Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Akkor el vagyok maradva, mint a borravaló... :|
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
Namármost van 14 gép. A 14 gép egyenként 120 órát van odafent / év max., ehhez most elvben közel vagyunk. Ezek szerint 3 pilóta / gép lenne...? Tudtommal ennyi pilótánk nincs is...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Már a jenkik F-15 pilóták is csak évi 120-130 órát, ha repülnek, a multirole pilótáknál is csak vágyálom átlagban a 200 óra. A nagy megvágás elõtt volt olyan hír, hogy már az USAF is specializálni fogja a pilótákat és a Navy is, mert Super Hornet pilótának is 130 óra jutott volna évente, hajófedélzeti üzemmel! Upsz...
Itt olvastam el, hogy nagyjából mi a szitu. Ami meglepett, hogy a Rafael milyen jól szerepelt a Typoon meg nem annyira jól, mint amennyire sejteni véltem.
Ami meg 'érdekes', hogy a DR/ET 18 ill. 25 lehetséges módosítást jelentett be, a Gripen meg 98-at. Masszaraks... Erõs-e a feltételezés, hogy ennyi upgrade-el azért lesznek gondok, vagy bebizonyosodik 5-10 év múlva, hogy meg se valósítható?
-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" ☫ Zemdee bodáá Irán! ☫
Hozzá kell tenni persze, hogy sok dologról õk sem beszélhetnek, így például nem tudjuk, hogy állunk a radarjelek adatbázisával...
-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" ☫ Zemdee bodáá Irán! ☫
Az új albák nagyon karakán kis vasak amúgy😊 Nekem tetszenek😊)
Mintha járnánk ki a csehekhez gyakorolgatni,de lehet nem jól emlékszem.
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
Végül pedig azért ott van az is, hogy egy Mach 3-al repülõ felderítõgépet nem sok minden képes elfogni...
Máté csinálta ezt annó õ kint is maradt oktatónak.
Volt az a vita annó pl,hogy a 29 es micsoda remek egy vas ,és ,hogy kár volt lenyugdíjazni,de pl Tibi aszongya,hogy inkább 10 x a griff mint egy 29 es ha harcolni kell vele. De szoktak gyakorolni USA gépek ellen is és amint hallom nincs okuk panaszra. Ergo nekünk tökéletesen megfelel arra amire kell.
A gép számára legalább a 414EPE kellene, csak apró hiba, hogy nem fejezték be, mert senkinek sem kellett. A US Navy a legcsekélyebb érdeklõdést sem mutatta iránta, még a válság és az iszonytos vágások elõtt sem és mivel a Super Horneten kívül nem használja semmi más...
Az F/A-18-asok egyáltalán voltak valaha is éles bevetésen?
Mármint a svájci gépek? Nem. Nem is tudom, hogy svájci erõk részt vesznek -e bármiféle békemisszióban egyáltalán.
A svájci kormány a nemzetbiztonsági fenyegetettséget is nyilván figyelembe veszi. Az meg ugye nincs (vagy nem tudok róla, hogy konfliktusuk lenne).
Egy olcsó gépet könnyebb lenyomni az emberek torkán.
Az F/A-18-asok egyáltalán voltak valaha is éles bevetésen?
Nyilvánosságra került az értékelés - mert ott bizony így mennek - és minden téren azt pontozták szinte a leggyengébbre, azért veszik, mert papíron az a legolcsóbb szerintük. A Girpen NG is csak egy ígéret, ha a valós potenciált akarják, akkor semmivel sem olcsóbb, mint más és az eredeti Gripen minden nyûgjét örökli.
Szóval a helyzet nagyon nem egyértelmû.
Lásd itt.
Valaki feltette ugyanazt a kérdést, ami az én fejemben is megfordult: miért nem ilyeneket vettünk Gripen helyett?
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Az YF-12C-vé átvedlett SR-71 története 1971-ben történt, ekkoriban az SR-71 felfedése még nem volt idõszerû. Az lehet, hogy a program létezése már a szürke zónában volt ekkor, tehát elismerték, hogy létezik, de megmutatni még nem akarták. Ez esetben logikus az, hogy eltávolodjanak a 12-es számtól, ami összeköthetné az R-12-õt és az YF-12-õt.
(illetve van, csak nem harci, pl. a C-23 Sherpa de azt is ütötte a légierõ ahogy tudta, az utódjául szánt C-27J-nél aztán sikerrel is jártak)
Nem tudom hol olvastam, hogy az A-10-esnek már a jelenléte elég volt sokszor, hogy pl egy konvojt ne támadjanak meg...
Az USAF-nak volt egy Mach 3 vadászgép projectje, az XF-108 Rapier. Csakhogy 1959-ben ezt a programot elkaszálták a magas költségek és a szovjet szuperszonikus bombázó veszély hiánya miatt. Mind a North American, mind a Hunghes viszont folytatta még egy ideig a fejlesztést, mert abban reménykedtek, hogy légierõ mégis kiharcolja a folytatást.
Az XF-108 makettje
Végül ez megtörtént, csak nem egészen úgy, ahogy gondolta azt a két cég. Kelly Johnson, a Lockheed Skunk Works vezetõje azt az ötletet vetette fel, hogy a CIA Oxcart programja alatt készülõ A-12-esbõl csináljanak egy Mach 3 elfogó vadászgép verziót. Ehhez pedig az XF-108-ashoz szánt AN/ASG-18 radart, illetve a GAR-9 (AIM-47) rakétát használták fel. Hogy a CIA szupertitkos A-12-eséhez ne legyen köthetõ, az AF-12 belsõ elnevezést YF-12-re változtatták, és az AREA 51-bõl a fejlesztést az Edwards-ra vitték át. Az YF-12 program másik elõnye lett volna, hogy Amerika nagyságát és technika fölényét bizonyíthatná, lévén nem kell titkolni, ezért ezzel a típussal repülték meg a sebességi- és magassági csúcsokat. Utólagosan nehéz megmondani, hogy Kelly Johnnson valódi indoka nem-e csak az lett volna, hogy meg akarta mutatni a világnak a gyermekét, amire az A-12 program keretében nem volt lehetõsége...
Eredetileg 1964-ben Johnson elnök ezt az YF-12-õt akarta bejelenteni, de a sok megbeszélés és sok kézen áthaladó információk miatt végül a bejelentés szövegébe A-11-es jelölés került. Amúgy az YF-12-õt, illetve az F-12B rendeléseket McNamara állította le, a Vietnami háború költségeire hivatkozva. Valójában pedig azért, mert nem látta értelmét egy olyan programnak, amely egy továbbra sem létezõ szovjet szuperszonikus bombázótól védené meg a légteret. Pláne, hogy erre az USAF az F-X programot, a késõbbi F-15-öst is hasonló feladatra (persze nem Mach 3-al) szánta...
Az R-12, alias SR-71 megint azért került külön jelölésbe, és külön pályára, mert az USAF saját felderítõ gépe lett volna. Ez eredetileg szintén fekete programnak indult, amikor a NASA az egyik megkapott YF-12-est elvesztette, a második SR-71-est átnevezték YF-12C-nek, és fikcionális sorozatszámot kapott (egy A-12-esét), hogy ne bukjon le az SR-71 létezése, majd így kapta meg a NASA. A hiányzó radart, és eltérõ kialakítást azzal magyarázták, hogy ez egy újabb, még jobb képességû verzió, ezért lett "C" a jelölésében, jelezve, hogy másik altípus.
Az YF-12C és az YF-12A kötelékben 1975-ben, az SR-71 jelölés ekkoriban még tabu volt...
Az SR-71 létezését az 1970-es évek végéig nem ismerték el, az A-12-õét pedig csak az 1990-es években fedték fel.
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Az tény, hogy az USAF sose volt nagy rajongója a nem szuperszonikus harci gépeknek (az A-10-es az utolsó ilyen típus, az elõtte kivont utolsó ilyen az A-7-es volt, azt 1991-ben vonták ki az USAF és 1993-ban az ANG egységeinél), de az A-10-nél jobb CAS gép nincs, és hiába mutogatnak a multi-funkciós gépekre, CAS-ra mindig szükség volt és lesz... Szóval én ezt csak egy mondvacsinált indoknak látom arra, hogy megszabaduljanak tõle...
A Project Rainbow eredményét is felhasználhatták egyébként, de figyelembe véve, hogy mennyire eltérõ profilú repülõgépekrõl beszélünk, én túl közeli kapcsolatot nem látnék bele a kettõbe.
Egyébként a Project Rainbow eredményeit nem használhatták fel a tervezés során? Mert az megmagyarázná a lopakodó urban legendet is.