95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Mire? Hadseregre? vagy a felismeresre mert nem basszak szet telljesen?
Mert ha elobbi akkor ne legy mar enyire korlatolt! Onamitas azt hinni ma 2005-ben magyarorszagon europa kozepen hogy NINCS szuksegunk haderore!
Ha az utobbira gondoltal akkor "ammen", ugylegyen! (barcsak!) -
Cat #9511 remélhetőleg sose, mert nem lesz rá szükség -
Nem csak a legierot de a szarazfoldi eroinket is szetbasztak/szetzilaltak (tetszes szerint alahuzando)!!
Kivancsi leszek mikor jonnek ra hogy jol el van kurva az egesz, es kezdhetnek egy uj hadsereget a semmibol epiteni... -
Cat #9509 jó hangja van :) -
-
Nah, egyébként meg most érkeztem haza Tatáról, ahol az utolsó harckocsizó halgatók éleslövészetett tartottak (vizsgáztak). Miután az Index-es fórum kartársainak segítéségével sikerült elintézni, hogy én is ott lehessek, készítettem pár képet és videót - sajnos a programváltozás, és a saját késésünk miatt csak az utolsó páros lövészetről.
Utána beszélgettünk pár katonával is, és hát... szóval érezni rajtuk egy kicsit, hogy el vannak keseredve. A Hunyadi Mátyás zászlóalj az utolsó harckocsizó egysége a honvédségnek, és megszűnik az utánpótlás képzése is (a most vizsgázó halgatók képezik az utolsó évfolyamot). A technika pedig mellett meg kell küzdeniük a "logikus" magyar hadsereg csodáival is. Ugye a most rendszerben lévő T-72M1-es harckocsik az orosz államadóság fejében kerültek beszerzésre. Olyan csodálatos módon, hogy anno szakembert ugye nem vittek ki Fehéroroszországba (minek az...), márpedig már az is előre vetítette a helyzetett, hogy egy harckocsijavító gyáregységtől kapták a járműveket. A magyar küldöttek odamentek, és kiválasztották a mintegy száz járművet, le is fényképezték őket, és lőn boldogság. Aztán hazajöttek, és megmutatták a képeket a harckocsisoknak. Ők pedig vakarták a fejüket, mert a képeken vagy tucatnyi különböző alváltozatot számoltak össze. Itt a lövészeten az egyik Hk. például eredetileg optikai távolságmérővel rendelkezett, annak a nyílását azonban lehegesztették, és felszereltek egy lézeres távolságmérőt (érdekes adalék: a beszélgetések folyamán kiderült, hogy a lézeres távolságmérő nem csak köd vagy füst, de eső esetén sem használható...).
A kint lévő harckocsik egy részén volt csak például ködgránátvető, mikor erre rákérdeztem, a főtörzs egyfelől megjegyezte, hogy ezen a járművön (aminek a tetején éppen álltunk) sose volt ködgránátvető, másfelől hogy a 6 év alatt, amióta szolgál, egyszer (!!!) kaptak ködgránátot gyakorlatra, úgy kb. ennyi. De azt is megjegyezte, hogy semmi gond, mert a füstfejlesztővel (ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy a kipufogóba plusz gázolajat (sok gázolajat) fecskendeznek) a sofőr viszonylag gyorsan jó álcázást tud csinálni...
Pár kép étvágycsinálónak:
További képeket és három rövidebb videót ide tettem fel. A videók MPG formátumúak, mert nem volt még időm foglalkozni velük.
Természetesen túl sokat ne várjatok azért... ;) -
és itt tud valaki egy olyan oldalt amin magyar mig-29-es balesetének videója rajta van?
-
Mit? :)
Burma már 1994 végén is bevetett vegyi fegyvert, abból sem lett túl nagy botrány...
Kicsit Kelet-Timor utánérzése van ennek is... -
JEPÜJ A BABA..:)
-
"Egy jogvédő szervezet szerint vegyi fegyvert alkalmazott egy kisebbség felkelői ellen a burmai rezsim. Az ország délkeleti részén harcoló karen felelők vért hánytak és nem tudtak lábra állni. Az ügyet a brit külügy is vizsgálja.
Vegyi fegyver alkalmazásával vádolja a burmai rezsimet egy emberi jogi szervezet. A Világméretű Keresztény Szolidaritás nevű szervezet szerint az eset az ország délkeleti, Thaifölddel közös határa közelében történt még februárban. A térségben hosszú ideje harcol függetlenségéért a karen nevű népcsoport.
A karen harcosok beszámolói szerint a támadásra a thai határ közelében került sor, alig 16 kilométernyire Mae Hong Son thai várostól. A felkelők azt állítják, hogy a rájuk kilőtt tüzérségi lövedékekből sárga színű pára szivárgott. A közelben állók közül ezután sokan betegnek érezték magukat, vért hánytak, és nem tudtak lábra állni. Egyesek bőrén később hólyagok jöttek ki, míg mások hasmenésben szenvedtek.
Dr. Martin Panter orvos, a Világméretű Keresztény Szolidaritás elnöke azóta a térségbe utazott és több áldozatot megvizsgált. A vizsgálatok után közölte, a tünetek egyértelműen vegyi támadásra utalnak. Az ügyet a brit külügyminisztérium is vizsgálja. Burma egyelőre visszautasítja, hogy kommentálja az ügyet - jelentette a BBC News.
A karenek Burma legjelentősebb kisebbsége. Az ország lakosságának 7 százalékát teszik ki, főként földműveléssel foglalkoznak, de kitűnő harcosokat is adtak a brit gyarmati időkben. Fő törekvésük, hogy függetlenedjenek a burmai kormányzattól. 1948-49-es forradalmuk során komoly sikereket értek el, a burmai vezetés kénytelen volt elismerni a Karenni (később Kajah) államot, de az ellenállás egészen mostanáig tart. A '90-es évek közepén komoly veszteségeket szenvedtek a kiterjedt kormányzati hadműveletek következtében."
Cifu mesélj :)
-
Én már leírtam azt, amit találtam róla. ;)
A Jane's cikke is jobbára spekulációkról szól, erre utal például az, hogy a T-12UM1 "Fekete Sas" (Black Eagle) esetén arról írnak, hogy teljesen új az alváz és torony is. Mint kiderült, az Omszki bemutatón látott harckocsi teste egy meghosszabított, 7 görgős T-80 alváz volt. Az új orosz harckocsik esetén én két új lövegről olvastam eddig, az egyik az "eredeti" 152mm-es löveg (ezt szánták a 125mm-es löveg leváltására eredetileg), a másik egy 135mm-es, amelyet viszont csak a T-12UM1-el hoztak kapcsolatba, és szinte semmit sem találtam róla azóta sem (a 152mm-est több forrás is említi).
Aztán meglehet, hogy a Jane's információi a helyesek, és az én netes kutatásaim voltak megbízhatattlanok. :) -
harcu #9501 Bővebben a T-95 -
harcu #9500 A netes infok szerint (Jane's defense, stb.) 135 mm-es lövegről van szó. -
A probléma itt van: "fejletlenebb". Mikor az irakban harcoló gerilláknál az "ósdi" RPG indítókba viszonylag új, RPG-7VR rakétagránátok kerültek, a csecsen gerilláknál működőképes (ie.: aligha az Afganisztáni-Szovjet időkből származó) Stinger válról indítható légvédelmi rakéták tünnek fel, a palesztinok pedig iránból származó UAV-vel "néznek át" izraelbe.
Ha a tervet nézem, szvsz nem lenne gyengusz, csak némi "feljavításra" lenne szüksége, de itt megint az merül fel kérdésként, hogy mennyire megbízható a lent látható ábra. Ami itt az én orromat piszkálja nagyon, az a "túl nagy" löveg. Egy új, roppant hatásos harckocsiágyú megjelenése alaposan meg tudná keverni a lapokat...
Ami azt illeti, erősen kételkedem benne, hogy a T-95 túljutott a prototípus szinten, én annyit tudok róla, hogy a 90-es évek végén kezdődtek meg az első tesztjei a prototípusnak, de kb. ennyi. A T-12UM1 "Fekete Sas" legalább már bemutattkozott a nyilvánosságnak, és a potensebb vevőknek, a T-95-ről még csak egy normális rajzot sem láttam eddig, nemhogy egy valódi fotót...
Az orosz hadsereg valóban rendelkezik olyan 150db T-90-es harckocsival, de az végülis nem más, mint egy továbbfejlesztett T-72-es, mégha egy igen jól sikerült (?) fejlesztésről is van szó. -
katz #9498 Én ugy tudtam 100-150 db-t már legyártottak belőle, de lehet keverem a T-90-el... -
katz #9497 Na igen, de az ARENA csak a tank felé tartő lövedékek ellen "küzd", de egy rakétát célszerűbb a hk. felett robbantani, hogy a leggyengébb pontot üsse át és a gyakorlati alkalmazás is erre felé tart tudtommal.
Illetve az uj generációs 155 mm tüzérségi gránátok (Rheinmetall SMART vagy az itt korábban bemutatott svéd Bofors(?) ) is fölülről támadnak, és ebből a szempontból a tank eléggé könnyű célpont. A személyzet az új elrendezés miatt éleben maradhat ugyan, de a hk. használhatatlanná válik.
Nézve az elrendezést, a T-95 nagyszerú lesz egy fejletlenebb ellenség ellen (afgánok, csecsenek, +hasonlók...), de gyakorlatilag elég gyengusz egy fejlett haderő ellen (USA, Eu, Japán, és lassan Kína)... -
Nah jah..a kerdes jogos! -
Szvsz még az ARENA és a reaktív páncélzat (Kaktus ERA?) ellenére is alulpáncélzott azért. Különösen a tetőpáncélzata vészes, főleg hogy a rajz szerint még ERA blokkok sem védik, az ARENA pedig nem képes a fentről támadó rakétákkal és elhárító töltetekkel megbírkózni. Nem véletlen azért, hogy az Izraeliek bika mód megerősítették a Merkava Mk.3 Baz és a Merkava Mk.4 tetőpáncélzatát.
Viszont érdekesnek tűnik nekem a löveg, 125mm-esnél nagyobbnak tűnik, még a hőárnyékoló burkolat ellenére is, talán a 152mm-es hk.lövegről lenne szó?
De a lényegi kérdés inkább az, hogy szép ez a rajz, de vajon meg valósul-e egyáltalán a T-95, vagy megreked a tervezőasztalon ill. prototípus szinten, mint annyi más program.... -
Latom (23) ott figyel az ARENA is rajta.. ez megmagyarazza nekem hogy nehol miert olyan "vekony" a test... -
Fen3gyerek #9493 Akkor ez lenne a világ egyik, ha nem a legjobb tankja? T-95?
-
katz #9492 Vettem egy Haditechnikát és megnéztem a mestrelövész verseny képeit. Az a fegyver tényleg a Szép féle mesterlövész puska, de érdekes, hogy az ujságban két különböző fegyver képe szerepel ugyanazon néven.
-
LizardX:
A mesterlövészpuska az új 7.62mm-es puskának tűnik, az AK tényleg érdekes, de szigorúan szvsz csak valami proto-példány lehet.
Sanyix:
Magyarországon nincs rendszeresítve az 5.45x39mm-es lőszer, szóval az Ak-74 szériát alapból kihúzhatjuk. ;)
MuldR:
Minek Magyarorszagra sivatagi terep?
Miután magyar katonák szolgálnak Cipruson, Afganisztánban és Irakban is, szükség lehet rá. ;)
Fen3gyerek:
Mé' nem MIG 1.44-eket rendeltünk volna meg?
Abból fele is elég lett volna, a harcértékük pedig kb a duplája vagy bizonyos szempontból több is.
A MiG 1.44 csak egy technikai próbapad volt az orosz MFI programhoz, ahogy a Szuhoj S-37 (Szu-47) is, alig párszor repült 2000-ben, majd a program zátonyra futott (elvileg az MFI tendert a Szuhoj nyerte, de megrendelést nem kapott). A MiG utána minden erejével a MiG-29MCRA és MiG-29M2 programra koncentrált, én ugye a legutóbbi hírek szerint összeolvad a Szuhoj céggel, és a PAK-FA fejlesztésében vesz részt.
Egyébként meg a MiG-MAPO anno felajánlotta a "Turul" fejlesztési csomagot (új radar, modernebb fedélzeti elektronika, stb.) a MiG-29-esekhez, de nem kértünk belőle....
Na, a végére egy érdekesség: egy metszeti ábra a T-95-ről (?):
[center]
-
Fen3gyerek #9490 Nemértem.
Mé' nem MIG 1.44-eket rendeltünk volna meg?
Abból fele is elég lett volna, a harcértékük pedig kb a duplája vagy bizonyos szempontból több is. -
MuldR #9489 Ja, hogy irakra. Hat ennyi erovel lehetne meg parfajta terep, mert kitudja hova kell meg az USAval menni zsandarkodni :)
A magyar acelbilin nagyon hulyen nez ki az NVG :) -
katz #9488 Irakban nincs sok erdő... -
MuldR #9487 Minek Magyarorszagra sivatagi terep? -
katz #9486 A mesterelövész fegyver az uj 7,62-es magyar csoda. Mostanában folyik a rendszeresítése a honvédségnél és "elvileg" a rendőrségnél. Hogy ez e a Szép féle fegyver azt nem tudom, még nem vettem meg a Haditechnika aktuális számát... -
Talán az a fegyver egy AK74 SU kicsit barkácsolva, bár azis kicsit máshogy néz ki. -
Mekkora bünti lehet a gázmaszkoscsákónak főleg ha 3órás volt a történés..:) -
LizardX #9483 Van itten egy kép.
Kérdéseim:
- mi a fene mesterlövész-puska látszik a bal alsó sarokban? Ez lenne a Szép-féle új csoda?
- mellete hever egy AK. Az még hagyján, hogy valami szereléksín van rábarkácsolva az optikához, de milyen a válltámasz? Ilyet én még nem láttam. ???
-
A Globalsecurity.org vagy a World Navy's Today sem konzenkvens, hiszen a rombolók közé sorolja a 3500 tonnás DD 151 Asagiri, a 3850 tonnás DDG 168 Tachikaze és a 4600 tonnás DDG 171 Hatakaze osztályokat, de 4100 tonnás Oliver Hazard Perry meg közben fregatt besorolást kapott. De mit lehet kezdeni, ha az egyes országok saját besorolásukat használják, és nincs egységes "szabvány", hogy meddig hívunk egy hajót fregattnak és mikortól rombolónak... -
harcu #9481 A Kongo rombolók megkapják az amerikai Aegis légvédelmi rendszert, ami köré építették lényegében az amerikai Ticonderoga cirkálókat. Ezzel a japán haditengerészet igen komoly légvédelmi kapacitáshoz fog jutni / jutott, mivel 4 Kongo osztályú rombolója már van. A GlobalSecurity szerint legalább 36 darab rakétás - rombolója van a japánoknak, viszont nem konzekvens a neten található információ arról, hogy egyes szájtok egy hajót fregattnak sorolnak be, míg mások rombolónak. -
harcu #9480 Na igen, nem szabad elfelejteni, hogy Japan hatalmas mennyiségű rakétás és hagyománmyos fegyverzetű rombolóval és fregattal rendelkezik, az elmúlt évtizedben pedig megkapták a 2. világháború óta az első 4 nagyméretű (10.000 tonnás) partraszállító hajóikat. Így a japán haditengerészet immár nem védelmi erő, hanem egyre inkább kezd támadó jellegű erővé alakulni. Ezt mondjuk megköveteli az Észak -Koreai haditengerészet nyújtotta fenyegetés, de nem elhanyagolható a kínai sem. A nagyszámú felszíni hadihajó amúgy annak a következménye, hogy a Szovjetunió elleni háborúban a japánoknak kellett volna lezárni a Japán-tengert a szovjet hadihajók elől. -
A Cseh Gripenek első hat példányának megérkezése képekben:
[center]
-
MuldR #9478 Huh, hat en kicsit lemaradtam.
77 db Mitsubishi F-1 rol, 150 db F-15 rol, meg nehany F-4 rol tudtam. Es infoim szerint 250 000 korul van a teljes letszam. Lehet picit elavult adatok :)
Igy viszont reggelire megennek kinat.
Az F-2 rol elso ranezesre azt hittem rafale :) Biztos a nagy kabinteto, meg a festes miatt. -
Cat #9477 General Dynamics Awarded $138 Million for 99 Additional Stryker Combat Vehicles -
Cat #9476 Japán habár kevesebb mint a GDPje 1%át költi a hadseregre, ez 42,6 milliárd dollárt tesz ki évente. (magyarországnál 1.3% az arány? és pattognak a natoban, hogy 1.8at igértünk)
Nekik van a világon az ötödik legnagyobb usa, kina, anglia és franciaország után.
http://en.wikipedia.org/wiki/Japan_Self-Defense_Forces
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_military_aircraft_of_Japan -
Cat #9475 http://www.nol.hu/cikk/334928/
ezt épp most olvastam el, tanulságos cikk -
Thanatos #9474 

-
Igen es nem is olyan regen valtoztattak meg azt a passzust az alkotmanyukban miszerint nem lehet tamado fegyveruk. Nah most mar lehet...eddig ezert pl nem is volt AMRAAM-juk...most mar meg is rendeltek (elvileg szallitas alatt van az elso "szeria"..)....es ez csak a legiero egyik szelete...