vannak a páncétörő rakéták ?!? Uj kinai logika ?
  • molnibalage83
    WTF ezt hol találtad? Dupla AIM-120 indítósín külső ponton. Ez F-15SA-nak tűnik.
  • repvez
    pár érdekesség egy képen

Utoljára szerkesztette: repvez, 2015.06.16. 13:20:26
  • [NST]Cifu
    Hmm... akkor én vagyok lemaradva, vagy nem tudom. Ahány német II.Vh-s tervrajzot láttam, mind whiteprint volt... :(
  • JanáJ
    Egyetértek, de ez nem csak az elkényelmesedés. Annak idején így tudtál csak világot látni, ha csak nem voltál nagyon-nagyon gazdag és anno otthon sem feltétlen voltak jobb életkörülményeid, mint a seregben. Most már nagyon olcsón utazhatsz és egy csomó foglalkozás sokkal többet fizet civilben. Ehhez ugye az is kellett, hogy kevesebb szénlapátoló kell egy hajóra és több mérnök.

A korkedvezményes nyugdíjt én nem tartom jogosnak, főleg mert mindenkinek járt, ha irodista voltál akkor is. Ugyanakkor mi a tökömet csinálsz egy 65 éves bokorugróval vagy pilótával? Nálunk nics akkora sereg aki felszívná őket. A nyugati módszer szerintem tök jól működhetne. Arányosítani a feladatokat az értékével. Pl a külszolgálat érjen többet időben, mint a tinta koptatás. Aztán ha már túl idős a feladata elvégzéséhez akkor vagy más még betölthető beosztás, vagy irány a civil szféra.
    Eddig se értettem, miért nem több fizut adnak a korai nyugdíj helyett. Ugyan úgy állam bácsi fizette mind a kettőt.
  • Kurfürst
    Teljesen normális dolog német lövegeknél a blueprint, emlékeim szerint rengeteg ilyen van a HT könyvtárban/levéltárban is. Én semmi gyanúsat nem látok benne.
  • JanáJ
    Nem minden esetben lehet leszerelniük. Én sem értem, hogy hogy nem szemétkednek velük így. Nem tartanám korrektnek, de nem csodálkoznék, ha meglépnék.
    Miért kellene kifizetniük? Ezt a civil életben is úgy csinálják, hogy max aláírsz egy x éves elkötelezettséget a "cég" felé.
    Vagy pl akkor mennyit fizetnél annak, aki elment a MH-ba dolgozni és menet közben elvették a korkedvezményes nyugdíjt.
  • ximix #68801
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Sikerült megtalálnom azt a text formátumban archivált TM 9 pdf-et amiben a 45 és 75 oldalon említik a T137-et ahogy nézegettem a lövegcső anyagfáradást tesztelték.

Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.06.16. 00:14:06
  • Hpasp #68800
    "De mintha Miami-ba (!) is tettek volna légvédelmi rendszereket és délebbi városokba. Még a '80-as években is húzos lett volna repcsivel azokat támadni..."

Miami és Key West légvédelme 1962-ben települt, 6 HAWK, és 3 Nike Hercules osztály képében, és utolsóként szerelték le őket 1979-ben.

• molnibalage83
    A telemetry részt mit jelent? Vette a kódolatlan adatokat elektronikai felderítő cuccal?
  • Hpasp #68798
    Amiket az U2 talált meg:
    - Tyuratam, Semipalatinsk, Saryshagan
    - R-12 missile, first telemetry ever of a Soviet R-7 ICBM
    - Dimona nuclear reactor and processing facility under construction
    - new Soviet Bomber at Kazan. Eight Tu-22 BLINDER aircraft captured on film.