95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Szerintem 7.92X57mm-es puskalőszert tüzelő. Ezt a lőszert 8mm Mauser néven is ismerték.
  • [NST]Cifu
    A Bradley-nak bentről távirányított tornya van, ez biztonságosabb és könnyebb tömeget tesz lehetővé (a torony a 'legkiáltóbb' célpont, harckocsiknál is az rendelkezik a legerősebb páncélzattal). Az alap M113-nak nincs tornya, csak egy géppuskaállványa M2HB géppuskával.
  • I.C.ram
    Ez a Tas elég pöpecül néz ki. Bár kicsit érdekesnek találom a 8mm-es géppuskát... Milyen géppuska az?
  • Seaweed
    Nah az erdekes lesz ha jovore hadrendbe all a Gripen!!!!
    Legjobb esetben is 2007-2008...es 2009-re van tervezve igy is a telljes hadrafoghatosagi mutato elerese (aka keszi adasa pl).
    Nahmost ha ezt tenyleg o mondta igy es nem a sajto ferditette jo magyar szokas szerint, akkor mar van egy tippem az 1500-bol hogy kitol kellene megvalni....
  • ghost cb
    Azért úgy tűnik használt valamit az a levél, ha ilyen intézkedéseket tesznek.
  • Cat #8904
    Tömeges elbocsátás a honvédségnél

A honvédség 1500 munkatársától, köztük főtisztektől, tábornokoktól válik meg - közölte a honvédelmi miniszter. Juhász Ferenc erről a Magyar Honvédség éves feladatszabó értekezletén beszélt.

Bizonyos területeken újra kell gondolni a Magyar Honvédség feladatait, és azt, hogy ezekhez milyen eszközöket kell hadrendben tartani - jelentette ki a honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség idei feladatszabó értekezletén. Juhász Ferenc közölte: ennek az évnek az egyik legnagyobb kihívása az lesz, hogy a sikerüljön megvalósítani egy, a működóképességet nem veszélyeztető erőforrás-gazdálkodást.
    A Honvédelmi Minisztérium írásos tájékoztatója szerint idén a képességalapú, a nemzeti és szövetségi követelményeknek egyaránt megfelelő, önkéntes haderő professzionális jellegét tovább kívánják erősíteni, folytatják a szervezeti és szerkezeti átalakításokat, a fenntartási költségek mérséklése érdekében - a két haderőnemhez tartozó katonai szervezetek kivételével - csökkentik a létszámot. Ugyanakkor a célok között szerepel az új kiképzési rendszer bevezetése és megszilárdítása minden katonai szervezetnél, valamint a szociális és munkakörülmények javítása.

Juhász Ferenc az értekezlet szünetében tartott sajtótájékoztatón közölte: Budapest térségében a vezérkar, a Honvédelmi Minisztérium és háttérintézményeinek tekintetében 1500 munkatárstól válnak meg. Az intézkedés - melyről már tájékoztatták az illetékes munkaügyi szervezeteket - több tucat főtisztet, tábornokot is érint.
    Havril András vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke az év legfontosabb feladatai között tartja számon, hogy a külföldi missziókban stabilizálják az ezerfős jelenlétet, valamint folytassák a NATO és az EU részére felajánlott erők képességeinek kialakítását.

A vezérkari főnök megjegyezte, hogy Farkas Roland az afganisztáni misszióval kapcsolatos nyílt levelével egy olyan területen ártott a Magyar Honvédségnek, amelyre büszkék, hiszen a katonák a hadsereg sikerágazatának tekintik a külföldi missziókban való részvételt. "Itt kaptuk most a legnagyobb pofont, ki fogjuk heverni" - tette hozzá.
    Juhász Ferenc a feladatszabó értekezleten szólt a jövőre hadrendbe álló Gripen vadászrepülőgépekről is. Közölte, elképzelhetőnek tartja, hogy Magyarország részt vegyen Szlovénia légtérvédelmében, valamilyen ellentételezésért cserébe.
  • ghost cb
    Mit is lehet tudni ezekről? M113 ok, de Bradley-nek miért szedték le a tornyát, és kapott helyette "csupasz" fegyverzetet? Súscsökkentés?
  • Seaweed
    Olvastatok miszter "objektiv ujsagiras" 'Veszhelyzet a valodi vilagban' cimu cikket?
    Szvsz egyre gusztustalanabb a stilusa! Ugylatom mintha Gripen teren eros kezek fognak vissza az arcat, es ilyen szennyekben eli ki magat ezek utan!
  • [NST]Cifu
    Na igen, az oroszok is szívesen végeznék el a felújítást, és a kezükben van az az ütőkártya, hogy ők képesek csak gyári alkatrészutánpótlást biztosítani. Tehát ha kihagyják őket a buliból, csak simán annyit mondanak, hogy innentől kezdve old meg magad a pótalkatrészek beszerzését...
  • Cat #8900
    Bulgária leállította az izraeli Elbitnek adott helikopter-korszerűsítési megbízást

Bulgária leállította az izraeli Elbit cégnek adott megbízását, amit 18 régi, szovjet gyártmányú helikopter javítására adott. A honvédelmi minisztérium egyelőre nem indokolta a döntést.

A bolgár védelmi minisztérium tavaly decemberben jelentette be, hogy az izraeli Elbit Systems konszernt bízza meg 6 darab Mi-17 és 12 darab Mi-24 típusú helikopter felújításával és korszerűsítésével. Az ügylet értékét szakértők 60 millió dollárra tették.Az izraeli cég azt tervezte, hogy konzorciumot hoz létre az amerikai Lockheed Martin céggel a munkálatok elvégzésére.

A bolgár döntést azonban a múlt hónapban bírálták a bolgár ellenzéki pártok és orosz illetékesek is, mondván az Elbitnek nincs engedélye az orosz gyártótól a helikopterek korszerűsítésére. A bolgár illetékesek viszont azzal érveltek, hogy nincs szükség engedélyre, mert a felújítást a NATO szabványok szerint végzik.
  • [NST]Cifu
    Utánanéztem, és tökéletesen igazad van, összesen 13db Tigris volt magyar kézben, mindet 1944-ben kaptuk meg (10db-ot, majd további 3db-ot kapott a 2. Páncélos hadosztály), de emlékeim szerint ezek még a Tavaszi Ébredés elött elvesztek (főleg az üzemanyaghiány miatt). Rémlik valami olyan, hogy a Dunántúli harcokban német felségjelű harckocsikkal még harcoltak magyarok, de így hirtelen ennyit találtam a témáról.
  • I.C.ram
    Úgy tudom, hogy több Tigrist kaptaka magyarok. 10-12-ről. Nekünk volt a németek után a legtöbb tigrisünk.
  • SZU
    Nekem elsőre MP5J a csőszájfék miatt, aztán észrevettem a tárat. Akkor HK33-de akkor meg a válltámasz nem jó. Gondoltam akkor ejés Galil. Bár még a finn csoda nekem is megfordult a fejemben =).

A lengyel Mini-Beryl-t nem is ismerem, majd ráguglizok, ha ráérek.
  • [NST]Cifu
    Most kicsit elbizonytalanodtam. Elsőre a lengyel Mini-Beryl-t írtam, aztán a finn Sako M95-öt, de mégis a Galil a legvalószinűbb a csőszájféket elnézve. A katona amúgy Észt nemzetiségű.
  • SZU
    Mekkora Luzer vagyok... kimaradt egy [, meg egy [/url] argh...
  • SZU
    A legalsó képen mi van a baloldali katona kezében? HK33 behajtható válltámasszal? Vagy esetleg egy URL=http://world.guns.ru/assault/galil-sar.jpg]galil[/URL]?
  • Seaweed
    SVD Dragunov rulz!
  • [NST]Cifu
    Akkor így már biztos jó lesz. :)

[center]

• ghost cb
    Nekem a 2 utolso kép nem jelenik meg. (89, 90)
  • Bucser
    Látom a középső képen bevásároltak a fiúk:) Olyan új, hogy még az árcédula is rajta van:)
  • [NST]Cifu
    Érdekes képek irakból:

[center]

• [NST]Cifu
    Ez egy zártláncú telefonkapcsolat, a tank hátulján van egy doboz, abban pedig egy telefonkagyló. Bokorugró János odarohan az álló tank hátuljához, kinyitja a dobozt, és a telefonkagylóba beleordítja, hogy az ellenség két utcávval lejjebb van, a babakékre mázolt házban.
    A rádióval az a probléma, hogy a gyalogosok és a harckocsizók nem azonos frekit használnak általában, és ez nem is lenne túl szerencsés (a harckocsizókat aligha érdekelné a gyalogosok egymásnak szóló üzenetei, és a vica versa).
    Ráadásul ez a telefonmegoldás nem zavarható, és nem igazán lehalgatható...
  • SZU
    Bahh!

Vagy csata közben -zeneszignál -Jelenleg minden ügyintézőnk foglalt, kérjük várjon- zeneszignál...
  • SZU
    Ez a telefon dolog mire kell? Rádión keresztül nem megy a móka?

Mivel vizuális alkat vagyok, beugrott egy kép, amint az M1-es gőzerővel robog egy aknamező felél, a hős, sasszem őrmester meg vadul tárcsáz:

-ha a tankkal kapcsolatos problémája van, nyomja meg az egyes gombot
    -taktikai tanácsokért nyomja meg a 2es gombot... =)
    ...
  • [NST]Cifu
    Jobb későn mint soha: Abrams Up-armored.

-"Abrams Reaktív Pánzélzat"
    -Infravörös kamerák a töltőnek és sofőrnek.
    -Távirányított géppuskaállás a parancsnoknak.
    -A töltő géppuskaállása kapott egy védőpajzsot.
    -A jármű hátuljára egy "telefon" került, amelyen keresztül a gyalogosok értekezhetnek a személyzettel.
    -A jármű hátuljára egy "grillrács" került (RPG-védelem).

[center]
  • Marseille
    Köszi a segítséget. Német sisak hálóról van szó.
  • ghost cb
    Pizarro-t is láttam de azt már nem tudtam hova tenni! Így tiszta. thx :)
  • [NST]Cifu
    Megint ezekről a sisakhálókról van szó? :))

A "meritőháló" lehet galvanizált. Azok (eredetíségét?) a legkönnyebb bizonyítani. A galvanizált "merítőháló" gyakori volt az utászegységeknél. Kettő az én FJ (?) "merítőhálós" sisakjaim közül galvanizált hálóval rendelkezik. A harmadik nem, és hasonlít a (képen látható?) mintára (festése? desingja?) néhány téren.

Eddig "szakadok"(??) a háló miatt (talán arra érti, hogy bizonytalan a háló miatt?). Bizonyos dolgok nagyon tetszenek, bizonyos dolgok viszont aggasztanak. Láthatnák pár közeli képet a (sisak) hátuljáról, ahol a drótok csatlakoznak? És a csatokról (
    nem tudom pontosan mire gondol, a "loops" kampókat, csatokat, karikát, stb. jelent)? Az sokat segítene.

Amúgy mi ez a hálóügy? :))
  • [NST]Cifu
    Miután az ASCOD a 'Austrian-Spanish Co-Operative Development' rövidtése, valóban sanszos. :))
    (amúgy a spanyolok Pizarro-nak hívják, és nem ASCOD-nak, ez a rövidítás a program neve csak)
  • Marseille
    Sziasztok!

Letudnátok ez nekem fordítani?
    előre is köszi

Bailing wire can be galvanized. Those are the easiest to authenticate. Galvanzied bailing wire was common to Pionier units. 2 of my FJ bailing wire helmets have galvanized wire. The third does not and it has wear patterns that are similiar to this one in a few areas.

So far, I am torn about the wire. I like some of what I see and some things concern me. Could I see some closeups of the area in the back where the wire is joined together? And closeups of the loops? That will give me a better feel.
  • ghost cb
    Az ASCOD nem a Spanyolok és Osztrákok közös együttműködésének "gyümölcse"? A Spanyolok ASCOD-nak, az Osztrákok meg Ulan-nak nevezik, legalábbis ilyesmit tudtam kivenni egy pár weblap után.
  • [NST]Cifu
    Ez a legutóbbi változat, amelyet 2003-ban mutattak be, a CV9040C, kiegészítő páncélzatot kapott és megerősítették a haspáncélzatát a jobb harckocsiakna elleni védelem miatt, viszont emiatt csaknem 5 tonnával lett nehezebb...

Egyébként van egy jó történetem a CV90-ről: a pletykák szerint a norvégok iszonyú keményen teszteltek több lövészpáncélost/páncélzott szállítójárművet, és voltak velük szemben bizonyos elvárások, részben a kemény északi klímával kapcsolatban, részben azzal, hogy lépést kell tartaniuk a Norvégok Leopard 1-es harckocsiaikkal.
    Namost a tenderen részt vett a svéd CV9030 és CV9040, az angolok Warrior-ja, az amerikaiak Bradley-ja valamint állítólag indult még a Spanyol ASCOD és a tenderre még nem elkészült német PUMA. A tesztek során egyedül a két svéd jármű maradt a ringben, például csak ők voltak képesek a hóban tartani a Leo1-esek sebességét, sőt! A Bradley saját erejéből ki sem tudott jutni a tesztpályára, mivel túl mély volt a neki hó!
  • ghost cb
    A lövegtorony és a test orr része miatt érdekes... Ez kiegészítő páncélzat? Ezen az 1 képen láttam ilyet.
  • [NST]Cifu
    Miután a Tas-ból egyetlen példány sem készült el, aligha lehetett volna az első... :))
  • harcu
    Nem nézted be, a Turán csak a magyar terminológia szerint volt nehéz harckocsi, a nyugati mérce szerint páncélozottságát tekintve közepes, fegyverzetét tekintve könnyű-közepes harckocsinak volt tekinthető. Később a rövid csövű 75 mm-es Turán már a középkategóriába esett mind fegyverzetét, mind páncélzatát tekintve.
    Egyébként a Turánoknak volt egy olyan tulajdonsága, amiben megverték a Pz IV-eseket, ez pedig az emelkedőn elindulás. A Turán képes volt emelkedőn elindulni, még a Pz IV-eseknek sokszor vissza kellett csúszniuk a domb aljára, és újra nekiindulni.
  • harcu
    Offtopic hozzászólás:

A cseh hadsereg a 234 darab páncélozott harckocsi mellett több száz darab páncélozatlan harckocsit is be kíván szerezni. A lehetséges jelöltek között van a Skoda Fabiara szigszalagozott AK-47-es, valamint a lengyel-magyar gyártású KPG-2004 (Kis-Polszki-Gepárd 2004), ahol a 126-os típusú harckocsi tetőcsomagtartójára hegesztenek egy Gepárd típusú nagykaliberű harckocsiágyút. A tenderen indul még az Orsós-Bódi-Kolompár Company az igen érdekes formájú harci járművével is. A kocsi eleje egy 2107-es Zsigulié, a kasztni egyértelműen egy W-123-as Mercedes, míg a hátuljára egy hatalmas platót szereltek, ahol a katonák utazhatnak. A jármű egyelőre nem hordoz semmilyen fegyverzetet, kivéve az elrettentésül felragasztott "Meggyüttünk tesvír" marticát, és az oldalablakon kitekintő 64 éves, enyhén foghiányos O. Rozáliát. Azonban a fegyverzet hiányát pótolja egy sokkal érdekesebb körülmény, ugyanis a próbaút alatt minden mozdítható dolog eltűnt, amerre a jármű megfordult. A készítők szerint egyelőre csakis az ő tesztszemélyzetük képes ezt a funkciót kiváltani a járműből, a leendő katonák esetében ezt nem tudják garantálni.

(Ezzel csak arra akartam utalni, hogy a harckocsi 3 ismérve közül a legfontosabb a páncélozottság. A páncélozott harckocsi ezért kissé nagyfokú analfabetizmust tételez fel a cikk írójától).
  • SZU
    Ahh, összekevertem a Turán II-t a Tassal. Úgy emlékeztem, hogy a Turán II. volt az első magyar gyártású nehéz hk. De benéztem =7.

Köszi az infót!

Legközelebb előbb guglizok...
    http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/kepek/tanks/rlg/zrinyi.html
  • [NST]Cifu
    A Turán család elavult típus volt a korabeli hk.-k között, főleg a folyamatosan fejlesztett Pz.IV. és T-34-hez képest. A páncélzata elégtelen, ráadásul szegecselt felépítésű (miközben már hódított az öntött és hegesztett páncélzat), a fegyverzete gyenge (a Turán II. rövid csövű 75mm-es lövege csak közvetlen közelről volt esélyes átütni a T-34-esek homlokpáncélzatát), mindemellett megbízhatattlan szerkezet volt. A Turán II. nem volt egyébként más, mint a Turán I. átfegyverzett változata, áttervezett toronnyal. Készült volna 75mm-es hosszú csövű változata is, de abból csak egy proto-példány lett kész.
    A helyzettel a magyar mérnökök is tisztában voltak, ezért is kezdték el a 44M Tas harckocsi és rohamlöveg tervezését, de már túl későn...

Itt olvashatsz többet a Tas-ról.

A Zrinyi valóban igen jó kis jármű volt, de a gyalogság támogatására készült a rövid csövű tarackjával, nem harckocsik ellen, míg a Hetzer és a JagdPanzer ugye páncélvadászok voltak. A Zrinyi a Stug III.-hoz viszonyítható jármű, de azért azt nem állítanám, hogy jobb lett volna, mint a Stug.
  • [NST]Cifu
    Most abban mi az élvezet, ha rávágom a választ? (szerény vagyok, mi? :))

Svéd CV9040 lövészpáncélos. :)
  • SZU
    Köszi ;)!

A Turán II-es technikailag felvette a kesztyűt a PZIV-esekkel és korai T34-esekkel? Láttam róla pár képet, kiforrottabbnak tűnt mint a Turán I-es. De pl.: a Zrínyi rohamlöveg kifejezetten előnyösebbnek tűnik a szememben, mint a JagdPzIV, vagy akár a Hetzer