Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Idén felhasználtuk az éves keretet? O.o

Akkor el vagyok maradva, mint a borravaló... :|

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Her Laca
Hazánk egyik legismertebb fia megmondta annó😊 "Kis pénz kis " mint tudjuk azóta is😊

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Molnibalage
Az hogyan jön ki...? Már felhasználjuk végre az éves óraszámot. 16800/10 év = 1680 óra/év.

Namármost van 14 gép. A 14 gép egyenként 120 órát van odafent / év max., ehhez most elvben közel vagyunk. Ezek szerint 3 pilóta / gép lenne...? Tudtommal ennyi pilótánk nincs is...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
A baj az, hogy a tudomásom szerint ez azért inkább a kiugró eset, az átlag valahol 50 óra körül mozog...

Molnibalage
Osravában kérdeztem tavaly és van olyan, aki 500 óra felett jár. Tekintve, hogy 2007 táján kezdék, azért ez nem rossz. Ha kezdetektõl repül rajta az illetõ, akkor is 70 órás átlag. Nem a világ teteje, de azért ez nem olyan rossz a lehetõségekhez képest.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Neked van arról infód, hogy itthon most mennyit repül egy átlag Gripen pilóta? <#conf>

Molnibalage
Itthon azért jut már 70-80 egy pilótára. Mivel egyes pilóták specializálódnak sanszosan és csak AA feladatot repülnek, ez elég is. Ezen felül azért a Gripen szimulációs rendszere és szimulátora szerintem picit az F-16 gépek lehetõségein túl van, tehát azonos óraszámmal magasabb szint érhetõ le.

Már a jenkik F-15 pilóták is csak évi 120-130 órát, ha repülnek, a multirole pilótáknál is csak vágyálom átlagban a 200 óra. A nagy megvágás elõtt volt olyan hír, hogy már az USAF is specializálni fogja a pilótákat és a Navy is, mert Super Hornet pilótának is 130 óra jutott volna évente, hajófedélzeti üzemmel! Upsz...

[NST]Cifu
Ez oké, de a "magát komolyan vevõ országokban" a vadászpilótáknak jut azért legalább évi 100 repült óra a vadászgépeken. Itthon nem. Még egy Alba/Alca repült óra is többet ér azért, mint a szimulátor...

A Gripent meg két p-vel írják sokan, ez van.
Húsz évvel ezelõttrõl beszéltem, akkor ugye NATO tagok sem voltunk, volt még 3 ezredünk (bár 1-1 századot feloszlattak mindegyiknél a Gerecse fedõnevû leépítéskor), kb. 85 harci géppel (MiG-21, MiG-23, Szu-22, sõt már jöttek a 29-esek is, így egy rövid ideig 4 típus repült). Akkor ugye a korábbi SZU-beli képzés helyett kellett kitalálni valamit, az utolsó évfolyam tudtommal Kassán végzett elõtte, már 91-ben. Szóval akkor találták ki, hogy itthon képezzék az új pilótákat, szereztek is hozzá Jak-52 és Albatros gépeket (utóbbiakat a németektõl ingyért, de legalább használták is õket egy ideig, nem úgy, mint pl. az ugyanonnan kapott Mi-24-eseket, amik félreállítva rohadtak szét azután). Na de jött egy (aztán mégegy) kormányváltás, meg pár további nadrágszíjmeghúzás (meg a szerb-horvát háború is befejezõdött a szomszédban), és a légierõbõl már csak a kecskeméti ezred maradt (a pápaiakat kb. 2001-ben számolták fel, miután a taszáriakat is odaköltöztették a gépeikkel együtt), akkor már nem volt rá szükség, talán 93-ban kezdett az elsõ évfolyam, de az sem végzett már tudtommal, nem is volt rájuk szükség már.
Molnibalage
Nem kötekedésbõl, de miért van az, hogy az emberek nagy többsége nem képes nevén nevezni a francia vasat? A Rafael az egy férfinév, a Rafale meg egy széljárás neve, errõl kapta a gép a nevét.

Molnibalage
Szerintem ez lenne a legnagyobb ökörség, amit csak el lehet követni. Egyetlen magát komolyan vevõ országban sem repül kõkemény vadászpilóta ilyen iskolagépeken. A Forma 1-es pilóta sem Opel Astrával készül fel... Van szimulátor. Bármiféle repcsi vásárlása a minimális források szétaprózása lenne. Értelmetlen.

Molnibalage
Aerodinamika. Nagy magasság esetén a horizont odébb van és zavartalanabb légkörön keresztül nézel. Arpó bibi, hogy 27 km-es statikus magasság tartásához a ritka légkörbe ekkora sebesség kell...

BRAT
Értem én. Emlékszek is.
Itt olvastam el, hogy nagyjából mi a szitu. Ami meglepett, hogy a Rafael milyen jól szerepelt a Typoon meg nem annyira jól, mint amennyire sejteni véltem.
Ami meg 'érdekes', hogy a DR/ET 18 ill. 25 lehetséges módosítást jelentett be, a Gripen meg 98-at. Masszaraks... Erõs-e a feltételezés, hogy ennyi upgrade-el azért lesznek gondok, vagy bebizonyosodik 5-10 év múlva, hogy meg se valósítható?

-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" &#9771; Zemdee bodáá Irán! &#9771;

[NST]Cifu
Ha megfigyelted, nem azt mondták a pilóták (az én ismerõsöm (Kocek) sem), hogy a Gripen-el élvezetesebb a repülés. Sõt, a MiG-29-est sokkal jobban szerette ebbõl a szempontból. De mint vadászgép, számunkra tökéletesen megfelel.

Hozzá kell tenni persze, hogy sok dologról õk sem beszélhetnek, így például nem tudjuk, hogy állunk a radarjelek adatbázisával...

BRAT
Ha egy nem épp koherens hasonlattal akarnék példálózni, akkor a rendõrök is szakértõi, hogy milyen szolgálati felszerelés és autó lenne nekik a legtutkóbb. De azért mégse rájuk bízzuk a döntést, mert nincs annyi pénz a világon, hogy páncélozott Ford Interceptorokra, vagy Audi Q7-re cseréljük az összes Opel Astrát. <#bohoc>

-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" &#9771; Zemdee bodáá Irán! &#9771;

[NST]Cifu
Jártunk. Meg volt itt két évig legalább a kétüléses L-159T1 Alca (azt hiszem a 6054-es farokkódú). De abban hátul mindig egy cseh pilóta ült, tehát kvázi számunkra olyan volt, mintha csak egy egy üléses gép lett volna.

Her Laca
Az nem is lenne baj,hogy csak a gripeneket használják lévén ugye nem a mienk és tök mindegy,hogy áll vagy repül ugyanannyit fizetünk értük ahogy tudom,sõt asszem a szervizelés sem a mi nyûgünk anyagilag,csak spórolnak az üzemanyaggal. Bár mint hallottam azért ez is változott ,mert most többet repülnek velük.
Az új albák nagyon karakán kis vasak amúgy😊 Nekem tetszenek😊)
Mintha járnánk ki a csehekhez gyakorolgatni,de lehet nem jól emlékszem.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

[NST]Cifu
Egen, ha már valamibe feccölni kellene, akkor inkább egy Alba vagy Alca szintû gépet kellene venni, mert a repült óráknak nem tesz jót, hogy per pillanat csak a Gripeneken tudnak a pilóták repülni...

[NST]Cifu
Egyfelõl a nagy sebesség miatt a képek viszonylag hamar visszajutottak a bázisra, kiértékelésre. Másfelõl elsõ sorban nagy magasságra van szükség, hiszen több száz kilométerre lévõ célterületet csak úgy tudsz értelmesen lefotózni, ha elég magasan vagy. Nagy magasságban repülni viszont nem olyan egyszerû, az U-2 például átesési határon teszi ezt, 21km magasságban. Elviekben lehetõség volt és van arra, hogy az U-2 szintû gépeken oldalra nézõ érzékelõk legyenek fent, de valamiért ezt nem erõltették agyon. Az SR-71 képes volt meglehetõsen magas (25-27km-es) repülési magasságot elérni, de ehhez kellett a nagy sebesség is.

Végül pedig azért ott van az is, hogy egy Mach 3-al repülõ felderítõgépet nem sok minden képes elfogni...

Her Laca
Képzésre ott van Canada. Minek feccöljünk bele egy raklap pénzt ?
Máté csinálta ezt annó õ kint is maradt oktatónak.

Her Laca
Nézd😊 Én nem értek különösebben hozzá (csak úgy éppen hogy) ,de azon emberek véleménye akik repülik õket,és van összehasonlítási alapjuk ,számomra többet mond mindenfajta más véleménynél.
Volt az a vita annó pl,hogy a 29 es micsoda remek egy vas ,és ,hogy kár volt lenyugdíjazni,de pl Tibi aszongya,hogy inkább 10 x a griff mint egy 29 es ha harcolni kell vele. De szoktak gyakorolni USA gépek ellen is és amint hallom nincs okuk panaszra. Ergo nekünk tökéletesen megfelel arra amire kell.

Oldalra nézõ érzékelõkkel, nem ellenséges légtérben mire volt jó a nagyon nagy sebesség?

Molnibalage
Igen. Viszont a gép nehezebb, a tüzelõanyag kapacitása is nagyobb. A kettõ együtt már nagyobb, mint a gép fékpadi tolerõ növekdése. A több fegyverfüggesztõnek meg akkor van értelme, ha használod is. Tehát, ha kihasználod, megtankolod és rávágod, amit lehet, akkor nagyobb tûzerõ a végeredmény egy mezei C/D Griffhez képet, de a repteljesítémnye nemhogy nem lesz jobb, de elég komoly összeget tennék rá, hogy a C/D Griffét sem éri el. Nagyobb tömeg és nagyobb légellenállás eredménye. A Meteor rakéta még rátesz erre egy kis lapáttal.

A gép számára legalább a 414EPE kellene, csak apró hiba, hogy nem fejezték be, mert senkinek sem kellett. A US Navy a legcsekélyebb érdeklõdést sem mutatta iránta, még a válság és az iszonytos vágások elõtt sem és mivel a Super Horneten kívül nem használja semmi más...

Azért tudtommal már combosabb hajtómû lenne benne, ugyanaz mint a Super Hornetben (GE 414)
Anno a 90-es évek elején egy Brazíliába szakadt hazánkfia (ha jól emlékszem a gép eredeti konstruktõre is magyar származású volt amúgy) lobbizott, hogy vegyünk Tucanókat pilótaképzésre (akkor pár évig úgy volt, hogy hazai képzés lesz, el is indult egy évfolyam aztán ha jól tudom még azelõtt leállították, hogy végeztek volna, és szétszéledtek), állítólag fontolgatták is, hogy veszünk (de lehet, hogy csak a szóbeszéd terjedt), de aztán Jak-52-est vettünk helyette. Ha pilótaképzésre nem is, könnyû harci gépként használhattuk volna õket, persze nem vadászfeladatra.
Molnibalage
Arra, hogy a repteljesíménye nemhogy nem fog javulni, de sanszosan romlik fõleg akkor, ha csapásmérõként tényleg ráteszik azt, amit egyes CGI képeken látni és Meteor van rajta AMRAAM helyett.

Az F/A-18-asok egyáltalán voltak valaha is éles bevetésen?

Mármint a svájci gépek? Nem. Nem is tudom, hogy svájci erõk részt vesznek -e bármiféle békemisszióban egyáltalán.

BRAT
Meg még lesz a népszavazás is jövõ májusban 😊
A svájci kormány a nemzetbiztonsági fenyegetettséget is nyilván figyelembe veszi. Az meg ugye nincs (vagy nem tudok róla, hogy konfliktusuk lenne).

Egy olcsó gépet könnyebb lenyomni az emberek torkán.

Az F/A-18-asok egyáltalán voltak valaha is éles bevetésen?

repvez
Milyen nyüg öröklésére gondolsz,mert az NG kb csak a körvonal hasonloságában hasonlit az elödökre. De azon kivül szinte egy teljesen uj gép.
Molnibalage
Nagyon nem...

Nyilvánosságra került az értékelés - mert ott bizony így mennek - és minden téren azt pontozták szinte a leggyengébbre, azért veszik, mert papíron az a legolcsóbb szerintük. A Girpen NG is csak egy ígéret, ha a valós potenciált akarják, akkor semmivel sem olcsóbb, mint más és az eredeti Gripen minden nyûgjét örökli.

Szóval a helyzet nagyon nem egyértelmû.

BRAT
22 db-ot vesz Svájc az E változatból, akkor tényleg jók lehetnek. (Gyakorlatilag bármelyik típusra futná nekik)

Her Laca
Ráadásul aszongyák a srácok akik nyüstölik õket,hogy remek gépek😊

Molnibalage
Sivatagi Vihar. Jó és érdekes képek is vannak.

Molnibalage
Az írás alapján remélhetõleg megérted, hogy kis hazánknak egyáltalán milyen célra kell gép.

[NST]Cifu
Mert a Gripen elsõ számú feladata békeidõben az eltévedt légtérsérõ gépek elfogása. Ezt pedig elég nehéz egy olyan géppel, amelyik konkrétan nem képes még csak egy Boeing 707-est sem utólérni, arról nem is szólva, hogy egy 12km-en repülõ utasszállító számára elérhetettlen...

Molnibalage
Mert légtérrendészetre alkalmatlan. Kötelezettség meg van, mert aláírtuk a Chicagói Egyezményt.

Lásd itt.

a cikk alapján nekem úgy tûnik, hogy a Tucano/STucano igen csak szárnyal, sõt, még egy nem túl ferül játszó amcsi üzletembert is lealázott. Remek alternatívának ûnik egy olyan országban, ahol az A-10 bevetése is túl drága.

Valaki feltette ugyanazt a kérdést, ami az én fejemben is megfordult: miért nem ilyeneket vettünk Gripen helyett?

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

[NST]Cifu
Ez furi, Johnson nem csak az YF-12-est fedte fel? <#confused>

Az YF-12C-vé átvedlett SR-71 története 1971-ben történt, ekkoriban az SR-71 felfedése még nem volt idõszerû. Az lehet, hogy a program létezése már a szürke zónában volt ekkor, tehát elismerték, hogy létezik, de megmutatni még nem akarták. Ez esetben logikus az, hogy eltávolodjanak a 12-es számtól, ami összeköthetné az R-12-õt és az YF-12-õt.

Az ilyen gépeket logikusabb lenne az Army-nak adni, csak ugye az USAF azt is kiharcolta, hogy a bokorugróknak le lehessen merev szárnyú típusuk. 😊
(illetve van, csak nem harci, pl. a C-23 Sherpa de azt is ütötte a légierõ ahogy tudta, az utódjául szánt C-27J-nél aztán sikerrel is jártak)
Az SR-71 (eredetileg RS-71 lett volna, és azért kapta a 71-es számot, mert a B-70 Valkyrie után ez volt a következõ a sorban) létezését még 1964-ben felfedte Johnson elnök, ekkor kapta ezt a típusjelet az R-12 helyett. Szóval nem értem, lehet hogy maga a gép kinézete titkos volt továbbra is.
Na most akkor mégse volt hülyeség, hogy ez hülyeség. Megint a lényegre nem gondoltam, hogy titkos volt még 40-50 éve. :-)
Köszi, megvolt. Õk amúgy is nagy coin fanok. Bár a tucanot a konkurencia nyírta ki.

Nem tudom hol olvastam, hogy az A-10-esnek már a jelenléte elég volt sokszor, hogy pl egy konvojt ne támadjanak meg...
[NST]Cifu
Az F-4 a születésétõl kezdve egy fehér program, az A-12/R-12/F-12 meg egy fekete programnak indult, ami elég zûrös körülmények között vált fehérré.

Az USAF-nak volt egy Mach 3 vadászgép projectje, az XF-108 Rapier. Csakhogy 1959-ben ezt a programot elkaszálták a magas költségek és a szovjet szuperszonikus bombázó veszély hiánya miatt. Mind a North American, mind a Hunghes viszont folytatta még egy ideig a fejlesztést, mert abban reménykedtek, hogy légierõ mégis kiharcolja a folytatást.

Az XF-108 makettje

Végül ez megtörtént, csak nem egészen úgy, ahogy gondolta azt a két cég. Kelly Johnson, a Lockheed Skunk Works vezetõje azt az ötletet vetette fel, hogy a CIA Oxcart programja alatt készülõ A-12-esbõl csináljanak egy Mach 3 elfogó vadászgép verziót. Ehhez pedig az XF-108-ashoz szánt AN/ASG-18 radart, illetve a GAR-9 (AIM-47) rakétát használták fel. Hogy a CIA szupertitkos A-12-eséhez ne legyen köthetõ, az AF-12 belsõ elnevezést YF-12-re változtatták, és az AREA 51-bõl a fejlesztést az Edwards-ra vitték át. Az YF-12 program másik elõnye lett volna, hogy Amerika nagyságát és technika fölényét bizonyíthatná, lévén nem kell titkolni, ezért ezzel a típussal repülték meg a sebességi- és magassági csúcsokat. Utólagosan nehéz megmondani, hogy Kelly Johnnson valódi indoka nem-e csak az lett volna, hogy meg akarta mutatni a világnak a gyermekét, amire az A-12 program keretében nem volt lehetõsége...

Eredetileg 1964-ben Johnson elnök ezt az YF-12-õt akarta bejelenteni, de a sok megbeszélés és sok kézen áthaladó információk miatt végül a bejelentés szövegébe A-11-es jelölés került. Amúgy az YF-12-õt, illetve az F-12B rendeléseket McNamara állította le, a Vietnami háború költségeire hivatkozva. Valójában pedig azért, mert nem látta értelmét egy olyan programnak, amely egy továbbra sem létezõ szovjet szuperszonikus bombázótól védené meg a légteret. Pláne, hogy erre az USAF az F-X programot, a késõbbi F-15-öst is hasonló feladatra (persze nem Mach 3-al) szánta...

Az R-12, alias SR-71 megint azért került külön jelölésbe, és külön pályára, mert az USAF saját felderítõ gépe lett volna. Ez eredetileg szintén fekete programnak indult, amikor a NASA az egyik megkapott YF-12-est elvesztette, a második SR-71-est átnevezték YF-12C-nek, és fikcionális sorozatszámot kapott (egy A-12-esét), hogy ne bukjon le az SR-71 létezése, majd így kapta meg a NASA. A hiányzó radart, és eltérõ kialakítást azzal magyarázták, hogy ez egy újabb, még jobb képességû verzió, ezért lett "C" a jelölésében, jelezve, hogy másik altípus.

Az YF-12C és az YF-12A kötelékben 1975-ben, az SR-71 jelölés ekkoriban még tabu volt...

Az SR-71 létezését az 1970-es évek végéig nem ismerték el, az A-12-õét pedig csak az 1990-es években fedték fel.

jaja, katpolon nem rég volt róla cikk:

Tucano

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

Ezt értem. CSak én laikusként nem értem miért 3 külön projektnek kezelik a gépeket. Kb mintha F-4 -bõl 3 külön projekt lenne az egy üléses, a kettõ és a felderítõ.
Én nem értem a légierõ ezen snobságát. A légcsavaros gépek is derogálnak nekik. Nem az lenne a lényeg, hogy csóri bakáknak jó legyen. Aztán lehet hogy vesznek helyettük Tucanót, mert olcsóbb.
[NST]Cifu
Na ez viszont érdekes. Hogy 3,7 milliárd dollárt megtakarítson, az USAF ki akarja 2015-ig vonni az A-10-eseket...

Az tény, hogy az USAF sose volt nagy rajongója a nem szuperszonikus harci gépeknek (az A-10-es az utolsó ilyen típus, az elõtte kivont utolsó ilyen az A-7-es volt, azt 1991-ben vonták ki az USAF és 1993-ban az ANG egységeinél), de az A-10-nél jobb CAS gép nincs, és hiába mutogatnak a multi-funkciós gépekre, CAS-ra mindig szükség volt és lesz... Szóval én ezt csak egy mondvacsinált indoknak látom arra, hogy megszabaduljanak tõle...

[NST]Cifu
A Lockheed oldalán elég sokat írnak arról, hogy és miként próbálták csökkenteni az A-12 / SR-71 / F-12 RCS értékét. Ezek alapján úgy tûnik, hogy valóban dolgoztak az RCS érték csökkentésén. Viszont az egyébb források alapján még így is akkora volt a radarkeresztmetszete, hogy kényelmesen fel tudták deríteni a gépet nagy távolságokból is...

A Project Rainbow eredményét is felhasználhatták egyébként, de figyelembe véve, hogy mennyire eltérõ profilú repülõgépekrõl beszélünk, én túl közeli kapcsolatot nem látnék bele a kettõbe.

Akkor lehet ezért keverik elõszeretettel a bulvár médiában a dolgokat nem?
Egyébként a Project Rainbow eredményeit nem használhatták fel a tervezés során? Mert az megmagyarázná a lopakodó urban legendet is.
[NST]Cifu
Állj, akkor értelmezési problémával állunk szemben. Az A-12 és az SR-71 között egy nagyon meghatározó különbség van, mégpedig hogy az érzékelõiket, kameráikat hogy helyezték el. Az A-12-esé lefele néz, az SR-71-esé oldalra. A két gép kvázi egy családba tartozik, ezért volt anno az elnevezésük is azonos (A-12, R-12 és F-12).